У Дніпрі продовжують шукати 25 людей під завалами, Білорусь розпочала військові навчання з РФ. 327 день війни. Онлайн

У Дніпрі продовжують шукати 25 людей під завалами, Білорусь розпочала військові навчання з РФ. 327 день війни. Онлайн

Оновлено
Наслідки російської атаки по Дніпру 14 січня — Суспільне
. Рятувальники розбирають завали на місці ракетного обстрілу житлового будинку в Дніпрі. Фото: Суспільне

16 січня — 327 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Суспільне завершує текстовий онлайн 16 січня. Хроніку 328 дні війни — читайте тут.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Зеленський розповів, про що говорили на Ставці

Президент України Володимир Зеленський 16 січня провів чергове засідання Ставки.

"Питання саме такі. Взаємодія з нашими партнерами. Протидія ракетному терору. Можливі сценарії дій ворога та наше реагування на кожен із вірогідних сценаріїв", — повідомив він у вечірньому зверненні.

За словами президента, були доповіді командувачів, керівників розвідок, а також "необхідні рішення".

"Окремо й детально розглянули ситуацію на Донецькому напрямку. Соледар, Бахмут та інші міста, проти яких Росія зосередила свої останні найбільш підготовлені сили. Також розглянули ситуацію на південних напрямках фронту. Бачимо, що готує Росія. Щодня і щоночі діємо, щоб зменшити потенціал ворога: щодня і щоночі – мінус їхні склади, штаби, комунікації", — додав Зеленський.

У парламенті збирають підписи за відставку Арестовича через його заяву про ракетний удар по Дніпру

У парламенті народні депутати збирають підписи з вимогою звільнити Олексія Арестовича з посади радника голови Офісу президента після його заяви про ракетний удар РФ по будинку у Дніпрі 14 січня. Про це повідомив народний депутат від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко.

“Арестовичу пора у відставку! Ми з іншими народними депутатами збираємо підписи з вимогою звільнити скандального радника ОП”, — написав Гончаренко у Телеграм.

Він додав, що також було направлено депутатське звернення до голови СБУ.

“Бо вигадки Арестовича про руйнування будинку в Дніпрі з-за наших ППО — те, що відповідає критеріям державної зради”, — написав Гончаренко.

За його словами, депутати чекають від влади на офіційну заяву, що коментарі Арестовича на військову тематику не мають відношення до позиції Банкової.

Зеленський у Києві зустрівся з головою ОБСЄ

Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 16 січня, у Києві зустрівся з чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Республіки Північна Македонія Буяром Османі. Про це інформує пресслужба президента. Це перший закордонний візит Османі у статусі чинного голови ОБСЄ.

Зеленський, зокрема, привітав Північну Македонію з початком головування в Організації з безпеки та співробітництва у Європі. Також він висловив сподівання, що під час македонського головування ОБСЄ використовуватиме всі можливі засоби для здійснення тиску на РФ, передусім з метою припинення порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

“Потребуємо збільшення уваги ОБСЄ до двох ключових проблем: примусової депортації жінок і дітей на територію РФ та умов утримання українських військовополонених. Це для нас дуже важливі речі”, — сказав Зеленський.

Він також запросив македонське головування до участі в реалізації української формули миру.

Зі свого боку чинний голова ОБСЄ заявив про солідарність із Україною та її народом. За словами Османі, питання безпеки України є пріоритетом його головування.

Як міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі запевнив, що його держава підтримуватиме Україну до перемоги над агресором.

У Бердянську пролунали вибухи — голова військової адміністрації Галіціна

Сьогодні, 16 січня, близько 18:50 у тимчасово окупованому Бердянську пролунали вибухи. Цю інформацію Суспільному телефоном підтвердила голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина.

Посадовиця зазначила, що пролунало від 3 до 5 вибухів: "Орківська ППО намагалася працювати, але нічого не вийшло".

Також посадовиця зауважила, що внаслідок вибухів загинув колаборант Олексій Кічигін: "За нашими даними, "голова районної адміністрації" Кічигін загинув".

Армія РФ 134 рази обстріляла Соледар на Донеччині — Череватий

За добу армія РФ 134 рази обстріляла Соледар у Донецькій області. Про це в ефірі 24 каналу повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Армія РФ сконцентрувала головний удар на Бахмутському напрямку. Особливо у районі Соледару, де точаться бої, там українські підрозділи продовжують тримати оборону в самому місті та на підступах. Російські окупанти обстріляли 259 разів зі ствольної артилерії Бахмутський напрямок. 38 бойових зіткнень. Армія РФ 134 рази обстріляла Соледар", — каже Сергій Череватий.

За словами Череватого, Авдіївському напрямку окупанти намагаються проводити наступальні дії, а у районі Білогорівки, що на Луганщині, намагаються контратакувати. Їх зупинили, окупанти зазнали втрати.

"На Бахмутському напрямку російська армія втратила більше Радянський союз в Афганістані", — підкреслив Череватий.

Як розповів речник, інтенсивність бойових дій на Бахмутському напрямку за останні дні в середньому 30 штурмів проводить РФ.

"Досі знаходими боєприпаси з двох світових воєн". У ДСНС вважають, що на розмінування України замало 5-10 років

Пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий в ефірі телемарафону Суспільного розповів, що зараз потенційно небезпечними є 174 тис кв км — це 30% загальної площі України.

"Це там, де можуть знаходитися вибухонебезпечні предмети. Щодо роботи підрозділів ДСНС — то понад 315 тис вибухонебезпечних предметів знешкоджено, в тому числі 2150 авіаційних бомб, на території 80 тис гектарів", — розповів він.

За словами Хорунжого, за попередніми розрахунками треба 5-10 років, щоб розмінувати територію.

