Катівня, грабежі, руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії

Катівня, грабежі, руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії

Важливо
Катівня, грабежі, руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії
. Гуманітарна допомога у звільненій від російських окупантів Балаклії, 13 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Російські окупанти нищили школи у Балаклійській громаді, розграбували центральну міську лікарню та домівки людей. У місцевому відділі поліції залишилися сліди катувань, які росіяни застосовували до цивільних. Про життя в окупації Суспільному розповіли жителі нині звільненого міста.

Катування струмом

В одній камері без туалету розміром 1,5х3 метри утримували 6-7 людей одночасно, розповідає начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов. Житель Балаклії Артем провів в одній з таких камер 45 днів.

"Був обшук, вони заїхали додому, знайшли фотографію — в мене брат служить. Забрали сюди. 45 днів не чіпали. Інших людей часто забирали на катування, струмом катували. Там є витяжка. Коли вона працює, нічого не чутно. Вони вимикали, щоб було чутно, як люди кричать", — розповідає Артем.

Катівня, грабежі та руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії
Катівня, облаштована російськими окупантами, Балаклія, 13 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Серед інших полонених був ексвійськовий, рятувальник, згадує Артем. Жінок утримували окремо, до них теж застосовували струм, говорить колишній полонений.

"Був колишній військовий. Його затримали через те, що у нього з 2014 року висів український прапор. Затримали, бо хтось сказав. 24 лютого почалася війна, 26-го зняли прапор. Він сховав його, щоб снаряд не прилетів. Теж 25 днів відсидів", — розповідає Артем.

Полонені малювали рисочки на стіні, один з них викарбував на стіні молитву "Отче наш". Начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов показує дроти на підлозі, якими катували затриманих, та отвори від пострілів у стіні.

"Під'єднували до телефона, намотували й запускали струм. Деяких лякали, влаштовуючи постріли поверх їхніх голів. Це кульові отвори. Є фрагменти, проводяться огляди. Ймовірно, кров. Тут сиділи люди, які допитували наших цивільних людей", — розповідає Болвінов.

Поліція зафіксувала щонайменше один випадок, коли після тортур місцевий житель помер.

"Є один встановлений факт, коли рашисти забили до смерті цивільну людину. І ритуальна служба, яка працювала по місту в той час, забирала тіло прямо з двору нашого цивільного мешканця", — говорить Болвінов.

Як з'ясували правоохоронці, за кілька днів до контрнаступу ЗСУ 6 вересня російські військові розстріляли автомобіль з двома цивільними всередині. Мати одного з вбитих Валентина розповіла журналістам, що була на місці розстрілу і бачила у машині розстріляного сина з другом.

"Я кричала на всю Балаклію, думала, небо розверзнеться! Я кричала на Путіна, проклинала війну, Путіна! Але сина мені ніхто не поверне... Я поклялася, що буду жити, синочку, і боротися за тебе, щоб помститися і щоб наступив мир на Землі. Поки Путін живий, спокою нам не буде", — сказала Валентина.

Грабували й викрадали людей

Коли окупанти відступали, зруйнували школу у сусідньому з Балаклією селі Вербівка, розповіла вчителька закладу Алла Нікуліна: "Зі слізьми на очах бачу школу такою, але вірю в Збройні сили України, що все буде добре".

Катівня, грабежі та руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії
Зруйнована школа у селі Вербівка, вересень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Жителі села старалися не виходити з власних домівок під час російської окупації.

"Хлопців, які йшли по мосту з телефонами, забрали. На жаль, по сьогоднішній день ми не знаємо їхню долю", — каже місцева жителька Надія Проценко.

Катівня, грабежі та руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії
Зруйнована школа у селі Вербівка, вересень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Забирали пральні машини, комп'ютери — все, що дороге, вони вивозили. Людей виселяли", — розповідає жителька села Вербівка Євдокія Яснова.

У жителя Балаклії Івана російські військові у березні відібрали документи на одному з блокпостів.

"Я перевізник, постійно перевозив людей, а це, вочевидь, опинився не в тому місці, не в той час. Наступного дня відпустили, а документи не віддали. Тому в основному сидів вдома", — розповідає Іван.

Ситуація після деокупації

Ситуацію з критичною інфраструктурою у місті голова Ізюмської райадміністрації називає складною.

"Відсутня електроенергія, водопостачання, водовідведення, відсутній зв'язок, люди виживають. Відсутнє медичне обслуговування. Центральна районна лікарня повністю зруйнована й розграбована, винесене обладнання. Зараз будемо організовувати в поліклінічному відділенні надання медичної допомоги",

Окрім відновлення критичної інфраструктури, місцеві жителі мають отримати пенсії через пошту, відновити роботу банківських установ.

"І паралельно треба думати про те, де люди залишилися без житла або воно пошкоджене: заміна вікон, ремонт покрівель, дахів — оце основні питання".

Що відомо

  • У деокупованій Балаклії Харківської області 10 вересня офіційно підняли прапор України. У церемонії взяв участь командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Місто перебувало під окупацією впродовж пів року.
На початок