Вторгнення Росії в Україну, день 198. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 198. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 198. Текстовий онлайн
. Дитина на імпровізованому блокпосту в Донецькій області, Україна, 8 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

9 вересня — 198 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Щонайменше 14 людей поранені унаслідок обстрілу Харкова військами РФ. Серед них — троє дітей. За попередньою інформацією, пошкоджений дитсадок та є пожежа на одній АЗС.
  • Рада ЄС виділить Україні п'ять мільярдів доларів макрофінансової допомоги — таке рішення ухвалили на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС та керівників європейських банків. Гроші мають піти на "нормальну роботу" країни та роботу критичної інфраструктури, зокрема шкіл та лікарень.
  • ЗСУ від 1 вересня звільнили від російських військ понад тисячу квадратних кілометрів, повідомив президент Зеленський. Українські військові звільнили Балаклію на Харківщині, просунулися у Донецькій області та звільнили від російських військ село Озерне.
  • До нового пакета військової допомоги Україні на суму у 675 мільйонів доларів, анонсованого Міністерством оборони США, увійдуть додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS, високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM, дистанційні протитанкові міни RAAM, а також бронетехніка, набої та снаряди. Також до Києва із неоголошеним візитом прибув Держсекретар США Ентоні Блінкен, він оголосив про ще $2 млрд військової допомоги США.
  • Померла королева Великої Британії Єлизавета II. Їй було 96 років. Королева послідовно підтримувала Україну.

Прем'єр-міністр Польщі прибув до Києва

В п’ятницю, 9 вересня до Києва прибув прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Про це повідомив речник уряду Пьотр Мюллер, пише Polsat News.

"Буде серія з кількох зустрічей. Обговорюватимуться важливі речі, пов’язані з геополітичною ситуацією та енергетичним ринком, а також енергетичною та військовою безпекою", — сказав він.

Окупанти запровадили в Ізюмі на Харківщині комендантську годину — Стрельник

Через контрнаступ ЗСУ в тимчасово окупованому Ізюмі росіяни ввели комендантську годину.

Жителям міста заборонили залишати домівки, розповів у телемарафоні керівник відділу міськради Ізюма Максим Стрельник.

"На Ізюмському напрямку зараз тривають активні бойові дії: як на південній його частині наші війська ведуть активну фазу в напрямку Барвінкового, так і контрнаступальні дії на півночі з міста Балаклія", — сказав Стрельник.

"У зв'язку з цими активними бойовими діями російські окупанти зараз запровадили в Ізюмі комендантську годину, як вони її називають. А по суті — це заборона покидати свої будинки і пересуватися взагалі містом. При цьому вони повідомляють про те, що будуть евакуйовувати та закликають евакуюватися місцевих мешканців на територію РФ", — розказав посадовець.

За його словами, наразі в Ізюмі немає звязку, але жителі міста знають про контрнаступ.

"На жаль, мешканці в Ізюмі не мають останнім часом можливості вийти на зв'язок, але в навколишніх селах мешканцям вдається додзвонитися, вони говорять, що знають про ситуацію, яка зараз відбувається, вони запаслися їжею, водою і з нетерпінням чекають, коли ЗСУ визволять Ізюм від російських окупантів", — каже Максим Стрельник.

Україна може відновити повний суверенітет наступного року — генерал США

Обставини складаються таким чином, що Україна може відновити повний суверенітет, включно з Кримом протягом наступного року, зазначив колишній командувач армії Сполучених Штатів у Європі, генерал Бен Ходжес.

Його слова у кулуарах Тбіліської міжнародної конференції Інституту Маккейна наводить Neesweek.

Українські високоточні ракети продовжують бомбардувати російські лінії постачання у Херсонській області, а сухопутні сили звільняють населені пункти Харківської. Через це зростає оптимізм щодо того, що російсько-українська війна в кінцевому підсумку закінчиться прямою воєнною перемогою України.

"Українці врятували свою країну. Обставини складаються таким чином, що Україна може відновити повний суверенітет, включно з Кримом, я думаю, протягом наступного року", — сказав Ходжес і додав, що через пів року після початку повномасштабного вторгнення РФ так звана "друга найкраща армія світу тепер є тільки другою армією в Україні (після ЗСУ — ред.)".

Він додав, що за пів року Росія все ще контролює менше 20% території України, "і її здатність проводити подальші наступальні операції практично вичерпана".

Ходжес каже, що західним партнерам України настав час надати київському уряду матеріальну та моральну підтримку, яка буде потрібна йому для досягнення повної воєнної перемоги.

"Потрібна декларація про те, що Україна має перемогти у війні, щоб було відновлено суверенітет і у майбутньому Україна могла себе захистити і "що ми будемо робити все необхідне, щоб допомогти українцям це зробити", — зауважив генерал США.

Ходжес також хотів би, щоб уряд США змінив спосіб оприлюднення своєї матеріальної підтримки України.

"Коли адміністрація (президента Байдена — ред.) каже: "ми поставили два мільйони цього, десять тисяч того на скількись мільярдів доларів, ці цифри абсолютно не мають значення", — пояснив він і наголосив, що "єдина цифра, яка має значення, — це відсоток потреби".

Польща попросила Украъну про допомогу у постачанні електроенергії — Зеленський

Польща звернулася до України з проханням про постачання електроенергії. Президент Володимир Зеленський повідомив, що Київ готовий піти на зустріч, тому незабаром українські електростанції постачатимуть електрику туди.

"Польща звернулася до нас з проханням допомогти в енергетичній сфері і, зокрема, експортом електрики. Звичайно, ми це забезпечимо. Польським братам, які допомагають нам з першого дня, ми завжди допоможемо", — повідомив президент.

ЗСУ звільнили понад 30 населених пунктів на Харківщині

ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів на Харківщині, повідомив президент Володимир Зеленський.

"У частині сіл регіону тривають заходи з перевірки та убезпечення території, поступово беремо під контроль нові населені пункти – всюди повертаємо український прапор і захист для наших людей", — додав президент у вечірньому відеозверненні.

У Сербії засудили найманця, який воював на боці РФ в Україні

Сербський суд засудив 31-річного громадянина Сербії, який брав участь у війні в Україні на російському боці. Про це повідомляє сербське Радіо Свобода.

"Громадянин Сербії Владо Станіч був засуджений позасудовим вироком до одного року позбавлення волі за участь у війні на території України у 2015 році", — йдеться у повідомленні.

Як повідомляє видання, 15 липня 2022 року Станіча заарештували в белградському аеропорту "Нікола Тесла". Після затримання він зізнався у скоєнні злочину під час слухання у чергового заступника державного прокурора.

"Як пояснив суддя під час публічного оголошення вироку в п'ятницю, 9 вересня, Владо Станіч отримав мінімальний термін ув'язнення, передбачений за вчинення кримінального злочину участі у війні чи збройному конфлікті в іноземній країні, якщо злочин було вчинено у складі групи", — зазначається в дописі.

Суд зарахував до покарання Станічу час, проведений під вартою. Крім тюремного ув'язнення, у нього вилучили проїзні документи. Станіч був звільнений з-під варти, і пізніше буде викликаний для відбування покарання.

Війна в Україні входить у критичну фазу — Столтенберг

Після того, як Збройні сили України перейшли у контрнаступ та почали звільняти території на Херсонщині та Харківщині, війна увійшла в критичну фазу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Брюсселі.

"Війна в Україні входить у критичну фазу. Українські сили зуміли зупинити російський наступ на Донбасі, завдати удару у відповідь та знову взяти під контроль території. В останні кілька днів ми бачили значний прогрес в Херсонській та Харківській областях", — зазначив Столтенберг.

Водночас генсекретар НАТО зауважив, що найближчі місяці солідарність і єдність союзників буде піддаватися тиску через енергетичні поставки та зростання вартості життя, спричинені війною Росії.

"Але ціна, яку ми платимо, вимірюється у грошах. Тоді як ціна, яку платить Україна, вимірюється життями", — сказав він.