"Але, думаю, що це скромні цифри, щоб розмінувати територію, тому що ми досі знаходимо боєприпаси Першої та Другої світових війн. Масштаби вражають. У нас фактично щодня ворог як не обстрілює, так мінує — це тонни вибухонебезпечного заліза, які нам доводиться щодня розміновувати. За минулу добу понад 600 боєприпасів було знешкоджено нашими піротехнічними підрозділами", — додав він.

За його словами, зараз всі зусилля сконцентровані в Донецькій, Херсонській, Миколаївській, Харківській областях. Ситуація в Чернігівській, Сумські та Київській областях краща.

"Тому що ми проводимо роботи фактично від початку деокупації цих територій, і зроблено дуже-дуже багато. Але ми до сих пір попереджаємо, що на деокупованих територіях заходити в ліси, поля, водойми не можна. Пересуватися треба твердими покриттями, не з’їжджати на грунтові дороги. Побачили боєприпас — треба виконувати “золоті правила”: не підходити, не чіпати, телефонувати 101 або заходьте на наш застосунок “Розмінування України” і там можна залишити відповідне повідомлення, на яке відреагують наші піротехніки в порядку черговості", — наголосив Хорунжий.

Він зауважив, що російські окупанти залишають багато мін-пасток. Наприклад, залишають протитанкові міни, а під ними протипіхотні.

"Коли розміновують протитанкову, може спрацювати протипіхотна. Протипіхотна міна — дуже небезпечна робота. Тисяча піротехніків фактично готові до виконання своїх завдань, виконують свої функції, і у 2023 році планується, що штат піротехніків збільшиться до 1500 людей", — пояснив пресофіцер ДСНС.

Ердоган і Путін поговорили телефоном про Україну

Президент Туреччини Реджеп Ердоган провів телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним. Вони обговорили про обмін полоненими, створення газового хабу в Туреччині та експорт зерна з Чорного моря.

У повідомленні на сайті Кремля йдеться про те, що сторони поговорили про ініціативу Туреччини та з урахуванням переговорів омбудсменів України та Росії питання щодо обміну полоненими, в першу чергу, пораненими.

Під час переговорів Путін також сказав Ердогану, що українська сторона не прийняла на час православного Різдва "припинити вогонь", а також заявив про "нарощування обсягів озброєнь і військової техніки, які передають для України".

У пресслужбі президента Туреччини зазначили, що Ердоган наголосив на тому, що країна готова "взяти на себе завдання сприяння й посередництва в установленні міцного миру" між Росією та Україною.

У Маріуполі збільшилася кількість російських окупантів. Через місто їде військова техніка — радник мера

В окупованому Росією Маріуполь з Донецького напряму почали прибувати вантажівки з військовими. Також містом фіксують рух російської військової техніки. Цю інформацію оприлюднив у Telegram радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Частина їх розміщується в с. Білосарайська Коса. Лише за ранок, 16 січня, прибуло понад десять вантажівок. Через стрімке зростання російських окупантів в Маріуполі почали додатково запрошувати кухарів та персонал в місцеві пансіонати, які окупанти переобладнали на казарми", — зазначив радник мера.

За даними Андрющенка, дванадцять тягачів з танками різних модифікацій прямують з Донецького та Новоазовського напрямку через місто в бік Бердянська.

"Після новорічних свят перше активне пересування окупантів. Спостерігається посилення на напряму Запорізької області", — розповів Петро Андрющенко.

У РФ пропонують громадянство за вступ до збройних сил — Генштаб ЗСУ

На території Росії іноземним громадянам, які перебувають в черзі на отримання громадянства Російської Федерації, пропонується добровільно призиватися до лав окупаційного війська та автоматично отримати громадянство Росії. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 16 січня.

У Москві здійснюється тиск на комерційні структури з метою фінансової підтримки збройних сил РФ через переказ коштів в розмірі від 10 млн рублів.

Разом із тим, на полігоні Кадамовський Ростовської області для підготовки та подальшого комплектування частин та підрозділів російських окупаційних військ, що беруть участь у бойових діях в Україні, очікується прибуття підрозділів з мобілізованими.

В першу чергу доукомплектування стосуватиметься приватної військової компанії “Вагнер” та загонів “Барс”, які постійно втрачають особовий склад в Україні, зазначили у Генштабі ЗСУ.

Встановлено військових РФ, причетних до ракетного удару по будинку у Дніпрі — СБУ

Служба безпеки встановила особи російських військових, причетних до ракетного удару по будинку у Дніпрі. Про це йдеться на сайті відомства.

Як свідчать попередні дані слідства, до вчинення злочину причетні декілька десятків військовослужбовців 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку РФ, серед яких —командир полку, командир авіаційного загону, начальник штабу авіаційної ескадрильї, два штурмани важкого бомбардувальника та інші.

Після проведення відповідних експертиз їм повідомлять про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину проти України.

Крім того, у результаті огляду місця трагедії попередньо підтверджено тип російської крилатої ракети Х-22, якою вдарили по житловому будинку.

Пошукові роботи у Дніпрі завершать 17 січня

Близько 85 відсотків зруйнованої ракетою РФ багатоповерхівки у Дніпрі вже розібрали, комунальники вивезли 8 тисяч тонн конструкцій. Про це в ефірі Суспільне.Спротив повідомив речник ДСНС у Дніпропетровські області Сергій Ковтонюк.

За його словами, надії на те, що під завалами можуть бути живі люди, практично немає.

Пошукові роботи мають завершити 17 січня, додав Сергій Ковтонюк.

На території Білорусі знаходиться близько 11 тисяч військових РФ — ДПСУ

Очільник Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко в ефірі національного телемарафону повідомив, що кількість військових РФ періодично змінюється.

"На сьогодні кількість військ РФ на території Білорусі становить порядка 11 тисяч військовослужбовців. Проте дана цифра щодня змінюється через те, що зараз якраз відбувається ротація підрозділів РФ, а саме 2-а мотострілецька дивізія виходить на територію Росії у Воронезьку та Бєлгородська області, а їй на заміну приходить 6-а мотострілецька дивізія. Тому щодня цифра змінюється, але ми це тримаємо на постійному контролі", — повідомив він.

