З полону звільнили 12 українців, у Херсон подали електрику. 276 день війни. Онлайн

З полону звільнили 12 українців, у Херсон подали електрику. 276 день війни. Онлайн

З полону звільнили 12 українців, у Херсон подали електрику. 276 день війни. Онлайн
. Жінка проходить повз нещодавно пошкоджений будинок внаслідок російського удару в Херсоні, 25 листопада 2022 року, AP Photo / Bernat Armangue

26 листопада — 276-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • 26 листопада з російського полону вдалося звільнити 12 українців — військових та цивільних. Серед них — 4 бійців ВМС, двоє нацгвардійців, прикордонників, один боєць ТРо, а також троє цивільних — подружжя та чоловік, який вважався зниклим безвісти. Серед військових — двоє офіцерів, а також семеро рядових та сержантів.
  • Бельгія надасть Україні мобільні лабораторії та підводні дрони. Лабораторії можуть бути розгорнуті поблизу місця, де стався хімічний, бактеріологічний, радіологічний або ядерний інцидент, а підводні дрони виявлятимуть всі підводні загрози — міни або шпигунські пристрої.
  • Литва підготувала новий пакет допомоги для України в енергетичному секторі на більш як два мільйони євро. І ми будемо продовжувати надавати додаткову фінансову та гуманітарну допомогу щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні пережити зиму.
  • У Херсон подали електрику. Першочергово заживлені будуть об'єкти критичної інфраструктури міста та побутові споживачі.
  • Уряд Канади виділив 10 мільйонів доларів на закупівлю генераторів для України. Вони будуть доставлені для підтримки критичної інфраструктури в Україні.
  • 93% українців вважають, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу, лише 3% – заперечують це, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".
  • Командування Збройних сил України розповіло російським військовим правила здачі в полон згідно із міжнародним гуманітарним правом. Офіційне відеозвернення російською мовою опублікували в Telegram-каналі Генштабу ЗСУ.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн 276 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

У понеділок міністри юстиції країн "Великої сімки" обговорять воєнні злочини в Україні

"Сім найбільших промислово розвинених країн світу підтримують Україну. У понеділок та вівторок міністри юстиції країн "Великої сімки" зустрінуться в Берліні — уперше в історії. Тема: переслідування воєнних злочинів", — йдеться в повідомленні Міністерства юстиції Німеччини.

У Чорнобаївці на Херсонщині внаслідок російських обстрілів поранена дитина

Чорнобаївку на Херсонщині обстріляли російські військові. Внаслідок обстрілу поранена дитина, повідомляють в Херсонській ОВА.

Її доправили до дитячої обласної клінічної лікарні.

Путінська Росія є чистим проявом класичного фашизму – Подоляк

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що путінська Росія – це чистий прояв класичного фашизму у XXI столітті. Про це він написав він у Twitter.

“Якщо на початку війни РФ іще намагалася замаскувати справжні цілі війни різними відмовками, то зараз Кремль відверто каже лише про одну мету – знищення України як держави та масове вбивство українців як нації. Путінська Росія – це чистий прояв класичного фашизму у XXI столітті", — зазначив Подоляк.

Угорщина долучиться до ініціативи "Зерно з України"

Угорщина зобов’язалася також забезпечити 3,5 млн доларів, щоб забезпечити транспортування 10 тисяч тонн пшениці та продовольчих товарів з України до країн Африки. Про це заявила президентка Угорщини Каталін Новак під час саміту ініціативи Grain from Ukraine, повідомляє Суспільне.

"Підтримуємо не лише фінансово, а і логістично. Наш спеціальний термінал на кордоні з Угорщиною та Україною має підвищити і прискорити транспортування необхідних товарів", — сказала президентка Угорщини.

Вона закликала країни використовувати цю додаткову можливість для відновлення демократичних каналів.

"Має бути справедливий мир, мир для всіх нас. 150 тисяч етнічних угорців, які наразі мешкають в Україні, маємо 500 представників нашої меншини, які вже пролили свою кров, захищаючи Україну. Ми постійно просували необхідність зупинити це, нікому не потрібне, кровопролиття. Наш сусід може розраховувати на нашу підтримку", — сказала Новак.

Велика Британія надасть Україні гелікоптери Sea King

Про це повідомили у Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що Королівський флот уже провів навчання з їхнього використання для 10 екіпажів ЗСУ, повідомили в Міноборони Британії.

У Дніпрі під завалами може бути людина — голова облради

У Дніпрі під завалами зруйнованих внаслідок ракетного удару будівель може бути людина, рятувальники та кінологи продовжують пошуки. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Рятувальники ліквідували дві пожежі. Нині продовжують шукати людину, яка, ймовірно, перебуває під завалами. Роботи тривають, залучили кінологічну службу", — написав Лукашук.

За його словами, внаслідок обстрілів знищено чотири приватні будинки, ще два згоріли. Зруйновано приміщення, в якому виготовляли крупи. Площа зруйнованого складу перевищує тисячу квадратних метрів.

Окрім того, пошкоджено церкву, понад півсотні приватних осель і багатоповерхівку, два навчальні заклади. Внаслідок атаки без газу залишилось 35 приватних будинків.

Лукашук додав, що велика кількість громад Дніпропетровщини наразі без електроенергії.

На окупованій частині Донеччини росіяни проводять навчання з мобілізованими

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"В населеному пункті Новопетриківка Великоновосілківського району Донецької області зафіксовано проведення з мобілізованими окупантами тактичних навчань та виконання вправ зі стрілецькою зброєю", — повідомили у Генштабі.

За даними Генштабу, у період з 22 по 23 листопада, в населеному пункті Старомлинівка всі цивільні будинки були заселені мобілізованими.

"Укрпошта" на Херсонщині відкрила ще три стаціонарні відділення поштового зв’язку

Укрпошта на Херсонщині відкриває ще три стаціонарні відділення поштового зв’язку: в Зеленівці, Чорнобаївці та Білозерці Херсонського району. Відділення перший час працюватимуть на видачу пенсій, з 28 листопада відновлять доставку та прийом посилок.

Також з 26 листопада жителі ще 6 сіл зможуть отримати пенсії: в Музиківку, Надніпрянське, Інженерне, Степанівку, Приозерне та Комишани приїде пересувне відділення поштового зв’язку.

Станом на кінець листопада Укрпошта надає послуги у 82 населених пунктах Херсонської області.

Війська РФ п'ять разів обстріляли Херсон, загинула людина

Упродовж дня російські війська п’ять разів обстріляли Херсон, одна людина загинула.

Про це повідомила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

"Всього за день було 5 обстрілів, загиблих – 1, постраждалих – 0", — сказала вона.

За словами Лугової, внаслідок обстрілів росіян повибивало шибки на цокольному поверсі будівлі Дніпровської районної ради. Унаслідок влучення у гаражний кооператив загинула людина. Окрім того, обстрілів зазнали два будинки та суднобудівне училище.

Загалом у період 20-26 листопада у Херсоні зафіксували 80 влучень, 16 людей загинули та 35 постраждали, серед поранених є дитина.

У Києві світло вмикатимуть почергово — ДТЕК

У Києві електроенергія буде почергово вмикатись всім жителям до стабілізації ситуації. Про це повідомили у компанії ДТЕК "Київські електромережі"

“Ситуація в енергосистемі лишається надзвичайно складною, тому по всій країні, в тому числі в м. Київ продовжують застосовуватись екстрені відключення електроенергії”, — ідеться у повідомленні.

У компанії розуміють, що тривала відсутність світла ускладнює життя жителів Києва. Тому з 26 листопада ДТЕК “Київські електромережі” буде почергово вмикати світло всім жителям таким чином, щоб перерва в електропостачанні для кожного клієнта складала не більше 5 годин.

"Стабілізаційні графіки наразі не діють. Такий режим буде діяти поки вдасться знизити дефіцит генерації електроенергії та ситуація в енергосистемі не стабілізується”, — підкреслили у компанії.

Зеленський закликав світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

Президент Володимир Зеленський закликав світ визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу, як це вже зробили загалом понад 20 держав. Про це він заявив під час Міжнародного саміту ініціативи Grain from Ukraine.

"На тлі тяглої російської агресії не менш важливо визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Це вже зробили США, Канада, Австралія, Польща — загалом 17 держав. А у 2022 році це зробили Бразилія та Чехія. Напередодні я закликав до цього держави та міжнародні організації, які це ще не зробили. 23 листопада відповідне рішення ухвалила Румунія, 24 листопада — Ірландія, 25-го — Молдова. Ми закликаємо долучитись інших заради цієї важливої історичної правди", — зазначив Зеленський.

За словами президента, це буде виявом солідарності з Україною у ці складні для неї часи.

Зеленський закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель

Президент Володимир Зеленський закликав обмежити ціни на російську нафту на рівні 30-40 доларів за барель, аби Росія не використовувала доходи від неї у війні проти України.

Про це він сказав на пресконференції після установчого саміту ініціативи Grain from Ukraine.

"Обмеження, яке сьогодні розглядається, становить близько 65 доларів. Я вважаю, що воно штучне: Росія заробить ті десятки мільярдів. Ми б хотіли, щоб санкції виявилися результативними й обмеження були на рівні $30-40, аби Росія їх відчувала", — сказав президент.

