Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, санкції проти росіян. 225-й день війни. Онлайн

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, санкції проти росіян. 225-й день війни. Онлайн

Оновлено
Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, санкції проти росіян. 225-й день війни. Онлайн
Російські військові вранці 6 жовтня завдали ракетного удару по центральній частині Запоріжжя, влучили в багатоповерхівки та приватні будинки. Внаслідок обстрілу постраждала трирічна дитина, є загиблі та поранені. Фото: Суспільне Запоріжжя

6 жовтня — 225-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • МАГАТЕ планує вдвічі збільшити місію на запорізькій АЕС. Наразі місія налічує групу з двох співробітників, яку планують збільшити до 4-х. Гендиректор МАГАТЕ під час візиту до Києва запевнив, що агентство вважає ЗАЕС — українською.
  • Росія примусово депортувала понад 1,6 млн українців. У багатьох з цих людей відібрали документи, вони розкидані по віддалених регіонах Росії, багато з них пройшли через фільтраційні табори окупантів, повідомив Володимир Зеленський у зверненні до учасників сесії Генеральної асамблеї Організації американських держав.
  • Європейський Союз затвердив 8-й пакет санкцій проти Росії. Зокрема він містить заборону на імпорт російської продукції на суму сім мільярдів євро та обмеження цін на нафту.
  • Росіяни хотіли завербувати полонених "азовців" після того, як українські бійці вийшли з "Азовсталі". Їм казали, що "ви, хлопці, гарно воюєте" і закликали "разом знищувати "Захід і США. Понад 700 представників полку "Азов" досі перебувають у російському полоні.
  • 6 жовтня о 5:00 ранку російська армія вдарила ракетами по Запоріжжю. Росіяни поцілили по житлових будинках центрального району міста та будинках приватного сектору поруч. Загинула жінка, близько 12 людей отримали поранення, серед них 3-річна дитина. Поки у місті розбирали завали, близько 11 ранку, Росія вдарила ракетами ще раз.
  • Збройні сили України звільнили понад 400 кв км на Херсонщині, зокрема, села Нововоскресенське, Новогригорівку та Петропавлівку, Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику Олександрівку, Малу Олександрівку та Давидів Брід.
  • У Москві призначили куратора анексованих територій. Ним став Вадим Васильєв, раніше він обіймав посаду в.о. директора департаменту міжбюджетних відносин Мінфіну РФ.

МАГАТЕ планує вдвічі збільшити місію на запорізькій АЕС

Про це заявив гендиректор організації Рафаель Гроссі під час брифінгу у Києві. За його словами, групу збільшать вдвічі. Також під час свого виступу Гроссі нагадав, що планує відвідати Росію, щоб обговорити питання ядерної безпеки на станції. Після поїздки в Москву, він повернеться до Києва та відзвітує президенту Зеленському про результати зустрічі.

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, 225-й день війни. Онлайн
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час брифінгу в Києві. Рафаель Гроссі на брифінгу в Києві, 6 жовтня 2022 року. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

"Я домовився з президентом Зеленським, що доповім йому про 2 речі, які обговорю в Росії: ситуація на станції та встановлення загалом безпеки. Я розраховую також, що повернуся до Запоріжжя знову, якщо зможу", — наголосив Гроссі.

Він додав, що місія налічує групу з двох співробітників, яку планують збільшити до 4-х: "Ми повинні консультуватися з Україною, а також інформувати Росію, тож наша ротація проводитиметься кожні 3-4 тижні".

Суспільне завершує текстовий онлайн 225 дня війни. Хроніку 7 жовтня — читайте тут.

Зеленський закликав НАТО переглянути тиск на РФ. У Кремлі це назвали "закликом до початку світової війни"

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО переглянути застосування тиску щодо Росії, щоб унеможливити застосування російською стороною ядерної зброї. Про це глава держави заявив на заході в австралійському Інституті Лоуї.

"Що має робити НАТО? — Чекати ядерних ударів Росії, щоб потім сказати: "Ах, ти так, ну, ось тримай від нас!" Переглянути застосування свого тиску, порядок застосування", — заявив президент України.

У Росії на слова Зеленського відреагував речник російського президента Дмитро Пєсков. Він заявив, що на те, про що говорив український президент, повинні звернути увагу всі країни світу, особливо США, Велика Британія та Євросоюз. За його словами, виступ Зеленського – це "заклик до початку світової війни".

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк прокоментував це так: "Черговий російський фейк. 1. Жодного слова від Зеленського про превентивний ядерний удар по РФ. Зеленський нагадав про російський ядерний шантаж і запропонував світу превентивно окреслити для Росії наслідки та посилити удари по РФ – санкції та збройну допомогу Україні".

Прессекретар Президента України Сергій Никифоров уточнив, що у виступі Зеленський говорив про період до 24 лютого. "Тоді треба було застосувати превентивні заходи, щоб не дозволити росії розв'язати війну. Нагадаю, що єдині заходи, про які тоді йшлося, були превентивні санкції. Шантажувати світ вибухами на ЗАЕС та всіляко натякати на використання ядерної зброї дозволяє собі лише держава-терорист Росія. Від України таких закликів ви ніколи не почуєте", — наголосив прессекретар президента України.

Бюджетний комітет Ради рекомендував підтримати проект держбюджету-2023

Комітет Верховної ради з питань бюджету рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому висновки та пропозиції до бюджету на 2023 рік. Про це повідомив представник уряду у ВР Тарас Мельничук та перший заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.

Комітет розглянув надані народними депутатами пропозиції до проєкту бюджету на 2023 рік і рекомендував ухвалити відповідну постанову за основу і в цілому. За словами Железняка, з 1270 правок комітет підтримав лише чотири. А саме, пропонується:

  • На 2 млрд грн збільшити видатки за новою бюджетною програмою "Державний фонд регіонального розвитку";
  • Додаткові 1,3 млрд грн спрямувати на заходи у сфері захисту національного інформаційного простору;
  • Збільшити на 446 млн грн фінансування соціального захисту дітей та сім’ї;
  • Ще 100 млн грн спрямувати на підтримку системи державного іномовлення України.

Усі видатки пропонують збільшити коштом резервного фонду.

Бюджетні висновки підтримали 19 членів комітету, ще двоє – утрималися.

Мельничук нагадав, що у разі прийняття постанови Верховною радою, проєкт закону про Державний бюджет України на 2023 рік вважатиметься прийнятим у першому читанні.

"Цифри шокуючі, бо ми у війні". Як песимістичний проєкт бюджету-2023 вплине на українців

Унаслідок ранкового обстрілу Запоріжжя загинули семеро людей

Унаслідок ранкового обстрілу Запоріжжя загинули семеро людей, ще щонайменше п'ятьох вважають зниклими безвісти, повідомив голова ОВА Старух. Рятувальники продовжують розбирати завали житлового будинку.

Іран каже, що дронів немає, тож зробимо так, щоб їх не було — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 6 жовтня прокоментував масове використання російською армією іранських дронів для атак на українські міста. Офіційний Іран заявляє, що цих дронів "немає", зазначив президент.

"Про застосування іранських безпілотників проти наших людей та інфраструктури. Іран чомусь стверджує, що їх у нас немає. Люди їх бачать у небі. Ми їх збиваємо. А нам кажуть, що їх нібито немає. Що ж, знайдемо способи, щоб їх справді не було", — додав Зеленський.

Як зустрічають ЗСУ у звільнених містах і селах. Відео

Українські військові продовжують контрнаступ на трьох напрямках, унаслідок їхніх успішних дій під український контроль повертаються дедалі більше територій. Як українці зустрічають українських військових у звільнених населених пунктах, дивіться у відео Суспільного.

Федоров: 10 тисяч браслетів з останньої довоєнної партії "Азовсталі" — продано

Про це повідомив віцепрем'єр міністр — міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Всі 10 тисяч браслетів з останньої довоєнної партії "Азовсталі" продано. Дякуємо кожному із вас! Ми відчули, наскільки важливим і символом є цей браслет для українців. Тому вже почали створення наступного накладу і не зупиняємо продажі. Треба буде трошки почекати свій браслет, але воно того варте", — написав Федоров

Він подякував учасникам проєкту і нагадав, що 100% прибутку від браслетів перерахують через платформу UNITED24 на Армію дронів.

