У Дніпрі завершили рятувальну операцію, Британія передасть танки Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн

У Дніпрі завершили рятувальну операцію, Британія передасть танки Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн

У Дніпрі завершили рятувальну операцію, Британія передасть танки Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн
. Дніпро, наслідки удару ракети РФ по житловому будинку. 15 січня 2023 року. Фото: Тарас Ібрагімов / Суспільне

17 січня — 328 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Кількість загиблих та травмованих внаслідок російської атаки у Дніпрі зросла до 45 людей, серед них шестеро дітей. Поранено понад 70 людей, знищено 236 квартир. СБУ встановлює причетних до обстрілу росіян. Пошуково-рятувальна операція у Дніпрі триває.
  • Офіс президента задовольнив заяву про звільнення Арестовича. Після російського ракетного удару по будинку у Дніпрі тепер вже колишній позаштатний радник ОП у розмові з російським журналістом Фейгіном припустив, що ракету нібито збили українські сили ППО і впавши на будинок, вона вибухнула. Тоді його слова спростували у Повітряних Силах і повідомили, що Україна не може збивати такі ракети.
  • Бої в Соледарі тривають. Українські військові знаходяться у місті та дають відсіч російській армії, заявив Суспільному речник Східного угруповання військ ЗСУ Череватий.
  • Україна та ЄС уклали меморандум про 18 млрд євро допомоги у 2023 році.
  • 17 січня починає роботу форум у Давосі. "Україну почують на цьому глобальному важливому майданчику", заявив Зеленський. Також наприкінці тижня має відбутися чергове засідання у форматі "Рамштайну".

Україна отримала перші €3 млрд з нової макрофінансової допомоги

"Комісія сьогодні виплатила перший транш у розмірі 3 млрд із пакета макрофінансової допомоги для України обсягом до 18 млрд євро", — йдеться у заяві Єврокомісії.

На цьому Суспільне завершує трансляцію подій 328 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

Зеленський провів нараду щодо встановлення винних в ударі по Дніпру

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні.

"Провів сьогодні нараду за участю, зокрема, Генерального прокурора й міністра внутрішніх справ України щодо встановлення винних у цьому ударі по Дніпру. Щодня стає більше фактичної інформації та юридичних кроків нашої держави. А завершиться все це вироками для всіх цих російських убивць. Я хочу подякувати всім працівникам українських правоохоронних органів та всім нашим партнерам, нашій розвідці, усім спеціальним службам, які напрацьовують необхідні матеріали для судових процесів проти рашистів", — наголосив президент.

Зеленський подякував Рютте за намір передати Україні ЗРК Patriot

"Вдячний прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте за намір передати Україні ЗРК Patriot. Це вагоме посилення української ППО, захист наших міст і громадян від ракетного терору РФ. Цінуємо дієву підтримку з боку уряду Нідерландів у протидії агресору! Рухаємося разом уперед, до спільної перемоги!", — написав Володимир Зеленський у Twitter.

Wintershall Dea оголосила про вихід із Росії

"Продовжувати роботу в Росії недоцільно. Агресивна війна Росії в Україні, несумісна з нашими цінностями, зруйнувала співпрацю між Росією та Європою. Обмеження на діяльність західних компаній у країні, запроваджені урядом Росії, та зовнішнє втручання у діяльність нашого спільного підприємства унеможливили роботу Wintershall у Росії, а також призвели до економічної експропріації спільних підприємств", – заявив генеральний директор компанії Маріо Мерен.

Ситуація в Україні спричинила найважчі форми обмеження прав людини

"Ситуація в Україні спричинила найважчі форми обмеження прав людини і порушення міжнародного права у щоденному житті українців. На сьогодні зареєстровано 7 тисяч вбитих і поранених цивільних. Зараз право на життя опиняється під загрозою. території, окуповані РФ, теж страждають від постійних обстрілів", — заявила на засіданні Радбезу ООН представник Верховного комісару з прав людини Ільзе Бранд Керіс.

Вона додала, що було задокументовано багато злочинів, зокрема, обмеження свободи віросповідання і зібрань, як на території підконтрольній, так і ні: "В Україні вже десятиліттями існувала напруга, Але вона посилилася із останніми подіями у листопаді і грудні. СБУ провела обшуки у церквах. Ми закликаємо владу, щоб обшуки проводилися із повним дотриманням міжнародного права, щоб такі особи користалися правом на справедливий суд".

Польща і країни Балтії підписали декларацію про підтримку України

Про це у повідомила заступниця голови Верховної ради України Олена Кондратюк.

"Учора у Сеймі спікери Польщі, Литви, Латвії, Естонії підписали спільну Декларацію з 10 чіткими пунктами про незмінність підтримки України та необхідність спільного реагування на безпекові і геополітичні виклики у Європі. Наші друзі і партнери домовилися об'єднати зусилля парламентської дипломатії для посилення санкцій проти рф і надання Україні подальшої військової, економічної, гуманітарної підтримки. Окремо було наголошено на необхідності розвитку парламентського виміру Ініціативи трьох морів та Кримської платформи", — написала Кондратюк.

Прем'єр-міністр Італія Мелоні незабаром відвідає Україну — Зеленський

Прем'єр-міністр Джорджія Мелоні незабаром відвідає Україну, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському мовнику RAI Uno.

"Вона приїде скоро, не можу повідомити дату, але скоро, — сказав Зеленський. — Її риторика для мене надзвичайно зрозуміла. Я бачу Джорджію як проіталійську, і це найголовніше: що вона проіталійська і вона підтримує Україну. І вона підтримує спільні цінності. Я дуже чекаю на її приїзд з офіційним візитом в Україну".

Росіянина засудили до п'яти років колонії за бажання воювати за Україну

Жителя Саратовської області РФ 22-річного продавця Кирила Бєлоусова засудили до п'яти років позбавлення волі у колонії суворого режиму за намагання поїхати воювати в Україну у складі легіону "Свобода Росії".

Про це йдеться у рішенні Брянського обласного суду.

Бєлоусова звинувачують у замаху на участь на території іноземної держави в збройному утворенні, не передбаченому законодавством цієї держави, в цілях, що суперечать інтересам РФ (ч. 3 ст. 30, ч. 2 ст. 208 Кримінального кодексу РФ).

"Для реалізації задуманого Бєлоусов вступив в листування з рекрутером з України, а також почав активно готуватися до участі в бойових діях. Керуючись вказівками рекрутера, юнак приїхав на поїзді до Брянська, а звідти автобусом в село Біла Березка, Трубчевського району, де його затримали правоохоронці", — сказано у тексті рішення суду.

У Дніпрі попрощалися із тренером Михайлом Кореновським, загиблим під час ракетного удару

17 січня у Дніпрі попрощалися із тренером Михайлом Кореновським, загиблим під час ракетного удару. Вранці 14 січня чоловік судив змагання із боксу, а коли повернувся додому, в будинок влучила російська ракета. Михайла Кореновського знайшли на третій день пошукової операції. Церемонію прощання провели 17 січня, в останню путь чоловіка провели родичі, друзі та вихованці.

"Михайло був тренером мого сина 3 роки. За ці три роки у мого сина були лише перші місця. Він був мені як ради. Це людина, людина-легенда просто", – розповів житель Дніпра Тарас Іванов.

У Дніпрі завершили рятувальну операцію, Британія передасть танки Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Дніпро

Попрощатися з Михайлом прийшли десятки людей. За словами знайомих загиблого, більша система цих людей його підопічні, яких він тренував. Колеги Михайла згадують, вихованців у нього завжди було найбільше. Він тренував близько сотні дітей.

