Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, підсумки зустрічі на базі "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, підсумки зустрічі на базі "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, підсумки зустрічі на базі "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн
. Британська броньована самохідна артилерійська установка AS-90 рухається у військовому таборі Тапа в Естонії, 19 січня 2023 року, фото: АР.

20 січня — 331 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Міністри оборони майже 50 країн провели зустріч у форматі "Рамштайн" щоб допомогти Україні у протидії російській агресії. У ній взяли участь керівники оборонних відомств майже 50 країн. США нададуть 2,5 млрд. доларів, Німеччина 1 млрд. Також Україна отримає бронетехніку, артилерію, тисячі снарядів. Декілька країн допомогли системами ППО.
  • За день до зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" сім країн Європи узгодили військову допомогу для України. Документ про допомогу під назвою Tallinn Pledge підписали на військовій авіабазі Тапа в Естонії.
  • Делегація Сенату Сполучених Штатів закликала Німеччину та адміністрацію Президента Джо Байдена надати танки, щоб вибити росіян з України. Про це сенатори заявили на пресконференції за підсумками візиту в Україну.
  • Кабінет міністрів призначив Івана Вигівського тимчасовим виконувачем обов'язків голови Національної поліції України. 18 січня голову Нацполіції Ігора Клименка призначили виконувачем обов’язків міністра внутрішніх справ. Такі зобов'язання на нього поклав уряд на засіданні, яку провели через авіакатастрофу в Броварах і загибель голови МВС Дениса Монастирського.
  • Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

Німеччина виділить Україні новий весняний пакет допомоги на понад 1 мільярд євро

Німеччина виділить понад 1 мільярд євро на весняний пакет на підтримку України, повідомив міністр оборони країни Борис Пісторіус. Зокрема він стосуватиметься також і протиповітряної оборони. Загалом Німеччина виділила Україні допомоги на понад 3,3 мільярда євро.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 331 дня війни. Нову хроніку 21 січня — читайте тут.

Сили РФ з мінометів обстріляли територію Сумщини

20 січня російські військові завдали 27 ударів по прикордонним громадам Сумщини. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. По Білопільській громаді 20 разів вдарили з мінометів. Також з мінометів 7 разів обстріляли територію Есманьської громади, поранених — немає.

Північна Корея постачала зброю в Росію для ПВК "Вагнера"

У Сполучених Штатах оприлюднили нещодавно розсекречені фотографії вагонів, які прямували в Росію з Північної Кореї і ймовірно перевозили зброю для російської армії, зокрема для приватної військової компанії "Вагнера".

Про це пише CNN із посиланням на Координатора стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Сполучених Штатів Джона Кірбі.

"Передача зброї з (Північної Кореї) є прямим порушенням резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй", — сказав Кірбі під час брифінгу, додавши, що США поділилися своїми розвідданими з групою експертів санкційного комітету Ради Безпеки КНДР.

Високопоставлений представник західної розвідки у коментарі CNN також підтвердив дану інформацію і наголосив, що Захід "безумовно, стурбований тим, що Північна Корея може планувати розширення і постачання більшої кількості військової техніки".

У Києві вночі може бути чутно звук вибуху

Про це повідомляє КМДА.

"Близько 23:00-01:00 у місті може бути чутно звук вибуху – сапери здійснять підрив льодового затору на річці Десна. Звук вибуху може бути гучний, особливо в Деснянському на Оболонському районах столиці, в адміністрації закликають зберігати спокій", — йдеться у повідомленні.

Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки Patriot

Про це передає суспільний мовник NOS.

"Нідерланди передадуть Україні дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу Patriot", — йдеться у повідомленні.

Також у пакет допомоги увійдуть ракети до цих установок. Крім того, 65 нідерландських військовослужбовців навчатимуть близько 200 бійців ЗСУ користуватися зенітно-ракетним комплексом Patriot.

Як працюють ЗРК Patriot

Зенітні ракетні комплекси Patriot в США почали розробляти 40 років тому. Перший раз Patriot використали в боях на початку 1990-х, під час війни в Перській затоці. Батарея ЗРК Patriot складається з радара, пункту управління й пускових установок (до восьми), кожна з яких має по чотири ракети. Ціна однієї батареї близько мільярда доларів.

Характеристики радіолокаційної станції системи:

  • максимальна висота перехоплення цілі — 24 кілометри;
  • максимальна дальність перехоплення — 80 кілометрів;
  • мінімальна — три кілометри.

ЗРК Patriot вражає цілі керованими ракетами "земля — повітря". Максимальна дальність ураження коливається від 40 до 160 км залежно від типу ракети. Одночасно Patriot може знищувати вісім цілей та здатен збивати не лише літаки та крилаті ракети, але й балістичні ракети.

Міністр оборони України підбив підсумки зустрічі "Рамштайн"

Про це міністр оборони України Олексій Резніков написав у Twitter.

"Зустріч Ramstein-8 на авіабазі "Рамштайн" завершилася. Це була чудова зустріч друзів. Вільний світ стоїть з Україною і аплодує хоробрим українським солдатам та нашій мужній нації. Українська армія отримає більше зброї та боєприпасів. Ми переможемо", — наголосив Резніков.

У небі над Дніпропетровщиною сили ППО збили російський безпілотник

20 січня військові з повітряного командування "Південь" збили російський безпілотник "Мерлін-ВР". Про це у своєму Telegram-каналі повідомив очільник Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами дрон знищили у Криворізькому районі Дніпроптеровщини.

Мінфін США визнає ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Сполучених Штатів Джон Кірбі сьогодні 20 січня повідомив, що Міністерство фінансів США визнає приватну військову компанію "Вагнер" міжнародною злочинною організацією, пише CNN.

"Ці дії визнають трансконтинентальну загрозу, яку становить Вагнер, зокрема через його постійну модель серйозної злочинної діяльності", — заявив Кірбі.

Читайте також: Пригожин намагається легалізувати групу "Вагнра" в Росії — ISW

Він також анонсував, що наступного тижня Білий дім запровадить проти компанії нові санкції.

Раніше сьогодні видання Politico із посиланням на слова західного чиновника повідомляло, що Сполучені Штати готують нові заходи для покарання приватної військової компанії "Вагнер" у зв'язку з тим, що "вагнерівці" розширяють видобуток корисних копалин в Африці, аби фінансувати війну проти України.

Литовський рок-музикант Андрюс Момантовас виконав свій трек "Laužo šviesa" українською мовою

Литовський музикант Андрюс Момантовас, колишній фронтмен гурту "Foje" заспівав пісню "Laužo šviesa" українською мовою. Переклад українською мовою зробила письменниця і режисерка Ірина Цілик. Вона розповіла, що пісня "Laužo šviesa" перекладається як "Світло багаття" або "Світло від ватри". І вона входить до 20-ки найвідоміших литовських пісень ХХ ст.

"Крім того, мушу зазначити, Андрюс написав мені: "Хочеться вірити, що пісня збере гроші, які я всі передам на підтримку української боротьби". Я зворушена безкінечною підтримкою наших литовських братів і сестер. Ваша дружба безцінна", — додала Цілик.

Польща надасть Україні бойові машини піхоти та танки Т-72

"У рамках нового пакету підтримки для України я представив нашу польську підтримку, що ми зможемо як оснастити, так і навчити українських солдатів до кінця березня на рівні бригади. Обладнання буде використано. Це будуть бойові машини піхоти та танки Т-72", – сказав віце-прем’єр Маріуш Блащак за підсумками зустрічі на базі "Рамштайн".