Нагадаємо, 6 жовтня платформа United24 презентувала браслети з металу Азовсталі, кошти від продажу яких спрямували на підтримку ЗСУ. Кожен браслет створений із 5 грамів сталі, виробленої на прокатному стані 3600 комбінату Азовсталь. Саме з такого сплаву у 1981 році була виготовлена шахта для запуску космічного корабля, у 2012-му – новий саркофаг для ЧАЕС. У 2022 році листопрокатний цех, у якому багато років працював стан 3600, став одним із місць, де героїчно тримали оборону захисники й захисниці Маріуполя.

Норвегія обмежить використання своїх портів для рибальських суден РФ

Норвегія запровадить обмеження на використання російськими рибальськими суднами своїх портів в рамках посилення заходів безпеки після вибухів на газопроводах "Північний потік" в Балтійському морі.

Російським траулерам тепер буде дозволено відвідувати тільки три з декількох десятків портів уздовж норвезького узбережжя, і при цьому вони повинні будуть проходити перевірку безпеки, заявила міністр закордонних справ Аннікен Хютфельдт на пресконференції.

Зеленський подякував голові USAID за виділення 55 млн доларів на підтримку України

"У межах зустрічі з адміністратором Агентства США з міжнародного розвитку Самантою Павер обговорили деталі конкретних програм, розроблених із метою розбудови в нашій державі безпечного простору. Поспілкувалися про важливість реалізації Плану швидкого відновлення України. Вдячний за виділення Агентством 55 млн дол. США для підготовки інфраструктури теплопостачання України до зими під час протидії російській агресії", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Повітряні сили ЗСУ знищили 5 російських БПЛА

Про це повідомляє пресслужба Повітряних сил ЗСУ.

"6 жовтня з 15:00 по 20:00 год на півдні України підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил знищили п’ять безпілотників окупантів: один ударний іранський безпілотний авіаційний комплекс “Mohajer- 6”; один БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан -10”; три іранських БпЛА-камікадзе "Shahed-136", — зазначили у ПС.

Україна не поїде на ЧС-2022 зі сквошу через позицію господарів щодо "референдумів" РФ

Збірна України зі сквошу відмовилася від участі в командному чемпіонаті світу-2022 серед жінок, що відбудеться 10-16 грудня у столиці Єгипту Каїрі. Про це в коментарі Squash Mad повідомила віцепрезидентка Федерації сквошу України Альона Огонесян.

На рішення української команди вплинула позиція Єгипту щодо псевдореферендумів про "приєднання" до Росії, які РФ провела на окупованих територіях України в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях.

Як повідомили в українській федерації сквошу, деякі представники єгипетського уряду, які були спостерігачами на "референдумах", визнали їхні результати легітимними.

"Минулого тижня агресор провів "референдум" щодо анексії наших територій, – прокоментувала ситуацію Огонесян. – На жаль, на цих псевдореферендумах були представники Єгипту, які підтвердили, що (в їхніх очах) вони були чесні. Тому ми були вимушені ухвалити рішення скасувати поїздку".

Натомість збірна готуватиметься до чемпіонату Європи-2023, що відбудеться у квітніЗмагання в топдивізіонах відбудуться у столиці Фінляндії Гельсінкі, а в третьому дивізіоні – в Ґібралтарі..

Дружина полоненого захисника Азовсталі потребує допомоги з обладнанням для квіткарні

Оксана Дубик – переселенка з Маріуполя. Півроку вона чекає свого чоловіка, захисника Азовсталі, з полону. Жінка нещодавно відкрила власний невеликий бізнес у Львові та потребує трохи допомоги на обладнання. Ідеться про 167 тисяч гривень на купівлю холодильної камери для квіткарні Оксани, повідомляє волонтерський фонд Keep Going.

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, санкції проти росіян. 225-й день війни. Онлайн
Оксана Дубик. Суспільне Львів

У перший день повномасштабного вторгнення чоловік Оксани Дубик пішов захищати “Азовсталь”. 28 лютого зв’язок із ним було втрачено.

Проживши майже місяць в окупованому Маріуполі, Оксана разом із літнім батьком виїхала до Львова. Перші тижні мешкала в сина. Згодом Оксана дізналась, що чоловік живий і перебуває у полоні, – звільнені побратими бачили його в одному з бараків в Оленівці.

В Маріуполі Оксана Дубик залишила все звичне життя, зокрема власний будинок та улюблену роботу в будівельній компанії. На новому місці вона зважилась на відкриття квіткової крамниці.

“Щоб не впасти у відчай, маріупольці повинні були знайти собі якусь справу або відраду. Магазин став моєю відрадою – він мене врятував”, – каже Оксана.

Квіткарня “Азалія” відкрилася у Львові, заощаджень вистачило на ремонт і облаштування крамнички. У крамниці вже можна придбати квіти в горщиках, але зараз виторг ледь покриває вартість оренди. Додатковий прибуток може дати продаж букетів. Тож власниці необхідно придбати холодильну камеру для зберігання зрізаних квітів.

Британський гурт відмовився брати участь у фестивалі, який організовують росіяни

Британський панк-рок-гурт JOHN відмовився від виступу на фестивалі Changeover, що з 6 по 8 жовтня проходить у Белграді (Сербія). Рішення колектив змінив після спілкування з менеджеркою ініціативи Music Export Ukraine Діаною Дадоновою, про що вона розповіла у своєму Facebook.

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, 225-й день війни. Онлайн
Фото: john_timestwo_band/Instagram

Changeover ще на початку вересня анонсував лайн-ап, де був і британський гурт. Серед організаторів події — Степан Казарьян, організатор російського фестивалю "Боль".

Діана зробила критичний допис у Twitter щодо участі JOHN, а представники гурту написали в особисті, щоб зрозуміти причини хейту. Після пояснення, що це фестиваль від організаторів із РФ, JOHN скасували виступ.

На ЗАЕС досі перебувають до 500 російських бойовиків — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

На ЗАЕС досі перебувають до 500 російських бойовиків, тому єдина можливість гарантувати радіаційну безпеку України та Європи – повна демілітаризація території станції, зазначив Зеленський.

Військовим РФ на південному напрямку пропонують здаватися з технікою за гроші

Про це у своєму відеозвернені розповів начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Завдяки проєкту "Хочу жить" росіяни продовжують здаватися. У якості бонусу на південному напрямку можна здатися разом з технікою та отримати за це гроші. В нас є вже пара успішних "кейсів", але про це згодом", — сказав Віталій Кім.

Також начальник ОВА оприлюднив розцінки на покупку російської техніки:

  • Танк — 50 000 доларів;
  • Бойова машина піхоти, Бойова машина десанту і таке інше — 25 000 доларів;
  • Реактивні системи залпового вогню — 15 000 доларів;
  • Самохідні артилерійські установки й таке інше — 10 000 доларів;
  • Броньовані машини — 5 000 доларів.

ЗСУ збили більш ніж половину дронів-камікадзе, випущених по півдню України

Про це Суспільному повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк.

За словами Наталії Гуменюк, дрони запускають з тимчасово окупованих територій: Крим, Херсонщина, частина Миколаївської області. Залишки зі збитих безпілотників забирають на дослідження: є певні напрацювання та розуміння як ефективніше протидіяти нападам дронів. Наразі їх збивають засобами протиповітряної оборони та стрілецькою зброєю.

"Вперше, 20 вересня, ми зафіксували застосування дронів в межах нашої відповідальності. Суха статистика показує, що нашими силами збито 49 дронів. Попадань нараховується 24, але серед них були неефективні. Через те, що вони били не по конкретному об'єкту", — розповіла начальниця координаційного пресцентру.

Гроссі: позиція МАГАТЕ полягає в тому, що ЗАЕС залишається українською

"Це питання, яке пов’язане зі світовим законодавством… ми б хотіли, щоб військові дії припинилися негайно, і, безумовно, позиція МАГАТЕ полягає в тому, що станція є українською (підпорядковується Україні - ред.)", — наголосив під час брифінгу в Києві генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

МАГАТЕ планує вдвічі збільшити місію на запорізькій АЕС

Про це заявив гендиректор організації Рафаель Гроссі під час брифінгу у Києві. За його словами, групу збільшать вдвічі. Також під час свого виступу Гроссі нагадав, що планує відвідати Росію, щоб обговорити питання ядерної безпеки на станції. Після поїздки в Москву, він повернеться до Києва та відзвітує президенту Зеленському про результати зустрічі.