У Києві графіки не діють. На 18 січня прогнуються обмеження електроенергії

Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко.

За його словами, дефіцит залишається суттєвим. На завтра прогнозовані обмеження такі ж, як і сьогодні, тож складно прогнозувати чи діятимуть графіки.

"Хоча ми всі намагаємося економити і за вікном потеплішало, обсяги споживання поки не падають. Чому так? Найбільш імовірно, справа у відкладеному споживанні, коли після відновлення постачання ми починаємо "надолужувати". Заряджаємо те, що сіло, робимо щось, що не встигли, поки світла не було",— зазначив Коваленко.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підтвердив намір передати Patriot Україні

Про це повідомило нідерландське інформаційне агентство ANP з посиланням на прем'єр-міністра Марка Рютте.

Нідерланди відправлять в Україну систему протиракетної оборони Patriot, заявив Рютте, який перебуває у Вашингтоні, де зустрічається з президентом США Джо Байденом. Він також заявив, що Нідерланди візьмуть участь в американо-німецькій ініціативі з надання Україні оборонних систем.

Рютте додав, що раніше він говорив по телефону з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити це рішення.

СБУ проводитиме у Харкові антитерористичні контрдиверсійні заходи

18 та 19 січня Служба безпеки України буде проводити у Харкові комплекс антитерористичних контрдиверсійних заходів. Про це Суспільне Харків сказав речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За його словами, під час заходів силовики оглядатимуть окремі території "з метою підвищення безпекової обстановки, посилення захищеності об’єктів критичної інфраструктури, виявлення та нейтралізації можливих диверсійних груп".

Також у громадян можуть перевіряти документи та оглядати авто. Проведення заходів передбачає обмеження руху деякими вулицями Харкова.

До України 2 лютого прибуде делегація Єврокомісії

"Наразі готуємося до зустрічі з делегацією Єврокомісії на чолі з Урсулою фон дер Ляєн, яка 2 лютого прибуде до Києва. Відбудуться важливі міжурядові консультації. Звіримо годинники щодо виконання Україною рекомендацій Європейської комісії, оцінимо ступінь прогресу та зрозуміємо перспективи нашої спільної роботи", – наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Шмигаль розповів, що, серед іншого, влада домовлятиметься з представниками Єврокомісії щодо продовження безмитного ввезення українських товарів до Європи.

У тимчасово окупованому Мелітополі росіяни планують виробляти міномети на заводі батька Балицького

Про це Суспільному повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Згідно з інформацією реєстру Opendatabot "Агат" належить батькові Євгенія Балицького Віталію Балицькому. За словами Федорова, до повномасштабного вторгнення у селі Обільному поруч із Мелітополем, на іншому заводі автотракторних запчастин виробляли деталі для мінометів за замовленням Збройних Сил України, але зараз це підприємство розграбоване окупантами.

"Його одним із перших захватили рашисти і розграбували. Як всю продукцію зі складу вивезли, так і вивезли все устаткування. Станки, обробчі комплекси і так далі", — каже Федоров.

США запровадили санкції проти громадян Білорусі

Сполучені Штати запровадять штрафні заходи щодо 25 білоруських громадян, серед яких депутати парламенту країни, оголосив глава Держдепартаменту Ентоні Блінкен.

"Режим Лукашенка продовжує чинити тиск на білоруський народ і придушувати його прагнення до демократії, зокрема й політично вмотивованим судовим процесом проти лідера демократичної опозиції Світлани Тихановської та інших активістів, пред'явивши їм безпідставні обвинувачення", — заявив Блінкен.

За його словами, цей судовий процес є ще одним прикладом спроб авторитарного правителя Лукашенка "придушити і залякати тих, хто прагне справедливості, поваги до прав людини і перетворення Білорусі на демократичну державу".

Наявність у списку санкцій депутатів білоруського парламенту у США пояснили ухваленням закону, який передбачає смертну кару за спробу вчинення теракту. Лукашенко підписав цей закон у травні 2022 року. За період після скандальних президентських виборів у Білорусі 2020 року США запровадили санкції щодо 322 білоруських громадян за підрив демократії в країні.

Залужний зустрівся з головою об’єднаного комітету начальників штабів США Міллі

Про це повідомляє пресслужба головнокомандувача ЗСУ.

Залужний зустрівся з генералом Марком Міллі у Польщі та подякував йому за підтримку й допомогу, надану США Україні. Головнокомандувач окреслив нагальні потреби Збройних Сил України, задоволення яких прискорить перемогу України.

Росіяни продовжують атаки на цивільних, бо не мають успіхів на полю бою — Генштаб

Російські військові не відмовляються від намірів захопити Донецьку область в межах адміністративних кордонів. Основні зусилля зосереджує на веденні наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському напрямку.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України 17 січня. Протягом доби російська армія завдала 4 ракетних удари, 2 з яких по цивільному об’єкту міста Краматорськ Донецької області. Також росіяни завдали 13 авіаційних ударів. Здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки РФ. Українські військові також знищили російський літак Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 пункти управління, а також район зосередження росіян, склад боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію.

Українцям дозволили пересилати паспорти поштою

7 січня уряд України змінив правила надання послуг поштового зв’язку. Відтепер українці зможуть пересилати документи, зокрема паспорти, поштою. Щодо паспортів громадянина України та посвідчення особи на повернення в Україну правило діє на період воєнного стану та карантину.

"Дозволено пересилання в міжнародних реєстрованих поштових відправленнях паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а також у період дії воєнного стану або на період, що закінчується в останнє число місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого на території України КМУ, паспортів громадянина України, посвідчення особи на повернення в Україну", — сказано у повідомленні.

У Чопі діти заколядували 9 тисяч гривень і передали прикордонникам

Вокальний ансамбль "Чупа чупс" комунального закладу "Центр культури та дозвілля Чопської МТГ" заколядував 9 тисяч гривень та передав кошти 94 прикордонному загону. Про це повідомляють на сайті Чопської міськради.

"Упродовж Різдва ансамбль ходив із колядою від хати й до хати, від організацій й до організації і збирав кошти для 94-го Чопського прикордонного загону. Загальна сума складає 9055 гривень", — повідомляють у міськраді.

У Дніпрі завершили рятувальну операцію, Британія передасть танки Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн
Чопська міська рада

Єрмак у Давосі закликав підтримати ініціативу зі створення міжнародного трибуналу

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив на важливості створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ. Про це він заявив під час онлайн-виступу на відкритті дискусійної програми проекту Ukraine is You у Давосі.

Керівник ОП також закликав партнерів долучитися до розробки та застосування механізмів, які дали б змогу конфіскувати активи Росії для компенсації за завдані війною збитки.

"Жодна перемога не є повною без відновлення справедливості. Це означає, що винні мають бути покарані, а збитки, яких вони завдали, мають бути відшкодовані", – заявив Андрій Єрмак.

Він додав, що Україна зафіксувала 80 тис. злочинів, скоєних російськими окупантами, зокрема вбивство понад 9 тис. мирних жителів, серед яких 453 дітей. Він також повідомив, що, за наявними даними, Росія зруйнувала 54 тис. житлових будинків, понад 2 тис. навчальних закладів, 418 лікарень, 316 пам'яток культури, 88 церков, майже 4 тис. об'єктів інфраструктури.