Сенатори закликали Німеччину та адміністрацію Байдена надати танки Україні

Делегація Сенату Сполучених Штатів закликала Німеччину та адміністрацію Президента Джо Байдена надати танки, щоб вибити росіян з України.

"Я стомився від суперечки, хто надасть танки і коли. На кону світовий порядок. путін намагається перекреслити мапу Європи за допомогою збройної сили. До німців: надайте українцям танки, тому що їм потрібні таки. У ваших інтересах, щоб путін зазнав поразки в Україні. До адміністрації Байдена: надайте американські танки, щоб інші наслідували наш приклад", — заявив сенатор від Республіканської партії Лінсі Грем.

Своєю чергою демократ Річард Блюменталь заявив, що зараз — час максимальної небезпеки, але водночас величезних можливостей.

"Росіяни на межі масової контратаки, яка буде настільки варварською та нелюдською, як і все, що вони скоїли. В Америки є шанс стримати і перемогти цю контратаку росіян та дозволити українцям перемогти – я підкреслюю – перемогти. Це єдина прийнятна альтернатива", — наголосив Блюменталь.

Енергетики відремонтували деякі пошкоджені під час атак підстанції

На завтра, 21 січня, обмеження з електроенергії по Києву в 927 МВт на день (615 МВт вночі), це закриє 63% потреби у світлі. За інформацією Міністерства енергетики України, вдалося дещо збільшити генерацію в системі, оскільки енергетики відремонтували деякі пошкоджені під час атак підстанції. Про це повідомив генеральний директор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко.

Посадовець також детально розповів саме про джерела генерації електроенергії в Україні.

За його словами, гідроелектростанції - це досить недороге джерело електроенергії, мають невичерпний ресурс, на який не потрібно витрачати кошти. Ці станції є досить екологічними. Але не можуть виробляти світло безперервно. Їх використовують для запуску систем.

На відміну від ГЕС, теплоелектростанції потребують ресурси: вугілля, газ тощо. Електроенергія, вироблена ТЕС є досить дорогою. Їх робота не залежить від зовнішніх чинників.

Атомні електростанції мають генератор у вигляді реактора, працюють на ядерному паливі. Є дорогими у будівництві та потребують значного ресурсу в обслуговуванні. Виробляють значні обсяги електроенергії, яка є відносно недорогою.

"Через особливості виробництва є досить негнучкими, не можуть швидко змінити обсяги електроенергії, що виробляється", — зазначає Коваленко.

США радять Україні зачекати з початком масштабного наступу

Про це повідомляє Reuters з посиланням високопосадовця адміністрації Джо Байдена.

"Високопосадовці США радять Україні зачекати з початком масштабного наступу на російські війська, доки не буде доставлено останню партію американської зброї і не буде проведено навчання. У розмові з журналістами на умовах анонімності чиновник заявив, що Сполучені Штати дотримуються свого рішення не надавати танки "Абрамс" Україні в цей час, незважаючи на суперечки з Німеччиною щодо танків", — йдеться у матеріалі.

У адміністрації Джо Байдена додали, що перемовини США з Україною щодо контрнаступу відбуваються в контексті того, щоб українці приділили достатньо часу, перш за все, навчанню на новітньому озброєнні.

Зі Львова до Херсона відправився перший потяг від початку вторгнення

Залізничне сполучення між Львовом і Херсоном відновили. Після одинадцяти місяців перерви 20 січня з Львівського вокзалу відправився перший рейс до Херсона. Квитки на нього придбали понад 150 пасажирів.

Львів став другим містом, після Києва, де відновили залізничне сполучення з Херсоном.

Зеленський нагородив 153 військовослужбовці ЗСУ

"Підписав указ про нагородження наших воїнів – 153 військовослужбовці Збройних Сил України. Бійці 30-ї, 53-ї, 92-ї, 93-ї та 110-ї механізованих бригад, 56-ї мотопіхотної бригади, 60-ї піхотної бригади та 102-ї бригади тероборони", — заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Президент Зеленський провів зустріч із делегацією Сенату США

Президент України Володимир Зеленський 20 січня провів зустріч із сенаторами Сполучених Штатів Америки Ліндсі Гремом, Річардом Блюменталем і Шелдоном Вайтгаузом, які перебувають з візитом у Києві.

"Володимир Зеленський подякував сенаторам за допомогу в організації його грудневого візиту до Сполучених Штатів і наголосив, що, перебуваючи у Вашингтоні, відчув потужну підтримку всього американського народу", — сказано у повідомленні Офісу президента.

Зазначається також, що Зеленський висловив окрему подяку за надання Сполученими Штатами Америки чергового пакету оборонної допомоги Україні, який був оголошений напередодні.

Сьогоднішній "Рамштайн" зміцнить нашу стійкість — Зеленський

"Загалом можна підсумувати, що сьогоднішній "Рамштайн" зміцнить нашу стійкість. Партнери принципові у своєму ставленні – вони будуть підтримувати Україну, скільки це необхідно для нашої перемоги", — заявив президент України Володимир Зеленський, коментуючи підсумки восьмої зустрічі Контактної групи з питань оборони України.

Читайте також: Підсумки восьмого "Рамштайну": яку допомогу отримає Україна

"Так, ще доведеться поборотись за постачання сучасних танків, але щоденно ми робимо сильнішою очевидність безальтернативності того, що рішення щодо танків має бути ухвалене", — додав президент.

У Кабміні призначили тимчасового виконувача обов’язків голови Нацполіції

"Тимчасове виконання обов’язків Голови Нацполіції покладено на Івана Вигівського. Відповідне рішення Кабінет Міністрів України прийняв 20 січня", — йдеться у повідомленні Нацполіції.

Посли Кіпру, Австрії, Фінляндії та Лівії розпочали дипломатичну місію в Україні — Зеленський

Про це повідомила пресслужба президента Володимира Зеленського.

"Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у Посла Республіки Кіпр Міхаліса Захаріоглу, Посла Республіки Австрія Арада Бенкьо, Посла Фінляндської Республіки Яакко Лехтовірти та Посла Держави Лівія Осами Аблгасема, які розпочинають дипломатичну місію в нашій країні", — йдеться у повідомленні.

Туреччина готова зробити потужний внесок у встановлення миру між РФ та Україною — Ердоган

Про це йдеться у повідомленні директорату комунікацій адміністрації президента Туреччини за результатами телефонної розмови із Володимиром Зеленським.

"Президент Ердоган повторив, що вони готові зробити потужний дипломатичний внесок у встановлення міцного миру між Росією та Україною, а також взяти на себе роль фасилітатора та посередника в цьому процесі", — заявили в директораті.

Раніше Володимир Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Розглянули необхідність продовження "зернової ініціативи" та можливість розширення її географії на інші порти України. Підтримали подальшу дію української гуманітарної ініціативи #GrainfromUkraine. Також детально обговорили необхідні дипломатичні зусилля для реалізації формули миру", — заявив Зеленський.

