Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн

Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн

Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн
. Хлопчик тримає новорічну ялинку, зроблену своїми руками, чекаючи біля будівлі, яку обстріляли під час російської атаки в Херсоні. 24 листопада 2022 р. Фото: AP, Bernat Armangue

25 листопада — 275-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • 15 людей загинули, 35 поранені унаслідок обстрілів росіянами звільненого Херсона.
  • В енергосистемі України досі дефіцит — 30% від потреби споживання. Поетапне відновлення продовжується, триває підключення споживачів, повідомили в Укренерго.
  • Міжнародні партнери надсилають Україні обладнання, яке має допомогти пережити блекаут та підготуватися до зими. Зокрема Франція відправила сотню потужних генераторів, Прага — обігрівачі та медобладнання, Рига — теплові гармати, USAID передали ковдри для Укрзалізниці.
  • В ООН заявили, що попередній аналіз моніторингової місії в Україні встановив, що відео з Макіївки "найімовірніше, є справжніми в тому, що вони показують". Там додали, що фактичні обставини всієї послідовності подій мають бути розслідувані.
  • В Україні дефіцит електроенергії становить 30%. У всіх регіонах запровадили як планові, так і аварійні відключення світла. Також відновлення енергосистеми, окрім пошкоджень внаслідок російських обстрілів, ускладнюють погодні умови.
  • В уряді розглядають три варіанти блекауту — повного або часткового відключення електроенергії по всій Україні внаслідок масованих російських атак.

Уряд заборонив експорт деревини

Уряд ухвалив рішення про заборону експорту паливної деревини. Це допоможе накопичити її в Україні, заявив прем’єр-міністр Шмигаль.

"У багатьох громадах, особливо прифронтових, деревина наразі — основний ресурс для опалення", — додав він.

Вихідні плануємо пройти з дефіцитом в приблизно 25% — голова "Укренерго"

Як повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафона "Єдині новини", протягом суботи енергетики чекають на збільшення потужності атомних станцій.

"Відповідно відсоток покриття споживання нашою генерацією буде рости, хоч і не так стрімко, як коли ми відновлювались після системної аварії. Плануємо, що вихідні ми пройдемо з дефіцитом в приблизно 25%. Цей показник вже близький до того, який був до останнього обстрілу, але все ще дещо завеликий. Тому графіки обмежень будуть діяти", — наголосив Кудрицький.

Він додав, що зараз "Укренерго" доводить до обленерго не те, на скільки мегават треба обмежити споживання в кожній області, а навпаки, яким є ліміт споживання в області.

"І по тих лімітах, які ми довели на завтра, я бачу, що 75% покриття споживання – це той рівень, який дає можливість зробити відключення менш тривалими та спробувати увійти в плановий режим", — розповів Кудрицький.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн 275 дня війни. Нову хроніку 26 листопада — читайте тут.

Путін закликав закликав збільшити виробництво військової продукції в РФ

"Необхідно наростити виробництво і постачання за всією номенклатурою затребуваної продукції. Чітко, якісно, строго у встановлені терміни виконувати державні цільові завдання", — сказав він на урочистостях до 15-річчя держкорпорації "Ростех-Сіті".

Він також заявив, що підприємства для забезпечення потреб армії працюють зараз у декілька змін.

"Заводи Москви, Петербургу, Уралу, Сибіру, Далекого Сходу – десятків регіонів нашої країни працюють із максимальним завантаженням, у декілька змін, – зазначив Путін. — Сьогодні зрозуміло, що значна частина озброєнь йде для внутрішнього споживання, для потреб Збройних сил, але навіть у цих умовах ми вже продали за кордон на світові ринки озброєнь на $8 млрд".

На Харківщині затримали 36-річного чоловіка, який підтримував дії РФ

На Харківщині повідомили про підозру чоловіку, який, за версією досудового розслідування, підтримував дії Росії.

Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі 25 листопада.

"У квітні цього року чоловік приїхав до м. Мерефа Харківського району. На будівлі біля залізничного вокзалу він наніс фарбою написи "Україна — не нація! Путін, допоможи!". Своїми діями колаборант закликав у публічно доступних місцях підтримувати дії країни-агресора", — йдеться у повідомленні.

Йому загрожує до 15 років позбавлення волі за статтею про колабораційну діяльность.

NASA показали фото знеструмленої України

"Ці супутникові знімки ілюструють, наскільки сильно війна Росії вплинула на інфраструктуру в Україні", — йдеться у повідомленні NASA, яке цитує CNN.

Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн
Фото: NASA Worldview

У той час як навколишні частини Європи і Росії освітлені, більша частина України знаходиться в темряві. Внизу, на комбінованому зображенні, показано, як освітлювалась українська мережа до вторгнення Росії, і наскільки вона змінилась.

Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн
Фото: NASA Worldview

Росія повинна припинити бомбовий терор України — Шольц

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час спільної пресконференції з прем'єр-міністеркою Франції Елізабет Борн, повідомляє Der Spiegel.

"Бомбовий терор Росії проти цивільної інфраструктури України повинен припинитися", — сказав він.

За словами Шольца, Німеччина та Франція солідарно стоять на боці України.

"Німеччина невпинно працює над тим, щоб продовжувати підтримувати Україну. Зараз у центрі уваги – відновлення енергетичної інфраструктури", — сказав канцлер.

Своєю чергою прем'єр-міністерка Франції пообіцяла Україна підтримку до кінця війни і після її закінчення.

"Ми будемо підтримувати Україну до кінця цього конфлікту. Ми кажемо українцям, що ми будемо їх підтримувати і в майбутньому", — додала Борн.

У Києві відключені 600 тисяч абонентів — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення.

"Станом на цей вечір у місті (Києві — ред.) 600 тисяч абонентів відключені. Багато киян були без світла понад 20 або навіть 30 годин. Очікую від мерії якісної роботи. Профанацію з київськими Пунктами Незламності ніхто й нікому не пробачить. Прошу серйозніше. Як і брехню у звітах різного рівня", — зазначив президент.

Він також додав, що відвідав два Пункти Незламності у Вишгороді: на базі ДСНС і в місцевій школі.

"Вони облаштовані саме так, як це й має бути. Загалом по країні зараз понад 4 тисячі Пунктів, і це відповідальність кожного місцевого керівника, щоб у них реально працювало все, що має бути для людей", — додав голова держави.

Старух: окупанти облаштували позиції по периметру ЗАЕС

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Вони облаштували позиції по периметру міста та по периметру атомної станції, вирили окопи, замінували. Вони почали цю роботу з весни", — зазначив Старух.

За його словами, окупанти не дають можливості запустити 5-й та 6-й енергоблоки ЗАЕС та регулярно обстрілюють енергетичну інфраструктуру: днями знову було перебито лінії і вмикались генератори: "На щастя, енергетики оперативно спрацювали - в надскладних умовах відновили зруйновані мережі і знову заживили станцію".

З Херсона безплатним потягом виїхали 100 місцевих жителів

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У Хмельницькому евакуйованим херсонцям нададуть допомогу в оформленні довідки ВПО та державну грошову підтримку в розмірі двох тисяч гривень на дорослого та три тисячі гривень на дітей й осіб з інвалідністю. А також безплатно поселять та дадуть гуманітарну допомогу.

"Наразі з Херсонщини можна евакуюватися автобусами до Одеси, Миколаєва та Кривого Рогу. Там людей заселять у спеціально обладнаних шелтерах, а потім евакуаційними вагонами доправлятимуть у більш безпечні регіони України", — йдеться у повідомленні.

ГУР провело космічну розвідку об'єктів ворога

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

"ГУР МО провело космічну радіолокаційну розвідку близько 150 районів розташування ворога, як на тимчасово окупованих територіях України, так і на території окупанта та його союзників. Це стало можливим завдяки співпраці з БФ Сергія Притули, який передав у розпорядження українських розвідників супутник ICEYE, а також контрактний доступ до бази даних сузір’я SAR-супутників", — йдеться у повідомленні.

Загалом, завдяки проекту, виявлено та підтверджено близько 2600 одиниць військової техніки. Зокрема: танки, САУ, ББМ, вертольоти, ОТРК "Іскандер", ЗРК "С-300", ЗРГК "Панцир-С1", ворожі РЛС, понтонні переправи, катери та намети у місцях розташування підрозділів ворога.

Данілов назвав армію РФ — "другою трансформаторною армією" світу

Про це секретар РНБО написав у Facebook.

"Друга трансформаторна армія" – тепер офіційно про росармію, яка котрий день поспіль веде "героїчну" боротьбу з українськими ГЕС і ТЕЦ. Ці покидьки вже пробували позбавити нас пального, а світ – зерна. Впораємось і з цим енергетичним фронтом", — йдеться у повідомленні Данілова.

Зеленський: не у всіх містах влада якісно організувала Пункти Незламності

"По всій країні розгорнуто Пункти Незламності. Але знаю, що, на жаль, не у всіх містах місцева влада попрацювала якісно. Зокрема багато скарг у Києві. Очікую від мерії якіснішої роботи. Загалом по країні зараз більше чотирьох тисяч Пунктів, і це відповідальність кожного місцевого керівника – щоб у них реально працювало все, що має бути для людей", — наголосив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Київ забезпечений електроенергією на 30%

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив гендиректор ДТЕК Мережі Олександр Фоменко.