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, 225-й день війни. Онлайн
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час брифінгу в Києві. Рафаель Гроссі на брифінгу в Києві, 6 жовтня 2022 року. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

"Я домовився з президентом Зеленським, що доповім йому про 2 речі, які обговорю в Росії: ситуація на станції та встановлення загалом безпеки. Я розраховую також, що повернуся до Запоріжжя знову, якщо зможу", — наголосив Гроссі.

Він додав, що місія налічує групу з двох співробітників, яку планують збільшити до 4-х: "Ми повинні консультуватися з Україною, а також інформувати Росію, тож наша ротація проводитиметься кожні 3-4 тижні".

Вторгнення Росії в Україну порушило перспективи світової економіки — МВФ

Про це йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду за 2022 рік під назвою "Криза за кризою".

За даними аналітиків невиправдана агресія Росії проти України порушила перспективи світової економіки. "У багатьох країнах різко підвищилася інфляція, викликана поєднанням таких факторів, як значне зростання цін на енергоносії, продовольство і сировинні товари, дефіцит робочої сили і перебої з поставками. Рівень державного і приватного боргу досяг нових максимумів", — повідомляється у документі.

У МВФ зазначили, що війна в Україні може сприяти небезпечному зростанню розбіжності між країнами з розвиненою економікою та країнами з ринком, що формується.

"Вона створює ризик фрагментації світової економіки на геополітичні блоки з різними технологічними стандартами, системами транскордонних платежів і резервними валютами. такий тектонічний зсув представляє найсерйознішу проблему для заснованої на правилах системи, яка визначала міжнародні та економічні відносини в останні 75 років, ставлячи під загрозу позитивні зрушення, досягнуті за останні десятиліття", — кажуть аналітики МВФ.

Група російських військовослужбовців втекла з Херсона до Криму з автоматами і гранатами

З військової частини козачого загону "Дон", розташованої в анексованому Херсоні, втекла група російських військовослужбовців — вони оголошені в розшук. Фотографії орієнтування на військових опублікували в телеграм-каналах і соцмережах, передає Медуза.

Згідно з орієнтуванням, з частини втекли 13 військовослужбовців, з собою вони взяли зброю, боєприпаси і викрали два автомобілі Міноборони РФ. Як мінімум троє втекли з військової частини до участі у війні проживали в Москві.

"При встановленні осіб та їх затриманні дотримуватися крайньої обережності, озброєні автоматичною зброєю, пістолетами, підствольним гранатометом, пострілами до нього і ручними гранатами. Вкрай небезпечні, мають бойовий та оперативний досвід, підозрюються у серії тяжких та особливо тяжких злочинів на території Херсонської області", — йдеться в орієнтуванні.

"Зерновим коридором" з портів Одещини вийшли вісім суден

Про це повідомили в Адміністрації морських портів України.

Вирушили судна до країн Азії та Європи. Від причалів порту "Південний" вийшли балкери HASAN G, UMIT G та танкер MERA, а з порту "Чорноморськ" вирушили ANASTASIA, FALCON S, SERENITY IBTIHAJ, MAGNOLIA, SILVER LADY.

З моменту виходу першого судна експортовано 6,39 млн тонн агропродукції. Всього з портів Одещини вийшло 282 судна до країн Азії, Європи та Африки.

У деокупованому Ізюмі тимчасово працюватиме американський госпіталь

У звільненому від російських окупантів Ізюмі відкрили госпіталь Samaritans Purse. Там прийматимуть іноземні спеціалісти. Послуги для пацієнтів — безкоштовні, повідомив заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін. Він опублікував перелік послуг, які надають медики.

"Діагностика та лікування інфекційних та неінфекційних захворювань; загальна оцінка та надання послуг з репродуктивного здоров’я; травматологія; цілодобова служба невідкладної допомоги; 30 стаціонарних ліжок", — повідомив Мацокін.

У Конституцію РФ додали анексовані території України

Самопроголошені "Л/ДНР", тимчасово окуповані Запорізької і Херсонської областей увійшли в список суб'єктів РФ, перерахованих в 65-й статті Конституції Росії. Нова редакція Конституції опублікована на російському офіційному порталі правової інформації.

Фінляндія надасть Україні дев'ятий пакет військової допомоги

Фінляндія виділяє новий пакет військової допомоги Україні. Міністр оборони країни Антті Кайкконен повідомив, що "війна може затягнутися надовго", тому Фінляндія продовжить підтримувати Україну.

"Оборонна битва України триває. На жаль, схоже, що війна може затягнутися надовго. Наша підтримка України триває в рамках дев'ятого пакета озброєння", — написав міністр.

ЗСУ відбили атаки вояків РФ в районах 10 населених пунктів

"За минулу добу підрозділи ЗСУ відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Яковлівка, Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Красногорівка, Побєда, Водяне та Любомирівка", — повідомляється у зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними Генштабу, часткова мобілізація, оголошена військово-політичним керівництвом РФ, фактично "поглинає" невеличкі населені пункти віддалених регіонів Росії: "Призов відбувається методом облав, практично все чоловіче населення призовного віку силоміць доставляють у військкомати. Разом з тим, у Москві, й на половину не виконано план відмобілізування, який складає по районах менш як 0,2 відсотка населення".

У Генштабі додали, що під час чергового хаотичного відступу армія РФ здійснила підрив дамби, що спричинило підтоплення населеного пункту Райгородок.

"У Кадіївці відбувається масове знищення архівів та копій документів, особливо тих, що містять історію окупації. У Сватовому вже заміновані основні інфраструктурні об’єкти, будівлі та території", — йдеться у повідомленні.

Авіація ЗСУ протягом доби завдала 11 ударів. Підтверджено ураження одного опорного пункту, 5 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 5 зенітних ракетних комплексів РФ. Підрозділи протиповітряної оборони збили 5 російських БпЛА, серед яких два Shahed-136 та один Mohajer-6. Ракетні війська і артилерія за добу уразили 19 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 6 засобів артилерії РФ.

За добу росіяни близько 40 разів обстрілювали Україну — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, цієї доби росіяни завдали 6 ракетних та 7 авіаційних ударів, здійснили понад 23 обстріли з РСЗВ.

!Від ударів РФ постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 25 населених пунктів. Серед інших це — Запоріжжя, Шепетівка, Сіверськ, Білогорівка, Ольгівське та Гоптівка", — йдеться у повідомленні.

На інших напрямках армія РФ здійснювала обстріли:

  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка, Ясна Поляна і Блешня Чернігівської області та Середина Буда, Кияниця і Фотовиж Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Уди, Стрілеча, Нескучне, Гатище та Вільхуватка;
  • на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Сіверськ та Верхньокам’янське;
  • на Бахмутському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Яковлівка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Зайцеве;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, у районах населених пунктів Авдіївка, Кам’янка, Красногорівка, Первомайське, Парасковіївка, Піски та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках наступальних дій росіяни не проводили. Від обстрілів РФ постраждала інфраструктура понад двадцяти населених пунктів. Зокрема, Новоукраїнки, Времівки, Полтавки та Новополя.
  • на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони більш як тридцяти населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них, Правдине, Мирне, Киселівка, Кобзарці та Велике Артакове.

ЗСУ звільнили село Глушківка на Харківщині

Про звільнення села повідомив очільник спецпідрозділу "KRAKEN" Костянтин Немічев 6 жовтня.

"Зараз ми знаходимося у населеному пункті Глушківка. Тут у нас був дитячо-патріотичний табір. Але з приходом "руського мира" це все зруйнувалося. Усе це ми відбудуємо", — сказав Немічев.

На Луганщині українські військові звільнили Греківку — Гайдай

У Луганській області в Кремінному районі ЗСУ звільнили село Греківка. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Так, хтось з бійців виклав фото з назвою населеного пункту, тому це вже таємниця. Греківка звільнена, рухаймося у тому напрямку", — повідомив Сергій Гайдай.

Шмигаль закликав Грецію підтримати заявку України на вступ до НАТО

Про це прем'єр-міністр повідомив у Twitter.

ЄС опублікував список осіб, які підпали під восьмий пакет санкцій проти РФ

Перелік осіб, які потрапили під санкції восьмого пакета ЄС опублікований в офіційному журналі Євросоюза.