Авіація ЗСУ за добу завдала 14 ударів по зосередженням військ РФ

"Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та 3 по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, 2 райони зосередження і склад боєприпасів окупантів", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Росіяни заборонили перетинати блокпости на тимчасово окупованих територіях без перепусток

"Противник посилює режимні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької області. Зокрема, у місті Мелітополь оголошено про заборону перетинати блокпости навколо населеного пункту з 1 березня без спеціальних перепусток, які можна отримати у так званій комендатурі тільки після надання своїх персональних даних", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Також в Генштабі повідомили, що триває мобілізація на тимчасово окупованій території Луганської області. У окупаційній адміністрації Алчевська підготовлено чергові списки для поповнення втрат у російських загарбників, зокрема, і за рахунок співробітників так званого МНС.

Росія обороняється на чотирьох напрямках та пробує наступати на Донбасі — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Протягом доби противник завдав 2 ракетних (по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ) та 12 авіаційних ударів. Також, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по Нікополю", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі уточнили, що росіяни ведуть наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках, нарощують інтенсивність застосування авіації. Також російські війська обороняються на Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках у прикордонних районах з Україною утримуються підрозділи противника, проте наступальних угруповань не виявлено. Від вогню РФ постраждали райони населених пунктів Волфине Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Тернова, Огірцеве, Бударки, Кам’янка, Фиголівка та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Тавільжанка, Орлянка, Куп’янськ, Піщане і Вишневе Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку росіяни обстріляли із усіх наявних вогневих засобів райони населених пунктів Новоєгорівка, Невське, Голикове, Червонопопівка, Кремінна і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Північне, Залізне і Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під обстріли РФ потрапили Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку — здійснили обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Кам’янське та Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку російські війська вчергове здійснили обстріл зі ствольної та реактивної артилерії населених пунктів Нікополь Дніпропетровської області, Антонівки та Херсону. Є постраждалі серед цивільного населення.

ПВК Вагнер розширяє видобуток корисних копалин в Африці, аби фінансувати війну проти України

Приватна військова компанія "Вагнер" розширяє свої проєкти щодо видобутку корисних копалин в Африці, зокрема у Центральноафриканській Республіці. Гроші планують використовувати для придбання нової зброї та найому бойовиків для війни в Україні.

Про це повідомляє Politico із посиланням на слова західного чиновника та телеграму США. Посадовець зазначив, що протягом останнього року прибутки від видобутку у Центральноафриканській Республіці збільшились до близько мільярда доларів.

Наголошується також, що американські чиновники протягом тривалого часу попереджали про те, що "вагнерівці" використовують прибуток від видобутку корисних копалин, щоб допомогти підтримати Росію на тлі західних санкцій.

Читайте також: Пригожин намагається легалізувати групу "Вагнра" в Росії — ISW

Як пише Politico, у 2018 році ПВК "Вагнер" відкрила магазин у ЦАР, де створила культурний центр і уклала кілька угод, аби убезпечити місця видобутку, зокрема на золотій копальні Ндассіма.

Міллі за підсумками "Рамштайну": Є небагато часу, щоб завершити на фронті ключові завдання

Про це голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив на підсумковій конференції після зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Для успішної наступальної операції на тактичному рівні українцям необхідний не лише персонал, але й необхідно проводити їхнє тренування, вони мають володіти обладнанням. Якщо подивитися на погоду, то ви побачите, що є досить небагато часу, щоб завершити ці ключові завдання. Дуже складно це зробити. Для всіх держав, які ми бачили сьогодні, зібрати обладнання, синхронізувати дії, натренувати українських військових - це дуже складно. Тож я думаю, що це може бути, але це також і виклик", — сказав Міллі.

Він додав, що українські сили вже провели щонайменше дві дуже успішні наступальні операції — під Харковом і також вони провели чудову операцію біля Херсона.

Голова Пентагону Остін: Новий потужний пакет допомоги від США допоможе Україні досягти успіху

"Ми говоримо про додаткові навчання, ми не робили цього раніше. І коли ми говоримо, то просто зараз відбуваються навчання. Вони навчаються тому, як створювати умови для маневрів. І я думаю, це буде дуже потужний пакет і я переконаний, що він надасть можливість українцям досягнути успіху"rs. Це надзвичайно великий пакет і, якщо його добре застосувати, він призведе до успіху", — наголосив голова Пентагону Ллойд Остін.

Він зазначив, що США "роблять усе, щоб переконатися, що у них (українців-ред.) була можливість це відповідно застосувати".

"Ми говоримо про додаткові навчання, ми не робили цього раніше. І коли ми говоримо, то просто зараз відбуваються навчання. Вони навчаються тому, як створювати умови для маневрів. І я думаю, це буде дуже потужний пакет і я переконаний, що він надасть можливість українця м досягнути успіху", — сказав Остін.

Міллі за підсумками "Рамштайну": Зараз не час для переговорів з РФ з військової точки зору

Про це голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив на підсумковій конференції після зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Зараз не час для переговорів з військової точки зору. Зараз надзвичайно складні умови бойових дій, лінія фронту йде від Харкова до Херсона і більш-менш це статична лінія фронту, за виключенням Соледара, Бахмута. Це — надзвичайна територія і там залишається багато російських сил, які окупували Україну. Тому я кажу, що воєнним способом буде надзвичайно важко вигнати російські сили з окупованих територій упродовж цього року. Я не кажу, що це неможливо, або що цього не станеться, але це надзвичайно важко. Потрібно оборонятися, потрібно стабілізувати фронт, і я думаю, що це залежить від навчання, від доставки цього обладнання. І я думаю, що Україна може проводити достатні наступальні операції на тактичному і стратегічному рівнях", — заявив Міллі.

Читайте також: Міністр оборони Резніков назвав три пріоритети України на восьмому "Рамштайні"

Утім, він додав, що на його думку, "як і більшість воєн, ця завершиться за столом переговорів": "Але це залежить від лідерів. Путін вирішив розпочати цю війну і він може завершити її просто зараз. Ця війна призвела до надзвичайних жертв і надзвичайної шкоди для російського війська, для Росії".

Підсумки "Рамштайн": голова Пентагону прокоментував чому Україні не надали танки Leopard

"Думаю, ви чули заяву міністра оборони Німеччини про те, що не було ухвалене рішення про надання танків Leopard", — наголосив на прессконференції за підсумками зустрічі у форматі "Рамштайн" голова Пентагону Ллойд Остін.

Він зазначив, що союзники "зосередилися на тому, щоб переконати, що Україна має спроможності, необхідні для успіху прямо зараз".

"Ми маємо це вікно можливостей між теперішнім часом та весною, коли вони можуть почати свій контрнаступ. Це не так багато часу і вони мають зібрати необхідні спроможності. Ми змогли зібрати надзвичайну бойову потужність і ці пакети включають також і танки. Польща продовжує пропонувати надати танки. Також інші країни надають бойові машини", — сказав Остін.

У Чорному морі перебувають шість носіїв "Калібрів", серед них – два підводних

20 січня в Чорному морі перебувають 11 російських кораблів. Серед них шість ракетоносіїв. Про це Суспільному розповіла начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Наразі в Чорному морі перебувають шість носіїв крилатих ракет "Калібр", серед них – два підводних. Загальний залп може досягати 40 ракет.

"Вони час від часу відвідували пункти базування, що може свідчити про переоснащення", – сказала Наталя Гуменюк.

США планують розпочати передачу Україні заморожених російських активів

Передачею конфіскованих російських активів Держдепартаменту буде займатися спеціальна група KleptoCapture Міністерства юстиції США. Цей процес розпочнеться у найближчі тижні та місяці.