Піротехніки ДСНС розміновують деокупований Святогірськ

У звільненому Святогірську Донецької області піротехніки ДСНС розміновують території навколо ліній електропередач. У місті після деокупації знайшли понад 11 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Якщо транспортування знайденого вибухонебезпечного предмета неможливе — піротехніки знищують його на місці. Щодня, кожна з восьми бригад ДСНС вирушає на 2-3 заявки. У Святогірську обстежено 900 гектарів території. Місто було під окупацією понад три місяці, його звільнили 12-го вересня.

В РФ заявили, що не говорили з Лубінцем про обмін полоненими

Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що не обговорювала з українським колегою Дмитром Лубінцем обмін полоненими. І додала, що такі питання — компетенція Міноборони Росії.

"Здивована публікаціями про можливі обміни полоненими між Росією та Україною, які поширилися у ЗМІ та соцмережах і в яких з київської сторони фігурує 800 осіб, а з російської – 200. У моїх переговорах з омбудсменом України Дмитром Лубінцем в Анкарі ніколи не йшлося про обміни, і я завжди роблю акцент на тому, що ці питання перебувають у компетенції Міністерства оборони Росії", — повідомила у своєму Telegram-каналі.

Також вона зазначила, що вважає такий "нерівноцінний обмін" несправедливим.

Окупанти посилюють пошукові заходи своїх дезертирів на тимчасово захоплених територіях — Генштаб

У вечірньому зверненні Генштаб інформує, що російські військові не відмовляються від намірів захопити Донецьку область в межах адміністративних кордонів. Основні зусилля зосереджує на ведені наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському напрямку.

На Куп’янському та Лиманському напрямках військові РФ намагаються покращити тактичне положення, на Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках веде оборону.

Зазначається, що Білорусь продовжує підтримувати російську збройну агресію, триває ротація російських підрозділів, що проходять підготовку на білоруській території.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від російської артилерії зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Нью-Йорк Донецької області.

"Російські окупанти намагаються ізолювати цивільне населення на тимчасово окупованих територіях Херсонської області від доступу до альтернативних джерел інформації. Поряд із зупинкою трансляції усіх українських телеканалів, загарбники зробили доступним мобільний зв'язок лише російських операторів", - йдеться в повідомленні.

У Генштабі також розповіли, що російські окупанти посилюють пошукові заходи своїх дезертирів на тимчасово захоплених територіях. Під приводом пошуку українських диверсантів, вони здійснюють рейди по населеним пунктам Херсонської області.

Залужний в Польщі зустрівся з генералом США

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 17 січня в Польщі особисто зустрівся із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

"Подякував генералу Міллі за непохитну підтримку і допомогу, надану Сполученими Штатами та союзниками Україні. Окреслив нагальні потреби Збройних Сил України, задоволення яких прискорить нашу перемогу", – написав Залужний.

За рік РФ здійснила понад дві тисячі кібератак на держоргани України — Держспецзв'язку

Кібератак з боку РФ стає щоразу більше. Найбільше атакують органи місцевої та урядової влади, розповів голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрій Щиголь під час брифінгу в Media Center Ukraine. Перед початком його виступу сталася чергова хакерська атака, через що брифінг відбувся із затримкою.

Він розповів, що у 2022 році урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події зареєструвала 2194 кібератаки, чверть з них на органи влади.

"Головною метою кібератак є шпіонаж, отримання даних про громадян, системи, логістику переміщення всередині країни, в тому числі засобів ураження, знищення критичної інфраструктури, а також інформаційно-психологічні заходи впливу. У 2022 Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA зареєструвала та дослідила 2194 кібератаки, з 24 лютого — 1655. Чверть з них була спрямована проти уряду та місцевих органів влади", — повідомив голова Держспецзв’язку.

"Україна бореться за свою свободу і за свободу всієї Європи". Історія литовця, який воює на Херсонському напрямку

Жигімантас прибув в Україну у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії. Литовець, який мав за плечима військовий досвід, прийняв рішення вступити до іноземного легіону і боронити нашу країну від російської навали. Від початку він навчав воєнній справі українців, але згодом вирішив йти на передову. Зараз воює на Херсонському напрямку.

Читайте повну історію захисника у матеріалі Суспільного

Жигімантас
Фото надав Жигімантас, військовослужбовець 124 бригади ЗСУ

В Україні вже працюють понад 25 000 Starlink — Держспецзв’язку

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрій Щиголь під час брифінгу в Media Center Ukraine розповів, що завдяки міжнародним партнерам Україна отримує необхідне обладнання.

"Дякуючи підтримці компанії SpaceX, роботі команди Віце-прем’єра, яка спілкується з Ілоном Маском практично 24/7, ми маємо вже понад 25 000 Starlink в Україні. По суті ми є країною, яка має після США найбільшу кількість Starlink в одній країні. І це дає нам перевагу", — зазначив Щиголь.

У Дніпрі збільшилась кількість загиблих внастідок атаки РФ

За уточненою інформацією від ОВА, у Дніпрі внаслідок ракетної атаки загинули 45 людей, з-поміж них 6-ро дітей.

У Раді зібрали понад 150 підписів за позбавлення мандатів проросійських нардепів

У Верховній Раді зібрали понад 150 підписів народних депутатів під зверненням до голови парламенту Руслана Стефанчука щодо позбавлення повноважень депутатів від заборонених проросійських партій.

Про це йдеться у відповіді на запит руху "Чесно" народного депутата від фракції "Слуга народу" Олега Дунди, який ініціював збір підписів.

Найбільший відсоток підписів дали фракції "Голос" (95%) та "Європейська солідарність" (78%).

МКЧХ досі не має доступу до військовополонених та цивільних заручників — Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що однією з тем для обговорення з омбудсманом Російської Федерації Тетяною Москальковою була тематика Міжнародного Комітету Червоного Хреста, зокрема, недопуску їхніх представників до військовополонених та цивільних заручників, яких утримує російська сторона.

"Я запропонував зробити онлайн зустріч, де будуть присутні два Омбудсмани та керівники постійних Моніторингових місій МКЧХ, як з Росії, так і з України", — написав він у Telegram.

Він зазначив, що його пропозицію прийняли, але вона чекає на погодження.

Президент Сербії закликав РФ припинити вербувати сербів у ПВК "Вагнер" на війну проти України

Президент Сербії Александр Вучич закликав росіян "не телефонувати" сербам і не вербувати їх до ПВК "Вагнер" для участі в російській агресії в Україні, адже це суперечить сербським правилам.

Про це Вучич сказав на сербському телебаченні у передачі Cirilica, передає RTV BN.

"Що ви збираєтеся робити? Невже ми втратили кілька голів у всіх війнах? Давайте врятуємо наш народ, нашу країну і наш народ", сказав президент Сербії, звертаючись до тих, хто їде до Росії чи України.

Вучич додав, що розмови про те, що в Сербії є "вагнерівці" — це "завідомо брехня", а сам він пишається тим, що "Сербія є країною свободи, яка ухвалює власні рішення".

Українські артилеристи під Соледаром розбили позицію росіян

Українські артилеристи опублікували відео боїв на Соледарському напрямку, зняте з дрона. Військові з артилерії накрили окопи з росіянами та знищили понад 20 окупантів. Про це повідомляє 45-та окрема артилерійська бригада Збройних Сил України.

"Соледарський напрямок, 25 знищених вагнерівців в одній траншеї. Прицільним вогнем артилерії зірвано ворожу атаку на позиції наших воїнів", повідомили у бригаді.

У бригаді додали, що допомагала в коригуванні вогню та у спостереженні за окупантами з неба 10-та окрема гірсько-штурмова бригада.

