Дрони-камікадзе у Білій Церкві, ЗСУ на Херсонщині, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн

Дрони-камікадзе у Білій Церкві, ЗСУ на Херсонщині, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн

Оновлюється
Дрони-камікадзе у Білій Церкві, ЗСУ на Херсонщині, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн
. ЗСУ поблизу щойно звільненого від військ РФ міста Лиман на Донеччині, жовтень 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов / Суспільне

5 жовтня — 224-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Збройні сили України звільнили та стабілізували Нововоскресенське, Новогригорівку та Петропавлівку в Херсонській області, повідомив у вечірньому зверненні Володимир Зеленський. Напередодні стало відомо, що ЗСУ звільнили 8 населених пунктів на Херсонщині: Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику Олександрівку, Малу Олександрівку та Давидів Брід.
  • Україна подала заявку на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку. Організація обʼєднує 38 провідних держав світу. Цьогоріч у Києві запрацює регіональний офіс ОЕСР.
  • Путін підписав "указ" про передачу ЗАЕС Росії. В "Енергоатомі" нагадали, що рішення РФ не мають значення для ЗСУ. Тим часом глава МАГАТЕ направляється в Київ.
  • Країни Європейського союзу схвалили восьмий пакет санкцій проти Російської Федерації.
  • Президент РФ Путін підписав закон про анексію тимчасово окупованих Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини.

На цьому ми завершуємо онлайн подій 224 дня війни, нову текстову хроніку — читайте тут.

Резніков опублікував мапу контрнаступу ЗСУ

Про це міністр оборони Олексій Резніков повідомив у Twitter. Він також опублікував мапу контрнаступу Збройних Сил України, на якій можна побачити хронологію звільнення територій Харківської та Херсонської областей.

"Осінній наступ української армії, день за днем. Поки "російський парламент" п’яніє від марних спроб анексії, наші бійці продовжують йти вперед. Це найкраща відповідь на будь-які "референдуми", "укази", "договори" та пафосні промови", — написав Резніков.

Гайдай: На Луганщині звільнено шість невеликих населених пунктів…завтра буде більше

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Назви селищ поки не називаємо, бо росіяни тоді зі злоби починають потужно їх обстрілювати. Деокупація продовжується…добрі новини мають бути щодня", — заявив Гайдай.

Мешканці звільненого Лиману отримали перші соціальні виплати

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Тимошенко зазначив, що держава та міжнародні організації вже запустили гуманітарні вантажі до міста, яке Збройні Сили України звільнили місто кілька днів.

"Сьогодні люди отримали перші пенсії та разові виплати. Все буде Україна!", – написав він.

У Києві запрацює регіональний офіс ОЕСР

Як повідомив Володимир Зеленський, Україна починає приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку.

"Це одна з найпрестижніших глобальних організацій, вона обʼєднує 38 найсильніших держав. Це демократії, це ринкові економіки, це більшість економічного потенціалу світу. Від Австрії до Японії, від Сполучених Штатів Америки до Південної Кореї, від Канади до Туреччини. Україна буде серед них і в цьому форматі. Ми подали нашу заявку на вступ, вона підтримана Організацією. Україна отримала спеціальний статус країни, що приєднується", — додав президент.

Він повідомив, що цьогоріч у Києві запрацює регіональний офіс Організації: "Для нас це означатиме ще одну потужну лінію економічної, технологічної та ціннісної співпраці з глобальною спільнотою".

Україна подала заявку на проведення Чемпіонату світу з футболу 2030 року

"Разом з нашими друзями – Іспанією та Португалією – подаємо заявку на проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року. Це наша спільна заявка. Шанс на її задоволення доволі високий. І справа не тільки в тому, що наші країни відповідають критеріям, яких необхідно дотримуватися, щоб здобути право на проведення чемпіонату. Справа ще й у тому, що буде дуже символічним, коли три країни Європейського Союзу: Іспанія, Португалія та Україна, – зможуть разом провести чемпіонат світу", — наголосив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

За добу на Херсонщині ЗСУ звільнили Нововоскресенське, Новогригорівку і Петропавлівку

Про це президент повідомив у вечірньому зверненні за підсумками 224 дня війни.

"За цю добу на Херсонщині від псевдореферендуму було звільнено й стабілізовано такі населені пункти, як Нововоскресенське, Новогригорівка і Петропавлівка. Хочу сьогодні відзначити особовий склад оперативно-стратегічного угруповання "Олександрія" за створення умов для успішного наступу, за планування й підготовку активних дій на Херсонщині. Саме тих наших дій, які вже дають відчутний результат. А буде й більше", — наголосив Володимир Зеленьский.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

"Основний пункт порядку денного – це наш рух до звільнення всієї української землі та все те, що необхідно для реалізації нашої оборонної операції. Постачання зброї та боєприпасів, взаємодія з партнерами, матеріальне забезпечення, протидія новим видам озброєння, яке є в окупантів", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Він додав, що не може розголошувати конкретні питання, які обговорювалися Ставкою, але "більшість доповідей, прийняті звіти й затверджені плани точно порадують українців і точно засмутять окупантів".

Як повернутися в українську школу з-за кордону — рекомендації МОН

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

Брошура містить таку інформацію: як діяти у випадку, якщо школа була зруйнована; яка процедура зарахування дитини до закладу освіти; як здобувачу освіти продовжити навчання для здобуття повної загальної середньої освіти, якщо під час навчання у дев'ятому класі він був за кордоном.

"У будь-який момент українські діти можуть повернутися до навчання у своїй школі в Україні та перевестися з однієї форми навчання на іншу (наприклад, з дистанційної на очну)", — йдеться у повідомленні.

Якщо школа була зруйнована або пошкоджена, дитина може перейти до іншої школи або за місцем проживання, або за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи.

Якщо дитина навчалась у школі за кордоном і не продовжувала навчання в українській школі, для зарахування до закладу освіти вона має пройти підсумкове оцінювання.

Вступ до 5-11 (12)-х класів гімназій і ліцеїв може відбуватися за результатами конкурсного відбору (у разі його проведення).

NYT: США заявили, що вбивство дочки російського ідеолога Дугіна було "результатом таємної операції" з боку України

Про це пише The New York Times із посиланням на співрозмовників в американській розвідці.

"Спецслужби Сполучених Штатів вважають, що частина українського уряду санкціонувала вибух замінованого автомобіля під Москвою в серпні, в результаті якого загинула Дарина Дугіна, дочка відомого російського націоналіста, що є елементом таємної кампанії, яка, як побоюються офіційні особи США, може призвести до розширення конфлікту", — йдеться у повідомленні.