В документі — 30 фізичних і 7 юридичних осіб, серед них – "ідеолог Путіна" Олександр Дугін, глава ЦВК РФ Елла Памфілова, російські артисти, які підтримали агресію Кремля Юлія Чичеріна, Миколай Расторгуєв, Олег Газманов. Також до санкційного переліку потрапили компанії "Гознак, корпорація "Іркут", "Московський машинобудівний завод "Авангард", завод ім. Дегтярьова, МКБ "Факел".

Саманта Павер вшанувала пам’ять українських героїв

Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Павер вшанувала пам’ять українських героїв на Інститутській у Києві, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, 225-й день війни. Онлайн
Фото: Суспільне

Обстріл Запоріжжя, звільнення сіл на Херсонщині, 225-й день війни. Онлайн
Фото: Суспільне

6 жовтня Саманта Павер прибула з візитом до Києва.

"Я щойно приїхала до Києва, Україна. Це критичний момент для українського народу, адже він захищає свою свободу від жорстоких нападів, звільняє окуповані землі, готується до зими та зміцнює демократичні інститути й верховенство права", — написала голова USAID у Twitter.

ЗСУ знищили 60% іранських дронів, які запускали військові РФ

Про це розповів заступник начальника головного оперативного управління генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

У ніч на 6 жовтня силами і засобами повітряних сил було знищено 9 із 12 іранських дронів-камікадзе “Шахід-136”. Загалом від початку застосування противник використав 86 БПЛА, 60% з яких було знищено.

"Минулого тижня на брифінгу я повідомляв, що було збито 10 із 29 дронів, тобто третину від застосованих дронів. Сьогодні я наголосив, що було збито 60%. Ми вдосконалюємо свою протиповітряну оборону, враховуючи тактико-технічні літальні апарати противника. Насамперед ці дрони мають меншу швидкість в порівнянні з ракетами, відповідні інші засоби вогневого ураження. Сьогодні під час збиття безпілотних засобів було застосовано як авіацію, як ППО, так і стрілецьку зброю", — зазначив Громов.

На Харківщині понад 8 тисяч мешканців звільнених територій отримали по 1200 грн

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"За останніми даними, тільки на Харківщині більш як 8 тис. осіб вже отримали фінансову допомогу на загальну суму понад 9,6 млн грн. Протягом останніх днів кошти виплачувались, зокрема, в таких населених пунктах Харківщини як Рогань, Шевченкове, Лужок, Петропілля, Ставище, Сумське", — повідомили у Мінреінтеграції.

️На Херсонщині виплачено коштів на загальну суму майже 0,4 млн грн. Ці кошти отримали мешканці Кам’янки, Кочубеївки, Пригір’я, Заградівки, Свободного, Краснівки. Відучора Укрпошта почала доставляти грошову допомогу й у звільнені регіони Донеччини — готівку отримали мешканці міста Святогірськ та села Ярова.

Як отримати виплату

Звертайтесь до Мінреінтеграції на цілодобову гарячу лінію з кризових питань: 15-48 або на гарячу лінію уповноваженого з питань ВПО: +38 (066) 813-62-39.

Білорусь від початку війни надала армії РФ понад 10 тисяч тонн боєприпасів

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

"Від початку жовтня з білоруських арсеналів зберігання ракет і боєприпасів направлено до окупаційних війська на Донецький та Херсонський напрямок майже 30 вагонів із боєприпасами. Загалом від початку повномасштабної агресії з території Білорусі було відправлено 26 ешелонів загальною кількістю майже 250 вагонів і вагою понад 10 тисяч тонн", – сказав Громов.

Президент надав звання Героя України трьом захисникам

Указ №690/2022 від 6 жовтня було оприлюднено на сайті президента.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно старшому сержанту Дмитру Фінашину", — йдеться в документі.

Також Зеленський надав посмертно звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" майору Вадиму Зеленюку та капітану Вадиму Маньку.

Служба безпеки Швеції завершила огляд місця вибухів на газопроводах "Північний потік"

На думку шведських слідчих, причиною недавніх вибухів на російських газопроводах "Північний потік" стала детонація. За їх інформацією, докази вказують на навмисний акт. Про це йдеться в заяві шведської служби безпеки, яку оприлюднили 6 жовтня.

"Після проведення розслідування на місці злочину поліція безпеки може встановити, що на об'єктах Nord Stream 1 і 2 в шведській економічній зоні сталися вибухи, які завдали значної шкоди газопроводам. При розслідуванні на місці злочину було зроблено кілька вилучень. В рамках попереднього розслідування поліція безпеки постійно вживає різні слідчі заходи. Розслідування посилило підозри в грубому саботажі", — йдеться у повідомленні.

Шведські слідчі не дали жодних вказівок на те, як сталися вибухи або хто може бути відповідальним за них.

Минулого тижня в економічній зоні Швеції були виявлені два витоки в трубопроводах, які проходять через Балтійське море до Німеччини. Два інші витоки зафіксовано в зоні Данії. Поліція країни проводить власне розслідування у своїй економічній зоні. Вона відмовилася коментувати висновки Швеції або надавати оновлену інформацію про статус власного розслідування, — повідомили журналісти Bloomberg, які звернулись за коментарем до силовиків Данії.

РФ вперше із серпня атакувала Україну з території Білорусі — Генштаб

6 жовтня російська стратегічна авіація вперше із кінця літа завдала удар по Україні з території Білорусі, повідомив заступник голови Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил Олексій Громов.

"Попереднє застосування авіації з цього напрямку було зафіксовано 28 серпня", — повідомив бригадний генерал.

Військовий розповів, що ракетний удар завдала ланка з чотирьох бомбардувальників Ту-22М3. При цьому він не уточнив, які об’єкти були ціллю ударів.

Як розповів Громов, Генштаб також не виключає, що Росія може доставити в Білорусь ударні дрони та запускати їх з білоруської території. За його словами, поки що РФ використовує БПЛА переважно з території окупованого Криму.

"Ця ситуація відстежується. Система протиповітряної оборони скорегована відповідно до викликів і загроз з боку противника", — наголосив посадовець.

Він додав, що РФ завдає ударів як по військових, так і по цивільних цілях, намагаючись посіяти паніку.

Українських бійців навчають маже усі країни НАТО — Резніков

До підготовки українських військових залучено практично усі країни НАТО та інші країни, які не входять до Альянсу. Програми країн відрізняються одна від одної — від снайперської підготовки до навчань на артилерійських системах.

Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков під час онлайн-конференції Forbes "Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни".

За його словами, окрім формату "Рамштайн" діє ще Копенгагенська донорська конференція. Там до програм навчання приєдналися практично всі скандинавські країни: Норвегія, Данія, Швеція, плюс країни Балтії, Польща, Словаччина, Чехія. Крім того, українських військових навчають інструктори з Німеччини та країн, які ще не входять до НАТО — Швеції та Фінляндії. Програми кожної країни відрізняються. Естонія зосередилась на програмах з розмінування, снайперської та медичної підготовки. У Франції, Німеччині відбуваються навчання на артилерійських системах місцевої розробки.

Загалом, за словами міністра, британська програма підготовки військових передбачає навчання 30 тисяч українських військових. Підготовка має пройти у три етапи по 10 тисяч. Зараз закінчується навчання першого десятка тисяч бійців.

"Британці вчать українських військових усім азам на полігоні, включаючи тактичну медицину. Крім того, українські захисники будуть повертатися не тільки підготовленими, а й вдягнутими та з системами захисту: йдеться про шоломи, бронежилети, аптечки — все крім стрілецької зброї. Тобто це не просто навчання, а ще й підтримка", — розповів міністр.

Зимова форма для ЗСУ. В Міноборони розповіли про поставки

До 15 жовтня Міноборони має забезпечити первинні потреби ЗСУ по зимовій формі. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Далі буде більш точкова робота з частинами.

За даними Маляр, станом на 5 жовтня під завантаженням або в русі по території України, а також за кордоном від іноземних постачальників, перебувало майже 100 комплектів зимової форми.

Загалом із 29 вересня по 5 жовтня Міністерством оборони для забезпечення підрозділів ЗСУ передало:

  • 14,7 тис. од. бронежилетів,
  • 17,5 тис. од. шоломів,
  • 37,5 тис. зимового взуття,
  • 15,9 тис. курток зимових.

Крім цього передали:

  • 34,4 тис. шапок зимових,
  • 67,1 тис. курток костюму утеплювача (фліска),
  • 97 тис. комплектів білизни натільної демісезонної та зимової.