Українські військові ліквідували штурмову групу армії РФ

Українські військові 36 окремої бригади морської піхоти розбили штурмову групу російських армійців на Авдіївському напрямку.

Про це повідомили у 36 окремій бригаді морської піхоти імені контрадмірал Михайла Білинського.

У Соледарі тривають бої, місто не окуповане російськими військами — Череватий

Спікер Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі національного телемарафону повідомив, що станом на 16 січня в місті тривають бої.

"Статус — не російський. Наші підрозділи б'ються, завдають постійних втрат ворогові і намагаються кожної доби показати, що це місто не здається ворогові. Наші Збройні сили роблять все, щоб він платив неймовірну ціну за кожен метр, яким намагається рухатися", — зазначив Череватий.

Він зауважив, що основними завданнями українських військ у Бахмуті та Соледарі залишається "перешкоджання просуванню ворога та виходу на оперативний простір".

Колишній член ПВК "Вагнера" попросив притулку в Норвегії

Колишній високопоставлений член ПВК “Вагнера” попросив притулку в Норвегії, повідомила влада країни в понеділок, 16 січня. Йдеться про росіянина Андрія Медведєва, пише агентство Associated Press з посиланням на дані Норвезького управління імміграції (UDI).

"З міркувань безпеки та конфіденційності UDI не може надавати подальші коментарі з цього питання", — йдеться в електронному листі UDI, надісланому агентству.

Норвезький адвокат Медведєва Брінюльф Ріснес підтвердив, що його клієнт перебуває в Норвегії і попросив притулку.

Справу передали норвезькій імміграційній поліції, а чоловіка перевели в Осло. Там його помістили в центр для порушників міграційного законодавства, інформує АР. Поліція Норвегії відмовилася коментувати цей випадок.

Минулого тижня поліція Норвегії заявила про чоловіка, який незаконно в'їхав з Росії, перетнувши кордон двох країн. Тоді повідомлялося про затриманого прикордонниками іноземця. Він відвідав приватний будинок в прикордонній зоні і попросив про допомогу. Поліція тоді повідомила, що пізно ввечері в четвер їх попередили російські прикордонники, які виявили сліди на снігу, що хтось міг незаконно перетнути кордон.

Вважається, що ця людина і була Медведєвим. Він, за повідомленням норвезького інформаційного агентства NTB, перебуває в бігах з тих пір, як втік з "Вагнера" 6 липня. Він заявив російській правозахисній групі, що готовий розповісти все, що знає про ПВК "Вагнера", її діяльність і її власника Євгена Пригожина — мільйонера, який має зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Російські військові обстріляли тимчасово окуповану Каховку

16 січня російські військові обстріляли тимчасово окуповану Каховку. Про це повідомила Каховська міська територіальна громада на сторінці у Facebook.

До вибухів у Каховській громаді, росіяни обстрілювали правий берег Херсонщини, йдеться у повідомленні. Внаслідок обстрілів зафіксовані руйнування у самому центрі міста.

Навіщо МАГАТЕ посилює свою присутність в Україні

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі Россі написав, що агентство розширює свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії в умовах війни, що триває.

"Я пишаюся тим, що очолюю цю місію в Україну, де ми розгортаємось на всіх АЕС країни, щоб надавати допомогу в ядерній безпеці", — зазначив він.

Російська армія обстріляла Часів Яр на Донеччині: влучили у школу

Зранку 16 січня російські військовослужбовці обстріляли місто Часів Яр на Донеччині. Внаслідок обстрілів загиблих та поранених немає.

Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними, армія РФ влучила у Часовоярську школу №17, де пошкодила роздягальні та спортзал. У будівлі вибиті вікна.

"Ще два снаряди прилетіли по селищу Новому — пошкоджені шість будинків", — зауважив Кириленко.

Від драмтеатру в Маріуполі лишилася одна стіна

В окупованому Маріуполі продовжують зносити будівлю драматичного театру. Лишилася одна фронтальна стіна. Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

"Драматичний театр "демонтовано" до стану однієї фронтальної стіни", — написав Петро Андрющенко.

Також, за його даними, будинок з годинником демонтують до "нульового рівня фундаменту". "Проспект Миру, вулиця Куїнджі, Лівобережжя. Без зупинки місто перетворюється на пустелю будівельного сміття", — зауважив радник мера.

Плив в Україну на матраці: волинські прикордонники затримали росіянина

На Волині прикордонники затримали росіянина, який намагався потрапити в Україну через річку Західний Буг, – розповіла Суспільному речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

28-річний чоловік плив з території Польщі на надувному матраці.

Росіянина затримали на Любомльщині, його виявили військовослужбовці відділу прикордонної служби "Рівне". Зі слів Маргарити Вершиніної, прикордонникам затриманий розповів, що нібито тривалий час проживав в Україні, а після виїзду за кордон легально повернутися назад не міг.

Наразі чоловіка опитують військовослужбовці прикордонної служби, згодом його передадуть правоохоронцям.

У тимчасово окупованому Токмаку пролунали вибухи

Сьогодні, 16 січня, у тимчасово окупованому Токмаку пролунали вибухи. Також були вибухи у Токмацькому районі — Сили оборони влучили по місцю дислокації окупантів.

Цю інформацію Суспільному підтвердив голова Токмацької міської військової адміністрації Олександр Чуб.

За словами посадовця, 6-8 вибухів у Токмаку пролунали сьогодні близько 13:15.

Також чотири вибухи пролунали цієї ночі у селі Покровське Токмацької громади, де розташовувалася військова база окупантів.

Наразі уточнюється інормація щодо втрат росіян.

Через ракетний удар по Дніпру знищено 236 квартир: що буде з мешканцями

Через ракетний удар по Дніпру знищено 236 квартир. Про це повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов.