Зеленський зазначив, що наразі обговорюється можливість запровадження санкцій у 9 пакеті.

За його словами, українські дипломати роблять усе можливе, щоб не було перерви між обмеженнями щодо Росії, а також "дотискають" зниження граничної ціни на нафту.

У Києві на Алеї сміливості відкрили табличку з ім’ям прем’єрки Литви Шимоніте

На Алеї сміливості у Києві відкрили табличку з ім’ям прем’єр-міністерки Литви Інгріди Шимоніте. Про це інформує пресслужба Офісу Президента.

Зазначається, що цю табличку створили на знак подяки за допомогу, яку Литва надала Україні в боротьбі з Росією.

За словами Зеленського, імена друзів і партнерів, які були поряд з українцями з початку повномасштабного вторгнення Росії, мають бути закарбовані не лише в пам’яті людей, а й у металі, щоб їх бачили наступні покоління.

"Це місце для великих людей, які допомагають Україні, підтримують нас із початку повномасштабного вторгнення Росії. Я хочу подякувати вам", – сказав Володимир Зеленський.

Інгріда Шимоніте зазначила, що допомога й підтримка – це найменше, що литовський народ може зробити для України, щоб віддячити за ту стійкість і звитягу, яку виявляють українці заради всієї Європи.

Прем’єр-міністр Литви висловила думку, що заснування Алеї сміливості спонукатиме друзів України приходити на це місце. Вона зазначила, що відвідає Алею разом зі своїми друзями та сім’єю після перемоги України.

"Ми будемо стояти до вашої перемоги, тому що те, що ви робите, важливо й для нас", – сказала Шимоніте.

Естонія продовжить тренувальні програми для ЗСУ — Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков провів телеконференцію зі своїм естонським колегою Ханно Певкуром і подякував Естонії за підтримку України.

“Провели змістовну телеконференцію з естонським колегою Ханно Певкуром під час відвідання ним наших бійців на тренувальній базі в Естонії. Користуючись нагодою, я привітав наших воїнів, які незабаром закінчують курс і повертаються в зону бойових дій”, — написав Резніков.

Він також подякував Естонії за потужну підтримку України і зазначив, що тренувальні програми в Естонії для української армії триватимуть.

На Миколаївщині жінка на власному подвір’ї виявила понад тисячу набоїв

Жителька села Прибузьке Галицинівської громади виявила на території свого подвір'я набої до стрілецької зброї. Про знайдені коробки із набоями жінка повідомила правоохоронців.

Про це в Телеграм-каналі повідомляє відділ комунікації Нацполіції в Миколаївській області.

"Повернувшись після закінчення на території громади бойових дій до постійного місця проживання, громадянка прибирала подвір’я у ході чого виявила декілька коробок із набоями", — йдеться в повідомленні.

Під час огляду подвір'я правоохоронці виявили та вилучили 1077 набоїв до автоматичної стрілецької зброї калібром 5,45 міліметра.

"Черкащина готова приймати переселенців" — Верещук

26 жовтня Черкащину відвідала віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук, щоб перевірити стан шелтерів (тимчасового житла) для переселенців. Наразі, з її слів, триває евакуація, і Черкащина прийняла більше 150 тисяч внутрішньопереміщених осіб.

Про результати перевірки вона розповіла Суспільному.

За словами Верещук, евакуація українців в інші регіони триватиме ще 3-4 місяці:

"І я, як людина, яка в штабі координує і відповідає за цей процес, я повинна була особисто перевірити, у якому стані нині шелтери, поговорити з керівниками громад, з керівництвом ОВА, побачити, які проблеми є під час розміщення людей, бо дійсно — навантаження велике", — сказала вона.

Верещук наголосила, що Черкащина прийняла понад 150 тисяч українців, і вона хотіла поспілкуватися, подивитися, наскільки спроможні громади прийняти ВПО.

"Я можу засвідчити, що Черкаська область готова. Десь через два тижні приміщення повністю підготують, техніка є, і тоді ми почнемо процес евакуації", — сказала віцепрем'єрка.

Як повідомила Верещук, невдовзі на Черкащину приїдуть херсонці, донеччани, щоб перечекати зиму:

"Ми відвідали громади і райдержадміністрації, почули їхні проблеми, пропозиції. Область працює, керівництво на своєму місці, всі готові підставити плече", — сказала вона.

На Миколаївщині жителя Первомайського району підозрюють у підтримці збройної агресії РФ

Жителю Первомайського району Миколаївщини повідомили про підозру в публічній підтримці збройної агресії Російської Федерації проти України. Про це повідомляє Первомайська окружна прокуратура.

За даними слідства, 52-річний чоловік, перебуваючи на робочому місці в сільській раді одного з сіл району, публічно, серед працівників та односельців, заперечував здійснення збройної агресії РФ проти України та вихваляв дії російських військ.

Чоловіку оголосили про підозру за частиною першою статті 436-2 Кримінального кодексу України — "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Помер міністр закордонних справ Білорусі

Раптово помер міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей. Про це з посиланням на прессекретаря МЗС білорусі Анатолія Глаза повідомляє державне агентство БЕЛТА.

Подробиці про причини й обставин смерті міністра не наводяться.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив співчуття рідним та близьким.

Війська РФ перегруповуються, щоб посилити підрозділи на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках

Російські війська зосереджують зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, обладнують оборонні рубежі та позиції, на окремих напрямках продовжують наступальні дії. Армія РФ продовжує перегрупування військ з метою посилення частин та підрозділів на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

За добу росіяни завдали 2 ракетні обстріли по цивільних об’єктах міста Дніпро та здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань армії РФ не виявлено.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області утримуються угруповання російських військ. Неподалік Кудіївки Харківської області росіяни задіяли ударний БпЛА.

На Куп’янському напрямку війська РФ ведуть активну оборону. На Лиманському напрямку зосереджують основні зусилля на веденні наступу, здійснюють обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Зокрема, по районах населених пунктів Берестове, Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині та Терни і Райгородок Донецької області. Біля Берестового російські війська застосували ударний безпілотник.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках російські військові намагаються продовжувати наступ. Обстріляли з артилерії різних типів райони населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Завдали авіаудару поблизу Авдіївки. В районі ж Нью-Йорка задіяли ударний БпЛА.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни ведуть оборонні дії. Обстріляли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Времівка Донецької області та Дорожнянка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Мала Токмачка, Щербаки, Кам’янське і Зелений Гай на Запоріжжі. Завдали авіаударів по районах Времівки Донецької області та Чарівного — Запорізької.

На Криворізькому та Херсонському напрямках війська РФ продовжують удосконалювати фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів та позицій. Не припиняє артилерійські обстріли підрозділів ЗСУ і населених пунктів на правому березі Дніпра. Задіяли увесь спектр артилерії для обстрілів населених пунктів Качкарівка, Червоний Маяк, Костирка, Зміївка, Берислав, Микільське, Придніпровське, Антонівка, Зеленівка, Музиківка, Чорнобаївка Херсонської області та міста Херсон.

За даними Генштабу, триває підготовка новоприбулих мобілізованих військовослужбовців збройних сил РФ, зокрема й на тимчасово зайнятій території України. В населеному пункті Новопетриківка Великоновосілківського району Донецької області зафіксовано проведення з мобілізованими тактичних навчань та виконання вправ зі стрілецькою зброєю. Разом з тим, у період з 22 по 23 листопада поточного року, в населеному пункті Старомлинівка всі цивільні будинки були заселені мобілізованими.

"В місті Пологи, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, виявлено місце утримання полонених військовослужбовців Сил оборони та цивільних громадян, яких затримано за звинуваченнями у співпраці з силовими структурами України", — йдеться у повідомленні.

За наявною інформацією, в окупованому Джанкої у Криму, російські війська облаштували полігон для проведення стрільб на території Калинівського регіонального ландшафтного парку.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили пункт управління, 9 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога, а також ще один важливий об’єкт військ РФ.

Кремль створює штучний голод у низці країн, блокуючи експорт зерна з України — Шмигаль

У Кремлі розуміють значення України як гаранта світової продовольчої безпеки і штучно намагаються створити голод у низці країн, блокуючи український продовольчий експорт. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив під час Міжнародного саміту з продовольчої безпеки, передає Укрінформ.

"Для Росії ці жертви є бажаними, на жаль, вони зацікавлені в стані глобальної нестабільності, так само як в 1933 році були зацікавлені в смерті українців", — наголосив він.

За словами прем'єра, в межах ініціативи Grain from Ukraine щодо посилення гуманітарної складової українського продовольчого експорту держави-учасниці будуть купувати українську продукцію та передавати її в ті країни, де існує загроза голоду.

Зокрема, Німеччина вже придбала 27 тисяч тонн української пшениці, яка буде спрямована до Ефіопії, США виділили 20 млн доларів на закупівлю українського продовольства, також прем’єр-міністр Польщі озвучив ініціативу виділити на зазначені цілі 20 млн доларів.

Шмигаль нагадав, що Україна, попри власні проблеми, виділила 900 млн грн на закупівлю пшениці та кукурудзи для Судану, Ємену, Кенії та Нігерії.