П'ятеро дітей залишилися сиротами внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі

Станом на 13:30 17 січня внаслідок ракетного удару по Дніпру загинули 44 людини, серед них п'ятеро дітей. Про це мовиться у Telegram-каналі Нацполіції України.

Тіла 15 загиблих залишаються неідентифікованими. Також 20 мешканців будинку вважаються безвісти зниклими, з них четверо – діти.

Внаслідок ракетного удару п’ятеро дітей залишилися сиротами. Над трьома з них опікунство оформлять родичі. Дві дитини – під опікою держави, оскільки не мають близьких, які могли б про них попіклуватися.

На місці поді працюють антимародерні групи, які охороняють під'їзди для недопущення крадіжок майна з покинутих квартир.

В МЗС Австрії закликали "не перегнути палицю" у відносинах із РФ. У Києві відреагували

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що Заходу важливо дотримуватись почуття міри у відносинах із Росією і "не перегнути палицю". В МЗС України запросили Шалленберга приїхати в Дніпро і повторити свої аргументи перед родичами загиблих від ракетного удару Росії по багатоповерхівці.

Як пише Kronen Zeitung, Шалленберг заявив, що нема жодних сумнівів у повній підтримці України у її боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність і назвав божевіллям російську війну проти України. Водночас він зазначив, що Європа повинна думати про те, що буде після закінчення війни.

За словами австрійського міністра, архітектура європейської безпеки так чи інакше повинна буде містити Росію і як постійного члена Ради Безпеки ООН, і як ядерну державу.

"Ми не повинні перегнути палицю, наприклад, запровадивши заборону на видачу віз 144 мільйонам росіян", – сказав він.

У відповідь на слова Шалленберга, речник МЗС України Олег Ніколенко зазначив, що заклики продовжувати діалог з Росією посилюють почуття безкарності Кремля.

Він зазначив, що Україна цінує співробітництво з Австрією, вдячна за підтримку в ООН та ЄС і очікує на візит австрійського міністра до України.

"Зокрема, запрошуємо главу австрійської дипломатії відвідати Дніпро. Там він матиме можливість повторити свої аргументи про почуття міри перед рідними сорока чотирьох людей, які загинули від ракетного удару Росії по багатоповерхівці. Або тими, близьких яких досі не знайшли під завалами", — зазначив Ніколенко.

За його словами, заклики продовжувати діалог з Росією, поважати її історію та культуру, посилюють почуття безкарності Кремля і сприймаються ним "виключно як запрошення до продовження геноциду українців".

В ОП Арестовича відправили у відставку

Офіс президента 17 січня відправив Олексія Арестовича у відставку з посади позаштатного радника, підтвердив Суспільному прессекретар президента Сергій Никифоров. Уточнювальної інформації щодо причин звільнення немає.

На Одещині чоловік хотів втекти в Молдову, але впав у яму

На Одещині прикордонники затримали чоловіка, який впав в триметрову яму, коли намагався незаконно перетнути кордон з Молдовою. Про це 17 січня повідомили в Південному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України.

Прикордонники Білгород-Дністровського загону ввечері 16 січня почули крики чоловіка про допомогу. Його витягли з інженерної споруди.

"Українець пояснив, що за трансфер ближче до кордону заплатив невідомому три тисячі доларів США", — розповіли у ДПСУ.

Чоловіку загрожує адміністративне покарання за спробу перетину.

Намагалися підірвати HIMARS: у Кременчуці викрили агентурну мережу ФСБ

У Кременчуці викрили агентурну мережу, яка намагалася виявити і підірвати установки HIMARS та комплекси С-300. Про це Суспільному розповіла речниця управління Служби безпеки України у регіоні Інна Усова.

Представники спецслужби Росії намагалися отримати інформацію про об’єкти критичної інфраструктури регіону та підрозділи Сил оборони, які задіяні у їх захисті. Зокрема, стежили за бойовими позиціями комплексів протиповітряної оборони С-300 та складами з ракетно-артилерійським озброєнням ЗСУ.

Також вони намагались виявити місця базування реактивних систем HIMARS і далекобійних гаубиць М777. У разі виявлення українських військових об’єктів планували їх знищити через підпал і подальшу детонацію боєкомплекту. У разі наявної інформації про значне скупчення військової техніки та чіткі географічні координати – передати дані для ліквідації через ракетний удар російськими військами.

За знищення зразків іноземного та українського озброєння російські куратори обіцяли своїм поплічникам від 20 тисяч доларів. Гроші мали отримати на спеціально відкриті банківські картки одразу після успішного виконання завдань.

Учасниками агентурної мережі, яку викрили у Кременчуці, виявилися двоє переселенців зі сходу України, яких завербував представник так званого "Міністерства державної безпеки Донецької народної республіки".

Перебуваючи у тимчасово окупованому Донецьку, він дистанційно координував дії своїх агентів на території Полтавщини і "доповідав" про їх результати співробітникам ФСБ. Йому повідомили про підозру за статтею "Диверсія" Кримінального кодексу України. Санкція – щонайбільше 15 років або довічне позбавлення волі.

У Росії збільшують армію до 1,5 млн військових

Чисельність Збройних сил Росії збільшать до 1,5 млн військовослужбовців, створять два нові військові округи, а також сформують новий армійський корпус. Про це під час наради заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Він нагадав, що Путін наказав збільшити чисельність Збройних Сил РФ до 1,5 млн осіб, для "забезпечення безпеки держави і захисту "нових суб'єктів" та критично важливих об'єктів Російської Федерації".

Для цього, за словами Шойгу, що буде створено два нові територіальні об’єднання ЗС РФ — Московський та Ленінградській військові округи, і "самодостатні угруповання військ (сил) на території "нових суб’єктів РФ" (на окупованих Росією українських територіях, — ред.).

Крім того, Шойгу анонсував формування армійського корпусу у Карелії: три мотострілецькі дивізії у складі Сухопутних військ та дві десантно-штурмові дивізії у Повітряно-десантних військах.

Шойгу також заявив про переформування у мотострілецькі дивізії сім мотострілецьких бригад у Західному, Центральному, Східному військових округах та на Північному флоті.

Запропоновані зміни до складу, чисельності та структури ЗС РФ планується внести впродовж 2023-2026 років.

Україна отримала перші €3 млрд з нової макрофінансової допомоги

"Комісія сьогодні виплатила перший транш у розмірі 3 млрд із пакета макрофінансової допомоги для України обсягом до 18 млрд євро", — йдеться у заяві Єврокомісії.

Новим міністром оборони Німеччини стане Борис Пісторіус — Шольц

"Мені приємно, що новим міністром оборони стане видатний політик нашої країни Борис Пісторіус. Завдяки його досвіду, компетентності та наполегливості, а також його великому серцю, він є точною особою для Бундесверу", — написав канцлер Олаф Шольц.

Російські медіа поширюють інформацію, що Німеччина не передасть Україні винищувачі

"Детектор медіа" пише, що російські медіа та проросійські ресурси поширюють інформацію. що нібито Німеччина ніколи не передасть Україні винищувачі Tornado. У дописах посилаються на цитату німецького політика Гауке Шульца. Нібито він сказав, що ці винищувачі захищають Німеччину та не мають стати причиною війни з Росією. Також нібито він говорив, що винищувачі в Україні використовуватимуть неналежним чином. Це — маніпуляція.

Як пише StopFake, Гауке Шульц — представник проросійської німецької партії Die Linke. Він немає мандату, не балотується на рівні федеральної землі, федерації чи органів ЄС. Ба більше — Шульц не має жодного стосунку до прийняття рішень щодо постачання озброєння Україні.