За його словами, мерія допомагає постраждалим із тимчасовим житлом і готує виплати грошової допомоги. Про їхні розміри поки не повідомляють.

«Ми розселяємо зараз людей по гуртожитках, але їм потрібно буде постійне житло. Тож далі буде необхідна допомога від держави. За приблизними оцінками, відбудові не підлягають 236 квартир. Від міськради, від міського голови ми надаватимемо матеріальну допомогу», — сказав Філатов.

Зараз на місці зруйнованої частини багатоповерхівки закінчують розбирати завали та демонтують плити, що нависають. Тут працює також комунальна техніка.

Після вибуху до рятувальників надійшло 46 повідомлень про зниклих безвісти. Нині 34 людей ще шукають під завалами. 75 людей зазнали поранень.

Через вторгнення в Україну російському кладовищу у Франції загрожує "виселення"

Найбільшому російському цвинтарю Франції загрожує "виселення", повідомили у виданні "Le Monde".

Цвинтар Сент-Женев‘єв-де-Буа під Парижем є знаковим місцем для російської еміграції. Зокрема, тут поховані поетеса Зінаїда Гіппіус, письменник Іван Бунін, художник Константін Коровін, режисер Андрєй Тарковскій та балетмейстер Рудольф Нурієв, а також числені діячі Білого руху.

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, Білорусь розпочала військові навчання з РФ. 327 день війни. Онлайн

Некрополь був створений у 1927 році після першої хвилі російської імміграції до Франції. З 2005 року Росія виплачувала кошти для покриття витрат на оренду місць поховання осіб, родичів яких неможливо ідентифікувати.

Кілька останніх місяців 2022 року на могилах почали з'явилися невеликі таблички з написом "Термін дії концесії закінчився, для продовження або відмови від неї, будь ласка, зверніться до мерії".

Навчання РФ та Білорусі: чи можлива повторна спроба висадки десанту довкола Києва

У Повітряних силах ЗСУ вважають нереалістичним сценарій повторної спроби висадки десанту довкола Києва. Про це заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону. Він нагадав, що на початку російського вторгнення точилися бої довкола декількох летовищ біля столиці.

"Тоді не вдалося окупантам це зробити і зараз не вдасться. Пролетіти просто так до столиці і висадити десант з ІЛ-76 очевидно не вдасться жодним чином. Думаю, і до кордону також не вдасться долетіти", ─ зазначив Ігнат.

Що відомо про навчання в Білорусі

16 січня у Білорусі розпочалися спільні льотно-тактичні навчання російської та білоруської військової авіації. Зазначається, що спільна підготовка білоруської та російської складових регіонального угруповання військ (сил) має комплексний характер і охоплює не тільки бойовий компонент, а й усі системи забезпечення.

8 січня пресслужба Міноборони Білорусі повідомила, що до країни прибули російські літаки, які візьмуть участь у спільних з Росією авіаційних військових навчаннях, що триватимуть до 1 лютого.

Бербок заявила, що Путін "попирає ногами" міжнародне право

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед візитом до Міжнародного кримінального суду в Гаазі підкреслила важливість міжнародного права на тлі російської агресивної війни проти України.

"Касетні бомби по мирних жителях, тортурні камери в темних підземеллях, тисячоразові викрадення українських дітей, протиправна і люта лють Росії в Україні та жорстокість війни не можна виправдати нічим", — заявила Бербок у підході до журналістів перед вильотом із Берліна до Гааги 16 січня.

Міністерка зазначила, що Росії проти України — це війна проти міжнародного права.

"Президент РФ Володимир Путін попирає ногами найелементарніші основи міжнародного права, які об'єднують усі народи", — сказала глава МЗС ФРН.

За її словами, в Гаазі вона має намір з усією ясністю продемонструвати, що "міжнародне право міцне, і зміцнення його особливо зараз — це справа, що стосується всіх нас". У Гаазі глава МЗС ФРН відвідає Міжнародний кримінальний суд і виступить із програмною промовою в Гаазькій академії міжнародного права. Потім вона зустрінеться з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і міністром закордонних справ цієї країни Вопке Хукстрою.

Моравецький закликав зупинити Росію на тлі російського удару по Дніпру

Про це прем'єр-міністр Польщі заявив у своєму Twitter.

"Росія цілеспрямовано продовжує вчиняти воєнні злочини проти цивільного населення. Це негуманно. Ми повинні діяти зараз і змусити їх зупинитися", — зазначив Моравецький.

"Зерновий коридор": Кораблі із збіжжям у Босфорі стоять по кілька тижнів

Кораблі із зерном у Босфорі стоять по кілька тижнів, доба вартує від $20 тисяч: ці кошти покладаються на українського аграрія, заявив міністр аграрної політики Микола Сольський.

"Основне питання, яке Україна намагається вирішити, — це контроль на Босфорі, робота JCC. Переговори йдуть непросто. Кількість кораблів, які йдуть на вихід і на вхід, явно недостатня, і це та річ, яка заважає сильно і українському фермеру, і українському трейдеру, і нашим клієнтам. Тому що зерно дедалі дороге та непрогнозоване для країн, які з нами торгують", — розповів Сольський.

За словами Сольського, наразі кораблі тижнями очікують на вхід та вихід з Босфору. Якщо ми говоримо про простій "хендісайзу", перед Новим роком трейдери називали ціну від 20 тисяч доларів простою за одну добу. Відповідно всі кошти, за його словами, "покладуться" на українського аграрія.

Кількість загиблих від теракту росіян в Дніпрі зросла до 40

14 січня армія РФ вдарила ракетами по Дніпру, внаслідок чого було зруйновано частину житлового багатоквартирного будинку.

За оновленими даними з ОВА, загинули 40 людей.

