"Ситуація на ЗАЕС погіршується" — Галущенко

"Ситуація на ЗАЕС погіршується" — Галущенко

ЗАЕС
. ЗАЕС. Фото Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

Ситуація на Запорізькій АЕС погіршується. Про це на спільному брифінгу з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі на Південноукраїнській атомній станції 16 січня сказав міністр енергетики України Герман Галущенко, передає кореспондент Суспільного.

На ЗАЕС, за словами Галущенка, відбувається постійний тиск на людей, оскільки окупанти не отримали очікуваних результатів щодо підписаних з окупантами контрактів. Також ситуація погіршується і з технічної точки зору.

“Зараз станція не працює, лиш отримує енергію з української сторони. Ситуація складна, і це відмічають експерти з МАГАТЕ. Є позиція про те, що треба, щоби хоча би кілька блоків працювало, вони доводили цю позицію до росіян”, — сказав Галущенко.

За його словами, Україна поверне ЗАЕС, це питання часу і в немає інших очікувань. Але ключове — в якому стані Україна отримає ЗАЕС назад.

“І тут дуже важлива місія МАГАТЕ, яка має там дивитися і з точки зору того, що відбувається, і з точки зору нашої станції, нашого устаткування”, — сказав Галущенко.

Відповідаючи на запитання про кількість людей на ЗАЕС, міністр сказав, що там сьогодні перебувають біля 6 тисяч людей, але вони обмежені в допуску на станцію.

“Сам допуск — там десь 2,5-3 тисячі, до окупації було 11 тисяч”, — сказав Галущенко.

Говорячи про створення захисної зони на ЗАЕС, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сказав, що ситуація довкола АЕС продовжує бути дуже складною.

“Ядерна аварія чи ядерний інцидент з радіологічними наслідками — це ні в чиїх інтересах. Це забрало більше часу, ніж я очікував спочатку. Але наразі іде війна, і цілі, і погляди в різних сторон різні”, — сказав Гроссі.

За його словами, цього тижня він налаштований оптимістично, планує зустрітися з представниками української влади і просунутися вперед.

“Це процес переговорів, він триває. Хоча ця атомна станція українська, вона зараз контролюється Росією, це складні перемовини... Обидві сторони бояться, що встановлення цієї зони може бути розцінене як надання якоїсь військової переваги якійсь зі сторін. Я намагаюся переконати обидві сторони, що це просто захисна зона для того, щоб запобігти ядерним аваріям чи якимось інцидентам”, — додав Гроссі.

Яка ситуація на ЗАЕС

Раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що 28 листопада окупанти заборонили вхід на територію Запорізької АЕС працівникам станції, які відмовилися підписувати контракти з "Росатомом".

Напередодні президент "Енергоатому" Петро Котін заявив, що спостерігаються ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. За його словами, говорити про те, що росіяни ідуть з ЗАЕС зарано, але є ознаки того, що війська РФ готуються до виходу.

Водночас прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції "бути не може".

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Читайте також

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

"Ситуація небезпечна, ризики високі", — експертка з ядерної безпеки про наслідки останнього обстрілу Запорізької АЕС

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

МАГАТЕ починає працювати на всіх АЕС України — Гроссі

На початок