Вторгнення Росії в Україну, день 188. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 188. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 188. Текстовий онлайн
. Чоловік стоїть біля уламків свого будинку після того, як його розбомбили росіяни в Чернігові, Україна, 29 серпня 2022 р. Бомби скинув літак РФ у травні. Фото: АР

30 серпня — 188 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Внаслідок ранкового російського артобстрілу Харкова загинули четверо людей: троє біля багатоповерхівки в центрі міста, одна жінка — у місці відпочинку.
  • Місія МАГАТЕ, яку очолює гендиректор агенства Гроссі, зустрілась у Києві із Зеленським. Президент України сподівається, що місія потрапить на Запорізьку АЕС по безпекових коридорах і зробить все, "аби уникнути загрози світового масштабу".
  • Вперше з лютого судно з українським зерном прибуло до Африки: воно пришвартувалося у порту Джибуті, його розвантажать, а далі судно вирушить до Ефіопії, повідомив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.
  • Кабмін України запровадив санкції проти патріарха Кирила та духовенства РПЦ.
  • ЗСУ розпочали наступальні дії на різних напрямках, зокрема і на Херсонщині, а також прорвали першу лінію оборони окупантів. Зеленський закликав окупантів їхати додому.
  • П'ята зустріч Контактної групи з оборони України за участі очільника Пентагону Остіна та міністрів оборони і високопосадовців низки країн відбудеться на авіабазі "Рамштайн" 8 вересня.

Українців закликають не поширювати інформацію про контрнаступ ЗСУ

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк закликала українців не розголошувати більше інформації про український контрнаступ.

"Зачекайте. Ви самі зауважили, що після оголошення до Миколаєва прилетіло дуже багато ракет. Росіяни здійснили масований обстріл. Така реакція ворога є передбачуваною", – сказала Гуменюк в ефірі телемарафону.

Читайте також: Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті

Суспільне завершує текстовий онлайн 188 дня війни. Хроніку 31 серпня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 188. Текстовий онлайн
Жінка з дитиною їде на велосипеді повз зруйновану школу після російського обстрілу в Дружківці, Донецька область, Україна, 30 серпня 2022 р. Фото: АР

На фестивалі Burning Man 2022 створили інсталяцію з тризубом на підтримку України

На фестивалі Burning Man 2022 литовсько-американський табір Amber Dust створив інсталяцію з тризубом, щоб показати підтримку Україні у боротьбі за свободу та демократичні цінності. Про це повідомила учасниця табору Елеонора Ромува.

Арт-об’єкт Freedom Trident має висоту близько 4,8 метрів. Інсталяція створена з фанери і зібрана стільниковим способом.

Раніше стало відомо, що українська співачка Аліна Паш виступить на фестивалі Burning Man 2022. Про це вона повідомила в Instagram.

Фестиваль Burning Man щорічно проходить у пустелі Блек-Рок у штаті Невада з 1986 року. Одні з гасел заходу – максимальне самовираження, громадянська відповідальність і спільні зусилля для організації свята.

У дев'ятиповерхівці Харкова, яку навесні неодноразово обстрілювали російські окупанти, підтоплює підвал

У дев'ятиповерхівці в Індустріальному районі Харкова, яку навесні неодноразово обстрілювали російські окупанти, підтоплює підвал. На початку повномасштабного вторгнення РФ тут ховалися кілька сотень харків'ян. Мешканці намагалися навести лад в укритті самостійно, але потребують втручання комунальників — читати.

США допомагали Україні для контрнаступу — CNN

Нещодавні поставки американської зброї для України були призначені для контрнаступу, пише CNN. Адміністрація президента США Джозефа Байдена протягом останніх кількох місяців допомагала українським військовим готуватися до контрнаступу, який зараз триває, виконуючи конкретні запити щодо зброї, заявив чиновник Білого дому. За словами посадовця, Україна ще кілька місяців тому просила США надати зброю, придатну для запланованого контрнаступу на півдні.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Місія МАГАТЕ — Міжнародного агентства з атомної енергії, вирушила до Запорізької АЕС. Це стане першим візитом агенства на станцію від початку її окупації. За пів року війни МАГАТЕ й досі співпрацює з Росатомом, представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, а самі росіяни займають в організації керуючі посади. Суспільне з‘ясовувало, як діє МАГАТЕ, що саме планує робити на ЗАЕС, та чого від місії очікує Україна.

Зеленський підписав закони для "митного безвізу" з ЄС

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалені Верховною Радою закон №0166 "Про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту" та закон № 0165 "Про приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами", необхідні для "митного безвізу" з ЄС. Про це він заявив у вечірньому зверненні.

"Вони є фактичною реалізацією митного безвізу. Ми зробили це в рекордний строк і абсолютно злагоджено – усі гілки влади", — сказав Зеленський.

Президент подякував українським дипломатам, урядовцям, депутатам, які забезпечили цей результат.

На окупованих територіях України перебуває до 5 тисяч "вагнерівців" — ГУР

Через невдалу приховану мобілізацію, у Міноборони Росії вирішили збільшити кількість найманців приватних військових компаній, зокрема ПВК "Вагнер"/ "Ліга". Їх в Україні уже до п'яти тисяч.

"Проведення прихованої мобілізації в центральних та південно-східних регіонах РФ зазнає невдач. Росіяни все частіше відмовляються йти вмирати за ідеї кремлівського диктатора. Тому в міністерстві оборони країни-агресора вирішили збільшити кількість найманців ПВК, які беруть участь у бойових діях на території України", — йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України.

За інформацією ГУР, насамперед у війні проти України командування армії РФ активно використовує представників російської ПВК "Вагнер"/"Ліга". За оцінками військової розвідки, на тимчасово окупованих територіях України перебуває близько 4500-5000 бойовиків.

"Вони працюють на певних напрямках як штурмові загони, які діють у першій лінії наступальних військ", — зазначили в ГУР.

Восени вийде фотопутівник про монументальні обʼєкти Маріуполя

Дослідник монументального мистецтва, журналіст та фотограф Іван Станіславський створив книгу-фотопутівник про монументальні обʼєкти Маріуполя — "Маріуполь монументальний". Про це він повідомив 29 серпня у своєму Facebook.

"Тут дійсно зібрано все, про що мені вдалося дізнатися. Інформацію для фотопутівника я почав збирати навесні 2020 року, а навесні 2022 вже був готовий його друкувати в Маріуполі. Але так сталося, що він виходить восени й у Львові. Проте для мене головне що він таки виходить, що інформація, яку я так довго збирав, не залишиться у мене в столі", – розповідає він.

Перші примірники представлять у другій половині вересня. Книга містить 128 сторінок, на яких зображено 197 світлин, з них – 144 твори у 13 техніках.

Станіславський також є співавтором книги "Усі відтінки маріупольських мозаїк". Мистецтвознавець провів 20 днів у облозі, 12 з яких перебував у підвалі. У березні він з сім’єю виїхав з окупованого міста через територію РФ.

Франція звинуватила Росію у використанні газу в якості "зброї війни"

Франція звинуватила РФ у використанні поставок енергоресурсів в якості "зброї війни" на тлі скорочення російських поставок великому французькому замовнику та заяв "Газпрому" про призупинення постачань "Північним потоком".

Про це повідомляє Reuters.

"Цілком очевидно, що Росія використовує газ як зброю війни, і ми повинні бути готові до найгіршого сценарію повного припинення поставок", — наголосила міністерка енергетики Франції Агнес Панньє-Рунаше.

Такі заяви французького уряду були спричинені новиною про те, що французька енергетична компанія Engie буде отримувати менше газу від "Газпрому" через "невизначену суперечку за контрактом".

Україна отримала від партнерів $17,5 млрд допомоги — Шмигаль

Міжнародні партнери від початку повномасштабного вторгнення Росії надали Україні 17,5 млрд доларів допомоги.

Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Загалом наші міжнародні партнери від початку повномасштабного вторгнення росії надали Україні 17,5 млрд доларів. Ми вдячні кожному за цю допомогу, яка дозволяє забезпечувати економічну стійкість нашої держави. Водночас така стійкість економіки — це основа для перемоги у війні та звільненні наших територій від окупантів", — сказав він.

Прем'єр також повідомив про запланований візит українських урядовців до Німеччини, під час якого вони домовлятимуться про макрофінансову допомогу та збільшення постачання зброї.

За словами Шмигаля, Німеччина входить у п'ятірку країн та інституцій за обсягами фінансової підтримки України.

"Ми також очікуємо, що німецьке керівництво продовжить займати лідерські позиції для якнайшвидшого надання Україні чергового траншу макрофіну від ЄС у розмірі 9 млрд євро. Зараз Україна вже отримала 1 млрд євро, і ми сподіваємося та очікуємо, що наступні 8 млрд євро будуть надані протягом наступних місяців", — сказав він.

Нещодавні поставки зброї США були призначені для контрнаступу на півдні України — CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена протягом кількох місяців допомагала українським військовим готуватися до контрнаступу на півдні України, виконуючи конкретні запити на постачанні озброєнь.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на представника адміністрації президента США.