Українські військові відбили атаки російських окупантів на Донеччині — Генштаб

Російські окупанти продовжують намагатись захопити всю територію Донеччини. Протягом 9 вересня українські військові відбили атаки окупантів в районах Зайцевого, Авдіївки, Кам’янки, Побєди та Безіменного.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Від початку 9 вересня окупанти продовжили обстрілювати військову та цивільну інфраструктури. Вони гатили з танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії.

На Слов’янському напрямку окупанти обстріляли райони Слов’янська, Долини, Краснопілля, Дмитрівки, Вірнопілля та Микільського.

На Краматорському напрямку обстріли зафіксували неподалік Богородичного, Верхньокам’янського, Сіверська, Григорівки, Роздолівки та Івано-Дар’ївки;

На Бахмутському напрямку росіяни вели вогонь в районах Нью-Йорка, Зайцевого, Веселої Долини, Майорська, Соледара, Бахмутського, Бахмута та Веселого.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли Авдіївку, Опитне, Первомайське, Красногорівку та Піски.

На Новопавлівському напрямку росіяни гатили неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки, Парасковіївки, Микільського, Великої Новосілки, Курахового та Павлівки.

Також українська авіація на Донецькому напрямку знищила бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах окупантів.

Київ — повітряна тривога.

Українських полонених катують і не дають зв'язку з рідними — ООН

З початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого місія ООН підтвердила, що принаймні 416 осіб стали жертвами затримань і насильницьких зникнень на окупованих Росією територіях України. З них 16 було знайдено мертвими, 166 звільнено.

Про це розповіла голова Місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер на пресбрифінгу щодо ситуації в Україні.

Місія ООН задокументувала, що українські воїни, які перебували у полоні Росії, зазнавали катувань і жорстокого поводження, а в деяких місцях ув’язнення відсутні належні умови харчування, води, охорони здоров'я та санітарії.

"Ми отримали інформацію про жахливу медичну ситуацію в Оленівській виправній колонії, де повідомляється, що українські військовополонені хворіють на інфекційні захворювання, зокрема гепатит А та туберкульоз", — повідомила Богнер.

Зафіксовані випадки, коли українським військовополоненим не дозволяли зв’язатися з родичами, щоб повідомити їм про їх полон, місцезнаходження та стан здоров’я.

Є повідомлення про справи кількох вагітних українських військовополонених. ООН закликає РФ, як державу, яка тримає їх під вартою, розглянути можливість негайного звільнення жінок з гуманітарних міркувань.

Росія не допустила місію ООН до українських військовополонених.

Водночас в ООН заявили, що в Україні полонених росіян утримують у "тісних умовах". Богнер розповіла, про "задокументовані факти 51 арешту і ще 30 випадків, які можуть бути кваліфіковані як насильницькі зникнення, вчинені українськими правоохоронними органами". Суспільне звернулось до МВС України з офіційним запитом щодо задокументованих ООН випадків арешту та зникнення осіб.

Україна надала місії ООН безперешкодний доступ до місць інтернування та ув’язнення російських полонених, повідомила Богнер. Місія ООН змогла відвідати український табір з російськими військовополоненими. Зазначається, що більшість військовополонених РФ продовжують утримуватися "в пенітенціарних установах". Цим, за словами голови Місії ООН з прав людини в Україні, порушується правило про те, що військовополонених не можна утримувати в тісних умовах.

Скільки грошей Україна отримала від США та міжнародних союзників

Від початку російської агресії США надали Україні 14,7 млрд доларів, заявив Держсеретар США Ентоні Блінкен, підсумовуючи візит до Києва 8 вересня. США — найбільший іноземний донор українського бюджету. Загальна сума міжнародної допомоги з 24 лютого сягнула 17,4 млрд доларів. Детальніше читайте тут.

Кіровоградська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Полтавська області — повітряна тривога.

Міністри країн ЄС обговорили енергетичну кризу та погодили 5 мільярдів євро кредиту для України

Міністри фінансів та керівники центральними банками європейських країн провели перемовини під час неформальної зустрічі ради Ecofin у Празі. Вони обговорили енергетичну кризу, яка загрожує країнам Європи, а також погодили ухвалення фінансової допомоги у розмірі 5 мільярдів євро для України. Про це повідомляє Міністерство фінансів Чехії.

"Міністри фінансів обговорили вплив російської агресії в Україні на європейську економіку та підтримали якнайшвидше прийняття додаткової фінансової допомоги Україні у розмірі 5 мільярдів євро", — йдеться у повідомленні.

Паралельно із зустріччю міністрів енергетики вони також обговорили розв'язання проблеми високих цін на енергоносії та їхній фінансовий вплив на державні бюджети

Під час зустрічі єврокомісар з питань економіки Паоло Джентіліоні заявив, що причиною енергетичної кризи є збройна агресія РФ проти України.

"Ми знаємо, що причина проблем — це путінська війна проти України. І ми не маємо уникати цього, тримати в голові і говорити це нашим громадянам і в публічному просторі. Війна Путіна і перетворення експорту російської енергії на зброю ставить на меті поділити Європу і послабити можливість колективного заходу підтримувати Україну", — зазначив він.

У підрозділах російської армії на Херсонщині зростає кількість дезертирів — Генштаб ЗСУ

У підрозділах російської армії почала зростати кількість дезертирів. Це пов'язано зі значними втратами та небажанням воювати. Про це йдеться в Оперативній інформації від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину 9 вересня.

У дописі сказано, що в районі тимчасово окупованого населеного пункту Бабенківка Друга Каланчацької селищної громади військові РФ залучили вертольоти для пошуку "своїх" втікачів. Таким чином російська армія примушує військових повернутись на бойові позиції.

"Через Каланчак, в напрямку тимчасово окупованого Криму відзначено інтенсивне переміщення автобусами російських солдатів без зброї", — повідомляє Генштаб.

Російські військові не припиняють обстрілювати вздовж лінії зіткнення та ведуть повітряну розвідку БПЛА.

РФ завдала ударів по Чугуєву на Харківщині — Синєгубов

9 вересня росіяни завдали ракетних ударів по Чугуєву: пошкоджена лікарня. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у телемарафоні.

"Нещодавно ворог завдав ракетних ударів по Чугуєву, це Чугуївський район Харківської області. Одна ракета вдарила поблизу районної лікарні, яка частково зруйнована, вибиті вікна. Тож, ворог продовжує знищувати цивільну інфраструктуру і лікарні, в тому числі", — сказав Синєгубов.

Жителів окупованої Борової на Харківщині закликають запастися їжею та водою

Через активні бойові дії жителі тимчасово окупованої Борівської громади Харківської області не можуть евакуюватися на підконтрольні Україні території. Людей закликають перебувати в укриттях та чекати на деокупацію. Про це в етері "Українського радіо Харків" повідомив голова Борівської громади Олександр Тертишний.

За його даними, нині у населених пунктах залишилися близько половини жителів — до 8 тисяч людей.

"Ми тричі на тиждень даємо оперативну інформацію щодо того, що відбувається у громаді. Безумовно, враховуючи питання безпеки, кількість людей, які там залишились, які дають нам інформацію. Займалися передачею гуманітарних вантажів, зокрема, передавали людям для їхніх рідних ліки через Печенізьку дамбу", — каже Тертишний.

Голова громади попередив, що найближчими тижнями ситуація може загостритися.

"Ми чекаємо, що наші Збройні сили повністю очистять від нечисті нашу борівську землю, і скоро ми всі зустрінемося на борівській землі, і ті, хто виїхав, і ті хто там залишився", — каже Тертишний.

За його словами, у очікуванні деокупації жителі громади мають перебувати у безпечних місцях. Також необхідно зробити запас їжі та води.

"Вони [місцеві жителі] не хочуть брати російську гуманітарку, російські кошти, є така інформація. Безумовно, складно там людям жити. Регулярно намагаємось донести, що наша територія буде звільнена. Хоча там зв’язку немає і люди перебувають в інформаційному вакуумі", — говорить голова громади.

За його словами, після звільнення території від окупантів необхідно буде оцінити обсяг руйнувань та підготуватися до опалювального сезону.