Ініціатива реалізується в партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

У Дніпрі внаслідок ракетного удару знищений квартал — ОВА

У Дніпрі внаслідок сьогоднішнього ракетного удару РФ знищено житловий квартал. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Російські ракети знищили мирний квартал у Дніпрі. Такий вигляд він має після сьогоднішніх прильотів. Понівечені людські життя… Понівечені будинки. Понівечені комунікації", — написав Резніченко, оприлюднивши фото з місця.

В обласному управлінні ДСНС поінформували, що у Дніпрі внаслідок ракетних обстрілів зруйновано 7 приватних будинків, багато помешкань зазнали ушкоджень.

За попередньою інформацією, постраждало 10 людей, у тому числі дитина. Одну жінку рятувальники витягли з-під завалів будинку та передали лікарям швидкої медичної допомоги.

На місці влучання виникло декілька осередків займання. Всі пожежі вже ліквідовано.

За даними рятувального відомства, ще одна ракета влучила у складське приміщення. Частину будівлі зруйновано. Надзвичайники працюють на місці події та розбирають завали, шукаючи людей.

До ліквідації наслідків ракетних ударів задіяно 14 одиниць основної та спеціальної техніки, а також 67 рятувальників.

На Дніпропетровщині вимкнення світла будуть не такими жорсткими - ОВА

Дніпропетровська область переходить на новий рівень подачі електрики. Тепер вимкнення будуть не такими жорсткими. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"У нас запроваджені три черги відключень. Два дні поспіль енергетики знеструмлювали по дві черги одночасно, в цей час зі світлом була тільки одна. Сьогодні пообіді ситуація змінилася. Тепер знеструмлюють одну чергу споживачів, у цей час дві — з електрикою", — зазначив він.

Резніченко додав, що при цьому надважливо економити, щоб область не перевищувала ліміт, який встановило Укренерго. У разі, якщо знову буде перевищення, знову будуть жорсткі відключення.

Австрія надасть 3,8 млн євро на ініціативу Grain from Ukraine

Австрія підтримує ініціативу "Зерно з України" та виділяє на неї 3,8 млн євро з метою постачання українського зерна нужденним в Ефіопії та Судані. Про це заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг під час запуску ініціативи "Grain from Ukraine".

"Використанню голоду як зброї немає місця в цьому світі, і це не повинно бути прийнятним", — заявив Шалленберг.

За його словами, саме тому необхідними є солідарні та багатосторонні дії, як ініціатива "Зерно з України", в якій Австрія візьме участь із загальним бюджетом у 3,8 млн євро.

Глава МЗС Австрії підкреслив, що і через 276 днів своєї агресивної війни проти України Росія не відступає від цинічного використання голоду та енергії як зброї проти українського народу та світу.

Шалленберг також згадав про мільйони українських жінок, дітей і чоловіків, які загинули під час Голодомору у 1932-33 роках і наголосив, що радянське керівництво нехтувало людським життям і гідністю.

"Сьогодні ми бачимо те ж саме. Ми ніколи не забудемо звірства, вчинені 90 років тому. І ми повинні домогтися, аби винні у сьогоднішніх звірствах були притягнуті до відповідальності", — підкреслив глава австрійського МЗС.

Росія використовує продовольство як зброю, як 90 років тому — фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 90 років тому нестача продовольства була використана як зброя, і сьогодні знову Росія використовує їжу як зброю. Про це вона сказала під час Міжнародного саміту ініціативи Grain from Ukraine, передає Суспільне.

"Росія знищила і знищує вашу сільгосппродукцію. Вона блокує порти, уражає різноманітні склади. Таким чином, створюючи проблеми для країн Африки, Близького Сходу та Азії. Вона також використовує дезінформацію, щоб перекладати провину на інші країни. Ми маємо продовжувати боротьбу", — сказала президентка ЄК.

Вона наголосила, що ініціатива "Зерно з України" має дуже важливе значення для всього світу.

"Бо ви показали величезне зобов’язання щодо забезпечення продовольчої безпеки у світі. Ми стоїмо на вашому боці. Ми не забудемо про наш обов’язок. З початку травня змогли експортувати понад 17 млн тонн продовольчих продуктів з України. І це єдина можливість для експорту для інших сільськогосподарської продукції", — сказала фон дер Ляєн.

За її словами, це вже дозволило отримати понад 19 млрд євро прибутку для фермерів та інших підприємств.

"Всесвітній банк та інші установи мобілізували 18 млрд євро на підтримку цієї солідарності. Зернова ініціатива дозволила забезпечити експорт 28 млн тонн сільгосппродуктів на міжнародних ринок. Це дуже важливо. Ми будемо виплачувати за перевезення 50 тисяч тонн того зерна, яке ви надаєте", — зазначила президентка ЄК.

Президент Володимир Зеленський заявив, що у 90-ті роковини початку Голодомору Україна запускає ініціативу Grain from Ukraine (Зерно з України), в рамках якої до середини наступного року близько 60 суден з українським зерном планується направити до найбідніших країн Африки.

У Херсоні подали електрику до головної каналізаційної станції та очисних споруд

Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

"У Херсоні електропостачання подали до головної каналізаційної насосної станції та очисних споруд", — зазначив Янушевич.

За його словами, далі світло найближчими днями поетапно з'являтиметься в житлових районах міста.

Grain from Ukraine: Франція допоможе доставити українське зерно до Сомалі, Ємену і Судану

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон під час Міжнародного саміту з продовольчої безпеки, повідомляє Суспільне.

Він наголосив, що агресивна війна Росії проти України посилила дестабілізацію ланцюгів постачання та загрожує світові продовольчою кризою.

"Найвразливіші країни не повинні платити ціну війни, якої вони не хотіли. Росія продовжує використовувати голод як інструмент впливу і зброю в цій війні. ЄС вже дозволив перевезення понад 15 млн тонн українського зерна до решти світу, це близько 60% зерна, яке ми змогли вивести з українського регіону", — сказав Макрон.

За словами французького президента, започаткування Зеленським ініціативи "Зерно з України" (Grain from Ukraine) робить великий внесок у зміцнення глобальної продовольчої безпеки.

"Я хотів би привітати цю ініціативу, яка відображає мужність українського народу. Ми виділяємо 14 млн доларів, щоб допомогти Всесвітній продовольчій програмі доставити 25 тисяч тонн пшениці, подарованої Україною, до Сомалі. Крім цього сьогодні я оголошую про додатковий внесок у розмірі 6 млн євро для транспортування та розподілу WFP українського зерна до Ємену та Судану", — сказав він.

У Дніпрі запрацювали ще шість "пунктів незламності": адреси

У Дніпрі облаштували ще шість "пунктів незламності". Вони знаходяться у Амур-нижньодніпровському та Новокодацькому районах міста. Про це сказано у пресрелізі Дніпровської міськради, який отримало Суспільне.

У "пункти незламності" можна прийти на випадок зникнення електроенергії, тепла та води.

Знаходяться вони за адресами:

- Лівобережна адміністрація (вул.20-річчя Перемоги, 51);

- Адміністрація Амур-Нижньодніпровського району (просп. Мануйлівський, 31);

- Адміністрація Соборного району (площа Шевченка, 7);

- Адміністрація Новокодацького району (просп. Сергія Нігояна, 77);

- Центральна адміністрація (просп. Лесі Українки, 65);

- Адміністрація Шевченківського району (вул. Михайла Грушевського, 70);

Також закінчують комплектацію перших 40 "пунктів незламності" в школах та центра соцзахисту у Дніпрі.

У Запоріжжі триває відкриття "Пунктів незламності"

Новий “Пункт незламності” відкрили у Вознесенівському районі Запоріжжя. У приміщенні Обласного центру молоді зігрітися й зарядити гаджети у разі блекауту одночасно можуть до ста людей. На відкритті побували кореспонденти Суспільного.

Заступниця директора Запорізького обласного центру молоді Анастасія Шиблова каже, що додатково на території ОЦМ будуть розкриті два намети з пунктами обігріву та можливістю зарядити свої пристрої.

"Також, у подальшому, буде ігрова зона для дітей, з якими будуть працювати аніматори та працювати психологи", - сказала вона.

Костянтин Юхименко, проєктний менеджер Запорізького обласного центру молоді, додає, що окрема територія передбачена для людей з тваринами, поруч є санвузол з холодною та гарячою водою, аби можна було доглянути за своїми улюбленцями та дати їм води.

Електропостачання до нового “Пункту незламності” забезпечуватиме дизельний генератор із потужністю 150 кіловатів. Загалом у Запоріжжі та не окупованих територіях області створені 95 “Пунктів незламності”. Невдовзі їх буде 150. Про це сказав Суспільному голова обласної військової адміністрації Олександр Старух.

У Запоріжжі планують перейменувати низку вулиць, назви яких пов'язані з Росією та Білоруссю

На наступній сесії Запорізької міської ради депутати планують перейменувати низку вулиць, назви яких пов'язані з Росією та Білоруссю. Про це повідомляють журналісти "Запорізького центру розслідувань".

