Рада продовжила воєнний стан, наслідки масованого ракетного удару, російська ракета в Польщі. 266 день війни. Онлайн

Рада продовжила воєнний стан, наслідки масованого ракетного удару, російська ракета в Польщі. 266 день війни. Онлайн

Рада продовжила воєнний стан, наслідки масованого ракетного удару, російська ракета в Польщі. 266 день війни. Онлайн
Рятувальники евакуюють людей та намагаються загасити пожежу в будинку, куди влучила російська ракети. Київ, 15 листопада 2022 року. Фото: ДСНС

16 листопада — 266-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Верховна рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів — до 19 лютого 2023 року.
  • Зеленський заявив, що не сумнівається, що в Польщі впала не українська ракета. Він додав, що Україна має бути допущена до місця трагедії. "Якщо це було використання нашого ППО, то я хочу доказів. Спочатку слідство, доступ і дані, які у вас є", — додав він.
  • Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна просить негайно надати доступ до місця вибуху у Польщі і виступає за спільне вивчення інциденту з падінням ракети на території Польщі.
  • Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що країна зараз не має доказів того, що ракета була випущена російською стороною, а також що це був навмисний напад на Польщу. Водночас він наголосив, що в будь-якому випадку винна РФ, яка запустила по Україні 96 ракет. Напередодні поблизу кордону з Україною впала ракета, дві людини загинули.
  • Росія завдала найбільшого удару по енергетичній інфраструктурі України. 10 мільйонів людей опинились без світла. Унаслідок влучання російської ракети в будинок у Києві загинула жінка. Ще одна жінка загинула під час обстрілу в Київській області.

"Я не сумніваюсь, що це була не наша ракета, або не наш ракетний удар" — Зеленський про Польщу

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час розмови з журналістами 16 листопада. Він наголосив, що Україна має бути допущена до місця трагедії.

"Я впевнений, що ми маємо бути і будемо (брати участь у розслідуванні)... Я хочу, щоб ми були справедливими і якщо це було використання нашого ППО, то я хочу цих доказів. Спочатку слідство, доступ і дані, які у вас є", — зазначив Зеленський.

Також Зеленський вважає, що представників України мають запросити на засідання Ради НАТО, присвячене падінню ракети у Польщі.

На цьому Суспільне завершує текстову трансляцію подій 266 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

У Джанкої повідомляють про пожежу на енергетичному об'єкті

Місцеві пабліки тимчасово окупованого українського міста Джанкой у Криму повідомляють про вибухи в районі аеродрому, а також про пожежу на електростанції.

Небензя на засіданні Радбезу ООН звинуватив Україну та Польщу у "спробі спровокувати конфлікт РФ та НАТО"

Під час засідання Ради безпеки ООН постпред РФ Василь Небензя звинуватив Україну та Польщу у змові щодо інциденту з російською ракетою у Пшеводуві.

Увечері 15 листопада після масованої атаки РФ по Україні польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув у Грубешівському районі, розташованому в 5 кілометрах від кордону з Україною, стався вибух. Associated Press з посиланням на джерело в розвідці США повідомило, що російські ракети перетнули кордон Польщі. Згодом МЗС Польщі підтвердило, що ракета російського виробництва впала на території країни, убивши двох людей. Посла РФ викликали до міністерства.

"Якби засідання не було призначене, то його б довелося скликати для обговорення спроб України та Польщі спровокувати пряме зіткнення Росії і НАТО. Зроблена керівництвом цих двох держав абсолютно безвідповідальна заява інакше сприймати не можна. На територію Польщі залетіли саме українські ракети, випущені системою ППО. А значить це свідома спроба залучити НАТО, яке веде війну з Росією за довіреністю на Україні, у пряме зіткнення з нашою країною", — сказав Небензя.

Російські обстріли підвищили ризик аварій на ядерних об'єктах — МАГАТЕ

Як повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), через російські атаки 15 жовтня Хмельницька атомна електростанція (ХАЕС) втратила доступ до електромережі, що змусило її тимчасово покладатися на дизельні генератори як резервне джерело енергії.

"Підключення до мережі ХАЕС було повністю втрачено о 18:35 за місцевим часом 15 листопада після того, як чотири діючі лінії електропередач на об'єкті були поступово втрачені протягом двох з половиною годин через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі України. У цей період два реактори станції було зупинено, що призвело до припинення подачі електроенергії до будинків, фабрик та інших об'єктів", — йдеться у повідомленні.

Ще одна атомна електростанція, також розташована на заході України — Рівненська — вчора вдень втратила зв'язок із однією зі своїх ліній електропередач.

"В результаті станція знизила потужність, а один із її чотирьох агрегатів автоматично відключився. Сьогодні о 04:00 станція збільшила потужність ще одного свого агрегату, щоби продовжити подачу електроенергії в мережі України", — розповіли в МАГАТЕ.

До пів року виходу воїнів з "Азовсталі" запустили флешмоб

Асоціація захисників Маріуполя розпочала флешмоб на підтримку захисників "Азовсталі" та закликала долучитись всіх, кому не байдужа доля полонених українських бійців. 16 травня 2022 року відбулась перша евакуація поранених бійців з оточеного вже на той момент металургійного комбінату в Маріуполі. Після перемовин 264 захисників автобусами відвезли до окупованих Росією Новоазовська та Оленівки.

16 листопада асоціація розпочинає флешмоб, який триватиме до повернення останнього захисника "Азовсталі".

"Пів року як більшість захисників "Азовсталі" перебуває у лапах ворога", — сказано в анонсі акції. Ідея флешмобу: зробити напис зі словами підтримки: "я на тебе чекаю", "ти нам потрібний", "чекаю твого повернення", "чекаю героїв "Азовсталі" додому", сфотографуватись із ним та викласти фото і нстаграмі із позначкою сторінки асоціації.

Представник Китаю в ООН: Криза в Україні стає все більше затягнутою, широкою і напруженою

"Криза в Україні стає все більше затягнутою, широкою і напруженою. Враховуючи нинішню напружену ситуацію, виникає все більша невизначеність у світі. Це — не в інтересах жодної зі сторін. Якими б серйозними не були виклики, міжнародна спільнота прагне консенсусу. Потрібно знайти шляхи співробітництва, зіграти конструктивну, відповідальну роль по забезпеченню деескалації ситуації, відновленню дипломатичних перемовин, не допущенню "перехльосту" цієї кризи", — наголосив постійний представник Китаю в ООН.

На Херсонщині знайшли тіла 63 мешканців, закатованих російськими окупантами

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Пошуки лише розпочалися, тому поховань, імовірно, буде більше. Уже знайшли 11 місць, де росіяни утримували людей, з них чотири мають ознаки катівень. Загалом порушено 436 кримінальних проваджень за ознаками воєнних злочинів", — наголосив міністр.

Радбез ООН проводить обговорення ракетного обстрілу Росією території України та Польщі

Як повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця, Рада Безпеки ООН розпочала засідання щодо підтримання миру та безпеки в Україні на вимогу членів Ради — США та Албанії після консультацій з Україною.

Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло у своєму виступі на засіданні Радбезу ООН нагадала, що останні кілька днів українці стикалися з інтенсивними бомбардуваннями.

"Російські ракети, дрони здійснили нальоти на Київ, Черкаси, Житомир, Суми, Харків, Львів, Полтаву й інші міста, серйозно підірвані багато послуг, причинені великі збитки. Ефект погіршиться від цих нападів найближчими місяцями", — сказала Ді Карло.

За словами Ді Карло, управління Верховного комісара з прав людини відзначило 16641 людську жертву, 10071 людина поранена, понад 10 тисяч — вбиті.

"Нещодавні обстріли лише додали жертв до вже вбитих та поранених. Поки війна триває, є загроза катастрофічного її "перехльосту". Учорашній інцидент в Польщі, на кордоні з Україною, — тривожне нагадування про абсолютну необхідність не допустити подальшу ескалацію", — заявила заступниця генсека ООН.

Зеленський про російську ракету в Польщі: Ми прагнемо встановити всі деталі, кожен факт

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський нагадав, що одним з головних питань засідання Радбезу ООН стане ситуація в Польщі.

"Українська позиція дуже прозора: ми прагнемо встановити всі деталі, кожен факт. Саме тому ми потребуємо, щоб наші фахівці долучилися до роботи міжнародного слідства і щоб ми отримали доступ до всіх наявних у партнерів даних і до місця вибуху. Вся наша інформація – у повному доступі, ми даємо її партнерам ще починаючи з ночі, із тих перших годин, коли світ почав з'ясовувати, що сталося", — додав Зеленський.

Зеленський розповів про відновлення інфраструктури в деокупованих областях

"У Херсоні нарешті знову відкриваються аптеки, запрацювала пошта, банки, люди отримують доступ до інтернету. Є вже 30 пунктів роздачі гуманітарної допомоги. Понад 20 деокупованим населеним пунктам Херсонщини повернули електрику. Миколаївщина – те саме. Повертаємо все, що необхідно для нормального життя. Працюємо, щоб відновити водопостачання Миколаєву. У Снігурівці розпочато виплату пенсій", — зазначив президент Володимир Зеленський.