Про це заявив представник Міністерства юстиції США Ендрю Адамс.

Робоча група якою керує Адамс вже досить тривалий час працює над виявленням та арештом російських активів, які підпадають під американські санкції.

"Прийняття закону про асигнування у 2023 році дає мені надію, що ми почнемо спостерігати перші передачі від Міністерства юстиції до Державного департаменту найближчими тижнями та місяцями, коли будуть отримані перші остаточні розпорядження щодо конфіскації щодо певних активів", — заявив Ендрю Адамс на семінарі в Гудзонівському інституті.

За його словами, у майбутньому США планують почати передачу конфіскованих активів на користь України.

Посадовець не назвав загальний обсяг конфіскованих активів та інші деталі, але зазначив, що суми перших транзакцій є мізерними, у порівнянні з вартістю збитків, завданих Росією Україні.

Одеський суд відправив бойовика "ЛНР" до в'язниці

Приморський районний суд Одеси визнав чоловіка винним в участі та сприянні терористичній організації "ЛНР" та відправив його на п'ять років за ґрати. Про це Суспільне 20 січня дізналося з судового реєстру.

Підсудний з березня по серпень 2015 року служив у батальйоні незаконного збройного формування «Новоросія». У місті Голубівка Луганської області чоловік забезпечував продуктами харчування, ліками та коштами бойовиків "ЛНР".

Чоловік уклав угоду про визнання винуватості з прокурором.

Суд визнав винним чоловіка за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України та відправив його до в'язниці на п'ять років.

Російські військові переміщують свої сили на Кремінну — голова Луганської ОВА

Армія РФ переміщує свої сили Кремінський напрямок, щоб зупинити просування українських військових. Про це під час ефіру Суспільного повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За даними розвідки, Путін доручив новому командувачу об'єднаним угрупованням сил Росії в Україні Валерію Герасимову захопити Донбас до березня. Як розповів Сергій Гайдай, через це не спостерігається перекидання сил з Луганської ділянки фронту на Донеччину.

"Вони переміщують свої сили на Кремінський напрямок. Тому що російські військові бачать, що вони просідають там. Враховуючи, що є позитивний рух наших Сил оборони в регіоні, окупанти перекидають на Кремінський напрямок десантників, важку техніку та танки, щоб хоча б якось зупинити просування ЗСУ вперед", — зазначив Гайдай.

Начальник Луганської ОВА розповів, що з боку Сватівсько-Кремінського напрямку окупанти підтягують великі резерви російських військових.

"На Сватівсько-Кремінському напрямку базується багато різних підрозділів російських окупантів. Є вагнерівці та свіже мобілізовані. Також були військові, які потрапили у полон, вони з Москви. Військові ГРУ міноборони РФ, "СОБР", "БАРС", "Ахмат", але вони не воюють взагалі, а постійно відсуваються від лінії фронту. Є кадрові військові", — розказав Сергій Гайдай.

Київ виключили з переліку територій можливих бойових дій

В кінці минулого року уряд ухвалив постанову № 1364, якою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ. Цей перелік періодично оновлюється відповідним наказом Мінреінтеграції.

У відомстві повідомили, що наказом від 13 січня 2023 року № 14 внесено зміни і Київ виключили із переліку територій можливих бойових дій.

"Цей наказ Мінреінтеграції був зареєстрований Міністерством юстиції України 16 січня 2023 року. Нагадаємо, що Мінреінтеграції затверджує наказ за погодженням із Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій", — йдеться в повідомленні.

Двоє поранених: російські окупанти обстріляли два населених пункти Херсонської області

20 січня російська армія атакувала селище Антонівку та село Новодмитрівку Херсонської області. Поранені двоє людей, серед них підліток. Про це йдеться на сторінці Херсонської ОВА у Facebook.

У повідомленні сказано, що під час артилерійської атаки селища Антонівка поранений 15-річний хлопчик. А також місцевий житель села Новодмитрівка Бериславського району — йому відірвало ногу.

ООН доставила гуманітарну допомогу в підконтрольний Україні район поблизу Соледара

Про це з посиланням на речника ООН Дженса Лерке пише The Guardian. За його словами, до Соледару відправили колону з трьох вантажівок, в яких були запаси їжі, води, засобів гігієни та медикаментів для приблизно 800 осіб. Гуманітарну допомогу доставили до районів, які контролюють українські війська.

Як виглядають околиці Бахмута на супутникових знімках

Такий вигляд мають східні околиці Бахмута на супутниковій світлині від 17 січня 2023 року — земля усіяна воронками від артилерії.

Німеччина виділить Україні новий весняний пакет допомоги на понад 1 мільярд євро

Німеччина виділить понад 1 мільярд євро на весняний пакет на підтримку України, повідомив міністр оборони країни Борис Пісторіус. Зокрема він стосуватиметься також і протиповітряної оборони. Загалом Німеччина виділила Україні допомоги на понад 3,3 мільярда євро.

Зеленський під час "Рамштайну" закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі і ракети дальнього радіуса

Президент Володимир Зеленський сьогодні 20 січня вперше звернувся до учасників Консультативної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Він закликав партнерів надати Україні танки, винищувачі F16 і ракети дальнього радіуса.

"Усі ми можемо використати тисячі слів у дискусіях, але я не можу поставити слова замість гармат, які потрібні проти російської артилерії, чи замість ракет ППО, які потрібні для захисту людей від російських повітряних ударів", — наголосив Зеленський.

Він зазначив, що Україна розраховує, що наступні зустрічі контактної групи увійдуть в історію як "Рамштайн" F16 і ракет дальнього радіуса дії.

Крім того, за словами президента, у силах міжнародних партнерів — зробити танковий "Рамштайн": не торгуватися щодо тієї чи іншої кількості танків, а "розпочати принципове постачання, яке зупинить російське зло".

"Це у ваших силах – гарантувати таку артилерію й таку ППО, які розібʼють терор. Це у ваших силах – забезпечити перемогу. Тож нехай ваші рішення бʼють точно! Так само, як наші герої на передовій", — додав Зеленський.

Міністр оборони Німеччини заявив, що єдиного рішення щодо поставок танків в Україну немає

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на зустрічі у форматі "Рамштайн" заявив, що "єдиного підходу до питання надання танків Leopard немає".

"Враження, що є коаліція, де на заваді стоїть лише Німеччина, є оманливим", - зауважив він і додав, що наказав провести інспекцію Leopard в Німеччині.

Водночас Пісторіус додав, що це мало що означає, хоч і може бути підготовкою до можливого рішення про передачу танків.

"У допомозі Україні у боротьбі з Росією важливими є тренування, довгострокові поставки та ремонт обладнання. Українські війська повинні бути готові до негайного використання поставленого обладнання. Ми будемо підтримувати Україну доки це буде необхідно, аж поки війна не закінчиться", - додав міністр оборони Німеччини.

Він висловив впевненість в тому, що рішення ухвалять в найближчій перспективі, але зауважив, що воно залишається за канцлером.

У багатоповерхівці в Дніпрі 64 квартири зруйновані вщент, розпочато обстеження будинку

Зруйновано два під`їзди і знищені вщент 64 квартири у багатоповерхівці Дніпра, куди 14 січня 2023 року влучила російська ракета. Про це під час пресконференції повідомив міський голова Борис Філатов.