За словами чиновника, Україна просила у США зброю, спеціально призначену для їхнього запланованого контрнаступу на півдні і Вашингтон за останні два місяці виконав багато цих запитів, включаючи додаткові боєприпаси, артилерію та "Джавеліни".

Співрозмовник CNN наголосив, що інформація про ці пакети допомоги загальновідома, але водночас не було відомо, що вони були призначені для контрнаступу ЗСУ.

Зазначається, що міністр оборони Ллойд Остін та високопоставлений генерал США Марк Міллі регулярно розмовляли зі своїми українськими колегами, щоб визначити, яка конкретна зброя потрібна залежно від цілей України на полі бою.

ЗСУ влучили в гаражі військових РФ на території міської ради у Бериславі на Херсонщині

Ввечері 30 серпня місцеві пабліки виклали фото з вибухами поблизу Бериславського військкомату, Антонівського моста та колонії №90 у Херсоні.

Голова Бериславської військової адміністрації Володимир Літвінов у коментарі Суспільному сказав, що ЗСУ влучили поблизу міської ради.

"Трохи нижче є гаражі, і це територія міської ради. Військкомат знаходиться ще нижче. Зв'язку з Бериславом у мене немає, але по фотографії я бачу, що горить територія гаражів, яка розташована на території міськради", - каже Літвінов.

Також за його словами, що стояло на тій території ніхто не бачив. Вона була завішана сіткою.

"Можливо була якась техніка, а може й склади. Сама адміністративна будівля ціла. Тільки десь дах пошкоджений", - говорить голова Бериславської ВЦА.

ЗСУ інформацію про вибухи не коментують, зберігається режим тиші.

Кабмін запровадив санкції проти патріарха Кирила та духовенства РПЦ

Кабінет міністрів запровадив персональні санкції проти керівника Російської православної церкви патріарха Кирила та ще сімох її представників. Відповідне розпорядження Уряд ухвалив на своєму засіданні 30 серпня.

Рішення ухвалене з метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України.

Уряд схвалив пропозиції запровадити санкції на десять років проти:

  • 16-го патріарха Московського і всієї Русі Кирила (Гундяєва Володимира Михайловича, 20.11.1946 р.н.);
  • керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату російської православної церкви митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва Григорія Валерійовича, 24.07.1966 р.н.);
  • заступника керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату російської православної церкви протоієрея Миколи Балашова (Балашова Миколи Володимировича, 13.12.1956 р.н.);
  • митрополита Псковського і Порховського російської православної церкви Тихона (Шевкунова Георгія Олександровича, 02.07.1958 р.н.);
  • архієпископа Сиктивкарського і Комі-Зирянського російської православної церкви Питирима (Волочкова Павла Павловича, 02.02.1961 р.н.);
  • протоієрея російської православної церкви, письменника, проповідника та педагога Владімірова Артемія Володимировича (21.02.1961 р.н.);
  • митрофорного протоієрея російської православної церкви, проповідника, телеведучого Ткачова Андрія Юрійовича (30.12.1969 р.н.);
  • російського православного богослова, педагога і публіциста, доктора богослов’я, заслуженого професора Московської православної духовної академії і семінарії Осипова Олексія Ілліча (31.03.1938 р.н.).

Санкції передбачають: блокування активів, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, призупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборона на участь у приватизації та оренді держмайна, припинення культурних обмінів та співробітництва, анулювання офіційних візитів тощо.

"Російська православна церква підтримує війну Росії проти українського народу й щодня благословляє воєнні злочини проти українців. Всі, хто має відношення до цього, мають нести відповідальність. Діяльність цих церковних чиновників з РФ суперечить християнським цінностям. Злочинці не мають ховатися за рясами", – зазначив міністр Культури Олександр Ткаченко.

Санкційний список має розглянути Рада національної безпеки та оборони і президент України. Погодження санкцій дозволить звернутись до міжнародної спільноти аби запровадити санкції проти цих представників РПЦ в інших країнах.

Нідерланди підтримують заборону на видачу шенгенських віз росіянам

Нідерланди підтримують пропозиції щодо заборони видачі туристичних віз росіянам. Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, повідомляє RTL Nieuws.

Він зазначив, що російським туристам більше не раді в Європі і тому їм не повинні видавати шенгенські візи.

"У Європі ми будемо виступати за те, щоб не продовжувати видавати туристичні візи. Ми проведемо чітку відмінність між візами для туристів та іншими візами", — сказав Гукстра.

Іншими категоріями є, наприклад, візи для навчання, відвідування родини, для біженців або для довгострокового проживання.

"Ми хотіли б провести різницю між російською державою та її громадянами. Але водночас ми бачимо, що безумовно більшість людей, які приїжджають сюди, — це багаті росіяни, які часто мають зв'язки з режимом", — сказав очільник МЗС Нідерландів.

Гукстра сподівається, що на зустрічі з колегами у Празі вдасться досягти єдиного рішення щодо заборони туристичних віз.

"Є країни, які є дуже відвертими, а інші країни вагаються. Дипломатичні зусилля спрямовані на погодження заборони цих туристичних віз", — сказав він.

На Донецькому напрямку морські піхотинці знищили склад з боєкомплектом та особовий склад російських окупантів

На Донецькому напрямку морські піхотинці знищили склад з боєкомплектом та шістьох російських окупантів. Про це повідомили ВМС ЗС України.

"29 серпня, наші артилерійські підрозділи завдавали ударів по скупченню живої сили та техніки окупантів, в результаті чого знищено вісім загарбників та автомобіль з боєприпасами", — розповіли військові.

Українські армійці додали, остаточні втрати ворога уточнюються.

Армія РФ наступала на кількох напрямках, ЗСУ відбили штурм — Генштаб

За даними Генштабу, військові РФ продовжують зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

"Посилює угрупування військ на Донецькому напрямку. Продовжує переміщення частин 3-го армійського корпусу на тимчасово зайняті території Запорізької та Харківської областей", — йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Тривають авіаційні та ракетні удари російських окупантів по цивільних об’єктах на території України.

На Слобожанському напрямку російські військові продовжують ведення бойових дій з метою утримання раніше зайнятих рубежів.

На Слов’янському напрямку окупанти спробували наступати у напрямку Шнурків, зазнали вогневого ураження та відійшли. Втрати уточнюються.

На Донецькому напрямку противник посилює угруповання військ на Курахівському напрямку за рахунок перегрупування окремих підрозділів зі складу Центрального військового округу.

"Сили оборони ведуть позиційні бої з метою покращення тактичного положення по лінії зіткнення. Основні зусилля наших підрозділів зосереджуються на вогневому ураженні пунктів управління, засобів протиповітряної оборони, складів з боєприпасами та порушенні функціонування системи логістичного забезпечення противника", — додали у Генштабі.

На Бахмутському напрямку наступальними діями ворог намагався просунутися у напрямках Зайцевого, Веселої Долини та Бахмута, успіху не мав, відійшов. З декількох напрямків одночасно військові РФ намагаються встановити контроль над населеним пунктом Кодема, тривають бої.

На Авдіївському напрямку противник наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках Опитного, Авдіївки, Первомайського і Красногорівки, зазнав значних втрат та відступив.

Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України.

Боррель заявив про збільшення темпів військової підтримки України

Усі країни Європейського союзу єдині у питанні надання допомоги Україні у війні з Росією, а влітку темпи військової допомоги для ЗСУ збільшилися.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, після зустрічі міністрів закордонних справ у Празі, передає кореспондент Суспільного.

"Усі єдині в позиції щодо необхідності продовжувати підтримку так довго, як це буде потрібно, і в такому обсязі, який необхідний. Я бачив інформацію, що темпи військової підтримки знизилися, але це не так, темпи військової підтримки влітку навіть збільшилися", — сказав він.

Авіація РФ не залітала в зону систем ППО України вже понад три місяці

Військова авіація РФ не залітає в зону ураження систем ППО України понад три місяці, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі

Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула до Києва. Вони планують відвідати Запорізьку АЕС. Напередодні МАГАТЕ зустрілось із президентом Володимиром Зеленським. У розмові з ними президент сказав, що разом зі службами сподівається, що місія дістанеться станції по безпекових коридорах і зробить максимально усе, аби уникнути загрози світового масштабу.

Україна розробляє план евакуації для жителів Криму — Подоляк

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна вже готує евакуаційні маршрути з тимчасово окупованого Криму для жителів, що захочуть покинути півострів на період активної деокупації.

"Зрозуміло, що для України життя громадян — безумовний пріоритет. Тому ми вже розробляємо евакуаційні маршрути для жителів окупованого Криму, охочих покинути півострів на час активної деокупації", — написав він.

Наразі Подоляк закликає усіх мешканців триматися якомога далі від військових об’єктів у Криму, а також перевірити укриття.

"Слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію" — у Ватикані відреагували на критику Франциска

Ватикан відреагував на критику Папи Римського Франциска, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дарії.

30 серпня пресслужба Святого Престолу поширила відповідне комюніке.

