Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн

Оновлюється
Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
. Пошуково-рятувальна група розбирає завали після ракетної атаки Росії 29 грудня 2022 року. Бортничі, Київ. Фото: Getty Images

29 грудня — 309-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У напрямку окупованої Кремінної на Луганщині Сили оборони протягом тижня просунулись на 2,5 кілометри.
  • Зранку 29 грудня Росія здійснила ракетну атаку по Україні. Зокрема, війська РФ обстріляли Київ, Полтаву, Львів, Харків, Миколаїв. Загалом РФ випустила 69 ракет, повідомив Залужний.
  • Міноборони Білорусі заявило про падіння української ракети на території країни. Після цього білоруська сторона викликала українського посла та вручила йому ноту.
  • Ввечері військові РФ запустили по території України дрони. Вони атакували один з об'єктів інфраструктури в Харкові, а також Дніпропетровщину, де сили ППО збили попередньо п'ять БПЛА "Shahed".
  • За даними Державної прикордонної служби України, на території Білорусі перебувають понад 10 тисяч російських військовослужбовців, чого недостатньо для проведення повномасштабного наступу на територію України.
  • Росія евакуювала окупаційне командування з Кремінної на Луганщині, однак говорити про деокупацію міста ще зарано, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ.
  • До Києва з візитом прибув міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню, який зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим домовилися про початок нової програми підготовки українських військових для освоєння нової системи ППО.

ДСНС: уламок ракети впав на Осокорках у Києві

Речниця ДСНС у Києві Світлана Водолага повідомила Суспільному, що уламок ракети впав на приватний житловий будинок на Осокорках. Туди вже виїхали рятувальники. Інформації про постраждалих поки немає.

Окупанти ставлять завдання захопити Донеччину під Новий рік — Зеленський

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що ситуація на передовій за добу – без суттєвих змін.

"Найбільш гостро – Бахмут, Соледар, уся лінія на Донеччині. Ворог не відмовився від божевільної ідеї захопити Донеччину... Тепер вони ставлять собі завдання – під Новий рік. Я дякую всім нашим хлопцям, які вже котрий місяць доводять окупантам, що це ми будемо ставити й досягати цілей на своїй землі", — сказав він.

Зеленський додав, що 29 грудня у нього були дві великі наради, економічна й оборонна, метою яких було напрацювання того, щоб в українських захисників було більше зброї та дронів.

Зеленський: Станом на вечір відключення є у більшості областей України

Станом на вечір 29 грудня відключення світла є у більшості областей України. Особливо складна ситуація на Київщині, Львівщині, Одещині, Херсонщині, Вінничині, Закарпатті та в Києві.

"Але це не порівняти з тим, що могло би бути, якби не наші героїчні зенітники та ППО. Із кожним таким ракетним ударом Росія лише глибше заганяє себе в глухий кут. Ракет у них стає все менше. Натомість статус найбільшого терориста у світі ще довго матиме наслідки для Росії та її громадян. І кожна ракета тільки закріплює, що все це має завершитися трибуналом. Саме так і буде", — сказав президент під час вечірнього відеозвернення.

Роти вже немає: на Луганщині російські військові тікають з позицій — перехоплення ГУР

Російський солдат у телефонній розмові скаржиться дружині про втрати і масове дезертирство окупантів на Луганщині. Відповідні аудіо перехоплення опублікувало Головне управління розвідки України.

"Не знаю, як би ми ще в оточення не потрапили. Тут відбувається щось незрозуміле. Тут учора нас накрили сильно. Багато хто повтікав з позицій. Ми три години сиділи, я молився. Ми три години сиділи. Боже, як дожити, не знаю. Я завтра з двома військовими на позиції йду, далеко, ближче до українців. Лише не кинули тут нашу роту. Роти вже не лишилося. Нас тут лише два взводи. Сашка та Андрій в Кремінній. На позиціях нема нікого", — розказав російський військовий.

ГУР: Іран не передає Росії ракети через потенційні наслідки

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в ефірі телемарафону розповів, що Росія та Іран мають попередні домовленості щодо постачання ракет.

"Постачання іранських дронів триває. Що стосується балістичних ракет, це така омріяна зброя для Путіна, але поки що отримати її він ніяк не може. Над цим триває серйозна робота, хоча попередні домовленості, ми знаємо, що вони є, але тепер залишилось дочекатись і подивитись. Наскільки нам відомо, то в Ірані не всі так палають бажанням допомагати Путіну, розуміючи чим це для іранського режиму може загрожувати", — зазначив Юсов.

Армія РФ тричі за день обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

Армія РФ тричі за день 29 грудня обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини, повідомили в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

За повідомленням, снаряди полетіли на сам Нікополь, Покровську та Червоногригорiвську громади. Загиблих та поранених немає. Рятувальники з'ясовують деталі обстрілів.

Росії не вдалося погасити енергосистему України ракетним ударом — "Укренерго"

Сьогоднішнім ракетним ударом Росії не вдалося погасити українську енергосистему, вона планово відновлюється після пошкоджень завданих атакою. Про це в етері телемарафону заявив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Після вже 10-ї масованої ракетної атаки енергосистема у плановому режимі відновлюється, і точно можна сказати, що ворогові не вдалося досягти цілей, які він перед собою ставив, а саме, погасити нашу енергосистему", – сказав він.

Кудрицький наголосив, що до вечора 29 грудня значна частина генерувальних потужностей у системі відновлена. Енергетики ведуть ремонтні роботи.

Голова "Укренерго" споживачів підтримати енергетиків і економно споживати електроенергію. Він також закликав українців починати користуватися електрикою через 20 хвилин після її включення, щоб не створювати додаткового навантаження на мережі та не провокувати нові відключення.

Кудрицький зазначив, що 29 грудня було завдано значних пошкоджень мережам та деяким електростанціям. Це пов'язано з тим, що "це була ціла серія атак".

Голова "Укренерго" пояснив, що атаки розпочалися вночі вильотами дронів-камікадзе, які потім змінив масований виліт ракет, зокрема ракет С-300, якими росіяни били по Харківщині, Миколаївщині, деяких інших областях.

У Харкові з двох станцій метро виселяють людей, які ховалися від обстрілів з весни

Людей, які з весни постійно жили на двох станціях метрополітену у Харкові, виселяють з підземки. Їм запропонували повернутися до себе додому, а якщо немає, де жити – поселитися у гуртожитках. Про це Суспільне Харків розказала заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, навесні у метрополітені ховалися від обстрілів близько 5 тисяч людей. У грудні на станції "Героїв Праці" постійно перебували 53 людини, ще близько 40 – мешкали на станції "23 серпня".

Жителька Харкова Яна Євдокімова укривалася на станції "Героїв Праці" разом із дітьми 10 місяців, їй повідомили, що вона має виїхати.

"У мене діти бояться. Молодша взагалі не хоче. Коли я їй сьогодні сказала, вона почала плакати. Вона боїться. Хоча б залиште, не чіпайте цей вихід. Ми вдень підемо, а ввечері прийдемо. Хоча б так. Скажіть нам: "До восьмої години можете приходити". Добре, ми будемо приходити, а вранці будемо йти", – говорить Яна Євдокимова.