Він також подякував усім, хто забезпечує відновлення.

У 18 областях і в Києві тривають аварійні та стабілізаційні відключення

Про це у вечірньому відеозверненні за підсумками 266 дня війни повідомив президент Володимир Зеленський.

"У 18 областях і в Києві тривають аварійні та стабілізаційні відключення. Це мільйони споживачів. Робимо все, щоб повернути електрику – і генерацію, і постачання", — зазначив Зеленський.

РФ обстріляла Куп'янськ-Вузловий: поліцейські несли пораненого до медиків на руках

Поліцейські надали домедичну допомогу жителю Куп'янська-Вузлового на Харківщині, який отримав поранення внаслідок російського обстрілу 16 листопада. Про це повідомила пресслужба поліції Харківської області.

Окупанти обстріляли селище близько 12 дня. Поранення отримав 63-річний чоловік.

"Домедичну допомогу йому надали поліцейські, які відпрацьовували територію селища", — йдеться у повідомленні.

Чоловіка ушпиталили до лікарні в місті Куп'янськ. До машини поліцейські несли його на руках.

РФ та Білорусі призупинили членство у Міжнародному паралімпійському комітеті

Рішення було ухвалене на Генеральній асамблеї Міжнародного паралімпійського комітету у Берліні.

"Члени МПК 64 голосами "за" (при 39 голосів "проти" і 16 утрималися) підтримали пропозицію про негайне призупинення членства Росії у зв'язку з її нездатністю виконувати членські зобов'язання відповідно до Статуту МПК", — йдеться у повідомленні.

У зв'язку з призупиненням членства, РФ втрачає всі права членства в Міжнародному паралімпійському комітеті, з правом подачі апеляції.

Аналогічне рішення було ухвалене і щодо Білорусі.

"У зв'язку з призупиненням членства Білорусь втрачає всі права члена МПК з правом подачі апеляції. Якщо будь-яка апеляція не буде задоволена, тільки Генеральна Асамблея може скасувати призупинення членства. Наступна Генеральна асамблея, ймовірно, відбудеться у 4 кварталі 2023 року", — зазначили у МПК.

Миколаїв залишається без води — водоканал

Протягом 16 листопада фахівці МКП "Миколаївводоканал" намагались замінити шестиметровий відрізок бетонної труби. Роботи триватимуть до 22:00, тобто до настання комендантської години.

Про це повідомила пресслужба Міського комунального підприємства "Миколаївводоканал".

"Як тільки успішно встановимо нову трубу довжиною шість метрів та діаметром один метр, поступово будемо відновлювати подачу води в місто. Ймовірно до ранку 17 листопада нинішня ситуація з водопостачанням буде незмінна", — йдеться у повідомлені.

Кабмін скасував технічні регламенти на товари електро- та газопостачання

Про це повідомив представник уряду у Верховній раді Тарас Мельничук.

Кабінет міністрів дозволив до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних 90 календарних днів продавати та вводити в експлуатацію товари, без застосовування вимоги щодо наявності декларації про відповідність технічним регламентам.

Під дію постанови підпадають, зокрема, газогенератори, електричні двигуни, електрогенератори, установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі.

Енергетики забезпечили включення ще 65 тисячам абонентів у Харкові та області

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Протягом дня — забезпечили включення ще 65 тисячам абонентів по Харкову та області. Підготовлена схема для заживлення частини Ізюмського району, зокрема Балаклії. А також знеструмленої частини Куп’янського району. Роботи з відновлення тривають і в Харкові, і в області", — наголосив Синєгубов.

Крім того, енергетики заживили 932 споживачі в населених пунктах деокупованих громад: Липецькій, Золочівській, Барвінківській, Вовчанській, Ізюмській, Чугуївській та Балаклійській.

Главу Чечні Рамзана Кадирова оголосили у розшук

Як повідомляється в базі даних СБУ, Кадиров вважається "особою, яка переховується від органів досудового розслідування".

При цьому його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України, а також у веденні агресивної війни.

Як зачищають села на Херсонщині та відновлюють там життя — репортаж Суспільного

Сили оборони зачищають звільнені села на Херсонщині: шукають російських військових, міни та розтяжки. А також привозять місцевим ліки та гуманітарну допомогу. "Ми перші, з ким вони спілкуються, тож можна сказати, надаємо першу допомогу", — розповідає "Біджо", командир третьої роти батальйону нацполіції "Цунамі".

Його батальйон сформували в Одесі на початку повномасштабної війни. Зараз поліцейські пліч-о-пліч працюють з військовими на Херсонщині. Вони багато спілкуються з місцевими — шукають колаборантів та свідчення щодо злочинів проти цивільних. А ще їхній приїзд — це перша можливість для людей зателефонувати своїм рідним.

Не логістичний тупик, а початок цивілізації – Зеленський про деокуповані території

Під час розмови з українськими журналістами президент Володимир Зеленський відповів на питання Суспільного про розвиток деокупованих територій, які перебувають під загрозою нових наступів і агресії з боку Росії.

Зеленський зазначив, що нині гроші в першу чергу йдуть на фінансування армії, в другу – на розвиток деокупованих територій.

"Ви повинні знати, що всі держави, які будуть витрачати гроші в великі реновації нашої країни, перш за все будуть витрачати гроші на деокуповані території, бо у їх суспільств буде багато запитань: «А чому сюди, а чому не сюди?» Авжеж, вони будуть робити ці регіони найбільш розвинутими. Так воно і є, тому що там зруйновано і там треба починати".

Також Зеленський сказав, що для бізнесу на деокупованих територіях будуть особливі умови.

"Там будуть інші умови щодо бізнесу. Вони повинні бути полегшеними. Бо буде багато західного світу (як бізнесу, так і волонтерства), які будуть приїжджати, коли буде безпека, і будуть хотіти щось побудувати. Я можу на сьогодні сказати тільки так".

Разом з тим, президент каже, що коштів на швидкі реновації поки що немає, а тому відновлення буде поступовим.

Українські школи оснастять камерами та металодетекторами

Як повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет, у МОН напрацьовують Концепцію створення безпечних умов у закладах освіти для забезпечення ефективного очного освітнього процесу. "Заклади освіти завдяки реалізації цієї Концепції будуть обладнані комплексом тривожної сигналізації (КТС) з під‘єднанням до пунктів централізованого спостереження та реагування, системами зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження, стаціонарними металодетекторами та необхідними огорожами. Також у Державному бюджеті на 2023 рік на спорудження укриттів у школах передбачено 1,5 млрд грн. До початку нового навчального року вони мають бути готові і забезпечувати захист учнів, учителів та персоналу", — зазначив міністр.

Канада продовжила тренувальну місію для українських військових до кінця 2023 року

Про це повідомила пресслужба прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

"Канада до грудня 2023-го року продовжує тренувальну місію Збройних сил Канади, у рамках якої тренують українських військових. Навчання розпочалося у серпні 2022-го року та є складовою операції UNIFIER", — йдеться в повідомленні.

Трюдо під час зустрічей на саміті G20 наголошував на важливості подальшої підтримки України та збереження єдності перед лицем російської агресії. Він також наголошував на наслідках російської агресії для людей, продовольчої та енергетичної безпеки.

На лівобережжі Херсонщини залишається десятки тисяч військових РФ — Зеленський

На лівобережній частині окупованої Херсонщини залишається десятки тисяч російських військових, про це під час зустрічі з представниками українських медіа повідомив президент Володимир Зеленський.

Також Зеленський сказав, що в Херсоні залишається багато російських ДРГ, перевдягнутих, яких треба швидко відшукати.

"Херсонська область зруйнована. Російські війська знищили все. На область працює п'ять регіонів, які допомагають відновити життєдіяльність, привозять гуманітарну допомогу. У місті залишається сто тисяч жителів, спеціалісти працюють над тим, щоб в першу чергу, відновити електропостачання, але поки це все складно", — зазначив президент.

Канада запровадила санкції проти виробника іранських дронів

Канада запровадила санкції проти іранських посадовців та установ, відповідальних за порушення країною прав людини та дестабілізацію міжнародної безпеки. Під санкції потрапили виробники дронів-камікадзе, які використовує Росія у війні проти України.

“До санкційного переліку було внесено шість фізичних та двох юридичних осіб. Ці санкції націлені проти високопосадовців, впливових прибічників режиму та компаній, що брали участь у грубому та систематичному порушенні прав людини в Ірані, в тому числі жорстоких утисках протестувальників та шкідливих діях режиму закордоном”, — йдеться у повідомленні МЗС Канади.

Йдеться про пов’язану із Корпусом вартових Ісламської революції виробничо-дослідну компанію “Shahed Aviation Industries”, яка випускає дрони-камікадзе, що використовуються Росією для ударів по території України.