За словами Маляр, у питаннях забезпечення Міноборони зараз вирішує завдання, які останній раз в такому масштабі та обсязі виникали тільки під час Другої світової війни.

Росіяни готові здаватися в полон і калічити себе, аби не воювати — Маляр

Росіяни не дуже охоче йдуть воювати в Україну. Про це свідчать понад 2 тисячі дзвінків на гарячу лінію проєкту “Хочу жити” у перші тижні його роботи. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у четвер, 6 жовтня, на брифінгу в Military Media Center.

“Запитують, як здатися в полон. Це правильне рішення. Україна гарантує дотримання усіх норм міжнародного гуманітарного права”, — сказала Маляр.

За її словами, Україна з 24 лютого активно інформує російських військових і — превентивно — білоруських, яким чином вони можуть здатися в полон.

“Робили вже декілька таких великих інформаційних кампаній і зараз ми продовжуємо системно з цим працювати”, — сказала Маляр.

За її словами, оголошення в Росії “часткова мобілізація” виявило реальне ставлення населення до воєнних авантюр керівництва РФ.

“Так, значна частина чоловіків призовного віку для ухиляння від мобілізації втекла за кордон або намагається відкупитися від призову за гроші. Окремі особи вдавалися до самокаліцтва, симулювали хвороби та навіть були готові отримати довідку про непридатність з психіатричних відділень лікарень”, — сказала Маляр.

Крім того, за словами Маляр, виявилося, що Міноборони РФ не спроможне якісно організувати забезпечення мобілізованих всім необхідним. Тому більшість спорядження вони купували за власний кошт. Підготовка призваних проводилася в дуже стислі терміни або їх взагалі відразу з військкоматів направляли в район проведення бойових дій, розповіла заступниця міністра.

“Вже відомі факти загибелі та потрапляння в полон цієї категорії російських військовослужбовців”, — сказала вона.

Часткова мобілізація. У розвідці розповіли скільки росіян уже призвали на службу

Російське військове командування завищує показники мобілізації громадян Російської Федерації. Оголошене міністром оборони Росії Сергієм Шойгу число мобілізованих — 200 тисяч не відповідає дійсності, повідомив представник пресслужби головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Шойгу оголосив про 200 тисяч, але 200 тисяч ще немає. Це менша кількість. Ми не знаємо, для чого вони завищили показники, можливо, перед керівництво рапортують, можливо, з іншою метою. Це більше 100 тисяч осіб вже. Ми знаємо відповідні показники", — розповів Юсов.

Представник розвідки додав, що українській стороні відоме точне число мобілізованих, однак оприлюднювати його публічно поки не будуть.

США нададуть Україні $55 мільйонів для підготовки до зими

Сполучені Штати виділяють Україні 55 мільйонів доларів для підготовки до майбутнього опалювального періоду на тлі російського вторгнення. Як повідомляє пресслужба Агентства США з міжнародного розвитку, про це заявила його керівниця Саманта Пауер під час візиту в Україну.

"Перебуваючи в Україні, Адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер сьогодні (6 жовтня — ред.) оголосила про те, що USAID надасть 55 мільйонів доларів США для підготовки інфраструктури теплопостачання країни до зими під час розв'язаної Росією брутальної війни", — йдеться у повідомленні.

В USAID пояснили, що ця допомога забезпечить ремонт і технічне обслуговування труб та обладнання, яке постачає газ до осель українців, закладів медицини та освіти, а також підприємств у всіх регіонах країни. Загалом допомога безпосередньо торкнеться близько 7 мільйонів українців у 19 областях країни.

"USAID також надасть електрогенератори, альтернативні джерела палива для лікарень, центрів перебування внутрішньо переміщених осіб та прихистку соціально вразливих громадян, що дозволить забезпечити тепло у приміщеннях протягом зими", — додали в Агентстві.

При наданні допомоги першочергова увага приділятиметься тим регіонам, які найбільше потерпіли від повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Серед них — Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Харківська та Чернігівська області.

"Ці нові кошти є доповненням до тієї значної допомоги, яку USAID надає енергетичному сектору України від початку повномасштабного російського вторгнення, і допоможуть забезпечити безперебійне постачання українцям тепла та гарячої води. У рамках цієї ініціативи, USAID вже надало труби та інше обладнання, яке допомогло відновити надання комунальних послуг 22 тисяч киян, що втратили доступ до цих послуг внаслідок руйнування цивільної інфраструктури російськими військами", — зазначається в дописі.

При цьому нова допомога надаватиметься в рамках проєкту USAID "Енергетична безпека". Ця програма розрахована на п'ять років і має на меті допомогти Україні створити більш безпечний і прозорий енергосектор, який забезпечує надійне та доступне постачання енергії українцям на тлі зниження залежності від російського газу та електроенергії.

В Агентстві нагадали, що після початку російського вторгнення USAID сприяло Україні в об’єднанні її енергосистеми з європейською, що дозволило країні вперше у її історії експортувати електрику до ЄС.

Кількість поранених внаслідок ракетного обстрілу житлових будинків у Запоріжжі зросла до 12 людей. Голова ОВА Старух в ефірі телемарафону повідомив, що операція з порятунку все ще триває.

Близько 5-ї години ранку 6 жовтня російські військові завдали 7 ракетних ударів по житлових кварталах Запоріжжя. Внаслідок цього загинула жінка, ще близько 10 людей отримали поранення.

СБУ повідомила про підозру білорусу, який найманцем прийшов на війну в Україну

За матеріалами Служби безпеки підозру за найманство отримав громадянин Білорусі, який приїхав убивати українців у складі російської приватної компанії "Редут". Наразі він поранений і перебуває в українському полоні, куди потрапив під час контрнаступу ЗСУ на Донецькому напрямку.

За даними слідчих СБУ, 22-річний білорус сам вийшов на російську приватну військову компанію у липні 2022 року. Йому запропонували приїхати в РФ і вже 19 липня найманець підписав контракт на проходження військової служби із ПВК "Редут" на посаді кулеметника.

21 липня найманець прибув до Ізюму Харківської області, де отримав зброю та почав воювати. У серпні його передислокували до села Сватове Луганської області, а потім до села Коровій Яр Лиманського району Донецької області. Там він продовжив виконувати план РФ щодо захоплення території України.

"Завдяки контрнаступу ЗСУ злочинну діяльність найманця була припинена і 19 вересня він потрапив у полон. Наразі із бойовиком працюють слідчі СБУ. Його дії кваліфікуються за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (найманство). Білорусу загрожує до 10 років позбавлення волі", — повдомили в СБУ.

Росія примусово депортувала понад 1,6 млн українців — Зеленський

Росія краде в Україні людей і вже понад 1,6 млн українців примусово депортовані в РФ. Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників сесії Генеральної асамблеї Організації американських держав (ОАД), яка триває у столиці Перу Лімі.

Президент зазначив, що звертається до учасників зустрічі у час, коли українці перейшли до визначального етапу війни за незалежність, "у час, коли наші герої виганяють окупаційну армію з нашої землі".

"Цю армію Росія відправила в нашу країну, щоб перетворити нас на свою колонію. Як це, на жаль, було раніше – у час імперій. Але мільйони українців стали на захист свободи та своєї держави й точно не дозволять Росії повернути той старий несправедливий час. Ми не сумніваємося, що переможемо в цій війні і зможемо захистити незалежність України. Щоденні перемоги на фронті й десятки звільнених міст і сіл України доводять це", — сказав він.

За словами Зеленського, найважливіші питання зараз — скільки ще українців Росія встигне вбити, перш ніж визнає поразку і скільки ще Росія встигне вкрасти з України ресурсів і людей.

"Вони крадуть людей.Вже понад 1,6 млн українців примусово депортовані в Росію. Вони розпорошені по території цієї держави, розкидані по віддалених регіонах Росії. У багатьох із них відібрали документи, багато з них пройшли через страшні фільтраційні табори окупантів, де над ними знущались і залякували. Це – люди. Але для Росії це також ресурс", — сказав президент.

За його словами українська влада робить все, щоб якнайшвидше звільнити землю і врятувати всіх людей від цього вторгнення.

"Ми робимо все, щоб поставити крапку у довгому переліку українських жертв, який створює Росія", — наголосив Зеленський.

Президент закликав країни Південної Америки попри потужну російську пропаганду підтримати Україну, зокрема в Генасамблеї ООН у голосуваннях щодо засудження російських агресивних кроків.