Видання пише, що за словами офіційних осіб, Сполучені Штати не брали ніякої участі в нападі, ні надаючи розвіддані, ні надаючи іншу допомогу. Американські офіційні особи також заявили, що вони не були інформовані про операцію заздалегідь і виступили б проти вбивства, якби з ними проконсультувалися.

Увечері 20 серпня у Підмосков’ї на Можайському шосе в районі селища Великі Вяземи вибухнув автомобіль Land Cruiser Prado, в салоні якого перебувала донька кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дар'я. Жінка загинула на місці, повідомив її знайомий. Соратник Дугіна Петро Лундстерм повідомив, що в автомобілі мав бути сам Дугін – вони збиралися разом повертатися із російського пропагандистського фестивалю.

Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не причетна до підриву доньки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дар’ї та додав, що російські спецслужби почали внутрішньовидову боротьбу.

В УГКЦ прокоментували реакцію Папи Римського на спробу анексії українських територій

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав оприлюднив позицію УГКЦ щодо так званого "приєднання" до складу РФ чотирьох українських областей та прокоментував заяву Папи Франциска щодо спроби анексії.

"Ми стали свідками безпрецедентної події в історії сучасного людства — безсоромної крадіжки на державному рівні", — перш за все наголосив Отець Святослав, коментуючи спроби анексії з боку РФ Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України.

Крім того, глава УГКЦ зупинився на промові Папи Франциска перед молитвою "Ангел Господній" минулої неділі, під час якої понтифік заявив, що "рішуче засуджує серйозну ситуацію, що останніми днями створилася через чергові дії, суперечні з принципами міжнародного права".

У США вийде книга зі світлинами про війну в Україні

Про це повідомляє видання "Детектор медіа" з посиланням на редактора видання Майкла Едрінгтона.

"Наша фотокнига має допомогти підвищувати та підтримувати обізнаність про війну в Україні. Мета – показати руйнування та втрати вашої країни, а також стійкість українського народу", — розповів Едрінгтон.

Презентують книгу та фотовиставку світлин із неї 14 жовтня в Українському домі у Вашингтоні. Видання вже доступне для попереднього замовлення та офіційно надійде в продаж 25 жовтня.

Як уберегись в разі атаки іранських дронів-камікадзе — поради Центру стратегічних комунікацій

Дрони-камікадзе іранського виробництва, які використовує російська армія задля атак на українські міста, несуть приблизно 40 кілограмів вибухівки. Ці дрони спричиняють потужну вибухову хвилю і велику кількість дрібних уламків. Як розпізнати наближення дрону-камікадзе Shahed-136 та що робити у випадку атаки іранськими дронами — Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дав поради.

Ці дрони легко почути. Коли вони наближаються, їхній мотор видає гучний звук, який схожий на роботу бензопили чи роботу двигуна мопеда.

"В Одесі цей безпілотник називають "мопед", "балалайка". Цей звук дуже гучний. Але його чутно лише, коли дрон з’являється над об’єктом можливого ураження", — розповів речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Що робити, коли Росія запускає дрони Shahed-136:

  • Чуєте звук двигуна поруч — негайно прямуйте до укриття та залишайтесь там, поки не мине небезпеки.
  • Обирайте місця подалі від військових та стратегічних об’єктів, адміністративних установ.
  • Коли нема змоги дістатись укриття, дотримуйтесь правила "двох стін", які мають відділяти вас від небезпеки.
Дрони-камікадзе у Білій Церкві, ЗСУ на Херсонщині, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн
Графіка Центру стратегічних комунікацій

Як поводитися під час будь-яких обстрілів

Гучний свист, а за 2-3 секунди вибух снаряда може означати, що ви потрапили в зону артобстрілу, мінометного обстрілу або авіанальоту. Залп запуску та димний слід снаряда в повітрі (має вигляд спалаху уночі) — це, скоріш за все, артилерійський обстріл системами залпового вогню (наприклад, БМ-21 "Град").

Щойно ви чуєте сигнал тривоги чи отримуєте повідомлення про загрозу обстрілу чи бомбардування, негайно прямуйте до укриття.

Найкраще під час можливої атаки — перебувати в спеціально облаштованому сховищі. Якщо такого поблизу нема, ховайтесь на станціях метро, у підвалах чи цокольних поверхах будинків, підземних паркінгах та переходах.

Дотримуйтесь “правила двох стін”: ховайтесь в тій кімнаті, яку від вулиці відділяє дві стіни.

Якщо ви потрапили під обстріл на вулиці, знайдіть будь-який виступ, заглиблення в землі або канаву. Укриттям на вулиці також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки.

Лягайте на землю та закрийте голову руками. Прийміть позу ембріона, розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками, та відкрийте рот.

Якщо знайшли приміщення, обирайте місце в кутку та недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряда. Залишайтеся в укритті мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

Трасс: Жодна мирна угода з РФ не повинна зобов’язувати Україну віддавати території

Про це очільниця уряду Великої Британії заявила виступаючи на щорічній конференції правлячої Консервативної партії Великобританії в Бірмінгемі, повідомляє The Guardian.

Ліз Трасс заявила, що Україна переможе (у війні проти РФ, — ред) і що жодна мирна угода не повинна віддавати українську територію.

"Український народ бореться не тільки за свою безпеку, а й за всю нашу безпеку. Це боротьба за свободу і демократію в усьому світі. Незаконна анексія Путіним української території — це лише останній акт в його кампанії з підриву демократії і порушення міжнародного права. Ми не повинні поступатися тим, хто хоче угоди, яка продає українську землю. Вони пропонують заплатити життями українців за ілюзію миру", — сказала Трасс.

"Ми будемо підтримувати наших українських друзів, скільки б часу це не зайняло. Україна може перемогти. Україна повинна перемогти. І Україна переможе", — додала прем'єрка Британії.

У Чехії провели "референдум" про приєднання російського Калінінграда

Як пише місцеве видання iDNE, Калінінград уже "перейменували" на Краловець. Усе почалося 28 вересня з жартівливого твіту анонімного польського користувача.

"Настав час розділити Калінінград, щоб наші брати-чехи нарешті мали вихід до моря", — сказано в дописі.

Після цього користувачі почали поширювати карти і фотографії Калінінграда з чеським прапором на пам’ятках. Для Краловця створили сайт та "офіційний" твіттер-акаунт, зараз там понад 28 тисяч фоловерів.

