Виступ Зеленського на G20, ракетна атака по Україні, підготовка до ймовірного наступу з Білорусі. 265 день війни. Онлайн

Виступ Зеленського на G20, ракетна атака по Україні, підготовка до ймовірного наступу з Білорусі. 265 день війни. Онлайн

Оновлено
Виступ Зеленського на G20, ракетна атака по Україні, підготовка до ймовірного наступу з Білорусі. 265 день війни. Онлайн
. Підрозділ протиповітряної оборони Національної гвардії України облаштував позиції поблизу кордону з Росією, фото: Софія Бобок / Anadolu Agency via Getty Images

15 листопада — 265-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув, що розташоване у Люблінському воєводстві поблизу кордону з Україною, близько 15:40 впали дві російські ракети. Двоє людей загинуло. Офіційно дана інформація з боку Польщі наразі непідтверджена.
  • Удень 15 листопада війська РФ випустили близько 100 ракет по Україні. Це одна з найбільших атак. Відомо про щонайменше одну жертву внаслідок удару по Києву — ракета влучила в житловий будинок. РФ намагається зруйнувати енергетичну інфраструктуру України, заявив президент Зеленський.
  • Глава Міністерства енергетики Україні Галущенко заявив, що Росія здійснила наймасованіший обстріл енергосистеми з початку війни. Наслідки можуть бути для сусідніх держав.
  • У Міністерстві оборони повідомили, що Сили оборони України готуються до відбиття можливого вторгнення окупантів з Білорусі. У відомстві наголосили, що вогневе ураження противника почнеться, щойно він перетне державний кордон.
  • Президент Володимир Зеленський виступив перед учасниками саміту лідерів G20 на Балі в Індонезії. У відеозверненні він наголосив, що "не варто пропонувати Україні компроміси із територією та незалежністю", що не буде жодних "Мінськів-3", а також закликав світ реалізувати представлену Україною "формулу миру".
  • Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків від війни. Серед тих, хто голосував "проти": Росія, Білорусь, Сирія, Іран, Зімбабве, Куба, Еритрея, Китай. Ця процедура передбачає призначення РФ репарацій на користь України.

Суспільне завершує текстовий онлайн 15 листопада.

Дуда скликає Радбез 16 листопада

Президент Польщі Анджей Дуда скликає Раду безпеки країни 16 листопада в 12:00.

Поновлено електропостачання 8 млн українських споживачів — Зеленський

"Заслухав доповіді щодо відновлення постачання електрики. Близько 10 млн українців були відключені після удару терористів. Уже поновлено постачання 8 млн споживачів. Енергетики та ремонтники працюватимуть усю ніч. Дякую кожному", — повідомив Зеленський.

У Києві повітряна тривога.

Версію про те, що на території Польщі впала ракета української ППО просуває Росія — Кулеба

"Росія зараз просуває конспірологічну теорію про те, що на поляків нібито впала ракета української ППО. Це не правда. Ніхто не повинен купуватись на російську пропаганду чи посилювати її повідомлення. Цей урок мав бути вивчений вже давно після падіння #MH17", — заявив Кулеба.

Польща підвищує боєготовність на кордоні з Україною

Польща підвищує боєготовність окремих військових частин і служб через імовірне падіння російських ракет на території країни, поблизу кордону з Україною.

Про це повідомив речник уряду Польщі Пьотер Мюллер. За його словами, це передбачено процедурою.

Дуда проводить переговори з Байденом

Про це сам Дуда повідомив у твіттер.

Зазначимо, що Стаття 4 НАТО передбачає, що сторони консультуватимуться між собою щоразу, коли, на думку якоїсь із них, виникне загроза територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із сторін.

Раніше Дуда повідомив, що говорив із генсеком НАТО Столтенбергом.

У НАТО відреагували на імовірне падіння російських ракет у Польщі

У НАТО вивчають повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі. Про це повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

"НАТО стежить за ситуацією, а члени Альянсу проводять тісні консультації. Важливо, щоб усі факти були встановлені", — написав він і додав, що вже провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Заклади освіти Київської області з 16 листопада до кінця тижня працюватимуть у дистанційному режимі

Рішення ухвалили з огляду на безпекову ситуацію у зв’язку з масованими ракетними атаками, що відбулися 15 листопада, повідомляє Київська обласна адміністрація.

"У разі інших змін у навчальному процесі будемо інформувати додатково. Закликаємо жителів Київщини не нехтувати сигналами повітряної тривоги та правилами безпеки", — ідеться у заяві.

Уряд Латвії планує засідання через ракети РФ в Польщі

"Завтра о 10:00 я скликаю позачергове засідання уряду, щоб заслухати доповіді відповідальних міністерств та відомств щодо безпекової ситуації в регіоні та бути готовими до подальших дій", – повідомив прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

Канада чекає підтверджень щодо ракет РФ в Польщі

Міністр оборони Канади Аніта Ананд заявила, що підтримує зв’язок з польською владою щодо повідомлень про загибель двох людей, "коли російські ракети вразили союзника НАТО".

"Я отримую оновлену інформацію щодо цієї доповіді і дуже тісно контактую з нашими польськими союзниками в цей час. Було б необачно з мого боку коментувати далі", — зазначила вона, передає CTV News.

Кулеба: Ми на звязку з польськими колегами

Глава МЗС Україні Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону повідомив, що українські дипломати на зв'язку із польськими колегами щодо інформації про падіння ракет РФ на території Польщі.

"Ми в таких випадках завжди реагуємо холоднокровно, але активно, вже на зв’язку і з польськими колегами і з іншими країнами. Не думаю, що зараз в Європі є хоча б одна столиця, де дипломати і військові відпочивають", — сказав він.

Кулеба додав, що поляки мають насамперед дати чітку кваліфікацію того, що відбулося зі свого боку.

"Від цього багато залежатиме. Треба визнати, що вже 8 місяців Україна щодня повторює, що сьогодні захист українського неба — захист неба НАТО", — додав міністр.

Зеленський прокоментував інформацію про російські ракети в Польщі

За його словами, сьогодні сталося те, "про що ми давно попереджали".

"Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі. Що довше Росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, до кого можуть дістати російські ракети", — заявив він.

"Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти", — заявив Зеленський.

Міністр оборони Словаччини: Росія повинна пояснити, що сталося у Польщі

"Дуже стурбований падінням російських ракет у Польщі. Росія повинна пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру повинні негайно припинитися. Безрозсудні дії Росії виходять з-під контролю. Будемо в тісному контакті з міністром оборони Польщі Мирославом Блащаком", — написав у Twitter міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

У Пентагоні поки не підтверджують падіння російських ракет в Польщі

"Ми знаємо про повідомлення в пресі про те, що дві російські ракети завдали удару по об'єкту на території Польщі поблизу кордону з Україною. Можу сказати, що наразі ми не маємо жодної інформації, яка б підтверджувала ці повідомлення, і вивчаємо це питання", — заявив на брифінгу офіційний представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

Зазначимо, що принцип колективної оборони посідає центральне місце у засновницькому договорі НАТО. За Статтею 5 договору, у разі, якщо будь-яка з держав – членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападам на них усіх і вживуть усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

У РФ прокоментували заяви про падіння ракет у Польщі

"Заяви польських засобів масової інформації та офіційних осіб про нібито падіння "російських" ракет у районі населеного пункту Пшеводув є навмисною провокацією з метою ескалації обстановки. Жодних ударів по цілях поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами ураження не завдавалося", — йдеться у повідомленні Міноборони Росії.

США ввели санкції за ймовірні поставки іранських дронів до Росії

"Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) вносить до списку Shahed Aviation Industries, компанію, відповідальну за розробку і продукцію безпілотників Shahed", — йдеться в заяві на сайті Мінфіну США.

Обмеження торкнуться компаній з ОАЕ Success Success Aviation Services FZC і i Jet Global DMCC і громадян РФ Аббаса Джуму і Тиграна Срабіонова, які брали участь у придбанні ПВК "Вагнера" іранських безпілотників".

У Латвії та Естонії заявили про падіння російських ракет в Польщі

Про це повідомив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

"Співчуваю нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на українських цивільних, але й приземлилися на території НАТО в Польщі. Латвія повністю солідарна з польськими друзями і засуджує цей злочин", — наголосив він.

Занепокоєння щодо падіння ракет РФ також висловив МЗС Естонії.

"Останні новини з Польщі викликають найбільше занепокоєння. Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими членами Альянсу. Естонія готова захищати кожен сантиметр території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею", — йдеться у повідомленні.

"Укренерго" закликало українців робити запаси води, заряджати акумулятори і мобільні телефониони

"Ситуація серйозна, найсерйозніша за всю історію, але ми зберігаємо керованість системою. Ворог знову вразив українську енергомережу — під вогнем опинилися об’єкти по всій країні. З початку жовтня це вже шоста масована атака на енергетичну інфраструктуру країни, цього разу найбільша: близько ста ракет", — заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"У ці хвилини енергетики вже відновлюють об’єкти, вже працюють над ремонтами, щоб забезпечити постачання. Ситуація серйозна, головне завдання "Укренерго" на цю хвилину: зберегти керованість енергосистеми. Саме для цього застосовуються аварійні відключення. Якщо ми запроваджуємо відключення — значить система все ще керована. Від чого ми захищаємо всіх — від колапсу енергосистеми, на який сподівається ворог", — зазначив Кудрицький.

Він закликав українців дотримуватися тих самих правил, про які місцева влада і центральна влада нагадують за кожної нагоди: набирати запаси води, заряджати акумулятори й мобільні телефони

На Київщині заклади освіти до кінця тижня працюватимуть дистанційно

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"Заклади освіти Київської області з 16 листопада до кінця тижня працюватимуть у дистанційному режимі. Таке рішення було прийнято з огляду на безпекову ситуацію у зв’язку з масованими ракетними атаками, що відбулися 15 листопада", — ідеться в повідомленні.