Друга компанія, що потрапила під канадські санкції, — це державна “Qods Aviation Industries”, яка теж виробляє дрони для продажу Росії. Усе майно та кошти підсанкційних осіб та території Канади заморожується, а їм самим забороняється в’їзд до країни.

NASAMS продемонстрували абсолютну ефективність у перехопленні російських ракет

Про це повідомив глава Пентагону Ллойд Остін на початку сьомої зустрічі Контактної групи з питань України ("Рамштайн"). За словами Остіна, Кремль сподівається похитнути опір українців бомбардуваннями. Утім громадяни України відповідають "небаченою досі непокорою".

"У межах цієї контактної групи ми продовжуватимемо демонструвати нашу єдину підтримку самообороні України", — зазначив міністр оборони США.

Він додав, що зусилля Контактної групи спрямовані на те, щоб Україна продовжувала утримувати ініціативу на полі бою.

Російська ракета у Польщі: у Білому домі не бачать протиріч словам Дуди про випадковий вибух

Про це йдеться у заяві речниці Ради нацбезпеки США Адрієнни Уотсон.

"Ми повністю довіряємо розслідуванню польським урядом вибуху поблизу їхнього кордону з Україною, і ми вдячні їм за професійну та виважену манеру, в якій вони його проводять. Ми не будемо випереджати їхню роботу і залишаємося в тісному контакті з нашими польськими колегами, оскільки продовжуємо збирати інформацію. Ми не бачили нічого, що суперечило б попередній оцінці президента Дуди про те, що цей вибух, найімовірніше, був результатом української ракети ППО, яка, на жаль, впала на території Польщі. Ми продовжуватимемо оцінювати та прозоро ділитися будь-якою новою інформацією, коли вона з'являтиметься. Ми також продовжуватимемо залишатися в тісному контакті з українцями щодо будь-якої інформації, яку вони мають, щоб доповнити картину", — йдеться у повідомленні.

ГУР та фонд "Повернись живим" збирають кошти на "Black box"

Головне управління розвідки повідомило про реалізацію спільного проєкту розвідувального органу вітчизняного оборонного відомства та Фонду "Повернись живим" під назвою "Black box", який має на меті знизити наступальний потенціал Росії.

Мета проєкту зібрати 230 000 000 гривень.

Скільки в Росії лишилось ракет

Лише учора Росія випустила 90 ракет по українським містам. Здебільшого її армія використовує ракети морського та наземного базування, зокрема "Калібр", "Х-101", "Х-58". Окрім цього, застосовує дрони іранського виробництва через брак комплектуючих для виробництва власних.

Скільки ракет залишилось у Росії, яка їхня точність та чи матиме вона проблеми із поновленням боєприпасів — у матеріалі Андрія Стасюка.

Зеленський розповів, що йому пропонували евакуювати столицю

Президент Зеленський під час розмови з журналістами розповів, що в перший день обстрілу Києва (24 лютого — ред.) йому пропонували евакуювати всіх мешканців столиці.

Він зазначив, що на це він відповів: "А якщо будуть обстрілювати всю країну, то куди ми її будемо евакуйовувати?! В Словаччину, в Польщу?!". Він додав, що "якби не було людей в Україні, ми б втратили державу" і "Маріуполь був би в кожному місці". Він наголосив, що завдяки військовим, які борються — "ми вистояли".

"Я не знаю, що було б, якби я, як президент, в перший день (повномасштабного вторгнення) сказав: біжіть?!", — додав президент.

Сенсу наступу у білорусів на Україну на сьогодні немає — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в Білорусі було зафіксовано збільшення кількості військових, однак наразі про наступ з Білорусі не ідеться.

Про це президент сказав під час розмови з журналістами 16 листопада.

"Збільшення кількості військових бачили там і люди і розвідка. Але на сьогодні сенсу наступу у білорусів на Україну немає. І бажання у їх суспільства там точно немає", — сказав він.

Зеленський також уточнив, що зустрічей і контактів з Міноборони Білорусі в України немає.

"Після ракетних ударів (з території Білорусі) ніяких контактів не було", — додав президент.

Зеленський відповів, як Україна може захистити енергетику від атак РФ

"У нас проактивна позиція щодо "air defense system", зокрема ППО та ПРО. У нас є домовленості з Іспанією по системах Hawk — щось вже доїхало, щось на шляху до України. Ця зброя є в різних державах, і ми ведемо переговори зі США задля сприяння у справі постачання Hawk. Еммануель Макрон також запевнив, що Україна отримає системи протиповітряної та протиракетної оборони — рішення ще в проєкті", — сказав Зеленський у відповідь на питання Суспільного.

Президент підкреслив, що надана Україні зброя гарно проявила себе в дії, зокрема американські NASAMS влучили під час вчорашнього обстрілу у 10 із 10 цілей, водночас великий внесок роблять і німецькі ракети IRIS-T.

Він подякував міжнародним партнерам за надану зброю, а також за поставки генераторів і трансформаторів, тобто за можливості пережити кризу

Резніков назвав захист неба пріоритетом України на "Рамштайні-7"

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що пріоритетом для України на сьомому засіданні Контактної групи з питань оборони України (“Рамштайн”) залишається захист свого неба.

“Захист українського неба є нашим пріоритетом №1 і темою №1 на “Рамштайні-7”. Разом із нашими партнерами ми працюємо над інтегрованою та ешелонованою системою ППО. Готуємося до зими на полі бою”, — написав Резніков.

Він також подякував главі Пентагону Ллойду Остіну за керівництво міжнародною коаліцією проти зла.

Міністр оборони США Ллойд Остін відкрив у середу, 16 листопада, вже сьоме засідання у форматі "Рамштайн" по Україні. Шосте засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося в жовтні в Брюсселі в очному форматі. Один із головних акцентів попередньої зустрічі зосереджувався на забезпеченні України засобами ППО.

У деокупованому Херсоні виявили ще одну катівню

Під час стабілізаційних заходів у деокупованому Херсоні співробітники Служби безпеки України та Нацполіції виявили ще одну катівню російських окупантів. Про це повідомляє пресслужба СБУ. За даними правоохоронців, російські окупанти у нелюдських умовах утримували в катівні місцевих патріотів, які відмовлялися співпрацювати з ворогом.

Крім того, місцевих жителів Херсона допитували та жорстоко катували. Під час огляду катівні правоохоронці виявили предмети, які прямо вказують на ознаки тортур.

"Проводиться комплекс слідчо-оперативних заходів, щоб задокументувати всі злочини окупантів, встановити винних та притягнути їх до відповідальності", – наголосили в СБУ.

Мешканка Польщі розповіла про вибух в містечку Пшеводув

"Десь о 16:00 такий страшний гуркіт почула, почав трястися цілий будинок. Я припустила, що це гуркіт пролунав зі складів зерна", — розповіла Суспільному місцева мешканка Данута про вибух в польському містечку Пшеводув. Про те що сталось вона потім дізналась з телебачення.

На Луганщині ЗСУ знешкодили близько пів сотні окупантів РФ

У Луганській області українські військові знешкодили близько пів сотні окупантів РФ, повідомляє Суспільне Донбас з посиланням на дані Генштабу ЗСУ.

Суд арештував 5 обленерго, підконтрольних російським олігархам

Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурора Офісу генпрокурора й арештував контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" та "Чернівціобленерго", що перебувають під контролем росіян Євгенія Гінера, Олександра Бабакова та Михайла Воєводіна.

ЗСУ вразили 2 пункти управління РФ — Генштаб

Українські ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили 2 пункти управління РФ, 3 райони зосередження живої сили РФ, озброєння і військової техніки та 2 склади боєприпасів російських окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

До місця падіння ракети в Польщі досі не допускають людей

До місця падіння ракети в Польщі досі не допускають людей — територію огородили червоною стрічкою. Там продовжують працювати поліцейські, експерти та військові, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події Тетяна Біскуп.

"Я не сумніваюсь, що це була не наша ракета, або не наш ракетний удар" — Зеленський про Польщу

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час розмови з журналістами 16 листопада. Він наголосив, що Україна має бути допущена до місця трагедії.

"Я впевнений, що ми маємо бути і будемо (брати участь у розслідуванні)... Я хочу, щоб ми були справедливими і якщо це було використання нашого ППО, то я хочу цих доказів. Спочатку слідство, доступ і дані, які у вас є", — зазначив Зеленський.

Також Зеленський вважає, що представників України мають запросити на засідання Ради НАТО, присвячене падінню ракети у Польщі.

Україна чекає на результати розслідування щодо падіння ракети в Польщі — Повітряні сили України

Проаналізувавши уламки ракет, які впали на території Польщі, можна буде зробити остаточні висновки щодо їх походження. Наразі потрібно дочекатись результатів експертизи.