У Ватикані заявили, що слова Папи про Дугіну не слід сприймати, як підтримку тієї чи іншої політичної позиції.

"Стосовно цього слід наголосити, що слова Святішого Отця щодо цього драматичного питання потрібно розуміти як голос, піднесений на захист людського життя та цінностей, пов’язаних з ним, а не як зайняття політичної позиції", — йдеться у повідомленні.

Крім того, в комюніке йдеться про те, що Папа Франциск засуджує широкомасштабну війну в Україні, яку розпочала Російська Федерація, а "виступи Святішого Отця Франциска є чіткими й однозначними в засудженні її, (війни, — ред.) як морально несправедливої, неприйнятної, варварської, безумної, огидної та святотатської".

Росія б'є "Калібрами" по дерев'яних муляжах HIMARS — WP

Російська армія атакувала дорогими ракетами "Калібр" щонайменше десять дерев'яних муляжів HIMARS. Про це повідомляє американське видання The Washington Post з посиланням на анонімних українських та американських високопосадовців.

Як пише видання, Збройні сили України використовують дерев'яні муляжі реактивних систем залпового вогню HIMARS, аби примушувати росіян витрачати дорогі крилаті ракети на хибні цілі. Зазначається, що російські розвідувальні безпілотники не здатні розпізнати підробку.

За словами джерел газети, росіяни витратили на удари по дерев'яних "Хаймарсах" щонайменше десть ракет "Калібр".

У WP зазначили, що знищенням муляжів частково пояснює вихваляння Росії нібито знищенням західної зброї, зокрема систем HIMARS.

"Вони стверджують, що вразили більше HIMARS, ніж ми навіть відправили", — сказав неназваний американський дипломат.

За словами чиновників, хитрість до якої вдалася Україна, задля захисту західних РСЗВ, підкреслює їхню важливість на полі бою. Адже системам HIMARS приписують сповільнення просування росіян на сході та півдні. Вони дають Україні можливість завдавати ударів із відстані 50 миль, знищуючи важливі російські цілі, включаючи лінії постачання, склади зброї та центри логістики та підтримки.

Видання зазначає, що українські військові взяли на озброєння практику використання муляжів та мають намір налагодити ще масштабніше використання копій техніки, задля втілення асиметричної тактики, яку ЗСУ використовують проти росіян, які мають перевагу в кількості зброї та боєприпасів.

Як зазначено у статті, раніше представник Пентагону категорично спростував заяви Міноборони РФ про те, що російські війська знищили всі установки HIMARS.

"Ми знаємо про ці останні заяви міністра Шойгу, і вони знову явно неправдиві. Натомість українці дійсно з нищівною точністю та ефективністю використовують ракетні системи, кожна з яких стоїть на обліку", — сказав виконувач обов'язків речника Пентагону Тодд Бріссіл.

У Слов'янську російські військові обстріляли евакуаційну базу Червоного Хреста

У Слов’янську армія РФ обстріляла евакуаційну базу Товариства Червоного Хреста України. Зруйновано будівлю, пошкоджено три автомобілі. Травмованих та загиблих немає. Про це у Facebook повідомив представник Червоного Хреста України Тарас Логгінов.

"Окупанти стріляли зі 152-міліметрової артилерії стався у понеділок, 29 серпня. По об’єкту влучили чотири снаряди", — йдеться у повідомленні.

За його словами, база використовувалась для розміщення команди, яка з 18 квітня займалася евакуацією поранених та хворих. Також волонтери доставляли місцевим жителям продуктові та гігієнічні набори, брезент та поліетилен для ремонту будинків, ковдри, ліки та питну воду.

Також він додав, що волонтери продовжать евакуацію мирних жителів на техніці, що залишилася.

Військові РФ обстріляли Харків

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що російські військові вдруге за день 30 серпня обстріляли Харків. Внаслідок "прильотів" у багатоповерхівці сталася пожежа.

ЗСУ завдали 220 ударів по позиціях військових РФ на Херсонщині, в тому числі й по трьох мостах — ОК "Південь"

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали 220 ударів по позиціях військових РФ, в тому числі й по трьох мостах – Антонівському автомобільному, залізничному і Дар’ївському. А також два удари по районах зосередження військ РФ в районі Киселівки і Костирки.

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь" на сторінці у Facebook.

За даними ОК "Південь" за ніч РФ втратили 159 військових, 60 одиниць техніки, зокрема п'ять танків Т-72, три гаубиці "Мста-Б", пускова установка С-300, станція радіоелектронної боротьби та радіолокаційна станція, 120 мм мобільний міномет, п'ять протитанкових ракетних комплексів та 40 броньованої та автомобільної техніки. А також безпілотний розвідник в районі Правдиного.

Військові РФ продовжують вести повітряну розвідку із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

До нового навчального року готові понад 51% навчальних закладів — МВС

До початку освітнього процесу в очній формі навчання, за показниками безпеки, готові понад 51% навчальних закладів України з 48% учасниками освітнього процесу.

Про це повідомили під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ України.

У міністерстві розповіли: найгірше забезпечено укриттями заклади освіти у Миколаївській області — 17%. У Дніпропетровській області — 31%, Волинській — 37%, Сумській — 38%. Найкращі показники демонструє Чернівецька область, там укриттям забезпечені 82% закладів. У Закарпатській області теж 82%, у Львівській — 81%. У Києві — 71% закладів освіти забезпечений укриттями.

У всіх областях створені та діють комісії з обстеження будівель та споруд, які визначають можливості їхнього використання, як укриття. До складу комісій входять працівники ДСНС, співробітники ВЦА та інших місцевих органів. Наразі проведено огляд 93% закладів освіти по всій Україні, — повідомили в МВС.Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"На газ повертається акциз у розмірі 52 євро/ 1000 літрів. Акциз та ПДВ для альтернативних видів палива теж прирівнюється до 100 євро/ 1000 літрів. Акциз на бензин та дизель теж повертають до 100 євро/ 1000 літрів", — повідомляє депутат.

В окупованому Криму "хакнули" місцеве радіо та включили гімн України

Невідомі зламали прямий етер "Радио Крым" та включили гімн України. Очевидці зняли на відео, як він пролунав в одному з торговельний центрів Севастополя.

Про це повідомляє місцевий пропагандистський Telegram-канал "ЧП Севастополь". Також вони розмістили відео, на якому чути український гімн. Російський Telegram-канал "Mash на волне" також опублікував відео з прямої трансляції на сайті "Радио Крым".

Наразі не відомо, чи причетні до цього українські партизани в окупованому Криму. У коментарях росіяни припускають, що "Радио Крым" таким чином міг до себе привернути увагу, щоб підняти собі рейтинг, тому співробітники могли самі ввімкнути гімн України.

Заборона віз для росіян: у Кремлі обіцяють відповідь, але не знають яку

Росія уважно спостерігатиме за перебігом дискусії в Європейському Союзі про можливу заборону туристичних віз для росіян і обов'язково відповість, якщо заборону таки запровадять.

Про це заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

"Відповідаючи, ми робитимемо це якнайкраще, щоб це відповідало нашим інтересам і захищало інтереси наших громадян. Але поки що ми не знаємо, на які заходи потрібно буде відповідати", — наголосив він.

30-31 серпня у Празі відбувається зустріч міністрів закордонних справ Європейського Союзу, де розглянуть питання про заборону видачі віз росіянам. За словами голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, міністри навряд чи одностайно підтримають заборону на візи для всіх росіян, щоб запровадити таку заборону.

Німеччина та Франція напередодні зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країн ЄС в Празі направили лист, у якому пропонують не вводити повну заборону на в'їзд для жителів Росії.

Внаслідок обстрілу Миколаєва загинула людина — Сєнкевич

Внаслідок обстрілу Миколаєва наразі відомо про одного загиблого та пораненого, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Він закликає містян не виходити на вулицю без нагальної потреби.

Голова НАЗК Олександр Новіков у коментарі Суспільному наголосив, що люди, які ухилялися від військового обліку, не зможуть працювати на керівних посадах на державній службі.

"На сьогодні зупинено подання декларацій, зупинено законом від 3 березня спеціальних перевірок, ми сподіваємося і сьогодні про це сказав посол ЄС і керівник офісу президента, що і подання декларацій і проведення спецперевірок буде відновлено, бо це важливо, щоб на публічну службу потрапляли, по-перше, патріотичні люди, які перебувають на військовому обліку, по-друге, люди до доброчесності яких з точки зору подання декларацій і набуття статків, немає питань", — зазначив він.

Російські військові розстріляли евакуаційну колону — міський голова Мелітополя

29 серпня на виїзді із міста Василівка Запорізької області російські військові розстріляли автомобілі з цивільними людьми, які їхали в евакуаційній колоні. Про це 30 серпня в ефірі Національного телемарафону повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Він зазначив, що Мелітополь є евакуаційним вузлом: "Після Мелітополя люди їдуть до Василівки, безпосередньо з якої виїжджають через єдину артерію до підконтрольної території уряду України".

Федоров розповів — російські військові навмисно випустили із Василівки багато автівок і в "сірій" зоні обстріляли їх із відстані 50-100 метрів. Він також додав, що люди вибігали та ховалися від обстрілів за машинами.