У Миколаєві судитимуть екскерівника прокуратури за державну зраду

Служба безпеки України завершила досудове розслідування щодо діяльності колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури за підозрою у державній зраді. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Доведено, що чоловік з власної ініціативи "співпрацював" з ворогом з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Служби безпеки України чоловік, перебуваючи на посаді, використовував надані йому повноваження для збору інформації військового та оперативно-службового характеру. Потім передавав її представникам російських силових структур.

Йдеться про оперативну обстановку у регіоні, результати обстрілів, паролі на блокпостах та інформацію про військових полонених Російської Федерації. За версією слідства, чоловік діяв через посередника.

Досудове розслідування проводилося у межах кримінального провадження, розпочатого за частиною 2 статті 111 ККУ "Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану". Обвинувальний акт направлено до суду.

Санкція статті передбачає 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

У Мінінтеграції закликали не повертатися на окуповані території Харківщини

Міністерка з питань реінтеграції та тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала жителів тимчасово окупованих територій Харківської, а також Донецької, Запорізької та Херсонської областей, не вірити закликам росіян повертатися в окупацію.

РФ готується до так званих референдумів і намагається створити видимість великої "явки" народу, повідомила Верещук 9 вересня.

"Не вірте закликам і погрозам окупантів. Це пастка. Їхня задача — у будь-який спосіб примусити повернутися, їм потрібні "картинки" для їхнього фарсу. Дочекайтесь деокупації — це вже недовго. Не наражайте на небезпеку себе й рідних!" — закликала українців віцепрем’єр Ірина Верещук.

Playboy Україна закрили, ймовірно, через випуск про війну — співвласник українського офісу

Американська компанія Playboy Enterprises закриває українську версію журналу, яка виходила в Україні з 2005 року. За словами співвласника офісу в Україні, Олександра Шевченка, це могло трапитись через випуск спеціального номера про війну, який не був узгоджений з центральним офісом. Про це Олександр Шевченко повідомив в коментарі Суспільному.

"Центральний офіс вирішив анулювати ліцензію. Просто надіслали лист про непродовження на 2023 рік у зв'язку з "ні чим", — сказав він.

Він додав, що оскільки причини офіційно не вказали, видання могли закрити через "самодіяльність" працівників українського офісу, які вирішили видати спецвипуск про війну Росії в Україні.

З приводу подальшої долі працівників київського офісу, виплату компенсацій та інших деталей роботи, Шевченко повідомив, що "поки не обговорював з партнерами план дій".

Раніше співвласник українського офісу повідомив, що українське видання виконало всі фінансові зобов'язання перед власником "на 100%" та нагадав, що у Росії журнал працює.

На Харківщині окупанти тікають від ЗСУ на крадених у населення велосипедах та мопедах — розвідка

Російські окупанти дезорганізовано відходять з позицій на Харківському напрямку. Для цього використовують відібрані у місцевих жителів велосипеди та моторолери. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними розвідників, окупанти намагалися чинити спротив та обстрілювали позиції Збройних сил України з танків та важкої вогнеметної системи "Сонцепьок".

"Втім зазнали серйозних втрат, залишили позиції та малими групами відійшли. Скаржаться на потужний наступ ЗСУ, відсутність боєкомплекту та техніки. Через відсутню логістику відступають дезорганізовано. Для відходу з бойових позицій використовують відібрані у місцевого населення велосипеди та моторолери. Багато військових йдуть пішки", — сказано в повідомленні.

Окупанти з 202-го окремого мотострілецького полку, що перебувають у Харківській області, відійшли з позицій та перемістились у найближчу лісосмугу.

"Підрозділ залишився без командирів та зв’язку. Телефонують рідним з проханнями зв’язатися з командуванням та з’ясувати, куди їм рухатися далі. Деякі з них просять дружин звертатися на гарячі лінії Міністерства оборони Росії та Червоного Хреста з вимогою вивести їх із території України", — повідомили розвідники.

На відбудову та відновлення України необхідно понад 349 млрд доларів — Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації звіту "Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення" який розроблявся урядом спільно з ЄС і Світовим банком, повідомив, що на відбудову та відновлення України необхідно понад 349 млрд доларів.

"Згідно зі звітом, вартість потреб на відбудову та відновлення України оцінюється в понад 349 млрд доларів. Для вирішення першочергових потреб Україні необхідно буде 105 млрд доларів у короткостроковій перспективі. Тільки на перший етап потрібно 17 млрд доларів, з яких Україна потребує 3,4 млрд вже в найближчі три місяці", — повідомив Шмигаль.

Очільник уряду наголосив, що ця сума поки не відображає всіх масштабів руйнувань, тому закликав Світовий банк й інших партнерів зробити оновлення звіту регулярним.

Зеленський відреагував на обшуки у волонтерів

Президент Володимир Зеленський закликав надати йому інформацію про несправедливі звинувачення волонтерів у незаконній діяльності, якщо така є. Про це він зазначив під час спільної пресконференції, відповідаючи на запитання журналістів щодо обшуків силовиків у волонтерів.

Зеленський запевняє, що в Україні, незважаючи на воєнний стан, усі громадяни є рівними перед законом. Як повідомляє Укрінформ, після пресконференції президент попросив передати йому більш детальну інформацію про обшуки у волонтерів.

Обстріли Харкова: 14 людей поранені

14 людей, серед яких троє дітей, отримали поранення від російського обстрілу Харкова вранці. Дітей госпіталізували, тяжкопоранених немає, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

У Херсоні військові РФ захопили приміщення та службовий транспорт ДСНС

У Херсоні військові РФ захопили та взяли під свій контроль приміщення та службовий транспорт ДСНС. Працівників, які були на чергуванні, погрозами примусили залишити робочі місця. Рятувальники не мають доступу до службових приміщень та не можуть виконувати свої функції, повідомила поліція Херсонської області.

Збройні сили України продовжують відвойовувати окуповані росіянами території Харківської області. За останніми новинами про контрнаступ стежте у текстовому онлайні Суспільного.

В Енергодарі почали відновлювати електропостачання

У тимчасово окупованому Енергодарі на Запоріжжі фахівці працюють над відновленням подачі електрики на трьох об'єктах: відкритий розподільчий пристрій, підстанція "Радуга" та Запорізька ТЕС. У частині міста світло вже з'явилось. Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Третина Енергодара залишилась без світла 7 вересня внаслідок обстрілів з боку війсь РФ.

Усі новини Запоріжжя читайте тут.

Росія не пускає співробітників місії ООН до українських військовополонених

Голова місії ООН з прав людини в Україні Матільда ​​Богнер заявила у п'ятницю на брифінгу у Женеві, що Росія не пускає співробітників місії до українських військовополонених. За її словами, відомство має в своєму розпорядженні докази того, що деякі полонені зазнають тортур і жорстокого поводження.

"Це тим більше тривожно, оскільки ми задокументували, що військовополонені, які перебувають у владі Російської Федерації і перебувають у збройних силах Російської Федерації або пов'язаних з нею збройних угрупованнях, зазнавали тортур і жорстокого поводження", — заявила Богнер.

Монастирський обіцяє швидко налагодити роботу правоохоронних органів на звільнених територіях Харківщини

Робота правоохоронних органів на звільнених від російських загарбників територіях України буде налагоджена максимально швидко, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив під час робочої поїздки у Харківську область.

Він зазначив, що відновлення нормальної життєдіяльності та розв’язання безпекових питань на звільнених територіях будуть першочерговим завданням для органів влади та силових структур області. У пріоритеті — швидке повернення функцій комунального господарства, міцна гуманітарна підтримка, чітка робота правоохоронної системи, сказав Монастирський.

За його словами, уже були визначені конкретні кроки у цьому напрямку: "Маємо ретельно сплановані заходи щодо забезпечення правопорядку на деокупованих територіях".

"Головна умова, за якої повернеться життя в ці населені пункти, — це безпека людей. Тож підрозділи МВС України, які виконують службово бойові завдання на Харківщині, повинні забезпечити розмінування об’єктів, створити безпечний простір для населення та роботи комунальних служб", — сказав Монастирський.

Станом на 8 вересня на Харківщині ЗСУ звільнили від росіян понад 20 населених пунктів.