Прибрати намети та матраци з метро попросили й людей, які з весни постійно мешкали або ночували на станції "23 серпня", каже жителька Харкова Юлія Михайленко.

"Ми 10 місяців тут ховалися для того, щоб коли нас усіх попереджають, що будуть масовані обстріли, нам вийти на вулицю, як у травні, та чекати на прильоти, або як?", – каже Юлія.

Жінка говорить, що сирена виє не тільки вночі.

"Ми не знаємо, що за хвилину буде у нас тут, у Харкові. Бєлгород від нас недалеко — 40 секунд летить ракета. Як людина може встигнути?", – питає жителька Харкова.

Світлана Горбунова-Рубан зазначає, що люди можуть безперешкодно ховатися у метро під час повітряних тривог та масованих обстрілів.

Однак, за її словами, постійне проживання на станціях нині створює перешкоди для пасажирів та порушує санітарні норми.

"Є 2,5 тисячі укриттів, які місто зробило за літньо-осінній період. Ви повертайтеся додому, вийдіть на вулиці та подивіться на вказники, які висять на будинках. Обов'язково знайдете: "Укриття" і стрілочку, — говорить заступниця міського голови.

Українські військові щоденно стримують до 20 атак армії РФ навколо Бахмута — Генштаб

Збройні сили України щоденно стримують до 20 атак противника навколо Бахмута. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

"Для зосередження артилерійського вогню навколо Бахмута армія РФ свідомо зменшила останніми тижнями кількість обстрілів позицій українських військ на Херсонському та Запорізькому напрямках, причому боєприпаси були доставлені на Бахмутський та Лиманський напрямки", — зазначив Громов.

За словами Громова, понад 40% артилерійських обстрілів російських військових вздовж лінії зіткнення від Куп’янська до Мар’янки припадає саме на Бахмутський напрямок.

"Противник намагається за будь-яку ціну, попри численні втрати в особовому складі, захопити Бахмут", — розповів Громов.

Україна готова до проведення об'єктивного розслідування щодо падіння ракети в Білорусі

29 грудня білоруська сторона висловила протест у зв’язку з порушенням повітряного простору Білорусі зенітною ракетою С-300, яка була випущена, як стверджується, з території України.

У Міністерстві оборони заявили, що "українська сторона не виключає й свідомої провокації з боку держави-терориста Росії, яка проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією Білорусі".

"Українська сторона, залишаючи за собою безумовне право на оборону та захист власного неба, є, водночас, готовою до проведення в Україні об’єктивного розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над територією Білорусі внаслідок відбиття масованого ракетного удару РФ. Україна готова запросити до участі у такому розслідуванні авторитетних експертів з числа держав, які не пов’язані з підтримкою держави-терориста Росії у будь-якій формі", — наголосили в оборонному відомстві.

Яка ситуація на Львівщині після ракетних обстрілів

Станом на 19:20 29 грудня на Львівщині тривають ремонтні роботи після ранкових ракетних обстрілів. Найскладніша ситуація з електроенергією залишається у Львові та навколишніх громадах, а також частині Яворівського району, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"Наші енергетики технічно забезпечили можливість постачати електроенергію усім споживачам, але мережі не втримують навантаження. Робота не припиняється. Очікуємо, що до кінця цієї доби усі жителі Львівщини отримуватимуть живлення відповідно до графіків погодинних відключень", — каже Максим Козицький.

Російські війська ведуть наступ на двох напрямках і на двох — активну оборону — Генштаб

Війська РФ зосереджують зусилля на веденні наступу на Бахмутському та Запорізькому напрямках та намагаються покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському та Новопавлівському — ведуть активну оборону. На Херсонському напрямку росіяни перегруповують війська на інші напрямки, підсилюються підрозділами територіальних військ, ведуть позиційну оборону.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Зранку російські окупанти завдали масованого ракетного удару по території України. Противник здійснив пуски крилатих ракет повітряного та морського базування, зенітних керованих ракет до ЗРК С-300 по об’єктах енергетичної та цивільної інфраструктури в східних, центральних, західних і південних регіонах України. За уточненими даними, було застосовано 69 крилатих ракет. Сили оборони України знищили 54 з них", — йдеться у повідомленні.

Російська символіка та арсенал зброї: на Донеччині затримали чоловіка під час фільтраційних заходів

Під час фільтраційних заходів в Покровському районі на Донеччині військові та правоохоронці в одного з жителів регіону виявили склад зброї та російську символіку. Як повідомили бійці Донецької окремої бригади Сил територіальної оборони, було знайдено набої, автомат, холодну зброю, шапку з радянською зіркою, каску, пілотку з нашивкою російських військово повітряних сил та мотострілецького батальйону 505, а також значки герба РФ та триколору тощо.

Єрмак: Згоду на обмін Медведчука дав Зеленський

Голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що обмін ексголови партії "Опозиційна платформа – За життя" та бізнесмена Віктора Медведчука вирішувався на рівні розвідок України та РФ.

В інтерв'ю Наталії Мосейчук він розповів, що згоду на його обмін дав сам президент України Володимир Зеленський. Він також додав, що не вважає, що українська сторона "продешевила" з кількістю тих, кого повернула замість Медведчука.

"Якщо брати до уваги те, що все починалося з 50 людей і було під питанням, а ми повернули 215, то я думаю – ні, не "продешевили", — зауважив він.

Росіяни обстріляли понад десяток населених пунктів Харківщини — Генштаб

Військові РФ продовжують обстрілювати населені пункти Харківської області на Слобожанському та Куп'янському напрямках, ввечері 29 грудня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Під удари окупантів потрапили:

  • на Слобожанському напрямку: Гур’їв, Сотницький Козачок, Стрілеча, Зелене, Огірцеве, Гатище, Колодязне, Рідкодуб, Новомлинськ і Дворічна;
  • на Куп’янському: Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка і Лозова.

Війська РФ втретє обстріляди Харків протягом 29 грудня

Окупанти втретє за 29 грудня обстріляли Харків, є влучання в об'єкт інфраструктури. Влучання було, ймовірно, ракетою Х-59, сказала речниця голови ОВА Олена Шаповал.

За її словами, окупанти ще раз влучили в об’єкт критичної інфраструктури у Харкові: "На місці працюють слідчі, пожежі немає, руйнування уточнюються". За попередніми даними, ніхто з людей не отримав поранення.

На Луганщині військові РФ затримали та били чоловіка — поліція

За даними поліції Луганщини, у Лисичанську військові РФ затримали чоловіка, якого два дні утримували у комендатурі. Після звільнення чоловік помер за місцем мешкання від отриманих тілесних ушкоджень. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за "Порушення законів та звичаїв війни".

Сили оборони просунулись на відстань до 2,5 км в напрямку Кремінної — Генштаб

Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов під час брифінгу розповів, що серед офіцерського складу штабу 2-го армійського корпусу військових РФ з місцем дислокації циркулює інформація про поступову підготовку оборонних рубежів навколо Луганська.

"При цьому зазначається, що у разі прориву Силами оборони України оборонних рубежів російських окупаційних військ на лінії Сватове-Кремінна та, відповідно, перенесення бойових дій ближче до міста Луганськ, значна частина військовослужбовців підрозділів 2-го армійського корпусу, особливо з числа мобілізованих на тимчасово окупованих територіях, планує здаватися в полон", — зазначив він.