"На щастя постраждалих немає. Але ми розуміємо, рашисти роблять все, щоб люди не хотіли виїжджати з тимчасово окупованої території, щоб там їх використовувати як заручників", — підкреслив міський очільник.

За його словами, багато охочих евакуюватися злякалися обстрілів, тому поїхали у зворотному напрямку.

Україна отримала від Швеції новий пакет військової допомоги

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Швеції новий пакет військової допомоги.

"Вчора був у Швеції, сьогодні — в Чехії. День вчора був важливий. Багато хвилювань. Всі стежать за подіями на півдні України, але наш дипломатичний наступ на півночі Європи ніхто теж не скасовував. Тому вчора отримали від Швеції черговий пакет військової підтримки. Працювали зі шведськими колегами над тим, на що саме будуть витрачені ці гроші для оборонної підтримки України", — сказав він.

Водночас за словами Кулеби, були названі конкретні позиції, на які очікує Україна.

"Ми вдячні їм за підтримку. Але ми хочемо отримати саме те, що найбільше зараз потрібно на фронті і те, що Швеція реально може нам надати", — додав міністр.

Українська авіація за добу завдала понад 15 ударів по позиціях окупантів

У пресслужбі Повітряних сил ЗСУ повідомили, що українські військові 29 серпня здійснили понад 15 групових авіаударів по позиціях армії РФ на різних напрямках, збили ракету Х-59 та 3 ворожі дрони.

Зокрема, українські винищувачі, бомбардувальники та штурмовики завдають ракетно-бомбових ударів по складах боєприпасів, бойовій броньованій техніці, засобах протиповітряної оборони, реактивних системах залпового вогню, переправах, запасах ПММ, скупченню живої сили та техніки окупантів.

Крім того, 29 серпня вдалося знищити 3 ворожі БпЛА та одну керовану авіаракету класу "повітря-поверхня" Х-59.

Окупанти обстрілюють коридор для місії МАГАТЕ на ЗАЕС — Подоляк

Окупанти обстрілюють коридор для місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Обмеження доступу до місць паломництва: в Умані посилюють безпекові заходи

В Умані на Черкащині посилюють безпекові заходи. Вони діятимуть із 19 по 30 вересня, повідомив Суспільному керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

"Рішення про посилення заходів безпеки ми ухвалили спільно зі штабом оборони області, у зв’язку з високою ймовірністю ракетних ударів і терористичної загрози внаслідок дій російської сторони, спрямованих на дестабілізацію міжнаціональних відносин і завдання шкоди міжнародному іміджу України", — пояснив посадовець.

За словами Ігоря Табурця, Росія може використати традиційний приїзд паломників до Умані на святкування Рош га-Шана для провокацій.

Із 19 по 30 вересня в Умані діятимуть:

  • заборона на проведення будь-яких масових заходів;
  • заборона продажу алкогольних (слабоалкогольних) напоїв і піротехнічних виробів;
  • посилення перепускного режиму та контролю за перебуванням (переміщенням) громадян;
  • заборона руху транспортних засобів і паркування на окремих ділянках вулично-дорожньої мережі;
  • обмеження доступу до місць паломництва.

"Нині правоохоронні органи проводять контрдиверсійні та антитерористичні заходи, район паломництва та прилеглі території перебувають під цілодобовим відеонаглядом", — додав Ігор Табурець.

Він нагадав, що Служба безпеки України та Національна поліція України рекомендують вірянам утриматися у 2022 році від візиту до України на святкування Рош га-Шана. А тим, хто все ж наважиться здійснити паломництво, рекомендують дотримуватися всіх вимог безпекових заходів.

Росія використовує зникнення людей, як метод ведення війни — правозахисники

Після початку повномасштбного вторгнення, Росія почала масово викрадати українців на окупованих територіях, використовуючи тортури й подекуди страти. Зникнення, як метод залякування й придушення спротиву РФ почала використовувати ще у 2014 році, однак у 2022 вони стали масовим явищем.

Про це заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час онлайн-конференції 30 серпня до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень.

Вона зазначила, з 24 лютого ZMINA задокументувала щонайменше 311 випадків насильницьких зникнень українців на окупованих територіях. Потерпілі є активними членами місцевих громад, включаючи представників органів місцевого самоврядування, журналістів, волонтерів, освітян, релігійних і культурних діячів, активістів, які не були згодні з окупацією, або членів їхніх родин.

181 людину з цього числа було звільнено, але 118 наразі вважаються зниклими або перебувають у російському полоні.

Російська армія вранці обстріляла житлові квартали центру Харкова: загинуло чотири людини — прокуратура

Російська армія вранці обстріляла житлові квартали центру Харкова, загинули чотири людини: троє біля багатоповерхівки в центрі міста, одна жінка — у місці відпочинку. Ще одинадцять отримали поранення.

Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі. Під обстрілом опинився Шевченківський район. Пошкоджено низку будинків та автомобілів, дитячий садок і парк відпочинку. Попередньо, обстріл здійснювався з артилерійської установки.

"Процес, безсумнівно, складний". В ОПУ розповіли, чи будуть компенсації з боку Росії

Процес отримання компенсацій з боку Росії через війну в Україні буде складним. Це перший прецедент у світі, коли йдеться про намір отримувати компенсації без згоди країни-агресора. Про це Суспільному повідомив заступник керівника Офісу президента України Андрій Смирнов.

“Ми маємо розуміти, що кошти, які заблоковані або заморожені в інших юрисдикціях, поділяться на декілька видів: суверенні кошти Росії і суверенні кошти фізосіб, впливових осіб, олігархів, які підтримують режим Путіна. Процес безсумнівно складний”, — сказав Смирнов.

За його словами, дипломатичні і юридичні команди постійно є в переможному процесі з конкретними юрисдикціями.

“В якихось політичної волі, скажу вам відверто, більше. Окремі країни приймають законодавство, яке дозволяє проводити стягнення на майно фізичних осіб. Не суверенних коштів, а фізичних осіб і спрямовувати на компенсації репарації в Україні”, — розповів Смирнов.

За його словами, ситуація з суверенними коштами — найскладніша.

“Бо ми, давайте будемо об’єктивні, розуміємо що ці країни розміщували у себе кошти Центрального банку Росії під гарантії свого уряду, але ми не зупиняємося на цьому. Це питання реально складне”, — пояснив посадовець.

Росія 30 серпня обстріляла Харків з артустановки "Піон" — попередні дані прокуратури

За попередніми даними прокуратури Харківської області, російські окупанти вранці 30 серпня обстріляли Харків з артилерійської установки "Піон".

Про це журналістам на місці одного з обстрілів 30 серпня сказав речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передають кореспонденти Суспільного.

Прокуратурі відомо про чотирьох загиблих та сімох поранених внаслідок обстрілу, повідомив Чубенко. Пошкоджень зазнали з десяток будівель у Шевченківському районі міста.

"Декілька десятків будівель отримали (пошкодження — ред.) — в них були влучання від шрапнелі та інших вражаючих елементів. Найімовірніше, використовувався "Піон" для обстрілу міста Харкова", — сказав Чубенко.

За його словами, це дальнобійна артилерія калібру 203 мм.

"Були влучання в адміністративні будівлі, в місця для відпочинку, зокрема декілька будівель отримали дуже значні пошкодження. Були потрапляння до одного з парків відпочинку, по житловій багатоповерховій будівлі та в інші місця", — додав речник.

За даними прокуратури, загинули четверо людей. За інформацією міськради — п'ятеро. Інформація уточнюється.

США занепокоєні скороченням запасів зброї через підтримку України — The Wall Street Journal

Боєготовність Сполучених Штатів Америки під потенційною загрозою через масштабну військову допомогу Україні, яка зменшила запаси деяких видів боєприпасів у США. Серед американських посадовців є побоювання, що темпи поновлення запасів ставлять під загрозу бойову міць США.

Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

В останні тижні рівень 155-мм гаубиць на військових складах США став "неприємно низьким", — сказав виданню представник Міністерства оборони.

Ці рівні ще не є критичними, оскільки США не залучені в жоден великий військовий конфлікт, сказав чиновник, однак: "це не той рівень, на якому ми хотіли б вступити в бій", — додав представник Міноборони.

Проблемна ситуація з поповненням складів виникла не через нестачу коштів і потрібні суто організаційні рішення. Представник оборонпрому у коментарі виданню сказав, що зазвичай у США від контракту до виконання замовлення минає 13-18 місяців, а для складніших систем, як ракети та дрони, цей період може бути більшим.

З українських портів вирушило ще 6 суден — Мінінфраструктури

30 серпня з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вирушило одразу шість суден. Серед них — судно KARTERIA, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену. Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Загалом на борту 6 суден (SEAJOY, LADY ZEHMA, SAFFET AGA, SIMAS, MICHALLIS та KARTERIA) 183 тис. тонн української агропродукції.