У Дніпрі завершили пошуково-рятувальні роботи

У ДСНС повідомили, що о 13:00 17 січня пошуково-рятувальні роботи у Дніпрі на місці ракетного удару завершено.

"Врятовано 39 осіб, з них 6 дітей, загинуло 44 особи, з них 5 дітей, травмовано 79 осіб, з них 16 дітей, отримано 47 повідомлень про безвісно зниклих осіб, з яких 23 особи встановлено загиблими, 4 особи знайдені живими у родичів, в лікарнях", — йдеться у повідомленні.

36 ударів по Донеччині: армія РФ зруйнувала та пошкодила домівки, завод, школу та лікарню

Упродовж доби російська армія обстріляла 13 населених пунктів Донецької області: Авдіївку, Бахмут, Краматорськ, Часів Яр, Велику Новосілку, Комишівку, Бердичі, Красногорівку, Веселе, Ягідне, Времівку, Карлівку, Сєверне. Армія РФ завдала 36 ударів по Донеччині.

Про це повідомили в поліції Донеччини.

За даними поліцейських, військові РФ били з ракетних систем, "Градів", артилерії, танків. Через обстріли зруйновані та пошкоджені чотири житлових будинки, школа, лікарня, завод, об’єкт критичної інфраструктури, адмінбудівля, гараж.

Два снаряди влучили на території заводу у Краматорську, ще одна ракета поцілила у приватний будинок у Лимані.

У поліції зазначили, що артилерією окупанти накрили Бахмут та поцілили у багатоквартирний і приватний будинки. Внаслідок обстрілів загинув один мирний житель.

Російські війська знову обстріляли тимчасово окуповану Каховку, двоє людей загинули, дитина — поранена

Вночі 17 січня російські війська обстріляли тимчасово окуповану Каховку. Загинули двоє людей, дитина — поранена. Про це у Facebook повідомляє Каховська міська територіальна громада.

Внаслідок обстрілів зруйнований будинок родини, батьки загинули, хлопчик поранений, йдеться у повідомленні.

У коментарі Суспільному міський голова Каховки Віталій Немерець повідомив, що 12-річна дитина залишилася сиротою.

За його словами, за минулу добу вісьмох людей з різними пораненнями доставили до місцевої лікарні.

Українські прикордонники знищили взвод окупантів у бою за Бахмут

У Держприкордонній службі повідомили, що 15 січня впродовж дня прикордонники відбивали штурм російських військових на один з передових опорних пунктів поблизу Бахмута.

"Під прикриттям артилерії окупанти провели декілька атак. По ворогу військовослужбовці ДПСУ відпрацювали зі стрілецької зброї, мінометів та гранатними скидами з БПЛА. Вогневу підтримку також надали Сили оборони. Атаку бійці відбили, ворог зазнав втрат: 12 окупантів вбито, 17 – поранено", — йдеться в повідомленні.

Дуда хоче зібрати для України хоча б бригаду танків Leopard

Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні німецькі танки Leopard 2 і сподівається, що вдасться сформувати хоча б бронетанкову бригаду. Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив під час виступу на економічному форумі у Давосі, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"П’ять днів тому я оголосив про наше рішення щодо танків Leopard. Одна рота танків Leopard Це приблизно 14 танків. Ми справді вирішили відправити їх до України. Але ми сподіваємося і намагаємося організувати більшу підтримку для України", — сказав він.

Дуда сподівається, що у ЄС є союзники, які дадуть Україні ще танків, таких як Leopard, Challenger.

"Ми збираємо цю коаліцію, яка, я сподіваюся, надасть танки Leopard 2. Тут ми розраховуємо на наших фінських партнерів, які мають ці танки. Є низка європейських країн, які мають ці танки. Сподіваюся, що союзники просто передадуть кількадесят цих танків, завдяки чому для України буде сформована хоча б бронетанкова бригада", — сказав президент Польщі.

Дуда також сподівається, що виробник танків Leopard 2 Німеччина також візьме участь у цій "дуже гарній ідеї".

"Німеччина є частиною альянсу НАТО. І у цій ситуації, коли є союзники, які готові дати свої танки Україні, це важливий момент. По-друге, я бачу що тиск німецької політичної сцени та німецької громадської думки стає все сильнішим. Тож я сподіваюся, що результат усього цього призведе до цього вкрай необхідного рішення", — сказав він.

Президент Литви Гітанас Науседа також висловив сподівання, що канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалить рішення про передачу Україні танків Leopard 2.

"Я твердо вірю, що канцлер Шольц прийме це рішення. І я був свідком дуже важливого перелому або поворотного моменту в мисленні та менталітеті Німеччини", — сказав він.

Фразою 2022 року у Литві обрали слова захисника острова Зміїний

Міністерство закордонних справ Литви визнало слова українського захисника острова Зміїний про напрямок російського корабля фразою минулого року. Про це повідомила Державна прикордонна служба України 16 січня на своїй сторінці у Facebook.

"Нечисленні, але надзвичайно сильні, емоційні та важливі слова українських прикордонників надихнули і український народ, і весь вільний світ – усіх, від сивочолих бабусь до військових і світових лідерів!" – зазначив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

З його слів, у дипломатії зазвичай вибирають більш помірковані фрази, але в деяких виняткових випадках потрібні такі сильні, ефектні слова.

Українські прикордонники також подякували партнерам з Литви за підтримку.

Новим міністром оборони Німеччини стане Борис Пісторіус — ЗМІ

Новим міністром оборони Німеччини стане Борис Пісторіус, пише Der Spiegel. Міністр внутрішніх справ землі Нижня Саксонія обійме посаду замість Крістіни Ламбрехт, яка в понеділок подала у відставку, кажуть джерела видання.

З 24 лютого по території України було запущено понад 210 ракет Х-22

Про це повідомив з посиланням на дані Командувача Повітряних Сил генерал-лейтенанта Миколи Олещук. Жодної не було знищено, оскільки українська ППО наразі не здатна знищувати подібні ракети.

Саме цією ракетою росіяни вдарили по будинку в Дніпрі.

Читайте також: Росія має сотні ракет Х-22. Що потрібно Україні, щоб їх збивати

У застосунку "Київ Цифровий" стартувало опитування про розвиток української мови — КМДА

У застосунку "Київ Цифровий" стартувало опитування про розвиток української мови. Як повідомляє Київська міська державна адміністрація, опитування має на меті дізнатися громадську думку щодо реального стану використання української мови в Києві, а також визначити основні інструменти, які місто може запропонувати усім охочим опанувати українську мову.

За словами заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, наразі у місті впроваджена низка громадських ініціатив, є тренінги та курси з вивчення української мови тощо.

"Утім місто прагне більш ґрунтовно проаналізувати потреби містян, визначити основні пріоритети для окремих цільових аудиторій", — сказано в повідомленні. Участь можуть взяти всі користувачі міського застосунку з наявним BankID. Опитування триває до 31 січня.

Український дрон вкрав російську рацію

Український дрон, який купили волонтери за кошти українців, вкрав російську рацію на фронті. Про це повідомив волонтер Сергій Притула і опублікував відео.

"Ці пентюхи не перепрошили зв’язок, тож наші ще 9 днів слухали секретні розмови окупантів. І чим більше було розмов, тим менше ставало окупантів", — повідомив Притула.

Українські військові у Соледарі — Череватий

Українські військові знаходяться у Соледарі на Донеччині та дають відсіч російській армії, заявив Суспільному речник Східного угруповання військ ЗСУ Череватий.