Кореспонденти видання посилаються на проєкти рішень, до яких їм вдалося отримати доступ. Згідно з ними перейменовувати вулиці пропонують наступним чином:

  • вулиця Виборзька (орієнтир – музей техніки “Фаетон”) вулиця Автоклубна;
  • вулиця Єнісейська (район річкового порту) – вулиця Лівобережна;
  • вулиця Нарвська (розташована поруч із Виборзькою) – вулиця Графітна;
  • вулиця Мурманська (Бородинський мікрорайон) – вулиця Енергодарська;
  • вулиця Братська (селище Робітниче, Правий берег) – вулиця Бориспільська;
  • вулиця Рязанська (селище Мирне, Правий берег) – вулиця Романтична;
  • вулиця Ростовська (селище Миколаївське, Комунарський район) – вулиця Чорних Запорожців;
  • вулиця Російська (селище Миколаївське, Комунарський район) – вулиця Запорізьких вогнеборців;
  • вулиця Воронезька (3 Хортицький, Хортицький район) – вулиця Стародніпровська;
  • вулиця Підмосковна (Зелений Яр, Шевченківський район) – вулиця Олешківська;
  • вулиця Московська (селище ДД, Шевченківський район) – вулиця Маєткова;
  • вулиця Гродненська (Шевченківський район) – вулиця Волонтерська;
  • вулиця Москворецька (Шевченківський район ) – вулиця Байдакська.

Як раніше повідомляло Суспільне, для процедури дерусифікації вулиць, площ та пам’яток, пов’язаних з періодом Російської імперії та радянською добою створили робочу групу при Департаменті культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації.

У складі групи — науковці, політологи, соціологи, музейники, громадські діячі, журналісти. Вони звернулися до фахівців запорізьких вищих навчальних закладів із пропозицією надати варіанти нових назв із науковим обґрунтуванням.

На 450 га деокупованої Херсонщини виявили понад 3,5 тисячі вибухонебезпечних предметів

Херсонщина серед усіх деокупованих територій — найбільш замінована. Сапери поліції обстежили майже 450 га звільнених територій області та вилучили понад 3,5 тисячі вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють в Національній поліції України.

Завдяки роботі вибухотехнічних груп на Херсонщині вдалося забезпечити поліцейську присутність. Так, на звільнених територіях регіону відновили роботу 7 підрозділів поліції, 4 з них – у Херсоні. На вулицях обласного центру чергують 44 патрулі.

Також працюють і спеціалізовані слідчо-оперативні групи. Вони задокументували 578 воєнних злочинів російських військовослужбовців та їх пособників.

Військові РФ обстріляли Часів Яр на Донеччині

Внаслідок обстрілу троє людей дістали поранення, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Росіяни завдали авіаудару по Часовому Яру – троє людей зазнали поранень. Прямими влучаннями зруйновано під'їзд п'ятиповерхівки, пошкоджено недобудову та склад", — зазначив він.

Кириленко закликав жителів Донеччини евакуюватися через постійну загрозу обстрілів.

Через дії РФ черга у Босфорі складає понад 80 кораблів — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час саміту International Summit of Food Security.

"Росія намагається затягнути рух суден, черга у Босфора складає на сьогодні понад 80 кораблів, ми виступаємо за збільшення числа портів та безстрокове продовження цієї важливої ініціативи, аби Росія не заблокувала її знову. Задля подолання цього та загалом продовольчих загроз, Україна зібрала цілий захід. Я хочу оголосити, розповісти про цю нашу нову міжнародну ініціативу, яку підтримали ви, колеги. Ми вам дуже вдячні. Grain from Ukraine — в її рамках українське продовольство буде направлятися до країн Африки та Азії. Наша мета амбітна та конкретна - врятувати від голоду щонайменше 5 млн людей", — розповів Зеленський.

З полону звільнили 12 українців, у Херсон подали електрику. 276 день війни. Онлайн
Участь президента України в Міжнародному установчому саміті International Summit оn Food Security. Фото: Офіс президента України

Президент нагадав, що Україна відправила перші кораблі в середині листопада, 27 тисяч тон пшениці для Ефіопії.

"Сьогодні завантажується ще одне судно, це ще 30 тисяч тон пшениці для людей з Ефіопії, і зараз підзавантаження до портів України йдуть ще три судна, вони доставляють понад 80 тисяч тон продовольства пшениці для країн, що найбільше цього потребують. Загалом за програмою Grain from Ukraine до кінця наступної весни ми плануємо відправити з наших портів мінімум 60 суден, не менше 10 на місяць до країн їж загрозою голоду та посухи, це: Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен, Конго, Кенія, Нігерія", — зазначив Зеленський.

Він додав, що Україна запрошує до цієї гуманітарної ініціативи держави та соціально відповідальний бізнес: "Радий оголосити, що в день старту до Grain from Ukraine приєдналися 20 країн і більше".

У Дніпрі рятувальники продовжують працювати на місці влучання 3 російських ракет

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Рятувальники продовжують працювати на місці влучання 3 російських ракет. Через чергову атаку ворога постраждало 7 приватних будинків. 13 людей звернулися про допомогу до лікарів, 4 - госпіталізовані. Серед поранених є важкі", — написав Тимошенко у Telegram.

На кордоні затримали експравоохоронця, який збирав для Росії засекречену інформацію

Колишній співробітник МВС України під час служби збирав засекречену інформацію про керівництво та кадрових правоохоронців та отримані дані про співробітників спецслужби, а також Збройних сил України, Головного управління розвідки та полку "Азов" та військовослужбовців 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, хотів передати на флешці росіянам, інформує СБУ.

Чоловік планував особисто передати дані до посольства РФ у Будапешті, але його затримали на пункті пропуску під час перетину державного кордону.

"Чоловік проживав на території Білої Церкви, він розраховував стати "головним поліцейським" Києва та Київської області у разі захоплення регіону. Він перебував контактував з російським диверсантом Ігорем Безлером, а також підтримувала дружні зв’язки з іншими представниками так званої міліції ДНР", — розповіли в СБУ.

За даними правоохоронців, окрім картотеки українських правоохоронців, він збирав інформацію і про важливі об’єкти ЗСУ: бази, склади, арсенали, місця їх розташування.

"Під час обшуків у нього знайдено пістолет Макарова, символіку терористичної організації "ДНР" та забороненої в Україні комуністичної партії. Усі вилучені матеріали відправлено на експертизу", — зазначили правоохоронці.

Бельгія надасть Україні мобільні лабораторії та підводні дрони

Про це в інтерв'ю щоденній газеті Le Soir заявила міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер.

За її словами, Бельгія направить в Україну "найсучасніше обладнання", таке як мобільні лабораторії та підводні безпілотники: "Дві мобільні лабораторії, які можуть бути доставлені протягом трьох тижнів в Україну, можуть бути розгорнуті поблизу місця, де стався хімічний, бактеріологічний, радіологічний або ядерний інцидент. Він також може бути використаний у зонах стихійного лиха, де зруйновані пологові будинки або лікарні. Вони можуть надати невідкладну допомогу".

Дедондер додала, що поки що ніхто з країн ЄС не надсилав до України таке обладнання. Крім того, десять підводних дронів виробництва бельгійської компанії ECA Robotics також будуть доставлені в Україну до кінця травня.

"Ці безпілотники можуть виявляти всі підводні загрози, чи то міни, чи то шпигунські пристрої", — сказала міністр. — Це абсолютно нова передова технологія, яка їм (українцям - ред.) дуже допоможе".

Екс-прем'єр Великої Британії Борис Джонсон закликав допомагати українським лікарням

"Лікарні по всій Україні потребують нашої підтримки. Було дуже приємно відвідати Circle Health GroupCircle Health Group — це приватний постачальник медичних послуг у Сполученому Королівстві, заснований 2004 року колишнім інвестиційним банкіром Алі Парсою та офтальмологом-консультантом Масудом Фуладом, які надіслали 12 вантажівок з медичними наборами та допомогли завантажити 13-ту з ліжками та анестезіологічними апаратами для Херсона", — повідомив Джонсон у Twitter.

Через перепади світла Луцький зоопарк працює в критичних умовах

Луцький зоопарк через знеструмлення та короткочасні ввімкнення світла працює в критичних умовах. Працівники гріють тварин, як можуть, – повідомили на сторінці комунального підприємства.

З 23 листопада зоопарк отримував світло по 2-3 години двічі на добу. Більшість тварин, які потребують постійного тепла, раніше гріли з допомогою обігрівачів, кажуть в зоопарку: "тепла наразі потребує значна частина колекції: примати, холоднокровні, папуги, лемури. Якщо температура буде знижуватися, до цього переліку додадуться інші види".

Наразі ж тварин гріють усіма доступними способами: пляшками з теплою водою, приматам дають додаткові ковдри. Працівники на території зоопарку чергують цілодобово. Складнощі через відсутність світла також виникають при приготуванні їжі.

Як зазначили на сторінці комунального підприємства "Луцький зоопарк", наразі в закладі чекають на поставку раніше замовленого генератора. Коли обладнання привезуть – поки невідомо.

