Байден проти визнання РФ державою-спонсором тероризму — Reuters

Байден проти визнання РФ державою-спонсором тероризму — Reuters

Байден проти визнання РФ державою-спонсором тероризму — Reuters
. Президент США Джо Байден. Фото: АР

Президент США Джо Байден у понеділок, 5 вересня, заявив, що Росія не повинна бути визнана державою-спонсором тероризму у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Про це президент США Джо Байден сказав журналістам у Білому домі, передає Reuters.

Відповідаючи на запитання, чи слід вважати Росію державою-спонсором тероризму, Байден відповів журналістам у Білому домі: “Ні”.

Що цьому передувало

У липні спікерка Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі попередила Держсекретаря Ентоні Блінкена, що якщо він не визнає РФ країною-спонсором тероризму, то Конгрес це зробить сам.

Сенат одноголосно прийняв резолюцію, яка не має обов’язкової сили, закликаючи Блінкена визнати РФ державою-спонсором тероризму. Після чого двопартійний квінтет членів Палати представників підготував відповідний законопроєкт в обхід головного дипломата країни.

Державні чиновники відкрито нічого не висловлювали за чи проти такого кроку Палати представників, нагадувало раніше Politico. Вони тільки наполягали на тому, що остаточне рішення залишається виключно за Блінкеном. А також зауважили, що поточні санкції США та експортний контроль щодо Росії майже еквівалентні тому, що передбачає законопроєкт, пише видання.

Але кілька людей, знайомих із розмовами, повідомили NatSec Daily, що в середині серпня офіційні особи агентства передали офісам Конгресу свої серйозні зауваження.

Що означає внесення держави до списку спонсорів тероризму

Держдеп США вносить до списку країн-спонсорів тероризму країни, які, на думку держсекретаря, неодноразово надавали підтримку терористичним актам у всьому світі.

Санкції, які запроваджуються проти таких держав, включають обмеження на отримання допомоги від США, заборону на експорт і продаж продукції оборонного призначення, заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження.

Нині до цього переліку входять чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

Що відомо

  • 28 травня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія має бути визнана державою — спонсором тероризму з огляду на розв’язану нею агресивну війну проти України.
  • 10 червня Зеленський повідомив, що із 2014 року Росія порушила близько 400 міжнародних договорів, однією зі сторін у яких є Україна, зокрема Будапештський Меморандум, Статут Організації об'єднаних націй, низку конвенцій ООН та Гельсінські угоди.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 195. Текстовий онлайн

На початок