Прокуратура АРК розпочала провадження через псевдореферендум в окупованому Криму

Про це повідомляє пресслужба відомства.

"На території окупованого півострова в містах Сімферополь, Євпаторія, Ялта, Керч та Джанкой росіяни організували "виборчі дільниці", на яких мешканці Криму могли взяти участь у юридично нікчемному волевиявленні. У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала низку кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, що передбачені статтями 110 та 111-1 КК України, тобто посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та колабораційна діяльність", — повідомили в прокуратурі.

Зазначається, що проведення так званих "референдумів" щодо "приєднання" до РФ окупованих територій України, відповідно до Конституції України, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України.

"Схожий сценарій РФ відпрацювала на території окупованого півострова у 2014 році, а отже це матиме і схожі юридичні наслідки — кримінальну відповідальність громадян за участь в організації та проведенні "голосування" чи публічні заклики до його проведення, зокрема, на території окупованого Криму", — наголосили у відомстві.

Фінляндія встановить паркан на кордоні з Росією

Як повідомляє Yle, огорожу зводитимуть у Південно-Східній Фінляндії. У цьому року почнуть будівництво короткої ділянки. Біля огорожі буде прокладено дорогу та встановлено систему спостереження.

Зазначається, що східний кордон протягнувся більш ніж на 1 300 км. Планів побудувати паркан уздовж усього кордону немає. Огорожу завдовжки від 130 до 260 км встановлять на ділянках із високим рівнем ризику. Такими ділянками є пункти перетину кордону та прилеглі до них території.

Єрмак обговорив ситуацію на фронті зі скандинавськими дипломатами

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів зустріч з представниками дипломатичного корпусу країн Скандинавії.

Він поінформував про успіхи України в протистоянні повномасштабному вторгненню Росії та наголосив: для нашої країни надзвичайно важливо, щоб партнери володіли вичерпною інформацією щодо подій на фронті, адже від цього залежить безпекова ситуація в Україні.

"Важливо, щоб ви розуміли, що відбувається саме сьогодні, які в нас потреби і як ми рухаємося до нашої перемоги, нашої спільної перемоги", – зазначив голова ОП.

Він констатував: на сьогодні Україна, не маючи статусу члена НАТО, за підтримки партнерів уже знищила 50% потенціалу російського агресора.

Війська РФ атакували два райони Дніпропетровщини

Протягом дня, 5 жовтня, російські війська обстріляли Нікопольський та Новомосковський райони, повідомив очільник Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами, в Нікопольському районі армія РФ зі ствольної артилерії вдарила по Червоногригорівській громаді. Людей не зачепило. На Новомосковський район скерували ракету. Поранених нема, фахівці проводять ідентифікацію уламків.

Чехія передасть Україні важку техніку — міністерка оборони

Чехія відправляє в Україну військову допомогу, повідомила міністерка оборони Яна Чернохова, передають Novinky. За її словами, до нового пакету допомоги входить важка техніка, водночас деталей вона не назвала. Чернохова наголосила, що Україна не хоче, аби список поставленого обладнання був оприлюднений.

Загалом Чехія надає Україні військової допомоги на 47 млрд крон (понад 1,6 млрд доларів).

Українські війська визволили шість населених пунктів Луганщини — Гайдай

ЗСУ звільнили шість населених пунктів Луганської області, заявив глава Луганської ВЦА Сергій Гайдай. Він не назвав, які саме населені пункти звільнили українські військові.

"Рекомендую жителям Луганщини, які зараз в окупації, виїхати подалі від лінії фронту або перебувати поряд із укриттями", — зазначив він.

Усі наслідки ударів іранських дронів у Білій Церкві ліквідували — ДСНС

Рятувальники ДСНС ліквідували всі наслідки пожежі на місці удару дронів-камікадзе Shaheed-136 у Білій Церкві.

У деокупованій громаді Харківщини виявили два тіла зі слідами катувань: загиблі були скріплені кайданами

У деокупованій Борівській громаді у селі Новоплатонівка слідчі виявили тіла двох чоловіків, скріплених кайданами. В одного із загиблих перелом лівої скроневої ділянки, у другого — вогнепальне поранення черепа. Тіла чоловіків лежали у ямі глибиною чотири метри на території бази відпочинку, де під час окупації громади розташовувався російський спецпідрозділ.

"За попередніми даними, чоловіків вбив російський спецназ, який під час окупації населеного пункту розміщувався на вказаній базі у складі 250-350 осіб з періодичною ротацією", — повідомили у прокуратурі.

Зеленський та Столтенберг скоординували подальші кроки на шляху євроатлантичної інтеграції України

Президент Володимир Зеленський та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час телефонної розмови скоординували подальші кроки на шляху євроатлантичної інтеграції України.

"На постійному зв’язку з нашими стратегічними партнерами. Провів телефонну розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Скоординували подальші кроки на шляху євроатлантичної інтеграції України", — зазначив Зеленський.

Натомість Столтенберг похвалив хоробрий український народ і ЗСУ. "Провів розмову з Президентом Зеленським, і похвалив хоробрий український народ і сили за вражаючий прогрес у відвоюванні своєї території від російських агресорів", — написав генсек НАТО.

Він додав, що Росія має зупинити розпочату війну, а НАТО посилюватиме підтримку України стільки, скільки буде потрібно.

30 вересня президент України Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку щодо вступу України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції.

Понад 650 в’язнів РФ погодились йти на війну проти України — Генштаб

Понад 650 російських в’язнів погодилися взяти учать у війні Росії проти України, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Командування підрозділів російських окупаційних військ продовжує вербувати в’язнів з метою поповнення втрат особового складу. За попередньою інформацією, понад 650 в’язнів з виправних колоній суворого режиму Ставропольського краю погодилися взяти участь у бойових діях на території України", — ідеться у повідомленні.

Офіс ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів запрацює в Києві упродовж кількох тижнів — Костін

Офіс спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміли Паттен має запрацювати в Києві упродовж кількох найближчих тижнів. Про це під час Варшавського безпекового форуму заявив генеральний прокурор України Андрій Костін. Як зазначив генпрокурор, разом із спеціально уповноваженою ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів "зараз готується стратегія" щодо розслідувань такого типу злочинів.

“Ми сподіваємося, що упродовж найближчих тижнів офіс Праміли Паттен буде відкрито в Києві”, — повідомив Костін.