В Одесі та Херсоні затримали двох агентів ФСБ

В Одесі та Херсоні затримали двох агентів ФСБ, які здавали росіянам українських військових. Один з них був контрактником ЗСУ, чоловік "здав" рідного брата — командира своєї бойової групи, повідомили 16 січня у пресслужбі СБУ.

За інформацією слідства, одним з агентів виявився місцевий житель, якого військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ залучали до виконання оперативно-бойових завдань на південному фронті. Під час окупації Херсона він перейшов на бік окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

У ніч з 26 на 27 червня минулого року чоловік "злив" двом представникам ФСБ з позивними "Марс" і "Зелений" адресу конспіративної квартири українських Сил спецоперацій у Херсоні, зазначили у спецслужбі.

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, Білорусь розпочала військові навчання з РФ. 327 день війни. Онлайн
Затримані, які, за інформацією українських контррозвідників, працювали на російську спецслужбу. Фото: СБУ

Також затриманий розкрив росіянам місця перебування оперативної групи спецпризначенців ЗСУ в місті внаслідок чого у полон потрапили декілька українських військовослужбовців з їхніми родинами.

Його приятель, іншим затриманий, є контрактник однієї з бригад ЗСУ. У червні минулого року військовий потрапив у полон РФ. Там він всіляко намагався довести свою лояльність російським окупантам. Для цього він передав ФСБ адресу проживання рідного брата командира своєї бойової групи, якого потім загарбники схопили в полон, зазначили у спецслужбі, розповіли у контррозвідці.

Україна підписала з ЄС меморандум щодо надання 18 млрд євро допомоги у 2023

"Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання €18 млрд макрофінансової допомоги у 2023 році. Цього тижня очікуємо отримати перший транш у розмірі €3 млрд. Це допоможе нам надалі підтримувати макроекономічну стабільність та фінансувати усі критично важливі видатки в умовах варварської війни Росії проти нашої держави", — повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Кількість загиблих внаслідок російського удару по Дніпру зросла до 37

Як підтвердили Суспільному в Дніпропетровській ОВА, 37 людей загинули через ракетний удар по багатоповерхівці в Дніпрі. Серед них — троє дітей.

Російський снаряд влучив у житловий будинок у Херсоні, загинула жінка

Російська армія вранці 16 січня з артилерії обстріляла Херсон. Снаряд влучив у багатоповерхівку. Попередньо відомо про одну загиблу. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

За його словами жінка померла на місці від отриманих уламкових поранень. Також снаряд влучив в будівлю інтернату, йдеться в повідомленні.

Понад 100 бійців ЗСУ прибули до США на навчання щодо систем Patriot

Про це повідомив кореспондент "Голосу Америки" Остап Яриш.

"Близько 100 українських військових прибули в Оклахому, щоб розпочати навчання на системі ППО Patriot. В Пентагоні для них розробили пришвидшену програму тренування. За оцінками, вона займе кілька місяців (стандартна триває від півроку до року)", — йдеться у повідомленні.

Міністерка оборони Німеччини Ламбрехт написала заяву про відставку

Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт написала заяву про звільнення з посади, передає інформаційна агенція Deutschen Presse-Agentur з посиланням на документ.

Політикиня вже попросила свого звільнення у канцлера Німеччини Олафа Шольца, але наразі невідомо, чи підписав канцлер відставку Ламбрехт.

Крісло міністра оборони ймовірно можуть зайняти лідер партії СДПН Ларс Клінґбайль, або міністр праці Губертус Гайль . Ймовірним кандидатом на посаду також вважають уповноважену Бундестагу у справах збройних сил Єву Хьогль.

Раніше про можливу відставку Ламбрехт написало видання Bild із посиланням на власні джерела. Ініціатива відмовитись від посади походить від Ламбрехт, а не від канцелярії, зазначили журналісти. Рішенню про відставку, пише видання, передувала низка професійних невдач Ламбрехт, зауважує видання. Зокрема, на її адресу лунала критика через невдалу новорічну промову, у якій міністерка говорила в тому числі про війну в Україні. У ній на тлі вибухів салютів Ламбрехт заявила, що "посеред Європи вирує війна".

Окупанти заявили про обстріл ТЦ у Донецьку: під завалами можуть бути люди

Російські окупанти заявили про обстріл Калінінського району міста Донецьк. За їхньою попередньою інформацією, троє людей поранені.

У так званому МНС "ДНР" повідомили, що внаслідок прямого влучання у триповерхову будівлю торгового центру на проспекті Ілліча поранення отримали троє людей, які знаходилися поряд з місцем пригоди. За їхньою інформацією, під завалами можуть перебувати люди.

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, дефіцит в енергосистемі після обстрілів РФ. 327 день війни. Онлайн
Наслідки обстрілу Донецька 16 січня. Фото: "МНС ДНР"

Голова окупаційної адміністрації міста Кулемзін заявив, що внаслідок обстрілу Донецька також пошкоджені будівля, дві багатоповерхівки, маршрутне таксі та покрівлі будівлі "Другого лікеро-горілчаного заводу".

Голова ОБСЄ прибув до Києва

Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі прибув з візитом до Києва.

"Після дев'ятигодинної поїздки на поїзді ми прибули до Києва. Очікуємо продуктивних зустрічей з українськими лідерами для обговорення шляхів зміцнення безпеки і стабільності в регіоні та допомоги людям на місцях", — написав він у Twitter.

ОГПУ зафіксувала рост злочинності в Україні майже за усіма статтями КК — Опендатабот

"Генеральна прокуратура у 2022 році зафіксувала сплеск злочинності майже за всіма "найпопулярнішими" статтями. Торік було зареєстровано понад 32 тисячі справ про шахрайство. Це найбільший показник за останні 4 роки. Востаннє приблизно таку саму кількість проваджень про шахрайство було зафіксовано у 2019 році, й відтоді цей показник лише падав. У рік повномасштабного вторгнення кількість облікованих проваджень за статтею 190 ККУ зросла на 34%. Натомість частка справ, переданих на розгляд до суду, скоротилася вдвічі — з 34% до 18%", — йдеться у повідомленні моніторингового сервісу "Опендатабот".

