Для кого вводять режим НС в енергетиці та що він передбачає: пояснення експерта

Для кого вводять режим НС в енергетиці та що він передбачає: пояснення експерта

Ремонт лінії електропередач на Херсонщині, листопад  2022 року
Херсонщина. Працівник ремонтує лінію електропередач. Ярослав Янушевич/Telegram

Експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев розповів Суспільному, що надзвичайна ситуація в енергетиці запроваджена лише для учасників ринку.

За його словами, нинішня ситуація внаслідок ранкового обстрілу нічим не відрізняється від попередніх обстрілів. Це черговий обстріл, чергові пошкодження майже всіх тих самих об’єктів критичної інфраструктури і знову повернення до аварійних та екстрених відключень, пояснив експерт.

"Такі ситуації будуть ще повторюватись неодноразово через збереження тактики нанесення ракетних ударів РФ саме по енергетичній інфраструктурі. Вони сподіваються, що в такий спосіб можуть нанести непоправної шкоди енергетичній системі України", — сказав Рябцев.

Що означає режим надзвичайної ситуації в енергетиці

Як пояснив Рябцев, це визначення не нове, воно використовувалось у 2015 — 2017 роках.

"Ми перебували в цій ситуації впродовж декількох років. Це стан, який визначає оперативне реагування на проблеми, які потрібно невідкладно вирішувати", — зазначив експерт.

Це зменшує бюрократичні процедури, необхідність узгодження ти чи інших дій, зокрема з боку "Укренерго".

"Він може здійснювати відключення будь-яких абонентів до відновлення нормального функціонування того чи іншого об'єкта, і не має нести фінансових втрат. Підстав для паніки немає, це така реальність і ми очікуємо, що найменше може бути ще 5 атак до кінця опалювального сезону", — пояснив Рябцев.

За його словами, енергетики знають, що робити і вони навчались на власному досвіді.

Що відомо про обстріл 16 грудня

Зранку 16 грудня Росія атакувала ракетами Україну. Попередньо випустили 76 ракет, ППО знищили 60. Під час цієї атаки росіяни уперше запускали Ту-95 з Енгельса. Дронів не було, однак військові застосовували все, що у них було, зокрема СУ-35 та МІГ-31.

Внаслідок обстрілів будо пошкоджено близько 9 станцій та підстанцій. У Києві сталися вибухи у Деснянському, Дніпровському та Голосіївському районах. Рух поїздів метрополітену зупинили на всіх гілках до кінця дня. Також через ракетну атаку РФ запровадили екстрені відключення світла.

На початок