РФ веде обстріли з Кінбурнської коси, у Нікополі затишшя: військові розповіли про ситуацію на півдні

РФ веде обстріли з Кінбурнської коси, у Нікополі затишшя: військові розповіли про ситуацію на півдні

Ексклюзивно
РФ веде обстріли з Кінбурнської коси, у Нікополі затишшя: військові розповіли про ситуацію на півдні
. Начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. Фото: Суспільне Одеса

Українська артилерія завдає ударів по російських військах на півдні, змушуючи їх маневрувати, водночас Росія веде обстріли Миколаївської області з Кінбурнської коси, підтягуючи туди додаткові сили.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповіла Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь". За словами посадовиці, на суходолі на півдні в цілому ситуація стабілізується, однак залишається складною.

"Ворог ще має можливість обстрілювати деокуповані території, а також мирні території. Але вже, наприклад, ця ніч для Нікопольщини, яка зазвичай потерпає від такого терору, минула спокійно. І це не може не радувати. Це може свідчити про те, що ворог перегруповує свої підрозділи, своє озброєння, зокрема, і на Запорізькому напрямку", — зазначила вона.

Наталія Гуменюк заявила, що удари української артилерії змушують російських військових переміщуватись.

"Ми спостерігаємо, що вони маневрують, вишукують місця, де їм буде відносно безпечно, оскільки наша бойова робота точкова — ми пам’ятаємо там про наявність мирного населення і не б’ємо абсолютним вогнем по всій території — але досить результативна. Ті місця, які вони обирають для дислокації, нам відомі, і ми їх відпрацьовуємо. Я думаю, що зведення Генерального штабу це сьогодні красномовно покажуть", — розповіла посадовиця.

За її словами, при цьому РФ обстрілює українські позиції з Кінбурнської коси.

"Продовжуємо бойову роботу. Є ще здобутки, ми їх дорозвідуємо. Ворог намагається підтягувати туди сили (на Кінбурнську косу — ред.) для того, щоб продовжувати обстрілювати мирні населені пункти і руйнувати портову інфраструктуру Очаківщини", — пояснила Гуменюк.

Вона додала, що поки що Сили оборони не мають контролю над косою, оскільки росіяни мають сухопутний коридор, який дозволяє перекидати туди додаткові сили.

"Ми продовжуємо методично працювати, нагадуємо, що намагаємось тримати потужний вогневий контроль над цією ділянкою місцевості. Але говорити про абсолютне видворення ворога ще зарано, оскільки вони мають туди коридор суходолом, з якого можуть підтягувати з лівобережної, ще не деокупованої території Херсонщини додаткові сили. Вони намагаються це робити, коли затягують туди РСЗВ для того, щоб потім гатити по населених пунктах", — розповіла речниця.

Військова зауважила, що російське корабельне угруповання в Чорному морі продовжує триматися майже в тому самому складі, однак українські військові спостерігають деяку ротацію.

"Це певним чином пов’язане зі штормом. Море продовжує підтримувати нашу позицію, хоча на бойовому чергуванні залишаються всі 6 ракетоносіїв, серед яких — два підводних. Загальний залп може сягати 40 ракет типу "Калібр". Це досить потужна готовність. Можна говорити про небезпеку, як поодиноких ракетних ударів, так і підготовку до масованого ракетного удару, тому що певна активність авіації також спостерігається", — пояснила посадовиця.

Вона додала, що росіяни намагаються пояснити польоти авіації навчаннями.

"Але навчально-тренувальний політ може запросто перетворитися на напад. Треба бути дуже уважними до повідомлень про повітряну небезпеку. Перебуваючи в безпековій для себе зоні, вони (ракетоносії РФ — ред.) здатні завдавати ураження по всій території України саме тими "Калібрами", якими споряджені", — підсумувала Наталія Гуменюк.

Читайте також

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, союзники збираються на зустріч "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

На початок