Стівен Кінг озвучив найпалкіше бажання 2023 року

Американський письменник Стівен Кінг послідовно підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення Росії. 29 грудня у відповідь на твіт іншого американського письменника Дона Вінслоу він відписав, що його найбільшим бажанням на 2023 рік є мир в Україні.

Твіт Стівена Кінга

МЗС Білорусі викликало українського посла через падіння ракети

Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим підтвердив Суспільному, що МЗС Білорусі викликало його та вручило ноту. За його словами, наразі триває слідство щодо інциденту.

Що буде за порушення комендантської години в новорічну ніч? Відповідає голова Нацполіції

Голова Національної поліції України Ігор Клименко розповів агенству "Інтерфакс-Україна", що в кожному регіоні встановлено свій період комендантської годин в залежності від оперативної обстановки, тому про святкування у публічних місцях в період її дії "не може йти мова".

Він розповів, що поліція в будь-якому разі працюватиме по звичній схемі: якщо люди порушують комендантську годину, їх може зупинити патруль для перевірки особи. Якщо в людини не буде документів, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції.

"Якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами і вирішив прогулятися у комендантську годину, то вас можуть перевірити та відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції", — зауважив він.

Клименко додав, що за обґрунтованої потреби правоохоронці можуть провести поверхневий огляд громадян, автомобілів. Якщо в процесі перевірки виявиться, що особа підозрюється в незаконній діяльності і є законні підстави, то людину можуть і затримати.

Єрмак: "Формулу миру" Зеленського підтримали ключові партнери України

Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак розповів в інтерв`ю Наталії Мосейчук, що пропозицію "формулу миру" для подолання російської загрози, яку запропонував президент Зеленський, підтримали головні партнери України. Він додав, що ОП працює над реалізацією цього плану.

"Треба показати світові, що Україна в будь-який час припинити війну. Але припинити на українських умовах. Що таке українські умови? Повернення стовідсотково нашої територіальної цілісності, компенсація всього того, що загарбники наробили з нашою країною, повернення всіх наших людей, наших дітей, яких незаконно депортували тисячами...", — додав він.

Скільки разів з початку війни Зеленський говорив телефоном з лідерами інших країн та виступав онлайн

Речник президента Сергій Никифоров з посиланням на Службу протоколу розповів, що з у період з 24.02 до 28.12 Володимир Зеленський:

  • 352 рази говорив телефоном із керівниками інших держав чи міжнародних організацій. Перші розмови 24 лютого (хронологічно) – з Джозефом Байденом, Олафом Шольцом, Борисом Джонсоном, Карлом Негаммером, Реджепом Таїпом Ердоганом, Магдаленою Андерссон, Шарлем Мішелем та Еммануелем Макроном. Остання – 27 грудня з Джорджею Мелоні.
  • 186 разів спілкувався або виступав онлайн. Вперше – 1 березня на сесії Європарламенту. Востаннє – 28 грудня з генеральним директором інвестиційної компанії BlackRock Ларрі Фінком.
  • 110 разів зустрічався з представниками держав, компаній, організацій чи з приватними особами. Перша зустріч відбулася 15 березня з прем’єр-міністрами Польщі, Словенії та Чехії — Матеушем Моравецьким, Янезом Яншею, Петером Фіалою. Остання – 28 грудня з міністром збройних сил Франції Себастьєном Лекорню.
  • 173 рази взяв участь у внутрішніх заходах, провів 44 засідання Ставки.

Обстріл Харківщини: поранений чоловік загинув у "швидкій"

Один з поранених унаслідок російських ударів по Харківщині помер у машині "швидкої", повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Кількість загиблих зросла до двох.

Другого пораненого чоловіка шпиталізували, він отримав уламкові поранення, розповів Суспільне Харків директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта. За інформацією голови ОВА, всі ракети окупантів були націлені на об'єкти критичної інфраструктури.

СБУ: до 10 років засудили особистого інформатора Гіркіна

Український суд засудив до 10 років позбавлення волі особистого інформатора колишнього ватажка бойовиків "ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який збирав розвіддані про підрозділи Сил оборони на Донеччині, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Британія виділить 2,3 млрд фунтів стерлінгів на допомогу Україні у 2023 році — ЗМІ

Великої Британія виділить 2,3 млрд фунтів стерлінгів на допомогу Україні у 2023 році.

Про це повідомив міністр оборони Британії Бен Воллес, передає The Guardian.

"Ще 2,3 мільярда фунтів стерлінгів надамо наступного року, і переконаємося, що вони мають необхідні системи оборони, і на даний момент Сполучене Королівство допоможе їм придбати зброю з інших країн світу", — цитує видання міністра.

Воллес також додав, що Британія надає свої знання та досвід для забезпечення кращої координації протиповітряної оборони Силами оборони України.

"Україна може перемогти на землі, вона може відкинути сили Росії", — додав він.

Поліція від початку деокупаційних заходів у чотирьох областях виявила 1116 тіл загиблих

Поліція від початку деокупаційних заходів у Миколаївській, Донецькій, Херсонській і Харківській областях виявила 1116 тіл загиблих цивільних. Про це на брифінгу повідомив начальник Департаменту забезпечення та оперативного реагування Національної поліції Олексій Сергєєв.

"З початку деокупаційних заходів у Донецькій, Миколаївській, Херсонській та Харківській областях виявлено тіла 1116 цивільних осіб, з них 31 тіло дитини. За вчорашній день у Херсонській області виявлено тіла 3 осіб", — сказав Сергєєв.

У деокупованих районах слідчі задокументували 5398 воєнних злочинів. Загалом від початку повномасштабної війни поліція відкрила понад 53,7 тисячі кримінальних проваджень за фактами скоєння військовослужбовцями ЗС Росії та їхніми пособниками кримінальних правопорушень.

Найбільше проваджень — 42 тисячі —розпочато за статтею 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни). За статтею 110 ККУ (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) відкрито понад 9 тисяч справ. Щодо колабораційної діяльності відкрито понад 2200 справ. За фактами співпраці з країною-агресором 452 колаборантам вже повідомлено про підозру, а 243 кримінальні провадження цієї категорії спрямовані до суду, додали в поліції.

По Костянтинівці на Донеччині влучили 4 ракетами, в центрі розміщення переселенців є поранений

По Костянтинівці на Донеччині росіяни випустили чотири ракети, дві з яких влучили в центр розміщення переселенців і поранили людину. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Чотири ракетні удари по Костянтинівці завдали сьогодні росіяни. За попередньою інформацією, є один поранений", — йдеться у повідомленні.

Кириленко уточнив, що дві ракети влучили в інтернат, де зараз розташований центр розміщення переселенців, — саме там є постраждалий. На момент удару там перебували 42 людини.

Дві інші ракети влучили поблизу колишнього кінотеатру та у двір гуртожитку — в будівлях пошкоджені вікна, але ніхто не постраждав.