Польща відкриє додаткові пункти перетину кордону з Україною

"Польща вже незабаром відкриє додаткові пункти перетину кордону для порожніх вантажівок. Зокрема для тих, хто перевозить гуманітарну допомогу", — повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту в Київ, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Щонайменше 10 людей поранені унаслідок обстрілу Харкова

Щонайменше 10 людей поранені унаслідок обстрілу Харкова. Серед них — троє дітей, повідомив міський голова Терехов.

Столтенберг: Путін думав, що його армія продемонструє досвід, натомість вимушений звертатись до Ірану і КНДР

"Путін думав, що його вторгнення (в Україну) продемонструє силу та досвідченість російської армії, натомість російська армія звертається до Північної Кореї та Ірану для вкрай необхідного обладнання, в той час, як спроможність української армії продовжує зміцнюватися", — заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Читайте також: "Війна в Україні підходить до критичної фази": Столтенберг зробив заяву за результатами зустрічі країн НАТО

З понеділка ЄС запроваджує новий візовий режим для росіян – єврокомісар

ЄС не має жодних підстав довіряти Росії, яка не лише розв’язала неспровоковану та нічим не виправдану війну проти України, але й намагається зруйнувати сам Євросоюз, тож з понеділка, за рішенням Ради ЄС, буде запроваджений абсолютно новий візовий режим для громадян країни-агресора. Про це сьогодні під час відвідання прикордонного пункту Ноянмаа (Nuijamaa) у Фінляндії заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон (Ylva JOHANSSON), повідомляє мультимедійній портал ЄС.

"Росія несе відповідальність за нічим не виправдану та неспровоковану війну, за агресію проти незалежності, території та демократії в Україні. Але це не є лише війною проти України. Це також загроза для нашої безпеки. Ми не маємо бути наївними. Метою Путіна є зруйнувати ЄС, і він хотів би атакувати нас у найслабкіших місцях… Росія несе відповідальність за цю війну. Саме тому ми запропонували повне призупинення угоди про візове спрощення з Росією. Більше немає жодної довіри до Росії, немає й основи для спрощення доступу громадян Росії до ЄС", — зауважила єврокомісар.

Обстріл Харкова: є поранені

Свідки повідомили Суспільному про кількох поранених дітей у центрі Харкова, їх забрала швидка.

Міський голова Терехов повідомив про влучання в приватні будинки, у деяких з них — пожежі. Горить дитсадок у центрі міста, відомо про влучання у дитячий будинок творчості, школу та об'єкт спортивної інфраструктури.

Містян закликають перебувати в укриттях.

МОЗ пропонує українцям долучитися до кампанії зі здачі крові

Міністерство охорони здоров'я пропонує українцям долучитися до національної кампанії “Твоя кров може воювати. Стань донором”.

“В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Війна створює нові виклики: кров потрібна щодня як для порятунку українських воїнів, так і для мирних громадян, які страждають від агресії, розв’язаної російською федерацією. Наразі важливо збільшувати запаси безпечної і якісної донорської крові, яка допомагає не тільки рятувати життя військових, а й проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації”, — ідеться в повідомленні.

Щоб стати донором, потрібно звернутися до центру крові. Практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров.

Стати донором можна, записавшись по телефону до бази даних у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби зв’язуються з ними. Зі списком центрів крові можна ознайомитися за посиланням.

Стати донором можна, записавшись за допомогою онлайн-реєстру. Кожен, хто бажає пожертвувати кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів.

Пожертвувати може кров кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше 50 кг та відсутність протипоказань до донорства. Про протипоказання детально можна прочитати за посиланням.

У МОЗ додали, що кампанію “Твоя кров може воювати. Стань донором” ілюструє мурал на воротах обстріляного будинку в центрі Харкова. Художник Гамлет Зіньківський створив цей мурал після того, як сам здав кров для фронту. Автор надав право використовувати його роботу, сподіваючись, що вона надихне на донорство інших.

Російські війська обстріляли Харків з артилерії

Попередньо відомо про влучання у Шевченківському районі, пошкоджений дитячий садок, на автозаправці зайнялась пожежа, повідомив міський голова Терехов. Інформації про поранених чи загиблих наразі немає.

"Гарматне м'ясо": поблизу Балаклії на Харківщині знайшли передсмертну записку бойовика "ЛНР"

Українські військові поблизу деокупованої Балаклії Харківської області знайшли передсмертну записку бойовика з так званої ЛНР. Про це повідомила Перша окрема бригада спеціального призначення ім. Івана Богуна.

Записку бойовик адресував дружині, вона датована 17 липня 2022 року.

Російський найманець скаржиться на відсутність броні, боєкомплекту, озброєння: "Нас відправили на Залиман як гарматне м'ясо".

Завдяки НАБУ, САП та ВАКС Міноборони отримало 5 мільйонів доларів

За ініціативи Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду України, Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало 5 мільйонів доларів, які були арештовані в рамках розслідування кримінального провадження стосовно колишнього міністра аграрної політики та продовольства України. Про це повідомили в НАБУ.

Колегія суддів ВАКС розглянула і задовольнила клопотання прокурора про зняття арешту з цих коштів, та зобов’язала НАБУ скерувати ці кошти на посилення обороноздатності держави.

Колишній очільник міністерства підозрюється у заволодінні коштів Аграрного фонду України, які були виділені на закупівлю цукру-піску.

В коментарі Суспільному у НАБУ не повідомили, про якого саме ексміністра йдеться, однак зазначили, що у справі фігурує не ексміністр аграрної політики та продовольства Романа Лещенко, проти якого у 2021 бюро відкрило іншу справу, за ст. 366-2 КК України "Декларування недостовірної інформації".

НАБУ повідомляє, за перше півріччя 2022 року майже 460 млн грн (застави та арештовані активи у справах НАБУ і САП) було перераховано на потреби Збройних сил України.

Росіяни розміщують військові об'єкти на території освітніх закладів у Мелітополі

На території п'яти шкіл у тимчасово окупованому місті Мелітополь Запорізької області знаходяться бази російських військових та склади боєприпасів. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ході телевізійного марафону.

Зокрема російські військові знаходяться у 16-ій школі міста. Федоров зазначив, що одну із таких баз вже знищили українські партизани.

"В цілому, початок вересня у нас є початком навчального року, і сьогодні він іде досить складно для окупантів, тому що ніхто не хоче вести своїх дітей, та наражати їх на небезпеку. Скажу більше: рашисти навіть намагаються заблокувати дистанційне навчання, яке ми розпочали для наших школярів. Цілими днями, вони намагаються покласти нашу платформу, на якій 14000 дітей навчаються онлайн щодня", — зазначив він.

У Запоріжжі запрацював хаб для переселенців з Енергодара

У Запоріжжі відкрився хаб для вимушено переміщених людей із тимчасово окупованого міста Енергодар. Тут вони можуть проконсультуватися щодо юридичних, освітніх та соціальних питань, а також адміністративних послуг.

Гуманітарна допомога, яку видають у центрі, може відрізнятися. Вона залежить від наявності тих, чи інших продуктів, які надають партнери. Для її отримання люди реєструються через телеграм-канал “Енергодар - це Україна”.

Окрім гуманітарної допомоги, в хабі люди можуть отримати консультації сімейного лікаря, а також спеціаліста з адміністративних послуг.

Українські захисники звільнили від окупантів Волохів Яр на Харківщині — офіційно

Українські військові звільнили від російських окупантів Волохів Яр Харківської області. Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України 9 вересня підтвердило звільнення села Волохів Яр.

"Волохів Яр — наш", — сказано в повідомленні.

Нацгвардія також опублікувала відео підняття українського прапора над селом.

Залужний опублікував відео ЗСУ на звільнених від росіян територіях

ЗСУ звільнили понад 1000 квадратних кілометрів окупованих територій. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Понад 1000 кв. км звільнено від окупанта в останні кілька днів. Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед. Вдячні співгромадянам, які допомагають і чекають на нас", —написав він.

Головнокомандувач опублікував відео ЗСУ на звільнених від росіян територіях.