73% мобільної мережі в Україні — працює

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"73% мобільної мережі працює. Сьогодні багато хто прокинувся та побачив перші за 3 доби пропущені дзвінки та непрочитані смс від близьких. Зв'язок продовжує повертатися. І незабаром з'явиться в усіх регіонах. Відчутно покращилася ситуація зі зв'язком у Кіровоградській, Дніпропетровській, Волинській, Миколаївській, Полтавській, Харківській та Житомирській областях. Завдяки потужній роботі енергетиків, мобільні оператори перепідключили там половину базових станцій", — повідомили у Мінцифри.

У міністерстві уточнили, що стабілізувався зв'язок у Черкаській, Львівській, Рівненській, Вінницькій і Чернівецькій областях. Утім, у решті областей ще є труднощі зі зв’язком. Найбільші — в Донецькій та Запорізькій.

Київ завтра може вийти до планових графіків відключення світла

Про це в ефірі телеканалу "Київ" повідомив Віталій Кличко.

Зараз 25% жителів Києва без електроенергії — це дефіцит. І якщо ми далі будемо працювати, я впевнений, що наступними днями, сподіваюся, завтра, ми вже зможемо вийти до планових графіків відключень електроенергії", — сказав мер.

Він додав, що водопостачання відновлено в усьому місті, а в 95% будинків уже дали тепло.

У Києві теплопостачання відновили в понад 90% житлових будинків — Кличко

"Сьогодні відвідав одну з найбільших котелень столиці. Поспілкувався з тепловиками, перевірив, як вони працюють, щоб повернути тепло в домівки киян. На сьогодні теплопостачання відновили в понад 90% житлових будинків столиці. Кілька діб для цього працювали понад три тисячі спеціалістів "Київтеплоенерго". І продовжують працювати цілодобово, щоб тепло було в усіх киян", — зазначив мер столиці Віталій Кличко.

З Вовчанська на Харківщині евакуювали літніх людей, які не можуть самостійно пересуватися

Волонтери разом із поліцейськими евакуювали з прикордонного Вовчанська людей похилого віку, які не можуть самостійно пересуватися. Цю зиму пенсіонери проведуть у закладах для переселенців та пансіонатах.

Евакуацію людей провели волонтери з організації "Волонтер 68".

"Хлопці та дівчата забрали з міста Вовчанськ людей похилого віку, які не можуть самостійно пересуватися. Деяким буде надана допомога, вони будуть розміщені у спеціальних центрах", — повідомили волонтери.

Пенсіонерів з Вовчанська розселили в спеціальних закладах для переселенців та геріатричних пансіонатах.

З полону вдалося звільнити 12 українців — військових та цивільних

Про це повідомляє голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Черговий обмін полоненими. Нам вдалося звільнити 12 наших людей. Серед них - 4 бійців ВМС, двоє нацгвардійців, прикордонників, один з ТРо, а також троє цивільних - подружжя та чоловік, який вважався зниклим безвісти. Серед військових — двоє офіцерів, а також семеро рядових та сержантів. Додому їдуть воїни, які захищали зокрема Маріуполь, ЧАЕС та острів Зміїний", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що за останній тиждень нам вдалося повернути 98 українців.

Литва підготувала пакет допомоги для України в енергетичному секторі на понад 2 000 000 євро

Про це під час візиту до Києва повідомила прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте.

"Литва вже підготувала новий пакет допомоги для України в енергетичному секторі на більш як два мільйони євро. І ми будемо продовжувати надавати додаткову фінансову та гуманітарну допомогу щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні пережити зиму", — наголосила Шимоніте.

Вона додала, що Україна бореться "не тільки за свою свободу, а і за нашу": "Україна захищає світовий правопорядок. Тому наша підтримка буде продовжуватися допоки не буде вашої і відповідно нашої перемоги. Військова і гуманітарна підтримка від уряду Литви почався для України ще до 24 лютого і конвої вантажівок будуть продовжать направляти в Україну БПЛА теплий одяг для військових, опалювальні станції та генератори".

У Херсоні виявляють та знешкоджують російські ДРГ

У Херсоні тривають фільтраційні та інші заходи пов'язані з виявленням та знешкодженням незаконних збройних формувань та ДРГ. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону "Єдині новини" заявив керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

На Херсонському напрямку ситуація залишається стабільною. Російська армія не веде активних наступальних дій, але продовжує регулярно обстрілювати українські території.

"На лівому березі російські окупаційні війська відчувають постійний вогневий тиск з нашого боку. Разом з тим, вони створюють ешелоновану систему, обладнують інженерні загородження, перегруповують війська", повідомляє Єрін.

У Харкові розробили 34 автобусні маршрути, які діятимуть при зупинці електротранспорту

Про це повідомили у Харківській міській раді з посиланням на Департамент інфраструктури.

"Розроблені маршрути проходять повз станції метрополітену (пункти обігріву), магазини, ринки, лікарні та ін. Для зручності пасажирів кінцеві пункти багатьох маршрутів організовані на площі Конституції", — йдеться у повідомленні.

Тимчасова схема працюватиме на період відключення електроенергії та зупинки електротранспорту від двох годин. Для організації роботи автобусів цими маршрутами знадобиться до півтори години. На маршрутах курсуватимуть 83 одиниці транспорту.

Із мапою та графіком тимчасових автобусних маршрутів можна ознайомитися за посиланням.

У Нікопольському районі замінована берегова лінія Каховського водосховища

"Нагадую, що в районі діє цілодобова заборона виходу на воду. Мова йде про акваторію Каховського водосховища, де військові патрулі здійснюють цілодобовий контроль берегової смуги. Останній тиждень маємо прикрі випадки нічних спроб виходу на воду жителям прибережних територій. Ці випадки закінчились попереджувальним вогнем зі стрілецької зброї та затриманням порушників. Військові мають команду відкривати вогонь на враження по надводним цілям", — написав у Telegram голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

Поліція Дніпропетровської області показала наслідки обстрілу РФ

"Внаслідок влучання в будинки у приватному секторі в Амур-Нижньодніпровському районі є постраждалі. 26 листопада ворог поцілив в житлові будинки мирних жителів міста. Наразі відомо про 7 зруйнованих помешкань в приватному секторі. На місці влучання виникла пожежа", — повідомили у поліції.

Grain From Ukraine. Зеленський провів у Києві брифінг з прем'єром Бельгії

"Одним із головних питань, які ми сьогодні обговорили з Александром Де Кроо, стала наша ініціатива Grain From Ukraine. Бельгія підтримала її та вже приєдналась, надавши фінансування для здійснення гуманітарного постачання продовольства. Завдяки таким спільним зусиллям мільйони людей у найбідніших країнах Африки та Азії будуть врятовані від голоду й повʼязаних із ним соціальних катаклізмів. Україна завжди була й залишатиметься гарантом світової продовольчої безпеки, і навіть у жорстких умовах війни українське лідерство працює заради глобальної стабільності", — зазначив Володимир Зеленський.

Мінреінтеграції перерахувало понад 41 млн грн звільненим з полону українцям

Як повідомляє прессслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, 41,3 млн грн було спрямовано українцям, звільненим з російського полону. Ще 4,9 млн грн надійшло сім’ям незаконно ув’язнених у РФ українських громадян.

"Одноразову фінансову підтримку по 100 тис. грн отримали ще 49 родин бранців кремля та 413 звільнених із полону. Вони були визнані Міжвідомчою комісією позбавленими свободи внаслідок збройної агресії Росії проти України", — ідеться в повідомленні.

У Дніпрі внаслідок обстрілу зруйновано будиники, поранена жінка

За повідомленням голови обласної військової адміністрації Валентина Резніченка, вже відомо про 7 частково зруйнованих приватних будинків. Вибух спричинив пожежу. Попередньо, поранена жінка. Її витягли з-під завалів та доставили до лікарні.

В Херсон подали електрику — Офіс президента

"Подали електрику в Херсон. Як і обіцяли - впорались трохи більше ніж за тиждень. Першочергово - подаємо потужності на критичну інфраструктуру міста і далі відразу ж побутовим споживачам. Дякую усім хто цілодобово працював над цим завданням: ДСНС, поліції, електрикам з усієї України, очільникам Херсонської та Миколаївської ОВА та їх командам", — повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

В Одесі затримали агента ФСБ Росії

Про це повідомили у пресслужбі СБУ в Одеській області.

За інформацією слідчих, чоловік збирав інформацію про розташування оборонних позицій військових, кількість бійців та техніки в Одеській області, знімав на відеореєстратор в авто і згодом планував відео передати росіянам.

Мер Дніпра повідомив про обстріл з боку РФ

"Після прильоту, міські комунікації та інфраструктура не постраждали. Є автоматичне відключення декількох ТП", — написав мер Дніпра Борис Філатов у Telegram.

Повітряна тривога оголошена у шести областях — Луганська, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська, Харківська, Донецька.

У Дніпрі до оголошення повітряної тривоги пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

До Києва прибули голови урядів Литви та Польщі

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Радий вітати сьогодні в Києві голів урядів Литви та Польщі Інгріду Шимоніте й Матеуша Моравецького. У форматі Люблінського трикутника ми обговорили актуальні питання та виклики, а також підписали спільну заяву, в якій узгодили низку наших позицій:

  • підтвердили готовність активізувати дискусію в НАТО щодо запрошення України до переговорів про вступ з огляду на майбутній саміт у Вільнюсі.
  • наголосили на важливості подальшого посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні, а також підтвердили подальшу участь у відновленні України.
  • підтримали початок переговорів про вступ України в ЄС одразу після ухвалення Єврокомісією позитивної оцінки щодо виконання рекомендацій щодо заявки на членство", — зазначив Шмигаль.