На Черкащині збили російські ракети: є незначні руйнування

На Черкащині 15 листопада російська армія намагалася поцілити в об'єкт інфраструктури. Внаслідок події травмованих немає, в області діють погодинні відключення електроенергії, повідомив керівник ЧОВА Ігор Табурець.

Табурець розповів, що 15 листопада під час повітряної тривоги спрацювала ППО, травмованих немає, однак є незначні пошкодження:

"Сьогодні ми мали наймасштабнішу ракетну атаку з боку Росії по Україні. Більшість ракет знищили наші Збройні Сили. ППО успішно спрацювала і на Черкащині. Потерпілих немає. Пошкодження від уламків незначні".

З його слів, станом на 20:00 на Черкащині вже не діють аварійні відключення електроенергії:

"Водночас ситуація в енергосистемі нашої країни зараз надскладна. Надвечір в нашій області без світла була понад половина споживачів. На цю хвилину на Черкащині вже не діють аварійні відключення електроенергії. Ми повернулись до режиму погодинних відключень електроенергії. Прошу кожного: споживаймо електроенергію максимально економно!".

У Польщі поблизу українського кордону стався вибух

Як повідомляє "Радіо Люблін", інцидент стався близько 15.40 у Пшеводуві на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори. Цю інформацію радіостанції підтвердили у місцевій поліції. Близько 16:00 на станції повідомили, що на місці події працюють співробітники поліції. За попередніми висновками, трактор, який в'їхав на ваги, раптово вибухнув.

Іншу, неофіційну інформацію наводить кореспондент Radio Z Маріуш Гершевський.

"Неофіційно: у селі Пшеводув Люблінського воєводства поблизу кордону з Україною впали два реактивні снаряди. Влучали в зерносушарки. Двоє людей загинули. На місці події працюють поліція, прокуратура та військові", — написав у Twitter Гершевський.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради Міністрів з питань національної безпеки й оборони після консультацій з президентом. Речник уряду Пьотр Мюллер заявив журналістам про "кризову ситуацію" і закликав не публікувати неперевірену інформацію.

"Я їду на місце, але водночас перевіряємо, чи це не випадкова подія", – розповів Polsat люблінський воєвода Лех Шправка.

Через обстріли РФ затримуються поїзди "Укрзалізниці"

Як повідомляє пресслужба перевізника, станом на зараз затримуються такі рейси:

  • №773 Шостка — Київ затримується на відправлення на 1 год 8 хв;
  • №749/750 Київ — Ужгород затримується на 2 год 40 хв;
  • Поїзд Будапешт — Київ затримується на 2 год 21 хв;
  • №750/749 Ужгород — Київ затримується на 2 год 16 хв;
  • №87/88 Ковель — Запоріжжя затримується на 1 год 43 хв;
  • №705/706 Перемишль — Київ затримується на 1 год 32 хв;
  • №55/56 Київ — Рахів затримується на 1 год 22 хв;
  • №715/716 Київ — Перемишль затримується на 1 год 9 хв;
  • №771/772 Київ — Хмельницький затримується на 1 год 5 хв;
  • №789/790 Київ — Кропивницький затримується на 1 год 5 хв;
  • №791/792 Київ — Кременчук затримується на 1 год 5 хв.

У Києві ліквідували пожежу, що виникла внаслідок російських обстрілів

"У Печерському районі столиці, внаслідок падіння уламків збитої ракети сталось загоряння на 2 та 3 поверсі 5-поверхового житлового будинку загальною площею 60 кв. м з частковим руйнуванням фасаду будівлі. Також, сталось часткове руйнування квартири на 24-му поверсі 24-поверхового житлового будинку без послідуючого горіння", — розповіли у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

У ДСНС додали, що в Оболонському районі столиці, уламки збитої ракети впали біля фундаменту занедбаного будівництва. Займання на локаціях ліквідовано. На місцях подій загалом було задіяно 12 одиниць пожежної техніки, а також 61 людей особового складу.

У Кривому Розі під землею у чотирьох шахтах застрягли 566 шахтарів

Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Під землею під час вибухів в чотирьох шахтах знаходилось 566 шахтарів", — розповів Вілкул.

Він додав, що станом на 20:00 з шахт виведені всі люди, що перебували під землею внаслідок ракетного удару. Операція тривала майже чотири години.

Росія погрожує вилучати майно приватних інвесторів у відповідь на ймовірні репарації

Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медвєдєв пригрозив Заходу, що Росія буде вилучати майно приватних інвесторів західних країн, після того, як Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відповідальність РФ за війну в Україні.

Про це повідомив заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медвєдєв повідомив у Telegram.

Читайте також: Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків від війни

"Якщо на підставі рішення Генасамблеї ООН, "висмоктаного" ворожими країнами з відомого місця, буде ухвалено національні акти про "крадіжку" російських активів, у нас не залишиться вибору. Потрібно буде безповоротно вилучати гроші і майно приватних інвесторів з таких країн, хоча вони і не відповідають за "дурнів" зі своїх урядів" — написав Медвєдєв.

Він уточнив, що грошей та інших цінностей іноземців у Росії нібито більше, ніж 300 млрд доларів.

У поліції Київщини показали вирви від потрапляння російських ракет

Як повідомив голова ГУ Нацполіції у Київській області, поліцейські фіксують наслідки ударів. Влучання зафіксовано на території поля, потерпілих немає.

Росія залучила до атаки 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95 — Повітряні Сили

"Близько 14.30 15 листопада російські окупанти ударили по території України крилатими ракетами повітряного та морського базування. До чергового терористичного акту проти української держави було залучено 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту Росії та іранські ударні дрони-камікадзе "Shahed-136/131", — йдеться в повідомленні Повітряних Сил ЗСУ.

Також у ПС ЗСУ повідомили, що РФ випустила понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет "Калібр" морського базування з акваторії Чорного моря та 10 дронів-камікадзе.

За попередніми даними протиповітряною обороною знищено 73 крилатих ракет РФ та усі 10 дронів-камікадзе.

Харків та область повністю знеструмлені — Олег Синєгубов

Внаслідок ракетного обстрілу 15 листопада повністю знеструмлений Харків та усі населені пункти Харківщини.

Російські військові завдали два удари по Харкову ракетами С300, ще чотири — по Чугуївському району, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

"Все це об'єкти критичної енергоструктури. Ми чітко розуміємо ті пошкодження, які маємо. Світла немає ані в Харкові, ані в жодному населеному пункті області. Зараз наші аварійники вже приступили до аналізу тих пошкоджень, які ми маємо, і ми будемо чітко розуміти, які терміни нам будуть потрібні, щоб ми усунули ці пошкодження", — сказав Синєгубов.

У Vodafone попередили про тимчасові обмеження в роботі послуг

"Друзі, через обстріли і нестачу живлення можуть виникати тимчасові обмеження в роботі наших послуг. Ми працюємо", — наголосили у пресслужбі оператора.

Для подовження роботи базових станцій від акумуляторів в компанії попросили зменшити споживання сервісу передачі даних:

  • Вимкніть автозавантаження медіа в месенджерах
  • Не використовуйте YouTube, або встановіть низьку якість відео
  • За можливості зменште використання мобільного інтернету.

Росіяни випустили по Україні більше ніж 90 ракет — Офіс президента

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко в Telegram.

"Ворог випустив по Україні більше ніж 90 ракет! Наші ППО збили 70!!! Але є влучання – пошкоджено 15 об’єктів енергетичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

У районі Києва підрозділами ППО збито 18 ракет з 21

Про це повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

"Я дякую нашим силам Протиповітряної оборони! Сьогодні в районі Києва підрозділами ППО збито 18 ракет з 21. Дякую захисникам нашого неба", — наголосив Попко.

В Івано-Франківську не працюють світлофори й не курсують тролейбуси

Про це у Telegram-каналі повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

"Патрульна поліція Івано-Франківської області забезпечить роботу регулювальників на дорогах. Прошу громадян забезпечити вільний проїзд екстрених служб", написала голова ОВА.

Також в Івано-Франківську через відсутність напруги не курсують тролейбуси, повідомили у Telegram-каналі комунального підприємства "Електроавтотранс".

На Херсонщині розпочали роботи з розмінування та відновлення критичної інфраструктури

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, наразі відомо про знищення або пошкодження понад 3 тисяч об’єктів житлової та нежитлової інфраструктури, в тому числі 123 об’єктів у Херсоні.

"Повертаємо газопостачання в тих громадах, у яких це можливо. Де немає такої можливості — працюємо в напрямку альтернативних шляхів доставки газу. У Херсоні складна ситуація з електроенергією та водою. Проте робота комунальних підприємств уже відновлена. Також у Херсоні вже запрацювали перші дві базові станції мобільного зв’язку", — розповів Шмигаль.

Під час відключення світла, сирени повітряної тривоги не працюють — КМДА

Як повідомили у КМДА, за повідомленнями про повітряну тривогу та відбій можна стежити у застосунку "Київ Цифровий" та у Telegram-каналі КМДА. А також за допомогою звичайних радіоприймачів.

У США засудили ракетні удари РФ по Україні

Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

"Сполучені Штати рішуче засуджують останні ракетні атаки Росії проти України, які вразили житлові будинки в Києві та інші об'єкти по всій країні. Ми не можемо не помітити, що в той час, коли світові лідери зустрічаються на саміті G-20 на Балі, щоб обговорити питання, які мають важливе значення для життя і засобів до існування людей по всьому світу, Росія знову загрожує цим життям і руйнує критично важливу інфраструктуру України. Ці російські удари лише поглиблять занепокоєння серед G-20 щодо дестабілізуючого впливу путінської війни", — заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Він додав, що Сполучені Штати, союзники і партнери надаватимуть Україні все, що потрібно для самозахисту, включаючи системи протиповітряної оборони.