На Львівщині релоковані підприємства можуть отримати до 4000 доларів

На Львівщині для мікро- та малого бізнесу діє програма "Мікрогранти для релокованих підприємств у Львівській області". Про це повідомили на сайті Головного управління Держпраці у Львівській області.

Мікрогранти для релокованих підприємств у Львівській області впроваджують Програма розвитку ООН спільно з Львівською ОВА. Грант на суму до 4 тисяч доларів можуть отримати 20 підприємств, які переїхали на Львівщину або перебувають у процесі релокації.

Подати заявку можна до 11:59 19 вересня.

Використати кошти можна в таких цілях:

  • закупівля обладнання та інструментів;
  • закупівля оргтехніки та меблів;
  • орендна плата за приміщення (до 1,5 місяці та до 25% гранту);
  • інші витрати, спрямовані на відновлення діяльності (до 5% гранту).

Херсонський депутат міськради отримав підозру у колабораціонізмі

Подільська окружна прокуратура міста Києва повідомила про підозру депутату Херсонської міської ради у колабораційній діяльності. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

"Підозрюваний, у червні в умовах воєнного стану, погодився на пропозицію представників збройних сил РФ та був проголошений заступником голови воєнно-цивільної адміністрації міста Херсон, створеної на тимчасово окупованій території", - йдеться у повідомленні відомства.

Раніше окружна прокуратура повідомила про підозру сину депутата, який також є депутатом Херсонської міської ради, за фактом співпраці з державою-агресором, а також організації та проведенні мітингу на підтримку дій окупантів та активній участі у ньому.

У Харківській області ЗСУ затримали голову окупаційної адміністрації одного з сіл

Збройні сили України під час контрнаступу затримали голову окупаційної адміністрації села Іванівка Чугуївського району Харківської області. Про це повідомив заступник очільника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Спільно з ЗСУ працюємо над регіональною політикою. На фото — голова зрадницької адміністрації села Іванівка (Чугуївський район, Харківщина)", — повідомив він, опублікувавши відповідний знімок.

Росія завдала авіаудару по Сумщині, є постраждалі і руйнування

Російські війська завдала авіаудару по Великописарівській громаді на Сумщині. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Росіяни продовжують цинічно обстрілювати цивільну інфраструктуру Сумщини - сьогодні після 9 ранку російська ворожа авіація, не перетинаючи кордон України, обстріляла лікарню", — повідомив він.

За словами Живицького, приміщення медзакладу зруйновано, є постраждалі.

ЄС повністю зупинив дію спрощеного візового режиму для росіян

Рада Європейського союзу хвалила рішення про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією. Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС

Тому до громадян Росії будуть застосовуватися загальні правила Візового кодексу.

Візовий збір для росіян зросте з 35 євро до 80 євро, потрібно буде подавати додаткові документи, час оформлення візи буде довшим, а до видачі багаторазових віз застосовуватимуться серйозніші обмежувальні правила.

Як зазначив міністр внутрішніх справ Чехії, яка зараз головує в ЄС, Віт Ракушан, угода про спрощення візового режиму забезпечує привілейований доступ до ЄС для громадян надійних партнерів, які поділяють цінності союзу.

"Своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною, у тому числі невиборчими нападами на громадянське населення, Росія підірвала цю довіру та розтоптала фундаментальні цінності нашої міжнародної спільноти. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій Росії та ще одним доказом нашої непохитної прихильності до України та її народу", — сказав він.

Рішення має бути оприлюднено в Офіційному віснику 9 вересня 2022 року. Воно набирає чинності з дня прийняття та застосовуватиметься з 12 вересня 2022 року.

Міністри енергетики ЄС зустрінуться для обговорення термінових антикризових заходів

Міністри енергетики Євросоюзу зустрінуться у Брюсселі, 9 вересня, щоб виробити термінові антикризові заходи, які дозволять зменшити рахунки громадян і підприємств за електроенергію у зимовий період. Про це повідомляє Reuters.

На зустрічі заслухають пропозиції Єврокомісії та Чехії, яка головує в ЄС. Зокрема, пропозиції від президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про обмеження цін на російський газ, непередбачений податок на негазові електростанції, скорочення попиту на електроенергію по всьому блоку й екстрені кредитні лінії для енергетичних компаній, що зіткнулися з кризою.

Очікується, що країни ЄС не ухвалять остаточних рішень у п'ятницю, 9 вересня, а скоріше "дадуть сигнал Брюсселю про те, які варіанти мають достатню підтримку, щоб бути перетвореними в остаточні пропозиції", — пише видання.

Закони ЄС зазвичай ухвалюються більшістю країн, хоча деякі з них можуть вимагати одностайного схвалення.

Згідно з даними німецького видання Spiegel, Росія все ще отримує рекордні доходи від продажу енергоресурсів, які значно перевищують її витрати на війну проти України. Найбільшим покупцем російського палива залишається Європейський Союз.

Росіяни тримають в полоні понад 80 мелітопольців — Федоров

У тимчасово окупованому місті Мелітополь Запорізької області представники РФ тримають у полоні понад вісімдесят людей. Про це Суспільному повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Він зазначив, що за шість місяців повномасштабної війни у полоні окупантів перебували понад 500 місцевих мешканців.

"Є інформація, яку на жаль самі окупанти опублікували, про те, що чотирьох мелітопольців, які були в полоні вони вивезені до Російської Федерації в Лефортово, СІЗО і там їх чекає засудження до довічного строку начебто за, якусь підривну діяльність", — додав міський голова.

Іван Федоров підкреслив, що знайомий щонайменше із двома з цих людей і точно знає, що вони не займалися ніякою підривною діяльністю.

Монастирський розповів про першочергові плани на Харківщині

Міністерство внутрішніх справ України направить у деокуповані села і міста Харківської області підрозділи поліції та ДСНС. Першочерговою задачею є забезпечення гуманітарних потреб жителів звільнених територій.

Про це глава МВС Денис Монастирський розповів на брифінгу у Харкові 8 вересня.

"Координація сил і засобів для тих громадян України, які весь цей час перебували на окупованих територіях, надання їм елементарних послуг. Світло в дуже багатьох населених пунктах тривалий час відсутнє, відсутнє тепло, будь-які умови для життя. Тому найперше: забезпечення гуманітарного вантажу. Можливість логістики, доїзду, це буде забезпечувати військова адміністрація спільно з Національною поліцією. Друге — це повернення правоохоронної системи і забезпечення цих сіл, які будуть або вже деокуповані", — сказав Монастирський.

"Будуть призначені, очевидно, на деокупованих територіях окремі керівники військових адміністрацій, які будуть відповідати за забезпечення першочергових потреб громадян, які залишалися всі ці довгі місяці на окупованих територіях", — додав він.

На звільнені території повернеться українська поліція.

"Чітко визначили з органами Національної поліції підрозділи, які мають одразу після деокупації зайти і забезпечити правопорядок у цих населених пунктах. Підрозділи ДСНС, які мають забезпечити розмінування, це умова №1, щоб повернулося життя в цей населений пункт. Забезпечити електроенергію, розмінування об'єктів інфраструктури, для того, щоб можна було готуватися до осінньо-зимового періоду", — повідомив міністр.

Він також прокоментував факти зради деяких поліцейських після вторгнення РФ.

"Основна частина правоохоронців вийшла з окупованих територій. Сьогодні вони продовжують роботу в органах Нацполіції. Саме ті підрозділи, які працювали, сьогодні я зустрічався з керівником райвідділу, який працював на територіях, який чітко уже має штат, який одразу зайде в окуповані райони. Визначено штатну чисельність, піротехніки, підрозділи, які будуть стояти на блокпостах, займатися фільтрацією. Це все вже сформовано", — сказав глава МВС.

Які ракети використовує Росія проти України - пояснює командування Повітряних сил ЗСУ

Росія використовує проти України майже всі типи та класи ракет, які в них є і країна де-факто стала полігоном для випробування цього озброєння. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, підрахувати точну кількість ракет складно.

"Ми можемо говорити про приблизні цифри, які оголошені різними джерелами інформації. За даними Пентагону, це понад 3 тисячі ракет. Є дані Міністерства оборони — там менша кількість.У будь-якому випадку йдеться про тисячі ракет різних типів", — сказав Ігнат.