Станом на 11:00 виробники електроенергії покривають близько 75% потреб споживання

Як повідомляє "Укренерго", станом на 11:00 введено в роботу ще один атомний блок, збільшується потужність до планового рівня на інших.

"Виробники електроенергії зараз покривають близько 75% потреб споживання. Проте ще 25% електроенергії все ще залишаються в дефіциті, тому сьогодні на всій території України діє режим обмеження споживання. Звертаємо увагу, що ми більше не зазначаємо, які саме види відключень, аварійні чи планові, будуть застосовані: це вирішують обленерго", — йдеться у повідомленні.

В "Укренерго" нагадали, що кожен українець, в будинок якого повернулось світло, може допомогти швидше повернути його іншим, просто заощадливо споживаючи електроенергію.

Путін зустрівся з "фейковими" російськими матерями мобілізованих — ISW

Про це повідомляє Американський інститут вивчення війни (ISW).

"Президент Росії Володимир Путін неправдиво представив зустріч з 18 відібраними жінками, які займають впливові посади в російській політичній сфері, як відкриту дискусію з матерями мобілізованих військовослужбовців 25 листопада, за два дні до російського Дня матері", — йдеться у повідомленні.

Як повідомляє ISW, Путін використав зустріч, щоб пообіцяти поліпшити умови для мобілізованих, закликати росіян не довіряти несприятливим повідомленням ЗМІ про мобілізацію і проявити солідарність з сім'ями російських солдатів.

Водночас, аналітики зазначають, що заклики родичів російських солдатів не отримали відповіді.

"Російський новинний канал розмістив відео 24 листопада, в якому росіянка стверджує, що влада не зустрічається з нею, незважаючи на те, що вона шукає свого сина-солдата, який зник у березні. Рада матерів і дружин повідомила, що невідомі особи почали стежити за її членами після того, як 21 листопада вони оголосили про проведення круглого столу для розгляду проблем, з якими стикаються військовослужбовці строкової служби. YouTube-канал "Мами Росії" розмістив відеозвернення до Путіна, в якому кілька матерів просять Путіна не допустити мобілізації їхньої єдиної дитини", — йдеться у звіті ISW.

Депутати від "Слуги народу" проінспектують роботу "пунктів незламності" у Києві

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

“Кияни жаліються на невідповідність інформації щодо роботи Пунктів незламності в місті Києві. Щоб виправити проблему та проінспектувати всі 530 локацій, залучили народних депутатів “Слуги Народу”, — написав Арахамія у Telegram.

За його словами, за вихідні “Слуга народу” планує “провести повну актуалізацію даних, паралельно вирішувати проблеми з обладнанням, логістикою та функціонуванням локацій”.

25 листопада у відеозверненні президент Володимир Зеленський заявив, по всій країні розгорнуті "Пункти незламності", але не у всіх містах місцева влада попрацювала якісно. Зокрема, багато скарг у Києві. Фактично нормально забезпечено лише пункти, які розгорнуті на базі ДСНС та на столичному вокзалі, а над іншими пунктами ще потрібно працювати.

На Запоріжжі знищені три російських склади боєприпасів – Генштаб

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних Сил України.

Зокрема у тимчасово окупованому місті Мелітополь знищено склад боєприпасів окупантів, близько 50 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Також два склади було знищено у Василівському районі. Тут до 130 окупантів поранено, також знищено 7 одиниць військової техніки різного типу.

Кількість ліквідованого особового складу ворога уточнюється.

Байден закликав вшанувати пам'ять жертв Голодоморів

Відповідно заяву президента США опублікувало посольство США.

"У той час як хоробрий український народ продовжує захищати свою демократію та свободу від жорстокої агресії Росії, ми не забуваємо вшанувати також жертв несправедливості та жахів, заподіяних Україні в минулому", — йдеться у повідомленні.

Він нагадав, що у листопаді відзначаються роковини Голодомору – “смерті від голоду”.

"Під час свого правління Йосип Сталін запровадив жорстку та репресивну політику щодо України, включаючи створення навмисного голоду в 1932-33 роках, який призвів до загибелі мільйонів невинних українських жінок, чоловіків та дітей. Ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих у цій безглуздій трагедії і віддаємо належне стійкості українського народу, який пережив розруху й тиранію, щоб врешті-решт створити вільне та демократичне суспільство", — наголосив Джо Байден.

Українців закликали о 16:00 запалити свічку у вікні у пам'ять про жертв Голодоморів

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав українців о 16:00 26 листопада засвітити свічку у вікні у пам'ять про загиблих під час Голодоморів.

"За різними підрахунками, демографічні втрати українців становлять від 4-ох і аж до 10-ти мільйонів людей. Найбільша кількість загиблих від Голодомору була в Харківській, Київській, Сумській, Черкаській, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській та Вінницькій областях", — зазначив Лубінець.

440 дітей загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, станом на ранок 26 листопада 2022 року більше ніж 1289 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії. За інформацією ювенальних прокурорів 440 дітей загинуло та понад 849 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 424, Харківській — 266, Київській — 117, Миколаївській — 77, Запорізькій — 76, Херсонській — 69, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Дніпропетровській — 32.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

Внаслідок обстрілу військовими РФ Херсона в черзі біля магазину загинула 70-річна жінка

25 листопада під час обстрілу Херсона біля супермаркету, де стояли люди у черзі, впав снаряд. Загинула 70-річна жінка, поранення отримав 19-річний хлопець. Його доставили в обласну лікарню, повідомили Суспільному в обласному терцентрі медицини катастроф.

Також в Шуменському мікрорайоні поранені троє людей, які під час обстрілу міста перебували в легковому автомобілі. 39-річна жінка з пораненнями потрапила до лікарні, 37-річній жінці та 49-річному чоловіку допомогу надали на місці.

Після 14-ї години, внаслідок вибуху на підприємстві на Острові були поранені двоє людей. Охоронець перебував у приміщенні, в якому розбилося скло, і отримав різані рани голови. Його знайома, яка в цей час прийшла навідати чоловіка, має поранення плеча. Обоє отримали допомогу на місці.

У Києві без світла залишаються 130 тис. абонентів

Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація.

"Без постачання електроенергії, в режимі аварійних відключень залишаються 130 тис. мешканців столиці.Водопостачання відновлено в повному обсязі, по усіх районах міста. В квартирах верхніх поверхів багатоповерхівок, які ще досі знеструмлені можливий понижений тиск води в мережі. Триває запуск теплопостачання", — йдеться у повідомленні.

Генштаб закликає росіян здаватися в полон, союзники надсилають Україні генератори та обігрівачі. 276 день війни. Онлайн
Дитина робить уроки без світла. Фото: УНІАН

Також у КМВА повідомили, що мобільний зв'язок практично доступний в усіх районах, але не виключаються ймовірність локальних проблеми в місцях без електроживлення.

"Протягом 24-х годин заплановано завершити всі відновлювальні роботи. Вода, тепло, зв'язок повернеться до роботи в штатному режимі. Електроенергія подаватиметься згідно графікам стабілізаційних відключень", — зазначили в адміністрації.

РФ знімає ядерні боєголовки зі старих ядерних крилатих ракет через виснаження запасів

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Росія, ймовірно, знімає ядерні боєголовки зі старих ядерних крилатих ракет і стріляє неозброєними боєприпасами по Україні. Зображення з відкритих джерел показують уламки ймовірно збитої крилатої ракети повітряного запуску AS-15 KENT (ALCM), розробленої у 1980-х роках виключно як система доставки ядерної зброї. Боєголовка, ймовірно, була замінена на баласт", — йдеться у повідомленні.

Розвідники зазначають, що з одного боку — така інертна система може завдати певної шкоди через кінетичну енергію ракети та будь-яке невитрачене паливо, але вона навряд чи зможе досягти надійного ефекту проти призначених цілей.

"Росія майже напевно сподівається, що такі ракети функціонуватимуть як приманки та відволікатимуть українську протиповітряну оборону. Якими б не були наміри Росії, ця імпровізація підкреслює рівень виснаження російських запасів ракет великої дальності", — йдеться у звіті Міноборони.

Офіс президента опублікував ролик до Дня пам'яті жертв голодомору

"Українці пройшли через дуже страшні речі. І попри все зберегли здатність не підкорюватися та свою волелюбність. Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом", — йдеться у підводці до відео.

Військові РФ обстріляли Куп'янськ з артилерії вранці 26 листопада: поранена людина

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Він також розповів про обстріли міст та селищ на території області протягом останньої доби.

"Окупанти протягом доби наносили ракетні та артилерійські удари по прикордонних районах області. Близько 17:00 росіяни кілька разів влучили ракетами "С-300" по Чугуєву, є пошкодження нежитлових приміщень", — йдеться у повідомленні.

Поранених внаслідок обстрілу Чугуєва немає. Крім того, окупанти обстріляли гаражі у Куп'янську. Поранених внаслідок цього обстрілу також немає, уточнили в ДСНС.