"На жаль, поки що ліміти не дозволяють нам виконувати графіки погодинних відключень. Нам вистачає потужності лише на 30% потреб мешканців міста. Зараз ми по черзі включаємо будинки на 3-4 години… Іншими словами, у киян буде 4 години світло, 8 годин - ні", — наголосив Фоменко.

Понад шість мільйонів абонентів в Україні перебувають без світла

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Станом на цей вечір (25 листопада) відключення тривають у більшості областей та у Києві. Загалом понад шість мільйонів абонентів. Будь ласка, в усіх регіонах треба, як і раніше, ощадливо споживати електрику. Якщо у вас немає відключення, це не означає, що проблеми вже вирішено" — зазначив президент.

У Києві встановлюють фортифікаційні споруди

За даними командувача угруповання сил і засобів оборони міста Києва Олександра Павлюка, на теперішній момент не фіксуються достатні військові угруповання ворога для нападу з північного напрямку.

Тим не менше, зазначають у КМВА, це не привід нехтувати захистом столиці та безпекою громадян. Тому військові, разом із цивільними інженерами та будівельниками проводять роботи з нарощування оборонних спроможностей міста, обладнуються потужні фортифікаційні укріплення.

На взводних та ротних опорних пунктах сили оборони облаштовують місця для укриття та проживання особового складу. Також встановлюються довготривалі вогневі споруди для ведення оборонного бою.

У Парижі оприлюднили перелік культурних цінностей України, що можуть зникнути через агресію РФ

Міжнародна рада музеїв (ICOM) оприлюднила "Надзвичайний червоний список культурних об'єктів, що перебувають під загрозою в Україні" з метою допомогти захистити культурну спадщину через вторгнення російських військ.

Експерти з 11 музеїв України співпрацювали з відділом охорони спадщини ICOM для дослідження та підготовки цього списку. Він складається з 53 типів об'єктів, що належать до 7 категорій, що охоплюють археологію, книги та рукописи, нумізматику, а також народне, релігійне, прикладне та образотворче мистецтво.

"Надзвичайний червоний список об'єктів культурної спадщини, що перебувають під загрозою в Україні" є дев'ятнадцятим червоним списком ICOM. Він був опублікований в Інтернеті англійською мовою (переклади українською, французькою та шведською мовами будуть доступні найближчим часом) і наразі розповсюджується серед органів влади та правоохоронних органів в Україні та по всій Європі.

ICOM та його експерти сподіваються, що цей інструмент не лише допоможе поліцейським, митникам, дослідникам та приватним особам у виявленні культурної спадщини, що перебуває під загрозою, та перепиненні незаконної торгівлі розграбованими та викраденими об'єктами, але й стане цінним та довготривалим інструментом, що допоможе зберегти культурну спадщину України.

У Раді зареєстрували проєкт щодо реформування ООН та виключення Росії

У парламенті зареєстрували проєкт постанови про заяву Верховної ради щодо визнання необхідності реформування Організації Об’єднаних Націй та виключення з ООН Росії. Як наголошується у документі, Російська Федерація перебуває в ООН нелегітимно.

Справа полягає в тому, що хоча Російська Федерація вважає себе правонаступником СРСР, у 1991 році Радянський Союз, як держава і суб‘єкт міжнародного права, припинив своє існування. Відповідно тому і Росія не може мати статусу держави-продовжувача СРСР.

"Всі вищезгадані фактори обумовлюють нагальність питання про реформування Організації Об’єднаних Націй. Не тільки в Україні, а й у світі все гучніше лунають заклики до реформи", — зазначається у документі.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук своєю чергою наголосив, що є абсурдним те, що "держава-терорист може впливати на ухвалення рішень в ООН, і, тим більше ветувати їх".

Українці готові терпіти заради гідності та перемоги — Зеленська

Про це в інтерв'ю BBC сказала перша леді України Олена Зеленська.

"Щодня цієї навали, щомісяця — це дуже важко витримувати всій Україні, усім українцям, кожному. І ми зазвичай на запитання "Як ви?" відповідаємо: "Тримаємося". Це саме те, що ми робили усі ці дев'ять місяців. За ці місяці ми мали стільки страшних випробувань, стільки жертв ми бачили, стільки руйнувань, що, чесно кажучи, блекаут — це не найстрашніше, що з нами може статися", — сказала вона.

Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн
Олена Зеленська. Фото: Олена Зеленська/Facebook

За словами Зеленської, українці стають винахідливішими, намагаються зробити всі справи, які важливо зробити зі світлом, коли є світло і нічого не відкладають на потім.

Вона нагадала про результати недавнього соціологічного дослідження: питали в українців, скільки ще можуть терпіти.

"Ми знаємо, що зима може стати для нас ще одним випробуванням, якщо у наших будинках не буде тепла. І українці здебільшого це було понад 90%, відповіли, що вони готові це терпіти два, три роки, якщо вони бачать перспективу нашого членства в ЄС", — сказала перша леді.

Переговори щодо обмеження цін на російську нафту перенесені на понеділок

Як пише Bloomberg з посиланням на джерела близькі до переговорів, дипломати Європейського Союзу призупинили перемовини про обмеження цін на російську нафту, оскільки Польща і країни Балтії заперечують проти пропозиції, яку вони вважають занадто щедрою для Москви.

Дипломати очікували, що угода буде досягнута до вечора п'ятниці, але позиції залишилися незмінними і переговори були відкладені до понеділка. Країни блоку розійшлися у баченні, наскільки суворим має бути обмеження цін, встановлене G7. Польща і країни Балтії обурені пропозицією обмежити ціни на російську нафту на рівні 65 доларів за барель, враховуючи рівень, що перевищує ціни, за якими Москва продає нафту на даний час. За словами високопоставленого дипломата, Польща вимагає додаткових санкцій, скрінінгового механізму і ціни нижче ринкової.

"Якщо ви встановлюєте верхню межу ціни занадто високою, вона насправді не застосовується", — сказав віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс в інтерв'ю Bloomberg TV. — Нафта є найбільшим джерелом доходу для російського бюджету, тому отримати це право дуже важливо, щоб це дійсно вплинуло на здатність Росії фінансувати цю війну".

Станом на 25.11 ціна на нафту марки Brent становить 83,83 долара за барель, Urals — 67,17 долара за барель.

Як росіянам здатися у полон: Генштаб опублікував відео російською мовою

В офіційному зверненні до російських військових пояснюється, що останнім часом спостерігається збільшення кількості військових РФ які хочуть здатися у полон. У Генштабі зазначили, що схвалюють повернення здорового розсуду до військових РФ.

У Генштабі ЗСУ нагадали росіянам, як правильно здаватись у полон

Генштаб Збройних сил України 25 листопада опублікував відео російською мовою, де пояснюється як росіянину здатись у полон.

Зазначається, що останнім часом почастішали випадки здачі в полон.

Читайте також: Необхідне розслідування: в ООН прокоментували відео з "розстрілом російських військовополонених"

У Раді пропонують виключити Росію з ООН

У Верховній раді України зареєстрували проєкт про "визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй і її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію".

Згідно з документом, Рада констатує нелегітимність перебування Росії в ООН і висловлює підтримку реформи організації, яка стосувалася б не лише розширення кількості постійних і непостійних членів, а й обмежувала б використання права вето.

Також український парламент за те, щоб звернутися до парламентів та урядів іноземних держав із закликом вжити негайних заходів для усунення Росії від використання прав і обов’язків, що випливали з членства СРСР в ООН; підтримати докорінну реформу ООН і, зокрема, її Ради безпеки, яка б стосувалася, у тому числі права вето постійних членів Радбезу.

Дискусія про неефективність ухвалення рішень у Раді безпеки, зокрема через РФ, поновлюється з 2014 року — після анексії Росією Криму і перших спроб окупації частини українських територій. Чи можна виключити Росію з Радбезу ООН — читайте тут.

8-річний чернігівець Сергій Мороз передав машину для ОК "Північ"

Восьмирічний школяр Сергій Мороз передав машину для розвідки оперативного командування "Північ". Він збирав на неї гроші співом, авто обійшлося у 261 тисячу гривень, повідомляє Суспільне Чернігів. Ключі від автомобіля школяр передав командувачу Віктору Ніколюку і заспівав для нього пісню.

"Я вирішив збирати на машину, бо хочу допомогти армії, щоб наша країна виграла. Співав на цю машину я 25 днів. Було важко, але на ЗСУ я стараюся", — сказав Сергій Мороз.
Обстріл Херсона, генератори від партнерів, впровадження всіх видів відключення світла. 275 день війни. Онлайн
ФОТО: Суспільне Чернігів

Наслідки атаки РФ на енерегтику досі не подолали — Укренерго

Станом на 19:00 25 листопада в енергосистемі зберігається суттєвий дефіцит — 30% від потреби споживання, заявили в Укренерго.

"Поетапне відновлення енергосистеми продовжується. Ремонтні бригади працюють цілодобово. Триває підключення електроенергії побутовим споживачам. Для того, щоб тримати баланс в системі в таких умовах, Диспетчерський центр «Укренерго» ще вранці довів до кожного обленерго обсяги споживання, яких вони мають дотримуватися протягом доби", — додали там.

В Укренерго пояснили, що обленерго самостійно визначають черги відключень споживачів. Диспетчерський центр Укренерго лише доводить необхідний обсяг обмеження споживання.