"На перших поверхах зруйнованих під`їздів розташовувалися медична амбулаторія і приватний магазин, квартир там не було", — розповів він.

За словами очільника міста, комунальники вже почали інструментальне обстеження будинку, аби встановити, скільки пошкоджених квартир доведеться демонтувати. Попередньо, результати будуть за два тижні.

Якщо таких квартир буде під 200 — людей розселятимуть, зазначив Філатов.

Нині ж проводиться анкетування мешканців будинку щодо їхніх потреб.

"Там десь 20 питань. Люди писатимуть, що їм потрібно. Зрозуміло що це житло. Але хтось втратив майно, речі, меблі, документи. Наприклад дітям, які втратили планшети чи ноутбуки для дистанційного навчання, ми їх видаватимемо", — сказав міський голова.

Він додав: наразі міська влада докладає максимальних зусиль, щоб зібрати гроші і роздати їх мешканцям багатоповерхівки. Окрім виділених з міського бюджету по мільйону гривень кожній родині, яка втратила житло, передбачається грошова допомога від обласної військової адміністрації та благодійників. Нині розробляється механізм видачі цих коштів.

Попередив про плани Росії: директор ЦРУ Бернс таємно відвідував Київ — ЗМІ

Керівник Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс таємно приїздив до Києва наприкінці минулого тижня, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським та передав йому інформацію про подальші плани Кремля в Україні.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на власні джерела, які говорили на умовах анонімності.

"Директор ЦРУ Вільям Бернс наприкінці минулого тижня таємно відвідав столицю України, щоб поінформувати президента Володимира Зеленського про свої очікування щодо того, що Росія планує у військовій сфері найближчими тижнями та місяцями, сказав американський чиновник та інші люди, знайомі з візитом", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, подорож Бернса припадає на критичний момент 11-місячної війни на тлі спроб масованого штурму на Бахмутському напрямку, що спричиняє багато втрат з обох сторін і змушує Україну зважувати свої ресурси, готуючи великий контрнаступ в інших частинах країни.

Під час зустрічі Зеленський і його високопоставлені представники розвідки розмірковували про те, як довго Україна може розраховувати на допомогу США та Заходу після захоплення Палати представників республіканцями та зменшення підтримки допомоги Україні серед частини електорату США, сказав співрозмовник видання, знайомий із деталями зустрічі. При цьому Бернс наголосив на гостроті моменту на полі бою та дізнавшись, що в якийсь момент допомогу буде отримати важче, зазначили джерела The Washington Post.

При цьому Зеленський і його помічники залишили зустріч із враженням, що підтримка Києва з боку адміністрації Байдена залишається сильною, а екстрене фінансування України в розмірі 45 мільярдів доларів, ухвалене Конгресом у грудні, триватиме щонайменше до липня чи серпня, розповіли співрозмовники видання. За їхніми словами, Київ менш впевнений щодо перспектив ухвалення Конгресом ще одного багатомільярдного пакета додаткової допомоги, як це було минулої весни.

Внаслідок обстрілу Краматорська загинула одна людина

У Краматорську загинула одна людина внаслідок ранкового обстрілу міста. Про це в ефірі національного марафону повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Наразі є підтвердження про одну загиблу особу", — зазначив Кириленко.

За його словами, російські війська завдали три ракетних удари виключно по цивільній інфраструктурі. Влучили у садочок, школу, профілакторій, будинки.

У Міноборони назвали три пріоритети України на "Рамштайн-8"

Міністр оборони Олексій Резніков назвав пріоритетне озброєння, яке потрібне Україні від західних партнерів за результатами проведення восьмої міжнародної зустрічі у форматі "Рамштайн":

  • більше систем ППО;
  • зброя для наступальних операцій (танки, гаубиці, боєприпаси);
  • систематичні постачання боєприпасів + обслуговування та ремонт озброєння та техніки.

У Дніпрі затримали коригувальників ракетних атак по місту, які можуть бути причетні до удару по багатоповерхівці

У Дніпрі затримали семеро російських агентів головного управління Генштабу Збройних сил РФ, які коригували ракетні удари по місту. Про це йдеться на сторінці управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області у Facebook.

За повідомленням, агентурна група перебувала в "режимі очікування", а в жовтні 2022 року почала активну розвідувально-підривну діяльність проти України. Затримані передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств. Ці відомості в подальшому використовувалися для підготовки і здійснення ракетних ударів по місту.

Після обстрілів агенти відвідували місця "прильотів", щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати.

Крім того, підозрювані збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону, намагаючись виявити позиції української системи ППО.

Всю зібрану інформацію вони передавали через резидента групи, який виявився колишнім мешканцем Дніпра, який втік до Росії і був завербований ГРУ.

Під час обшуків у затриманих виявили ​саморобні вибухові пристрої, ​комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами законспірованого листування, прокремлівську літературу.

Фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Перевіряється інформація про можливу причетність затриманих до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня 2023 року.

На Одещині затримали вінничанина, який ходив селом з гранатою — поліція

В Одеській області у жителя Вінниччини знайшли гранату. Чоловік ходив з вибуховим пристроєм селом. Подія трапилась 17 січня, повідомили у поліції Одещини.

За інформацією поліції, 45-річного чоловіка затримали в селі Градениці, яке розташоване поблизу держкордону. Поліцейські зупинили жителя Вінницької області для перевірки документів, але після огляду знайшли гранату. Вилучати боєприпас довелось вибухотехнікам та кінологам.

За попередньою інформацією, у вінничанина вилучили ручну осколкову гранату РГД-5 із запалом УЗРГМ-2. Їх направили на експертизу.

Наразі чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. За це може загрожувати ув'язнення на строк від трьох до семи років. Наразі затриманий перебуває під вартою.

У Києві та низці областей оголосили повітряну тривогу.

В ОГПУ розповіли про розслідування справ щодо "іранських" безпілотників

У вересні 2022-го Росія почала застосовувати бойові безпілотники для ударів по Україні. За два місяці до цього у Вашингтоні повідомили, що постачальником дронів-камікадзе стане Іран. Українська влада та військові неодноразово повідомляли про збиття іранських дронів "Shahed-131", "Shahed-136" та "Mohajer-6", а у листопаді ГУР МО показало комплектуючі дронів-камікадзе, де були знайдені компоненти з Європи, США та написи мовою Ірану. Однак українське слідство поки що не визначило походження безпілотників.

Про це у коментарі Суспільному повідомив прокурор департаменту протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Іван Чижевський.

За його словами, нині відкрито понад 50 кримінальних проваджень через застосування дронів-камікадзе. За необхідності справи можуть об’єднати.

"Сказати про те, що це — безпілотники іранського виробництва чи ні — ми поки не можемо. Нині триває досудове розслідування. Воно не буде швидким. Адже експертиза необхідна не проста, а за участі фахівців широкого масштабу, які зможуть з’ясувати що це за комплектуючих, їхнє походження. За експертизами буде встановити походження даних безпілотників та виробника компонентів", — сказав прокурор.

Проведення експертиз ускладнюються через повітряні тривоги та нові атаки окупантів.

"Ми не можемо вказати про те, скільки будуть тривати експертизи через те, що Російська Федерація активно обстрілює Україну", — зазначив він.

Прокурор переконує, слідство прагне встановити всі складові, пов’язані з атаками безпілотників.