Про це в ефірі телемарафону сказав речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Зрозуміло, що йшов серйозний потужний протиповітряний бій. Ми відбивали російські ракети, які летіли на наших громадян, на нашу інфраструктуру. Зрозуміло, що все робили для того, щоб захистити наших громадян. Нехай експерти визначать по тих уламках, які там є, чи дійсно була це російська ракета, чи була це українська, чи були це уламки обидвох ракет можуть бути знайдені на місці. Треба дочекатися, нехай будуть зроблені висновки", — зазначив він.

Росіяни обстріляли Куп'янськ

Росіяни обстріляли Куп'янськ під час роботи експертів: загинула жінка, поранений правоохоронець, повідомляє Суспільне Харків.

У Бериславі на Херсонщині Vodafone відновив станцію

У Бериславі фахівці Vodafone відновили базову станцію. Відсьогодні можна скористатися голосовим зв’язком та доєднатися до сигналу 3G та 4G, повідомляє Херсонська ОВА.

Водночас зв'язку наразі немає, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Німеччина надасть 1 млн євро на підтримку української енергетики після обстрілів РФ

Німеччина виділяє 1 млн євро як невідкладну допомогу, яка буде внесена до Фонду енергетичної підтримки України, ідеться у повідомленні посольства Німеччині в Україні.

Укрзалізниця відкриває продаж квитків на рейс Київ — Ізюм

Укрзалізниця запускає продаж квитків на рейс Київ — Ізюм Харківської області. Поїзд №112/111 вирушатиме з Києва з 17 листопада о 22:55 і прибуватиме в Ізюм о 12:00. У зворотному напрямку, з Ізюма, поїзд вирушатиме з 18 листопада о 18:22 і прибуватиме до Києва о 06:10.

Суд Києва заарештував акції громадян РФ, причетних до критичної енергетичної інфраструктури України

Печерський районний суд Києва заарештував контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури, які контролюють громадяни РФ Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ідеться про Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Рівнеобленерго та Чернівціобленерго.

РФ могла спланувати інцидент з ракетою, щоб посварити Польщу й Україну — прем’єр Польщі

Ракета, через вибух якої загинули двоє людей на агропідприємстві у польському селі Пшеводув, ймовірно, використовувалась протиповітряною обороною України, однак не слід виключати ймовірність свідомої провокації з боку Росії, спрямованої на погіршення відносин між Україною та Польщею.

Про це під час засідання Ради національної безпеки Польщі заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє Rzeszow 112.

"Ми чудово знаємо, що росіяни можуть використовувати пропаганду, але й можуть запланувати певного роду дії. Завжди слід усвідомлювати, що це все відбувається в умовах жорстокої війни Росії проти України. Відтак Росія, яка поспіхом відступала з Херсона, могла хотіти організувати такі події, де атака могла бути одним з додаткових або головних елементів, аби посварити між собою Польщу й Україну”, — зазначив політик.

Прем’єр також наголосив, що всі спецслужби Польщі перебувають у стані готовності для посилення безпеки Польщі у зв'язку з інцидентом.

Росія відповідальна за падіння ракети у Польщі — прем'єрка Італії

Італія вважає, що немає великої різниці, чи ракета, яка спричинила смертоносний вибух у Польщі, була чи не була російською. Оскільки Москва все одно винна в атаці на інфраструктуру в Україні, заявила в середу, 16 листопада, прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні, пише Reuters.

У розмові з журналістами на саміті G20 на Балі Мелоні повідомила, що розмовляла з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким.

“Імовірність того, що ракета, що впала на Польщу, була не російською, а українською, мало що змінює”, — сказала вона.

Зеленський провів засідання Ставки. Говорили про нещодавні масовані обстріли

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Говорили про збитки, які завдала Росія масованим ударом по Україні 15 листопада, та ліквідацію наслідків, повідомляє Офіс президента.

Учасники проаналізували інформацію щодо ушкоджень, завданих нещодавніми російськими ракетними ударами, та питання їхньої ліквідації. Також говорили про посилення захисту об'єктів критичної інфраструктури та підвищення ефективності ППО.

Обговорили ситуацію на фронті з врахуванням змін на південному напрямку. Ухвалили рішення щодо подальшої деокупації українських земель. Окремо учасники проаналізували темпи та обсяги ремонту техніки й озброєння та забезпечення війська всім на зиму.

Сили оборони звільнили село на Луганщині

У Міністерстві оборони України повідомили, що село Макіївка, що на Луганщині – під контролем України.

"Жодного вцілілого будинку, розруха і смерть — наслідки "русского міра", що панував тут 8 місяців. Та українські захисники повернули Макіївку додому – до України! А рашистам, які посягнули на українську землю – вкотре довели, хто тут господар", — йдеться в повідомленні.

Рада закликала виключити РФ зі складу G20

Верховна Рада підтримала постанову №8203, у якій звернулася до держав G20 щодо виключення Росії зі складу цієї Групи.

"Сьогодні країна-агресор пішла далі і вдалася до ядерного шантажу задля терору та утримування в страху не тільки європейського континенту, а й усього світу. Ми бачимо факти цілеспрямованого зниження населення та енергетичної інфраструктури України, що мають виключно терористичну мету", — йдеться в повідомленні.

У Раді наголосили, що G20 має підтримувати сталий, збалансований розвиток світової економіки, підтримувати мир і безпеку і взаємодіяти на основі норм міжнародного права.

"Країна-агресор не виконує жоден з цих критеріїів і не дотримується принципів організації, тож логічно, що парламент має говорити про виключення РФ зі складу цієї Групи", — йдеться в заяві.

Повітряні сили готові надати фахівців, щоб розслідувати вибух у Пшеводуві — командування

Повітряні сили готові надати всі необхідні матеріали та своїх спеціалістів, щоб сприяти розслідуванню трагедії у польському Пшеводуві. Про це під час брифінгу заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Йде відповідне розслідування. Повітряні сили будуть сприяти максимально, будуть і фахівці залучені, якщо треба, і надамо певні матеріали. Тому що дійсно резонансна ситуація, і це вже не вперше", — зазначив він.

Речник нагадав, що раніше російська ракета була збита у небі над Молдовою та впала на молдовську територію, однак там минулося без жертв.

"Був інцидент у Молдові кілька тижнів тому. Російські ракети, які атакували Україну, летіли через повітряний простір суверенної республіки Модова, були збиті нашою ППО, перелетівши український кордон із Молдовою, і впали на молдовській території", — зауважив Юрій Ігнат.

Падіння ракети у Польщі може пришвидшити поставки систем ППО і ПРО Україні — експерт

Падіння ракети у Польщі, скоріш за все, спричинить пришвидшення поставок необхідного для України оборонного озброєння — систем протиповітряної оборони, а також протиракетної оборони. Про це Суспільному у розмові з журналісткою Вікторією Череп'юк сказав голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. Він додав, що сама Польща може використати це питання на свою користь.

“Ми знаємо, що ведеться активне спілкування в межах блоку НАТО стосовно переозброєння польської армії. Ми бачимо низку військових контрактів, які зараз укладаються. Наприклад, згадується контракт з танками з Південної Кореї або постійні розмови польських військових стосовно поставок системи Петріва. Плюс знову ж таки питання розташування на території Польщі ядерного озброєння країн НАТО”, — сказав Чаленко.

За його словами, декілька місяців тому це питання піднімалося, і Польща пропонувала США розмістити на власній території подібне озброєння. Очевидно, що такі перемовини можуть отримати додатковий поштовх. Але все залежатиме від конкретних результатів експертизи, а не публічної позиції.

Будь-яка реакція країн має грунтуватися на фактах і доказах, пояснив Чаленко.

“Тобто ми бачимо, що дійсно відбувся інцидент з ракетою. Там відповідно працювали і працюють польські представники прокуратури і польської армі, тобто польські експерти, які аналізують що ж там насправді було. За результатами вже їхньої експертизи мала б бути подальша реакція з тієї точки зору, як кваліфікувати подібну ситуацію”, — сказав він.

Чаленко додав, що зараз дуже часто політична доцільність бере гору над формальними нормами тих договорів, у тому числі і безпекових, які були підписані раніше.

“Зараз, якщо б дійсно були незаперечні докази, що було здійснено напад російськими ракетами на територію Польщі, очевидно, що треба було зразу запустити четверту статтю Вашингтонського договору про консультації — що, до речі, було зроблено. Далі за результатами, якщо будуть докази збройного нападу, вже застосовується стаття 5, яка має широкий спектр застосування у тому числі із збройною відсіччю”,  — сказав він.

Але, за словами Чаленка, очевидно зараз, виходячи із заяв, які лунають через ЗМІ зі США чи інших країн, що нібито це спрацювала українська система ППО і відповідно від неї, від комплексу С-300, ракета нібито потрапила на територію Польщі.

“Але як на мене, це є дійсно факт політичної доцільності у конкретний історичний момент, тому що якби навіть країни НАТО у тому числі Польща, сказали, що це є саме російська ракета, але вона там опинилася не заплановано, без жодного там умислу. То все одно це було б поле для маніпуляції, для розхитування ситуації всередині НАТО”, — сказав аналітик.