Він також закликав їх приєднатися до міжнародних санкцій проти РФ, щоб обмежити її можливості продовжувати війну проти України.

"Злочин агресії Росії проти нашої держави, масові вбивства цивільних на українській землі, примусові депортації, численні випадки катувань і зґвалтувань – все це неодмінно отримає свої вироки. Будь ласка, уникайте того, щоб ваші компанії та країни були пов’язані з тими фізичними та юридичними особами Росії, через яких ця держава здійснює свій терор проти України", — сказав Зеленський.

Крім того, він закликав Південну Америку поширювати правду про війну та жертви, спричинені російською агресією.

"Просто говоріть про це. Хай ваші народи знають, яке зло Росія принесла абсолютно мирному українському народу. Народу, який ніколи не починав жодних загарбницьких війн", — зазначив президент.

Росіяни хотіли завербувати полонених "азовців" — начальник штабу полку "Азов"

Після того, як українські бійці вийшли з "Азовсталі", росіяни хотіли завербувати полк "Азов", повідомив під час пресконференції начальник штабу полку "Азов" Богдан "Тавр" Кротевич.

“Ми коли вийшли, вони хотіли так би мовити завербувати “Азов” як підрозділ. Тим, що, хлопці, ви гарно воюєте і давайте разом знищувати "Захід і США”, — розповів Кротевич.

Але в “азовців” була одностайна думка, що вороги — саме росіяни, що полк “Азов” — це українські військові і їхня Батьківщина — Україна, пояснив Кротевич. Тож після такої відповіді пропозиції про співпрацю припинилися.

За словами Кротевича, перші чотири дні він перебував в Оленівці.

“На 5 день нас поставили перед фактом, що ми їдемо. Куди, звичайно, не сказали. Зараз я розумію, що це була Москва”, — розповів військовий.

Він також розповів, про анонсоване окупантами “судилище” в Маріуполі.

“На деяких людей йде фізичний та психологічний тиск стосовно трибуналу, наприклад на саме нас був психологічний тиск, але тільки після повернення я дізнався, що мене заочно судили в Росії, в мене навіть був адвокат. Зараз ми опитуємо всіх хлопців”, — сказав Кротевич.

ЗСУ звільнили понад 400 кв км на Херсонщині — Гуменюк

Речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк на брифінгу повідомила, що Збройні сили України звільнили понад 400 кв км на Херсонщині. Вона зазначила, що раніше повідомлялося про звільнення Любимівки, Хрещенівки, Українки, Великої та Малої Олександрівок, Давидового Броду, Петропавлівки, Новогригорівки й Нововоскресенського у Бериславському районі Херсонської області.

Гуменюк розповіла, що на фронті вже зафіксовані факти появи мобілізованих росіян, але вони "не дуже підготовлені".

В полоні РФ знаходяться понад 700 азовців

Понад 700 представників полку "Азов" досі перебувають у російському полоні, розповів під час пресконференції начальник штабу полку майор Богдан Кротевич. Він додав, що пріоритетністю звільнення по списках займаються відповідні люди, і не всі полонені захисники зможуть потрапити додому в наступному обміні.

Евакуйовані з "Азовсталі" оборонці повернулися у стрій і працюють на півдні — командир "Азову"

Наразі вже 25 військовослужбовців окремого загону спеціального призначення "Азов", які були поранені та евакуйовані гелікоптерами з Маріуполя стали до строю. Зараз полк має свою зону відповідальності на південному напрямку, повідомив під час пресконференції тимчасовий виконувач обов’язків командира полку Азов Микита Надточій.

Начальник штабу полку "Азов" Богдан "Тавр" Кротевич розповів, що весь офіцерський склад, який вийшов з полону активно співпрацює з координаційним штабом щодо звільнення полонених.

"По нашим спискам загиблих в Оленівці 41 людини, але ми не всіх опитали. Списки збираються", — зазначив він.

Під час виходу з "Азовсталі", командир полку Денис Прокопенко мав зв'язок з президентом Володимиром Зеленським та генералом Валерієм Залужним, а також зв'язок з керівником ГУР Кирилом Будановим.

"Нам було дуже важко прийняти це рішення, але на той момент 600 були поранені і 300 з них гнили, вони гинули повільно", — зазначив Кротевич.

Він додав, що під час виходу з "Азовсталі" представники Червоного Хреста давали слово, що цивільні потраплять на територію підконтрольну Україні, втім цього не сталося.

Заступник командира полку "Азов" із тилового забезпечення Іван "Ігнат" Ігнатьєв розповів, що понад 50 квартир в Маріуполі втратили бійці полку, наразі всі військовослужбовці зі своїми родинами живуть в тимчасовому житлі.

ЄС затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії

У Європейській Комісії повідомили, що держави-члени ЄС ухвалили восьмий пакет санкцій проти Росії.

У новому пакеті — заборона на імпорт вартістю 7 мільярдів євро (заборона на імпорт російських готових сталевих виробів, машин і приладів, пластмас, транспортних засобів, текстилю, взуття, шкіри, кераміки, деяких хімічні продукти та не золотих прикрас), а також експортні обмеження, що ще більше позбавлять військово-промисловий комплекс Кремля ключових компонентів і технологій, а російську економіку — європейських послуг і досвіду.

Санкції також позбавляють російську армію та її постачальників додаткових товарів і обладнання, необхідних для ведення війни на українській території. Пакет також закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7.

"Додатково застосовано санкції до фізичних та юридичних осіб, які причетні до російської окупації, незаконної анексії та фіктивних "референдумів" на окупованих територіях/областях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Сюди також входять фізичні та юридичні особи, які працюють в оборонному секторі, наприклад високопоставлені та військові посадові особи, а також компанії, що підтримують російські збройні сили. ЄС також продовжує переслідувати акторів, які поширюють дезінформацію про війну", — йдеться в повідомленні Єврокомісії.

У звільненому Лимані знайшли масове поховання

У звільненому від російських окупантів Лимані знайшли масове поховання, розповів Суспільному заступник начальника міської військової адміністрації Юрій Афонін. Наразі точну кількість похованих там людей назвати не можуть.

"Зараз працюють правоохоронці, з'ясовують хто там похований чи військові, чи не військові", — зазначив він.

Очільниця USAID Саманта Пауер прибула з візитом до Києва

"Я щойно приїхала до Києва. Це критичний момент для українського народу, оскільки він захищає свою свободу від жорстоких нападів, звільняє окуповані землі, готується до зими та зміцнює демократичні інститути та верховенство закону. USAID зараз і завжди підтримуватиме Україну", – написала голова Агентства США з міжнародного розвитку USAID Саманта Пауер.

Внаслідок ранкового обстрілу Запоріжжя загинула жінка, десяток людей отримали поранення

За уточненими даними, відомо про одну загиблу жінку внаслідок обстрілу Запоріжжя. Загибель другої людини не підтвердилася — медикам вдалося її врятувати, повідомив керівник ОВА Старух.

За даними ОГП, 6 жовтня 2022 року о 5:00 ранку російська армія вдарила по Запоріжжю. Ракети поцілили по житлових будинках центрального району міста та будинках приватного сектору поруч. Загинула жінка, близько 10 людей отримали поранення, серед них 3-річна дитина.

Окупанти обстріляли Запоріжжя зранку 6 жовтня
Наслідки ракетного удару по центральному району Запоріжжя, завданого російськими військами зранку 6 жовтня. Фото: Суспільне Запоріжжя

За час деокупації поліція знайшла тіла понад 530 людей на звільнених територіях Харківщини

Керівник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов під час брифінгу повідомив, що правоохоронці знайшли тіла 226 жінок, 260 чоловіків, 19 дітей, і 13 загиблих, стать яких не встановлено. Також було знайдено рештки 29 людей, які наразі не встановлені. Він також зазначив, що ця цифра озвучена з урахуванням 447 тіл з місця масового поховання в Ізюмі.

Російські військові завдали повторного удару по Запоріжжю

У Запоріжжі вранці 6 жовтня пролунали вибухи. Військові РФ завдали чергового ракетного удару, доки в місті ще розбирають завали після нічного обстрілу.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух закликав людей перебувати в укриттях. Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв зазначив, що окупанти вдарили по об‘єктах інфраструктури.