ЄС пришвидшить постачання в Україну генераторів і трансформаторів — фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про прискорення допомоги ЄС для України. Ідеться про 200 трансформаторів середнього розміру та великих автотрансформаторів від Литви, автотрансформатори середнього розміру від Латвії, 40 важких генераторних установок з резервів rescEU, що дислокуються на території Румунії, кожен з яких може надавати безперебійне живлення, наприклад, для великих або середнього розміру лікарень.

Глава МЗС Естонії приготував "наручники" для Пригожина

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що відправить у Гаагу наручники, які чекатимуть на власника ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина. Раніше Пригожин відправив "закривавлену кувалду" Європарламенту.

"Російський найманець Пригожин направив свій кривавий молот до Європейського парламенту. Я б хотів, щоб він прийняв і наш маленький подарунок, який чекатиме на нього в Гаазі", — зазначив Рейнсалу, показавши пару наручників у кейсі.

Раніше Пригожин запропонував передати Європарламенту кувалду з бутафорськими слідами крові у відповідь на новину про можливе визнання його ПВК терористичною організацією. Цю кувалду представник "вагнерівців" привіз на зустріч з пропагандистськими блогерами, пише Медуза.

Зазначимо, що саме кувалдою вбили російського ув'язненого Євгена Нужина, якого завербувала ПВК "Вагнер" у війні проти України, але він здався в полон і згодом був повернутий до РФ.

23 листопада Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Російські військові вдарили ракетами С-300 по Чугуєву

Російські військові вдарили ракетами С-300 по Чугуєву на Харківщині, підтвердила Суспільному міська голова Мінаєва. За її даними, армія РФ завдала два удари по нежитловій будівлі, є руйнування. Попередньо, поранених немає.

Унаслідок обстрілів міста загинуло 15 мешканців Херсона

У Херсоні унаслідок обстрілів з боку військ РФ загинуло 15 людей, постраждали 35, серед них дитина. Про це повідомила пресслужба Херсонської міської ради.

"Від ворожих обстрілів 15 херсонців загинули, 35 постраждалих, серед яких одна дитина", — зазначила начальник Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

За її словами, зафіксовано 78 влучань.

Лугова поінформувала, що через учорашній масований обстріл постраждали приватні та багатоповерхові будинки, сталася сильна пожежа.

Довелося евакуювати 58 херсонців, серед них 22 дитини.

Також від російських обстрілів постраждали навчальні заклади — дві середні школи і ліцей журналістики, економіки та правознавства.

Росія майже цілодобово обстрілює Херсон та його передмістя, Білозерську громаду, місто Берислав та населені пункти району.

Авіація ЗСУ протягом доби завдала 12 ударів по позиціях РФ — Генштаб

Авіація Збройних сил України протягом поточної доби завдала 12 ударів по позиціях РФ. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Авіація Сил оборони протягом доби завдала дев'ять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також три удари по позиціях ворожих зенітно-ракетних комплексів. Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили пункт управління та п'ять районів зосередження особового складу і ОВТ ворога", — йдеться у повідомленні.

Росіяни продовжують зосереджувати зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському та Лиманському напрямках війська РФ ведуть активну оборону. Не припиняються обстріли на Криворізькому та Херсонському напрямках.

На зустрічі Путіна з "матерями мобілізованих" були спеціально підібрані кадри

На анонсовану зустріч президента РФ Путіна з "матерями мобілізованих" на війну з Україну прийшли регіональні чиновниці та провладні активістки, лояльні Кремлю, повідомляє видання "Можем объяснить", яке ідентифікувало кількох учасниць зустрічі.

Серед них — московська чиновниця та депутат-єдинорос Ольга Бєльцева; голова виконкому "Загальноросійського народного фронту" у Підмосков'ї Юлія Бєлєхова; членкиня Громадської палати підмосковного міста Орєхово-Зуєво Марина Мигунова; збиральниця гуманітарної допомоги для мобілізованих з Усть-Абакана Надія Узунова; начальниця відділу у справах сім'ї, молоді та спорту в адміністрації Каа-Хемського району російської республіки Тива (Тува) Ірина Тас-оол.

Видання зазначає, що ліворуч від Путіна сиділа режисер Олеся Шигіна, яка знімає православне патріотичне кіно. Праворуч — Жарадат Агуєва, представниця чеченської "аристократії", її сини — високопоставлені кадировські силовики, командир батальйону "Захід-Ахмат" Ісмаїл Агуєв та начальник Курчалоєвського РВВС Рустам Агуєв, які воюють в Україні.

Що стосується інших жінок, які були присутні на зустрічі, то невідомо, чи воюють їхні родичі в Україні та чи є вони мобілізованими.

Про зустріч Путіна з матерями учасників війни стало відомо 22 листопада. Учасниці громадського руху "Рада матерів та дружин", який об'єднує родичок мобілізованих та строковиків, розкритикували адміністрацію президента РФ, що нікого з них не запросили на зустріч, пише "Медуза". Організатор ради Ольга Цуканова припускала, що на захід запросять "кишенькових матерів".

Зазначимо також, що під час зустрічі Путін порівняв втрати РФ на фронті зі смертями в аваріях на дорогах і від алкоголю.

"Звісно, це величезна трагедія (смерть рідної людини – ред.). Це порожнеча, яку нічим не заповнити, коли немає близької людини, тим більше сина. Але, ви знаєте, що мені на думку спадає: у нас у ДТП гинуть приблизно 30 тисяч людей, від алкоголю – приблизно стільки ж. Буває, на жаль. Так життя складається. Життя – складне й багатогранне, складніше, ніж десь у папірцях написано. Ми ж усі під Господом, під Аллахом, під Христом, я не знаю – усі, хто вірить у вищі сили, це неважливо, якої людина релігії дотримується, – ми всі смертні, ми всі під Господом. І ми коли-небудь із цього світу всі підемо. Це неминуче. Питання в тому, як ми жили", — сказав Путін.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на 25 листопада Росія втратила у війні з Україною близько 86 150 військовослужбовців.

Нідерланди готові приймати нову хвилю біженців з України

Нідерланди готові приймати нову хвилю біженців з України через постійні атаки Росії критичної інфраструктури України.

"Якщо українці знову масово виїжджатимуть через війну з України, то їх знову приймуть Нідерланди", — наголосив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, передає NOS.

Він зазначив, що російські ракетні обстріли об'єктів енергетики є "абсолютно обурливими. Це означає, що Путін справді націлений на мирне населення".

Гукстра також підкреслив, що багато країн надавали притулок українцям одразу після 24 лютого 2022 року, включаючи Нідерланди.

"Я думаю, ми повинні зробити це знову", — сказав міністр.

Він також закликав допомогти пережити зиму українцям, які повернулися на Батьківщину і не хочуть більше їхати з дому, наприклад, генераторами та теплими речами.

Одна людина поранена внаслідок сьогоднішнього обстрілу Краматорська

Про це повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Посеред дня росіяни відкрили вогонь по місту — поцілили у промислову територію і пошкодили дві адмінбудівлі. На щастя, цього разу ніхто не загинув, але небезпека залишається дуже високою. Евакуюйтесь! Це єдиний правильний варіант дій для цивільних", — зазначив він.

Уряд заборонив експорт деревини

Уряд ухвалив рішення про заборону експорту паливної деревини. Це допоможе накопичити її в Україні, заявив прем’єр-міністр Шмигаль.

"У багатьох громадах, особливо прифронтових, деревина наразі — основний ресурс для опалення", — додав він.

Мінреінтеграції забезпечуватиме основні потреби звільнених з полону українців — розпорядження уряду

Кабінет міністрів ухвалив розпорядження, яким Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій стало відповідальним за забезпечення основних потреб звільнених з полону українців. Залучать також Міноборони, СБУ, Генпрокуратуру, МВС, Нацполіцію, Держприкордонслужбу тощо.

НАТО передало Україні глушники проти дронів — Стотенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 25 листопада у Брюсселі повідомив, що альянс передав Україні глушники для захисту від атак російських безпілотників, повідомляє "Радіо Свобода".

"Союзники надають (Україні – ред.) безпрецедентну військову підтримку", – сказав Столтенберг, вказавши на постачання палива, медикаментів, глушників проти дронів тощо.

Надані глушники мають допомогти Україні відбивати атаки безпілотників військ РФ. Про яку кількість йдеться – Столтенберг не вказав.

Генсек НАТО заявив, що на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО закличе надати додаткову допомогу Україні. Зустріч очільників зовнішньополітичних відомств країн Альянсу відбудеться наступного тижня у румунській столиці Бухаресті.

Масовані ракетні удари: з 10 жовтня загинули щонайменше 77 цивільних — ООН

Унаслідок російських ударів по об'єктах енергетики в Україні загинули щонайменше 77 цивільних, ще 272 — зазнали поранень. Про це повідомив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк.

"Через ці удари мільйони людей занурюються в надзвичайні труднощі та жахливі умови життя. Це створює серйозні проблеми згідно з міжнародним гуманітарним правом, яке вимагає конкретної та прямої військової переваги для кожного атакованого об’єкта", — сказав Тюрк.

Лише 23 листопада в Києві та області загинули 8 мирних жителів і щонайменше 45 — зазнали поранень.