"Менш ніж за місяць роботи Ініціативи ми експортували майже півтора мільйона тон агропродукції і це досить значний результат. Утім, ми маємо вийти на 100-150 суден на місяць і загальною пропускною здатністю 5 мільйонів тонн на місяць з трьох портів Великої Одеси", — розповів міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він додав, що Україна посилює гуманітарну частину ініціативи. 30 серпня відправлено друге судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для боротьби з голодом у світі. На борту балкера KARTERIA 37,5 тисяч тонн пшениці для Ємену, який знаходиться в стані гуманітарної катастрофи.

"Ми розуміємо свою глобальну місію та відповідальність перед країнами, яким потрібне українське продовольство. Караван, який вийшов сьогодні — черговий крок України назустріч цивілізованому світу", — додав Кубраков.

В ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції із українських портів вирушило вже 61 судно з 1,5 млн тоннами агропродукції на борту.

Україна проводить перемовини з країнами ЄС щодо місця проведення трибуналу над РФ

Україна проводить перемовини з окремими країнами Європейського Союзу щодо місця проведення міжнародного трибуналу щодо вищого військового керівництва Росії.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Андрій Смирнов на питання Суспільного.

"Україна є потерпілою стороною у цій війні і тому ми не наполягаємо, щоб цей трибунал розташовувався в Україні. Ми проводимо практичні перемовини з окремими країнами ЄС і знову ж таки в нас є оптимізм, що перші установчі документи і розгортання офісу для роботи цього трибуналу може бути десь в кінці цього року", — зазначив він.

За його словами, альтернативи створення окремого спеціального трибуналу по розслідуванню злочину агресії не існує.

"Ми зважили всі альтернативи, оцінили всі можливі ризики, думали піти варіантом через Раду безпеки ООН, але ми розуміємо, що Росія може нам цей процес заблокувати. За пів року жодного провадження саме по розслідуванню злочину агресії не розслідується, тому ми виступаємо з ініціативою створення міжнародного кримінального трибуналу з чітким мандатом саме по розслідуванню злочину агресії. Конкретні практичні перемовини з міжнародними партнерами тривають", — додав Смирнов.

Він також повідомив, що Україна отримала резолюції парламентської асамблеї ради Європи і рішення Європарламенту, яке повністю підтримує ідею створення цього трибуналу.

"Питання спеціального трибуналу по Путіну і по вищому воєнному керівництву, це не питання війни в Україні. Це питання цивілізаційного вибору всієї планети", — вважає Смирнов.

4 ракетні удари було завдано 30 серпня впродовж двох годин по Дружківці — речниця Донецької ОВА

4 ракетні удари було завдано сьогодні впродовж двох годин по Дружківці, повідомила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко в ефірі Суспільне. Спротив.

Вражені виключно цивільні об"єкти. Дитячий будинок творчості, Палац культури, дві школи.

Над Севастополем збили безпілотник — окупаційна влада

Губернатор окупованого Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що над містом збили безпілотник.

Вперше з лютого судно з українським зерном прибуло до Африки — ООН

Вперше з лютого судно з українським зерном прибуло до Африки. Про це повідомив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

Росіяни випустили по Харкову 9 снарядів вранці 30 серпня: під обстріл потрапив дитсадок

Російські окупанти випустили по центру Харкова дев'ять снарядів. Кількість загиблих та поранених нині уточнюється.

Під обстріл потрапила територія дитячого садка, приватного будинку та ринку, повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

У Херсоні чутно потужні вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Місію МАГАТЕ помітили у Києві — CNN

Команда з 14 експертів ядерної служби ООН прибула до Києва перед запланованим візитом на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію. Про це повідомляє CNN.

Журналісти CNN бачили членів делегації Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в готелі в українській столиці вранці у вівторок, 30 серпня.

У Празі міністри країн ЄС обговорять підтримку України — Боррель

Питання військової підтримки Україні обговорять сьогодні міністри оборони і закордонних справ країн Євросоюзу. Зокрема, йтиметься про запровадження місії високого рівня підготовки української армії. Про це під час спілкування з журналістами перед зустріччю у Празі повідомив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель, передає кореспондент Суспільного.

"Сьогодні ми продовжимо обговорення ситуації в Україні, на жаль, ситуація не краща. Ми бачимо продовження невибіркових бомбардувань мирного населення, звірства над військовополоненими. Ця атомна гра на Запорізькій АЕС, щось дуже небезпечне. Ситуація на станції продовжує залишатися дуже поганою”, — сказав Боррель.

За його словами, Україна потребує підтримки Євросоюзу.

“І ми продовжуватимемо надавати цю підтримку як військовими можливостями, так і міністри обговорюватимуть ідею запровадження місії високого рівня підготовки української армії", — пояснив Боррель.

“Міністр оборони України буде разом з нами і буде обговорювати це з нами. Напевно це найголовніша частина нашої зустрічі”, — додав очільник європейської дипломатії.

Також міністри оборони країн-членів ЄС обговорять кроки по підтримці власної оборонної промисловості, щоб покрити власні потреби в озброєнні, яке було надане Україні.

"Як ми можемо підтримати нашу оборонну промисловість, так, щоб країни-члени виробляли більше зброї, тому що використовуємо свої запаси надаючи багато озброєння Україні. Тому ми маємо їх наповнити знову", — сказав журналістам Боррель.

Він зазначив, що зустріч в Празі є неформальною, тому чекати офіційних рішень за результатами зустрічі не треба.

Над Одещиною збили російський безпілотник

Вранці 30 серпня над Одещиною сили української ППО збили російський безпілотник. Про це повідомили в ОК "Південь", передають кореспонденти Суспільного.

Росіяни намагалися розвідати ситуацію в Одеському районі. На територію він залетів з моря.

Німеччина та Франція хочуть уповільнити процес видачі російських віз, замість їх повної заборони — Politico

Німеччина та Франція напередодні зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країн ЄС в Празі направили лист, у якому пропонують не вводити повну заборону на в'їзд для жителів Росії.

Про це йдеться у матеріалі Politico.

Очікується, що міністри просто досягнуть політичної угоди, щоб уповільнити процес видачі російських віз й зробити його дорожчим.

"Обмежуючи контакти з представниками режиму й влади сферами, що представляють життєво важливий інтерес для ЄС, ми повинні стратегічно боротися за "серця і уми" російського населення — принаймні, тих верств, які ще не повністю віддалилися від Заходу, — написали представники Німеччини та Франції в меморандумі, з яким ознайомилось Politico.

Берлін і Париж заявили, що "хочуть зберегти правову базу, яка дозволяє, зокрема, студентам, художникам, вченим, професіоналам — незалежно від того, піддаються вони ризику судового переслідування з політичних мотивів — подорожувати в ЄС".

Обидва уряди застерегли "від далекосяжних обмежень нашої візової політики, щоб не допустити підживлення російського наративу і викликати ненавмисне згуртування навколо Прапора і/або відчуження майбутніх поколінь".

Попри це, в Парижі та Берліні підкреслили, що ЄС повинен "підтримувати і розширити наші санкції проти російської політичної, військової та економічної еліти", і назвали фінансову і військову підтримку України "центральним елементом" військової політики ЄС.

Balenciaga, Imagine Dragons та U2: Зеленський нагородив світових політиків, бізнесменів та митців

Президент України Володимир Зеленський відзначив нагородами світових політиків, бізнесменів та митців, зокрема президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, міністра оборони США Ллойда Остіна, держсекретаря США Ентоні Блінкена, генерального директора компанії "Байкар" Халука Байрактара, музикантів гурту U2 та Imagine Dragons.

Відповідний указ №595/2022 оприлюднений на сайті глави держави.

Нагороди призначені за значні особисті заслуги в зміцненні міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, а також вагомий внесок у популяризацію Української держави у світі.

Серед інших, відзнаки отримали: віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель, президент Європейської ради Шарль Мішель, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, держсекретар США Ентоні Блінкен, генеральний директор компанії "Байкар" Халук Байрактар, музиканти гурту U2 та Imagine Dragons, засновник благодійної організації World Central Kitchen Хосе Андреас Пуерта, актори Бен Стіллер, Лієв Шрайбер, Шон Пенн, бізнесмен Говард Баффет та інші.

Серед нагород – ордени князя Ярослава Мудрого І–V ступеня, ордени "За заслуги" І–ІІІ ступеня, ордени княгині Ольги І–ІІІ ступеня, відзнаку Президента України – Хрест Івана Мазепи, медалі "За врятоване життя" й "За працю і звитягу".

Кількість загиблих у Харкові зросла до 5 — Терехов

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Харкова 30 серпня зросла до 5 людей. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

Водночас голова ОВА Олег Синєгубов попередньо повідомив про 4 загиблих та 9 поранених.

Псевдомера Енергодара звинувачують у спричиненні збитків аграріям на 1,89 млн грн

Заступник Генпрокурора повідомив про підозру у колабораційній діяльності, пособництві державі-агресору, а також порушенні законів та звичаїв війни депутату міської ради Андрієві Шевчику, який очолив незаконний орган влади в Енергодарі.

Про це повідомляє Офіс генерального Прокурора.

