Як проти держав-спонсорів тероризму: У США обговорюють посилення санкцій проти РФ

Як проти держав-спонсорів тероризму: У США обговорюють посилення санкцій проти РФ

Як проти держав-спонсорів тероризму: У США обговорюють посилення санкцій проти РФ
. Нед Прайс. Фото: АР

Адміністрація президента Байдена веде обговорення з Конгресом США запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму. Про це на брифінгу заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс.

За його словами, з перших годин після вторгнення РФ в Україну 24 лютого США з партнерами запустили низку пакетів санкцій, спрямованих не тільки проти президента РФ Володимира Путіна та його помічників у Кремлі, але також і "поплічників та інших осіб, які їх підтримують".

"Ми збираємось продовжувати це робити. І в нас навіть останніми днями тривали дискусії з Конгресом про кроки, які були б доцільними і, що важливо, ефективними для використання, оскільки ми продовжуємо збільшувати витрати Російської Федерації за її жорстоке вторгнення", — сказав Прайс.

Речник Держдепу пояснив, що відмова США визнавати Росію країною-спонсором тероризму пов'язана з побоюваннями, що таке рішення матиме непередбачувані наслідки. Наприклад РФ може заборонити неурядовим гуманітарним організаціям доставляти допомогу в окуповані Росією регіони України чи знову заблокувати українські порти і тим самим припинити експорт продовольства "зерновим коридором".

Прайс зазначив, що у Вашингтоні вважають, що є інші підходи, щоб притягнути російську економіку та російський уряд до відповідальності, без ризику таких непередбачених наслідків.

"Є кроки, які ми вже ухвалили, і кроки, які ми можемо вжити й обговорюємо з Конгресом, які б мали наслідки, аналогічні тим, що передбачені законом про держави-спонсори тероризму, без небажаних наслідків", — сказав речник Держдепу.

Що відомо

  • 28 липня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії, які призвели "до загибелі незліченної кількості людей.
  • 5 вересня президент США Джо Байден заявив, що Росія не варто визнавати державою-спонсором тероризму у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
  • 6 вересня стало остаточно відомо, що США не вноситимуть Росію до списку країн-спонсорів тероризму, оскільки це може мати "небажані наслідки" для України та світу, і вплинути на можливість постачати допомогу, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. Вона наголосила, що рішення остаточне та додала, що США вже запровадили проти РФ такі ж санкції, які б наклали на неї в разі отримання статусу "спонсорки тероризму".

Читайте також

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

Катівня, грабежі, руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії

"Гірше, аніж в будь-якому фільмі": фоторепортаж зі звільненого Ізюма

На початок