Він зазначив, що серед них є крилаті ракети різного базування – наземного, повітряного і морського.

"На кораблях – це "Калібри". Повітряного базування – це ракети типу “Х” різних типів, як сучасні (Х-101, Х-555), так і радянські. Є ще "Іскандер-К" – це крилата ракета, яка фактично дуже і дуже низько летить до землі, що сильно ускладнює її збиття. Хоча у неї приблизно така ж швидкість, як у "Калібрів" та Х-101. Але випадки її збиття в нас в Україні є", — пояснив речник ПС ЗСУ.

Ігнат додав, що на озброєнні у військ РФ є ракети оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-М", а також "Точка-У", дальність якої 120 км.

"Точка-У" є і в нас на озброєнні. Крім того, в них є ракети берегових комплексів "Бастіон" – "Онікс", і береговий комплекс "Бал" з протикорабельною ракетою Х-35. Також ворог обстрілює наші населені пункти з РСЗВ – "Град", "Смерч", "Ураган", "Торнадо-С". Вони випускають реактивні снаряди, їх взагалі нічим нам неможливо знищити", — сказав він.

Ще дин тип ракет, за словами речника ПС ЗСУ, якими росіяни обстрілюють Україну це ракети зенітних ракетних комплексів С-300.

"Вони є і в нас на озброєнні. Ці ракети – це фактично наше основне ППО разом з БУК-М1. Зараз ворог почав масово застосовувати їх у нас по наземних цілях", — розповів Ігнат.

Речник командування Повітряних сил також пояснив, що одного місця, з якого Росія б'є по Україні ракетами найчастіше, як такого немає. Обстріли ведуться з Білорусі, Чорного моря і з території РФ.

"Якщо їм треба завдати удари з півночі і їм вистачає дальності, то вони застосовують Ту-22М3 з російського аеродрому Шайковка ракетами Х-22. Це одна з найбільш руйнівних ракет з масою вибухової частини 960 кг", — сказав він.

За словами Ігната, "Калібри" здебільшого випускають з Чорного моря, де перебуває є два підводні човни і декілька кораблів.

"Їхній сумарний залп складає до 40 ракет. Хоча вони ще ніколи не використовували весь сумарний залп. Зазвичай вони можуть випускати 6-7 штук. Тобто удари йдуть звідусіль: і з території Білорусі, і з Чорного моря, і з півночі Росії, і з району Каспійського моря", — сказав представник командування ПС.

Він також зазначив, що росіяни щодня випускають ракети Х-59 вони з літаків, які проводять патруль довкола українських кордонів.

"Плюс, противник використовує протирадіолокаційні ракети. Це щось на кшталт HARM, тільки радянського зразка. Це Х-31 і Х-58", — сказав Ігнат.

Він додав, що Росія пускає в хід не лише сучасні ракети, а й ті зразки, що залишилися у його арсеналі ще з часів Холодної війни минулого століття.

За словами речника ПС ЗСУ, за пів року повномасштабної війни українські війська вже, як правило, розуміють, звідки може "прилетіти".

"Безпеку нашого неба забезпечують Повітряні сили ЗСУ. Це радіотехнічні війська, які моніторять та виявляють ворожі об'єкти. Це зенітні ракетні війська, які збивають ці цілі із землі. І це наші пілоти та авіація, які воюють із противником у повітрі", — сказав Ігнат.

Байден обговорив допомогу Україні з лідерами країн НАТО та ЄС

Президент Сполучених Штатів Джо Байден 8 вересня провів відеоконференцію з союзниками і партнерами, на якій обговорювали постійну міжнародну підтримку України. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Йшлося зокрема про постійне надання Україні безпекової та економічної допомоги та покладання витрат на Росію, щоб притягнути Кремль до відповідальності за його агресію

Учасники конференції також обговорили питання про перетворення енергетики Росії на зброю та необхідність подальшої координації для забезпечення стійкого та доступного постачання енергії до Європи.

Як зазначили у Білому домі, у відеоконференції взяли участь прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент Румунії Клаус Йоганніс, президент Польщі Анджей Дуда, прем'єрка Великої Британії Ліз Трасс, а також представники Франції та ЄС.

Прем'єр-міністр Польщі прибув до Києва

В п’ятницю, 9 вересня до Києва прибув прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Про це повідомив речник уряду Пьотр Мюллер, пише Polsat News.

"Буде серія з кількох зустрічей. Обговорюватимуться важливі речі, пов’язані з геополітичною ситуацією та енергетичним ринком, а також енергетичною та військовою безпекою", — сказав він.

Україна під обстрілами: Як минула ніч в регіонах

Російські війська завдали ударів по сімох областях України. На Донбасі та Херсонщині тривають бої. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

Сумщина: вночі ворог обстрілював Шалигинську громаду з мінометів (8 прильотів). Попередньо — без жертв і руйнувань.

8 вересня росіяни обстрілювали прикордонні громади області: Краснопільську (29 мінометних прильотів, 20 прильотів з РСЗВ "Град"), Есманську (у післяобідній час був обстріл околиць Бачівська, 20 прильотів з міномета) та Зноб-Новгородську (8 прильотів з міномета, 15 пострілів з АГС). Попередньо — без наслідків.

Дніпропетровщина: росіяни знову обстріляли Нікопольський район. Били з важкої артилерії. Люди не постраждали. Є руйнування дачних будинків та господарських споруд. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Харківщина: вночі війська РФ інтенсивно завдавали ракетних та артилерійських ударів по Харкову та області. У Харкові внаслідок обстрілу сталася пожежа та руйнація триповерхової адмінбудівлі в Салтівському районі, є влучання в Київському районі, постраждала одна людина.

Вночі інтенсивних ударів зазнали Харківський та Чугуївський райони. В Чугуєві, внаслідок обстрілу загинула одна людина.

Пошкоджені приватні будинки, навчально-спортивний центр, господарські споруди.

Зранку медики госпіталізували чоловіка в Дергачівській громаді, там також тривають обстріли.

Протягом доби зазнавали ударів росіян Ізюмський, Богодухівській райони.

Луганщина: на Бахмутському напрямку тривають бойові дії. За ніч по позиціях захисників Луганщини здійснено 11 артилерійських та 10 мінометних обстрілів. По чотири рази росіяни застосовували РСЗВ і танк.

Донеччина: вночі — ракетний удар по Слов'янську. Пошкоджена будівля керамічного підприємства.

За добу — обстріли з мінометів, артилерія, РСЗВ "Ураган", "Град". Обстріляні Бахмут, Торецьк, Авдіївка, Курахове, Нью-Йорк, Павлівка, Зайцеве, Гостре, Федорівка, Тоненьке. Пошкоджено 7 багатоповерхівок, 16 приватних житлових будинків, ринок, АЗС, Палац культури, адмінбудівля Бахмутської міськради.

По області 9 вбитих, 23 поранених людей за добу. Обов'язкова евакуація населення триває.

Миколаївщина: вночі війська РФ обстрілювали селище Любомирівка та села Зоря й Котляреве Шевченківської громади. Постраждалих немає.

8 вересня близько 23:45 та сьогодні зранку обстрілів зазнало с. Широке Широківської громади. Влучання були у вже зруйнований ЦНАП та школу. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Так 8 вересня внаслідок обстрілів виникла пожежа листяної та хвойної підстилки у лісі Березнегуватського лісового господарства. Постраждалих немає.

Вночі — обстріли на території Явкінського старостинського округу Баштанської громади, внаслідок чого знеструмлена вся громада. Детальна інформація уточнюється.

Херсонщина: ситуація в області залишається складною, тривають активні бойові дії. Населені пункти, що розташовані поруч із лінією фронту або на його лінії, потерпають від обстрілів і через це місяцями залишаються без газо-, водо- та електропостачання, перебувають на межі знищення.

У Каховці та Новій Каховці окупанти відкрили пункти видачі паспортів РФ, проте відсоток охочих отримати документ вкрай низький.