За даними слідства, після окупації РФ частини території Запорізької області підозрюваний обійняв псевдопосаду мера м. Енергодар. У травні 2022 року він прийняв рішення про конфіскацію майна об’єктів аграрного бізнесу та 140 тис. тонн зерна на суму понад 1,89 млрд грн. Українську продукцію вивезено до тимчасово окупованої території Криму та портів в Краснодарському краї РФ.

Наразі у кримінальному провадженні щодо привласнення майна підприємств агропромислового комплексу та вивезення зерна із елеваторів на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської та інших областей повідомлено про підозру двом військовослужбовцям РФ та шести колаборантам.

Окупанти 26 разів гатили по населених пунктах Донеччини, пошкоджені пологовий будинок та оселі

Протягом 29 серпня російські окупанти 26 разів обстрілювали населені пункти Донеччини. Найбільше вони випустили снарядів по Авдіївці, Бахмуту та Слов'янську.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини.

"️Армія окупантів тричі накрила вогнем Слов’янськ. Постраждав центр міста, куди влучило близько 20 снарядів. Руйнувань зазнали 4 багатоповерхівки, 8 приватних будинків, пологовий будинок, тепломережа, відділення банку, магазин, офіси, автомобілі", — йдеться у повідомленні.

Також під обстрілами окупантів опинились Неліпівка й Північне, Георгіївка, Дружба, Калинове, Кліщіївка, Максимільянівка, Нетайлове, Олександро-Калинове, Первомайське, Роздольне та Семенівка.

29 серпня правоохоронці допомогли евакуювати з Донеччини 291 людину. Від початку обов'язкової евакуації з області виїхали понад 12 000 тисяч людей, серед них 1997 дітей та 532 людини з інвалідністю.

Артилерійський обстріл Харкова 30 серпня: є загиблі і поранені

Російські окупанти вранці 30 серпня обстріляли центр Харкова з артилерії. Щонайменше чотири людини загинули та чотири поранені.

Попередньо по місту зафіксували вісім прильотів, повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

Є руйнування, пожежа в одному з місць відпочинку: "Прилетіло і до ще одного місця відпочинку — вибиті вікна у будинках навколо".

Щонайменше 4 людини загинули і ще 4 дістали поранення, інформація уточнюється, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Близько 10:00 харків'яни почули звуки вибухів, у місті та області оголосили повітряну тривогу.

Армія РФ обстріляла Краснопільську та Великописарівську громади на Сумщині

Обстріл Краснопільської громади почався 30 серпня близько 01.00, а Великописарівської – о 08.00. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

За його інформацією, у Краснопільській громаді зафіксовано шість влучань із САУ. Жертв та руйнувань немає. У Великописарівській – близько 14 влучань із артилерії.

Трьох людей за добу шпиталізували з пораненнями внаслідок бойових дій на Харківщині — Синєгубов

За добу з 29 по 30 серпня в Ізюмському та Чугуївському районі Харківщини медики направили до лікарень трьох людей, які отримали травми внаслідок ведення бойових дій.

Про це вранці 30 серпня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"В Ізюмському районі госпіталізована 57-річна жінка з вибуховими пораненнями. В Чугуївському районі госпіталізовані чоловік і жінка 66 та 60 років", — йдеться у повідомленні.

За даними Центру екстреної медичної допомоги, 29 серпня в Богодухівському районі виявили тіла двох жінок, які загинули внаслідок обстрілу 27 серпня, написав Синєгубов.

Також голова ОВА зазначив, що в ніч на 30 серпня не зафіксували обстрілів російських окупантів по Харкову, однак зі ствольної та реактивної артилерії загарбники били по населених пунктах у Чугуївському, Харківському, Богодухівському та Ізюмському районах.

“Поки що неможливо підтвердити масштаби українських досягнень” — британська розвідка про контрнаступ на півдні

Поки що неможливо підтвердити масштаби українських досягнень під час наступу українських військ на півдні. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“З ранку 29 серпня 2022 року декілька бригад ЗСУ посилили артилерійський обстріл на ділянках фронту на півдні України. Українські далекобійні високоточні удари продовжують заважати поповненню російських військ”, — йдеться у повідомленні бритнаської розвідки.

Розвідники також відзначили, що з початку серпня Росія доклала значних зусиль для зміцнення своїх сил на західному березі Дніпра навколо Херсона.

За даними розвідки, 49-та загальновійськова армія Південного військового округу була, швидше за все, посилена компонентами 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу .

Водночас більшість підрозділів навколо Херсона, ймовірно, не укомплектовані та покладаються на крихкі лінії постачання через поромні та понтонні мости через Дніпро, зазначають у британській розвідці.

Ця інтеграція підрозділів свідчить про значну реорганізацію російських сил в Україні. Тож є вірогідність, що Росія зробила крок до раціоналізації кількох оперативних командувань, які сприяли її поганій роботі на початку вторгнення.

Якщо Україні вдасться розпочати тривалі наступальні операції, згуртованість цієї неперевіреної структури, ймовірно, стане ключовим фактором стійкості російської оборони на півдні, зазначили у розвідці.

У Харкові чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Маріуполі окупанти анонсують на 1 вересня відкриття 16 шкіл

Окупанти до шкіл Маріуполя завезли близько 5000 російських пропагандистських книжок. Також вони анонсують 1 вересня відкриття 16 шкіл.

Про це Суспільному повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Саблін від "Єдиної Росії" завіз близько 5000 штук книжок до Маріуполя — це різні казки та дитяча пропагандистка література. Всю українську літературу зі шкіл давно вилучили", — розказав він.

За інформацією Андрющенка, окупанти на 1 вересня анонсують відкриття 16 шкіл у місті, але скільки насправді будуть працювати невідомо.

"Пішла інформація, що не всі школи які вони анонсують будуть готові. Тому вони вже починають казати, що деякі школи почнуть працювати з 1 жовтня. Пушилін каже, що у Маріуполі буде відремонтовано всього 16 соціальних об'єктів станом на 1 вересня", — розказав Андрющенко.

Також у Маріуполі не вистачає вчителів, які готові співпрацювати з ними.

"Тиск на освітян продовжується. Мало хто з того тиску може вискочити. Окупанти також кажуть, що будуть привезені вчителі з Росії. У першу чергу це будуть викладачі російської мови, літератури та історії", — розказав Андрющенко.

Він додав, що вчителям з Росії пропонують зарплатню у розмірі 75 тисяч рублів.

"Ми майже впевнені, що частину оцих будинків — "курників Путіна", які будують окупанти, готують для таких гастарбайтерів з Росії, а не для маріупольців", — додав Андрющенко.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Супільного.

Бої на Херсонщині, ракети у Запоріжжі. Як минула ніч у регіонах

О 4 ранку військо РФ завдало ракетного удару по Запоріжжю. Вночі з артилерії російські військові обстріляли Чернігівщину. На Дніпропетровщині росіяни обстріляли три райони. Потужні вибухи тривали впродовж дня та всю ніч на Херсонщині, в області ідуть важкі бої. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Запоріжжя: 30 серпня о 4 ранку військо РФ завдало ракетного удару по місту Запоріжжя. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Наразі не зафіксовано значних руйнувань на об’єктах інфраструктури. Триває уточнення щодо наслідків удару.

Чернігівщина: вночі відбувся обстріл по території Новгород-Сіверського району, попередньо із артилерії. Обійшлося без жертв та руйнувань.

Сумщина: 29 серпня протягом дня росіяни 4 рази відкривали вогонь по території області, зокрема по Краснопільській, Есманській, Шалигинській, Зноб-Новгородській та Буринській громадах. Усього зафіксовано 43 прильоти. Військові РФ використовували САУ та міномети. Обійшлося без жертв та руйнувань. Вночі військо РФ било із САУ по Краснопільській громаді. Без жертв і руйнувань.

Дніпропетровщина: на Дніпропетровщині військові РФ обстріляли Нікопольський, Криворізький та Дніпровський райони. У Нікополі пошкоджені автовокзал, магазини та дитяча бібліотека, лінії електропередач. У Червоногригорівській громаді поранено жінку. У селі Кам’янське 1 будинок знищений, до 10 пошкоджені. Понівечені електромережі та газогони. Також, ракетні удари відбулися по Криворізькому та Дніпровському районах. Обставини та наслідки з’ясовуються.

Луганщина: вночі по позиціях українських захисників на Бахмутському напрямку росіяни завдали 4 ракетні удари, загалом — 8 ракет. Також зафіксовано 10 мінометних та шість артобстрілів з боку росіян. У трьох випадках вони використовували установки залпового вогню.

Донеччина: за добу в області 2 загиблих та 4 поранених цивільних. Обстріли з РСЗВ “Град”, “Ураган”, артилерії, мінометів. Обстріляні житлові сектори в Авдіївці, Слов’янську, Бахмуті, Первомайському, Семенівці, Максимільянівці, Калиновому, Кліщіївці, Георгіївці, Нетайловому, Роздольному, Неліпівцях. Пошкоджені 2 багатоповерхівки, 21 приватний житловий будинок, об’єкти ПРАТ “АКХЗ”, ЛЕП, пологовий будинок, теплова мережа, приміщення “Червоного хреста”, відділення “Ощадбанку”, магазин.