У Чорному морі на чергуванні перебуває 11 кораблів та катерів РФ

Про це повідомило Оперативне командування "Південь".

"У Чорному морі на чергуванні відмічається 11 ворожих кораблів та катерів, які маневрують уздовж південно-західного узбережжя тимчасово окупованого Криму. У тому числі ракетоносій, а саме — підводний човен, споряджений крилатими ракетами типу "Калібр", — йдеться у повідомленні.

В ОК "Південь" не виключають небезпеку завдання ударів по цивільній інфраструктурі: транспортних підприємствах, адміністративних будівлях, комунікаціях.

Нідерланди виділять 15 мільйонів євро на підтримку правосуддя в Україні

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

"Я хочу підкреслити рішучу підтримку України. Будьте певні, ми і далі підтримуватимемо вас, військовою допомогою, гуманітарною та даючи притулок українцям які перебувають за межами своєї країни", — зазначив голова МЗС Нідерландів.

Він додав, що його країна виділить ще 15 мільйонів євро, щоб підтримати координацію і продовження зусиль у царині правосуддя.

"І вдруге цього року судово-медична та експертна місія приїде до Києва і попрацює з вашим інститутом судмедекспертизи і Міжнародним кримінальним судом. Ми й надалі докладатимемо зусиль, щоб виконати резолюцію ООН", — зазначив міністр.

Метрополітен у Києві відновлює рух в звичайному режимі

Як повідомив мер міста Віталій Кличко, столичне метро, після ракетної атаки на Київ і тривалої повітряної тривоги, відновлює рух у звичайному режимі.

"На деяких підземних стаціях, де зібралося багато людей, висадку пасажирів відновлюють поступово. Так, через скупчення людей на станціях метро, які працювали як укриття, червоною лінією поїзди метро курсували від станції "Академмістечко" до станції "Арсенальна", проте висадка пасажирів далі станції "Політехнічний інститут" не здійснювалась. Зелена лінія метро курсувала від станції "Сирець" до станції "Дружби народів", а також від "Осокорків" до "Червоного хутора". Синя лінія метро курсувала у звичайному режимі", — наголосив Кличко.

На Луганщині росіяни пропонують "уникнути мобілізації” за 15 тисяч доларів

"У місті Кадіївка, що на Луганщині, окупанти ходять по будинках і проводять примусову мобілізацію місцевого населення. В окремих районах тимчасово окупованої території Луганської області фіксуються випадки вимагання коштів за можливість уникнення мобілізації. Так, у Старобільському районі представники місцевих так званих “силових структур” пропонують уникнути “мобілізації” за грошову винагороду сумою до 15 тисяч доларів", — повідомляє Генеральний штаб у вечірньому зведенні.

Крім того, у Генштабі зазначили, що в результаті вогневого ураження в районі населеного пункту Кремінна Луганської області у російських військових спостерігається втрата управління окремими підрозділами. Особовий склад цих підрозділів планує втекти зі своїх рубежів та відійти в місто.

У Скадовському та Генічеському районах окремі окупаційні підрозділи залишають населені пункти і виїжджають у напрямку тимчасово окупованого Криму.

Сили оборони за добу уразили 4 райони зосередження живої сили та озброєння РФ

Росія завдала масованого ракетного удару по військовій та цивільній інфраструктурі кількох областей України, йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу. Результати роботи засобів ППО Сил оборони України та наслідки ударів противника по обʼєктах критичної інфраструктури наразі уточнюються.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районах населених пунктів Рижівка, Кіндратівка, Славгород Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Стариця і Бочкове;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Невське, Кислівка, Роздолівка, Площанка, Макіївка, Спірне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Білогорівка та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Новомихайлівка, Водяне і Невельське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Пречистівка, Павлівка, Времівка, Залізничне, Степногірськ, Малі Щербаки;

на Херсонському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районі населеного пункту Добра Надія.

У Генштабі зазначили, що в районі населеного пункту Благовіщенка Запорізької області втрати РФ склали до 10 осіб, знищено 5 одиниць військової техніки, склад боєприпасів, а 35 загарбників — поранено. У Мелітополі росіяни втратили понад 50 осіб.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника, 2 склади боєприпасів та один важливий військовий обʼєкт військових РФ.

"Київстар" попередив про можливі перебої зі зв’язком

"Подекуди може зникати зв’язок в наслідок обстрілів і вимкнення електроенергії. Знаємо. Будемо лагодити. Користуйтесь національним роумінгом", — повідомив мобільний оператор у Twitter.

Київська прокуратура розпочала розслідування за фактом обстрілів РФ

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочаті розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України)", — повідомляє Офіс генерального прокурора.

Поліція збільшує кількість патрулів на вулицях України

Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

"У багатьох населених пунктах відсутнє електропостачання. Тож там патрульна поліція України організовує безпечний рух автотранспорту на дорогах міст. Крім того, збільшуємо кількість нарядів на вулицях, щоб у разі потреби швидко прийти на допомогу людям. Патрулі також будуть наближені до об’єктів торгівлі, банківської сфери тощо для попередження майнових злочинів", — зазначив Клименко.

У Рівному переважна частина міста залишається без світла — мер

"Внаслідок удару по об’єкту критичної інфраструктури без жертв — це найголовніше. Але є серйозні пошкодження електромережі. Маємо знеструмлення міста Рівне. Не працює повноцінно електромережа. Переважна частина міста залишається без доступу до електроенергії. Зараз оперативно розгорнули штаб щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, працюємо над питанням доступу тепла до помешкань. Розгортаємо всі необхідні служби, генераторні установки тощо. Частково відсутній мобільний зв’язок у Рівному", — зазначив в ефірі телемарафону "Єдині новини" мер Рівного Олександр Третяк.

80% Львова залишається без світла — Садовий

"80% Львова залишається без світла. Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено подачу тепла. Гарячої води нема. Наші комунальники вже запускають дизель-генератори", — повідомив у Telegram-каналі мер міста Андрій Садовий.

Він додав, що одну людину поранено внаслідок ракетного обстрілу. Потерпілого оперативно госпіталізували.

Близько 20 потягів різних напрямків йдуть з затримками — "УЗ"

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив Олександр Перцовський, керівник пасажирських перевезень "Укрзалізниці".

"Наразі близько 20 потягів — різних напрямків від Харківського до Львівського йдуть з затримками Буквально 3-40 хв, щоб перемкнутися на теплотягу", — зазначив Перцовський.

Росія завдала 85 ракетних ударів переважно по об'єктах енергетичної інфраструктури

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Було випущено по Україні близько 85 ракет, попереду ще може бути близько 20 ударів тож дуже прошу вас всіх бережіть себе і будьте укриттях деякий час. Я знаю, що удари відключили нашу енергетику в багатьох містах нашою державою ми працюємо все відновимо, все переживемо", — сказав президент.

Ракетна атака РФ призвела до масових відключень електроенергії у Молдові

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр Молдови Андрей Спину.

"Після обстрілу Росією української енергосистеми за останню годину одна з ліній електропередач, яка забезпечує транспортування електроенергії для нашої країни, була відключена в автоматичному режимі (автоматичне розвантаження за частотою). Це призвело до масових відключень електроенергії по всій країні", — зазначив Спину.

Він додав, що ці лінії не були пошкоджені, але були автоматично відключені в якості міри безпеки, а енергетичний оператор країни Moldelectrica працює над відновленням підключення до електроенергії.

Посол Великої Британії прокоментувала ракетні удари по Україні

"Як ніч змінює день, Росія слідом за принизливим відходом з Херсону завдає ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі в Києві та інших містах. Велика Британія перечікує це разом з українцями", - зазначила посол Мелінда Сіммонс.

У поліції Київщини опублікували фото влучання у будинок мирних жителів

Про це повідомив голова ГУ Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

"Пошкоджено дах, зруйновано частину перекриття. Наразі поліцейські проводять огляд місця події та фіксують наслідки атаки окупантів. За попереднім даними потерпілих немає", — уточнив він.

Ігнат: Від ракетної атаки постраждали також західна Україна і Хмельниччина

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Повітряних Сил Юрій Ігнат. Він зазначив, що про попередні підсумки атаки говорити рано, тому що водночас з ракетними ударами РФ застосовує удари дронів.

"ППО працюють і саме вони сповіщають що є в області, що є влучання. Вони першими про це говорять ну ми вже дамо про підсумки дійсно про результати в будь-яких своїх що саме спрацювало, які засоби найкраще себе показали", — зазначив Ігнат.

Ігнат: Росія випустила по Україні вже 80 ракет, 20 — ще летять

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Повітряних Сил Юрій Ігнат.

"Випущено вже 80 ракет, 20 ще летить. Окупанти перевершили 10 жовтня. Але наші сили ППО працюють. Є збиття", — розповів Ігнат.

Він зазначив, що це наймасованіша ракетна атака по Україні з 24 лютого.

"Передусім це ракети Х-101 та Х-555. Зазвичай традиційний запуск район Каспію та Ростовської області, Волгодонськ. Літаки стратегічної авіації бомбардувальники ТУ-95, ТУ-160. Основна маса з цих носіїв повітряного базування. Решта ракет типу "Калібр" морського базування з акваторії Чорного моря. Типова масована ракетна атака, які противник застосовує. Повітряні сили очікували такого розвитку подій, тому працюємо. Працює не лише наше озброєння, посилено було деякими зразками західної техніки. Це озброєння проходить своє бойове хрещення", — зазначив Ігнат.