Під ліхтариками телефону: у Черкасах лікарі провели операцію на серці під час блекауту

Пацієнт кардіоцентру, якого прооперували під час блекауту, почувається добре та готується до виписки, розповів кардіохірург Олег Журба. У чоловіка був розрив аорти, йому проводили термінове втручання із зупинкою серця. У мить, коли Черкащина була знеструмлена, медзаклад на декілька хвилин залишився без електроенергії. Медики понад п'ять хвилин оперували під світлом ліхтарика мобільного телефону, а обладнання працювало на акумуляторах.

Четверта година операції, у кардіоцентрі, як і по всій Черкащині, зникає електрика. Жодні архівні кадри, не передадуть емоцій, які панували в ті хвилини — розповідає кардіохірург Олег Журба:

"Наше обладнання надзвичайно потужне і нашого генератора на якусь мить, відповідно, не вистачало. І сталося так, що генератор не працював і повністю виключилося світло і наш апарат штучного кровообігу, який підтримує циркуляцію, він спочатку перейшов в аварійний режим. Це був дуже зворушливий момент".

Цей апарат – серце та легені пацієнта, відколи той на операційному столі. І таке важливе обладнання понад 5 хвилин працювало на акумуляторах – каже завідувач реанімації Вадим Голуб:

"Цей випадок, коли був, було дуже бентежно на душі. Ми переживали, чи вчасно включиться, чи він виконає свою роботу тому, що він має виконати, ну при нормальній роботі струму, ну слава Богу, усе вийшло".

Про пригоди під час порятунку пацієнт дізнався лише під час знімання сюжету. Виразити те, що почуває, бракує слів, лише відчуття вдячності, розповів пан Василь.

"Був збентежений. Як це так? Ну молодці лікарі, молодці".

Чоловік пережив семигодинне втручання, яке відоме як операція Бенталла, пояснив кардіохірург Олег Журба. Пацієнту із розривом аорти у чотири сантиметри замінили частину судини та клапан на протез.

З такою операцією, попри блекаут, не можна було зволікати, додав Олег Журба:

"Такі пацієнти вважаються найскладнішими, треба оперувати у найближчий період часу. І навіть при вчасній операції, летальність є дуже високою – десь до 40 відсотків".

Досвід операцій під світлом ліхтарів мобільного додав медикам впевненості у своїх силах, розповів пан Вадим, та вкотре переконав: українці – непереможні:

"У цей момент була ненависть до наших ворогів і впевненість втому, що ми це все переживемо і буде все добре, і буде перемога за нами".

Як воїн з "Азовсталі" вижив і чому переїхав у Хмельницький

Понад п'ять місяців пробув у полоні захисник "Азовсталі", маріуполець В’ячеслав Горбань. 24 лютого 2022 року він став на захист України в складі тероборони. 29 жовтня бійця звільнили з полону. Нині, він живе в Хмельницькому. Його історію читайте у матеріалі Суспільне Хмельницький.

"Я завжди знала, що він у будь-якій ситуації стане на захист Маріуполя, на захист України. Я знала, що я не буду перешкоджати цьому. Тому що, якщо обирати: йти захищати чи сидіти на дивані, то він піде захищати. І я його підтримувала, була на його боці завжди", — так, про рішення маріупольця В’ячеслава Горбаня піти захищати Україну розповідає його дружина Тетяна.

У перший день повномасштабного вторгнення В’ячеслав Горбань пішов до тероборони.

"Охороняли, допомагали, носили поранених, розвантажували продукти, і чергували на посту", — розповідає про свою службу у військовому шпиталі В’ячеслав Горбань.

12 березня В’ячеслав Горбань переїхав до "Азовсталі", де також працював у військовому шпиталі.

"Спочатку на "Азовсталі" були засоби й зброя, щоб оборонятися, була їжа, були ліки, все було, але ми були в оточенні. Було декілька кіл оточення, 3 чи 4, тобто з України нам нічого не привезеш, і ми не мали змоги звідти вийти. Вони бомбили чітко, прямо, по входу одному, по входу іншому, так, щоб заблокувати нас", — говорить військовослужбовець.

"Захищатися було нічим, і їжі вже не вистачало. 16 травня був уже вечір, коли прийшла команда від командирів, що ми маємо виходити".

17 травня В’ячеслава Горбаня привезли до колонії в Оленівці, там він пробув близько двох тижнів.

"Остання смс, коли ми списалися, це був мій виїзд на Запоріжжя, він знав, що я їду до Хмельницького, і він мені написав, мабуть, останнє повідомлення, що радій кожній хвилині, кожному дню, і дихай волею. Усі ці місяці, дні, і хвилинки я дихала волею і чекала його", — розповідає дружина В’ячеслава Горбаня.

Після Оленівки В’ячеслава Горбаня направили в СІЗО до Таганрога: "Там було дуже жорстко, вони там злі, там нелюді. Там нас били так, що деякі втрачали свідомість".

У Таганрозі військовослужбовець пробув близько чотирьох місяців. Після чого, його перевели до колонії в Каменську-Шахтинському Ростовської області.

"В один день заходить охоронець і питає, хто тут старий, або хворий сильно. Давайте, я записую. Я теж підняв руку", — говорить В’ячеслав Горбань.

Після цього його відправили в СІЗО до Курська, а далі — до Криму.

"Там нас погодували, і вже виводили в нормальні туристичні автобуси, дали кожному по сухпайку, до речі він був прострочений на рік. Їсти хотілося дуже, тому ми їли, що було. Ближче до вечора ми приїхали на Василівку, де обмінялися, це був незабутній момент, не передати, був готовий цілувати асфальт", — пригадує В’ячеслав Горбань.

З полону захисника В’ячеслава Горбаня звільнили 29 жовтня.

Усі чотири українські АЕС мають доступ до національної електромережі — МАГАТЕ

У МАГАТЕ повідомили, що усі 4 діючі атомні електростанції України знову мають доступ до національної електромережі після того, як на цьому тижні через російські атаки на них повністю припинилося електропостачання. Крім того, МАГАТЕ завершило тижневу місію експертів з ядерної безпеки до Чорнобиля та його зони відчуження.

Україна отримає генератори від Кореї

Як повідомив перший заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко, корейська сторона передасть Україні 20 генераторів потужністю 450-500 кВт, а також п’ять мініекскаваторів DOOSAN DX17Z. Усе це мають доставити в грудні.

"Розширення географії коаліції Незламності задля перемоги України, задля збереження світової безпеки — це те глобальне завдання, над яким працює вся влада. У Кореї тепер багато знають про Україну, цікавляться нашою позицією та схвально ставляться до неї. Ми дуже цінуємо цей інтерес та підтримку, яку уже надавала Корея та ту, яку планує надати", — додав він.

Норвегія виділить понад €14 млн на фінансування тренувальної місії ЄС для ЗСУ

Норвегія виділить 150 млн норвезьких крон (понад 14,5 млн євро) на фінансування тренувальної місії ЄС для українських військових. Про це повідомляє норвезький уряд.

Також Норвегія частково профінансує передачу польового госпіталю для України від Естонії. Країна надасть 4,3 млн євро.

"Українські військові отримали велику користь від польових госпіталів, які вже були передані, і українська влада заохочувала Естонію пожертвувати більше. Я задоволений тим, що Норвегія може зробити внесок у створення третього госпіталю, який передасть Естонія", — сказав міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

За його словами, важливо, щоб західні країни об’єдналися, щоб отримати термінові пожертви на підтримку України.

Як безпечно користуватися генератором: інструкція від ДСНС

У пресслужбі ДСНС пояснили, як користуватися генераторами, щоб не порушувати правил пожежної безпеки.

  • Генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі, адже під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не має потрапляти до приміщення.
  • Встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за 6 метрів: це важливо, тому що під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути.
  • Заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі (знову-таки через ризик пожежі).

Рига передасть Києву майже дві сотні електрогенераторів і теплових гармат

Ризька міська рада в партнерстві з латвійським благодійним фондом Ziedot.lv завершили тендер на закупівлю 84-х електрогенераторів та 100 теплових гармат для потреб міста-побратима Києва, повідомив посол України в Латвії Олександр Міщенко на сторінці у Facebook.

У такий спосіб місто-побратим хоче допомогти киянам пройти зимовий період і нейтралізувати негативні наслідки російських обстрілів столиці України. Першу партію теплових гармат відправлять до Києва вже з понеділка, 28 листопада. Зазначається, що енергообладнання використовуватимуть у пунктах обігріву столиці, а також на комунальних підприємствах міста.

У Києві діють вже понад 400 пунктів обігріву — Кличко

У столиці розгорнули роботу понад 400 пунктів обігріву, які працюватимуть щодня. Більшість таких пунктів облаштовані у школах та інших установах соціальної сфери міста, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Якщо у вашому будинку немає електропостачання більше доби, ви зможете прийти в пункт обігріву, щоб підзарядити гаджети чи ліхтарики, випити чаю, дізнатися інформацію, де поблизу знаходяться бювети, де відчинені магазини та аптеки", – пояснив Кличко.

За його словами, наразі ведеться робота над тим, щоб у кожному пункті обігріву працював інтернет.

Україна отримала від USAID генератори

Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що Агентство США з міжнародного розвитку в Україні передало 80 генераторів. Також "Укрзалізниці" передали 22 500 ковдр.

"Наша цілодобова робота, щоб допомогти Україні пережити холоди цієї зими всіма можливими способами, є дуже важливою через жорстокі напади Росії на цивільне населення", — написала Брінк.

