Сім країн узгодили військову допомогу для України за день до Рамштайну

Сім країн узгодили військову допомогу для України за день до Рамштайну

Сім країн узгодили військову допомогу для України за день до Рамштайну
. Західна техніка для ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

За день до зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" сім країн Європи узгодили військову допомогу для України. Про це йдеться у заяві міністрів оборони 11 країн.

Документ про допомогу під назвою Tallinn Pledge підписали на військовій авіабазі Тапа в Естонії. Там зібралися міністри оборони Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії та Литви, а також представники Данії, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Словаччини та Іспанії. Деякі були присутні дистанційно.

"Ми визнаємо, що спроможність України витіснити Росію зі своєї території є настільки ж важливою, як і забезпечення захисту. Разом ми продовжимо підтримувати Україну. Вона має перейти від опору до витіснення російських військ з української землі", — йдеться у заяві.

Міністри оголосили про нові пакети допомоги від своїх країн.

Данія

Данія продовжить військову та цивільну підтримку України, зокрема, забезпечуватиме підготовку українських сил в рамках операції INTERFLEX під керівництвом Великої Британії. Данія надала військову допомогу майже на 600 мільйонів євро.

Чехія

Чеська Республіка постачатиме військову техніку. Планують збільшити виробничі потужності, зокрема для виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і бронетранспортерів. Також країна забезпечуватиме технічне обслуговування раніше переданого обладнання та збільшить потужності технічного обслуговування.

Естонія

Країна переказує десятки 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм D-30, тисячі 155-мм артилерійських боєприпасів, машини підтримки для артилерійських підрозділів, сотні протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєприпасами загальною вартістю близько 113 мільйонів євро. Додатково Естонія продовжить надавати базову і спеціалізовану підготовку для сотень військовослужбовців Збройних сил України.

Латвія

Латвія передасть десятки переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger і додаткові елементи ППО, два вертольоти М-17, десятки кулеметів з боєприпасами, декілька десятків БПЛА та запчастини для самохідної гаубиці М109. У 2023 році Латвія планує навчити близько 2000 українських військових за різними програмами, починаючи від початкової піхотної підготовки до спеціалізованих курсів.

Польща

У польському пакеті допомоги будуть зенітні установки С-60 із 70 тисячами боєприпасів. Країна продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та різних видів боєприпасів. Крім того, Польща готова надати роту танків Leopard 2, 1000 одиниць боєприпасів до них, за умови створення ширшої коаліції країн-донорів танків Leopard 2.

Словаччина

Словаччина продовжить інтенсивні дискусії з членами Альянсу щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для допомоги Україні.

Велика Британія

Пакет Сполученого королівства міститиме:

  • ескадрилью танків Challenger 2 з броньованими евакуаційними та ремонтними машинами;
  • САУ AS90 калібру 155 мм;
  • сотні бронемашин, обладнання для подолання мінних полів та встановлення водних переправ;
  • десятки безпілотних авіаційних систем для підтримки української артилерії;
  • ще 100 тис. артилерійських снарядів;
  • сотні ракет, включно з ракетами GMLRS, ракетами ППО Starstreak і ракетами ППО середньої дальності;
  • 600 ракет Brimstone;
  • додаткове обладнання і запчастини для модернізації сотень українських танків та БМП.

Разом з дев'ятьма країнами-партнерами Велика Британія планує підготувати близько 20 тисяч українських військових. На це виділено 200 мільйонів фунтів стерлінгів.

Міністри також пообіцяли закликати інших членів Північноатлантичного Альянсу наслідувати їх приклад під час засідання контактної групи з питань оборони України в форматі "Рамштайн" 20 січня.

Читайте також

Резніков сподівається, що під час Рамштайну Німеччина погодиться передати Україні танки Leopard 2

Бронемашини, артилерія, боєприпаси: США готують один із найбільших пакетів допомоги Україні

На початок