"Яким чином цей безпілотник з’явився в Збройних силах Російської Федерації, чому він називається "Герань" та "Герань-2", чому він так схожий на "Shahed-131", "Shahed-136" і "Mohajer-6"? Взагалі, де здійснюється будівництво даних безпілотників, які шляхи постачання, хто постачав? Дата і місце виготовлення, які контракти заключалися, хто їх укладав – це також є дуже важливим в ході до судового розслідування, в ході встановлення всіх схем", — наголосив Іван Чижевський.

Використовуючи дані розвідки та технології, слідство намагатиметься встановити операторів безпілотників, сказав прокурор. Однак росіяни намагаються заплутати українських слідчих та експертів.

"Є випадки, коли країна-агресор спеціально наносить маркування певної компанії з метою ведення нас в оману. Або навпаки ми фіксували сліди знищення назв, маркування чи наліпок на виробах. Слідству належить встановити кожний компонент: країну походження, дату виготовлення і переконатися, що абревіатура чи назва компанії, яка виготовила не є підробкою", — розповів він.

Через використання Росією дронів-камікадзе Україна буде позиватися до міжнародних судів:

"Насамперед має бути закінчено досудове розслідування — нашими органами, в нашій країні, за участю фахівців. Звісно, Україна буде позиватися до міжнародних судів через використання безпілотників. Але на даний момент стверджувати, в яку інстанцію, терміни – я думаю, це буде досить неправильно", — пояснив Чижевський.

Прокурор додав, що українські експерти та правоохоронцям допомагають міжнародні партнери. До Ірану українське слідство поки не зверталось.

В центрі Москви, на дахах будівель розмістили комплекси ППО

На даху Російського Міністерства оборони та будівлі, що на Таганці розмістили системи протиповітряної оборони. Про їх встановлення повідомила низка російських ЗМІ. Аналітики розвідки на основі відкритих джерел (OSINT) Майкл Боровіц та Олівер Александер визначили, що це що це системи ППО "Панцир С-1". Про це вони написали у своєму Twitter.

Російська влада поки не коментувала встановлення систем ППО на будівлях у Москві.

У Німеччині на зустрічі у форматі "Рамштайн" США пообіцяли підтримувати Україну "стільки, скільки потрібно"

Міністр оборони США Ллойд Остін у Німеччині на зустрічі у форматі "Рамштайн" оголосив про новий пакет допомоги, який включає засоби для ППО.

"Коли Путін почав своє вторгнення, він думав, що Україна впаде. Та Путін не сподівався на таку відвагу українців. Це вирішальний момент для України. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Кремлівські сили продовжують бомбардувати українські міста, театри, спортивні арени, цивільних. Я пишаюсь, що США збільшили військову допомогу Україні. Сьогодні я радий повідомити про ще один пакет допомоги. Цей пакет вартує 2,5 млрд доларів. Наш новий пакет включає засоби для ППО. США збільшує підтримку у багатьох напрямах", — сказав Остін.

В Україні зросло виробництво електроенергії — Укренерго

В "Укренерго" повідомили, що споживання електроенергії виросло у порівнянні з 19 січням. Водночас зросло виробництво електроенергії через вихід з ремонту одного з блоків ТЕЦ, невеликого зростання генерації на інших ТЕЦ та ГЕС, а також ВДЕ. Таким чином дефіцит потужності знизився, хоча все ще лишається суттєвим.

Крім цього, ввечері 19 січня внаслідок артобстрілу знову відключалася лінія електропередачі, яка забезпечує живлення Запорізької атомної електростанції. Лінію оперативно вдалося повернути в роботу.

Російська армія обстріляла Краматорськ

Армія РФ зранку завдала ракетного удару по Краматорську — ракета впала поблизу дитсадка. Наслідки обстрілу встановлюють, повідомив керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Фінляндія надасть Україні більше оборонної допомоги.

Як зазначено у пресрелізі Міністерства оборони Фінляндії, це вже дванадцятий пакет військової допомоги Фінляндії Україні. Відповідно до заяви, вартість спорядження, передбачена цим пакетом допомоги, складає понад 400 мільйонів євро. Всього Фінляндія поставила до України військової допомоги на суму 590 млн євро.

Чому українській ППО складно засікти пуски з деяких ракетоносіїв РФ у Чорному морі

Підрозділам української ППО складно засікти пуски з деяких носіїв ракет армії РФ у Чорному морі. Йдеться про підводні човни. Про таке в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповіла 20 січня начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Наразі у Чорному морі перебувають шість ракетоносіїв, серед них два підводних човни. Загальний залп може налічувати до 40 ракет, зазначила військова.

"Наявність корабельного угрупування свідчить про готовність росіян завдати ракетний удар. Буде він точковий або масований залежатиме від стратегії ворога. Вона може бути різною. Через шторм є певна ротація корабельно-катерного складу, але ракетоносії залишаються на місці. При тому серед ракетоносіїв є два підводних човни. Пуск з них дещо ускладнює виявлення протиповітряною обороною самого моменту старту ракет", — повідомила Гуменюк.

Також серед корабельного складу противника є два великих десантних кораблі. Угрупування російського флоту перебуває у безпечній для себе зоні від ракетного удару: за мисом Тарханкут у напрямку Новоросійська, зауважила речниця.

Російська армія продовжує проводити з моря розвідку безпілотними апаратами, додала вона.

Реєстрація "Вагнер Центру" навряд допоможе Пригожину легалізувати ПВК — британська розвідка

Офіційна реєстрація "ПВК Вагнер Центр" та відкриття його офісу у Санкт-Петербурзі, швидше за все, не допоможе російському бізнесмену Євгену Пригожину легалізувати своїх найманців, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, 27 грудня 2022 року в Єдиному державному реєстрі РФ було вказано, що ПВК "Вагнер" офіційно зареєструвалося як юридична особа. Група заявила про свою основну роботу як "консультування з питань управління", не згадуючи про військову діяльність.

"Поки не ясно, якою мірою організація "ПВК Вагнер Центр" буде використовуватися для управління воєнізованою діяльністю "Вагнера". Приватні військові компанії (ПВК) залишаються незаконними в Росії, попри тривалу дискусію щодо реформування законодавства", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві вважають, що при цьому власник ПВК Євген Пригожин, ймовірно, частково фінансував організацію через завищені державні контракти, укладені з іншими його компаніями.

"Реєстрація продовжує надзвичайно швидкий розвиток традиційно непрозорого публічного профілю групи. Пригожин лише у вересні 2022 року зізнався у заснуванні "Вагнера", а у жовтні 2022 року відкрив глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі", — зазначається в дописі.

Британські розвідники схильні вважать, що офіційна реєстрація ПВК має на меті максимізувати комерційну вигоду Пригожина та ще більше легітимізувати його організацію.

Окупанти заблокували три міста Луганщини на в’їзд та виїзд

Окупанти на Луганщині закрили вільний в’їзд та виїзд з Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного. Про це повідомили в Луганській ОВА.

В обласній військовій адміністрації зазначили, що на блокпостах у людей вимагають або реєстрацію, або довідку з місця роботи.

"З останнім (роботою — ред.) у зазначених населених пунктах зовсім погано", — йдеться у повідомленні.

Дніпропетровська, Донецька, Полтавська, Запорізька, Харківська області — повітряна тривога.