Майже вдвічі за рік зросла кількість облікованих проваджень про угони авто — з 2,8 тисяч до 4,1 тисячі справ. Варто зазначити, що цей показник стрімко виріс лише у порівнянні з "ковідним" 2021 роком. Натомість у попередніх роках кількість облікованих проваджень про угони авто була приблизно такою ж або навіть більшою.

Попри стрімкий ріст кількості проваджень, до судового розгляду доходять все менша їх кількість. Так, 2022 році кількість справ за статтею 289 ККУ, направлених до суду, скоротилася майже утричі: з 54% до 19%.

Крім того, покращилась ситуація з кількістю справ, що направлялись до суду. У 2022 році до судового розгляду було направлено майже кожну другу справа, обліковану за цією статтею. Ба більш: у грудні кількість направлених до суду справ була більш ніж удвічі більшою за кількість облікованих справ.

Для порівняння, у 2021 році частка справ, що доходили до суду, становила 39%.

Танки, чекісти та письменники — яких радянських пам'яток позбулися на Буковині

Проєкт "Декомунізація. Україна" оновив карту радянських пам'яток, які демонтували у Чернівецькій області. Серед них є пам'ятники, погруддя та меморіальні дошки. Демонтовані пам'ятки позначили на гугл-мапі.

Загалом на мапі позначили десять демонтованих об'єктів у Чернівцях та вісім в області. Зокрема у Чернівцях це пам'ятники російським письменникам Пушкіну, Горькому, пам'ятні дошки письменнику Булгакову, комуністам Ковальчуку та Канюку.

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, дефіцит в енергосистемі після обстрілів РФ. 327 день війни. Онлайн
Суспільне Чернівці

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, дефіцит в енергосистемі після обстрілів РФ. 327 день війни. Онлайн
Декомунізація.Україна

ОГПУ відкрив провадження проти депутата Держдуми РФ, який воював на Донбасі

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, відкрито кримінальне провадження стосовно депутата Держдуми РФ, який підозрюється у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, встановлені нові епізоди протиправної діяльності.

"За даними слідства, депутат РФ, який брав участь у голосуванні щодо визнання незалежності самопроголошених "Л/ДНР", особисто брав участь у бойових діях на Сході України у складі угруповання представників НЗФ РФ та закликав мешканців окупованих територій до війни", — йдеться у повідомленні.

З початку війни чоловік приїхав на Донеччину, де вступив до складу російського угруповання "интернациональной бригады "Пятнашка" та брав участь у бойових діях проти Сил оборони на східному фронті. На захоплених окупантами територіях він публічно закликав до активізації "денацифікації" та знищення українців.

Росіяни обстріляли Запоріжжя, поранено дітей — Тимошенко

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Окупанти завдали ракетного удару по обласному центру. Ракета влучила поряд з п‘ятиповерховим будинком. Від уламків скла постраждали 5 людей, серед них 2 дитини, 9 та 15 років. Дітей госпіталізовано", — написав Тимошенко у Telegram.

За добу піротехніки ДСНС знешкодили 657 вибухонебезпечних предметів

Як повідомляє пресслужба ДСНС, усього з початку широкомасштабного військового вторгнення Російської Федерації на території України знешкоджено 315 тис. 512 вибухонебезпечних предметів та 2 тис. 891 кг вибухової речовини, у тому числі 2 тис. 157 авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 77 тис. 936 гектарів.

Кількість загиблих від російського теракту у Дніпрі зросла до 36

Про це повідомили у регіональному управлінні ДСНС. 36 людей загинули, з них 2 дітей: рятувальна операція у Дніпрі триває.

"Вже понад 40 годин рятувальники шукають людей під завалами, побитої російською ракетою багатоповерхівки у Дніпрі. Вночі та зранку дістали ще кількох мешканців будинку. Наразі відомо про 36 загиблих та 75 поранених", — йдеться у повідомленні.

Київ і область поки не можуть повернутися до стабілізаційних графіків відключення світла

У Києві та області у понеділок, 16 січня, відбуваються екстрені відключення електроенергії. Графіки стабілізаційних вимкнень, складені раніше, наразі не діють. Про це повідомили у компаніях "Київські електромережі" і ДТЕК "Київські регіональні електромережі".

Кияни можуть переглянути наявність поточних відключень світла за посиланням. Мешканці регіону також можуть перевірити відключення електропостачання у своїх населених пунктах на сайті енергопостачальної компанії.

Енергетики ДТЕК запевнили, що разом зі спеціалістами НЕК "Укренерго", іншими екстреними службами й органами державної влади роблять усе можливе для якнайшвидшої стабілізації ситуації.

Росія і Білорусь почали спільні військові навчання

У Білорусі вранці 16 січня, почалися спільні льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів збройних сил Білорусі та Росії, повідомило білоруське Міністерство оборони. У Мінську заявляють, що головна мета цих навчань — "підвищення оперативної сумісності під час спільного виконання навчально-бойових завдань".

Планується відпрацювати "ведення повітряної розвідки, спільне патрулювання вздовж кордону, авіапідтримку угруповання військ, висадку тактичного десанту, а також доставлення вантажів та евакуацію поранених".

Через російську агресію загинуло 455 українських дітей

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Станом на ранок 16 січня 2023 року більше ніж 1352 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 455 дітей загинуло та понад 897 отримали поранення різного ступеню тяжкості", — йдеться у повідомленні.

Останню жертву російської агресії виявили під уламками багатоповерхового будинку у Дніпрі, в який влучила ракета РФ.

"Під час проведення рятувально-пошукових робіт на місці руйнування 9-поверхового житлового будинку у м. Дніпрі, на який ворог здійснив атаку 14 січня, виявлено тіло 4-річної дитини. Пошукові роботи продовжуються", — розповіли в ОГПУ.