Раніше російські ЗМІ кілька разів повідомляли про захоплення росіянами Соледара.

У Дніпрі сьогодні прощаються з тренером Михайлом Кореновським

У Дніпрі прощаються з заслуженим тренером з боксу Михайлом Кореновським. Він загинув внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі.

У Дніпрі триває рятувальна операція, Британія передасть 14 танків Challenger, Україна в Давосі. 328 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Дніпро

Дуда сподівається, що країни НАТО і Німеччина зокрема підтримають передачу Україні танків

Про це президент Польщі Анджей Дуда повідомив під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає кореспондент Суспільного.

"П’ять днів тому я оголосив про наше рішення щодо танків Leopard. Одна рота танків Leopard. Це приблизно 14 танків. Ми справді вирішили відправити їх до України. Але ми сподіваємося і намагаємося організувати більшу підтримку для України. Тому ми сподіваємося, що є кілька партнерів, кілька союзників, які дадуть Україні ще танків. Такі як Leopard, Challenger. Ми сподіваємося, що виробник танків — Німеччина — також візьме участь у цій, на мій погляд, дуже гарній ідеї. Мене просив Володимир Зеленський про цю військову підтримку. Кілька разів він мені казав, Андрію, це єдиний спосіб зараз зупинити російське вторгнення", — розповів Дуда.

"По-перше, Німеччина є частиною альянсу НАТО. І у цій ситуації, коли є союзники, які готові дати свої танки Україні, це важливий момент. По-друге, я бачу що тиск німецької політичної сцени та німецької громадської думки стає все сильнішим і сильнішим. Тож я сподіваюся, що результат усього цього призведе до цього вкрай необхідного рішення", — додав він.

Президент Литва Гітанас Науседа додав, що вірить, що канцлер Німеччини Шольц підтримає рішення про передачу танків.

"Я твердо вірю, що канцлер Шольц прийме це рішення. І я був свідком дуже важливого перелому або поворотного моменту в мисленні та менталітеті Німеччини", — додав він.

В УПЦ МП переспівали пісню "Батько наш — Бандера, Україна — мати"

"Батько наш — Онуфрій, УПЦ — нам Мати": в Мукачівській єпархії Української православної церкви переспівали пісню про Бандеру.

Філатов: 44 людини загинуло внаслідок удару РФ по будинку в Дніпрі

44 людини загинули внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі, повідомив міський голова Борис Філатов.

Арестович опублікував заяву про звільнення з ОП

17 січня Олексій Арестович написав заяву про звільнення з Офісу президента після реакції на його слова щодо обстрілу Дніпра. Він припустив, що будинок в Дніпрі міг бути зруйнований українською ППО. Через це у парламенті збирали підписи за його відставку.

Арестович є позаштатним радником Офісу президента.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють наші кореспонденти.

Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 43 людей — ОВА

Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 43 людей, повідомили в ОВА.

Норвегія скорочує військові навчання через зменшення загрози від Росії

Збройні сили Норвегії цього року скорочують свої навчання. Зазначається, що програму навчань можна дещо скоротити, оскільки "ризик нападу Росії на країни НАТО нижчий".

Про це ідеться у відповіді представника міністерства оборони Норвегії Вегарда Фінберга у коментарі VG.

"Збройні сили будуть зосереджені на спільних аренах оперативної підготовки, навчаннях з НАТО та іншими країнами-партнерами, навчаннях загальної оборони та навчаннях для сертифікації особового складу", — повідомив Вегард Фінберг.

Рішення про посилення ЗС Норвегії ухвалили в жовтні.

Тепер, зазначає видання, Норвегія пріоритезує "підтримку України".

В Україні значний дефіцит електрики, особливо у ранковий і вечірній піки споживання — Укренерго

​​Станом на 10:30 17 січня в Україні зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, особливо у ранковий і вечірній піки споживання, повідомляє НЕК Укренерго.

"Це наслідки масованих ракетних та дронових атак по енергетичній інфраструктурі. До всіх операторів систем розподілу доведені ліміти споживання на всю добу. Нагадуємо, кожний оператор системи розподілу (перелік тут) у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Наразі через їх перевищення вже застосовані аварійні відключення у шести областях України", — додали в НЕК.

Також через несприятливі погодні умови (рвучкий вітер, обледеніння проводів) у центральних регіонах є локальні відключення у мережах операторів систем розподілу, живлення відновлюється.

"Будь ласка, розумно споживайте електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово", — додали в НЕК.

Вночі війська РФ обстріляли Курахівську громаду

В ніч на 17 січня російські армійці обстріляли Курахівську громаду Донецької області — околиці Курахового, Дачного та Курахівки. Загиблих та поранених немає, повідомляє Суспільне Донбас.

У Вишгородському районі Києва можливо чути звуки вибухів

Сьогодні, 17 січня, з 10:30 до 12:30 на території Вишгородського району пройде знищення вибухонебезпечних предметів. Можливо чути звуки вибухів, повідомили в Київській обласній військовій адміністрації.

"Зберігайте спокій та дотримуйтеся правил безпеки", — додали в КОВА.

У Дніпрі вранці з-під завалів будинку дістали тіло дитини

У Дніпрі вранці з-під завалів будинку дістали тіло дитини.

Таким чином кількість загиблих зросла до 41, повідомив заступник голови ОП Тимошенко.

"Всього загинуло 41 особа (з них 4 дитини), травмовано 79 осіб (з них 16 дітей) та врятовано 39 осіб (з них 6 дітей)", — повідомив Тимошенко.

Рятувальна операція у Дніпрі триватиме, поки не будуть знайдені тіла всіх загиблих

Рятувальна операція, розбір завалів у Дніпрі не закінчиться, поки не будуть знайдені тіла всіх загиблих, повідомляє ДСНС та заступник глави ОП Кирило Тимошенко.

На зараз загиблих 40 людей.

"Щодо травмованих, то є декілька тих, хто справді у важкому стані, серед них – одна дитина", – повідомив Тимошенко.

На Вінниччині залишаються знеструмленими 60 населених пунктів

На Вінниччині станом на ранок 17 січня через обледеніння мереж залишаються знеструмленими 60 населених пунктів. Про це повідомило АТ "Вінницяобленерго".

"Станом на 09.00 годину 17 січня в області залишаються знеструмленими через обледеніння 60 населених пунктів на територіях Жмеринських та Могилів-Подільських електромереж", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що аварійно-ремонтні бригади та спецтехніка минулої доби працювали допізна. Зранку роботи з усунення наслідків негоди продовжилися. До кінця доби енергетики планують відновити електропостачання у зазначених районах.

Як повідомлялось, у південно-західних районах Вінницької області через ожеледь сталися численні обриви ЛЕП та падіння електроопор. Станом на ранок 16 січня без електропостачання були 119 населених пунктів області.

Прапори Росії та Білорусі заборонили на трибунах Australian Open

Прапори Росії та Білорусі заборонили на трибунах Australian Open. Організатори турніру відреагували на скаргу України після того, як група фанів прийшла з російським прапором на матч Катерини Байндль.

Суд у Миколаєві призначив заставу у 1,3 млн грн підозрюваній у незаконному переправленні чоловіків через кордон

У Миколаєві суд обрав підозрюваній у незаконному переправленні чоловіків призовного віку через кордон запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 1,3 млн гривень. Про це повідомила пресслужба Центрального районного суду Миколаєва.