Щонайменше 19 населених пунктів Харківщини опинилися під обстрілами: пошкоджені будинки, авто та школа-інтернат

Протягом 19 січня під удари російських окупантів потрапили щонайменше 19 населених пунктів Харківської області. Поранених або загиблих немає.

За інформацією зведення Генерального штабу на ранок 20 січня, під обстріли загарбників потрапили Ветеринарне, Стрілеча, Зелене, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Бударки, Красне Перше, Дворічна, Куп'янськ, Тавільжанка, Вільшана, Орлянське, Крохмальне, Піщане, Берестове, Стельмахівка і Вишневе.

Також російські окупанти обстріляли Тимофіївку, підтвердив голова ОВА Олег Синєгубов. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, авто, гаражі, господарчі споруди та школа-інтернат.

Рятувальники 17 разів виїжджали на місця обстрілів та загасили одну пожежу у Вовчанську, яка виникла внаслідок влучання снаряда, повідомили у регіональному управлінні ДСНС.

Окрім того, піротехніки знешкодили 72 вибухонебезпечні предмети.

Росія веде обстріли з Кінбурнської коси, у Нікополі затишшя — Гуменюк

Українська артилерія завдає ударів по російських військах на півдні, змушуючи їх маневрувати, водночас Росія веде обстріли Миколаївської області з Кінбурнської коси, підтягуючи туди додаткові сили. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповіла Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь".

За словами посадовиці, на суходолі на півдні в цілому ситуація стабілізується, однак залишається складною.

"Ворог ще має можливість обстрілювати деокуповані території, а також мирні території. Але вже, наприклад, ця ніч для Нікопольщини, яка зазвичай потерпає від такого терору, минула спокійно. І це не може не радувати. Це може свідчити про те, що ворог перегруповує свої підрозділи, своє озброєння, зокрема, і на Запорізькому напрямку", — зазначила вона.

Наталія Гуменюк заявила, що удари української артилерії змушують російських військових переміщуватись.

"Ми спостерігаємо, що вони маневрують, вишукують місця, де їм буде відносно безпечно, оскільки наша бойова робота точкова — ми пам’ятаємо там про наявність мирного населення і не б’ємо абсолютним вогнем по всій території — але досить результативна. Ті місця, які вони обирають для дислокації, нам відомі, і ми їх відпрацьовуємо. Я думаю, що зведення Генерального штабу це сьогодні красномовно покажуть", — розповіла посадовиця.

За її словами, при цьому РФ обстрілює українські позиції з Кінбурнської коси.

"Продовжуємо бойову роботу. Є ще здобутки, ми їх дорозвідуємо. Ворог намагається підтягувати туди сили (на Кінбурнську косу — ред.) для того, щоб продовжувати обстрілювати мирні населені пункти і руйнувати портову інфраструктуру Очаківщини", — пояснила Гуменюк.

Вона додала, що поки що Сили оборони не мають контролю над косою, оскільки росіяни утримують сухопутний коридор, який дозволяє перекидати туди додаткові сили.

РФ завдала 90 ударів на Херсонщині, є загиблий і поранені

Російські військові протягом доби 90 разів обстріляли населені пункти Херсонщини з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БПЛА. Про це повідомляє голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

"Херсон російська армія обстріляла 19 разів – гатили по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди влучили у житлові будинки", — зазначив посадовець.

За його словами, минулої доби через російську агресію загинула 1 людина, ще 3 жителі Херсонщини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Російські війська продовжують обстрілювати Очаківську громаду на Миколаївщині

Війська Російської Федерації протягом 19 січня двічі завдали ударів по акваторії та береговій смузі Очаківської громади. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією обладміністрації, вибухи в громаді прозвучали орієнтовно о 8:07 та о 13:00. Гатили по Очаківщині російські війська з артилерійських систем.

На решті територій Миколаївщини, в тому числі й обласному центрі, доба 18 січня минула спокійно, повідомили в обладміністрації.

На Донеччині від обстрілів загинули четверо жителів, ще троє людей отримали поранення

Протягом 19 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули четверо мирних жителів — двоє у Дробишевому, один у Бахмуті та один у Максимільянівці. Ще троє людей в області отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він зазначив, що поранення отримали жителі у Максимільянівці, Іванівському та місті Часів Яр.

РФ втратила 770 військових за добу — Генштаб

Протягом доби 19 січня російські збройні формування втратили близько 770 військових, загальні втрати Росії у війні проти України перевищили 119 тисяч людей. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 119 300 (+770) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також Росія втратила:

  • танків — 3139 (+3) од,
  • бойових броньованих машин — 6241 (+6) од,
  • артилерійських систем — 2129 (+7) од,
  • РСЗВ — 442 (+0) од,
  • засобів ППО — 220 (+0) од,
  • літаків — 287 (+0) од,
  • гелікоптерів — 277 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1886 (+4),
  • крилаті ракети — 749 (+0),
  • кораблів та катерів — 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4903 (+7) од,
  • спеціальної техніки — 190 (+0).

Дані щодо втрат росіян уточнюються, зазначили в Генштабі.

ООН планує виділити 4 млрд доларів на розмінування Миколаївщини

Організація Об’єднаних Націй має намір виділити чотири млрд доларів для розмінування територій Миколаївської області. На ці гроші міжнародна організація має закупити механізовані засоби розмінування та підготувати відповідних операторів.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За інформацією відомства, Миколаївщина є одним з найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами регіонів серед нещодавно деокупованих територій України.

"За підрахунками експертів, загальна площа області, ймовірно забруднена мінами та нерозірваними боєприпасами, складає майже 2 614 квадратних кілометрів", — йдеться у повідомленні.

Для реалізації проєкту представники ООН планують відвідати Миколаївщину з робочим візитом.

За добу Росія завдала 224 удари на Запоріжжі — ОВА

Протягом доби 19 січня російські війська 224 рази обстріляли 21 населений пункт Запорізької області, що є найбільшим показником від початку війни, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Старух.

"Запорізька земля пережила черговий "рекорд" ворожих атак — лише за останню добу 224 обстріли по 21 населеному пункту. Зафіксовано ще 34 руйнування цивільних об'єктів", — зазначив він на своєму Telegram-каналі.

Чиновник наголосив, що кожен російський військовий злочинець понесе покарання.

"Жорстокість загарбника не має меж та не перестає жахати. Прийшовши у цивілізовану країну варвари нищать інфраструктуру, під постійною загрозою життя мирних українців, що знаходяться на лінію вогню", — підкреслив Старух.

Путін схиляється до підтримки опонентів Пригожина у Росії — ISW

Президент Росії Володимир Путін все частіше стає на бік противників спонсора ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, ймовірно, намагаючись послабити його вплив у РФ. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"18 січня 2023 року Путін вперше з початку березня 2022-го зустрівся з губернатором Санкт-Петербурга Олександром Бєгловим, одним з явних ворогів Пригожина, щоб обговорити роль Санкт-Петербурга у військових діях Росії", — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, під час зустрічі Бєглов заявив, що його адміністрація сформувала три добровольчі батальйони, які підтримують вторгнення Росії в Україну у складі Західного військового округу Росії. При цьому в ISW нагадали, що Пригожин розгорнув інтенсивну кампанію щодо звернення до чиновників Державної думи Росії з проханням усунути Бєглова з посади і навіть закликав Генеральну прокуратуру Росії провести розслідування проти чиновника щодо державної зради, оскільки той нібито не надав належної підтримки військовим зусиллям Росії.