"Укренерго" запроваджує аварійні відключення у північних і центральних областях

Про це повідомила пресслужба регулятора.

"Під час нової масштабної ракетної атаки пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури. Атака ще триває, ми не можемо поки що назвати повні масштаби пошкоджень, є "прильоти" в нашу інфраструктуру в усіх регіонах країни, але найбільш складна ситуація в північних і центральних областях. У зв’язку з цим там вводяться в повному обсязі аварійні відключення всіх категорій споживачів. В місті Київ запроваджено спеціальні графіки аварійних відключень", — йдеться у повідомленні "Укренерго"

У Львові мобільні оператори обмежили роботу частини сервісів

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що мобільні оператори обмежили роботу частини сервісів, щоб заощадити електроенергію для можливості здійснювати дзвінки.

У Києві — щонайменше один загиблий внаслідок ракетного удару РФ

В Печерському районі Києва через ракетний удар в одному з будинків виявили тіло загиблого. Рятувальники продовжують працювати на місці, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Найбільше влучань по об’єктах енергетичної інфраструктури зафіксовано в центрі та на півночі України — Тимошенко

Заступник керівника ОП КирилоТимошенко повідомив, що військові РФ завдали чергового спланованого удару по об’єктах енергетичної інфраструктури. Він наголосив, що наразі ситуація критична.

"Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. В столиці ситуація вкрай важка, вводяться спеціальні графіки аварійних відключень. Укренерго вимушені розпочати екстрені відключення світла для збалансування енергосистеми та уникнення аварій на обладнанні", — повідомив Тимошенко і додав, що графіки стабілізаційних відключень наразі не діють.

УЗ повідомила про затримку деяких пасажирських поїздів

Через атаки РФ на інфраструктуру України деякі пасажирські поїзди прямуватимуть із затримкою, повідомили в Укрзалізниці.

Так, затримується:

  • на відправлення на 30 хвилин поїзд №42 Трускавець — Дніпро;
  • поїзд №31/32 Запоріжжя — Перемишль затримується на 20 хвилин.

Загалом станом на зараз 4 рейси затримуються на час до 30 хвилин, інші 23 рейси курсують за графіком. Пасажири, які прибуватимуть на залізничні вокзали після початку комендантської години, зможуть безкоштовно залишитись на ніч на вокзалах.

На Донеччині через ракетні удари вводять аварійні відключення електроенергії

В Донецькій області запроваджуються аварійні відключення електроенергії. Планові графіки, що були оприлюднені на сайті, не діють. Про це Суспільному Донбас повідомили у пресслужбі ДТЕК Донецькі електромережі.

У пресслужбі додали, що через ракетні обстріли з боку Росії за розпорядженням Національної енергетичної компанії, Укренерго вимушені розпочати екстрені відключення світла.

"Це необхідний крок, щоб збалансувати енергосистему та уникнути аварій на обладнанні. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють", — заявили в відомстві.

В ОП відреагували на ракетні удари по Києву

"Боягузи, що тільки збільшують розмір компенсацій, які українцям платитимуть їх громадяни. Війну вони не виграють, все відновимо", — написав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

У Кременчуцькому районі на Полтавщині влучили в об'єкт інфраструктури, повідомив керівник ОВА Дмитро Лунін.

Над Тернопільщиною працює ППО, повідомили в ОВА. У Рівному є влучання.

Голова Волинської ОВА Погуляйко підтвердив вибухи в місті Ковель. Кореспонденти Суспільного повідомляють про вибухи на Івано-Франківщині.

У Житомирі через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі у місті немає світла, повідомив міський голова Сухомлин.

У Рівному завдали удару по об’єкту критичної інфраструктури, деякі частини міста без електроенергії, повідомив міський голова Третяк.

У Києві вводять екстренні відключення світла

За розпорядженням НЕК Укренерго у місті Київ застосовуються екстрені відключення світла. Стабілізаційні графіки наразі не діють.

На Хмельниччині спрацювала ППО, підтвердив керівник ОВА Гамалій.

У Львові чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Керівник Харківської ОВА Синєгубов повідомив про удари по місту.

Морські піхотинці на східному фронті приземлили безпілотник з написом "зроблено у ДНР"

На східному фронті українські військові знищили БПЛА армії РФ. На ньому було маркування "сделано в ДНР". Відповідне відео опублікувала на своїй сорінці у Facebook 36 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

"Цей БПЛА морські піхотинці "подавили" антидроновими рушницями, коли окупанти намагалися коригувати вогонь та скидати міни по наших позиціях", — повідомили морські піхотинці

Також за інформацією пресцентру угрупування Об'єднаних сил, на Донеччині військовослужбовці 30 окремої механізованої бригади імені Костянтина Острозького знищили російський РЕБ "Сілок".

На Житомирщині працює ППО

На Житомирщині працює ППО, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко

У Херсонському ізоляторі тимчасового утримання могли утримувати і катувати понад сто людей

В ізоляторі тимчасового утримання в Херсоні на вулиці Теплоенергетиків російські військові могли одночасно утримувати та катувати щонайменше сотню людей.

Про це кореспонденту Суспільного на умовах анонімності розповів один з чоловіків, якого утримували в ізоляторі.

За його словами, російські військові привозили його туди сім разів, катували струмом та регулярно били, вимагаючи збирати для них інформацію про місцевих. Тоді ж у камерах утримували ще близько 120-130 людей, про що він чув від так званих "комендантів".

Херсонець Роман Баклажов у коментарі Суспільне Херсон розповів, що його також утримували в ізоляторі впродовж двох місяців та катували струмом, щоб "вибити" покази. Погрожували, що відвезуть в "ДНР", де розстріляють.

"Мене били електричним струмом. Опіки були. Як відбувався допит? Вони починають тебе питати. Ти їм щось відповідаєш. Вони кажуть: "Ти мені пи*диш", — це їхня стандартна фраза, що би ти їм не відповідав. І б'ють струмом", — сказав Роман.

В ізоляторі наш кореспондент бачив "тапік" — польовий телефонний апарат, який могли використовувати для катування струмом, а також прикручені шурупами до землі стільці.

Ізолятор тимчасового утримання в Херсоні російські військові захопили 9 березня. Аналітикиня Медійної ініціативи за права людей Анастасія Пантелєєва нам у коментарі сказала, що організація має свідчення про катування в ІТТ, втім лише планує туди польову місію для збору доказів. Також МІПЛ відомо, що окупанти вивозили людей з ізолятора на лівий берег Херсонської області. За інформацією директорки Центру громадянських свобод Олександри Романцової, у Херсоні незаконно утримували людей щонайменше у восьми місцях.

Суспільне звернулося за коментарем до ГПУ та Нацполіції з приводу розслідування імовірного незаконного утримання херсонців у ізоляторі.

На Вінничині працює ППО

На Вінниччині також працюють сили ППО, повідомив керівник ОВА Борзов.

На Київщиі працює ППО

В області працює ППО. Є інформація про збиті об’єкти, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

На Полтавщині працює ППО

У Миргородській громаді працює ППО, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

У Києві зафіксували два вибухи, попередньо збито 4 ракети

У Київській міській військовій адміністрації закликали киян перебувати в укриттях, наразі в столиці зафіксовано два вибухи.

"Інформація по жертвам та постраждалим уточнюється. Всі відповідні служби вже працюють. Попередньо збито 4 ракети", — йдеться в повідомленні.

Міський голова Віталій Кличко повідомив, в Печерському районі влучання, за попередньою інформацією у два житлових будинки.

Білорусь надала Росії сотню танків та десятки бронемашин — ЗМІ

Протягом жовтня Білорусь передала російській стороні кількість бронетехніки, якої б вистачило для поповнення втрат танкової дивізії, повідомляє Defence Express із посиланням на "Спілку залізничників Білоруси".

"Протягом жовтня 2022 року режим Лукашенко доставив у Росію залізницею загалом 98 танків Т-72А, 40 одиниць повністю комплектних БМП-2 та 20 розукомплектованих (без башт) машин цього типу, та 53 вантажівки "Урал". Станом на 14 листопада 2022 року вивіз бойової техніки із баз зберігання в Білорусі до РФ уже припинився", — стверджують у спільноті.

Зазначається, що росіяни отримували Т-72А та БМП-2 на 969-ій базі резерву танків у Білорусі, поблизу якої знаходиться залізнична станція "Уріччя".

"Як стверджують автори повідомлення, ешелони із Т-72 вирушали на Росію з цієї станції 9 жовтня (20 танків, ешелон йшов 6 діб). 11 жовтня (25 танків, ешелон йшов 9 діб), 14 жовтня (25 танків, ешелон йшов 7 діб) та 28 жовтня (28 танків, ешелон дійшов буквально за добу)", — зазначається в дописі.

При цьому перший ешелон із БМП-2 вирушив 16 жовтня, на 24 вагони-платформи вмістились 20 комплектних БМП-2 та 20 розукомплектованих машин, поїзд прибув у точку призначення 27 жовтня 2022 року. Наступний ешелон із білоруськими БМП-2 для росіян пішов 21 жовтня, на 10 платформ вмістилось 20 повністю комплектних машин, до точки призначення поїзд ішов 3 доби.

Також росіяни брали "Урали" на білоруській 602-ій базі ремонту та зберігання, поблизу якої знаходиться станція "Старые дороги".

"Перший ешелон на 37 вантажівок звідти пішов 11 жовтня, прибув у точку призначення 21 жовтня 2022 року. Наступний поїзд на 16 вантажівок вийшов 14 жовтня 2022 року, прибув у точку призначення 29 жовтня", — зауважує видання.

Водночас білоруси повернули росіянам порожні 15 вагонів-платформ, на яких могли б розміститися до 30 БМП чи до 30 вантажівок.