Під час свого виступу він наголосив, що ця війна є не війною між Росією і Україною, а “війною усього демократичного світу проти загального зла, яке знищує міжнародний лад”.

Як підкреслив генпрокурор, Україна розпочала співпрацю з Міжнародним кримінальним судом, який розслідує воєнні злочини, злочини проти людяності і злочини геноциду. У цьому контексті Україна робить усе можливе, щоб і найвище російське політичне та військове керівництво відповіло за цю агресію.

Костін повідомив, що Україна розпочала роботу над механізмом виплати репарацій за російські воєнні злочини. Він також додав, що треба забезпечити механізм фінансових компенсацій для всіх українців, хто зазнав тортур, ґвалтувань, втратив близьких, а також свою власність — квартири, автомобілі, чи майно яких було пошкоджено від дій агресора.

“Це той мінімум, який ми можемо зробити для наших людей”, — констатував Костін.

Глава МАГАТЕ прямує до Києва

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі 5 жовтня заявив, що прямує до Києва. Раніше повідомлялось, що він продовжить консультації щодо створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС у Києві та Москві.

Путін підписав "указ" про передачу в управління Росії Запорізької АЕС

Президент Росії Володимир Путін 5 жовтня доручив ухвалити у федеральну власність Росії Запорізьку АЕС. Раніше росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В "Енергоатомі" назвали це рішення "нікчемним".

ЗСУ вивчають "приземлені" іранські дрони, що використовує РФ

Українські військові зараз активно вивчають іранські дрони-камікадзе, які їм вдалося "приземлити", заявив речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук на брифінгу.

"В цього дрона є характерний звук, в Одесі цей безпілотник називають «мопед», «балалайка». Цей звук дуже гучний. Але його чутно лише, коли дрон з’являється над об’єктом можливого ураження. Тут уже наші військові застосовують певний алгоритм дій", — розповів Сергій Братчук.

Братчук наголосив, що дрони-камікадзе становлять велику небезпеку для мирних мешканців українських міст.

"Вага бойового заряду дрону до 200 кг, з них до 50 кг саме вибухівка. Він є небезпечним цей боєприпас, і руйнацій може завдати великих. Досить потужна вибухова хвиля. Тому ми звертаємося до одеситів, коли ви чуєте ці звуки у небі, то не треба займатися фото та відеозйомкою, бо потім можна просто не врятуватися. Треба йти до укриття. Бо крім вибухової потужної хвилі, також на величезну кількість уламків цей дрон розлітається. Вони дуже дрібні і їх дуже багато, і вони можуть бути дуже небезпечні", — застеріг речник голови Одеської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, у ніч на 5 жовтня російські війська атакували Україну іранськими безпілотниками-камікадзе. На півдні українські бійці збили 6 із них. Дронами-камікадзе росіяни атакували також Білу Церкву на Київщині, відомо про 6 влучань, зазнали ушкоджень об’єкти інфраструктури, є постраждалий.

Виїзд гуманітарних колон на окуповану територію в Запорізькій області призупинено

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

"Зважаючи на трагічні події 30 вересня та систематичне порушення правил ведення війни стороною ворога прийнято рішення про призупинення виїзду гуманітарних колон на тимчасово окуповану територію. Заборона триватиме до завершення проведення процесуальних заходів на місці події, та вжиття необхідних заходів безпеки для унеможливлення скупчення громадян та автотранспорту під час формування колон", — йдеться в повідомленні.

Без надії на російський газ. Сховища Румунії заповнені більш ніж на 80 відстотків

Сховища природного газу Румунії заповнені більш ніж на 80% та можуть досягти 90% до 1 листопада.

Про це заявив заступник міністра енергетики Дан Драган, повідомляє Reuters.

"Накопичені обсяги значні і перевищують показники попередніх зим. Ми сподіваємося, що до 1 листопада ми наблизимося до 90%, що дасть нам стабільність цієї зими", — сказав Драган на енергетичному семінарі.

На відміну від інших держав регіону, Румунія менше покладається на російський газ: вона виробляє близько 90% необхідного газу всередині країни через державного виробника Romgaz, нафтогазову групу OMV Petrom і Black Sea Oil & Gas (BSOG), — пише видання.

Компанія BSOG запустила свою морську газову платформу в румунських водах Чорного моря на початку цього року. Потенціал для подальших відкриттів газу в Чорному морі Румунії значний, але уряду необхідно поліпшити регулювання, щоб прискорити розробку, повідомляють у виданні посилаючись заяви провідних виробників газу Румунії.

Хоча Румунія виконала встановлений Європейським союзом цільовий показник по зберіганню ресурсів, цієї зими їй все ще може знадобитися імпорт газу, — повідомляють у матеріалі.

З території РФ тричі обстріляли прикордонні громади Сумської області

У другій половині дня 5 жовтня армія РФ тричі обстрілювала населені пункти Есманьської та Середино-Будської громад на Сумщині. Про це повідомляє оперативне командування "Північ".

За їх даними, з 13:15 до 13:25 зафіксували 15 пострілів, імовірно зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Фотовиж (Есманьська громада). Ще 5 зафіксували з 14:05 до 14:15.

З 13:20 до 13:30 зафіксували 15 пострілів, імовірно з міномета 120 мм, в районі Рожковичів (Середино-Будська громада).

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила, зазначають в ОК "Північ".

Без Мадонни та Леді Гаги: з російських радіостанцій зняли пісні артистів, які не підтримали війну з Україною

Радіостанціям Росії заборонили транслювати в ефірі пісні не лише російських артистів, які виступили проти війни з Україною, а й таких співачок як Мадонна та Леді Гага за їхню критику держави-агресора. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на коментар редактора однієї з найбільших радіостанцій Москви.

З ефіру негласно зняли треки Валерія Меладзе, його брата Костянтина Меладзе та музичні композиції, написані ним. Серед них, до речі, опинилася Поліна Гагаріна, яка публічно підтримала вторгнення РФ до України, та пісні гурту "ВІАгра".

Прибрали з ефіру й треки естрадної співачки Алли Пугачової, яка підтримала чоловіка-пародиста Максима Галкіна, якого в Росії визнали "іноземним агентом", і покинула РФ. Не почують росіяни по радіо більше пісень Ані Лорак, котра виступила "за мир".

Також редактор московської радіостанції додав, що росіяни більше не почують на радіо пісні таких співачок, як Мадонна і Леді Гага, оскільки "ці артистки негативно висловилися на адресу Росії".