Ракетних ударів РФ під час ранкової атаки зазнали 10 областей України — ДСНС

В Україні під час ранкової атаки російські ракети уразили 10 областей, унаслідок обстрілу пошкоджено 28 різних об’єктів, травмовано 5 осіб. Про це заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

"Було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури... Унаслідок обстрілів у нас травмовано 3 чоловіків, 1 жінку і 1 дитину", — заявив Хорунжий.

До ліквідації наслідків залучили близько 100 рятувальників, понад 15 одиниць техніки. Підключено 87 генераторів для забезпечення електроенергією об’єктів критичної інфраструктури та соціальних.

На Франківщині через обстріл РФ постраждав працівник енергооб'єкта

На Івано-Франківщині через влучання ракети в енергетичний об'єкт постраждав працівник компанії. Його з численними осколковими пораненнями госпіталізували, повідомили в обласній прокуратурі.

Раніше повідомлялось, що на Івано-Франківщині, окрім влучання ракети в приватний будинок, російські військові поцілили й в енергетичний об'єкт в області.

Також під час повітряної тривоги сили ППО збили крилату ракету над Хмельниччиною, повідомив керівник ОВА Гамалій. Люди не травмувалися

На Київщині збили понад вісім російських ракет – Нєбитов

У Київській області сили протиповітряної оборони збили понад вісім російських ракет, повідомив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов. Він зазначив, від громадян надійшли 20 повідомлень про проліт ракет під час масованої ракетної атаки РФ вранці 29 грудня.

"Понад 8 фактів збиття ворожих ракет маємо в Київській області. Є, на жаль, і два влучання, втім, завдяки успішній роботі військових вдалося уникнути загиблих та травмованих", — заявив Нєбитов.

Унаслідок ворожої атаки пошкоджено 21 приватний будинок, лікарню, приватне майно та дві автівки. Відновлювальні роботи тривають.

"Дякую громадянам за своєчасне повідомлення про повітряну загрозу та закликаю в разі повітряної тривоги негайно проходити в укриття! Від цього залежить безпека вашого життя", — наголосив Нєбитов.

Лубінець і Москалькова проводять перемовини щодо можливості полонених телефонувати родичам

Уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець та російський омбудсмен Тетяна Москалькова проводять перемовини про те, щоб військовополонені могли телефонувати родичам. Про це повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

"У Координаційному штабі відбулася онлайн-зустріч з рідними військовослужбовців 60-ї окремої механізованої бригади. На питання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин", — ідеться в повідомленні.

Сторони обговорили питання інформування родичів Міжнародним комітетом Червоного Хреста про перебування в полоні українських захисників.

Представник Координаційного штабу зауважив, що МКЧХ пускають не у всі місця утримання. Лише останнім часом дозволили відвідувати деякі колонії на тимчасово захоплених територіях і в російській федерації.

Якщо родичі мають інформацію про перебування в полоні їхніх близьких, вони можуть звертатися, крім Національного інформаційного бюро, і до МКЧХ, щоб Червоний Хрест намагався отримати офіційне підтвердження про полон від російської сторони.

"Росіяни по-різному записують прізвища наших людей. Але якщо ми бачимо, що прізвище, ім’я, по батькові та дата народження приблизно збігаються, то ми розуміємо, про кого йдеться. Тим більше, ми не відмовляємося від жодної людини, яку подає та сторона на обмін. Тому помилка не вплине на можливості звільнення", — пояснив представник Координаційного штабу.

Крім того, на переговорах піднімають питання телефонних дзвінків від полонених.

"Між нашим омбудсменом Дмитром Лубінцем і російським Тетяною Москальковою тривають перемовини, щоб замість листування військовополонені могли телефонувати рідним. Це значно спростить процедуру. Також обговорюється розширення допуску МКЧХ до місць утримання. Вже є певні досягнення в цьому процесі", — заявив представник уповноваженого Верховної ради з прав людини.

Читайте також: Українські полонені відправили рідним 2102 листа

Війська РФ вдарили по Індустріальному району Харкова

Російські військові вдарили по інфраструктурному об’єкту в Індустріальному районі Харкова, повідомив міський голова Терехов.

"Знову б'ють по Харкову. Наразі під ударом інфраструктура в Індустріальному районі. За руйнуваннями та постраждалими інформація уточнюється", — зазначив він.

На територію Білорусі впала ракета — "Белта"

Державне білоруське видання "Белта" стверджує, що йдеться про українську ракету комплексу С-300, яка впала вранці 29 грудня.

"Розглядаються дві основні версії події. Заліт ракети на територію Білорусі, аналогічний до недавнього інциденту в Польщі, коли ракета полетіла не в той бік. Ракету збито роботою систем ППО Білорусі", — сказано в повідомленні "Белта".

Лавров заявив, що Росія не вестиме переговори на основі "формули миру" Зеленського

Росія відмовляється вести переговори з Україною на основі "формули миру", яку пропонує президент Володимир Зеленський, заявив глава російського МЗС РФ Сергій Лавров.

Про це повідомляє МЗС Росії.

"Висуваючи різного роду ідеї та "формули миру", В. Зеленський плекає ілюзію домогтися за допомогою Заходу виведення наших військ із російської території Донбасу, Криму, Запоріжжя та Херсонщини, виплати Росією репарацій, явки "з повинною в міжнародні трибунали" тощо. Зрозуміло, ми на таких умовах ні з ким розмовляти не будемо", — заявив він. При цьому Лавров заявляє, що це нібито Київ не готовий до діалогу.

"Очевидно, що Київ не готовий до діалогу", — заявив Лавров, додавши, що "нинішня «обойма» українських політиків усім добре відома своєю недоговороспроможністю. Більшість із них – відверті русофоби".

На Франківщині росіяни поцілили ракетою будинок, де знаходилися жінка з дитиною

Про це повідомляє голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

(Було завдано - ред.) удару по житловому будинку у нашій області, в якому проживають жінка з дитиною. На момент влучання вони знаходилися у сусідній кімнаті", — пише голова області.

На Київщині частини крилатих ракет знайшли у полях поряд із населеними пунктами

Про це повідомляє голова Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

"Масована атака ворога по Київщині. Уламки російських ракет вже виявили наші поліцейські в кількох районах області", — написав Нєбитов у Telegram.

Росія вночі атакувала Запорізьку область ракетами С-300

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). За даними слідства, 29 грудня 2022 року близько 01:00 ночі російські військові, застосувавши ЗРК С-300, нанесли три ракетні удари по селу Степне Запорізького району. Внаслідок обстрілу частково зруйновані приватні будинки – пошкоджено дахи, фасади, вибито вікна та двері. Пошкоджено автотранспорт місцевих жителів. Через обстріл виведені із ладу системи газо- та електропостачання", — йдеться у повідомленні.

Якими ракетами і звідки РФ атакувала Україну зранку 29 грудня

Російське військо близько 7 ранку атакувало Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами “Калібр” із кораблів у Чорному морі. Про це повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

Крім того, було здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П. Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст, зазначили у Повітряних Силах.

“Усього, за попередніми даними, окупаційні війська застосували 69 ракет. Силами і засобами Повітряних Сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 54 ворожі крилаті ракети”, — йдеться у повідомленні.