Аналітики схильні вважати, що демонстративна зустріч Путіна з Бєгловим та їхнє конкретне обговорення внеску губернатора у військові дії прямо кидають виклик спробам Пригожина затвердити свою владу над Бєгловим і Санкт-Петербургом. Окрім того, вони нагадали, що Путін нещодавно повторно призначив генерал-полковника Олександра Лапіна, на адресу якого лунала критика з боку Пригожина, а також посилив офіційну риторику про те, що лише російські сили брали участь у захопленні Соледара в Донецькій області, відкидаючи заяви Пригожина про те, що сили Вагнера здобули тактичну перемогу.

"Путін, ймовірно, намагається зменшити популярність Пригожина на користь професійних російських військових і російських урядовців", — наголошують в ISW.

Однак Пригожин продовжує використовувати заяви про тактичний успіх ПВК "Вагнер" для посилення своєї позиції, що, ймовірно, поглиблює конфлікт з Міністерством оборони Росії за вплив у російському інформаційному просторі, вважають аналітики. Зокрема, 19 січня він заявив, що сили ПВК захопили Кліщіївку Донецької області, наголосивши, що "вагнерівці" несуть виняткову відповідальність за тактичний наступ на південь від Бахмута.

На Дніпропетровщині у Нікопольському районі була п'ята за пів року ніч без обстрілів

У ніч на 20 січня на Дніпропетровщині обстрілів не зафіксовано. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його даними, на Нікопольщинi загроза артобстрілів тривала понад 11 годин, але обійшлося без них. Це — п’ята у районі ніч без атак за останні пів року, відколи армія РФ почала завдавати по ньому ударів.

Також удень 18 січня війська РФ вдарили з важкої артилерії по Марганецькій громаді на Нікопольщині. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, наслідки обстрілу уточнюють, загиблих та поранених немає.

В окупованому селищі Луганської області розгорнули військовий шпиталь у приміщенні пологового будинку

В окупованому з 2022 року Новопскові Старобільського району Луганської області у приміщенні місцевого пологового будинку окупанти розгорнули "польовий шпиталь". Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування свої поранених військових", — йдеться у повідомленні.

За даними штабу, у медзакладі лікують понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії "Вагнер".

Сили оборони за добу відбили російські атаки поблизу 16 населених пунктів

Протягом 19 січня українські військові відбили атаки російських збройних формувань поблизу 16 населених пунктів на Донбасі та Запоріжжі, повідомляє Генштаб.

"Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Диліївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новосілка Донецької області та Мала Токмачка і Степове на Запоріжжі", — йдеться у повідомленні.

За даними ГШ, російські війська основні зусилля зосереджують на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському триває оборона росіян.

Протягом минулої доби російські війська завдали 9 ракетних і 23 авіаційних удари та здійснили понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На всій території України є підвищена загроза авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах, нагадали в ГШ.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удар по районах зосередження російських військ та 7 — по позиціях російських зенітно-ракетних комплексів. Також українські воїни знищили три БпЛА типу "Ланцет-3".

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 6 пунктів управління, 8 районів зосередження особового складу та склад боєприпасів окупантів.

Росія готує мобілізацію у Криму — Генштаб

Російська окупаційна адміністрація готується до проведення прихованої мобілізації на території підконтрольного РФ Криму. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"На тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим Росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Севастополь виклики до військових комісаріатів розпочали надходити IT-спеціалістам, фінансовим працівникам та іншим фахівцям, які мали бронь від мобілізації", — йдеться у повідомленні.

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 2,5 млрд доларів

Пентагон оголосив новий пакет військової допомоги Україні на 2,5 млрд доларів

Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, який оцінюють у 2,5 мільярда доларів. Про це повідомляє Міністерство оборони США.

Найближчим часом Україна отримає:

  • Бойові машини Bradley — 59 од;
  • Бойові броньовані машини Stryker — 90 од;
  • Бронетранспортери MRAP — 53 од;
  • Системи протиповітряної оборони Avenger — 8 од;
  • Американські армійські вантажні фургони HMMWV — 350 од;
  • Ракети HARM;
  • Боєприпаси для NASAMS та HIMARS;
  • 20 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • Приблизно 600 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • 95 тис. артилерійських снарядів калібру 105 мм;
  • Приблизно 11,8 тис. 120-мм мінометних снарядів;
  • 12 автомобілів для підвозу боєприпасів;
  • 6 командно-штабних машин;
  • 22 тактичні автомобілі для буксирування зброї;
  • Приблизно 2000 протитанкових ракет;
  • Понад 3 млн боєприпасів до стрілецької зброї;
  • Підривна техніка для розчищення перешкод;
  • Протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • Прилади нічного бачення;
  • Запчастини та інше польове обладнання.

Загалом США виділили Україні понад 27,4 млрд доларів на безпекову допомогу з початку правління адміністрації Байдена. З 2014 року Сполучені Штати виділили понад 29,5 млрд доларів на безпекову допомогу Україні та понад 26,7 млрд доларів з початку вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Радник президента США обговорив війну в Україні з прем'єром Ізраїлю

Як повідомляє Reuters, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван обговорив ситуацію в Україні з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху.

"Сторони обговорили Україну, а також розвиток оборонного партнерства між Росією та Іраном і його наслідки для безпеки в регіоні Близького Сходу", – йдеться у повідомленні.

Салліван перебуває з візитом в Ізраїлі до 20 січня. До нього приєднався заступник помічника президента та координатор з Близького Сходу та Північної Африки Бретт Макгурк.

Міністр оборони Німеччини Пісторіус: Постачання Україні танків може відбутися незалежно від США

Новий міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не розглядає поставку американських основних бойових танків Abrams в Україну як умову для можливого розміщення німецьких основних бойових танків.

"Мені нічого такого не відомо", — заявив політик в ефірі програми ARD "Brennpunkt" відповідаючи на запитання, чи постачатиме Німеччина бойові танки без США.

Борис Пісторіус
Борис Пісторіус. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. Фото: AP

Пісторіус нагадав, що це питання канцлер Олаф Шольц обговорював з президентом США Джо Байденом.

"Я абсолютно впевнений, що ми отримаємо рішення з цього приводу в найближчі кілька днів. Однак сьогодні я не можу сказати вам, яким буде це рішення. Справа в тому, що Німеччина діє в координації зі своїм найважливішим партнером по НАТО, США, як вона це робила протягом останніх місяців", — додав Борис Пісторіус.

Нідерланди готові оплатити танки Leopard для України

Нідерланди готові оплатити танки Leopard, які будуть відправлені в Україну в рамках коаліції європейських союзників і союзників по НАТО. Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, передає Bloomberg.

За її словами, країна раніше оплачувала передачу Києву радянських танків Т-72 із Чехії, і цей підхід можна було б відтворити для танків німецького виробництва Leopard.

"Це точно те, що ми готові зробити", — сказала Оллонгрен.

Міністерка зазначила, що Польща та Фінляндія оголосили, що готові відправити в Україну танки Leopard у складі коаліції. Усі такі кроки вимагатимуть дозволу Берліна.

"Ми всі чекаємо почути позицію Німеччини щодо цього, але я прихильник того, щоб спробувати знайти рішення і відправити танки в Україну", — сказала вона.

На початок