Дуда розповів про переспективи використання Польщею ядерної зброї

Президент Польщі Анджей Дуда розповів про перспективу використання ядерної зброї Польщею в рамках програми ядерного обміну Nuclear Sharing. За його словами, цю тему польська сторона підіймала під час переговорів з американськими лідерами. Наразі питання на стадії обговорення.

Про це лідер Польщі заявив в інтерв'ю виданню Gazeta Polska.

"Проблема перш за все в тому, що у нас немає ядерної зброї. Немає жодних ознак того, що найближчим часом ми, як польська сторона, повинні мати її у своїй компетенції. Завжди є потенційна можливість брати участь у програмі Nuclear Sharing. Ми поговорили з американськими лідерами про те, чи розглядають Сполучені Штати таку можливість. Тема відкрита, — заявив президент Дуда.

Казахстан відхилив вимогу Росії вислати українського посла

У середу, 5 жовтня, влада Казахстану відхилила вимогу Росії вислати посла України Петра Врублевського через коментарі про вбивства росіян, дорікаючи Москві за, як вони назвали, невідповідний тон між "рівними стратегічними партнерами". Про це повідомляє Reuters.

Напруженість загострилася після того, як у серпні посол України в Астані Петро Врублевський сказав в інтерв’ю місцевому блогеру, маючи на увазі війну в Україні, що "чим більше ми вб’ємо росіян, тим менше доведеться вбивати нашим дітям". У відповідь Росія вимагала від Казахстану вислати дипломата, але Астана натомість попросила Київ замінити його, заявивши, що його коментарі неприйнятні для країни з великою етнічною російською меншиною.

Прессекретар російського МЗС Марія Захарова у вівторок, 4 жовтня, заявила, що Москва "обурена" тим, що Врублевський все ще перебуває в Астані, і викликала посла Казахстану.

Речник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров у середу, 5 жовтня, назвав тон Захарової "не узгодженим з характером союзницьких відносин між Казахстаном і Росією як рівноправними стратегічними партнерами", додавши, що посла Росії, своєю чергою, буде викликано до міністерства закордонних справ Казахстану.

Смадіяров заявив, що Врублевський покине Казахстан, коли буде призначено нового українського посла.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін взяв на себе виконання обов'язків директора Запорізької АЕС

Президент "Енергоатома" Котін заявив, що бере на себе виконання обов'язків гендиректора Запорізької АЕС, а адміністрування станції перенесли до Києва з моменту викрадення гендиректора ЗАЕС Мурашова.

Російські військові нещодавно "тимчасово затримали" і відпустили Мурашова. Зараз він перебуває на підконтрольній Україні території.

Іран заперечує постачання безпілотників Росії для війни в Україні

Речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заперечив, що Іран постачав безпілотники до Росії для використання на війні в Україні. Про це з посиланням на сайт МЗС країни пише інформагенція Сіньхуа.

"Ісламська Республіка Іран вважає опубліковану новину про поставку безпілотників Ірану Росії для використання в українському конфлікті безпідставною і не підтверджує її", — заявив Канаані.

Він додав, що з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Іран завжди оголошував про “принципову та чітку політику щодо активної неупередженості та протидії війні, підкреслюючи необхідність політичного вирішення суперечок між двома сторонами та відмови від насильства”.

За словами речника Міністерства закордонних справ Ірану, “Іран завжди наголошував на необхідності вирішення розбіжностей мирним шляхом — шляхом діалогу”.

Додаткова зброя. Російські військові атакують Миколаївщину дронами-камікадзе

Окрім ракетних та артилерійських обстрілів території Миколаївщини, російській військові завдають удари дронами-камідзе, в народі їх називають "мопедами". Атакують об'єкти критичної та цивільної інфраструктури.

Про це розповів начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім під час брифінгу в Українському медіацентрі.

Віталій Кім зазначив, російські військові поводили себе як терористи з першого дня повномасштабного вторгнення.

"Певну кількість своїх ракет будь-якого типу, й артилерійських, вони направляли на цивільне населення навмисно. Й атакували багатоповерхівки, приватний сектор з метою залякування населення", — говорить Віталій Кім.

Зі слів начальника ОВА, російська армія додала до своїх цілей критичну та цивільну інфраструктуру. Обстрілюють область з різних типів зброї, зокрема атакують дронами-камікадзе.

"У російських військ нічого не змінилося, в них додатково ще з'явилася зброя у вигляді дронів-камікадзе, так званих "Шахідів", які в народі називають "мопедами", — додав Віталій Кім.

У боях на Харківщині загинув ірландець із Інтернаціонального легіону ЗСУ

У боях в Україні на Харківщині поблизу російського кордону загинув 23-річний ірландець Рорі Мейсон. Він воював у складі Збройних Сил України в Інтернаціональному легіоні. Про це повідомляє The Irish Times. Смерть ірландця підтвердила його родина, пише видання.

Рорі Мейсон загинув у середу, 28 вересня, під час бойових дій. Сім'я Мейсона дізналася про його смерть від Міністерства закордонних справ, яке надає консульську допомогу.

“Хоча ми глибоко засмучені його смертю, ми надзвичайно пишаємося його мужністю, рішучістю та його самовідданістю, коли він негайно підтримав Україну”, — сказав батько загиблого Роб Мейсон.

За його словами, Рорі ніколи не був політиком, але він мав глибоке відчуття добра і зла і нездатність повернути інший бік перед обличчям несправедливості. Він давно цікавився Східною Європою, подорожами та вивченням нових мов.

“Ті, хто воював разом з Рорі, говорять про “справді сміливого та відважного чоловіка, який міг піти в будь-який момент, але вирішив цього не робити”. За словами колеги, який служив з ним, “Рорі був людиною, яка з першого погляду могла здатися сором’язливою, однак, коли йшлося про вчинки та характер, він знову і знову доводив, що він людина стійка, принципова та чесна”, — сказав батько військового.

Рорі Мейсон записався до Інтернаціонального легіону захисту України в березні. Там заявили, що його вбили на передовій в зоні активних бойових дій, пише видання.

“Наш брат по зброї Рорі Мейсон брав участь у контрнаступі на Харківщині зі своїм підрозділом і загинув у бою. Під час проведення бойових дій підрозділ зазнав обстрілу” – йдеться у повідомленні Легіону.

У Легіоні також зазначили, що підтримують зв’язок із сім’єю. І в координації з ними, дотримуючись їхніх побажань та вказівок, Інтернаціональний легіон і Збройні сили України займаються процесом репатріації.