На Луганщині через велику кількість поранених облаштовують шпиталі у школах — Гайдай

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай розповів, що на Луганщині лікарні переповнені пораненими російськими солдатами. Через це окупанти почали облаштовувати шпиталі у школах.

"Вражає кількість поранених росіян, які через перевантаження місцевих лікувальних закладів облаштовують шпиталі у школах. Так, в одній з них зараз перебуває до 200 поранених військовослужбовців РФ", — повідомив він.

РФ має дилему на Херсонщині, чи відступити за Дніпро — британська розвідка

Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки повідомляє, що відведення сил зробить для російського війська більш надійною обороною решти окупованих територій Херсонської області. Якщо ж армія РФ не відступить — це піде на користь її політичним інтересам.

“Збройні Сили України 2 жовтня розпочали новий етап наступальних дій у Херсонській області. Просуваючись на південь, українські підрозділи просунули лінію фронту ще на 20 км, досягнувши східного берега Інгульця та західного берега Дніпра, але ще не загрожуючи основним російським оборонним позиціям”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Російські командири, ймовірно, вбачатимуть загрозу для напрямку Нової Каховки як одну з найбільш актуальних проблем, відзначили у британській розвідці. Пошкоджена переправа через Дніпро в цьому районі залишається одним із небагатьох доступних для них шляхів для поповнення сил. За даними розвідників, Росія направила більшу частину своїх повітряно-десантних сил зі значною нестачею особового складу для захисту Херсона.

Таким чином, Росія наразі має небагато додаткових високоякісних сил швидкого розгортання для стабілізації фронту, відзначили у британській розвідці. РФ, ймовірно, планує розгорнути мобілізованих резервістів у цьому секторі.

У Москві призначили куратора анексованих територій

Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін призначив заступника міністра будівництва та ЖКГ Росії, який буде куратором анексованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Як йдеться у розпорядженні Мішустіна, куратором "розвитку нових територій" став Вадим Васильєв. Раніше він обіймав посаду в.о. директора департаменту міжбюджетних відносин Мінфіну РФ. Російський міністр будівництва Ірек Файзуллін розповів, що цього тижня у відомстві з'явилося 116 нових співробітників. Це пов'язано, зокрема, з тим, що "соціально-економічний розвиток нових територій поставлений в обов'язки Мінбуду".

За добу Росія втратила у війні з Україною 330 військових і 14 танків — Генштаб

Станом на ранок 6 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 61 330 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили близько 330 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2449 (+14) од,
  • бойових броньованих машин — 5064 (+26) од,
  • артилерійських систем — 1424 (+10) од,
  • РСЗВ — 344 (+3) од,
  • засоби ППО — 177 (+0) од,
  • літаків — 266 (+0) од,
  • гелікоптерів — 232 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1047 (+15),
  • крилаті ракети — 246 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3854 (+13) од,
  • спеціальна техніка — 134 (+2).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Краматорському, Авдіївському та Криворізькому напрямках. Дані уточнюються.

Військові РФ запустили по Харкову дрони-камікадзе в ніч проти 6 жовтня — ОВА

Російські окупанти вдарили по промислових об‘єктах Основ’янського району Харкова дронами-камікадзе. Такі попередні дані озвучив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Виникли пожежі, є часткові зруйновання нежитлових будівель. Постраждалих немає", — йдеться у повідомленні.

Прокуратура розслідує обстріл Харкова за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

"Близько 2:30 та 4:40 окупанти обстріляли Харків, снаряди влучили на територію підприємства в Основ’янському районі. Внаслідок обстрілу відбулась пожежа площею 500 кв. м: пошкоджено службове одноповерхове приміщення та дах чотириповерхової нежитлової будівлі", — йдеться у повідомленні.

Жертвами війни в Україні стали 1205 дітей — ОГПУ

Станом на ранок 6 жовтня щонайменше 1205 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, кількість дітей-жертв за добу не змінилася — 418. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 787.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 404, Харківській — 251, Київській — 116, Миколаївській — 75, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Запорізькій — 50, Дніпропетровській — 30.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2562 заклади освіти. З них 295 зруйновано повністю.

Вранці 6 жовтня, під час повітряної тривоги, військові Російської Федерації завдали удару по території Хмельниччини, повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

За попередньою інформацією травмованих немає.

"Доброго ранку, Хмельниччина! Сьогодні вранці під час повітряної тривоги ворог завдав удару по території нашої області. Було чути звуки вибухів", — написав Гамалій.

На території Хмельницької області було чутно вибухи, де саме наразі не повідомляють.

Чиновник пообіцяв розповісти деталі згодом.

Як зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, на території громади вибухів не було.

ЗСУ знищили дев'ять російських танків і 17 бронемашин — ОК "Південь"

ЗСУ на півдні України знищили низку ворожої техніки, зокрема танки, гаубиці і ПТРК, повідомляє ОК "Південь".

Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ виконали понад 350 вогневих завдань.

Орієнтовні втрати росіян:

  • 58 військових;
  • 9 танків;
  • 17 одиниць авто-бронетехніки;
  • 4 крупнокаліберні гаубиці "Мста-С" і "Мста-Б";
  • самохідна гаубиця "Акація";
  • міномет;
  • командно-штабна машина;
  • реактивна система залпового вогню "Град";
  • протитанковий ракетний комплекс;
  • 2 склади боєприпасів в Баштанському і Бериславському районах.

В районі Брускінського, на Бериславщині, знищено безпілотник-розвідник "Орлан-10".

Уночі російські війська обстріляли Дніпропетровщину

У ніч на 6 жовтня російські війська п'ять разів обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Стріляли з реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії.

За словами Резніченка, у Нікополі пошкоджені десяток приватних будинків, підприємство та лінії електропередач.

У Мирівській громаді понівечені кілька приватних будинків та господарських споруд.

У Марганецькій триває обстеження території. Масштаби руйнацій уточнюють.

Загиблих і поранених немає.

У Святогірську та Лимані виявили тіла 10 загиблих під час окупації

Протягом 5 жовтня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули четверо людей, ще троє людей отримали поранення. У Святогірську та Лимані виявили тіла десятьох людей, яких вбили російські військові під час окупації.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Ще десять цивільних, убитих росіянами під час окупації, виявили у щойно визволених містах: п'ть у Святогірську та п'ять у Лимані", — повідомив він.

Від обстрілів окупантів загинули троє жителів Торського та одна людина у Зарічному.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 937 людей, 2323 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

У Головному управлінні розвідки підтвердили деокупацію Борової на Харківщині

Воїни спецпідрозділу ГУР МО України KRAKEN підняли синьо-жовтий стяг над селищем Борова. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

"Успішно провели дерашизацію населеного пункту Борова Харківської області — підняли прапор над містом", — йдеться у повідомленні.

3 жовтня Борівська селищна рада повідомила, що Борова і більша частина Борівської селищної територіальної громади звільнена від окупантів і перебуває під контролем ЗСУ.

ЗСУ вночі збили дев'ять іранських дронів

Протиповітряна оборона Україна за ніч збила дев'ять іранських дронів-камікадзе Shahed-136. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

"Уночі, з 5 на 6 жовтня, російські окупаційні війська атакували Україну безпілотниками-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва. Дев'ять дронів-камікадзе знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь", — йдеться у повідомленні.

У ніч на 5 жовтня росіяни з півдня атакували українські території дронами-камікадзе. Три дрони вдалося збити зенітно-ракетним військам, ще три збито авіацією повітряних сил. Російські війська атакували Білу Церкву на Київщині дронами-камікадзе.

Контрнаступ ЗСУ активно просувається на Луганщину — ISW

Український контрнаступ на півночі Харкова ще не завершився після одного місяця успішних операцій і зараз активно просувається до західної частини Луганської області. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, після втрати на початку вересня більшої частини окупованих територій у Харківській області росіяни не змогли закріпитися на природних рубежах, річках Оскіл та Сіверський Донець, щоб запобігти просуванню українських сил на вразливі ділянки окупованого Росією північного сходу України.

В Інституті зазначили, що місцевість  західної частини Луганщини підходить для ведення швидкої маневреної війни, яку українські сили ефективно використовували в східній частині Харківської області на початку вересня. за словами аналітиків, у  відкритих джерелах наразі немає жодних ознак того, що російські військові істотно укріпилися у західній частині Луганської області.