Війська РФ продовжують обстрілювати Миколаївщину

Протягом доби 8 вересня та у ніч проти 9 вересня війська РФ обстрілювали території Миколаївського та Баштанського районів області. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

За даними ОВА, у Миколаївському районі під обстріл військ РФ потрапили населені пункти Шевченківської громади:

  • 8 вересня, орієнтовно з 12:00, під обстрілами перебували селище Тернові Поди та село Мирне. Постраждалих немає.
  • Також у ніч проти 9 вересня російські війська обстрілювали селище Любомирівка та села Зоря й Котляреве. Загиблих та поранених немає.

У Баштанському районі окупаційні війська гатили по територіях Широківської, Інгульської, Березнегуватської та Баштанської громади:

  • 8 вересня, орієнтовно о 13:00 та о 23:45, а також зранку 9 вересня обстрілів зазнало село Широке Широківської громади. Влучання були у вже зруйновану будівлю центру надання адмінпослуг та школу. Загиблих та поранених немає.
  • Вчора, 8 вересня, орієнтовно о 17:00, були обстріли околиць села Перемога Інгульської громади. Постраждалих та пошкоджень немає.
  • Також внаслідок нічних обстрілів Інгульської громади знеструмлено п’ять населених пунктів Інгульської громади, що у Баштанському районі.
  • Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. 8 вересня, близько 14:00, виникла пожежа листяної та хвойної підстилки у лісі Березнегуватського лісового господарства. Загиблих та поранених немає.
  • У ніч проти 9 вересня збройні сили Російської Федерації обстріляли територію Явкинського старостинського округу, що у Баштанській громаді. Внаслідок обстрілу припинено електропостачання на території всієї громади. Детальна інформація щодо наслідків обстрілу станом на 8:30 уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч минули спокійно.

Російські військові обстріляли центр Слов'янська та промзону

Російські армійці вчергове обстріляли Слов'янськ. Про це повідомив начальник Слов’янської міської військової адміністрації Вадим Лях.

Він додав, що постраждав центр міста та промзона на вулиці Вокзальній. "На щастя, обійшлося без жертв. Характер та кількість руйнувань з’ясовуються", — сказав Лях.

Через постійну небезпеку очільник громади вчергове закликав містян евакуюватися.

Російські війська обстріляли Городнянську громаду на Чернігівщині

Російські війська 8 вересня близько 12 години обстріляли Городнянську громаду на Чернігівщині. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Росіяни вели вогонь з боку села Чорноземний Городок. Обстрілювали мінометами 120 мм калібру. Зафіксували 8 прильотів.

За словами Шеховцової, жертв серед населення немає.

Жителя Миколаївщини підозрюють у співпраці з РФ

42-річного жителя міста Баштанка підозрюють у співпраці з військами Російської Федерації та поширенні проросійської пропаганди. Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

За інформацією прокуратури, обвинувачений збирав інформацію про місця розташування Збройних Сил України в місті Баштанка і передавав її росіянам через закриті канали зв’язку у Telegram. Крім того, чоловік поширював дописи, у яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії Росії проти України.

Підозрюваному інкримінують ч. 3 ст. 114-2 та ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України - поширення інформації про розташування Збройних Сил України, за можливості їх ідентифікації на місцевості, вчинене в умовах воєнного стану, а також за фактом поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене повторно. Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі.

Станом на 9 вересня затриманий перебуває під вартою. Прокуратура завершила досудове слідство. Подальшу долю обвинуваченого вирішуватиме суд.

В Україні зросла кількість дітей, поранених під час війни — ОГПУ

Станом на ранок 9 вересня щонайменше 1126 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 383 дитини загинули та 743 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

"6 вересня внаслідок обстрілу окупантами смт Андріївка Балаклійського району Харківської області поранено 2-річного хлопчика", — повідомили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 389, Харківській — 206, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2472 заклади освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

За добу росіяни втратили близько 650 військовослужбовців та багато техніки, зокрема танки та бронемашини, гелікоптер та безпілотники. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Загалом станом на ранок 3 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 51900 військовослужбовців.

Росіяни за добу втратили:

  • танків — 2122 (+10) од,
  • бойових броньованих машин — 4575 (+18) од,
  • артилерійських систем — 1237 (+11) од,
  • РСЗВ — 306 (+1) од,
  • засоби ППО — 159 (+0) од,
  • літаків — 239 (+0) од,
  • гелікоптерів — 211 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 888 (+4),
  • крилаті ракети — 214 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3399 (+55) од,
  • спеціальна техніка — 114 (+4).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Харківському та Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

На Донеччині від обстрілів росіян 8 вересня загинули дев'ятеро людей

На Донеччині 8 вересня від обстрілів російських окупантів загинули дев'ятеро людей. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він додав, що від обстрілів російських військових загинули п'ятеро людей у Бахмуті, двоє у Зайцевому, один у Нью-Йорку та один у Федорівці.

"Ще 23 людини отримали поранення", — написав Кириленко.

США ініціюють реформу Радбезу ООН

Сполучені Штати Америки виступили з пропозицією реформувати Раду Безпеки ООН, зокрема в питанні використання її членами права вето. Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Вона зазначила, що через дії Росії США посилять ініціативи з реформи Ради Безпеки ООН.

За словами дипломатки, після реформування постійні члени Радбезу члени повинні будуть пояснювати вето Генеральній Асамблеї ООН.

"Рада Безпеки також повинна краще відображати глобальну реальність і враховувати географічне представництво. Ми не повинні підтримувати застарілий статус-кво. Натомість ми маємо виявити гнучкість для компромісу в ім’я відповідальності", — сказала Томас-Грінфілд.

Постпред США наголосила, що Росія як постійний член Радбезу ООН завдала удару по самій основі статуту Організації — порушила національний суверенітет і територіальну цілісність, порушила права людини і розв’язала відкриту війну замість домовлятися про мир.

ЗСУ відбили сім атак і завдали 20 авіаударі по позиціях Військ РФ — Генштаб

Збройні сили України відбили атаки військ РФ поблизу сімох населених пунктів, а також завдали 20 авіаударів по двох опорних пунктах та 15 районах зосередження живої сили та військової техніки росіян. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За інформацією військових, росіяни намагаються встановити повний контроль над територією Донецької області та утримати тимчасово захоплені райони Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Постійно ведуть повітряну розвідку БпЛА і намагаються покращити логістичне забезпечення своїх військ.

Протягом минулої доби війська РФ завдали 45 авіаційних та 5 ракетних ударів, зокрема по населених пунктах Костянтинівка, Циркуни, Радушне, Харків. Є жертви серед цивільного населення.

На Волинському та Поліському напрямках, на території Білорусі, розпочалися військові навчання, під час яких планується відпрацювати питання “звільнення захоплених територій”. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по території України з Білорусі.

На Сіверському напрямку інтенсивність обстрілів з боку росіян значно знизилася.

На інших напрямках війська РФ продовжували обстрілювати військові та цивільні об’єкти України:

  • на Харківському напрямку, зі ствольної і реактивної артилерії, у районах населених пунктів Уди, Соснівка, Дуванка, Цупівка, Прудянка, Дементіївка, Великі Проходи, Питомник, Руські Тишки, Петрівка, Перемога, Байрак та Костянтинівка;
  • на Слов’янському напрямку – біля Долини, Краснопілля, Слов’янська та Микільського;
  • на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Богородичне, Новомиколаївка, Серебрянка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Спірне, Роздолівка та Григорівка;
  • на Бахмутському напрямку – поблизу Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Веселої Долини, Зайцевого, Нью-Йорка та Веселого;
  • на Авдіївському напрямку – в районах Кам’янки, Авдіївки, Первомайського, Водяного та Опитного;
  • на Новопавлівському напрямку – біля Мар’їнки, Парасковіївки, Новомихайлівки, Великої Новосілки, Новоукраїнки, Пречистівки та Микільського;
  • на Запорізькому напрямку – в районах населених пунктів Новопіль, Времівка, Полтавка, Залізничне, Червоне, Новоандріївка та Оріхів;
  • на Південнобузькому напрямку – в районах населених пунктів Архангельське, Нововознесенське, Миролюбівка, Нововоскресенське, Білогірка, Новогригорівка, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Степова Долина, Мирне, Ольгине, Олександрівка і Таврійське.