МАГАТЕ розширить допомогу українським АЕС — Гроссі

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готове надати допомогу українським АЕС після масованих ударів РФ по енергетичній інфраструктурі України. Про це очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив у своєму відеозверненні 24 листопада.

“Вчора (23 листопада — ред.) вперше в історії всі чотири діючі атомні електростанції України — Запорізька, Рівненська, Південноукраїнська , а також Хмельницька — втратили зовнішнє живлення та були відключені від мережі. Таку безпрецедентну ситуацію неможливо було уявити ще кілька місяців тому”, — заявив Гроссі.

За його словами, це викликає глибоке занепокоєння.

“Нещодавно Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням надати допомогу Запорізькій, Рівненській, Південноукраїнській, а також Хмельницькій електростанціям. Ця допомога почалася. Ми маємо зробити все, щоб не допустити ядерної аварії на будь-якому з цих ядерних об’єктів”, — заявив очільник МАГАТЕ.

За його словами, безпека всіх українських ядерних об’єктів є центральною та життєво важливою проблемою для МАГАТЕ.

“Ми активно співпрацюємо з Україною з початку цього трагічного конфлікту, щоб забезпечити захист цих об’єктів. Ми особливо працювали над безпекою Запорізької атомної електростанції, де з початку вересня на місці перебувають експерти МАГАТЕ, які надають допомогу та підтримку”, — додав Гроссі.

Прага передає обігрівачі та медобладнання для Києва та Миколаєва

Прага передає обігрівачі для Києва та Миколаєва, а також обладнання для медичних установ, повідомив мер Праги Зденек Гржиб у Twitter.

Столиця Чехії надсилає допомогу для "постраждалих українців від геноциду Росії". Вони відправлять 400 обігрівачів та 10 агрегатів для Києва, а для Миколаєва — 226 обігрівачі та 8 агрегатів. Додатково Центр громадського здоров'я при МОЗ України отримає медичне обладнання на 22 мільйони крон.

"Ми будемо підтримувати Україну, поки вона не переможе. Потім підтримуватимемо під час повоєнної відбудови. Не можна поступатися злу!", — написав мер Праги.

У Чернівцях у Свято-Миколаївському соборі СБУ проводить обшуки

У Чернівцях у Свято-Миколаївському соборі 25 листопада СБУ проводить обшуки, повідомляє Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ. Кореспондентка Суспільного, яка перебуває на території храму, повідомляє, що храм зачинений.

Станом на 13:00 поблизу церкви перебувало приблизно десятеро людей. У коментарі кореспондентці Суспільного вони сказали, що прийшли до храму приблизно о 10:00, але зайти на територію храму не змогли через зачинені ворота.

"Я тут з 10:00, а інші прийшли раніше. В храм не пускають. Я хотіла поставити свічку, мені сказали, що не можна заходити. А яка причина — не сказали. Озброєні люди у формі стоять", — сказала прихожанка Надія.

Суспільне звернулось за коментарем до СБУ області.

Військові РФ обстріляли Херсон, є постраждалі серед цивільних

Заступник голови облради Юрій Соболевський повідомив, що окупанти знову обстріляли Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

У Маріуполі біля "адміністрації" вибухнуло авто

У тимчасово окупованому Росією Маріуполі, 24 листопада, близько 19:00 години в районі біля "адміністрації" на вулиці Громовій стався вибух автомобіля. Цю інформацію підтвердила окупаційна адміністрація.

"Під час проведення огляду місця події виявлено останки чоловіка. Особу загиблого встановлено, ним виявився 36-річний місцевий житель. Наразі "правоохоронці" здійснюють невідкладні оперативно-розшукові та слідчі заходи, спрямовані на встановлення всіх обставин вибуху", — йдеться у повідомленні окупантів.

У ООН прокоментували відео з "розстрілом російських військовополонених"

Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк прокоментував відеозаписи із Макіївки Луганської області. На одному з відео військові РФ лягають на землю, здаючись у полон, але потім один з них відкриває вогонь у бік українських військових. На іншому відео, знятому з висоти, помітні тіла російських військових.

Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

"З того часу, як Росія розпочала збройний напад на Україну в лютому, були численні заяви про страти обома сторонами військовополонених та інших осіб, які більше не беруть участь у бойових діях. Особи, що здалися в полон, у тому числі солдати, що здалися, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, і їхня позасудова кара є воєнним злочином", — сказав Тюрк.

Він зазначив, що серед деяких відеороликів, переглянутих Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, є кілька тих, що з'явилися за останні два тижні в соціальних мережах. Серед них — записи зі села Макіївка Луганської області, на яких зафіксована здача російських військових у полон, подальша стрілянина по українських військових, а також, як припускає ООН, тіла близько 12 російських солдатів.

"Наша моніторингова місія в Україні провела попередній аналіз, який показав, що ці тривожні відео, найімовірніше, є справжніми в тому, що вони показують. Фактичні обставини всієї послідовності подій мають бути розслідувані максимально можливою мірою, а винні належним чином притягнуті до відповідальності", — зазначив посадовець.

За його словами, аналіз, здійснений Місією, наголошує на необхідності проведення незалежних та докладних судово-медичних розслідувань, які допоможуть встановити, що саме сталося у Макіївці. Відтак

"Я також закликаю сторони дати чіткі інструкції своїм силам про те, що не повинно бути відплати, репресій проти тих, кого вони беруть у полон, та забезпечити повне виконання цих інструкцій. Цього вимагають норми, що регулюють збройний конфлікт, викладені у Женевських конвенціях", — наголосив Тюрк.

Мешканець деокупованого села на Миколаївщині розповів, як потрапив у полон до росіян

Житель деокупованого села Центральне, що у Баштанському районі, Володимир Шапка від початку повномасштабної війни допомагав місцевим жителям виїхати з окупованої території. За це чоловік потрапив у полон до росіян, де його катували. У полоні він пробув тиждень. Свою історію він розповів Суспільному.

В окупації село Центральне перебувало майже вісім місяців. Сили оборони звільнили населений пункт 10 листопада. Поки Володимир був у полоні, російські військові приходили із обшуком до його будинку. Чоловік побачив безлад після повернення з полону. Наразі він Володимир проживає в іншому місці.

"Я не знаю, що взагалі шукали. Думали, що у нас якісь записи є, я так думаю. Сина фотографії всі позабирали, зятя, де вони з автоматами, всі такі фотографії, медалі його забрали, документи всі його", — розповів чоловік.

Коли окупували Херсон, говорить Володимир, стало зрозуміло, що треба вивозити жінок та дітей.

"З усіх сіл, хто не приїжджав, ми нікому не відмовляли. О п’ятій ранку підйом, в обід приїхали додому, відпочили, поїли, поїхали. Було п’ять, сім може й вісім ходок", — розповів Володимир.

На російських блокпостах неодноразово зупиняли, ставили питання. Потім окупанти приїхали додому.

"Повезли туди, роздягнули на греблі, розірвали одяг, мене привезли туди в трусах. Пускали собак, коли катували, потім лили воду, годували нас горохом. Потім повезли, я не знаю куди, там також питали, підключили 220 вольтів. Я думав, хтось з людей прийде говорити зі мною. Струм просто на дроти увімкнули, підключили і все. Мене трусить, питають: "Скажи сина номер, як передавав дані?", типу нашим СБУ-шникам", — розповів чоловік.

У полоні Володимира з його кумом протримали тиждень. Катували говорить, двічі на день. Потім відпустили. Додому, у Центральне, чоловіки діставались два дні.

"Ми вже знали, що були в Каховці, на перекачній станції, нас тримали в боксах, десь фарба зберігалась, десь машина, те, що я бачив. Там стояла решітка, склоблоки, там був канал і гуділи насоси. Як ми зрозуміли, ми були в Каховці коли на Крим воду качали", — сказав Володимр.

Якби знав заздалегідь, що катуватимуть, все одно б допомагав місцевим та ЗСУ, говорить Володимир.

"Звичайно, у мене син АТОвець, зять АТОвець і сват АТОвець", — сказав чоловік.

Станом на 25 листопада чоловік чекає на зустріч із родиною, яку вивіз із села на початку повномасштабної війни.

Добровольцям, які обороняли Київ, виплатять фінансову допомогу з бюджету столиці

Київська міська рада виділила 100 млн гривень на одноразову допомогу добровольцям, що обороняли Київ під час наступу російських військ. Фінансова підтримка передбачена для близько 10 тисяч бійців добровольчих формувань територіальної громади столиці, повідомив мер Києва Віталій Кличко після засідання Київради 24 листопада.

Зокрема, столичні депутати внесли зміни до міської цільової програми "Захисник Києва" на 2022-2024 роки, що стосується організації військової служби, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у столиці.

Як поінформував Віталій Кличко, з 24 лютого до 1 червня 2022 року в обороні Києва брали участь взяли близько 10 тисяч добровольців, які виконували бойові завдання, як правило, у вільний від основної роботи час. Вони за власні кошти закуповували військову форму та спорядження.

"Тому сьогодні Київ планує виплатити кожному добровольцю одноразову безповоротну фінансову допомогу у розмірі двох мінімальних зарплат — 13,4 тис. грн. Загалом на ці потреби необхідно спрямувати 134 млн грн. До кінця 2022 року місто виділить на підтримку добровольців 100 млн грн", — пояснив мер Києва.