"Суддя ухвалила обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, визначивши розмір застави у сумі 1 млн 342 тис гривень", — йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, 35-річна мешканка Одеської області у змові з іншими особами незаконно переправляла через державний кордон України чоловіків призовного віку, які не мають права на відстрочку від призову. Зловмисники за грошову винагороду виготовляли несправжні свідоцтва про народження трьох дітей, що давало чоловікам право виїзду за кордон, та надавали консультативну допомогу щодо проходження через пункти пропуску.

Вартість "послуги" становила від 4 тис. доларів до 6 тис. євро. Жінці оголошено про підозру за ч.3 ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

На судовому засіданні вона заявила, що лише одного разу допомогла перетнути кордон знайомому із сім’єю. Підозрювана стверджувала, що лише отримувала гроші, а всю роботу, пов’язану з незаконним переправленням через кордон, виконували інші особи.

У Києві екстрені відключення електроенергії

У Києві та області вранці 17 січня екстрені відключення світла. Як повідомляє ДТЕК, попередні графіки не діють.

Перевірити наявність поточних відключень можна тут.

"Енергетики ДТЕК разом зі спеціалістами НЕК «Укренерго», іншими екстреними службами й органами державної влади роблять все можливе для скорішої стабілізації ситуації", — додали в компанії.

ЗСУ просуваються вперед біля Кремінної та Сватового — Гайдай

Українські військові мають просування вперед поблизу Кремінної та Сватового. Куди ворог постійно підкидає сили, але ЗСУ протидіють ворогові.

Про це в етері телемарафону заявив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Біля Кремінної та Сватового ситуація стабільна. Наші війська просуваються вперед. Туди ворог постійно перекидає резерви. ЗСУ щодня героїчно протидіють цій навалі", — сказав він.

За словами голови ОВА, російські десантники, яких прислали до Кремінної, намагаються закріпитися і втримати місто.

Вони також намагаються вести контратаку поблизу Білогорівки та на Сватівському і Кремінському напрямках.

Гайдай також повідомив, що переодягнені у форму українських військових російські ДРГ намагалися вклинитися в українські оборонні редути.

Росія вдарила по Дніпру неточною протикорабельною ракетою — британська розвідка

Росія завдала удару по житловому будинку в Дніпрі протикорабельною ракетою і звинуватила у попаданні українську ракету ППО. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"14 січня 2023 року Росія відновила ракетні удари великої дальності по українській інфраструктурі, перші приблизно за 15 днів, запустивши десятки ракет. Як і під час попередніх восьми хвиль страйків з 11 жовтня 2022 року, Росія в першу чергу була націлена на українську електромережу", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначили, що велика протикорабельна ракета AS-4 KITCHEN, випущена із середнього бомбардувальника Ту-22М3 BACKFIRE, найімовірніше, вразила житловий будинок у місті Дніпро, що призвело до загибелі щонайменше 40 людей.

"Росія неправдиво натякнула, що українська ракета ППО несе відповідальність. KITCHEN, як відомо, неточна при використанні проти наземних цілей, оскільки його радарна система наведення погано розрізняє цілі в міських районах", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що подібна зброя відповідальна за інші інциденти з масовими жертвами серед цивільного населення, включаючи обстріл торгового центру в Кременчуці 27 червня 2022 року.

"Хоча деякі ракети, такі як KITCHEN, непридатні для точного удару, дані війни в Україні свідчать про те, що дисфункція здатності Росії завдавати ударів на великій відстані є глибшою.Швидше за все, їм складно динамічно ідентифікувати цілі та отримати доступ до швидкої та точної оцінки бойових пошкоджень",— вважають у Міноборони Британії.

Армія РФ тримає у Чорному морі напоготові до 44 ракет — Гуменюк

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває шість російських ракетоносіїв, загальний залп — до 44 ракет. Про це в ефірі марафону повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Ми говоримо про те, що ракетна небезпека залишається актуальною, що це цілком імовірно, тому що перебування у морі, на бойових позиціях, спорядження і така кількість — все це може свідчити про продовження ракетних атак", — зазначила Наталя Гуменюк.

Також вона додала, що найбільший можливий залп цими ракетоносіями, який фіксували з початку повномасштабного вторгнення, складав 48 ракет готових до пуску.

Станом на 16 січня у Чорному морі перебували 17 кораблів РФ, з них шість — ракетоносії.

На Донеччині через обстріли загинули двоє жителів, ще одна людина отримала поранення

Протягом 16 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє мирних жителів — у Бахмуті та Сєверному. Ще одна людина в області отримала поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він зазначив, що поранення отримала людина в Ягідному.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1309 людей, поранення отримали 2857 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російські війська обстріляли місто Очаків на Миколаївщині

На Миколаївщині вночі 16 січня російські військові завдали ударів по цивільній інфраструктурі Очакова. Загинула одна людина. Про це повідомив начальник обласного главку Нацполіції Сергій Шайхет.

"Російська армія в черговий раз обстріляла місто Очаків. Знову по цивільних об’єктах, на жаль, є один загиблий", — написав Шайхет.

За інформацією ОВА, російські війська завдавали артилерійські удари по населеному пункту Очаківської громади о 22:53.

Пошкоджено об’єкт соціальної інфраструктури та житлові будинки.

Російські війська тричі за ніч обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Збройні сили РФ тричі вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини у ніч на 17 січня. Про це сказано у Telegram-каналі очільника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.

З важкої артилерії випустили понад 20 снарядів по трьох громадах: Покровській, Нікопольській та Червоногригорівській.

Поранених немає. Масштаби руйнувань з'ясовують.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів, написав посадовець.

Російські війська за добу 102 рази обстріляли Херсонщину

16 січня російські окупанти завдали 102 удари по деокупованій частині Херсонської області. По це повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Він назвав таку кількість обстрілів "рекордом" і додав, що попри це Херсонщина відновлюється і це не зупинити будь-яким терором.

У Бериславському районі протягом доби 16 січня під вогнем російських окупантів опинилися Бериславська, Новоолександрівська, Милівська та Тягинська територіальні громади, повідомив керівник РВА Володимир Літвінов.

Найбільше від обстрілів постраждала інфраструктура Берислава, Новоолександрівки, Гаврилівки, Милового, Дудчан, Качкарівки, Тягинки та Львового. Поранення отримала одна людина

Російські війська за добу 102 рази обстріляли Херсонщину

16 січня російські окупанти завдали 102 удари по деокупованій частині Херсонської області. По це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Він назвав таку кількість обстрілів "рекордом" і додав, що попри це Херсонщина відновлюється і це не зупинити будь-яким терором.

На Південноукраїнській атомній електростанції, що на Миколаївщині, розмістили постійну місію МАГАТЕ — Гроссі

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) розмістило постійну технічну місію на Південноукраїнській атомній електростанції, що на Миколаївщині. Експерти планують гарантувати ядерну безпеку під час війни.

Про це 16-го січня повідомив у Twitter генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Прапор МАГАТЕ зараз майорить над Південноукраїнською атомною електростанцією. Ми тут, щоб залишитися, щоб допомогти гарантувати ядерну безпеку під час тривалого конфлікту. Незабаром МАГАТЕ буде постійно присутнє на всіх українських АЕС”, — повідомив Гроссі.

Відбій повітряної тривоги у Харківській, Дніпропетровській, Донецькійх та Запорізькій областях.

Розібрано 90 відсотків зруйнованої багатоповерхівки у Дніпрі: рятувальники продовжують пошуки 25 людей

Станом на ранок 17 січня, рятувальники розібрали 90% уламків зруйнованого ракетою будинку у Дніпрі. Пошукова операція триває понад 63 години. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За інформацією міськради Дніпра, комунальники прибрали понад дев'ять тисяч тонн зруйнованих конструкцій та 41 пошкоджений автомобіль.