Оскільки береться до уваги основна така теза, що нібито це могла бути українська ракета із комплексу С-300, то звичайно, це навпаки навіть підживлює тези про необхідність надання Україні більш сучасної систем ППО і цих систем треба більше, щоб покрити українське небо. І, звичайно, без широкомасштабної ракетної атаки РФ та території України, що відбулося вчора, не було б, власне, і тієї ситуації в прикордонному селі в Польщі, сказав Чаленко.

“Але знову ж таки зараз ми бачимо, що продовжуються консультації і, очевидно, вся реальна інформація, думаю, буде надана можливо навіть під час спілкування у форматі Рамштайн, те що сьогодні віртуально відбувається, на чолі з міністром оборони США. З Пентагону курується сьома зустріч Рамштайну. Очевидно, що ця тема сьогодні так само стане однією з топових під час спілкування”, — пояснив Чаленко.

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів — до 19 лютого 2023 року, повідомив нардеп Ярослав Железняк. "За" відповідні постанови №8189 та №8190 проголосувало — 294 та 297 депутатів.

Це вп’яте парламент проголосував за воєнний стан з початку війни: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада.

Інциденту в Польщі би не трапилося, якби не вторгнення РФ в Україну — Сунак

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час бриінгу по завершенню саміту G20 на Балі заявив, що інцидент із падінням ракет російського виробництва на території Польщі не стався б, якби не вторгнення РФ в Україну.

“Ми всі повинні чітко розуміти, що нічого з цього не сталося б, якби не вторгнення Росії в Україну. Це жорстока і невблаганна реальність путінської війни. Поки це триває, воно становить загрозу нашій безпеці та безпеці наших союзників. І поки це триватиме, воно продовжуватиме руйнувати світову економіку”, — наголосив прем’єр Британії.

Він зауважив, що постійну загрозу безпеці “спричинили дії єдиної людини, яка не бажає бути на цьому саміті — Путіна”.

“У світі немає жодної людини, яка б не відчула на собі вплив путінської війни. Світові продовольчі ринки зазнали серйозних збоїв через його спроби перекрити постачання українського зерна. Світові ціни на енергоносії зросли у вісім разів завдяки тому, що Росія відключила газ. І економічні потрясіння недбалого відношення Путіна до людського життя поширюватимуться по всьому світу протягом багатьох років”, — підсумував Сунак.

Більшість членів G20 однозначно засуджують війну в Україні — Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон під час брифінгу висловив співчуття у зв'язку з жертвами ракетного обстрілу, який стався на польській території 15 листопада. Він додав, що країна спвпрацює з Польщею, щоб точно з'ясувати, що сталося.

"Чому перший важливий висновок цього саміту полягає в тому, що G20 не відвернулася від війни в Україні, навпаки, дебати на основі зробленої нами пропозиції показують, що є місце для зближення, в тому числі з великими країнами, що розвиваються, такими як Китай та Індія, для того, щоб підштовхнути Росію до деескалації, і це відповідає тому, що Франція разом з іншими країнами заявила на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй кілька тижнів тому у вересні", — сказав Макрон.

Він додав, що переважна більшість членів G20 однозначно засуджують війну в Україні.

Україна виступає за спільну перевірку інциденту з падінням ракети в Польщі — Данілов

"Ми виступаємо за спільну перевірку інциденту з падінням ракети в Польщі. Ми готові передати докази російського сліду, які у нас є. Ми очікуємо від наших партнерів інформацію, на підставі якої зроблено висновок, що це українська зенітна ракета", — написав секретар РНБО Олексій Данілов.

Він також додав, що Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху в Польщі представникам Міноборони та ДПСУ.

НАТО не бачить ознак того, що Росія готувала наступальні дії проти Альянсу — Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час прескоференції заявив, що падіння ракет у Польщі сталося паралельно з масованою російською атакою на Україну.

"Розслідування цього інциденту продовжується і ми маємо дочекатися його результатів, але ми не маємо доказів того, що це була навмисна атака і ми не спосерігаємо, щоб Росія готувала наступальні військові дії проти НАТО", — зазначив він.

Столтенберг зазначив, що внаслідок аналізу, який було проведено, НАТО розглядає ймовірність того, що ракета українського ППО могла влучити на територію Польщі.

"Хочу бути чітким, це не вина України, якщо це справді були ракети ППО. Росія несе повну відповідальність за такі нещасні випадки, адже сама Росія продовжує війну на території України", — сказав він.

Країни НАТО і G7 засудили російські обстріли України

Країни НАТО, ЄС та Японія засудили масований ракетний удар Росії по Україні 15 листопада, а також підтвердили підтримку України і готовність притягнути Росію до відповідальності за агресію.

Про це йдеться у спільній заяві Канади, Європейської комісії, Франції, Європейської ради, Німеччини, Італії, Нідерландів, Іспанії, США, Великої Британії та Японії.

“Ми засуджуємо варварські ракетні удари, яких Росія завдала у вівторок по українських містах та цивільній інфраструктурі”, — йдеться у заяві.

Лідери країн-підписантів заяви обговорили вибух, що стався у східній частині Польщі поблизу кордону з Україною.

“Ми надаємо повну підтримку та усю допомогу польському розслідуванню. Ми погодилися підтримувати тісний контакт, аби визначити належні наступні кроки, поки триває розслідування”, — наголошується у документі.

Країни також підтвердили “непорушну підтримку України та українського народу на тлі російської агресії, а також готовність притягнути Росію до відповідальності за її нахабні обстріли українських населених пунктів".

"Ми усі висловлюємо наші співчуття родичам жертв у Польщі та Україні", — йдеться у заяві.

Словаччина посилила свою безпеку

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер на пресконференції повідомив, що Словаччина посилила свою безпеку і системи знаходяться у готовності 24/7.

"Проте ризик того, що подібний інцидент може повторитися, все ще існує і буде існувати, поки Росія буде воювати проти України. Ми — сусідня країна, тож можемо сказати, що поруч з нашим кордоном — війна. Звичайно, для Росії стане неминучим припинення своїх безглуздиг нападів на нашого сусіда", — сказав Геґер.

Загальна кількість вибухонебезпечних предметів на деокупованих територіях Херсонщини — близько 5 тисяч

На даному етапі в Херсонській області працює 25 підрозділів ДСНС, а також піротехнічні підрозділи Національної Поліції та Національної гвардії. Вже майже розмінували трасу Миколаїв-Херсон, вокзали та 50 кілометрів колії. Очікується відновлення залізничного сполучення. Про це Суспільному повідомила заступниця міністра МВС Марі Акопян.

За її словами за попередніми оцінками експертів, розмінування України триватиме щонайменше 5-7 років.

"Наразі ми маємо понад 200 тисяч квадратних кілометрів територій які ще не перевірені на вже деокупованих територіях. Бачимо чітку закономірність — чим довше територія була окупована, тим більший там рівень замінування. Це також впливає на час, необхідний на розмінування територій", — сказала Марі Акопян.

Наразі на Херсонщині підірвались на мінах декілька співробітників піротехнічної служби ДСНС. 90% роботи з розмінування територій ведеться людськими силами, оскільки не достатньо кількості обладнання та робототехніки яка допомогла б пришвидшити роботи та вберегти людські життя. Тому поки допустити комунальні служби до відновлення води, тепла і газу не можливо, адже багато розтяжок знаходять саме на цих об’єктах.

"Щонайменше 25-30 людей вже загинуло під час розмінувань по всій Україні. Десятки цивільних підірвалися на мінах, особливо під час сільськогосподарських робіт. Щонайменше 100 людей загалом загинуло через вибухонебезпечні предмети. Граната, яка розірвалась та підірвала поліцейський розрахунок розмінувальників, була саме на цивільному", — каже заступниця міністра МВС.

За словами Марі Акопян, 2500 вибухових предметів, це тільки те, що знайшли підрозділи ДСНС.

"Маємо розуміти що загальна кількість таких предметів — близько 5 тисяч. Деякі території були навмисно заміновані під час відведення російських військ. Залишки вибухонебезпечних предметів мають і зони ведення бойових дій", — говорить заступниця міністра МВС.

Також Акопян додала, що щільність мінування в Херсонській області значно перевищує деокуповані території Харківської області.

"Закликаємо міжнародних партнерів надати Україні допомогу у вигляді техніки та авто для розмінування", — розказала Марі Акопян.

"Путін перевіряє НАТО на міцність. Альянс зобов’язаний щось зробити" — Глен Грант

Реакція НАТО на ракетний удар по Польщі повинна бути включати в себе: розслідування подій, обговорення між членами НАТО, а далі — конкретні дії. Найменше, що НАТО може зробити — це збільшити підтримку України і посилити захист польського кордону системами ППО.

Про це в коментарі Суспільному заявив військовий експерт Сполученого Королівства Глен Грант.