Також у Повітряних силах повідомили, що 11 баражуючих боєприпасів “Shahed-131/136” були знищені протиповітряною обороною вночі на східному напрямку.

На Львівщині російські війська двічі влучили в електропідстанцію

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"По Львівській області ворог випустив 6 ракет, з них 4 сили ППО збили. Є два попадання в електропідстанцію. Без електроенергії 282 населені пункти, з них 76 частково. Найважче подати напругу для Львова та прилеглих населених пунктів: Оброшине, Зимна Вода, Дубляни, Брюховичі", — зазначив Козицький.

Російських військ у Білорусі вдвічі менше угруповання, задіяного для наступу на Київ в лютому 2022 року

Про це повідомив під час брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

"Ворог здійснює навчання на території Білорусі. Там зараз налічується понад 11 тисяч особового складу понад 400 одиниць військової техніки. На сьогодні угруповання російських військ, яке розгорнуто в РБ, Брянській та Курській областях РФ вдвічі менше угруповання, задіяного для наступу на Київ в лютому 22 року", — зазначив Громов.

Він додав, що навіть у разі залучення всіх білоруських військових частин зі складу сухопутних військ та сил спеціальних операцій, спільне угруповання військ РФ буде налічувати близько 30 тисяч осіб: "Що все одно менше того, яке брало участь у повномасштабному вторгненні".

За словами Громова, Росія розширює контроль над військовими аеродромами Білорусі.

"Тривають роботи із додаткового обладнання аеродромів Мачуличі, Барановичі, Лунінець та прилеглої інфраструктури. Мачуличі планується перетворити в ключовий логістичний хаб для потреб РФ", — зазначив генерал.

Читайте також

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн

Голові Полтавської громади Олександру Мамаю СБУ вручила підозру

Цю інформацію підтвердила Суспільному речниця обласного управління СБУ Інна Усова.

Кримінальне провадження щодо нього розпочате за статтею «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

ДПСУ попереджає про можливі проблеми у роботі пунктів пропуску на кордоні

Як повідомили в Держприкордонслужбі України, у зв'язку з ранковими ракетними ударами РФ можливі перебої електропостачання, що позначатимуться на роботі пунктів пропуску.

Також можлива й нестабільна робота електронних систем контрольних служб через відключення електроенергії. За даними прикордонників, станом на 10 ранку у черзі на виїзд до Польщі в усіх пунктах пропуску очікували від 20 до 80 автівок, а на в‘їзд в Україну – 90 у “Шегинях” та 30 легковиків в “Угринові”.

“Пасажирські автобуси очікують на виїзд до сусідньої країни майже у всіх пунктах пропуску, черги сягають від 2 до 10 автобусів. На в’їзд в Україну у пунктах пропуску “Краківець” — 3 та у “Шегинях” — 10 автобусів”, — повідомили в ДПСУ.

З'явилися фото наслідків обстрілів у Дарницькому районі столиці

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Київ, наслідки російської ракетної атаки, 29 грудня 2022 року. Фото: Каріна Бугайченко, Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Фото: Каріна Бугайченко/Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Фото: Каріна Бугайченко/Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Фото: Каріна Бугайченко/Суспільне

Російські пабліки пишуть про ракету, збиту під Брестом

У місцевих пабліках з'явилася інформація, що сьогодні вранці "недалеко-далеко від села Горбаха ППО збили ракету, за першою інформацією постраждалих немає". Чи була збита ракета, чи впала сама — поки невідомо.

За твердженням місцевих пабліків, ракета була знайдена в полі в Іванівському районі Брестської області.

На ракетний удар відреагували посольства Британії та США

“Кремль продовжує свою кампанію масових ракетних атак, жорстоко використовуючи холод і темряву проти України. Сім'ї знову мерзнуть, оскільки критично важлива інфраструктура та інші об'єкти по всій країні зазнають атак. Дякуємо за майстерність українським ППО – Україна переможе!” — йдеться у дописі посольства США в Україні.

“Російські ракети запущені по Україні, включаючи Київ і Львів. Поранені цивільні особи. Росія відхиляє мирний план президента України Володимира Зеленського. Росія не хоче миру з Україною. Росія хоче підкорити Україну”, — написала посол Великої Британії Мелінда Сіммонс.

З'явилися фото наслідків російського обстрілу у Бортничах

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Наслідки руйнування, Бортничі, 29 грудня 2022 року. Фото: Влада Прізова, Суспільне

Уламок ракети впав на житлові будинки, в результаті троє цивільних отримали поранення різної ступені тяжкості.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Наслідки ракетної атаки в Бортничах, 29 грудня 2022р Фото: Влада Прізова/Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Фото: Влада Прізова, Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Фото: Влада Прізова, Суспільне

Сили оборони України збили 54 з 69 російських ракет

Про це повідомив під час брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

У мережі поширюють фейкову книжку із Зеленським, який б'ється зі Сталіним

Telegram-канал "Світ книг" з посиланням на російські пабліки опублікував відео з оглядом нібито української книги, яку дітям видали в школах на канікули.

"В Україні дітям на канікули для позакласного читання видали книжку про Зеленського, який подорожує в часі, приходить на допомогу УПА і б'ється зі Сталіним", – йдеться в оригінальному повідомленні.

Назва "книжки" — "УПА. Допомога з майбутнього".

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
@LyrYevhen/Twitter

Також у російських ЗМІ, де поширювали фото книжки, наголошують, що "українець дивується, що вивчають діти замість класичних літературних творів Миколи Васильовича Гоголя". Письменник, перекладач, співзасновник "Твоєї Підпільної Гуманітарки" Євген Лір у своєму Twitter зазначив, що це однозначно фейк, адже на обкладинці відсутній логотип видавця, немає ISBN та імені автора, а єдині джерела — це російські ЗМІ.

У коментарях українці жартують про явний фейк та шкодують, що такої книжки дійсно немає.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн

У Херсоні внаслідок обстрілів РФ пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Майже щодня під обстрілами медичні заклади. Днями це був пологовий будинок. Сьогодні внаслідок російських обстрілів міста пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер. Постраждало 2 людей – охоронець та працівник котельні. У будівлі зруйновано покрівлю, вікна та фасад одного з корпусів", — зазначив Тимошенко.

На Донеччині діють екстрені відключення електрики

На Донеччині 29 грудня діють екстрені відключення електроенергії. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі ДТЕК Донецькі електромережі.

"Це необхідний крок, щоб збалансувати енергосистему та уникнути аварій на обладнанні. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють", — повідомили у пресслужбі.

У Джанкої на півночі тимчасово окупованого Криму чутно вибухи

Про це повідомляють Telegram-пабліки, зокрема, "Крымский ветер".

“Над Джанкоєм щось збивають у небі. Як повідомляють наші підписники, вибухів було 3-4, зараз над передмістям здіймається стовп диму”, — йдеться в дописі.

40% споживачів столиці після ракетної атаки — без світла

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"40% споживачів столиці після ракетної атаки - без світла. В зв‘язку із необхідними заходами безпеки, що вживають енергетиками під час повітряної тривоги. Зараз енергетики працюють над відновленням електропостачання. Тепло і воду місто подає в штатному режимі. Окрім будинків, де відсутнє енергопостачання, від якого залежить робота котелень", — пише Кличко у Telegram.