"Горіли 6 гаражів на площі 200 кв.м. Вогонь загасили о 04:20", — повідомили у ДСНС.

За добу РФ втратила 560 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 26 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 86 710 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 560 військових.

З техніки росіяни втратили:

  • танків — 2901 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 5848 (+4) од,
  • артилерійських систем — 1896 (+1) од,
  • РСЗВ — 395 (+0) од,
  • засоби ППО — 209 (+0) од,
  • літаків — 278 (+0) од,
  • гелікоптерів — 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1554 (+1),
  • крилаті ракети — 531 (+0),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4406 (+2) од,
  • спеціальна техніка — 163 (+0).

Дані уточнюються.

"Увірвались в приміщення і фотографували нас". У Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ прокоментували обшуки

У Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ прокоментували обшуки СБУ, які відбулися 25 листопада в Свято-Миколаївському соборі. Архимандрит Никита каже, що правоохоронці увірвались в приміщення, вивели всіх з кімнат, приставили до стіни, роздягнули і фотографували. Щодо знайдених документів про російські громадянства та "методички" з Москви не говорив.

Про це архимандрит розповів у відео, яке опублікували на сторінці єпархії у Facebook.

За його словами, обшуки тривали 12 годин, розпочалися о 7:00.

"О 7:00 ми почули незрозумілі звуки. Виломали двері. Нас вивели зі своїх кімнат, усіх, хто перебував у єпархії, приставили до стіни, роздягнули і виявляється сфотографували", — каже архимандрит.

Більше інформації про обшуки у єпархії пообіцяли надати згодом.

В СБУ заявили, що під час обшуків у соборі знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівників єпархіальних структур. Також виявили "методички" від кураторів з Москви нібито щодо того, як проводити церковні літургії після повномасштабного вторгнення.

25 листопада Суспільне намагалось сконтактувати з архимандритом Никитою. Він на дзвінки не відповідав.

Канада виділила 10 млн доларів на генератори для України

Уряд Канади виділив 10 мільйонів доларів на закупівлю генераторів для України. Про це повідомив міністр міжнародного розвитку Канади Харджит Саджан.

Посадовець зазначив, що мільйони мирних жителів України нині без світла.

“Оскільки Путін продовжує безрозсудно нападати на невинних людей, наша рішучість допомогти Україні лише зміцнюється. Ми виділили 10 мільйонів доларів Міжнародній організації з міграції, щоб закупити та розповсюдити генератори для критичної інфраструктури в Україні”, — написав Саджан у Twitter.

На Миколаївщині через обстріли без електропостачання залишаються 87 населених пунктів

Без електропостачання на території Миколаївської області внаслідок обстрілів російськими військами станом на ранок 26 листопада залишаються 87 населених пунктів, з них — чотири частково, у Баштанському та Миколаївському районах. Також у цих населених пунктах відсутнє водопостачання та не працює каналізація.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, внаслідок обстрілів російськими військами в області частково пошкоджено або повністю знищено 825 об’єктів електропостачання та 30 об’єктів водопостачання, в тому числі водовід "Дніпро-Миколаїв".

Окрім цих об’єктів, російські війська пошкодили та знищили ще 12 820 цивільних будівель та об’єктів. До цього числа входять 8 816 об’єктів житлового фонду, 92 медичні заклади, 388 навчальних закладів, 184 заклади культури, 189 об’єктів промислових підприємств, 994 об’єкти газопостачання, 96 об’єктів теплопостачання та 2 061 інший невійськовий об’єкт.

Через обстріли армії РФ поранення отримали жителі Краматорська та Бахмута

Протягом 25 листопада від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині поранення отримали четверо людей. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 25 листопада росіяни поранили чотирьох цивільних на Донеччині: трьох у Бахмуті, та одного у Краматорську", — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1223 людей, ще 2638 людей отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

Міноборони РФ збільшило кількість обмінів, щоб заспокоїти невдоволення в інформпросторі — ISW

Міністерство оборони Росії збільшило частоту обміну військовополоненими, намагаючись заспокоїти невдоволення в інформаційному просторі з приводу попередніх невдач домовитися про повернення російських військовополонених. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські та українські джерела повідомили про три одночасних обміни військовополонених між 23 та 25 листопада, відзначили аналітики.

“Російські та українські офіційні особи обміняли 35 російських військовополонених на 35 українських військовополонених 23 листопада, 50 російських військовополонених на 50 українських військовополонених 24 листопада та дев'ять російських військовополонених на дев'ять українських військовополонених 25 листопада”, — йдеться у звіті.

Частота обміну військовополоненими протягом останніх кількох днів сама по собі є переломом, вважають аналітики. Міноборони Росії було помітно стриманим у проведенні таких обмінів і зіткнулося зі значною критикою через очевидну відсутність уваги до російських військовополонених протягом останніх місяців, йдеться в аналітичному звіті.

Збільшення частоти обмінів між військовополоненими, ймовірно, частково покликане подолати невдоволення російських військових блогерів. Вони повідомляли про останні серії обмінів у відносно нейтральному тоні та наголошували на рівному співвідношенні обміну.

У Дніпрі та області діють екстрені вимкнення світла

На Дніпропетровщині станом на 26 листопада діють екстрені вимкнення електроенергії. Про це мовиться на сайті компанії "ДТЕК Дніпровські електромережі".

Графіки стабілізаційних та аварійних відключень, складені раніше, наразі не діють.

У Черкасах у вихідні курсуватиме вдвічі менше тролейбусів. Розклад руху

У Черкасах 26 та 27 листопада на лінію виходитиме приблизно половина рухомого складу КП "Черкасиелектротранс". Вони їздитимуть за спеціальними графіками, повідомив директор комунального підприємства Борис Марченко.

"Графіки довелося коригувати у зв’язку із непростою ситуацією в енергетичній системі країни, до якої призвели ракетні атаки росіян. Тож під час складання розкладу руху враховані графіки відключень електроенергії та інтенсивність пасажиропотоку", – пояснив Борис Марченко.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів, а також 4 — по позиціях зенітно-ракетних комплексів РФ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада.

Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили пункт управління, 5 районів зосередження особового складу та ОВТ російського війська, а також 2 інших важливих об’єкти окупантів.

Російські війська п’ять разів обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 26 листопада російські війська п’ять разів обстріляли з "Градів" та важкої артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це у своєму телеграмі повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Загиблих та поранених немає.

За попередніми даними, серйозних руйнувань інфраструктури чи житлових будинків немає. Наразі інформацію уточнюють, написав у своєму телеграмі голова облради Микола Лукашук.

У Костромській області РФ населення закликають нести теплий одяг російським військовим — Генштаб ЗСУ

Залишається невирішеним питання матеріально-технічного забезпечення мобілізованих російських військовослужбовців. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада.

Так, у Костромській області, через соцмережі, закликають населення виготовляти маскувальні сітки, нести теплий одяг, каремати, спальні мішки та інші речі, що так необхідні військовослужбовцям в польових умовах. Водночас, незважаючи на заходи пропаганди, спостерігається певний спад матеріальної підтримки російських військових із боку цивільного населення.

Російське військово-політичне керівництво почало отримувати доповіді про реальний стан справ проведеної мобілізації та виконання плану осіннього призову на військову службу. Відомо, що військкомати Калінінградської області вже не виконують плани осіннього призову на строкову службу через ухилення призовників.

Підтверджено втрати російського війська за 24 листопада на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада.

У місті Мелітополь знищено склад боєприпасів окупантів, близько 50 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Два склади було знищено у Василівському районі. Тут до 130 окупантів поранено, також знищено 7 одиниць військової техніки різного типу. Кількість ліквідованого особового складу війська РФ уточнюється.

Відзначається велика кількість втрат у підрозділах окупантів на Луганщині — Генштаб ЗСУ

Відзначається велика кількість втрат у підрозділах окупантів, що діють у Луганській області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада.

Загалом, на тимчасово захопленій території області збільшилась кількість цивільних лікарень, що використовуються військом РФ для лікування виключно російських військових. Для цивільного населення регіону медичні послуги стають все менш доступними. Лікарні населених пунктів Красний Луч, Антрацит і Лутугине переповнені пораненими окупантами, а морги — тілами мертвих окупантів.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада.

На Слобожанському напрямку військо РФ здійснило артилерійські обстріли по районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Липці, Стариця, Огірцеве та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни ведуть активну оборону, обстріляли з танків та ствольної артилерії райони населених пунктів Куп’янськ, Берестове, Кислівка і Табаївка Харківської області, Стельмахівка, Макіївка і Площанка на Луганщині та Ямполівка і Торське Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Красногорівка, Веселе, Авдіївка, Опитне, Водяне, Невельське та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках військо РФ активно обороняється. Здійснило обстріли з танків і всього спектру артилерії по районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Времівка, Новопіль, Зелене Поле Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське і Чарівне на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках окупанти фортифікаційно облаштовують позиції по береговій лінії та в глибині оборони, удосконалюють логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняють артилерійські обстріли позицій українських військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Безпосередньо від російського вогню постраждали міста Очаків та Херсон.