ЗСУ поступово відтісняють росіян на схід від Кремінної — британська розвідка

Як повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки, протягом вихідних тривали інтенсивні бойові дії як на Приморському, так і на Бахмутському напрямках фронту на Донбасі.

"Станом на 15 січня 2023 року Збройні Сили України майже напевно утримували позиції в Соледарі, що на північ від Бахмута, незважаючи на тривалі атаки групи "Вагнера". Навколо Кремінної бойові дії характеризуються складною серією локальних атак і контратак у лісистій місцевості. Однак, в цілому, ЗСУ продовжують поступово просувати свою лінію фронту на схід на околиці селища Кремінна", — йдеться у повідомленні.

Розвідники зазначають, що за останні шість тижнів і Росія, і Україна досягли важких, але обмежених успіхів у різних секторах: "За цих обставин ключовим оперативним завданням є створення з'єднань боєздатних військ, здатних використати тактичні успіхи для створення оперативних проривів".

Голова МАГАТЕ опублікував фото місії, яка працюватиме в Україні

Про це очільник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі написав у Twitter.

"МАГАТЕ розширює свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час конфлікту, що триває. Я пишаюся тим, що очолюю цю місію в Україні, де ми розгортаємо роботу на всіх АЕС країни, щоб надавати допомогу в забезпеченні ядерної безпеки", — зазначив Гроссі.

Раніше Гроссі заявив, що у межах візиту в Україну планує відвідати атомні електростанції та розмістити там експертів.

Україна передала РФ списки з вимогою повернення понад 1000 людей — омбудсмен

Як повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, сторони працюють над створенням гуманітарного коридору, в межах якого можна буде більш ефективно здійснювати обміни полоненими та утримуваними особами. Зокрема йдеться про повернення додому важкопоранених, людей літнього віку, дітей, військових та цивільних громадян України.

Перемовини з російською стороною відбувалися за участі турецького омбудсмена Шерефа Малкоча.

Лубінець додав, що під час зустрічі вдалося змусити РФ визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених осіб без жодних умов, як це вимагається ст. 110 Женевської конвенції. Українська сторона наголосила, що в даному випадку йдеться не про обмін, а саме про репатріацію і передали російській стороні список з іменами 800 важкопоранених українських військовослужбовців.

Окремими треками тривають перемовини про визволення цивільних українців, які перебувають в російському полоні ще з 2014 року – у цьому списку наразі налічується 377 осіб. Також піднімалося питання про порятунок політв’язнів кремля, в якому 158 українців, більшість з яких – кримські татари.

Лубінець додав, що станом на зараз до нього звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних.

РФ обстріляла Куп’янськ, поранені двоє людей

Уранці 16 січня російські військові обстріляли Куп'янськ Харківської області, поранення дістали двоє людей. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

"Сьогодні вранці ворог вкотре обстріляв місто Куп'янськ. Пошкоджено приватне домоволодіння та багатоквартирний будинок. Попередньою, поранення отримала 65-річна жінка. На місці працюють екстрені служби", — зазначив він.

Згодом чиновник уточнив, що поранення також дістав чоловік віком 41 рік.

"За уточненою інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, внаслідок ранкового обстрілу Куп‘янська поранення отримали двоє людей: 41-річний чоловік та 65-річна жінка. Чоловіка госпіталізовано в середньому стані. Жінці допомогу надали на місці", — розповів Синєгубов.

Окупанти обстріляли Харківщину з мінометів та артилерії: у Вовчанську сталася пожежа в навчальному закладі

Генштаб повідомив, що окупанти обстрілювали Харківську область з мінометів та артилерії протягом доби 15-16 січня. Щонайменше 16 населених пунктів потрапили під удар окупантів, йдеться у ранковому зведенні.

На слобожанському напрямку російська армія обстріляла Старицю, Гур’їв Козачок, Козачу Лопань, Бударки, Вовчанськ, Стрілечу, Красне Перше, Огірцеве, Тернову, Хатнє і Тополі.

На куп'янському напрямку уражень зазнали Дворічна, Котлярівка, Крохмальне, Берестове і Кислівка.

У Вовчанську внаслідок обстрілів сталася пожежа — горів дах навчального закладу на площі 30 кв. м, повідомили у ДСНС Харківщини.

Протягом доби рятувальники вісім разів виїжджали на перевірку після обстрілів у Куп'янську, Вовчанську, селі Московка Куп'янського району та селі Вовчанські Хутори Чугуївського району.

"Виявлено пошкодження лінії електропередачі та вибиті вікна в житлових будинках, господарчій споруді, автомобілі. Пожеж та постраждалих не зафіксовано", — сказано у повідомленні.

Сили оборони за добу ліквідували майже 800 російських військових — Генштаб

Протягом доби 15 січня українські військові ліквідували близько 790 російських окупантів, орієнтовні втрати Росії у війні проти України перевищили 116 тисяч людей. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько/ about 116080 (+790) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, РФ втратила:

  • танків — 3118 (+12) од,
  • бойових броньованих машин — 6204 (+21) од,
  • артилерійських систем — 2099 (+5) од,
  • РСЗВ — 438 (+1) од,
  • засобів ППО — 220 (+1) од,
  • літаків — 286 (+0) од,
  • гелікоптерів — 276 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1872 (+0),
  • крилаті ракети — 749 (+0),
  • кораблів та катерів — 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4870 (+24) од,
  • спеціальної техніки — 190 (+3).

Російські війська завдали ударів по Куцурубській громаді Миколаївщини

Війська Російської Федерації вдень 15 січня завдали артилерійських ударів по Куцурубській громаді на Миколаївщині. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, обстріл стався о 13:50. Зафіксували влучання за межами населеного пункту Куцурубської громади.