"Перший крок НАТО — це ідентифікація, звідки прилетіла ракета і хто її запустив. Я знаю, що Байден сказав, що ракета не прилетіла з Росії. Це була його перша відповідь на ситуацію. Не виключено, що це могла бути ракетою, яку українська ППО випустила для збиття російської і не влучила у ціль. Все можливо. І ми знаємо, що на територію Польщі впали дві ракети і можливо одна з них російська, а інша українська. Тож спочатку потрібно розібратися, що ж сталося насправді", — сказав експерт.

Другим кроком експерт називає обговорення події між членами НАТО.

"Вони зобов'язані зробити хоча б щось. І це щось може бути різним. Найменше, що НАТО може зробити — це збільшити підтримку України і посилити захист польського кордону системами ППО. Тому що як ми бачимо у цьому випадку повітряна оборона провалилась. Можливо Польща не думала, що таке може статися і не була готовою до цього", — сказав він.

За його словами, президент Російської Федерації своїми вчинками намагається розколоти Альянс.

"Путін перевіряє НАТО на міцність. Я переконаний, що Путін вірить, якщо він запускає ракету на Польщу, то ЄС і НАТО можуть розколотись. Тому що він такої думки про ці організації. Та чесно, я не думаю, що подібне може статися. Звичайно, є країни, незадоволені діями цих альянсів. Наприклад, Угорщина. Та Угорщина завжди всі незадоволена. Інші країни будуть досить сильними та вступатимуться за Україну та Польщу", — додав Грант.

Він зазначив, навіть, якщо в Польщу потрапила українська ракета, "вони (країни НАТО, - ред.) все одно будуть допомагати, тому що єдиною причиною, чому Україна вистрілила, це тому що Росія запустила сотню ракет".

Також він зазначив, що не бачить ознак того, що НАТО введе в дію статтю №5 договору Північноатлантичного альянсу.

"Стаття 4 — це дискусії, стаття 5 — це "ми б’ємося, якщо наші вороги б’ють нас". Тож стаття 4 означає, що керівники держав збираються разом і обговорюють, якою повинна бути їхня відповідь. Ця стаття — це другий крок на східцях для НАТО. Першим було військове зміцнення країн Балтії та Польщі, що НАТО уже зробило. Та на даний момент, я не бачу ознак того, що ці дискусії приведуть до застосування статті 5. Хіба що буде доведено, що ракети були навмисне запущені на територію Польщі. Це може змінити мислення всіх", — сказав він.

Окремо він сказав, що після удару по Польщі, Альянс зобов'язаний діяти, інакше його визнають слабким.

"Попри результати розслідування, НАТО зобов’язаний щось зробити. І причиною цьому може бути не так Росія, як Китай чи інші вороги. Тому що, якщо вони почнуть вірити, що НАТО слабкий і нічого не зробить, то це відкриє для них можливість діяти проти Заходу", — резюмував Грант.

Українські військовополонені зможуть листуватися з рідними. Листи доставлятиме Червоний Хрест

Національне інформаційне бюро при Мінреінтеграції та Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) розробило правила написання кореспонденції для військовополонених та їхніх рідних. Про це йдеться на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Йдеться про листування, яке гарантоване статтею №71 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Доставку листів в обидва боки організує Червоний Хрест.

Наразі зв’язок забезпечуватимуть між родинами та військовополоненими, статус яких підтверджений Червоним Хрестом.

Домовленості досягли під час перемовин Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Національного інформаційного бюро при Мінреінтеграції та Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

З правилами написання кореспонденції для військовополонених можна ознайомитися тут.

Від двох до чотирьох мільйонів людей лишається без світла в різні години — ОП

Унаслідок масованих атак по об'єктам енергетики в Україні, які Росія завдала 15 листопада, в різних регіонах ввели погодинні або аварійні відключення електроенергії. Залежно від часу без світла лишається від двох до чотирьох мільйонів абонентів.

“Учора на вечір у нас було відключено близько 10 млн абонентів. Зараз цифра набагато менша, на ранок була близько 2-х млн. Зараз уведені практично в усіх областях як погодинні графіки відключень, так і бувають аварійні відключення, адже ми ще стабілізовуємо систему, ще відключені кілька мільйонів споживачів: цифра від 2-х до 4-х млн, у залежності від години міняється”, — розповів заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону.

Він пояснив, що аварійні відключення можуть тривати два-три дні, оскільки різні об’єкти мають різний ступінь руйнування. Загалом було зафіксовано 19 прильотів у 15 об’єктів енергозабезпечення в різних областях.

За словами Тимошенка, наразі перед енергетиками стоїть завдання вийти на рівень електропостачання, який був минулого тижня. Водночас він додав, що у деяких містах і областях, а саме — місті Києві, Київській, Львівській і Хмельницькій областях уже вийшли на такі графіки.

Польща наразі не має доказів, що ракету випустила російська сторона — Дуда

Президент Польщі Дуда заявив, що немає ознак того, що падіння ракети на територію Польщі було навмисною атакою на країну, а також Польща наразі не має доказів, що ракету випустила російська сторона. Він додав, що це, ймовірно, була ракета ППО типу "С-300" російського виробництва.

За 8 місяців війни Україна відбила 1300 кібератак — Зеленський

За вісім місяців війни Україна відбила 1300 кібератак. Про це під час виступу у панелі "Цифрова трансформація" у межах саміту G20 сказав президент Володимир Зеленський і запропонував світові взяти український досвід кіберзахисту.

Він зазначив, що внаслідок масованого ракетного удару 15 листопада в Україні на дві третини упав Інтернет-трафік.

"Сьогоднішню панель нашого саміту про цифрову трансформацію я прошу вас розглядати саме з погляду безпеки. Це буде своєчасний погляд. Сьогодні не уявити життя без комп’ютерних мереж, швидкісного зв’язку, інтернету і тим паче без електрики. Але ваші вороги можуть спробувати позбавити вас саме цього", — сказав президент.

Зеленський порадив учасникам заходу взяти український досвід захисту, щоб гарантувати безпеку своїм народам.

"Ми створили ІТ-армію, яка перемагає в кіберпросторі. Найкращі фахівці та компанії країни об’єдналися для захисту держави. Понад 1300 кібератак ми відбили за вісім місяців російської війни. У перший тиждень вторгнення Росія знищила ключовий дата-центр нашої країни, і рішення у відповідь – це "хмари", у які ми перенесли частину інформаційних систем", — сказав він.

За словами президента, Україна побудувала захист державних реєстрів, зберегла цифрову стійкість банків.

"Завдяки цифровізації можемо швидко організувати соціальні виплати тим, хто постраждав від бойових дій. Мільйони українців щоденно користуються нашим державним сервісом "Дія". Це більш як 100 державних послуг без контакту з чиновниками", — сказав Зеленський.

Він зазначив, що "Дія" — це і цифровий паспорт, відкриття рахунків, сплата штрафів і податків, отримання державної допомоги і збір коштів на підтримку армії.

"Якщо у вас або ваших союзників і партнерів ще немає такої системи й такого цифрового захисту, ми будемо раді допомогти вам їх побудувати. Кіберзахист – це співпраця. Стійкість інституцій – це співпраця. Надійний зв’язок, зокрема супутниковий, – це також співпраця", — сказав президент.

Зеленський наголосив, що світовій спільноті треба відкинути суперечки й розвивати колективні зусилля заради глобального миру.

"G19 у цьому може бути дуже успішним. Україна готова допомагати. Наш безпековий досвід – це ваш безпековий досвід".

Президент Литви заявив, що НАТО має відреагувати на вибухи в Польщі

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що вибухи в Польщі є новим етапом війни Росії в Україні і блок НАТО має на це адекватно реагувати. Про це пише Delfi за підсумками міжвідомчої наради щодо ситуації з безпекою в регіоні у зв'язку з ракетними ударами в Україні та Польщі. Литва виступає за розміщення систем та засобів протиповітряної оборони на кордоні Польщі та України, а також на всьому східному фланзі НАТО.

"Я вважаю, що це досить важливий новий етап у ході цієї війни, оскільки через агресивні дії Росії проти України вже летять ракети на територію НАТО, гинуть люди, які проживають у державах НАТО", — заявив Науседа.

За його словами, хоча розслідування з метою виявлення місця запуску ракети ще ведеться, видно причинно-наслідковий зв'язок між вибухами у Польщі та російськими атаками в Україні.

Науседа зазначив, що після ракетного удару Польща запросить консультації в рамках Четвертої статті Північноатлантичного договору. Литва це прохання підтримає, а також порушить питання посилення повітряної оборони.

"Ми готові допомогти всіма можливими способами, якщо потрібно. Президент Польщі передав мені інформацію про те, що сталося минулої ночі, про переговори з лідерами інших країн. І сказав, що сьогодні Польща звернеться з приводу активації 4 статті НАТО", — сказав Науседа.

За словами Науседи, Литва також порушить питання посилення протиповітряної оборони у всьому регіоні.