Карта боїв станом на 5 жовтня
Карта боїв в Україні станом на 5 жовтня / ISW

Як пише ISW північні та південні контрнаступи України,  імовірно, змушують Кремль віддавати пріоритет захисту одного району операцій на шкоду іншому. Аналітики вважають, що це потенційно підвищує ймовірність успіху України в обох районах.

Інші ключові висновки Інституту:

  • Українські війська, ймовірно, зміцнили свої позиції та перегрупувалися на півночі Херсонської області, досягши значних успіхів за останні 48 годин.
  • Російські джерела повідомили про підготовку українського наступу на північний захід, захід та північний схід від Херсона.
  • 5 жовтня російські війська продовжили наземні атаки у Донецькій області.

ЗСУ відбили вісім атак і завдали ударів по десятках позицій військ РФ — Генштаб

Збройні сили України відбили атаки поблизу вісьмох населених пунктів та завдали ударів по десятках позицій військ РФ. Війська РФ ведуть наступ на Донбасі та здійснюють перегруповування підрозділів в окремих районах. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За інформацією військових, армія РФ намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, не припиняє спроб ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Росіяни також здійснюють перегруповування підрозділів в окремих районах.

"Тривають обстріли наших позицій вздовж лінії зіткнення, противник здійснює дистанційне мінування території на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів", — йдеться у повідомленні.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Рожковичі та Фотовиж Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Уди, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Огірцеве, Глибоке, Нескучне та Мілове;
  • на Краматорському напрямку – неподалік Верхньокам’янського, Іванівки, Серебрянки та Спірного;
  • на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Одрадівка, Майорськ, Нью-Йорк та Юр’ївка;
  • на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Водяне, Піски, Красногорівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські війська відкривали вогонь поблизу населених пунктів Новопіль, Времівка, Велика Новосілка, Шахтарське, Золота Нива, Полтавка, Гуляйполе, Червоне, Павлівка, Гуляйпільське, Дорожнянка та Новоукраїнка.

На Південнобузькому напрямку росіяни продовжують перегрупування та відведення своїх підрозділів. Обстріляли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії понад 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Велике Артакове, Білогірка, Благодатівка, Андріївка, Первомайське, Любомирівка, Солдатське, Правдине, Мирне та Олександрівка.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки військ РФ поблизу Виїмки, Соледара, Одрадівки, Бахмутського, Бахмута, Красногорівки, Майорська та Новомихайлівки.

Авіація Сил оборони завдала понад п’ятнадцять ударів. Підтверджено ураження дванадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох зенітних ракетних комплексів військ РФ. Крім того, збито дев’ять російських БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили два пункти управління, чотирнадцять районів зосередження солдатів, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, а також вісім інших важливих об’єктів військ РФ.

В результаті контрнаступу ЗСУ, з окупованих територій втікають колаборанти — Генштаб

За даними Генштабу, у результаті контрнаступу ЗСУ, одночасно з відходом підрозділів російських військ, з окупованих територій втікають "поплічники окупаційної влади".

"За наявною інформацією, з населеного пункту Сватове до Новопскова Луганської області зафіксовано переміщення трьох автобусів прихильників окупантів. Схожа ситуація на тимчасово зайнятій території Херсонської області, де представники приватних охоронних кампаній з ТОТ АР Крим планують евакуюватися назад на півострів", — йдеться у повідомленні.

За інформацією військових, у Рубіжному Луганської області, з метою пошуку українських диверсантів та партизанів, окупанти ввели комендантську годину та посилили фільтраційні заходи.

Продовжує надходити інформація про мінування росіянами об’єктів інфраструктури Енергодара.

Війська РФ завдали по Україні 13 ракетних та авіаударів

Протягом минулої доби війська РФ завдали 5 ракетних та 8 авіаційних ударів, здійснили понад 65 обстрілів з РСЗВ. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Від ударів постраждали об’єкти та цивільне населення понад тридцяти населених пунктів. Серед них — Біла Церква, Куп’янськ, Білогорівка, Сіверськ, Карлівка, Кривий Ріг, Запоріжжя, Гуляйполе, Прогрес, Нікополь та Мирне.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Києву треба передати танки Leopard II і прискорити вступ України в ЄС — голова ЄП

Європейський союз повинен передати Києву німецькі танки Leopard II і прискорити процедуру приєднання України до блоку. Про це в інтерв'ю AFP заявила голова Європарламенту Роберта Мецола, передає France24.

"Українцям потрібна зброя, з якою вони можуть воювати та повертати свою територію, і йдеться, до прикладу, про танки Leopard II, які мають на озброєнні кілька держав-членів", — сказала вона.

Мецола зазначила, що передасть цей меседж лідерам ЄС на саміті в Празі в 7 жовтня.

Президентка Європарламенту, яка однією з перших керівників ЄС відвідала Київ у квітні, також наголосила, що країни, які погодяться надати танки, отримають відшкодування з фонду Європейського фонду миру. Цей фонд раніше виділив Україні 2,5 мільярда євро на військові закупівлі.

"Я думаю, що нам потрібно провести ці обговорення зараз, особливо тому, що ми бачимо ескалацію Росії, але також і з іншого боку, коли ми бачимо, що Україна успішно витісняє росіян", — сказала Мецола.

Голова парламенту також повторила свій заклик до "прискореного" вступу України до Європейського Союзу.

У червні Київ отримав статус кандидата, щоб розпочати цей процес, але етапи перевірки та аналізу зазвичай тривають роками, і Metsola не хоче прогнозувати, скільки часу це може зайняти у випадку України.

Але, за її словами, "у нас є країна, яка показала нам свій намір і переважну готовність приєднатися, перевершила очікування та досягла цілей, на які іншим країнам знадобилися б місяці чи роки".

Російські військові ракетами атакували Запоріжжя

Близько 5-ї години ранку 6 жовтня російські військові завдали ракетних ударів по Запоріжжю. Зокрема поцілили в житлові будинки. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Внаслідок ворожих атак виникли пожежі в місті. Руйнувань зазнали житлові будинки. Точна кількість постраждалих ще не відома. На місці подій вже працюють рятувальники", — зазначив він.

За словами голови ОВА, по місту було завдано близько 7 ракетних ударів:

"Рашисти завдали 7 ракетних ударів по багатоповерхівках. Кількість жертв уточнюється, люди знаходяться під завалами", — повідомив Старух.

Війська РФ вдарили по Харкову

Військові РФ вдарили вночі по інфраструктурному об‘єкту в Основ‘янському районі Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов.

На місці влучання виникла пожежа. Інформація щодо поранених уточнюється.

Німеччина передала Україні бронемашини Bergepanzer 2

Про це йдеться у звіті уряду ФРН. Раніше Німеччина вже передавала Україні три такі бронемашини. Наразі всього в українських військових на озброєнні п'ять Bergepanzer 2.

Вergerpanzer 2 розроблена на основі німецького танка Leopard 1. Вона призначена для ремонту важкої техніки, яка була пошкоджена в бою.

Україна ухвалила контракт на постачання систем ППО IRIS-T

Контракт про постачання IRIS-T Україна підписала 5 жовтня, повідомив в ефірі телемарафону експосол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Сьогодні я б хотів з радістю повідомити, що ми буквально щойно підписали контракти на постачання Україні нових систем протиповітряної оборони. Це - IRIS-T. Сума контракту — понад 500 тис. євро. Ми вдячні уряду Німеччини за те, що нам вдалось переконати їх допомогти з фінансуванням. Тобто не лише із дозволом, супроводженням та навчанням наших військових. Я сам був недавно у Баварії, де розташована фірма, яка виготовляє ці надсучасні системи, яких немає навіть у Бундесвері. Ця система може захистити таке місто, як Київ", — зазначив Мельник.

Читайте також: IRIS-T для ЗСУ. Що відомо про німецький комплекс ППО

ЗСУ за добу збили шість іранських безпілотників

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

Він уточнив, що три безпілотники були збиті зенітниками 302-го зенітного ракетного Харківського полку, а ще три збили українські льотчики-винищувачі з 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації.

Також Зеленський заявив, що росіяни вже програли, навіть якщо їм вдасться десь у світі знайти зброю з такою "природною" для "русского мира" назвою, як іранські "Шахіди".

"Ви вже програли. Програли тому, що навіть зараз маєте пояснювати своєму суспільству, навіщо це все потрібно: ця війна, брехлива мобілізація та самознищення всіх перспектив вашого народу", — наголосив президент, звертаючись до громадян та військових РФ.

На початок