Вночі обстрілювали Авдіївку, околиці Торецька та Тетянівки Святогірської громади. Інформації щодо поранених не надходило. Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває.

Миколаївщина: Миколаїв вдень зазнав масованого обстрілу 16-ма зенітними ракетами С-300. Численні руйнування та пошкодження приватних і багатоповерхових будинків, об’єктів транспортної інфраструктури. Дві людини загинули, 24 отримали поранення.

У Миколаївському районі 29 серпня зафіксовані російські обстріли по м. Очаків Очаківської громади. Було попадання по території аквазони. Постраждалих немає.

Вдень внаслідок обстрілів с. Червоне Воскресенської громади частково зруйновано будинок, пошкоджено газопровід. Постраждалих немає. За межами с. Калинівка внаслідок обстрілів відбулась пожежа на відкритій території. Без постраждалих.

За інформацією ОК “Південь”, ввечері двома зенітними ракетами С-300 росіяни атакували Баштанський район. Внаслідок розриву ракет є пошкодження приватних будинків, попередньо, постраждалих немає.

Під постійними обстрілами залишаються села Березнегуватської громади на лінії розмежування. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Херсонщина: потужні вибухи тривали впродовж дня та всю ніч на Херсонщині. Важкі бої йдуть практично на всій території Херсонщини. ЗСУ розпочали наступальні дії по різних напрямках. Окупанти розсилали жителям смс із закликом евакуюватися з робочих місць.

ЗСУ знищила низку складів із боєприпасами, знищено практично всі великі мости — Антонівські залізничний та автомобільний і Новокаховський. Залишилися лише пішохідні переходи.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Харківщині, Одещині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині.

За добу росіяни втратили біля 450 військових — Генштаб

Станом на ранок 30 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 47 550 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 450 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1954 (+7) од,
  • бойових броньованих машин — 4294 (+25) од,
  • артилерійських систем — 1079 (+19) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 282 (+3) од,
  • засоби ППО — 151 (+2) од,
  • літаків — 234 (+0) од,
  • гелікоптерів — 204 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 847 (+3),
  • крилаті ракети — 196 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3217 (+29) од,
  • спеціальна техніка — 103 (+2).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Донецькому та Курахівському напрямках. Дані уточнюються.

Війська РФ продовжують обстрілювати Миколаївщину. Є загиблі та травмовані

Протягом доби 29 серпня війська Російської Федерації обстрілювали Миколаїв та райони області. Пошкоджені будинки, об’єкти транспортної інфраструктури. Є загиблі та травмовані люди.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної адміністрації.

Вперше з травня на Харківщині не було пожеж, спричинених обстрілами окупантів — ДСНС

За добу з 29 по 30 серпня харківські рятувальники не гасили пожежі, спричинені російськими обстрілами.

Про це Суспільному повідомив речник рятувальників регіону Євген Василенко.

"Здається, востаннє таке було у травні, це другий раз за весь час повномасштабного вторгнення. Але це не означає, що не було обстрілів", — зазначив Василенко.

Згідно зі зведенням ДСНС Харківщини, рятувальники за добу здійснили 17 оперативних виїздів.

Піротехніки знищили 14 російських боєприпасів.

Міномети та артилерія: росіяни знову обстріляли прикордоння Чернігівщини

Чернігівщина зазнала мінометних та артилерійських обстрілів з території Брянської області РФ вночі та вранці 30 серпня. Інформацію Суспільному підтвердили у пресслужбі Чернігівського прикордонного загону.

Згідно з повідомленням, опівночі ворог з мінометів обстріляв Семенівську громаду. Прикордонники зафіксували вісім вибухів з напрямку російського села Ломаківка.

По території Новгород-Сіверської громади зранку 30 серпня росіяни з боку села Случевськ випустили чотири артилерійські снаряди.

Інформації про втрати та руйнування немає.

Обстріл селища Золочів на Харківщині: пошкоджені три будинки й енергомережі Ганна Цьомик Ірина Гнатюк

Внаслідок артилерійського обстрілу окупантів селища Золочів у Харківській області в ніч на 30 серпня пошкоджені три приватні будинки та енергомережі. Поранених чи загиблих немає.

Про це Суспільному повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

"Пошкоджено три будинки та енергомережі. Наслідки ліквідовуються. Жертв немає. Стріляли з (тимчасово окупованої — ред.) Козачої Лопані", — розповів Коваленко.

Три райони Дніпропетровщини опинилися під вогнем військ РФ: поранена 50-річна жінка

У ніч на 30 серпня війська РФ завдали ракетних ударів по Криворізькому та Дніпровському районах, з "Градів" та важкої артилерії обстріляли Нікопольський район. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної віськової адмінстрації Валентин Резніченко.

"У Нікополі пошкоджені автовокзал, магазини та дитяча бібліотека. Виведені з ладу дві лінії електропередач. Наразі без світла до 500 родин", — написав він.

За словами голови ДніпроОВА, у селі Кам’янське Червоногригорівської громади внаслідок обстрілу поранення дістала 50-річна жінка, вона лікується вдома.

У громаді знищено один будинок, близько десяти — пошкоджені. Зачепило електромережі та газогін.

Масштаби руйнувань у Криворізькому та Дніпровському районах з`ясовуються.

Ювенальні прокурори: 379 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більше ніж 1114 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 30 серпня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 379. Не зазнали змін і дані щодо поранених — понад 735. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 202, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновані повністю.

Заволоділи коштами Міноборони в сумі 580 тис доларів — викрили трьох учасників злочинної групи

В Офісі Генпрокурора повідомили про викриття злочинної групи, яка заволоділа коштами Міноборони у сумі 580 тисяч доларів. Правоохоронці провели понад 20 обшуків, вилучили документи, грошові кошти у сумі понад 17 млн грн, 400 тис доларів США та 100 тис євро.

За даними слідства, троє учасників злочинної групи, у тому числі адвокат, діючи за дорученням Міноборони, організували укладення договору між Міністерством та постачальником військової амуніції із Турецької Республіки на суму понад 16 млн євро.

Отримавши підтвердження про перерахування коштів турецькій компанії, вони ввели в оману її керівників та повідомили їм про наявність у бахрейнської компанії 1000 військових балістичних жилетів IV рівня захисту і можливість їх термінової поставки для Міністерства оборони України. Підозрювані переконали керівництво турецької компанії перерахувати частину коштів, отриманих від Міноборони на рахунки компанії з Бахрейну.

При цьому, всі троє підозрюваних є співзасновниками цієї бахрейнської компанії, а один з них ще й директором. Учасники злочинної групи не мали намірів поставляти Міноборони військові балістичні жилети. Натомість заволоділи державними коштами в сумі 580 тис доларів США, які перерахувала турецька компанія.

Наразі за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора трьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у шахрайстві. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до цієї схеми.

На Донеччині загинули ще двоє людей, четверо отримали поранення — ОВА

Протягом 29 серпня від обстрілів російських окупантів загинули двоє жителів Роздольного та Північного, ще чотири людини на Донеччині отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 777 людей, 1984 — отримали поранення.

Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі неможливо.

Контрнаступ на півдні: Кремль намагається підтримувати фасад своїх “великих військових успіхів" — ISW

Зневажливими заявами про контрнаступ української армії на півдні України Кремль прагне підтримувати фасад своїх “великих військових успіхів Росії в Україні”. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Увечері 29 серпня міноборони Росії заявило, що український контрнаступ був обмеженим і невдалим. Це задало тон подальшим обговоренням контрнаступу в російському медіа-просторі, зазначили аналітики.

“Російське міноборони заявило, що українські сили зазнали значних втрат в особовому складі та техніці після того, як спробували та не змогли просунутися у трьох невизначених напрямках у Херсонській області”, — повідомили в ISW.

Так званий заступник міністра внутрішніх справ самопроголошеної “ЛНР” Віталій Кисельов стверджував, що ідея великого українського контрнаступу є пропагандою і що українські сили лише спробували обмежений наступ двома піхотними батальйонами та одним танковим батальйоном, зазнавши під час цієї спроби значних втрат.

Російські блогери здебільшого стверджували, що повідомлення про український контрнаступ були роздутими, фейковими або ймовірно невдалими. Вони заявляли, що українським силам наразі не вистачало спроможності прорвати російські оборонні лінії під час минулих контратак і вони залишаються нездатними зробити це в нових контратаках.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Одесі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Наразі в місті та області тривога не оголошена.

Тривають бої на Донбасі, Харківському та Південнобузькому напрямках — Генштаб

Армія РФ продовжує спроби встановити повний контроль над територією Донецької області, а також утримати захоплені райони Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 30 серпня.

Російські окупанти й далі завдають авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь посилено охороняють білорусько-український кордон в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза ракетних і авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку РФ продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил у прикордонних районах Брянської і Курської областей. Військові РФ з артилерії обстріляли райони населених пунктів Ободи, Нововасилівка та Миропільське Сумської області.