“Наразі, щоб захистити оперативну безпеку та конфіденційність сім’ї, ми не можемо оприлюднити більше інформації”, – йдеться в повідомленні.

У Мейсона залишилися батьки Роб і Елізабет, а також молодший брат і сестра.

На Луганщині ЗСУ звільнили декілька населених пунктів — Гайдай

Розпочалася деокупація Луганської області. Про це у своєму відеозверненні повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, українська армія звільнила декілька населених пунктів Луганщини, і там вже ЗСУ підіймають український прапор. Назви містечок поки не оголошують.

"Ті вояки розуміють, що контрнаступ неминучий, що їх розбивають. Тому вони намагаються максимально замінувати все: дороги, будівлі", — розповів Гайдай.

Очільник Луганщини закликав жителів звільнених територій поки що не повертатися додому, адже українським військовим потрібно трохи далі відсунули лінію фронту, рятувальникам — провести розмінування території, а також на звільнених територіях необхідно відновити комунікації.

Офіцерський склад російської армії покинув окуповану Снігурівку — керівник Миколаївської ОВА

Станом на п'яте жовтня офіцерський склад російської армії покинув окуповану Снігурівку, що на Миколаївщині. Офіційно підтвердженої інформації щодо звільнення міста немає. Про це розповів керівник Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу в Українському медіацентрі.

"Не підтверджую інформацію, чекаємо. Офіцерський склад покинув Снігурівку, але російські війська там залишаються ще", — сказав Віталій Кім.

У Снігурівці та Горохівській громаді після звільнення готуються призначати військову адміністрацію, зазначив начальник ОВА.

"Як тільки території деокуповуються, там відразу з’являються представники місцевої влади, які відновлюють життєдіяльність території. Не питання відновити роботу на звільнених територіях, чекаємо лише деокупації", — розповів Кім.

“Війна вступила в нову фазу”. Фон дер Ляєн відзначила успіхи української армії та внесок Європи

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що війна в Україні вступила в нову фазу. І внесок Європи у це також мав велике значення. Про це фон дер Ляєн сказала під час виступу в Європарламенті у середу, 5 жовтня.

"Ця війна вступила в нову фазу. Українська армія продовжує звітувати про успіхи у боротьбі з агресором, що вражають. Ми всі бачили людей, які із глибоким полегшенням вітали українських воїнів”, — сказала фон дер Ляєн.

Вона додала, що на власні очі бачила, як життя повернулося до Києва, коли була там три тижні тому.

“Звичайно, це стало можливим завдяки хоробрості українського народу. Але я вважаю, що внесок Європи також мав величезне значення”, — зазначила президентка Єврокомісії.

За її словами, тепер настав час “продовжувати стежити за тим, як допомогти українцям протистояти загарбнику”.

“Лише так можна зупинити Путіна. В цей момент ми маємо продовжувати тримати цей курс і сигналізувати нашим українським друзям, що ми будемо поруч з вами стільки, скільки буде потрібно", — сказала фон дер Ляєн.

Українські дрони SKIF, на які збирав гроші журналіст Михайло Ткач, передали ЗСУ

Три українські дрони SKIF, на які збирав гроші журналіст Михайло Ткач, передали ЗСУ. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Безпілотники SKIF допоможуть нашим воїнам проводити успішну розвідку на передовій. Вони мають потужну камеру, працюють в умовах радіоелектронної боротьби та можуть залетіти на 130 км у глибокий тил окупантів”, — розповів Федоров.

Вартість одного дрона SKIF — понад 1,7 мільйона гривень.

“Разом із тисячами українців Михайло зібрав для UNITED24 6 100 000 гривень”, — зазначив міністр.

Крім цього, як повідомив Федоров, під час передачі трьох безпілотників “Армія дронів” також відправила ЗСУ ще 8 БПЛА, серед яких — SKIF, Mavic 3 та Matrice 300 RTK.

Український дрон SKIF розробила компанія Culver Aviation. Головним завданням безпілотникає швидка фотозйомка поверхні землі з повітря й точна прив'язка знімків до географічних координат. SKIF має камеру з роздільною здатністю 61 Мп і точністю до 1 см на піксель. Це дозволяє розглянути навіть дрібні деталі. Дрон використовує двочастотну систему навігації GNSS. Це забезпечує високу точність координат цифрової картки.

SKIF може оглядати дороги, вимірювати поля, моніторити урожаю або стан великих об'єктів, оцінювати наслідки стихійних лих. Під час війни безпілотники також використовують для фіксації руйнувань після обстрілу військ РФ.

ЄС схвалив восьмий пакет санкцій проти РФ

Країни Європейського союзу схвалили восьмий пакет санкцій проти Російської Федерації. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Я вітаю сьогоднішню згоду держав-членів щодо восьмого пакета санкцій. Ми рухалися швидко і рішуче. Ми ніколи не погодимося ні на фіктивні референдуми Путіна, ні на будь-яку анексію України. Ми налаштовані й надалі змушувати Кремль платити", — зазначила вона.

Зеленський провів чергове засідання Ставки

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

"Представники розвідки, штабу ЗСУ та командувачі військ оперативних напрямків доповіли про актуальну ситуацію на фронті. Серед інших важливих розглянутих питань – стабілізація на щойно деокупованих територіях, подальше звільнення наших земель, протидія новим видам зброї, які почав використовувати агресор, та підготовка нашої армії до зимового періоду", — написав президент.

На Харківщині в окупації залишаються 77 населених пунктів

На 5 жовтня у Харківській області в окупованими російською армією залишаються 77 населених пунктів в чотирьох громадах. Це 4,4% від загальної кількості населених пунктів Харківської області, сказала Суспільному речниця голови ОВА Олена Шаповал.

За даними обладміністрації, в окупації перебувають населені пункти Дворічанської, Куп'янської, Курилівської та Петропавлівської громад Куп'янського району.

"Сиділи у підвалі, як миші". Військовий РФ розповів про наступ ЗСУ на Херсонському напрямку

Військовослужбовець збройних сил РФ розповів про те, що під час наступу ЗСУ їм доводиться сидіти, як мишам, бо боялись, що влучить якийсь снаряд. Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило перехоплення розмови військового з братом.

Він розповідає, що ЗСУ впевнено рухаються вперед і звільняють нові території.

"237 снарядів прилетіло за 40 хвилин. Б'ють з усього підряд — починаючи з танків і закінчуючи HIMARS. Все відбили, нас в оточення хочуть взяти", — жаліється він брату.