На місці події продовжують працювати 418 людей. Це співробітники ДСНС, Нацполіції, Нацгвардії, екстреної медичної допомоги та комунальних служб. Крім того, залучено 59 одиниць техніки.

Рятувальники продовжують пошуки 25 мешканців будинку, написав посадовець.

За цей час вдалося врятувати 39 людей. Загалом внаслідок ракетного удару 40 людей загинули. 79 поранених, серед них 16 дітей. У лікарнях перебувають 28 людей, 10 – у важкому стані.

Повітряна тривога на Харківщині, Дніпропетровщині, Донеччині та Запорізькій області.

За добу армія РФ втратила 870 військових — Генштаб

Станом на ранок 17 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 116 950 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 870 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3121 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6215 (+11) од,
  • артилерійських систем – 2104 (+5) од,
  • РСЗВ – 441 (+3) од,
  • засоби ППО ‒ 220 (+0) од,
  • літаків – 286 (+0) од,
  • гелікоптерів – 276 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 749 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4877 (+7) од,
  • спеціальна техніка ‒ 190 (+0).

Дані уточнюються.

Сил оборони відбили атаки військ РФ поблизу понад 20 населених пунктів — Генштаб

За даними Генштабу, війська РФ не полишають намірів захопити повністю Донецьку область, Введуть наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки росіян в районах понад 20 населених пунктів, в тому числі: Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Краснополівка, Сіль, Соледар, Білогорівка, Бахмут, Північне, Кам’янка, Водяне, Невельське, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

Ситуація на фронті

На Куп’янському, Лиманському та Новопавлівському напрямках війська РФ намагаються покращити тактичне положення, на Запорізькому та Херсонському - продовжує оборонятися.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань росіян не виявлено. Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них — Красне, Нескучне, Веселе, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Землянки, Новомлинськ, Дворічна і Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках російські війська обстріляли райони понад 15 населених пунктів. Зокрема це – Кислівка, Котлярівка, Вишневе Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка, Макіївка, Кремінна, Діброва, Терни і Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе на Донеччині, а загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під російський вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку війська РФ з мінометів та артилерії обстріляли, зокрема, Саблуківку, Качкарівку, Ольгівку, Тягинку, Інгулець та Херсон.

За даними Генштабу, на тимчасово окупованих територіях, в населених пунктах Заводівка, Горностаївка та Каїри Херсонської області, росіяни зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 11 районів зосередження військ РФ, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів.

На пляжі в Румунії виявили ракету російського ЗРК "Панцир-С1" — Генштаб Румунії

У румунському повіті Констанца на пляжі виявили двигун ракети. У Генеральному штабі Військово-морських сил Румунії повідомили, що двигун ракети, який винесло на узбережжя Чорного моря країни, є частиною ракети зенітно-ракетного комплексу "Панцир-С1" виробництва РФ.

У ГШ Румунії зазначили, що знайдений елемент не містить піротехнічних та інших небезпечних матеріалів і припускають, що він впав у море під час нещодавніх бойових дій у північній частині Чорного моря. Після цього його і вимило на румунське узбережжя.

У Генштабі Румунії не виключають, що морські течії можуть принести й інші частини ракет до прибережної зони Румунії або інших прибережних країн.

Війська РФ здійснили понад 70 обстрілів з РСЗВ території України

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних і 7 авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по цивільній інфраструктурі, є поранені та загиблі серед мирного населення", — йдеться у повідомленні.

Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.

У Дніпрі тривають пошуково-рятувальні роботи та демонтаж конструкцій будинку

У ДСНС повідомили, що станом на 21:00 16 січня в Дніпрі тривають пошуково-рятувальні роботи та демонтаж небезпечних конструктивних елементів.

Наразі відомо, що врятовано 39 людей (з них 6 дітей), загинуло 40 (з них 3 дитини), травмовано 77 людей (з них 14 дітей). Також було 47 повідомлень про безвісно зниклих (з них вже 18 осіб встановлено загиблими, 4 знайдені живими у родичів, в лікарнях, 25 осіб наразі розшукуються).

Психологи ДСНС надали допомогу 174 постраждалим.

Комунальники вивезли понад 8 тисяч 500 тонн будівельних уламків та 41 пошкоджений автомобіль.

"Не думали, що виживе, але він сильний" — чоловік, якого врятували з багатоповерхівки у Дніпрі

У Дніпрі медики однієї з міських лікарень рятують людей, яких витягли з-під завалів багатоповерхівки. Наразі у лікарнях Дніпра перебувають 30 поранених через ракетну атаку Росії, зокрема троє – у хірургічному відділенні однієї з міських лікарень. Головний лікар однієї з лікарень розповів Суспільне Новини про стан важких пацієнтів. А також Суспільне поспілкувалось з чоловіком, якого врятували з-під уламків. Його госпіталізували з травмами і лікарі не думали, що він виживе. Чоловік отямився та розповів про свій стан.

РФ обстріляли одну з громад Нікопольського району на Дніпропетровщині

Ввечері 16 січня війська РФ обстріляли одну з громад Нікопольського району. Попередньо, загиблих і поранених немає, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Ситуація на ЗАЕС погіршується" — Галущенко

Ситуація на Запорізькій АЕС погіршується. Про це на спільному брифінгу з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі на Південноукраїнській атомній станції 16 січня сказав міністр енергетики України Герман Галущенко, передає кореспондент Суспільного.

На ЗАЕС, за словами Галущенка, відбувається постійний тиск на людей, оскільки окупанти не отримали очікуваних результатів щодо підписаних з окупантами контрактів. Також ситуація погіршується і з технічної точки зору.

“Зараз станція не працює, лиш отримує енергію з української сторони. Ситуація складна, і це відмічають експерти з МАГАТЕ. Є позиція про те, що треба, щоби хоча би кілька блоків працювало, вони доводили цю позицію до росіян”, — сказав Галущенко.

Читайте також: МАГАТЕ починає працювати на всіх АЕС України — Гроссі

Путін доручив Герасимову захопити Донбас до березня — розвідка

Президент Росії Путін доручив новому командувачу об'єднаним угрупованням сил Росії в Україні Валерію Герасимову захопити Донбас до березня. Про це сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телеканалу FREEДІМ.

"Путін не зважає на реальність, тому глобальні цілі він не змінив — знищення українців як народу і окремої нації, і знищення України як незалежної держави. Такі цілі він може ставити, зокрема ми можемо говорити про пріоритетний для рашистів напрямок — це Донбас. І чергові терміни, які він визначає вже для Герасимова, скажімо, як нового керівника війни проти України... Це мета – захоплення Донбасу та формування там зони безпеки, але вже до березня", — сказав Юсов.

Він зазначив, що це вже не перші терміни, які ставить собі РФ, і щоразу вони переносилися.

Читайте також: У наступні пів року РФ намагатиметься повернути ініціативу на полі бою — ISW

Удар Росії по Дніпру підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду — Зеленський

Ракетний удар Росії по житловому будинку в Дніпрі 14 січня підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Служба безпеки України почала встановлювати дані російських військових, які підготували і здійснили удар.

Про це у вечірньому зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Цей удар по Дніпру, як і інші удари, підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. І ми використаємо всі доступні можливості, як національні, так і міжнародні, щоб усі російські вбивці, усі, хто віддає та отримує наказ про ракетний терор наших людей — отримали законні вироки, щоб вони відбули покарання. Це принципове завдання для України і наших партнерів", — сказав Зеленський.

На початок