Росіяни перегруповують свої війська — Генштаб ЗСУ

Росіяни перегруповують свої війська, щоб посилити свої угруповання на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 листопада. Також армія РФ не припиняє завдавати ударів по цивільних об’єктах, стримує дії підрозділів Сил оборони.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Первомайське, Красногорівка та Невельське Донецької області.

Військо РФ завдало 11 ракетних, 7 авіаційних ударів та здійснило понад 50 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Ракетних ударів зазнали Куп’янськ і Чугуїв Харківської області, Біленьке на Донеччині та Комишуваха і Кушугум Запорізької області.

В Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Що відомо про цей день

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. 2022 року 88 роковини цих трагічних подій припали на 26 листопада.

На початку 20 століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 1932-1933 років, що організувала радянська влада з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору, який забрав мільйони життів на території України та Кубані. За оцінками Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, у 1932-1933 років від голоду померли 10,5 мільйона українців. Найбільше постраждали колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих.

Вперше вшановувати пам’ять жертв голодоморів почали в 1998 році згідно з указом тодішнього президента Леоніда Кучми. Сучасну назву і дату пам’ятного дня визначив указ наступний президент Віктор Ющенко в травні 2007 року. А 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні", згідно з яким Голодомор був визнаний геноцидом українського народу.

Традиційно в цей День пам'яті жертв Голодоморів українці відвідують поминальні богослужіння, ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників загиблим. Також 27 листопада 2021 року на всій території України приспустять державні прапори, а також оголосять загальнонаціональну хвилину мовчання.

За підтримки організації "Save the Children" та в партнерстві з Міністерством освіти і науки України створено безкоштовний застосунок "Library for All" (Бібліотека для всіх). Він допоможе дітям продовжувати навчання незалежно від місця перебування.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

"Онлайн-бібліотека містить українськомовні книги для дітей початкової школи. Книги українською мовою охоплюють широкий спектр інтересів, щоб зацікавити кожну дитину і продовжувати виховувати любов до читання", — йдеться у повідомленні.

Платформа цифрової бібліотеки "Library For All" також може працювати в автономному режимі.

Мін'юст РФ вніс компанію Meta Цукерберга в "список екстремістів"

Міністерство юстиції Росії внесло Meta — материнську компанію Facebook, Instagram і WhatsApp — до свого реєстру “екстремістських” організацій. Про це повідомляє CNN з посиланням на сайт міністерства.

Зараз у списку понад 100 компаній і організацій, у тому числі “американська транснаціональна холдингова компанія Meta Platforms Inc., що продає наступні продукти: соціальні мережі Facebook і Instagram”, йдеться на сайті.

Російський регулятор зв’язку Роскомнадзор заблокував доступ до Facebook і Instagram у березні після того, як Тверський районний суд Москви визнав Meta винною в “екстремістській діяльності”. Рішення суду не стосувалося месенджера Meta WhatsApp.

У відповідь президент Meta з глобальних справ Нік Клегг заявив, що компанія робила “все можливе, щоб відновити наші послуги”, але “мільйони звичайних росіян” скоро “опиняться відрізаними від достовірної інформації”, передає CNN.

У МОЗ роз'яснили, як виписувати лікарняні і рецепти за відсутності світла

В умовах відсутності електропостачання та інтернету лікар може видати пацієнту паперові направлення, рецепт на ліки, лікарняний чи свідоцтво про народження дитини. Таке роз'яснення оприлюднило Міністерство охорони здоров'я.

Як поясили в МОЗ, для внесення даних в Електронну систему охорони здоров'я про ці послуги заклад має 5 робочих днів від закінчення звітного періоду.

"Національна служба здоров'я сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо в закладі немає інтернету і спеціалісти не можуть одразу внести надану послугу до ЕСОЗ, потрібно пам'ятати: згідно з постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440 заклад має на це 5 робочих днів від закінчення звітного періоду”, — зазначили у МОЗ.

Наприклад, якщо послуга була надана в листопаді, заклад може внести дані до 7 грудня включно. Такі дані будуть акцептовані НСЗУ та оплачені.

Паперові рецепти на “Доступні ліки”

Крім того, на час воєнного стану у разі відсутності електрики та інтернету рецепт на "Доступні ліки", направлення на послуги, лікарняний, свідоцтво про народження дитини лікар може видати пацієнту в паперовій формі.

Паперовий рецепт виписується на відповідній формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. У рецепті лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) і не більше трьох найменувань на один рецепт.

Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. У такому разі аптека видає лікарський засіб пацієнту за паперовим рецептом та обліковує його. Паперові рецепти враховуються у звітності аптеки за встановленою формою НСЗУ. І Національна служба здоров'я відшкодовує аптечному закладу гроші за відпущені ліки.

При цьому оригінали паперових рецептів на препарати, що підлягають реімбурсації, зберігаються в аптеці протягом трьох років з дати формування.

Паперові направлення на послуги

Якщо через відсутність інтернету лікар не може створити пацієнту електронне направлення, він може видати паперове. Як лікар первинки, так і лікар-спеціаліст. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобовʼязані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар зазначає у системі, що направлення — паперове. НСЗУ оплачує таку послугу.

Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

Оформлення лікарняного

Якщо немає доступу до ЕСОЗ, дозволяється оформлення лікарняного на відповідному паперовому бланку. Якщо ж у закладі відсутні бланки, за рішенням керівника дозволяється оформлення лікарняного на аркуші паперу за формою, затвердженою МОЗ, Міністерством соціальної політики, Фондом соціального страхування. Такі зміни передбачені наказом МОЗ № 1066.

Оформлення медичних висновків про народження

Якщо немає доступу до інтернету і неможливо оформити електронний висновок про народження, в умовах воєнного стану передбачається можливість видачі паперового свідоцтва про народження за формою № 103/0 – Наказ МОЗ № 407.

У ГУР прокоментували можливість нападу ударного угруповання РФ і Білорусі наприкінці листопада

Інформація про нібито плани росіян атакувати Україну ударним угрупованням РФ та Білорусі з боку північних кордонів України наприкінці листопада не відповідає дійсності. Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Ця інформація також підсилюється анонімними “вкидами” про масовану ракетно-авіаційну атаку, яка передуватиме такому вторгненню, зазначили українські розвідники.

“Мета такої інформаційної спецоперації — спровокувати Україну перекинути значну частину війська до кордону з Білоруссю, аби послабити наступальний потенціал Збройних Сил на сході та півдні України, а заразом показати білорусам нібито наміри нашої держави атакувати територію Білорусі, тим самим провокуючи білорусів вступити у війну”, — йдеться у повідомленні ГУР.

Крім того, такі повідомлення мають на меті посіяти паніку серед українського суспільства і є частиною російських інформаційно-психологічних спецоперацій. На це вказує і той факт, що спершу в подібних повідомленнях вказувалася дата можливого “вторгнення” 25-28 листопада, а за кілька годин дата “вторгнення” змістилася на 28-29 листопада.

“Закликаємо громадян не піддаватися на ворожі провокації та довіряти лише офіційним джерелам інформації. Наголошуємо, що Сили оборони України забезпечують надійний захист наших північних кордонів та готові в будь-який момент відбити атаку ворога”, — наголошують у ГУР.

За даними розвідки наразі на території Білорусі відсутнє ударне угруповання, яке може виконати подібні задачі.

У ДСНС Одещини просять не перевантажувати лінію дзвінками щодо відсутності електроенергії

На лінію ДСНС Одеської області приходять дзвінки від людей з приводу відключення електроенергії. У відомстві попросили телефонувати на лінію "101" лише у разі нагальної потреби.

У ДСНС зазначили, що телефонна лінія перевантажена та люди, які мають проблему, не можуть додзвонитися через дзвінки щодо відсутності електроенергії.

У "Харківобленерго" отримали обладнання та спецтехніку від Червоного Хреста

Про це повідомили 25 листопада в "Харківобленерго".

"Наразі енергетики отримали 29 трансформаторів потужністю 100, 160, 250 та 400 кВА, 9 з яких уже поїхали до Чугуївського району електричних мереж (РЕМ). Ще одне важливе придбання листопада — бурильно-кранова машина БКУ-1МК-Т на базі трактора ХТА-200", — йдеться у повідомленні.

У польському Пшеводуві не виявили уламків другої ракети

У Польщі під час розслідування інциденту з падінням ракети у селі Пшеводуві, який призвів до загибелі двох людей, слідчі виявили залишки лише однієї ракети, повідомив президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, слідчі встановили, що внаслідок масованого обстрілу України Росією на території Польщі розірвалася ракета української протиракетної оборони.

"Слідство триває, на місці всі слідчі дії вже завершилися, зараз відбуваються лабораторні дослідження. Жодні нові висновки не змінюють того, що я говорив раніше. Усі чекаємо на висновки експертів і жодним чином у процес не втручаємося", – зазначив Дуда.

Президент Польщі додав, що під час інциденту вибухнули дві ракети – одна в Польщі, друга – в Україні.

"Знаю, що спочатку була інформація про дві ракети. Після слідчих дій решток другої ракети на території Польщі не виявлено. Друга ракета стовідсотково була, тільки впала не на територію Польщі, а на територію України", – пояснив він.
На початок