Франція надсилає Україні сотню генераторів

Очільниці МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що країна відправила до України 100 потужних генераторів, щоб допомогти впоратися з наслідками роісійьких ударів по енергетичній інфраструктурі.

"100 французьких генераторів вже на шляху до України. Нагадуємо, що удари по цивільній інфраструктурі є воєнними злочинами", — написала вона.

"Немає України окремо від Європи": Зеленський закликав європейців до єднання проти агресії РФ

Росія все ще здатна чинити терор проти українців та інших народів, однак Європа здатна протистояти агресії Кремля, якщо зберігатиме єдність, заявив президент Володимир Зеленський 25 листопада під час виступу на Міжнародному симпозіумі The Idea If Europe.

"Цьогоріч лінія фронту в Україні стала лінією боротьби Європи за себе. Минуло 274 дні – і очевидно, що антиєвропейська агресія Росії зазнає провалу, а європейська свобода буде гарантована", — зазначив він.

Гарант зауважив, що Кремль поки що вдається до різних форм терору, однак об’єднана Європа здатна протистояти російській агресії.

"Росії ще поки вистачає ракет і артилерії, щоб кожного дня вбивати людей і провокувати нові труднощі для України та всієї Європи. Але немає і не буде того, на що російський імперіалізм завжди робив ключову ставку та що врешті приводило Європу до поразок. Немає розколів між європейцями. І зберігати таку реальність у Європі – наша з вами робота номер один", — підкреслив президент.

Відтак політик закликав європейців об’єднатися та долати всі складнощі разом.

"Немає України окремо від Європи, так само як немає Польщі, чи Литви, чи Румунії, чи Латвії, чи Німеччини, чи Франції окремо від Європи. Це наш континент. Це наше життя. І це наш шлях, який ми можемо пройти. І цю зиму. І цю війну. Усі ми разом – усі європейці", — підсумував Володимир Зеленський.

Неможливо передбачити, чи спричинить наступна ракетна атака ще один блекаут — Харченко

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко на брифінгу в Media Center Ukraine зазначив, що неможливо передбачити, чи спричинить наступна атака росіян ще один блекаут в Україні.

"Вони можуть не влучити в точно ті місця, де є вже слабкі ланки, а можуть влучити. Це неможливо передбачити. Ми маємо такі підстанції, куди прилетіло вісім ракет, по 11 ракет за весь час. І вони ніколи не влучають точно. Можливий сценарій аналогічний, можливий сценарій значно м'якший. Гірший, з того досвіду, який ми зараз бачимо, не передбачається", — пояснив він.

На перехід до планових відключень світла знадобиться від 5 днів до тижня — Центр дослідження енергетики

Для того, щоб перейти до планованих графіків відключень світла, коли люди бачать більш-менш точний час, коли в них не буде електрики і відключення триватиме не більше ніж 4-6 годин, знадобиться від 5 днів до тижня, розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко на брифінгу в Media Center Ukraine.

Він додав, що за умови відсутності нових атак з боку РФ і пошкоджень обладнання, за місяць планові відключення вдасться скоротити, тобто зробити їх без непередбачуваних відключень.

"Для повного відновлення знадобиться кілька років", — зазначив Харченко.

У Києві вже 26 листопада зможе бути більш-менш нормальнь покриття електрикою

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко на брифінгу в Media Center Ukraine розповів, що протягом 10-11 годин після того, як стався блекаут, систему повернули до цілісності і спроможності працювати як єдина енергосистема. Наразі крок за кроком заживлюються споживачі і збільшуються потужності.

Попри те, що наразі забезпечено понад 70% потреб споживання в країні, зберігається дефіцит, який не дозволяє заживити абсолютно всіх споживачів.

"Десь вночі 2 листопада ми будемо на нормальній плановій потужності електростанцій працювати і це означатиме, що ми повернулися до більш-менш планованих графіків відключень, і люди щонайменше 16-17 годин на добу отримають живлення. Це навіть швидше ніж три доби про які ми говорили. Треба визнати, що енергетики відпрацювали швидше, ніж за протоколом", — зазначив Хорунжий.

Він додав, що технічно всі споживачі, зокрема в Києві, який найбільше постраждав, можуть мати вже завтра більш-менш нормальне покриття електрикою.

У Європарламенті біля кабінетів депутатів, які були проти визнання РФ державою-терористом, наклеїли зображення Путіна

Наступного дня після ухвалення Європарламентом резолюції про визнання Росії державою-спонсором тероризму біля кабінету депутатки Тетяни Жданок наклеїли плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіним і написом: "Своїм голосом я підтримую терориста".

"Таке сьогодні вранці для всіх 44, хто не підтримав визнання Росії терористичною державою", — написав обраний від Латвії євродепутат Іварс Іябс.

Імовірно, євродепутат мав на увазі саме голоси "проти" — їх було 58. Тих, хто утримався, було 44.

В усіх регіонах України діють аварійні та планові відключення

В Укренерго повідомили, що станом на 11:00 виробники електроенергії забезпечили понад 70% потреб споживання в країні. Першочергово подано живлення на об’єкти критичної інфраструктури в усіх областях: котельні, газорозподільчі станції, водоканали, очисні споруди, в деяких регіонах працює громадський електротранспорт.

"Атомні станції набирають потужність. Забезпечено живлення потреб Запорізької атомної станції. Попри отримані після ракетних обстрілів ушкодження, працюють тепло- та гідроелектростанції, теплоелектроцентралі, підключилась в роботу частина "зеленої" генерації", — йдеться в повідомленні.

Також продовжуються роботи з відновлення живлення побутовим споживачам. В Укренерго пояснили, що через складні погодні умови — сильний вітер, дощ та мінусову температуру вночі, — до пошкоджень, завданих російськими ракетами, додаються обмерзання та пориви проводів в розподільчих мережах. Тому темпи відновлення сповільнюються.

Водночас дефіцит електроенергії в системі зберігається — наразі це 30% від загального обсягу споживання.

"У зв’язку з цим в усіх областях України введені і планові, і аварійні графіки обмеження споживання. Просимо українців пам’ятати, якщо в будинку немає світла, це означає, що саме в цей момент працюють ремонтники", — йдеться в повідомленні оператора розподільчих мереж.

Військові РФза 24 листопада обстріляли Херсонщину майже 50 разів

Голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич повідомив, що 24 листопада російській військові 49 разів обстріляли територію Херсонщини.

"У Херсоні під ворожим масованим артилерійським обстрілом були житлові квартали мікрорайонів Таврійський та Житлоселище. У місті росіяни поцілили в приватні та багатоквартирні будинки, суднобудівний завод, будівлю на території школи, газові труби", — повідомив він.

Окупанти також обстріляли населені пункти району – Зеленівка, Чорнобаївка та Степанівка.

За даними Янушевича, є жертви серед цивільного населення — загинули 10 жителів Херсонщини, ще 54 людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У Чернівецькій області не діятиме графік погодинних відключень

У Чернівецькій області 25 листопада продовжують діяти екстрені та аварійні відключення. Графіки погодинних відключень наразі не діють. Орієнтовано вони запрацюють через один-два дні, коли всі три атомні електростанції країни вийдуть на свою планову потужність, повідомили на сторінці Чернівціобленерго Facebook.

Чернівецька область отримала обсяг дозволеної потужності 133 МВт, яких вистачає на 39% від потреб області. 24 листопада Чернівецька область несла навантаження 90 МВт, це 30% від потреби.

"У першу чергу забезпечуємо живлення критично важливих об’єктів інфраструктури. Решту потужності будуть розподілені на величину для двох груп, які чередуватимемо з інтервалом по три-чотири години", — повідомили на сторінці.

Очільник МЗС Британії прибув до Києва

Очільник МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі прибув до Києва.

"Слів недостатньо. Слова не допоможуть зберегти світло цієї зими. Слова не захистять від російських ракет. Велика Британія не просто говорить про Україну, ми надаємо конкретну підтримку для захисту України", — написав Клеверлі.

У Києві він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

"Велика Британія підтримує вас діями, а не лише словами. Я дав вам цю обіцянку сьогодні. Британія має намір дотриматися її", — зазначив, голова дипломатичного відомства.

За кілька днів всіх споживачів мають перевести на планові відключення світла — Укренерго

Орієнтовно за один-два дні всіх користувачів в Україні мають знову перевести з аварійних на планові відключення світла, заявив очільник Укренерго Володимир Кудрицький а ефірі телемарафону. За його словами, за цей час три АЕС мають вийти на свою планову потужність — зараз вони вже працюють, всі області заживлені, а українська енергосистема знову під'єднана до європейської.

Найскладніший етап після останнього російського обстрілу енергосистема вже пройшла, наголосив Кудрицький.

Тільки пішоходи та труднощі з оформленням: як працюють пункти пропуску на кордоні з чотирма країнами

У ДПСУ повідомили, що станом на ранок, 25 листопада, ускладнена робота пунктів пропуску "Краківець", що на кордоні з Польщею, "Косино" – на кордоні з Угорщиною та "Табаки" – на ділянці з Молдовою, де може застосовуватися тимчасове призупинення оформлення осіб і транспорту.

У пункті пропуску "Вилок", що на кордоні з Угорщиною, та в пунктах пропуску "Малоярославець", "Нові Трояни" та "Виноградівка", що на кордоні з Молдовою, – здійснюється пропуск лише пішоходів.

