"Дешевше, ніж блекаут в Україні": Зеленський закликав надати електрику, газ та направити місії на енергоінфраструктуру

"Дешевше, ніж блекаут в Україні": Зеленський закликав надати електрику, газ та направити місії на енергоінфраструктуру

Важливо
Зеленський звертається до учасників енергетичного Рамштайну 13 грудня — Суспільне
Президент України Володимир Зеленський, глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, перша леді Олена Зеленська, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, президент Франції Еммануель Макрон, глава МЗС Франції Катрін Колонна, президент ЄК Урсула фон дер Ляєн. Зеленський звертається до учасників енергетичного "Рамштайну" в Парижі, 13 грудня 2022 року. Фото: АР

Президент Володимир Зеленський закликав надати Україні аварійну підтримку з боку європейської енергосистеми, а також направити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури та інші необхідні Україні речі для проходження зими на тлі російських атак.

Про це він сказав під час звернення до лідерів країн на саміті енергетичного "Рамштайну" у Франції.

"Як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн Євросоюзу в Україну. Обсяг — до двох гігават. Щоб це стало можливим, необхідне рішення євромережі операторів системи передачі електрики. Така підтримка може коштувати близько 800 мільйонів євро в поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Тож я закликаю вас зробити одним із конкретних результатів цієї конференції погодження усіх рішень для такої підтримки України — постачанням електрики з країн ЄС", — зазначив глава держави.

Президент України також озвучив кілька пунктів, які допоможуть Україні зберегти енергосистему. Україна потребує такого обладнання:

  • трансформатори,
  • обладнання для відновлення високовольтних мереж,
  • газотурбінні і газопоршневі енергоблоки.

Також Зеленський закликав Євросоюз за аналогією зі спостережними місіями МАГАТЕ, які домовлено направити на всі атомні станції України, направити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, задіяні в енергозабезпеченні України, від яких прямо залежить стабільність усього регіону.

"Такі місії ЄС можуть стати надійним фактором стабілізації ситуації і належного міжнародного контролю", — вважає президент.

Зеленський зауважив, що через руйнацію військами РФ електростанцій, Україна змушена використовувати більше газу цієї зими, ніж це передбачалося.

"І як наслідок — ми потребуємо підтримки та закупівлі близько 2 мільярдів кубометрів газу. Це також необхідний елемент нашої стабільності, який потребує вашого лідерства", — зазначив глава держави.

Він наголосив, що іншим практичним результатом конференції могла би стати домовленість про фінансування проєкту із закупівлі 50 мільйонів LED-ламп для України.

Окрім того, він наголосив на необхідності створення спеціального постійного механізму координації зусиль, "який дозволить давати вчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору".

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників енергетичного "Рамштайну", Париж, 13 грудня 2022 року — Суспільне
Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників енергетичного "Рамштайну", Париж, 13 грудня 2022 року. Фото: АР

"Поки ми, на жаль, ще не маємо такої сучасної системи ППО, яка б могла збивати 100% російські ракети і дрони, але ми можемо створити таку систему ухвалення рішень, яка зможе на 100% позбавити сенсу терористичну тактику Росії", — вважає Зеленський.

За його словами, "коли буде гарантована енергостійкість України в увесь цей зимовий період, коли буде гарантовано, що не з’являться нові хвилі масової міграції з нашої країни до ваших країн, буде гарантовано і те, що Росії не допоможуть жодні удари, жодні блекаути, жодні пошуки зброї десь там в Ірані чи інших місцях, Росії доведеться думати, як зупинити агресію".

Через російські обстріли з ладу виведена майже половина енергосистеми України.

Напередодні глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив, що для відновлення критичної інфраструктури Україні знадобиться 500 мільйонів доларів США. Орієнтовна вартість екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання оцінюється ще в 500 мільйонів доларів.

Енергетичний "Рамштайн" у Парижі

13 грудня у Парижі відбувається Міжнародна конференція "Солідарність з українським народом", або енергетичний "Рамштайн". У ній беруть участь представники 46 країн і 24 міжнародних організацій. Це перша зустріч у подібному форматі, механізм відбувається за прикладом "Рамштайну" — зустрічей країн-союзників щодо надання військової підтримки Україні.

Мета енергетичного "Рамштайну" — створити координаційний механізм з енергетичного відновлення України після атак Росії на критичну інфраструктуру та цивільні об'єкти.

Співорганізатори — президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков очолюють українську делегацію. Також на саміті присутня перша леді Олена Зеленська.

Саміт енергетичного "Рамштайну" покликаний допомогти українському народу "витримати цю зиму", зазначив Макрон. За його словами, на прохання президента Зеленського, за столом "Рамштайну" зберуться представники багатьох країн, деякі з яких "часом мали віддалену роль та не були в центрі підтримки й допомоги" Україні. Вони обговорять надання генераторів, допомогу в ремонті об'єктів інфраструктури та освітленні.

"Йтиметься про дуже практичні речі, тому що мета російської наступальної операції, після серії поразок, — занурити український народ у безвихідь, тобто, атакувати цивільні об'єкти, відімкнути воду, електрику, та занурити населення в темноту і холод. Ми мобілізуємось сьогодні, аби допомогти чинити опір", — додав Макрон.

Читайте також

Україна проведе саміт щодо виконання "формули миру" цієї зими

Смерть Путіна, ядерна зброя та президентство до перемоги. Що Зеленський розповів Летерману на Netflix

На початок