"Схоже, режим Лукашенко з режимом Путіна про щось по ходу не домовились, тому поставки техніки із РБ для армії РФ тимчасово призупинились", — пишуть журналісти.

Відтак за минулий місяць Росія отримала від Білорусі стільки бронетехніки, що її могло би вистачити на "побиту" танкову дивізію. Окрім того, видання звертає увагу на те, що російське військове керівництво надає першорядне значення танкам та БМП, в той час, як вантажівки цікавлять їх лише в другу чергу.

"На цьому тлі росіяни отримали від білорусів "занадто мало" вантажівок, зважаючи на ті логістичні проблеми, які зараз назрівають в армії РФ. Але тут одночасно можливі два варіанти: або РБ сама не захотіла "ділитись" вантажівками, або рашисти не вважали за потрібне попросити", — наголошують аналітики.

На Чернігівщині працюють сили ППО.

Керівник ОВА В'ячеслав Чаус повідомив, що на Чернігівщині працюють сили ППО. Він закликав людей у жодному випадку не відправляйти фото-відео прильотів, роботу сил ППО, розміщення та переміщення військ.

"Триває ракетна атака. Залишайтесь в укриттях чи у безпечному місці", — зазначив він.

У Києві пролунали звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області повітряна тривога.

Три пісні українських виконавців стануть саундтреками нової гри Need for Speed

Пісні чотирьох українських виконавців Kalush, Alyona Alyona, Grebz та Alina Pash стануть саундтреками нової гри Need for Speed Unbound. Список треків розкрила студія Criterion Games та EA Music.

Офіційним саундтреком Need for Speed Unbound є пісня Shittin Me американського репера A$AP Rocky. Всього ж у грі буде 70 пісень з 25 країн світу. Серед них зірки зі світовим ім'ям: Charli XCX, Tommy Cash, SCH, Lous and the Yakuza, The Synaptik.

Від українських виконавців будуть такі пісні: Kalush feat. Alyona Alyona – Гори (Gory), Grebz – Несправедливо, Alina Pash – Воїн.

Гра Need for Speed Unbound вийде 2 грудня 2022 року. Плейлист із офіційними саундтреками вже можна послухати у Spotify.

Російські війська облаштовують позиції на відстані 15-20 кілометрів від лівого берега Дніпра — Гуменюк

Російські війська облаштовують позиції на відстані 15-20 кілометрів від лівого берега Дніпра, щоб не бути максимально ураженими артилерією Сил оборони. Про це суспільному розповіла керівниця Об'єднаного координаційного центру Сил оборони і охорони півдня Наталі Гуменюк.

"Оскільки вони попередньо говорили про техногенний шантаж Каховської ГЕС через можливий підрив дамби, то вони і намагаються таким чином влаштовувати рубежі оборони, а ще не хочуть бути ураженими нашою артилерією", — сказала Гуменюк.

Також вона розповіла, що Сили оборони встановлюють зараз вогневий контроль над логістичними шляхами військ РФ і на лівобережжі.

Операція на Кінбурні має розвиток — Гуменюк про ситуацію на окупованій частині Миколаївщини

Ситуація на території тимчасово окупованої Кінбурнської коси розвивається. Проте детальну інформацію про хід військової операції повідомляти зарано.

Про це в ефірі телемарафону Суспільного повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк.

"Кінбурнська коса. Ситуація має свій розвиток. Але це військова ситуація. І як тільки буде доречно й безпечно, ми про неї скажемо", — розповіла Наталія Гуменюк.

Також Гуменюк закликала жителів півдня України утриматися від коментарів щодо ходу бойових дій.

У Харкові через війну відмовилися від встановлення новорічної ялинки

У центрі Харкова уперше за часи незалежності не встановлюватимуть ялинки до новорічних свят. Таке рішення ухвалила міська влада, підтвердила журналістам речниця Харківської міськради Ольга Мірошніченко. Деталі у мерії обіцяють повідомити пізніше.

У Службі безпеки України пояснили, як повідомити про колаборантів на Миколаївщині та Херсонщині

Співробітники Служба безпеки України станом на 15 листопада виконують стабілізаційні заходи на деокупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини. Місцеві жителі можуть передавати до СБУ свідчення та інформацію щодо колаборантів та державних зрадників.

Про це повідомили у пресслужбі Служби безпеки України.

Свідчення необхідні для викриття російських агентів, зрадників і колаборантів, а також, щоб задокументувати всі злочини Російської Федерації, зазначили в СБУ.

Для повідомлення інформації щодо посібників Російської Федерації, а також інтернет-агентів, які поширюють у соцмережах контент на підтримку РФ, люди можуть використовувати чат-бот.

Енергетична і продовольча безпека: лідер КНР на саміті G20 заувальовано розкритикував РФ

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у вівторок, 15 листопада, під час виступу на саміті лідерів G20 засудив перетворення на зброю продовольства та енергії, завуальовано критикуючи вторгнення Росії в Україну, пише The Jakarta Post.

“Ми повинні рішуче протистояти політизації, інструменталізації та озброєнню продовольчих та енергетичних проблем”, — сказав Сі на саміті на Балі.

Раніше цього дня президент Франції Еммануель Макрон закликав Сі посадити Росію за стіл переговорів щодо війни в Україні, пише видання. Обидва лідери провели переговори безпосередньо перед відкриттям саміту G20 на Балі, де Москва перебуває під тиском через її восьмимісячне вторгнення та його катастрофічні наслідки для світових цін на продовольство та енергію, зазначає The Jakarta Post.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Сили оборони готуються до нових атак на Донбасі після звільнення Херсонщини — очільник Донецької ОВА

Сили оборони України готуються, що росіяни посилять атаки на Східному фронті після звільнення Херсонщини і частину військ РФ буде перекинута на Донеччину. Про це в ефірі єдиного телемарафону заявив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Ми дійсно до цього готуємось. Ми не зупиняємось і по подальшому будівництву фортифікацій. Розуміємо, що йде перекидання передислокація сил противника", — сказав Кириленко.

На його думку, в Маріуполі окупанти також готуються до битви за місто: "Вони розуміють тенденції на фронті. Що йде чітка тенденція по деокупації всієї території України. Харківщина, Донеччина, Херсонщина. І ворог це дуже добре розуміє. Чому йде така концентрація та активізація на Бахмутському, Авдіївському напрямках? Тому що ворог принаймні хоче здобути для себе хоча б якусь перемогу. І перетворити її на пропаганду".

Де чекати на наступний удар РФ: полковник ЗСУ розповів про небезпеку

Росія зацікавлена у встановленні повного контролю над територією Донбасу, відтак російські збройні формування можуть спробувати атакувати позиції Сил оборони, зокрема, у Донецькій області. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив полковник Збройних сил Петро Черник.

"З точки зору здорового глузду, Донбас для противника і на цю хвилину залишається стратегічним. Нагадаю, що на 95% ця війна і надалі залишається артилерійською, і треба довозити, у першу чергу, боєкомплекти. Возити їх вантажівками неймовірно дорого і довго", — зазначив військовий.

Зокрема, велике логістичне значення для російських окупантів має Дебальцеве.

"Дебальцевський залізничний вузол і надалі залишається стратегічним у частині довезення боєприпасів великими ешелонами. Противнику в обов’язковому порядку треба посунути наші артилерійські вогневі рубежі, щоб покращити своє логістичне забезпечення. Можливо, зараз там буде концентрація великих сил і засобів", — пояснив полковник.

Разом з тим він нагадав, що дії російського військового керівництва тяжко передбачити.

"Наш противник має дуже специфічне тактичне мислення, і маємо пам’ятати, що війна — це шлях обману. Де противник ударить по-справжньому, на 100% спрогнозувати неможливо. Весь фронт є важливим. Пильнувати і уважно ставитися треба без винятку до кожного метра лінії розмежування", — підсумував Петро Черник.

Правоохоронці знайшли 166 втікачів із Херсонського слідчого ізолятора

Правоохоронці виявили та передали пенітенціарній службі 166 ув'язнених херсонського слідчого ізолятора, яких випустили на волю російські військові під час відводу військ на лівий берег Дніпра. Про це в етері загальнонаціонального марафону повідомив Голова Національної поліції України Ігор Клименко

"Наразі підтверджено інформацію про затримання та повернення до СІЗО у Миколаївській та Одеській областях 166 ув’язнених. Частина з них – це довічно ув'язнені", – сказав Клименко.

Він розповів, що на території Херсонського СІЗО знайшли особисті справи в’язнів, цю інформацію передали на блокпости і в регіональні підрозділи поліції

"Інформацію оперативно передали, для того, щоб цих людей у найближчі години та дні ми могли повернути до місць позбавлення волі", – сказав він.

За його словами, йдеться про близько 457 арештованих та ув’язнених. Проте він сказав, що ці дані уточнюють.

Поки Сили оборони контролють лише правобережну Херсонщину — Хлань

Поки Сили оборони контролюють лише правобережну Херсонщину, повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

"Про Олешки, Каховку, Нову Каховку поки рано казати. Я вчора повідомляв, що з'явився український прапор у Новій Каховці. Дехто по-різному сприйняв цю інформацію. Так само і в Каховці з'явилися українські прапори. Але поки інформації щодо визволення і контролю цих населених пунктів Збройними Силами ще немає", – зазначив депутат і додав, що у Херсоні немає світла, тепла та води.

Шольц: припинення війни в Україні — найкращий порятунок для світової економіки

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу на саміті "Великої двадцятки" заявив, що найкращий спосіб відновити світову економіку — це припинити війну в Україні, повідомляє Reuters.

"Передусім, я хотів би ще раз чітко дати зрозуміти, що найбільш ефективний спосіб отримати відновлення світової економіки — це покласти край війні Росії проти України", — сказав Шольц на засіданні з продовольчої та енергетичної безпеки на зустрічі на Балі.