На Слобожанському напрямку армія РФ продовжує бойові дії, щоб утримати раніше зайняті рубежі та не допустити наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку військо РФ здійснило обстріли із ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Прудянка, Дементіївка, Руська Лозова, Петрівка, Старий Салтів, Питомник, Соснівка та Великі Проходи. Задіяло авіацію для удару біля Гусарівки.

Росіяни вели наступальний бій, щоб покращити тактичне положення в районі населеного пункту Уди, українські воїни змусили їх відійти.

На Слов’янському напрямку підрозділи війська РФ продовжували обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню неподалік Великої Комишувахи, Краснопілля, Дмитрівки, Бражківки, Долини та Богородичного.

Військові РФ намагалися вести повітряну розвідку БпЛА в районі Богородичного. Літальний апарат був знищений українськими захисниками.

Підрозділи російського війська намагалися штурмувати у напрямку Шнурків, успіху не мали, відійшли.

На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії райони Званівки, Сіверська, Верхньокам’янського та Слов’янська. Завдали авіаударів біля Григорівки та Пришиба.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії неподалік Соледара, Долини, Зайцевого та Білогорівки. Військо РФ завдало авіаційних ударів в районах населених пунктів Соледар та Кодема, а також ракетного удару біля Костянтинівки.

Окупанти вели наступальні бої у напрямках Зайцевого, Шумів та Кодеми. Отримали відсіч та відступили.

На Авдіївському напрямку продовжуються артилерійські обстріли у районах населених пунктів Опитне, Первомайське, Авдіївка, Мар’їнка, Новоолександрівка, Водяне, Новомихайлівка та Тоненьке. Росіяни вели наступальні бої у напрямках Мар’їнки та Новомихайлівки, успіху не мали, відійшли. Вели розвідку у напрямку Опитного.

На Новопавлівському напрямку росіяни обстріляли території біля Вугледару, Великої Новосілки, Пречистівки, Новополя та Зеленого Поля.

На Запорізькому напрямку військові РФ обстрілювали райони населених пунктів Новоданилівка, Гуляйпільське, Чарівне, Полтавка, Малі Щербаки, Залізничне, Новоіванівка та Дорожнянка. Завдали авіаційних ударів неподалік Новоданилівки, Новосілки, Кам’янського та Степового. Вели повітряну розвідку БпЛА в районах Оріхова, Гуляйполя та Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку армія РФ обстріляла райони населених пунктів Олександрівка, Степова Долина, Лимани, Благодатне, Мирне, Котляреве, Шевченкове, Новомиколаївка, Первомайське, Партизанське, Широке, Червона Долина, Червоний Яр, Мурахівка, Лозове, Трудолюбівка, Зеленодольськ, Ольгине та Добрянка. Завдала авіаційного удару біля Андріївки.

Військові РФ вели наступальні бої у напрямку Потьомкиного, успіху не мали, відійшли.

Задіяли розвідувальні БпЛА неподалік Давидового Броду, Снігурівки та Великого Артакового.

Корабельне угруповання РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів веде розвідку й блокує цивільне судноплавства. В готовності до застосування перебувають носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України.

Ситуація на ЗАЕС: російські джерела продовжують робити маніпулятивні заяви — ISW

Російські джерела продовжують робити заяви, спрямовані на маніпулювання громадською думкою та розслідування МАГАТЕ. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Кілька російських джерел стверджували, що українські війська обстріляли Енергодар, і поширювали фотографії, на яких нібито видно місце, де українські війська завдали удару по сховищу ядерного палива на території ЗАЕС 29 серпня. Водночас українські джерела повідомляли про продовження обстрілу Росією Енергодару поблизу ЗАЕС.

29 серпня російські джерела також стверджували, що українські війська обстріляли Хмельницьку атомну електростанцію в глибині західної України та далеко від лінії фронту. Українська влада спростувала ці заяви, йдеться в аналітичному звіті.

Російська влада також стверджувала, що кілька членів МАГАТЕ з поточної місії залишаться на ЗАЕС назавжди, але ISW наразі не може підтвердити ці повідомлення.

РФ зазнала невдачі з безпілотниками іранського виробництва — Reuters

Росія зіткнулася з “численними невдачами” з безпілотниками іранського виробництва, придбаними в Тегерані у серпні для використання у війні з Україною. Про це пише Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника адміністрації США.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, сказав, що Сполучені Штати вважають, що Росія отримала поставку безпілотних літальних апаратів (БПЛА) серії Mohajer-6 і Shahed протягом кількох днів цього місяця. Чиновник сказав, що це, ймовірно, частина російського плану придбати сотні таких апаратів.

“Ми оцінюємо, що Росія має намір використовувати ці іранські БПЛА, які можуть проводити атаки “повітря-поверхня”, радіоелектронну боротьбу та визначати цілі на полі бою в Україні”, — сказав чиновник.

У липні радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив журналістам, що Сполучені Штати мають інформацію, що Іран готується надати Росії до кількох сотень безпілотників. Адміністрація Байдена опублікувала супутникові знімки, які вказують на те, що російські чиновники відвідали аеродром Кашан 8 червня та 5 липня, щоб побачити іранські безпілотники.

Поблизу Херсона чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Чорному морі РФ тримає напоготові 3️ надводних ракетоносії, споряджені 2️4️ “Калібрами” — ОК "Південь"

В штормовому Чорному морі російське угруповання продовжує маневрування 1️3️ кораблів та катерів вздовж Криму в бік Новоросійська, але 3️ надводних ракетоносії, споряджені 2️4️ “Калібрами” тримає напоготові. Про це повідомили в оперативному командуванні “Південь”.

На Херсонщині ЗСУ вразили 13 пунктів управління російських військ у трьох районах області

У Херсонському, Бериславському та Каховському районах Херсонщини артилерійські підрозділи ЗСУ вразили 13 пунктів управління військ РФ. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також він розповів, що ЗСУ знищили переправу, яку військові РФ налагоджували через Дніпро, в районі села Львове та три склади боєприпасів в Бериславі, Високопіллі, Антонівці.

"Ракетно-артилерійські підрозділи продовжуючи виконувати вогневі завдання збільшили втрати ворога за добу до 82 військових та 30 одиниць техніки", — сказав Назаров.

Серед знищеної техніки — зенітно-ракетна система С-300, два танки Т-72, 11 гаубиць "Мста-Б", три реактивні системи залпового вогню “Град” та "Ураган", важка вогнеметна система "Сонцепьок", самохідна артилерійська установка "Гіацинт-С", самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С" та 120 мм мобільний міномет, самохідні гаубиці "Акація" та "Мста-С", протитанкова керована ракета та шість одиниць броньованої техніки.

За словами Назарова, військо РФ продовжує бойові дії на тактичному рівні та намагається проводити ротацію підрозділів.

Вночі військо РФ завдало ракетного удару по Запоріжжю — Старух

Вночі військо РФ завдало ракетного удару по місту Запоріжжя. Про це повідомив голова військової адміністрації Запорізької області Олександр Старух. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Українців закликають не поширювати інформацію про контрнаступ ЗСУ

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк закликала українців не розголошувати більше інформації про український контрнаступ.

"Зачекайте. Ви самі зауважили, що після оголошення до Миколаєва прилетіло дуже багато ракет. Росіяни здійснили масований обстріл. Така реакція ворога є передбачуваною", – сказала Гуменюк в ефірі телемарафону.

Читайте також: Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті

MAXAR опубліковало фото ЗАЕС

Компанія Maxar 29 серпня оприлюднила нові супутникові знімки Запорізької АЕС. На них видно пошкодження на станції.

РФ випустила по Миколаєву 12 ракет

Удень 29 серпня російські війська обстріляли Миколаїв: по місту, за останніми даними, влучили 12 ракет, повідомив очільник ОВА Кім. Станом на 19:00 відомо про двох загиблих та 24 поранених. Ракети поцілили по житлових будинках та навчальних закладах.

Війська РФ обстрілювали громади Сумщини із САУ та мінометів

Удень 29 серпня росіяни обстрілювали громади Сумщини із самохідних артилерійських установок (САУ) та мінометів; зафіксовано 43 влучання. Про це повідомляє начальник Сумської ОВА Дмитро Живицький: "За день, з 10-ої ранку до 22-ої вечора, росіяни чотири рази відкривали вогонь по території області, зокрема по Краснопільській, Есманській, Шалигинській, Зноб-Новгородській та Буринській громадах. Усього 43 прильоти. Ворог використовував САУ та міномети", — йдеться у повідомленні.

За словами Живицького, обійшлося без жертв та руйнувань.

Зеленський: Україна повертає своє

"Україна повертає своє. І буде повертати Харківщину, Луганщину, Донеччину, Запоріжжя, Херсонщину, Крим, обов’язково – всю нашу акваторію Чорного й Азовського морів – від Зміїного до Керченської протоки. Це буде. Це наше. І так само, як це розуміє наше суспільство, я хочу, щоб це розуміли й окупанти. Не буде їм місця на українській землі", — зазначив президент Зеленський у зверненні до українців.

На початок