"Литва братиме активну участь у дискусії, говорячи передусім про дислокацію систем протиповітряної оборони як на кордоні Польщі з Україною, так і дивлячись у майбутнє з огляду на весь східний фланг НАТО", — сказав він.

Президент Литви нагадав, що одним із рішень саміту НАТО в Мадриді цього літа був розвиток системи ППО на східному фланзі альянсу.

"Думаю, що ця подія, яку ми зараз пережили, за всієї її актуальності змушує задуматися про те, як швидше реалізувати цей принцип, який ми закріпили у декларації", — сказав президент.

Парламент Чехії визнав російський режим терористичним

Нижня палата Парламенту Чехії визнала російський режим терористичним. Депутати засудили широкомасштабні атаки на цивільних осіб та ключові об'єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Вони також не визнають результати так званих референдумів про приєднання чотирьох окупованих районів на сході України до Росії. Текст резолюції опублікований на сайті парламенту.

Зі 156 присутніх народних депутатів 129 проголосували за проєкт постанови, 14 депутатів проголосували проти, 57 утримались. Голосування відбувалось 15 листопада.

Резолюція засуджує російську агресію в Україні, зокрема, широкомасштабні напади на цивільних осіб, цивільні об'єкти та ключову енергетичну інфраструктуру, які є "очевидною спробою досягти політичних цілей шляхом залякування цивільного населення та узгоджуються з терористичними методами", — йдеться у тексті документа.

Резолюція характеризує нинішній російський режим, як терористичний.

Росія 15 листопада запустила по Україні 96 ракет

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що за уточненою інформацією 15 листопада окупанти атакували Україну 96-ма крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, "Калібр"), керованими авіаційними ракетами Х-59, ударними дронами "Shahed-136/131", "Оріон", "Орлан-10".

Протиповітряною обороною збито 75 крилатих ракет (Х-101, Х-555, "Калібр"), дві керовані авіаційні ракети Х-59, 10 "Shahed-136/131", один БпЛА "Оріон" та один "Орлан-10".

На Київщині внаслідок вчорашньої атаки РФ загинула людина — поліція

Жителька села Плесецьке Васильківського району загинула внаслідок ракетного удару, який завдала Росія 15 листопада, повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

"Під час повітряної атаки 69-річна жінка знаходилась на цвинтарі, вшановувала пам'ять чоловіка та загинула через смертельне поранення уламками ракети", — розповів Нєбитов.

Він вкотре наголосив, що під час повітряної тривоги необхідно перебувати в укриттях.

У банках на окупованій території Луганщини пропонують кредит за російський паспорт — Луганська ОВА

У банках на тимчасово окупованій території Луганщини пропонують кредит за російський паспорт, йдеться у повідомленні Луганської ОВА.

"Споживчий кредит на п’ять років за умови пред’явлення паспорта РФ – таку рекламу зробив один із російських банків, що діє на окупованій частині Луганська", — йдеться у повідомленні Луганської ОВА.

СБУ відкрила 17 кримінальних проваджень за фактами обстрілу України 15 листопада

У пресслужбі СБУ із посиланням на виконувача обов'язків голови Служби Василя Малюка повідомили, що слідчі зареєстрували 17 нових кримінальних проваджень за фактами обстрілу України 15 листопада. Наразі вони поіменно встановлюють виконавців і конкретних осіб із військово-політичного керівництва РФ, які віддали накази завдати ударів.

Справи відкриті за ч. 1 статті 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни.

"Наразі співробітники Служби працюють над тим, щоб встановити всі обставини та конкретних виконавців ракетних ударів. Уламки ракет та інші речові докази, які знайдено на місцях влучань, уже відправлені на експертизи", — зазначив очільник СБУ.

За однією з версій, що зараз перевіряється, до обстрілу, ймовірно, причетні військовослужбовці 184-го важкого бомбардувального авіаційного полку РФ, який входить до складу 22-ї важкої авіаційної бомбардувальної дивізії. Також вивчається ще кілька версій, серед яких — участь в обстрілах 52-го важкого бомбардувального авіаполку РФ.

Загалом СБУ відкрила провадження за фактом обстрілів 15 листопада у Київській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Хмельницький та Черкаській областях.

Для ударів по Україні РФ використала значну частину із залишків своїх ракет — ISW

Для масованого удару по Україні 15 листопада російські військові. ймовірно, використали значну частину систем високоточної зброї, яка у них ще залишилася, йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

"Генштаб України повідомив, що українська ППО 15 листопада збила 73 російських крилатих ракет та всі безпілотники. Раніше під час скоординованих ракетних ударів Росії 10 жовтня українські ППО збили 43 крилаті ракети з 84 і 13 безпілотників із 24", — зазначили в інституті.

За словами аналітиків, збільшення відсотка знищення ракет в Україні свідчить про покращення української протиповітряної оборони за останній місяць. Український Генштаб пояснив це покращення ефективністю західних систем протиповітряної оборони.

ISW також оцінює, що російські війська значно виснажують свої запаси систем високоточної зброї, і, ймовірно, їм доведеться уповільнити темп своєї кампанії проти критичної української інфраструктури.

"Проте пошкодження енергетичної інфраструктури України навряд чи зломить дух українців, враховуючи покращення протиповітряної оборони України та нещодавні наземні перемоги в Херсонській області", — зазначили в інституті.

Ердоган заявив, що РФ може бути непричетною до падіння ракет у Польщі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що падіння ракет у Польщі потребує подальшого розслідування. За словами Ердогана, важливою є заява Росії, що вона не причетна до інциденту. Про це Ердоган сказав на пресконференції на саміті G20 на Балі в Індонезії.

Президент Туреччини також послався на слова американського лідера Джо Байдена, що ракета по Польщі могла бути випущена не з Росії.

“Росія заявила, що цей інцидент не має нічого спільного з ними, і ця заява є важливою для нас. Крім того, сьогодні вранці, коли я зустрічався з німецьким Канцлером Шольцем, ми також погодилися з тим, що необхідне подальше розслідування. Говорити про прискорені рішення буде некоректно. Росія заперечує будь-яку причетність, і президент США також сказав, що ці ракети не російського виробництва”, — сказав Ердоган.

За його словами, це також свідчить про те, що це не має нічого спільного з Росією.

“Можливо, це технічна помилка або якесь інше пояснення”, — сказав Ердоган.

Швеція передасть Україні системи ППО

Швеція надасть Україні новий пакет військової допомоги, вартість якого становить понад 3 млрд крон або 286,98 млн доларів. Про це заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон, повідомляє Reuters.

За його словами, що пакет міститиме систему протиповітряної оборони.

"Це більший пакет військової підтримки, ніж усі вісім попередніх пакетів разом узятих. Це найбільше, що ми зробили, і ми точно дотримуємося українського списку пріоритетів того, що вони самі думають, що їм зараз потрібно", — сказав Крістерссон.

Міністр оборони Пол Йонсон заявив, що новий пакет військового обладнання включає систему протиповітряної оборони та боєприпаси із запасів збройних сил, які вкрай необхідні для захисту України від "шаленого натиску російських ракет останніми тижнями".

Крістерссон також сказав, що уряд уважно стежить за розвитком подій щодо вибуху в Польщі поблизу українського кордону у вівторок і що потрібна додаткова інформація, щоб отримати чіткішу картину того, що сталося.

Каховська гребля: пошкодження переправи не призведе до повеней — британська розвідка

Нинішні пошкодження прольотів автомобільного та залізничного мостів на північному кінці Каховської дамбі на Дніпрі не призведуть до серйозних наслідків на кшталт повеней нижче за течією, повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Каховська дамба на річці Дніпро є місцем будівництва великої гідроелектростанції, а також є одним із двох основних пунктів перетину доріг у нижній течії річки Дніпро. Україна завдавала високоточних ударів у це місце з серпня, успішно перериваючи поповнення російської армії”, — йдеться у звіті британської розвідки.

11 листопада об’єкт зазнав подальших значних пошкоджень. Майже напевно його контрольовано зруйнували російські війська, що відступали. Ймовірно, це зробили, щоб перешкодити майбутнім українським просуванням, зазначили розвідники.

Три прольоти автомобільного та залізничного мостів на північному кінці дамби були зруйновані, що унеможливило переправу, пояснили у британській розвідці.

“Однак три водозливні ворота під цією ділянкою дамби залишилися в основному недоторканими. Нинішній рівень шкоди навряд чи призведе до серйозних повеней нижче за течією”, — йдеться у звіті британських розвідників.

G20 погодили заяву, де засудили війну РФ проти України

Лідери "Великої двадцятки" на саміті в Індонезії 16 листопада зробили заяву, в якій "рішуче засудили" агресію Росії проти України, пише Reuters з посиланням на три джерела.

У ній зазначається, що "більшість членів G20 рішуче засудили війну в Україні та підкреслили, що вона спричиняє величезні людські страждання та посилює існуючу вразливість глобальної економіки".