Армія РФ знищила енергетичний об’єкт, який живив частину Миколаївщини та правобережну Херсонщину

Відступаючи за річку Дніпро, російські збройні сили знищили енергетичний об’єкт на півдні України. Він забезпечував енергоживлення значної частини Миколаївської області та всієї правобережної Херсонщини, повідомив голова компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Енергетичний обʼєкт практично знищений. Він більше не існує. Два автотрансформатори, кожен вагою 250 тонн, підірвані. Зал релейного захисту, компресорна, акумуляторна додатково розстріляно і розтрощено", — повідомив Володимир Кудрицький.

З його слів, більшість деокупованих населених пунктів Херсонщини без світла з 6 листопада — об’єкти електропостачання підірвали російські війська, відходячи з правого берега. Станом на 15 листопада "Укренерго" опрацьовує варіанти заживлення Херсонщини від двох сусідніх областей.

"Сапери вже обстежують високовольтні лінії, які проходять вздовж територій, де ще зовсім недавно точилися тяжкі бої. Рівень замінованості там дуже високий. Працюємо обережно, але не втрачаємо жодної хвилини", — написав Кудрицький.

Окрім цього, Польща та Франція надали відповідне обладнання для відновлення електропостачання на звільнених територіях Херсонської області. Обладнання станом на 15 листопада прямує в Україну, повідомив голова "Укренерго".

Сили оборони готуються до можливого вторгнення з Білорусі — Міноборони

У разі, якщо російські чи білоруські війська спробують атакувати Україну з території Білорусі, одразу після перетину українського кордону вони будуть знищені з використанням усіх наявних озброєнь, повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

"Сили оборони України готуються до відбиття можливого вторгнення загарбників з Білорусі. Вогневе ураження противника почнеться, як тільки ворог перетне державний кордон", — йдеться у повідомленні.

Для оборони і відсічі збройної агресії будуть залучені усі можливі сили та засоби, підкреслили в МО.

"Автомагістралі, ліси, населені пункти стануть для російських окупантів справжнім пеклом", — запевнили в Міноборони.

У Мелітополі внаслідок вибуху поранений колишній депутат міськради та поплічник гауляйтерів Трухін

Сьогодні, 15 листопада, у тимчасово окупованому Мелітополі стався вибух, внаслідок якого поранення отримав колишній депутат міської ради, а нині самопроголошений директор підприємства "Комунальна власність" Дмитро Трухін, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За словами міського голови, вибух стався біля під‘їзду багатоквартирного будинку. В надважкому стані колаборанта доставлено до лікарні.

Іван Федоров нагадав, що Дмитро Трухін був депутатом Мелітопольської міської ради трьох скликань, в тому числі від компартії та ОПЗЖ. Також при колишній владі Трухін був директором КП "Комунальна власність".

Міський голова Мелітополя зазначив, що з початку повномасштабної війни в Україні Трухін став близьким поплічником гауляйтерів і окупантів. Повернувся до КП "Комунальна власність" і курував незаконний розподіл землі та майна.

У посольстві Британії вважають, що зима не призведе до паузи у війні

Прихід зими не означатиме паузу у війні в Україні. Таку думку Пані Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс висловила у Twitter.

“Зима може ускладнити боротьбу, але я не впевнена, що це означатиме паузу. Подивимось, але Україна сильно натиснула, успішно. І вони знають, як боротися взимку, якщо потрібно. Мають 8 років досвіду”, — написала Сіммонс.

UNITED24 запускає продаж останнього накладу браслетів із "Азовсталі"

Фандрейзингова платформа UNITED24 запускає продаж останнього накладу браслетів із “Азовсталі”. Його виготовили з 17-метрових літер “Вірю в ЗСУ”, які тимчасово стояли біля найбільшого прапора України у Києві, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Так ми розділимо віру в ЗСУ поміж тисяч людей в усьому світі”, — написав міністр.

Увесь прибуток від продажу піде на флот морських дронів, які захистять Україну від російських кораблів і їхніх крилатих ракет, додав він.

За словами Федорова, тепер браслети можна замовити за кордон.

На Херсонщині створили Гуманітарний штаб, який координуватиме роботу волонтерів

У Херсоні створили Гуманітарний штаб для координації роботи волонтерів та міжнародних організацій, які допомагають жителям деокупованої Херсонщини, повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

За його словами, наразі обласна військова адміністрація складає перелік потреб жителів звільнених територій.

"Це потрібно, аби люди отримували допомогу, якої вони дійсно потребують. Ще триває розмінування звільнених територій Херсонщини, тому гуманітарний штаб напрацьовує альтернативні логістичні шляхи доставки гуманітарної допомоги. Ми це робимо спільно з правоохоронцями та органами держвлади. Головне – аби допомога доїхала до місця призначення безпечно", — сказав Янушевич.

Польська гуманітарна місія прибула в Україну

Польська гуманітарна група з надання медичної допомоги прибула до Харківської області, повідомив міністр канцелярії глави польського уряду Міхал Дворчик.

"Група гуманітарної та медичної допомоги прибула з черговою місією в Харківську область – Куп'янськ, Ізюм та навколишні села. Члени групи проводять медичні огляди, надають медичні консультації, доставляють ліки до місцевих поліклінік та жителів”, — написав він.

Завдав РФ збитків на мільйони доларів: у ГУР розповіли про проєкт "Black box"

Головне управління розвідки Міноборони України реалізувало спільний проєкт із благодійним фондом "Повернись живим", який завдав російській армії збитків на мільйони доларів, повідомляє пресслужба ГУР.

"Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Фонд компетентної допомоги армії "Повернись живим" реалізували черговий спільний проєкт, загальною вартістю 40 мільйонів гривень", — йдеться у повідомленні.

У розвідці пояснили, що у жовтні благодійники придбали та передали ГУР МОУ обладнання, здатне знизити наступальний потенціал Росії, але не розкривали деталей спільного проєкту.

"З огляду на секретність, ми не можемо розкрити деталей цієї співпраці, але її результати точно відобразяться на полі бою. За нашими підрахунками, лише за жовтень проєкт, який ми між собою називаємо "Black box", завдав Росії збитків на мільйони доларів. Спільно з благодійниками та усіма небайдужими українцями ми й надалі будемо впливати на бойову спроможність ворога", — пояснив начальник ГУР генерал-майор Кирило Буданов.

При цьому "Black box" — не єдиний спільний проєкт Головного управління розвідки та Фонду "Повернись живим". Зокрема, влітку благодійники передали ГУР комплекс Bayraktar TB2, загальною вартістю 16 502 450 доларів. Серед іншого, він складається з трьох ударних безпілотників, системи повітряного зв’язку та мобільного комплексу наземного управління.

Біля Новорайського на Херсонщині від наїзду на міну отримали поранення троє дітей

14 листопада біля Новорайського Херсонської області внаслідок наїзду автомобіля на міну отримали поранення троє дітей віком 5 місяців, 5 та 10 років, повідомив Офіс Генерального прокурора.

Станом на 15 листопада внаслідок повномасштабного вторгнення Росії у Херсонській області постраждали 64 дитини. Від початку збройної агресії російських військ в Україні 431 дитина загинула, 834 – отримали поранення.

Фоторепортаж з Херсона

Мешканці Херсона третій день виходять на площу Свободи, щоб відсвяткувати звільнення міста. Вдень на вулицях помітно побільшало людей. Утім, з 17:00 вже починає діяти комендантська година. Вночі місто занурюється у темряву — тут досі немає електрики, води та газу.

Мобільні оператори намагаються налагодити зв'язок та будують нову стільникову мережу для міста. Поки ж подзвонити рідним можна лише з центральної площі, де працюють станції Starlink.

У місті продовжують працювати лікарні, де потреби в електриці можуть задовольнити лише частково завдяки генераторам.

Приміщення ізолятора тимчасового утримання в Херсоні на вулиці Теплоенергетиків — одне з місць, де російські військові імовірно катували людей. У камерах тут залишилися особисті речі ув'язнених. На стінах — написи з російської пропаганди та засічки, за допомогою яких рахували дні.

Дивіться фоторепортаж Суспільного з Херсона
Резолюція ООН щодо компенсації Україні збитків від війни, ЗСУ просуваються на Півдні. 265 день війни. Онлайн
Камера у Херсонському ІТТ, де, ймовірно, могли катувати людей, 14 листопада 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне

Загибель громадянина Замбії на війні: Україна звернулася до країн Африки

МЗС України закликає країни Африки вимагати від Росії припинити відправляти африканців на війну в Україні.

“Путін відправляє африканських громадян, ув‘язнених в Росії, на війну в Україні. Загинув колишній студент із Замбії. Закликаємо Африканський Союз та всі африканські держави вимагати від Росії припинити примушувати їхніх громадян воювати. Африканці не мають вмирати за хворі імперіалістичні амбіції Путіна”, — зазначив речник українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

Зеленський на саміті G20 запропонував розширити зернову ініціативу на порти Миколаївщини

Президент України Володимир Зеленський запропонував розширити експортно-зернову ініціативу на порти Миколаївської області — "Миколаїв" та "Ольвія". Як зазначив президент, право на їжу — це фундаментально право людини.

Про це очільник держави повідомив у відеозверненні перед учасниками саміту лідерів G20, що станом на 15 листопада триває в Індонезії.

Володимир Зеленський сказав, що експортна-зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження незалежно від завершення війни.

"Завдяки потужній участі Організації Об'єднаних Націй, Туреччині та інших партнерів, ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Україна з липня експортувала понад 10 млн тонн продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно. Для цього я пропоную розширити зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема, на порти "Миколаїв" та "Ольвія" в Миколаївській області", — зазначив Володимир Зеленський.