В пункті пропуску "Орлівка" на кордоні з Румунією здійснюється оформлення легковиків, мікроавтобусів та пішоходів.

50% Києва працює в режимі аварійного відключення світла — КМВА

Станом на 08:30 50% житлового фонду міста працює в режимі аварійного відключення електроенергії, повідомили в КМВА.

Водопостачання в Києві відновлено повністю. Однак, у деяких споживачів все ще може спостерігатись понижений тиск води, особливо верхні поверхи багатоповерхівок, які знеструмлені. Найближчим часом очікується стабілізація ситуації.

Теплопостачання в місті відновлюється, зв'язок також. Функціонування мереж усіх мобільних операторів безпосередньо залежить від електропостачання, тому у КМВА зазначили, що щойно енергосистема стабілізується – зв'язок з’явиться в усіх районах Києва.

За добу Росія втратила у війні з Україною близько 430 військових — Генштаб

Станом на 25 листопада Росія втратила у війні з Україною близько 86 150 військовослужбовців. За даними Генштабу, за добу Сили оборони ліквідували приблизно 430 військових. Також Росія втратила:

  • танків ‒ 2899 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5844 (+5) од,
  • артилерійських систем – 1895 (+6) од,
  • РСЗВ – 395 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 209 (+0) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1553 (+6),
  • крилаті ракети ‒ 531 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4404 (+4) од,
  • спеціальна техніка ‒ 163 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках. Дані уточнюються.

Україна та Світовий банк підписали угоду про грант на 4,5 млрд доларів — Мінфін

Міністр фінансів Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали угоду про надання Україні гранту у розмірі 4,5 мільярда доларів США. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Зазначені грантові кошти надано Сполученими Штатами Америки та направлено до Цільового фонду багатьох донорів як третього додаткового фінансування у рамках Проекту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві пояснили, що залучені грантові кошти від Цільового фонду багатьох донорів у розмірі 4,5 мільярда доларів будуть спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій тощо.

Волинь має майже 40% від необхідної потужності електроенергії

Станом на ранок 25 листопада Волинська область має орієнтовно 40% від необхідної потужності електроенергії, повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук з посиланням на волинських енергетиків.

У порівнянні з попередньою добою, "Укренерго" збільшило рівень потужності для Волині ще на 60 мегаватів. Як раніше повідомляв голова ОВА Погуляйко, звична потреба області – 350 мегаватів.

Зі слів Ігоря Поліщука, вся критична інфраструктура – заживлена. Тепло подано до 97% будинків обласного центру. Наразі комунальники працюють з будинками, де встановлено ІТП, щоб подати теплоносій напряму.

"У зв‘язку з додатковими 60 мВт ПрАТ «Волиньобленерго» почергово вмикає електроенергію усім мікрорайонам та прилеглим селам нашої громади на кілька годин", – написав Поліщук і додав, що графіків відімкнення електроенергії поки не складають, бо ситуація із потужністю постійно змінюється.

На Миколаївщині внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки, одна людина отримала контузію

У ніч проти 25 листопада збройні сили Російської Федерації завдали ударів по одному з населених пунктів Очаківської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки. Також одна людина отримала контузію. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, обстріл громади розпочався орієнтовно о 00:08 – гатили з реактивних систем залпового вогню. Серед пошкоджених житлових будинків є один багатоповерховий.

Окрім населеного пункту, під вогонь потрапила й портова акваторія, повідомили в обладміністрації.

Детальна інформація щодо наслідків обстрілу станом на ранок 25 листопада уточнюється.

Україна готова повертати Крим мирним шляхом — Зеленський

Українська влада готова повертати Крим та решту територій, окупованих Росією, мирним шляхом. Про це в інтерв’ю Financial Times заявив президент Володимир Зеленський.

"Ми маємо повернути всі землі, бо я вважаю, що поле бою — це шлях, коли немає дипломатії. Якщо ви не можете повністю повернути свої землі, то війна просто заморожена. Це питання часу, коли вона відновиться", — зазначив президент.

Гарант визнав, що питання ймовірної ескалації через повернення Україною окупованого півострова може турбувати світову спільноту.

"Я розумію, що всі спантеличені ситуацією і тим, що буде з Кримом. Якщо хтось готовий запропонувати нам спосіб деокупації Криму невійськовим шляхом, я буду лише за. Якщо рішення не передбачає деокупації та Крим буде у складі Російської Федерації, то ніхто не повинен витрачати на це свого часу. Це марна трата часу", — сказав Зеленський.

Президент також закликав західних партнерів України надати більше засобів протиповітряної оборони для захисту критично важливої інфраструктури, а також дизельне паливо для аварійних генераторів та додатково газ, щоб компенсувати нестачу електроенергії.

Після знеструмлення у Дніпрі відновлено рух електротранспорту, є часткові зміни в маршрутах

У Дніпрі після знеструмлення на ранок 25 листопада трамвайні та тролейбусні маршрути працюють за оперативними розкладами. В деякі маршрути внесено зміни. Про це повідомляється на Telegram-каналі департаменту транспорту міськради.

Працюють трамвайні маршрути №1, №5, №11, №17. Трамвайний маршрут №5 рухається до Залізничного вокзалу через вулицю Леваневського.

Працюють тролейбусні маршрути №1, №5, №6, №7, №10, №12, №16. Тролейбусний маршрут №16 рухається до площі Космічної.

На Херсонщині внаслідок обстрілів отримали поранення двоє дітей — ОГПУ

24 листопада внаслідок обстрілу російськими військами міста Херсон отримав поранення 11-річний хлопчик, а внаслідок обстрілу міста Берислав Херсонської області — 16-річна дівчинка. Про це на своєму офіційному Telegram-каналі повідомляє Офіс генпрокурора.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Херсонщині станом на 25 листопада постраждали 69 дітей. В Україні — 1389.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 440 дітей загинуло та понад 849 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Окупанти зруйнували ракетним ударом СТО у селищі Запорізького району

Близько 7:15 у Запоріжжі було чутно звуки вибухів.Російські військові поцілили ракетою у передмістя обласного центру. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Старух.

"Це російські терористи знову стріляють по мирних об’єктах. Цього разу вони поцілили в об‘єкт цивільної інфраструктури одного з селищ Запорізького району", — повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

В Одесі відновив роботу міський електротранспорт

В Одесі 25 листопада відновив роботу міський електротранспорт: на маршрути вийшли тролейбуси та трамваї. Про це повідомили в Одеській міській раді.

За інформацією "Одесміськелектротрансу", працюють всі маршрути, але через особливості роботи тягових підстанцій на лінію вийшло менше транспорту: 76 трамваїв та 51 тролейбус.

Вранці 24 листопада повідомляли, що електротранспорт мав почати курсувати в другій половині дня.

На Донеччині від обстрілів російської армії поранення отримали троє людей

Протягом 24 листопада через обстріли російської армії на Донеччині поранення отримали троє людей. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Під час бойових дій троє цивільних у Бахмуті, Вугледарі та Красногорівці отримали поранення", — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1223 людей, ще 2634 людини отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

На Куп'янщині ексгумували тіла двох чоловіків, розстріляних під час окупації — прокуратура

Поблизу лісосмуги у селі Подоли Куп'янського району Харківщини 24 листопада правоохоронці ексгумували тіла двох місцевих жителів — 28-річного та 39-річного чоловіків. За даними слідства, чоловіків розстріляли російські військові.

"Односельці повідомили, що бачили, як автомобіль чоловіків забуксував біля російського блокпоста, після цього люди почули автоматну чергу. На тілах вбитих виявили вогнепальні поранення в області тулуба та голови", — йдеться у повідомленні.

Також у Куп'янську ексгумували тіло 50-річного чоловіка на подвір'ї його будинку.

Попередньо, він загинув у вересні внаслідок російського ракетного удару.

На Дніпропетровщині діють екстрені вимкнення світла

На Дніпропетровщині станом на 25 листопада діють екстрені відключення електроенергії. Про це повідомляється на сайті компанії "ДТЕК Дніпровські електромережі".

Графіки стабілізаційних та аварійних відключень, складені раніше, наразі не діють.

Російські окупанти зізнались, що використовують заборонені фосфорні снаряди на Луганщині

Російський військовослужбовець 488 полку в/ч 13121 РФ з-під окупованої Кремінної зізнається батькові про те, як армія РФ використовує фосфорні снаряди на Луганщині. Відповідні аудіо перехоплення опублікувало Головне управління розвідки України.

"Ці "Барси" теж там. Вчора вони саме під Кремінною показували. Позаду нас вони сидять, ці "Барси". Їх мало — людей сім всього. Там пенсіонери одні. "Вагнер" — вони зеки, наші — нижньогородські. Ми з ними воювали п'ять днів, вони у нас жили, більше ми їх не бачили. Вони на БМП ганяють, показували. Не знаю, але коли вони були з нами, то вони пішки ходили тут. Американці щось там поставляють досі. Вчора прилетіло у сусідній окоп, я уламок знайшов дивлюсь, а там англійські літери. Показували, рушниці, які збивають квадрокоптери. В нас немає таких. В нас немає нічого. Польща, мабуть, теж щось хоче забрати у них якусь територію. Напевно, що у них? Калінінград хочуть забрати", — розповів російський військовий.