Як повідомили у Генштабі, у зв’язку з наступом ЗСУ, в окремих районах Херсонської області підрозділи ЗС РФ переходять до тактики терористичних дій стосовно місцевих мирних жителів. За наявною інформацією, в населеному пункті Велика Олександрівка росіяни використовують місцеве населення як "живий щит". Селище закрите на вʼїзд та виїзд.

"Підрозділи Сил оборони героїчно утримують займані позиції та не допускають просування ворога. Наші захисники успішно відбили наступ противника в районах населених пунктів Уди, Костянтинівка, Вірнопілля, Плоске, Майорськ, Безіменне та Кам’янка", — повідомили у Генштабі.

Ракетні війська та артилерія ЗСУ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення, ураження живої сили та бойової техніки росіян.

"Протягом минулої доби для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 20 ударів, уражено 2 взводних опорних пункти, 15 районів зосередження живої сили та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплекси. Знищено 4 БпЛА та гелікоптер Ка-52", — йдеться у повідомленні.

Втрати живої сили військ РФ уточнюються.

Війська Рф вночі вдарили по Харкову

Російські війська вночі 9 вересня обстріляли Салтівський район Харкова, повідомив харківський міський голова Ігор Терехова.

"Постраждав один із вищих навчальних закладів. Руйнування та завали на місці "прильоту" розбирає ДСНС", — сказав Терехов.

ЗСУ просунулися на 50 км на Харківському напрямку — Генштаб

Збройні сили України ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ

"Завдяки вмілим і злагодженим діям Збройні Сили України, за підтримки місцевого населення, просунулися майже на 50 км за 3 дні. За даними розвідки, окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Генштабу, росіяни намагаються евакуювати поранений особовий склад та пошкоджену військову техніку в райони населених пунктів Вільхуватка та Бородоярське.

"Особовий склад окупаційних військ в цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію Російської Федерації. Так, протягом доби, відзначено понад 15 таких випадків", — зазначили у Генштабі.

Росія збільшила кількість ракетоносіїв в Чорному морі

Російська армія збільшила кількість ракетоносіїв в Чорному морі з двох до трьох. Напоготові вони тримають 24 “Калібри”. Про це повідомляє ОК “Південь”.

"Вороже угруповання сил в Чорному морі наразі складає 19 кораблів і катерів, серед яких 3 надводних ракетоносії, споряджені 24 ракетами "Калібр", — йдеться у повідомленні.

В ОК "Південь" зазначили, що через шторм море може викидати зірвані якірні міни до узбережжя.

З початку війни війська РФ знищили в Україні 127 медзакладів

З початку повномасштабної війни в Україні російські війська пошкодили 826 медичних закладів і 127 зруйнували. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Водночас вдалося відновити вже 62 об‘єкти, які були пошкоджені окупантами.

До відновлення українських лікарень наразі активно долучаються міжнародні організації.

"Здатися і вивести війська з України": Кислиця назвав єдиний правильний шлях для РФ

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що заради порятунку українців і росіян РФ має єдиний правильний шлях – "здатися і відійти". Про це він сказав на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє кореспондент Суспільного.

Кислиця наголосив, що вторгненням в Україну Росія порушила норми і принципи практично всіх основних міжнародних документів і насамперед Статут ООН.

"Жодна держава, окрім Росії, не несе відповідальності за нездатність Ради ефективно виконувати свої функції за Статутом ООН. Тільки присутність Росії на постійному місці Радянського Союзу знерухомила Раду Безпеки щодо забезпечення миру та безпеки України", — сказав дипломат.

За його словами, РФ вже багаторазово зловживала Радою безпеки.

"Ми закликаємо Росію поважати цей орган. Очевидно, що російська делегація має багато марень – хибних переконань, які не базуються на реальності. У них якісь галюцинації. Вони бачать та чують те, чого немає насправді, у них ще нескінченний список інших поганих симптомів. Це справді тяжка хвороба. Ці симптоми повинні бути вивчені , але не в цій залі і не дипломатами. Вони потребують іншої кваліфікації", — сказав Кислиця.

Український дипломат нагадав слова королеви Єлизавети II, сказані 2008 року, коли Росія вторглася в Грузію: "Коли життя здається важким сміливі не покладають рук і не погодяться на поразку. Вони знаходять ще більшу рішучість боротися за краще майбутнє."

Кислиця наголосив, що Україна боротиметься доки не буде звільнено останній дюйм української території.

"Зло Путіна, як і Гітлера до нього, потребує глобальної відповіді. Так сталося під час Другої світової війни, так і зараз. У Росії є один правильний шлях для порятунку тисячі життів укринців і росіян — здатися і вивести свої війська", — зазначив він.

План санкцій проти РФ виконано на 70% — Єрмак

План санкцій проти РФ за повномасштабне вторгнення в Україну виконано на 70%. Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. 8 вересня в онлайн форматі відбулося засідання Міжнародної експертної групи щодо санкцій проти Росії, яку очолюють Єрмак і ексрадник президента США з питань національної безпеки Посол Майкл Макфол.

За результатами п'яти місяців роботи експертної групи "вдалося досягти вагомого результату – виконано 70% Плану дій, представленого у квітні 2022 року".

Єрмак запропонував обговорити документ щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму. Іншим питанням була заборона на отримання віз російськими громадянами. Хоч Єврокомісія запропонувала призупинити угоду про спрощення візового режиму з РФ, потрібно добиватися більшого й готувати відповідні пропозиції, вважає Єрмак: "Росіяни, ці нелюди, взагалі не мають права бути серед цивілізованих громадян країн Заходу. Ви можете собі уявити, щоб російські жінки телефонували своїм чоловікам і казали вбивати й ґвалтувати українців? Це реальні переговори, перехоплені нашою розвідкою. А потім ці ж російські «жінки» просто приїжджають до Європи полежати на пляжах і походити до музеїв. Це абсолютно неправильно", – заявив він.

Рада планує зобов'язати жінок-медиків ставати на військовий облік — нардеп

Найближчим часом Верховна рада розгляне у першому читанні законопроєкт, за яким всі жінки-медики в обов'язковому порядку мають стати на військовий облік. Про це розповів народний депутат (Слуга народу), член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, будуть внесені зміни до останнього наказу Міністерства оборони про перелік всіх спеціальностей, які можуть заміщатися жінками.

"Верховна рада найближчим часом розгляне законопроєкт, за яким обов’язок ставати на військовий облік буде поширюватися виключно на жінок, які мають військово-медичну професію. Тобто споріднену з професією військового медика. Фактично всі медичні працівники-жінки будуть зобов'язані ставати на військовий облік", — сказав Веніславський.

Що стосується жінок інших військово облікових спеціальностей, то в цьому проєкті закону, який планується прийняти в першому читанні, передбачено виключно добровільний порядок.

Нардеп наголосив, що з військовим обліком та мобілізацією чоловіків в Україні зараз немає проблем. "Є достатня кількість військовозобов’язаних чоловіків, які хочуть служити добровольцями, але сектор безпеки не потребує такої кількості військовослужбовців", — зазначив він. Тому трапляються випадки, коли немає можливості мобілізувати усіх чоловіків, які хочуть виконувати свій військовий обов’язок.

Міноборони: Всі, хто опанував себе у ці дні і не ширив нічого про "контрнаступ" та звільнені населені пункти до офіційного оприлюднення, допоміг ЗСУ

Ті, хто ширив оперативну інформацію з фронтів до офіційного оприлюднення — заважав і шкодив українським військам, ті ж хто зміг себе опанувати — навпаки допомогав. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Всі, хто опанував себе у ці дні і не ширив нічого про "контрнаступ" та звільнені населені пункти до офіційного оприлюднення, допоміг ЗСУ", — написала вона на своїй офіційній сторінці у Facebook.

За словами заступниці міністра, в результаті контрнаступу було звільнено понад 1000 квадратних кілометрів української землі та деокуповано кілька десятків населених пунктів на херсонському та харківському напрямках.

"Оборонна операція триває. Ми продовжуємо допомагати силам оборони інформаційною дисципліною", — додала Маляр.

На початок