Укрпошта повертається до Херсона

Укрпошта повертається до Херсона. 15 листопада відкриють два перші відділення, повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. За його словами, почнуть виплачувати пенсії херсонцям.

"Сьогодні ще трохи побуду директором Херсонської дирекції, а завтра вже передам усі повноваження, бо день буде особливо насиченим. Не перемикайтесь та до зустрічі у Херсоні", — сказав Смілянський.

Росія не може продовжувати існувати з нинішніми правлячими елітами — Подоляк

"Не треба боятися правди. Росія не може продовжувати існувати далі в нинішньому вигляді і з нинішніми правлячими елітами. Росія має програти, бути покарана за зневажання міжнародного права і пройти політтрансформацію. Чим раніше всі це зрозуміють, тим менше буде жертв надалі", — написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Лінія фронту наближається до великих окупованих міст Луганщини — Гайдай

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив в ефірі національного телемарафону, що лінія фронту наближається до великих окупованих міст Луганщини, а місцеві жителі вже "чують" просування ЗСУ.

"Луганська земля завалена трупами росіян. Тіла ніхто не збирає. Іноді орки кидають і поранених. Неосвічені свіжомобілізовані не можуть пережити більше одного бою. Тим не менш, росіяни продовжують стягувати резерви в нашу область", — сказав Гайдай.

У Яровій на Донеччині через детонацію міни поранена дитина

У Яровій на Донеччині 14 листопада 9-річний хлопчик отримав поранення через детонацію міни, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

"14 листопада в смт Ярова Лиманського району Донецької області через детонацію міни отримав поранення 9-річний хлопчик", — йдеться у повідомленні.

Станом на 15 листопада понад 1265 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ: 431 дитина загинула та понад 834 отримали поранення різного ступеню тяжкості. У Донецькій області отримали поранення та загинули 422 дитини.

СБУ відкрила провадження через проросійські співи у Києво-Печерській лаврі

​​Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі, повідомляє пресслужба відомства.

"Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада 2022 року в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють "русскій мір", — йдеться у повідомленні.

Провадження відкрите за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

"Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз", — розповіли в СБУ.

Британська розвідка пояснила значення Генічеська на Херсонщині для російських окупантів

Російські окупаційні сили зробили Генічеськ тимчасовою столицею окупованої Херсонщини через його недосяжність для української артилерії та вигідне географічне положення, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

Як зазначають у міністерстві, найімовірніше, Росія завершила виведення своїх військових із західного берега Дніпра до 12 листопада.

"З відмовою від Херсона Росія зробила портове місто Генічеськ на Азовському морі "тимчасовою столицею" окупованого регіону. Росія, ймовірно, також передислокує підрозділи військового управління до району Генічеська", — йдеться у повідомленні.

У британському Міноборони вважають, що вибір цього району як командного вузла натякає на пріоритети та турботи російських командирів, які зміцнюють оборону на півдні України.

"Він має добрі можливості для координації дій проти потенційних українських загроз як з Херсона на заході, так і через Мелітополь на північний схід, а також для отримання підкріплень із Криму", — пояснили в установі.

Насамперед, Генічеськ поки що перебуває поза досяжністю українських артилерійських систем, які раніше завдали серйозної шкоди російським польовим командним пунктам.

Петиція про демобілізацію військових за їхнім бажанням набрала 25 тисяч голосів

Петиція із закликом демобілізувати за бажанням мобілізованих військовослужбовців, які відслужили один рік набрала необхідну кількість голосів, щоб її розглянув президент.

"Враховуючи нову реальність російської повномасштабної агресії, невизначеність терміну остаточної перемоги, імовірне збереження російської загрози навіть після завершення війни, а також керуючись Конституцією України та принципом справедливості — необхідно обмежити термін мобілізації кожної окремої людини, а також гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для людей, котрі відслужили встановлений термін", — зазначає автор петиції.

РФ втратила на війні з Україною 82 080 військових — Генштаб ЗСУ

Росія втратила на війні з Україною 710 військових за добу. Загалом станом на ранок 15 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 82 080 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2861 (+13) од,
  • бойових броньованих машин — 5773 (+25) од,
  • артилерійських систем — 1850 (+11) од,
  • РСЗВ — 393 (+0) од,
  • засоби ППО — 208 (+2) од,
  • літаків — 278 (+0) од,
  • гелікоптерів — 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1511 (+2),
  • крилаті ракети — 399 (+0),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4351 (+35) од,
  • спеціальна техніка — 160 (+0).

Ювенальні прокурори: 431 дитина загинула внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 15 листопада більше ніж 1265 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 431 дитина загинула та щонайменше 834 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 422, Харківській — 264, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 64, Дніпропетровській — 31.

У США вивчають, як модифікувати безпілотник Gray Eagle, щоб його можна було передати Україні

У США вивчають, як модифікувати потужний безпілотник Gray Eagle, озброєний ракетами Hellfire, для потреб України. Про це пише CNN з посиланням на двох американських чиновників.

Модифікації цього смертоносного дрона можуть зробити менш небезпечною потенційну втрату цих безпілотників у разі потрапляння їх до противника. Можливо, це підвищить ймовірність того, що Україна отримає безпілотники, пишуть журналісти.

“Існують конкретні та дуже технічні налаштування, які можуть бути зроблені…Але ці речі потребують часу і є досить складними”, — сказав представник Конгресу.

Без цих змін Gray Eagle, який може нести чотири ракети Hellfire і літати на висоті понад 7 з половиною кілометрів протягом майже 30 годин, ймовірно, не буде в майбутніх списках військової допомоги, виділеної Україні, відзначає CNN.

“Досі є реальний інтерес у наданні цієї конкретної системи, за умови, що ми зможемо внести необхідні модифікації, і вони все ще будуть корисні Україні на полі бою”, — сказав американський чиновник.

Окрім смертоносної сили ракет, Gray Eagle може надасти українським силам більше можливостей збирати розвідувальні дані та проводити розвідку на великій відстані, розширити допомогу наземної артилерії у наведенні цілей та боротьбу з безпілотниками, якими керує Росія, пише СNN.

Російська армія вивела на чергування у Чорне море ракетоносій

Російська армія вивела на бойове чергування у Чорне море підводний ракетоносій з чотирма "Калібрами" на борту. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Загалом у Чорному морі маневрують десять російських військових кораблів. Також в ОК попередили, що через погодні умови на берег може виносити зірвані якірні міни.

На Донеччині виявили тіла ще трьох загиблих під час окупації

Протягом 14 листопада на Донеччині від обстрілів з боку армії РФ загинула одна людина у Сєвєроному. Також правоохоронці виявили тіла трьох загиблих під час окупації селища Нове Лиманської громади. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко

У Бахмуті через обстріли російської армії одна людина отримала поранення.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1208 людей, ще 2593 отримали поранення. Точну кількість поранених та загиблих у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

На Донеччині та Луганщині за добу відбулось 74 бойових зіткнення

Протягом 14 листопада на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках точилися запеклі бої. Армія РФ намагалась контратакувати на Сіверському та Куп'янському напрямках аби вийти на адміністративні кордони Донеччини. За добу відбулось 74 бойових зіткнення. Про це йдеться у ранковому зведенні угрупування Об'єднаних сил за 15 листопада.

На Луганщині від початку доби армія РФ завдала шість авіаційних ударів поблизу Площанки, Стельмахівки та Новоселівського, для цього використовувала літаки Су-25 та гелікоптери Ка-52. Російські війська гатили 14 разів з танків, п'ять з РСЗВ та 46 разів обстрілювали позиції українських військових з важкої артилерії та мінометів. Відбулося 7 бойових зіткнень.

На Донецькому напрямку російські війська завдали 10 авіаційних ударів по населених пунктах Макіївка, Кам’янка, Павлівка, Бахмутське, Мар’їнка, Невельське, Пречистівка та Вугледар із застосуванням штурмовиків Су-25 і гелікоптерів Мі-8. Окупанти 38 разів обстріляли позиції українських військ з танків, здійснили 11 обстрілів з РСЗВ та 35 артилерійських обстрілів. Майже 110 разів вели вогонь з бойових машин піхоти, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Відбулося 67 бойових зіткнень.

Всього в операційній зоні Східного угруповання військ (Донецька та Луганська області, а також Запорізька та Харківська) російська армія обстріляла 19 населених пунктів, одна людина загинула, восьмеро людей отримали поранення. Обстрілами пошкоджені 29 об'єктів цивільної інфраструктури.

За добу на східному напрямку російські війська втратили 247 солдатів, 13 танків, сім артилерійських систем, дев'ять ББМ, два БПЛА та 21 одиницю автомобільної техніки. Українські військові знищили два склади з боєприпасами російських окупантів.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по окупантах 21 удар — Генштаб

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по окупантах 21 удар. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада. Під ураження потрапили 18 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 зенітно-ракетних комплекси росіян.

За добу Сили оборони України збили 2 БпЛА типу “Орлан”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 3 пункти управління, 19 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, позицію протиповітряної оборони та 2 склади боєприпасів російських окупантів.

Рух автотранспорту через Керченський міст поступово відновлюється — Генштаб

В тимчасово окупованому Криму відзначається поступове відновлення руху автомобільного транспорту через Керченський міст. Дозвіл на проїзд через нього мають водії легкових автомобілів після ретельної перевірки. Решта транспортного сполучення здійснюється через поромні переправи. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада.

Генштаб ЗСУ уточнив втрати окупантів на Луганщині

Підтверджено ураження підрозділів окупантів за попередні дні на окупованій території Луганської області. Так, в населеному пункті Мілуватка, Сили оборони України знищили штаб підрозділу російських окупаційних військ. Нині відомо про 30 загиблих та більш як 20 поранених російських військових. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада.

