Зеленський розповів про "формулу миру" на зустрічі G7 та України

Зеленський розповів про "формулу миру" на зустрічі G7 та України

Зеленський розповів про "формулу миру" на зустрічі G7 та України
. Скріншот, Суспільне

Президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) власну "формулу миру" з трьох пунктів, яка допоможе здолати російську загрозу.

Про це президент заявив під час виступу в форматі відеоконференції на саміті G7.

"Ми можемо подолати цю загрозу (російську - ред.). У нас є формула миру. І зараз, реагуючи на російський терор, на псевдореферендуми і спробу анексії нашої території, ми можемо застосувати формулу миру так, щоб у держави-терориста не залишилося жодного шансу", — зазначив Зеленський.

Він зауважив, що перший пункт — це оборонна підтримка: "Повітряний щит для України. Це частина гарантій безпеки, які є елементом нашої формули миру. Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору — ракетні удари — перестануть працювати".

Зеленський додав, що другий пункт "формули миру" — це територіальна цілісність України.

"Це також елемент нашої формули миру. І він логічно поєднується з третім пунктом — з покаранням, що є невідʼємним елементом будь-якої формули миру. Хто розпочав збройну агресію — той міжнародний злочинець. Той має бути засуджений. Захист територіальної цілісності України — це захист усього міжнародного правопорядку, починаючи від Статуту ООН. Різні потенційні агресори у світі спостерігають зараз за реакцією демократій на влаштований Росією фарс із псевдореферендумами і спробою анексії", — наголосив президент.

11 жовтня президенти 11 європейських країн у спільній заяві засудили масовані ракетні атаки РФ проти українських міст. Вони попередили, що це — воєнний злочин без терміну давності. Спільну заяву затвердили президенти Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Що відомо

  • РФ 10 жовтня запустила по Україні 84 ракети, 43 з них збили ЗСУ. Окрім ракетних атак росіяни завдали авіаційних ударів із застосуванням 17 БПЛА типу “Шахід” з території Білорусі та АР Крим. Пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах і Києві. Частина областей знеструмлені, всі служби працюють на місцях і оперативно відновлюють інфраструктуру.
  • У Києві зранку 10 жовтня, починаючи з 8.15, під час повітряної тривоги у різних районах міста було чути вибухи. Зафіксовано 7 ударів по Києву. Унаслідок обстрілів у столиці 6 людей загинули, 50 постраждали.
  • В ОПУ повідомили, що російські ракети влучили в об’єкти критичної інфраструктури (переважно об’єкти енергопостачання) у 12 областях та м. Києві. Станом на 20:30 10 жовтня частково порушено електропостачання у 15 областях та у місті Київ.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обстріли російської армії пошкодили 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах та Києві, частина областей знеструмлені.

Читайте також

"Імовірно, вони планували це досить довго" — Кірбі про масований обстріл України

У РФ дві мішені: енергооб'єкти по всій країні та люди — Зеленський

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн

На початок