А також розповідає, що під час наступу ЗСУ, їм доводиться ховатися.

"Вчора два наступи було. Обійшлося. Сиділи у підвалі, як миші", — розповів військовий РФ брату.

Він зокрема повідомив ще й те, що відступати вони не можуть — нікуди.

ЗСУ збили шість із дванадцяти дронів-камікадзе, які атакували Україну з півдня

У ніч на 5 жовтня росіяни з півдня атакували українські території дронами-камікадзе. Три дрони вдалося збити зенітно-ракетним військам, ще три збито авіацією повітряних сил.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Близько 12 дронів вночі атакували з півдня. Шість з них було збито – 3 зенітно-ракетними військами, а також три збито авіацією повітряних сил", – сказав Юрій Ігнат.

Він пояснив, що від іранських дронів-камікадзе є серйозні загрози, тому Сили оборони будуть застосовувати будь-які сили та засоби, щоб убезпечити громадян та українських військових.

"Буде застосовуватися авіація, зенітно-ракетні війська, всі засоби, якими можливо збивати. З кожним днем набувається досвід, ми теж розглядаємо багато тактичних прийомів, щоби знищувати такий тип боєприпасів", – зазначив речник.

У Херсоні чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Путін підписав закон про "приєднання" тимчасово окупованих територій України до Росії

Президент РФ Володимир Путін затвердив ратифікацію “договору” про “прийняття” тимчасово окупованих територій України — “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей — до складу РФ і підписав федеральний конституційний закон про включення їх до складу Росії. Про це інформує “ТАСС”.

Україна має успіхи на двох фронтах — британська розвідка

Україна продовжує досягати прогресу в наступальних операціях як на північно-східному, так і на південному фронтах. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. На північному сході, в Харківській області, Українські сили нині укріпилися на значній території на схід від річки Оскіл.

Також, за даними британських розвідників, українські формування просунулися за річку до 20 км в смугу оборони Росії до вузла постачання міста Сватове.

Цілком ймовірно, що Україна тепер може завдати удар по ключовій дорозі Сватове-Кремінна більшістю своїх артилерійських систем, йдеться у звіті британської розвідки. Це ще більше ускладнить здатність Росії поповнювати постачання своїх підрозділів на сході.

У політичному плані російська влада, швидше за все, буде стурбована наближенням українських підрозділів до кордонів Луганської області, території якої Росія спробувала незаконно “приєднати” до РФ.

Російські війська вдарили по Запоріжжю

Російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю, працюють сили ППО, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Він закликав містян залишатись в укриттях.

В Україні зросла кількість дітей, поранених під час війни — ОГПУ

Станом на ранок 5 жовтня щонайменше 1205 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 418 дітей загинули та щонайменше 787 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 404, Харківській — 251, Київській — 116, Миколаївській — 75, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Запорізькій — 50, Дніпропетровській — 30.

За даними ОГП, 3 жовтня внаслідок артобстрілу ворогом міста Куп’янськ Харківської області отримала травми 9-річна дівчинка.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2562 заклади освіти. З них 295 зруйновано повністю.

Японія відновлює роботу свого посольства у Києва

Посольство має запрацювати вранці 5 жовтня, повідомляє Kyodo з посиланням на МЗС країни.

В японському уряді заявили, що переконалися, що безпека персоналу та інших людей зараз може бути забезпечена на достатньому рівні.

"Через посольство Японія прагне покращити координацію з іншими країнами G7 у таких галузях, як допомога Україні у відновленні", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МЗС Японії, діяльність посольства в Києві буде обмежена збором інформації, а також зв'язком та координацією з Україною та іншими країнами, оскільки воно відкрилося з мінімальною кількістю співробітників, включаючи посла Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Японія до сьогодні залишалася останньою країною-членом G7, чиє посольство в Україні не відновило роботу. Інші учасники групи відкрили свої дипустанови навесні.

Співробітників посольства Японії було переведено до тимчасового відділення зв'язку, створеного у березні у Львові, але з посиленням російської агресії того ж місяця вони виїхали з України.

ЗСУ вночі збили шість дронів-камікадзе

Російські окупанти в ніч на 5 жовтня атакували Україну іранськими дронами, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

"Уночі 5 жовтня російські окупаційні війська атакували Україну безпілотниками-камікадзе Shahed-136", — йдеться у повідомленні.

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил знищили шість дронів, якими росіяни намагалися вдарити по Україні.

Війська РФ знову обстріляли Дніпропетровщину

Вночі 5 жовтня росіяни завдали ударів по Дніпропетровській області, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Обстріляли "Градами" та важкою артилерією три громади Нікопольського району - Червоногригорівську, Нікопольську та Марганецьку. Попередньо, люди не постраждали.

У Червоногригорівській громаді два будинки знищено, до 20 пошкоджено. Російські снаряди пошкодили два ліцеї, церкву, магазин, газопровід та лінії електропередач.

У Нікополі обстрілом побили бази відпочинку.

У Марганецькій громаді рятувальники продовжують обстеження території. Масштаби руйнацій з’ясовуються.

Війська РФ наступають на Донбасі, ЗСУ відбили 10 атак — Генштаб

Війська РФ ведуть наступ на Донбасі. Збройні сили України відбили атаки поблизу десятьох населених пунктів та завдали ударів по місцях скупчення російських солдатів і техніки. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог здійснює перегруповування підрозділів своїх військ на окремих напрямках", — йдеться у повідомленні.

Російські війська обстрілюють позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, здійснюють дистанційне мінування окремих ділянок території та ведуть повітряну розвідку.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районах населених пунктів Писарівка та Голишівське Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гранів, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ та Білий Колодязь;
  • на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Серебрянка та Спірне.
  • на Бахмутському напрямку – райони населених пунктів Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Опитне, Яковлівка та Юр’ївка.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках від російських обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії постраждала інфраструктура понад 24 населених пунктів, в тому числі: Авдіївки, Водяного, Мар’їнки, Новополя, Ольгівського, Первомайського.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Червоногригорівка, Нікополь, Покровське, Велике Артакове, Андріївка, Степова Долина, Безіменне, Мирне, Луч, Широке, Білогірка та Лозове.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки військ РФ в районах населених пунктів Стрілеча, Зелене, Майорськ, Спірне, Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Новомихайлівка та Вугледар.

"Увечері, 3 жовтня поточного року, Сили оборони України завдали ударів по понтонній та паромній переправах противника через річку Дніпро в Херсонській області. Загальні втрати ворога уточнюються", — повідомили у ЗСУ.