На Київщині є руйнування житлових будівель — Кулеба

Про це голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив під час телемарафону "Єдині новини".

"З 6 ранку у нас повітряна тривога. Вона була 5 годин. Пишаємося нашими ППО. Тому що збито десь до 20 ракет. Зараз йдуть ще підрахунки. Знову цілилися в об'єкти інфраструктури Києва та Київської області", — розповів Кулеба.

За його словами, є руйнування житлових будівель.

"Незначні руйнування в Крюківщині, це — Вишнева Територіальна громада. Ми вже можемо казати про те, що 10 будинків там залишилися без віком. Є руйнування дахів. Але немає постраждалих. Також у Вишгородському районі є один будинок, який постраждав. І в місті Глеваха також у нас є руйнування медичного закладу. Не значні. Постраждалих немає. Всі відновлювальні роботи розпочнуться сьогодні", — додав очільник ОВА.

Він додав, що зараз знаходяться без електропостачання 180 тисяч абонентів у Київській області: "Діють екстрені відключення. На жаль, ДТЕК поки не може вийти з Укренерго на планові відключення. Це є наслідком попередніх обстрілів".

СБУ проводить обшуки у храмах Криворізької єпархії УПЦ та на Хмельниччині

На Дніпропетровщині Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на об’єктах Української православної церкви. Обшуки провели у Єпархіальному управлінні, Спасо-Преображенському соборі, Свято-Миколаївському храмі, Свято-Володимирському чоловічому монастирі, храмі Іверської ікони Божої Матері та Святогеоргіївській дзвіниці у Кривому Розі.

Також обшуки проводяться на Хмельниччині, повідомили у пресслужбі управління СБУ у Хмельницькій області. Зокрема, перевіряють об'єкти в Шепетівці та Шепетівському районі, в Славуті, Нетішині та Віньківцях:

  • Єпархіальне управління Шепетівської єпархії УПЦ та Свято-Михайлівський кафедральний собор (м. Шепетівка);
  • Різдво-Богородичний чоловічий монастир (с.Городище Шепетівського р-ну);
  • Жіночий монастир святої праведної Анни (м. Славута);
  • Храм Свято-Різдво-Богородичної парафії (м. Славута);
  • Храм Святих мученець Віри, Надії, Любові і Софії (м.Шепетівка);
  • Собор ікони Божої Матері «Неопалима Купина» (м.Нетішин);
  • Свято-Воскресенський храм (смт Віньківці).

Заходи проводяться спільно з Національною поліцією у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні

ОВА повідомили, як минула ніч у регіонах

Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Кіровоградській, Хмельницькій, Одеській, Миколаївській, Чернівецькій, Львівській, Тернопільській областях, а також на Полтавщині, Вінничині, Житомирщині, Чернігівщині, Черкащині та Київщині.

Інформація щодо ранкових обстрілів, влучань та роботи ППО в регіонах наразі уточнюється. Про це зранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Чернігівщина: за добу відбулися два обстріли із мінометів, Новгород-Сіверський та Корюківський райони. Без жертв та руйнувань. Вночі — без обстрілів.

Сумщина: 28 грудня 70 ударів завдали російські війська по п’яти прикордонних громадах області. Обстрілів зазнали Миропільська, Зноб-Новгородська, Середино-Будська, Краснопільська, Білопільська громади

У всіх випадках — без жертв.

Запорізька область: за добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Степне, Лежине, Гуляйполе, Малинівка, Степове, Плавні, Комишуваха, Оріхів, Новоданилівка, Мала Токмачка, Ольгівське, Дорожнянка, Новоандріївка, Білогір'я, Темирівка, Червоне, Чарівне, Щербаки, Павлівка.

Надійшло 28 повідомлень про руйнування будинків і квартир громадян та об’єктів інфраструктури внаслідок обстрілів РФ.

Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

Харківщина: 28 грудня пізно ввечері Харків зазнав масованої атаки дронами-камікадзе "Шахед". Усього по Харкову було випущено 13 дронів. 11 з них були збиті силами ППО.

Є пошкодження об'єктів критичної інфраструктури міста. Без жертв та постраждалих. Тривають роботи з ліквідації наслідків.

28 грудня протягом дня російські окупанти обстрілювали з артилерії населені пункти Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів, що розташовані поряд з лінією зіткнення та кордоном із РФ. Зокрема під вогнем були міста Куп'янськ та Вовчанськ, смт. Дворічна, Ківшарівка та інші населені пункти. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди.

Також 28 грудня зранку військо РФ завдало ракетного удару по Слобідському району Харкова. Пошкоджені адміністративні та виробничі будівлі. Поранено одну людину.

Мінна небезпека залишається дуже високою. В с. Бугаївка Чугуївського району у лісі підірвалися батько 47 років та його 7-річний син. Обидва госпіталізовані з вибуховими травмами. Дитина у важкому стані. Стан батька – середній.

Дніпропетровщина: вночі атакували дрони-камікадзе та важка артилерія. Українські захисники знищили усі 5 “Шахедів”, які росіяни скерували на область.

Нікопольщину військо РФ знову обстріляло з важкої артилерії. Тричі ударило по Нікопольській та Марганецькій громадах. Без жертв.

Пошкоджена одна багатоповерхівка, кілька приватних будинків та кілька ліній електропередач.

Луганщина: підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах Стельмахівки, Андріївки, Площанки і Червонопопівки.

На Куп’янському та Лиманському напрямках військо РФ обстріляло Стельмахівку, Площанку, Червонопопівку і Діброву.

Ситуація в області залишається напруженою.

Донеччина: пізно ввечері відбувся ракетний удар по Кураховому. Зруйновані приватні житлові будинки, господарські споруди.

Впродовж ночі відбувались обстріли позицій та окраїн Торецької, Мар'їнської, Сіверської, Бахмутської громад.

Поодинокі обстріли відбувалися поблизу с.Роздолівка, с.Благодатне.

По м.Соледар — ракетний удар по санаторію. Без жертв.

Напружена ситуація поблизу с. Бахмутське.

Вночі по Авдіївці зафіксовані поодинокі прильоти по старій частині міста. Інформація щодо постраждалих уточнюється. По лінії оборони навколо міста тривали хаотичні, поодинокі прильоти по позиціях.

За добу по області: 1 загиблий, 3 поранених.

Херсонщина: російські окупанти з артилерії продовжують обстрілювати жителів населених пунктів області. Серед них — Республіканець, Козацьке і Львове. Знову від російських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Антонівки та саме місто Херсон. Також російські військові обстрілюють окуповане місто Олешки.

Через обстріл окупантами села Кізомис постраждали 3 людини. Серед них 14-річна дитина з мінно-вибуховою травмою. Всі доставлені до лікарень.

Загалом 28 грудня у Херсонській області 1 людина загинула, 9 людей дістали поранення, серед них 10-річна дитина.

Міноборони РФ оприлюднило пост про "Калібри" в своєму Телеграм-каналі під час ракетної атаки

Під час ракетного удару по Україні Міноборони РФ оприлюднило на своєму каналі в Телеграм пост, що "Калібри" в РФ "не закінчаться ніколи".