Російський армієць каже, що воює не з Україною, а з Америкою та НАТО в Україні.

"Тут, хлопці приїжджали, кажуть, у них снаряд прилетів — чотири метри завглибшки та діаметр метрів 30. Два дні підряд вони попадали: спочатку два "Урали" згоріло з цим — мінометним розрахунком, теж "Урал". Вони з усіх сторін домовились закидувати. В нас ще фосфором, цього...фосфору у нас багато. Наші, фосфором кидають. Вижигають — чотири тисячі градусів. Це не показують по телебаченню. Цей вогонь потроху падає у низ. Навіть, хто в укритті — всі вигорають. Але, боєприпасів мало теж, десь по три ракети залишилось", — розказав російський окупант батькові.

У Миколаєві після блекауту відновлюють водопостачання

У Миколаєві станом на ранок 25 листопада фахівці комунального підприємства "Миколаївводоканал" відновлюють подачу води в місті. Водопостачання у деяких районах було припинено з 23 листопада через відсутність електроживлення насосних станцій. Про це повідомляє пресслужба "Миколаївводоканалу".

"Станом на 6:00 до насосних станцій КП "Миколаївводоканал" відновлено електропостачання. Фахівці підприємства поступово подають воду в місто", — йдеться у повідомленні.

Для уникнення гідравлічних ударів з мережі спочатку мають спустити зайве повітря, лише після цього її заповнюють водою. Тому вода у деяких районах міста може з’явитися не одразу, повідомили на підприємстві.

РФ протягом доби обстріляла дев'ять населених пунктів на Херсонщині

Російські війська протягом доби 24 листопада обстріляли дев'ять населених пунктів на деокупованій території Херсонщини. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ станом на 6 ранку 25 листопада.

Обстріли військові РФ вели з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по Антонівці, Зміївці, Бериславу, Токарівці, Микільскому, Чорнобаївці, Білозерці і Велетенському, також обстрілювали місто Херсон, йдеться у повідомленні.

Також у Генштабі повідомляють, що на Криворізькому та Херсонському напрямках російські війська не припиняють артилерійських обстрілів позицій Сил оборони і населених пунктів, розташованих на правому березі Дніпра.

Війська РФ випустили по двох громадах Нікопольщини понад 70 снарядів

У ніч на 25 листопада війська РФ обстріляли з "Градів" та важкої артилерії Марганецьку та Нікопольську громади. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, випустили понад 70 снарядів. Загиблих і поранених немає, інформацію щодо руйнувань уточнюють.

В інших районах області ніч минула без атак, додав посадовець.

Окупанти обстріляли Вовчанськ, Дворічну та 6 сіл на Харківщині — Генштаб

Генштаб ЗСУ повідомив оперативну обстановку у Харківській області на 25 листопада — 275 день війни РФ проти України. Росіяни завдали ударів у районах щонайменше 8 населених пунктів Харківщини. Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

  • На Слобожанському напрямку росіяни здійснили обстріли з артилерії різних типів по районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ і Дворічна Харківської області. Поблизу Зеленого залучив ударний БпЛА;
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Вогневого ураження зазнав район населеного пункту Берестове Харківської області.

Протягом доби Сили оборони відбили атаки РФ біля 11 населених пунктів — Генштаб

Протягом доби 24 листопада українські Сили оборони змогли відбити спроби російських атак біля 11 населених пунктів на Донбасі. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Діброва Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині", — йдеться у повідомленні.

При цьому росіяни завдали 6 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснили 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

На Запоріжжі окупанти змушують українців переоформлювати документи на житло — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"В населеному пункті Мостове Запорізької області російські окупанти змушують місцеве населення переоформлювати документи на нерухомість та землю відповідно до законодавства Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають у ГШ, у разі відмови росіяни погрожують "націоналізувати", тобто просто забрати це нерухоме майно.

Підстав для зупинення бойових дій взимку немає, перевага на боці України — Воллес

Українські Сили оборони мають перевагу над російськими військами, відтак підстав для припинення бойових дій проти РФ у зимовий період немає, вважає міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Про це він розповів виданню The Daily Beast.

"З огляду на переваги, які українці мають у підготовці, обладнанні, а також високу якість військових проти деморалізованих, погано навчених та погано оснащених росіян, на користь України було б зберегти динаміку руху протягом зими", — зазначив міністр.

За його словами, українські військові вже отримали 300 тисяч бойових комплектів зимової форми від міжнародної спільноти. Воллес наголосив, що вони необхідні для ведення бойових дій у холодну погоду.

Голова МЗС Британії відвідає Україну, щоб надати підтримку під час зими

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі пообіцяв надати мільйони фунтів у подальшій підтримці Києва під час візиту до України, щоб забезпечити країні практичну допомогу, якої вона потребує протягом зими. Як повідомляє Reuters, про це заявив офіс британського міністра.

Зазначається, що Клеверлі, який збирається зустрітися з президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою у поїздці, також засудив Росію за "жорстокі напади" на цивільних осіб, лікарні та енергетичну інфраструктуру.

"Велика Британія стоїть пліч-о-пліч з Україною. Я бачив тут з перших рук, як британські зусилля допомагають хоробрим громадянам чинити опір і відновлюватися. Наша підтримка триватиме доти, доки буде потрібно для відновлення цієї чудової країни", — наголосив міністр.

Відтак британський уряд виділяє 3 мільйони фунтів на відновлення життєво важливої ​​інфраструктури й іще 5 мільйонів на "зернову ініціативу".

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — відбій загрози артобстрілу.

Всі атомні станції України поступово набирають потужність — Укренерго

"Вже працює значна частина теплоелектростанцій та гідроелектростанцій, поступово набирають потужність всі атомні станції, за винятком окупованої Запорізької АЕС. Нагадаємо, що атомні електростанції забезпечували половину виробництва електроенергії країни. Але АЕС після вимушеної зупинки повертаються в робочий режим повільно — це технологічна необхідність", — повідомили у пресслужбі регулятора.

В "Укренерго" нагадали, що у першу чергу енергоживлення подається на об’єкти критичної інфраструктури: газорозподільчі мережі, водоканали, очисні споруди, лікарні. Триває поступове заживлення побутових споживачів.

В Україні стартувала програма "Врятуй кінцівку", що передбачає проведення 15 000 операцій

“Сьогодні вся країна донатить на дрони. Але кожного дня з фронту та атакованих міст до лікарень поступають сотні поранених. Понад 70% травм – це травми кінцівок. Якщо не врятувати руки й ноги наших бійців та цивільних зараз, держава та суспільство отримає десятки тисяч людей з інвалідністю", – розповів ініціатор програми "Врятуй кінцівку", президент МБФ “Здоров’я українського народу” Сергій Сошинський.

За його словами, ціллю програми є забезпечення українських лікарень всім необхідним для проведення 15000 операцій на кінцівках завдяки фандрейзинговій кампанії по збору Першого медичного мільярда.

Для реалізації програми вже сформована експертна рада, куди увійшли понад 60 найкращих лікарів-ортопедів та реабілітологів України, які працюють у більшості регіонів. Також почалося створення реєстру медпрацівників та закладів охорони здоровʼя (обласні, міські, районні та інші лікарні), що опікуються травмами кінцівок та реабілітацією.

Кожен складний випадок травми, що буде зареєстрований у межах програми "Врятуй кінцівку", буде винесено на розгляд експертів програми, найважчі – на національні консиліуми, за результатами яких буде призначене лікування та конкретний медзаклад, який візьметься його оперувати. Найскладніші операції будуть проводитись на базі Інституту травматології та ортопедії НАМН України.

На Донеччині цілодобово діють 117 "пунктів незламності" — Кириленко

Про це повідомив керівник Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.

"Там тепло, вони оснащені генераторами, відповідно, люди можуть зарядити мобільні телефони та ліхтарики, отримати доступ до інтернету, інформацію про події в Україні й світі", — йдеться у повідомленні.

У більшості пунктів не передбачене харчування, лише питна вода, гарячі напої — чай або кава, печиво. Але кожна громада облаштовує локації в залежності від потреб і можливостей.

"У Святогірську та Лимані у пунктах незламності люди за потреби мають можливість переночувати, приготувати собі їжу, випрати одяг", — написав Кириленко.

Адреси пунктів не публікуються у відкритому доступі, немає їх і на загальній мапі. Обласна адміністрація ухвалила таке рішення з міркувань безпеки: "Інформуватиме кожна громада окремо. Людям роздаватимуть листівки", — розповіла у коментарі Суспільному речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко.

Понад 15 000 людей зникли безвісти під час війни в Україні

Про це заявив представник Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (International Commission on Missing Person, ICMP), пише Reuters.

Директор програм у Європі Метью Холідей заявив, що наразі невідомо, скільки людей були насильно переміщені, утримуються під вартою в Росії, живі і розлучені з членами своїх сімей, або померли і поховані. Процес розслідування справ зниклих безвісти в Україні триватиме роками, навіть після припинення бойових дій, сказав Холідей. Цифра 15 000 є оптимістичною, якщо врахувати, що в одному лише Маріуполі, за оцінками влади, загинули або зникли безвісти 25 000 осіб.

"Цифри величезні, і виклики, з якими стикається Україна, величезні. Крім того, вони ведуть війну з Російською Федерацією", — сказав Холідей.

На початок