Водночас у документі є пункт про "відмінність поглядів щодо ситуації та санкцій". Також йдеться про те, що слід дотримуватися міжнародного права, а погрози застосування ядерної зброї є неприйнятними.

За добу армія РФ втратила 630 солдатів, 75 ракет і 14 безпілотників — Генштаб

Станом на ранок 16 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 82 710 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 630 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 2871 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5797 (+24) од,
  • артилерійських систем – 1860 (+10) од,
  • РСЗВ – 393 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 209 (+1) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1525 (+14),
  • крилаті ракети ‒ 3474 (+75),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4360 (+9) од,
  • спеціальна техніка ‒ 160 (+0).

Найбільших втрат війська РФ зазнали на Лиманському, Авдіївському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

По всій Україні застосовують графіки відключення світла

В Укренерго повідомили, що 16 листопада, по всій Україні застосовуються графіки погодинних відключень, а також додатково – аварійні відключення.

"Масовані ракетні удари 15 листопада по енергетичній інфраструктурі та похолодання ще більше ускладнили ситуацію в енергосистемі. Будь ласка, підготуйтеся до збільшення часу обмеження електропостачання: зробіть необхідний запас води, завчасно зарядіть пристрої та павербанки, щоб бути на зв’язку з рідними", — йдеться в повідомленні.

Ракета по Польщі могла бути випущена не з Росії — Байден

"Є попередня інформація, яка спростовує це. На лініях траєкторії малоймовірно, що вона була випущена з Росії, але побачимо", — сказав президент США Джозеф Байден на пресконференції, відповідаючи на питання чи була ракета випущена з Росії, повідомляє Associated Press.

Троє американських посадовців, на умовах анонімності повідомили агентству, що попередні оцінки свідчать про те, що ракета, яка впала на території Польщі і призвела до загибелі двох людей, могла бути ракетою, яку українська ППО випустила для збиття російської.

Байден пообіцяв "повну підтримку та допомогу США в розслідуванні Польщі" і "підтвердив тверду відданість Сполучених Штатів НАТО".

"Я подбаю про те, щоб ми з’ясували, що саме сталося. І тоді ми разом визначимо наш наступний крок під час розслідування", – сказав Байден.

Війська РФ випустили по Україні понад 90 ракет — Генштаб

Протягом минулої доби РФ завдала масованого ракетного удару по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Під ураження потрапили житлові будинки та об’єкти критичної інфраструктури Київської, Житомирської, Вінницької, Полтавської, Львівської, Хмельницької та інших областей.

"Противник випустив понад 90 ракет Х-101 та “Калібр” і більш як десять ударних БпЛА. За уточненою інформацією 77 крилатих ракет, 10 іранських ударних дронів “Shahed-136” та один БпЛА “Оріон” знищили підрозділи Сил Оборони. Триває уточнення додаткової інформації", — йдеться у повідомленні.

Крім того, війська РФ не припиняють обстрілювати позиції ЗСУ та населені пункти по лінії зіткнення. Так, протягом минулої доби, росіяни завдали 43 авіаційних удари та здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

У Львові відновили електропостачання — Садовий

Станом на 8:00 ранку у Львові відновили електропостачання майже по всьому місту. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

"Відновили електропостачання по майже всьому місту. Маємо поодинокі повідомлення про ті будинки, де ще немає електрики. Працюємо над цим", — зазначив він.

У місті також відновили подачу води та опалення.

"На маршрути виїхало 57 трамваїв та 59 тролейбусів. Ще додатково випустили 15 автобусів, щоб забезпечити нормальну роботу громадського транспорту. 30% світлофорів у місті вже працює. Не забувайте про правила дорожнього руху та дотримуйтеся безпечної швидкості", — додав міський голова.

Сили оборони знищили склади боєприпасів військ РФ в Олешках та Новій Каховці

Протягом бойового дня 15 листопада Сили оборони півдня знищили два склади боєприпасів російських військ в містах Олешки та Нова Каховка на Херсонщині. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За даними командування, ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони протягом дня виконали понад пів сотні вогневих завдань.

"Українські військові здійснювали вогневий вплив по позиціях ворога та районах зосередження живої сили, техніки та озброєння на лівому березі Дніпра та в районі Кінбурнської коси", - повідомив Назаров.

Він додав, що за результатами, Сили оборони знищили 17 військових РФ, 15 одиниць автобронетехніки, дві самохідні артилерійські установки та розвідувальний безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

Армія РФ обстріляла три громади Дніпропетровщини

У ніч на 16 листопада армія РФ завдала ударів по трьох громадах Дніпропетровщини: Марганецькій, Нікопольській та Червоногригорівській. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Накрили нічні міста та села "Градами" і важкою артилерією. У Нікополі російські снаряди поцілили у десять приватних будинків. Понівечили господарські споруди, автівки, газопровід та лінії електропередач", — написав він.

За словами посадовця, в одній з осель сталася пожежа, її загасили.

Обійшлося без загиблих та поранених.

В інших районах області ніч минула без атак.

За повідомленням голови облради Миколи Лукашука, після ракетного удару 15 листопада у Кривому Розі у повному обсязі відновлено електропостачання. Вода є, котельні працюють.

Сили оборони завдали ударів по російських позиціях в районі Кінбурнської коси — ОК "Південь"

Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони протягом 15 листопада здійснили вогневий вплив по позиціях російської армія та районах зосередження живої сили, техніки та озброєння на лівому березі Дніпра та в районі Кінбурнського півострова, що на розташований на межі Миколаївщині та Херсонщині.

Про це повідомляє Оперативного командування "Південь".

За даними командування, військові Сил оборони виконали понад 50 вогневих завдань.

Загалом протягом 15 листопада, українські військові знищили 17 військових армії РФ, 15 одиниць автобронетехніки, дві самохідні артилерійські установки та розвідувальний безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

Російські ракети 15 листопада влучили у три об'єкти критичної інфраструктури на Львівщині

Під час ракетного обстрілу 15 листопада російські ракети влучили у три об'єкти критичної інфраструктури на Львівщині. Про це повідомив начальник ОВА Максим Козицький.

"Під час масованої атаки по Україні в нашу область прилетіли понад 10 ворожих ракет. Більшість з них збили наші сили ППО. ПвК "Захід", Герої", — пише Козицький.

Внаслідок ракетних обстрілів по енергетичній інфраструктурі близько 700 тисяч абонентів Львівщини були без електропостачання.

На Львівщині продовжують працювати бригади енергетиків та поступово відновлювати живлення. Частині Львова, Золочеву, Бібрці та Перемишлянам уже відновили подачу електроенергії.

Дуда заявив, що отримав гарантії безпеки від США і Британії

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що отримав гарантії безпеки від США та Британії після переговорів щодо влучання російської ракети по території Польщі.

"Джо Байден запевнив мене, що Сполучені Штати охороняють безпеку Республіки Польща та всього Альянсу... Ті самі слова, я почув прем’єр-міністра Сполученого Королівства Ріші Сунака. Ми діємо дуже спокійно, військові знаходяться в готовності, а союзницькі зобов’язання дотримуються", — сказав він.

За словами Дуди, Байден заявив, що він надасть підтримку Польщі у вигляді американських експертів, "які допоможуть дослідити місце цієї трагічної події. Тобто це буде спільна робота, можна сказати, союз".

Водночас Дуда сказав, що "те, що сталося, все вказує на те, що це була одинична подія, ніщо не вказує на те, що це повториться".

16 листопада у НАТО обговорять цю ситуацію.

Читайте також: Польща підвищує боєготовність на кордоні з Україною

У Запоріжжі чутно вибух.

МЗС Польщі підтвердило, що російська ракета впала на території країни

Міністерство закордонних справ Польщі підтверджує, що ракета російського виробництва впала на територію країни, убивши двох людей.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що влада країни запросила міжнародних експертів для з’ясування обставин падіння ракети. Також він повідомив, що тривають переговори з союзниками НАТО та Україною.

"Ми повинні бути готові до інформаційних атак, це зброя, яку Росія використовує роками. Ми зараз також працюємо над тим, щоб встановити всі причини, які мали місце, і все, що відбувалося під час цього інциденту з міжнародними експертами, яких ми також запросили приєднатися до нас, і з нашими експертами, які вже кілька годин перебувають на місці події", — додав він.

Моравецький додав, що влада Польщі ухвалила рішення про підвищення боєготовності окремих родів військ Збройних сил Польщі, "з особливим акцентом на моніторинг повітряного простору, і цей моніторинг повітряного простору відбувається і буде відбуватися в посиленому режимі разом з нашими союзниками".

Найбільший удар РФ по енергоінфраструктурі України, російська ракета в Польщі. 266 день війни. Онлайн
Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. Фото: tvp.info
Читайте також: У Польщі на кордоні з Україною, імовірно, впали дві російські ракети. Є загиблі. Росія заявляє про "провокацію"
На початок