У ДТЕК подякували Силам ППО

Енергетики подякували силам ППО за збиті російські ракети під час атаки РФ 29 грудня.

ППО збили 16 із 16 ракет над Києвом — КМВА

Сили ППО збили всі ракети, що окупанти випустили на Київ. Про це повідомили у Київській міській військовій адміністрації. Водночас, уламки ракет завдали пошкоджень у кількох районах столиці.

Окупанти ударили 4 ракетами по критичній інфраструктурі двох районів Харкова — ОВА

Російські військові, за попередньою інформацією, вдарили чотирма ракетами С-300 по критичній інфраструктурі у Немишлянському та Основ'янському районах Харкова, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Над Києвом знищили 16 ракет — Кличко

Над Києвом знищили 16 ракет, уточнив мер столиці Віталій Кличко.

У село на Івано-Франківщині прилетіла російська ракета — ОПУ

У село на Івано-Франківщині прилетіла російська ракета, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Генштабі закликають не знімати і не викладати в мережі роботу ППО

У Генштабі ЗСУ закликають не знімати та не викладати у мережу роботу засобів ППО та наслідки російських терористичних ударів. також не відправляйте ці кадри в будь-які телеграм-чати та боти.

Попередньо, над Києвом знищено 15 ракет — Кличко

За попередньою інформацією сил ППО, над Києвом знищено 15 ракет, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

В ОПУ повідомили про 3 постраждалих внаслідок удару по Дарницькому району столиці

У Дарницькому районі Києва внаслідок ранкової атаки росіян постраждало 3 людей, серед них 14-річна дівчинка. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Над Одещиною ППО збила 21 ракету — ОВА

Над Одещиною ППО збила 21 ракету, повідомив керівник ОВА Марченко. Уламки однієї з них потрапили в житловий будинок, поранених немає. Також внаслідок влучання пошкодили енергетичну інфраструктуру, тому в області відбуваються екстрені відключення світла, додав Марченко.

У Києві мешканці перечікують повітряну тривогу у метро

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Метро Нивки, 29 грудня 2022 року. Фото: Суспільне

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Люди перечікують повітряну тривогу, метро "Нивки", 29 грудня 2022 року. Фото: Суспільне

Голова поліції Київщини показав відео польоту ракет

"Ворожі ракети над районами Київщини. Працює ППО. Прошу усіх громадян не нехтувати сигналом повітряної тривоги та залишатися в укриттях. Загроза повітряної атаки триває", — написав начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

Кличко заявив про трьох постраждалих у столиці

"На даний момент троє постраждалих у Києві. В тому числі — 14-річна дівчинка. Усіх госпіталізували", — написав мер Києва у Telegram.

На Харківщині — прильоти 4 ракет у Немишлянському та Основ'янському районах

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Харків та Харківська область під ударами ворожих ракет. Попередньо, є прильоти 4 ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основ'янському районах. Під прицілом - критична інфраструктура. На місці працюють рятувальники. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється", — написав Синєгубов у Telegram.

У Дарницькому районі Києва відомо про двох постраждалих

Про це повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

"За попередньою інформацією відомо про двох постраждалих в Дарницькому районі. Їм надана перша медична допомога", — зазначив Попко.

Віталій Кличко також уточнив, що двох людей врятували з пошкодженого приватного будинку. Медики надали їм допомогу на місці та госпіталізували. Рятувальники продовжують пошуково-рятувальні роботи. Також на одній з центральних вулиць уламки ракети пошкодили автомобіль.

Атака на російську авіабазу "Енгельс" стала викликом для іміджу систем ППО "Панцир"

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Зранку 26 грудня 2022 року російська авіабаза "Енгельс" вдруге за три тижні зазнала нападу. Російські ЗМІ повідомили, що удар по об'єкту, який є однією з основних оперативних баз стратегічної бомбардувальної авіації Росії, завдали безпілотні літальні апарати (БПЛА). Росія вже давно надає дуже високий пріоритет підтримці передової наземної протиповітряної оборони, але стає все більш очевидним, що вона намагається протидіяти повітряним загрозам глибоко всередині Росії", — йдеться у повідомленні.

Розвідники вказують, що одним із викликів для Росії, ймовірно, є винятковий попит на її флот на сучасні системи ППО середньої дальності, такі як SA-22 "Панцир", що повинні відігравати головну роль у протидії БПЛА: "Окрім забезпечення точкової оборони стратегічних об'єктів, таких як Енгельс, ці системи наразі потрібні у великій кількості для захисту польових штабів поблизу лінії фронту в Україні".

У Києві уламками збитих ракет пошкоджено два будинки в Дарницькому районі

Про це повідомила Київська обласна військова адміністрація.

"Уламками збитих ракет пошкоджено два приватних будинки в Дарницькому районі. Також пошкоджено промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі. Ситуація щодо постраждалих уточнюється", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок ракетної атаки РФ 90% Львова залишилося без світла

Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

"Чекаємо додаткову інформацію від енергетиків. Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Можуть бути перебої з водопостачанням. Переходимо на роботу дизель-генераторів на об'єктах критичної інфраструктури", — написав Садовий у Telegram.

Росія випустила понад 120 ракет — Подоляк

"Над усією Україною більше 120 ракет, випущених "злобным русским миром", щоб зруйнувати критичну інфраструктуру і масово вбивати цивільних… Чекаємо на чергові пропозиції від "миротворців" про "мирне врегулювання", "гарантії безпеки для Росії" і про небажаність провокацій…", — написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

В Одеській області пролунали вибухи: у районі дим

29 грудня під час масованої ракетної атаки РФ по Україні в Одеській області було чутно низку вибухів повідомляють кореспонденти Суспільного. В Одеському районі видно дим.

Росія вдарила ракетами по Україні, Москва перекинула понад 10 тисяч військових до Білорусі. 309 день війни. Онлайн
Дим в Одеському районі. Фото: Суспільне Одеса

Російські військові вдарили по Слобідському району Харкова

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов. Інформацію про постраждалих та місця влучань уточнюють.

Кличко попередив про можливі перебої зі світлом в Києві

"У Києві можуть бути перебої зі світлом. Зарядіть телефони та інші пристрої. Зробіть запас води", — написав мер столиці у Telegram.

Вибухи також пролунали у Харкові, Львові, Миколаєві, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Віталій Кличко підтвердив вибухи у Києві

Про це мер столиці повідомив у Telegram.

Вибухи пролунали теж у Солом'янському та Шевченківському районах Києва, повідомляють кореспонденти Суспільного. Чекаємо на офіційну інформацію.

У Києві уламками ракети пошкодило приватну будівлю у Дарницькому районі

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"Уламками збитої ракети Уламками збитої ракети пошкоджена приватна будівля в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по жертвам уточнюється", — йдеться у повідомленні.

На правому березі Києва чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ДСНС: уламок ракети впав на Осокорках у Києві

Речниця ДСНС у Києві Світлана Водолага повідомила Суспільному, що уламок ракети впав на приватний житловий будинок на Осокорках. Туди вже виїхали рятувальники. Інформації про постраждалих поки немає.