Підтверджено знищення зенітного ракетного комплексу С-300 в районі міста Токмак, а також ураження позицій військ РФ в районах населених пунктів Гуляйполе та Оріхів Запорізької області.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 4 опорних пунктів, 11 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів росіян. Крім того, підрозділи ППО ЗСУ на різних напрямках збили один гелікоптер та 2 БпЛА ворога.

Ракетні війська та артилерія уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс, а також мостову та понтонну переправу росіян.

Війська РФ завдали 15 ракетних та авіаударів по Україні

Протягом минулої доби війська РФ завдали 9 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Від ударів постраждали об’єкти та цивільне населення понад 27 населених пунктів. Зокрема, Харків, Шипувате, Краматорськ, Бахмут, Майорськ, Гуляйполе, Залізничне, Андріївка, Білогірка, Вознесенськ, Придніпровське.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Російські війська перед відступом мінують населені пункти

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Під час залишення противником населених пунктів Херсонської області ворог мінує об’єкти інфраструктури та приватні помешкання, забороняє будь-яке переміщення місцевих жителів", — зазначили військові.

Посли ЄС погодили новий пакет санкцій проти Росії — ЗМІ

Посли країн Євросоюзу увечері 4 жовтня погодили новий пакет санкцій проти Росії. Про це повідомив у Twitter журналіст Radio Liberty Рікард Йозвяк.

За даними журналіста, у новий пакет санкцій входить обмеження цін на нафту. Обмеження мають офіційно затвердити 5 чи 6 жовтня.

"Посли ЄС нарешті погодили нові санкції проти РФ. Обмеження ціни на нафту включено. мають бути офіційно прийняті завтра. Можливо в четвер, а деякі дрібні деталі ще потрібно уточнити завтра", — написав Йозвяк.

Видання Politico з посиланням на джерела пише, що пакет також спрямований на те, щоб завдати удару по російській металургії та позбавити кремлівських військових ключових технологій. Він включає додаткові заходи проти осіб, які допомагають президенту Росії Володимиру Путіну у воєнних діях. Нові санкції також заборонять громадянам ЄС обіймати керівні посади на російських держпідприємствах.

Водночас джерела видання зазначили, що рішення про фактичну ціну чи майбутній діапазон обмеження цін на нафту поки немає.

Зазначається, що посли ЄС поспішали узгодити пакет санкцій до четверга — перед зустрічами європейських лідерів, які пройдуть у Празі цього тижня.

Білий дім не підтримує "формулу миру" для України від Маска

Адміністрація президента США не підтримує ідеї щодо врегулювання війни в Україні, висловлені засновником Tesla Ілоном Маском.

Про це на брифінгу заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

Вона зазначила, що США продовжують дотримуватись принципу "нічого про Україну без самої України".

"Ми чітко про це заявляли. Ми не збираємося говорити про Україну без України. Їм ухвалювати рішення, коли справа дійде до дипломатії чи переговорів. Ми будемо поруч з українцями, коли вони борються за свій суверенітет", — наголосила Жан-П'єр.

Росія атакувала Білу Церкву іранськими дронами

Вночі 5 жовтня російські війська атакували Білу Церкву на Київщині дронами-камікадзе. Про це о 3:11 повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Маємо інформацію про декілька вибухів у Білій Церкві. За попередніми даними, місто атаковане дронами-камікадзе. Через це — пожежі на об’єктах інфраструктури. Є один постраждалий", — написав він.

Екстрені служби вже працюють на місці. Інформація про руйнування та потерпілих з’ясовується.

Очільник ОВА закликав не нехтувати сигналом тривоги й відразу переходити в укриття.

О 4:01 Кулеба повідомив про повторну серія ударів дронами-камікадзе по інфраструктурі Білої Церкви.

Повітряна тривога у східних та південних областях.

Україна отримає від Світового банку майже 530 млн доларів позики: куди спрямують кошти

Кредитні 529,9 млн нададуть на пільгових умовах під гарантії Великої Британії та Данії, повідомили у Міністерстві фінансів України. Строк погашення кредиту – 19 років із п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка — 0,25% річних.

Кошти підуть на оплату праці працівників бюджетної сфери, виплату пенсій та окремих програм державної соцдопомоги, підтримку малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, а також тимчасово переміщених осіб. Крім цього, частину грошей спрямують на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

Повітряна тривога у Запорізькій області, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Підпишіться на телеграм-канал Суспільне Запоріжжя.

У Збройних силах розпочала роботу Служба військового капеланства

Про це повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

"Ми запустили службу військового капеланства в ЗСУ. Всі необхідні кроки зроблено", — зазначила Маляр. За її словами, запуск системи капеланства у Збройних силах є "вкрай важливим, оскільки захисники і захисниці потребують підтримки".

"Всі вони стали прикладом вірності, незламності та мужності, однак нашим воїнам також необхідна підтримка. Бувають моменти, коли їм потрібно, аби їх вислухали, аби з ними говорили про сенси – тобто про те, про що можуть говорити тільки капелани. Це те, що не може дати ніхто з друзів, ані з рідних, це можуть дати тільки капелани, через ту довіру, якою вони користуються", — підкреслила Маляр.

Вона додала, що закон про військове капеланство врахував інтереси всіх дотичних до процесу.

Зеленський закликає підтримати резолюцію ООН про зобовʼязання Росії щодо виплати репарацій

Президент України Володимир Зеленський закликає до підтримки резолюції ООН про зобовʼязання Росії з виплати репарацій Україні. Про це він заявив у зверненні до учасників заходу “Ночі права”, що проходить у Конституційній раді Франції в Парижі.

“Те, без чого післявоєнна справедливість просто неможлива. Це компенсація збитків за всі втрати і руйнування. Вже зараз, у жовтні, ми пропонуємо усім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генеральної асамблеї ООН фундаментальну резолюцію, що підтвердить міжнародно-правове зобовʼязання Росії з виплати репарацій за цю війну і визнає необхідність у компенсаційному механізмі, через який таке зобовʼязання може бути реалізоване”, — заявив Зеленський.

За його словами, агресор повинен повною мірою заплатити за жорстокість і руйнування.

“І хоча у випадку з Росією це непросто, але цілком реально. Відповідний порядок юридичних кроків зрозумілий. Ми можемо представити його усім зацікавленим субʼєктам”, — сказав президент України.

Читайте також: Видалити "ракову пухлину". Чи можна виключити Росію з Радбезу ООН
На початок