На Луганщині окупанти шукають, куди заселити своїх військових — Генштаб ЗСУ

На тимчасово окупованій території Луганської області окупанти шукають залишені приватні будинки для заселення в них військовослужбовців, які прибули для поповнення втрат окупаційних підрозділів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада.

В населеному пункті Новоайдар росіяни для уточнення інформації про покинуте житло, роздають місцевим жителям повідомлення з вимогою прибути до так званої “адміністрації” для уточнення даних.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка Білорусь і надалі підтримує збройну агресію РФ проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів, зокрема із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору Білорусі.

На інших напрямках військо РФ здійснювало обстріли.

На Сіверському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Ворожба, Миколаївка, Ромашкове, Степок, Юнаківка Сумської області.

На Слобожанському напрямку — з артилерії різних типів в районах населених пунктів Глибоке, Огірцеве, Охрімівка, Різникове, Стариця, Стрілеча, Тернова Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Дворічна, Загризове, Кислівка, КолодЯзне, Копанки, Котлярівка, Табаївка Харківської області, Берестове, Іванівка Донецької області, Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка, Стельмахівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку — з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Григорівка, Озарянівка, Кліщіївка, Курдюмівка, Серебрянка, Соледар, Спірне, Торецьк, Яковлівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Новоселівка Друга, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Новопіль, Павлівка, Парасковіївка, Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку — з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Білогір’я, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новопокровка, Темирівка.

На Херсонському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка Дніпропетровської області, Дудчани, Новоолександрівка, Одрадокам’янка та Томарине Херсонської області.

Вночі росіяни обстріляли кілька громад на Дніпропетровщині — ОВА

Вночі росіяни на Дніпропетровщині обстріляли Марганецьку, Червоногригорівську та Нікопольську громади "Градами" та важкою артилерією. Випустили понад 60 снарядів, повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Біля 4 ранку військо РФ ударило ракетами по передмістю Запоріжжя — ОВА

Близько четвертої ранку окупанти завдали ракетний удар (4 ракети, імовірно С300) по передмістю Запоріжжя. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Обійшлося без руйнувань.

Зеленський запропонував провідним державам світу бути співтворцями миру разом із Україною

Взявши участь у саміті "Групи двадцяти", президент України Володимир Зеленський запропонував провідним державам світу бути співтворцями миру разом із Україною. За словами Зеленського, пропозиції України такі: 1. Радіаційна та ядерна безпека. 2. Продовольча безпека. 3. Енергетична безпека. 4. Звільнення всіх полонених і депортованих. 5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. 6. Виведення російських військ і припинення бойових дій. 7. Повернення справедливості. 8. Протидія екоциду. 9. Недопущення ескалації. 10. Фіксація закінчення війни.

РФ наступає на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках — Генштаб ЗСУ

Військо РФ наступає на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Також окупанти продовжують обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Росіяни намагаються утримати тимчасово захоплені території і стримувати дії Сил оборони України на окремих напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зверненні 15 листопада.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське Луганської області, Білогорівка, Бахмут, Бахмутське, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області.

Військові РФ не припиняють обстрілів населених пунктів та позицій підрозділів Сил оборони України вздовж лінії зіткнення, ведуть повітряну розвідку. Продовжують завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби окупанти завдали 4 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснили понад 70 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Після відступу з Херсона росіяни почали заявляти про здобутки на Донеччині — ISW

Після відступу з Херсона Міноборони РФ почало заявляти про територіальні здобутки у Донецькій області, чого не робило вже кілька тижнів. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Таким чином російське Міноборони намагається підкреслити, що російські війська активізують операції в Донецькій області, відволікаючи увагу від ситуації на Херсонщині, відзначили аналітики.

Так, міністерство оборони Росії стверджувало, що 13 листопада російські війська начебто завершили захоплення Майорська за 20 км на південь від Бахмута і 14 листопада — Павлівки за 45 км на південний захід від Донецька.

За оцінками ISW, російські війська, ймовірно, перекинуть війська в Донецьку область після відступу з правого берега Дніпра на Херсонщині. Це, ймовірно, призведе до активізації операцій навколо Бахмута, Донецька та на заході Донецької області.

“Російські сили, ймовірно, досягнуть успіхів у цих районах найближчими днями та тижнями, але ці успіхи навряд чи будуть значними в оперативному плані. Ймовірно, МО РФ висуває більш конкретні територіальні претензії, щоб створити інформаційні умови для оформлення успіхів Росії в Донецькій області та відволікти від невдоволення втратами в Херсонській області”, — йдеться в аналітичному звіті.

Сили оборони вдарили по дислокації військових РФ в Олешках і знищили техніку та склад боєприпасів

Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони протягом доби 14 листопада відпрацювали 50 вогневих завдань, зокрема по дислокації підрозділів, місцях зосередження озброєння та техніки, складу з боєприпасами російських військ в Олешках. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров

Також в Олешках знищили пускову установку С-300, зенітно-ракетний комплекс "Тор-М2" та три одиниці автобронетехніки. Решта втрат російських військ розвідується.

За словами речника командування, противник завершує перегрупування військ на лівому березі Дніпра, продовжує облаштування рубежів оборони, веде ракетно-артилерійський вогонь позиціях Сил оборони і мирних населених пунктах.

Також російські військові атакують дронами-камікадзе, ведуть щільну повітряну розвідку, протягом бойового дня на різних напрямках зафіксовано 40 дронів різної модифікації, повідомив Назаров.

Так ударними дронами типу "Ланцет" атакували деокуповані населені пункти в Бериславському районі.

Зеленський виступив перед учасниками саміту лідерів G20 на Балі

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні виступив перед учасниками саміту лідерів G20 на Балі в Індонезії, передає AFP.

Президент зазначив, що настав час покласти край руйнівній війні Росії та врятувати тисячі життів.

"Я переконаний, що зараз настав час, коли російську руйнівну війну потрібно і можна зупинити", — сказав він

Військового у поїзді вигнали у тамбур, бо "від нього погано пахло". В Укрзалізниці пояснили, що сталося

У соціальних мережах останніми днями набула розголосу історія про військового, якого провідниця поїзда Інтерсіті нібито вивела в тамбур через те, що від бійця "погано пахло". В "Укрзалізниці" звинувачення відкинули і заявили, що військовослужбовця "образили" інші пасажири.

"Один з військовослужбовців, який боронить нашу державу, Якименко Віктор Іванович він служить в військовій частині А7107, їхав у відпустку до родини з Дніпра в Київ, потягом номер 731, взяв квиток на потяг і замість того, щоб приймати вдячність від людей яких боронить… дуже "ввічлива" провідниця/провідник попросила/в його вийти в тамбур і спати там, бо… від нього погано пахне", — написала в Instagram засновниця благодійного фонду "Країна нескорених" Любов Оліградська, посилаючись на доньку військового.

Водночас в "Укрзалізниці" заявили, що перевірили ситуацію, зокрема переглянули 5 годин відео з камер у потязі та виявили, що військового у тамбур вигнали інші пасажири, а провідники навпаки намагались допомогти бійцю.

"Словесна перепалка трапилась між пасажирами ще навіть до того, як стюард підійшла перевіряти квитки. Навпаки, коли стюарди помітили засмученого військового вже у тамбурі — кілька разів зупинялись, пробували заспокоїти, пропонували місця у вагоні 1-го класу. Про те, що саме засмутило воїна, він не повідомляв. Наполягати й допитуватись вважали некоректним", — написав у Facebook очільник філії "Пасажирська компанія" АТ "Укрзалізниця" Олександр Перцовський.

Представник "Укрзалізниці" додав, що в компанії "не знають, як навчити чемності всіх пасажирів", однак натомість анонсував тренінги з психологічної допомоги для стюардів та провідників.

Росія депортувала з України щонайменше 11 тисяч дітей

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"За співголовування Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та керівника Офісу Андрія Єрмака відбулося засідання Координаційної ради України з питань захисту і безпеки дітей. Обговорили, як зупинити депортацію українських дітей у Росію й повернути додому всіх, хто був силою вивезений. Як мінімум це майже 11 тисяч дітей – ми їх знаємо поіменно. Але це лише ті, про кого ми знаємо. А насправді вивезених більше", — сказав президент.

У Голій Пристані, на Херсонщині, чутно вибухи, повідомляють місцеві жителі.

На Сумщині повідомили про особам, які переправляли людей до РФ

За даними слідства, організував схему мешканець Глухова. Він залучив іще двох чоловіків та одну жінку, які підшукували охочих виїхати до Росії, відстежували ситуацію в місцях перетину кордону, забезпечували транспортом тощо. За свої послуги замовники брали від 350 до 1 500 доларів з людини.

Резолюція ООН щодо компенсації Україні збитків від війни, ЗСУ просуваються на Півдні. 265 день війни. Онлайн

Діяльність групи припинили 12 листопада 2022 року під час спроби переправити через кордон 7 людей. До цього також було задокументовано факт незаконного переправлення однієї людини. Всі четверо учасників затримані. Вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів.

Україна погоджує резолюцію ООН щодо створення трибуналу щодо злочину агресії Росії

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"На майданчику ООН наші дипломати дуже довго працювали з партнерами, щоб погодити та ухвалити дві дуже важливі резолюції. Перша з них сьогодні підтримана – щодо створення міжнародного компенсаційного механізму, який дасть змогу відшкодувати всі збитки, завдані російською війною, причому за рахунок російських же активів. Репарації, які Росії доведеться заплатити за скоєне, – це тепер частина міжнародно-правової реальності. Другу резолюцію – для створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України – ще погоджуємо з нашими партнерами. Зробимо все, щоб вони обидві запрацювали", — зазначив Зеленський.

На початок