Руйнувань та загиблих внаслідок обстрілу немає.

На Донеччині через обстріли семеро людей отримали поранення

Протягом 15 січня на Донеччині від обстрілів російської армії семеро людей отримали поранення — двоє у Бахмуті та Авдіївці та по одному жителю Великої Новосілки, Лиману й Соледару. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1307 людей, поранення отримали 2856 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

В Одеській області тривають екстрені відключення світла

16 січня в Одесі та області діють екстрені відключення електроенергії. Графіки стабілізаційних відключень, які складені раніше, наразі не діють. Про це повідомили в ДТЕК Одеські електромережі.

Перевірити наявність поточних відключень за адресою можна за посиланням.

Екстрені відключення були введені 14 січня через загрозу масованої ракетної атаки РФ по Україні.

Голова Одеської ОВА Максим Марченко зазначив, що перед ракетними ударами "Укренерго" дає команду ДТЕК на зниження ліміту задля збереження енергосистеми у разі влучання.

У наступні пів року РФ намагатиметься повернути ініціативу на полі бою — ISW

Протягом наступних шести місяців Росія проводитиме підготовку до рішучих стратегічних дій, щоб повернути собі ініціативу та покласти край поточній низці оперативних успіхів України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, протягом останніх одинадцяти місяців Росія не змогла досягти більшості своїх основних оперативних цілей в Україні.

"Хоча Путін не змінив своїх цілей щодо війни, з'являються свідчення того, що він змінює фундаментальні аспекти підходу Росії до війни, зробивши кілька нових напрямків зусиль", — зауважує ISW.

Зокрема, інститут проаналізував кілька напрямків російських зусиль, які, ймовірно, були спрямовані на підтримку активних наступальних дій у наступні шість місяців.

  1. Кремль активізує як короткострокові, так і довгострокові зусилля щодо формування сил.
  2. Російські збройні сили зберігають мобілізований особовий склад для використання у майбутньому.
  3. Росія намагається оживити свою оборонно-промислову базу.
  4. Росія змінює командування операцією.
  5. Кремль посилює підготовку російського інформаційного простору підтримки війни.

При цьому в ISW зазначають, що зусилля Кремля щодо підготовки до ймовірно намічених рішучих стратегічних дій у 2023 році не виключають зусиль Кремля щодо створення умов для затяжної війни.

"ISW не прогнозує "останньої спроби" Росії виграти війну в Україні. Війна не закінчиться, і Росія не обов'язково програє, якщо будь-яка з можливих дій, що обговорюються нижче, зазнає невдачі", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 16 січня війська РФ з важкої артилерії обстріляли Нікопольський район. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, обстріляли Марганецьку та Червоногригорівську громади пошкоджені близько десятка житлових будинків, господарських споруд, дві автівки, електромережі та газогін.

Загиблих та поранених немає.

Донецька, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

РФ застосовувала реактивну артилерію понад 55 разів за добу — Генштаб

Протягом доби 15 січня російські війська завдали 2 ракетних удари та здійснили більш як пів сотні обстрілів з ракетної артилерії по українських територіях. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Минулої доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей", — йдеться у повідомленні.

При цьому українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження росіян та 2 удари по їхніх засобах протиповітряної оборони. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України водночас уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження особового складу та військової техніки, 1 склад боєприпасів та 1 засіб радіоелектронної боротьби військ РФ.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається, нагадали українські військові.

Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 35 — ОВА

Унаслідок російського ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі загинуло 35 людей, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Вже майже 40 годин триває рятувально-пошукова операція у Дніпрі. Вночі рятувальники дістали з-під завалів зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки ще кількох загиблих. На цей час ворожа атака забрала життя 35 мешканців будинку. Серед них двоє дітей", — написав він.

Врятувати вдалося 39 людей, 75 дістали поранення. З-поміж поранених — 14 дітей.

"Доля ще 35 мешканців будинку невідома. Пошук людей під завалами триває", — додав Резніченко.

Зеленський: Доля понад 30 людей у Дніпрі наразі невідома

У Дніпрі триває розбір завалів. Рятувальники борються за життя кожної людини. Про це у відеозверенні сказав президент Володимир Зеленський. Він повідомив, що наразі невідома доля понад 30 людей.

"Станом на цей час залишається невідомою доля більше 30 людей, які могли бути в будинку на час влучання ракети терористів. Десятки людей вдалося врятувати з-під завалів, серед них – шестеро дітей. Ми боремось за кожну людину! І рятувальна операція триватиме стільки, скільки буде хоч найменший шанс врятувати життя. На зараз в переліку загиблих – 30 людей, в тому числі одна дитина – дівчинка, їй було 15 років. Є повідомлення про те, що двоє дітей залишились сиротами – їхні батьки серед загиблих. Мої співчуття всім, хто втратив своїх рідних…", — сказав глава держави.

Він також додав, що Україна почула слова співчуття і підтримки від багатьох лідерів, суспільних діячів, журналістів і звичайних людей з різних країн світу.

"Я дякую кожному, хто не залишився байдужим! Це дуже важливо – що нормальні люди об’єднуються у відповідь на терор", — наголосив Зеленський.

До зруйнованого будинку у Дніпрі люди несуть квіти

До зруйнованого будинку у Дніпрі люди несуть квіти та лампадки. Рятувальники другу добу продовжують розбирати завали.

Репортаж з Дніпра

"Фіксуй! Все, зайченя, терпи!" — після 20 годин пошуків рятувальники дістають дівчину. Вона почала кричати з-під завалів ще вночі, розбір призупинили і притихли. Вслухались, звідки лунає голос.

Після доби пошуків сподіваються, що вдасться витягти живим ще когось. Втім дістають тіло за тілом. Ще близько 40 людей — зниклі безвісти. Рятувальники не зупиняються ні на мить.

Журналіст Суспільного Тарас Ібрагімов пробув із ними першу добу після обстрілу.

На початок