Укрзалізниця повідомила про затримку низки потягів

Внаслідок точкового знеструмлення інфраструктури 5 поїздів Укрзалізниці з-поміж 77 прямують із затримкою понад 30 хвилин. Про це повідомили в Укрзалізниці.

Над Житомирщиною працює ППО

Над Житомирщиною працює ППО, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

На Київщині працює ППО, повідомив очільник КОВА Олексій Кулеба.

ОК Північ: над Сумщиною ліквідували російську ракету

Над Сумщиною ППО ліквідувало російську ракету.

Військо РФ втратило 790 окупантів за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 24 грудня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 104 560 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 790 солдатів.

КМВА: у Києві працює ППО

У Києві працює ППО, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

У Києві чути звуків вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Київщині є загроза ракетного обстрілу — Кулеба

Очільник Київської ОВА Олексій Кулеба попередив про загрозу ракетного обстрілу.

Повітряна тривога по всій території України!

Авіація Сил оборони завдала понад 17 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Українська авіація протягом доби завдала 17 ударів по районах зосередження російського війська та 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 грудня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 5 пунктів управління, 3 райони зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

Генштаб ЗСУ уточнив втрати окупантів на Запоріжжі

За даними Генштабу ЗСУ, 27 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Титове, Чернігівка, Пологи та Бердянськ Запорізької області втрати окупантів склали 3 одиниці військової техніки різного типу, командний пункт, вузол зв’язку та близько 230 військовослужбовців пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Генштаб ЗСУ розповів по ситуацію на основних напрямках на фронті

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Грем’ячка і Липівка Чернігівської області; Зноб-Трубчевськ, Чернацьке, Іскрисківщина, Будки і Запсілля Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Стариця, Тернова, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках військо РФ обстріляло райони понад 20 населених пунктів. Серед них — Синьківка, Вільшана, Куп’янськ, Кислівка і Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Діброва — Луганської, а також Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах понад 25 населених пунктів. Зокрема це — Спірне, Білогорівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Часів Яр, Бахмут, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогонь росіян потрапили Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріли зафіксовано біля Времівки, Великої Новосілки, Вугледара та Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстріляно райони понад 25 населених пунктів. Серед них — Гуляйполе, Малинівка, Чарівне і Дорожнянка Запорізької області та Республіканець, Козацьке і Львове на Херсонщині. Знову від російських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Олешків та Херсона. Є постраждалі серед мирних громадян.

Пошкоджені житлові будинки та лінії електропередач. Армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 29 грудня, російські військові обстріляли Нікопольщину. Про це повдомив у Telegram-каналі очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

З важкої артилерії вдарили по Нікополю та Марганецькій громаді. Внаслідок обстрілу пошкоджена багатоповерхівка, декілька приватних будинків та ліній електропередач. Поранених немає.

Окупанти вночі атакували Харків 13 "Шахедами" — Генштаб ЗСУ

Протягом доби окупанти завдали 30 авіаційних та 7 ракетних ударів, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Костянтинівка Донецької області та міста Харків. Також здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 грудня.

“Цієї ночі російські окупанти вчергове завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА “Шахед-136”. 11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили”, — йдеться у повідомленні.

Військо РФ продовжує наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Андріївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

У ДТЕК пояснили, як уникнути стрибків напруги після появи електрики

У компанії ДТЕК закликають українців користуватися приладами за 15-20 хвилин після появи електрики, оскільки одночасне ввімкнення енергоємних приладів викликає стрибки напруги в мережі.

"Вмикайте їх по черзі: спершу – бойлер, потім – праску, пізніше – електрочайник чи фен. Це допоможе електромережам та обладнанню витримати коливання напруги", — зазначили енергетики.

Росіяни вивели у Чорне море ракетоносії, до пуску готові 20 "Калібрів" — ОК "Південь"

Росіяни вивели на бойове чергування в Чорному морі надводний і підводний ракетоносії. Про це станом на 6.55 інформує Оперативне командування "Південь".

"Готовність пуску до 20 "Калібрів". Зараз оголошено ракетну небезпеку по півдню України. Зафіксовано активність стратегічної авіації", — йдеться у повідомленні.

В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ

Пам’ятник Катерині II, що на Катерининській площі в Одесі, демонтували. Про це повідомив кореспондент Суспільного.

Демонтаж пам’ятника, офіційна назва якого "Засновникам Одеси", почався близько 23:00 і тривав майже три години. Спочатку зняли скульптури фаворитів і за допомогою крану перемістили до вантажівки. Потім теж саме зробили зі скульптурою Катерини ІІ.

Після демонтажу з Катерининської площі скульптури доставлять в Одеський художній музей. Саме там вони поки що будуть перебувати за рішенням виконавчого комітеті Одеської міськради від 30 листопада.

Нагадаємо, долю пам’ятника "Засновникам Одеси" вирішували одесити шляхом електронного голосування, яке закінчилось 20 жовтня. Більшість голосів — 3 914 — віддали за варіант "демонтувати пам’ятник повністю".

Сучасний пам’ятник "Засновникам Одеси" був встановлений на Катерининській площі в 2007 році. Він складається зі скульптур російської імператриці Катерини ІІ та її сподвижників: Йосипа Дерибаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова. Скульптури останніх є частиною музейного фонду. Оригінальний пам’ятник існував з 1900 року по 1922 рік, потім був знесений більшовиками.

Російські військові обстріляли ракетами передмістя Запоріжжя

29 грудня близько першої години ночі російські військові обстріляли передмістя Запоріжжя. Жертв та поранених немає.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Старух.

У Києві та більшій частині областей зранку триває повітряна тривога.

карта повітряних тривог 29 грудня
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Україна планує розробити бойові безпілотники для збивання дронів РФ — Федоров

Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, а також планує розробити бойові моделі дронів, здатні атакувати безпілотники, які Росія використовує під час свого вторгнення, заявив віцепрем’єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю Assosiated Press.

"Наступний етап, коли ми більш-менш забезпечені розвідувальними безпілотниками, — це ударні безпілотники. Це як вибухові дрони, так і дрони, які літають на відстань від трьох до 10 кілометрів і вражають цілі", — сказав Федоров.

Міністр також додав, що Україна закупила дрони типу "Fly Eye" — невеликий безпілотний літальний апарат, який використовують для розвідки та спостереження за полем бою.

Як зазначає видання, російська влада стверджує, що протягом останніх тижнів Україна за допомогою безпілотників завдала низку ударів по її військових базах, включно з ударами в понеділок, 26 грудня, російські сили нібито збили безпілотник, що наближався до авіабази Енгельс, в результаті чого загинули троє військовослужбовців РФ.

На Херсонському напрямку російські ДРГ щодня форсують Дніпро — Єрін

На Херсонщині російські диверсійно-розвідувальні групи щодня намагаються форсувати Дніпро. Роблять це під прикриттям островів і на малих плавзасобах, в етері загальнонаціонального телемарафону заявив керівник об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін.

"Розвідка Сил оборони постійно спостерігає за цим напрямком, тому всі ці моменти вони фіксують. Потім ЗСУ б'є по даних об’єктах",— сказав він і додав, що у росіян проблеми з логістикою, з боєприпасами, але розраховувати на зменшення обстрілів не можна.

На початок