Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті

Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті

Важливо
Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті
. Написи "За Миколаїв. За Херсон. За Баштанку" на борту знищеної російської військової машини, виставленої в в Києві до Дня Незалежності 24 серпня. Фото: Global Images Ukraine via Getty Images

"Останні дні літа обіцяють бути найбільш гарячими для окупантів всього південного напрямку України", — написав в телеграм-каналі мер Мелітополя Іван Федоров. 29 серпня вранці українські захисники повідомили, що великі мости на Херсонщині знищені і назвали це шансом для повернення територій. А за кілька хвилин заявили, що деякі військові окупаційної армії відійшли з позицій під тиском ЗСУ. Військові на півдні дійсно перешли до наступу, підтвердили в СОО "Південь". Проте подробиці у південному командуванні не повідомляють, кажуть: будь-яка військова операція потребує тиші. Й закликають не повідомляти зайвих деталей. Суспільне розповідає, що офіційно відомо про останні події на південному фронті і що їм передувало.

Об 11.39 29 серпня на сторінці оперативного угрупування військ "Каховка" повідомили: на Херсонщині знищені майже всі великі мости — Антонівський залізничний, автомобільний та Новокаховський. Залишилися лише пішохідні переходи.

"Російська армія виявилася відрізаною від постачання озброєння та особового складу з території Криму. Для України це блискучий шанс повертати свої території", — наголосили військові.

За п’ять хвилин друга новина: бойовики терористичної організації "ДНР" відійшли зі своїх позицій у Херсонській області, а десантники РФ втекли з поля бою.

"109-й полк т.зв."ДНР" відійшов зі своїх позицій у Херсонській області, російські десантники, які були їхньою підтримкою, втекли з поля бою", — сказано у повідомленні. На відео, що опублікували на сторінці угрупування військ "Каховка", російський боєць каже, що українські військові прорвали першу лінію оборони.

Керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталя Гуменюк підтвердила: наступ на південному фронті відбувається. Проте не повідомила жодних додаткових подробиць, адже операцію не завершено.

"Сили досить потужні. Ми розуміли, що вони підготували туди сили досить давно. Зібралися зі своїми військовими резервами, військовим екіпіруванням, технікою, з додаванням боєзапасів і так далі. Ми не плекаємо пустих надій, розуміючи, що ворог досить потужний. І навіть те, що вони десь мають моральну дестабілізацію в своїх військах, може бути використане нами на нашу користь. Але ж розслаблятися ще зарано", — розповіла на брифінгу Гуменюк.

Читайте також: Журналіст Костянтин Риженко про виїзд з Херсона, референдум, колаборантів та партизанський рух

Ще одне офіційне повідомлення з Херсонщини вдень 29 серпня — від голови Бериславської районної військової адміністрації Володимира Літвінова: ЗСУ влучили у Бериславський машинобудівний завод, де війська РФ розташували свою техніку, боєприпаси та військових.

У Новій Каховці ЗСУ також атакували пункти росіян (техніку та окупантів), розповів Новокаховський міський голова Володимир Коваленко. За його оцінкою, це була "найбільш тривала серія вибухів у Новій Каховці за останні місяці". Крім того, тим жителям містечка, які мають сімкарти російського мобільного зв’язку прийшло повідомлення про евакуацію з робочих місць та необхідність бути в укриттях.

Близько шостої вечора надійшло ще одне повідомлення з південного фронту. Мер окупованого Мелітополя (це Запорізька область) написав, що поблизу північного виїзду з міста пролунали чотири потужні вибухи і додав: "Останні дні літа обіцяють бути найбільш гарячими для окупантів всього південного напрямку України".

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк назвав події на південному фронті "успішними перемовинами" з РФ. "Переговори з Росією в єдиному можливому сьогодні форматі веде спеціальна українська делегація, зокрема на південному напрямку фронту. Очікуємо на нові "компроміси" у вигляді "жестів доброї волі", — написав він.

В Міноборони РФ сьогоднішній наступ ЗСУ на півдні підтвердили. Там заявляють, що наступ за трьома напрямками в Херсонській та Миколаївській областях "з тріском провалився", а "внаслідок активної оборони угруповання російських військ підрозділи ВСУ зазнали великих втрат".

Водночас український Генштаб у вечірньому зведенні 29 серпня нічого не повідомляє про наступ українських військових на півдні та у Херсонській області.

Наталя Гуменюк на брифінгу про події на південному фронті попросила "набратися терпіння". А у Херсонській обласній раді під вечір ще раз закликали "зберігати інформаційну тишу про бойові дії, що відбуваються на південному напрямку".

"Що можна – їхні офіційні спікери самі озвучать! Зараз усі мають допомагати ЗСУ, або, як мінімум, не заважати їм виконувати свій обов'язок. Якщо ви маєте перевірену інформацію про дії орків, повідомляйте через офіційні канали ЗСУ/СБУ. Інформацію про дії наших військ розповсюджувати категорично заборонено!", — наголосив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Що передувало наступу

Коли українські військові отримали далекобійні ракетні системи, зокрема HIMARS, то почали руйнувати переправи через Дніпро та цілеспрямовано нищити склади РФ з боєприпасами на півдні. "Вогневий контроль над логістикою ворога" — такий термін використовує Наталя Гуменюк, коли описує, як діяли українські військові підрозділи останніми тижнями.

"Знищені склади з боєзапасами, знищені зосередження військової техніки, знищені установи ППО — це все безумовно послабило ворога. За останній тиждень їх (складів — ред.) було знищено більше 10", — розповіла речниця військових. Також ЗСУ прицільно атакують системи ППО росіян, важку артилерію та далекобійні реактивні системи, якими окупаційні війська стріляють по мирних територіях в тилу.

Наступ любить тишу. Що відомо про прорив ЗСУ в Херсонській області
Пошкодження Антонівського мосту після атак ЗСУ 27-28 липня 2022 року. Photo by STRINGER/AFP via Getty Images

Атаки по мостах через Дніпро ЗСУ почали в липні. Перший удар по найбільшому та найближчому до Херсона Антонівському мосту нанесли 19 липня. А в ніч на 27 липня нанесли ракетний удар, який став початком методичного руйнування всіх важливих мостів, якими росіяни доставляли боєприпаси, техніку та військових на Херсонський фронт.

Ані ЗСУ, ані аналітики не називали дії українських військових наступом. Весь час йшлося про підготовку до звільнення населених пунктів південної області.

На початку серпня співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгірьов відзначав, що ЗСУ на півдні змінили тактику: створюють передумови для звільнення населених пунктів і намагаються уникнути втрат. "Йдеться про запровадження тактики країн НАТО: поступове просування та створення передумов для звільнення конкретного населеного пункту з метою унеможливлення втрат особової сили та техніки ЗСУ", — пояснював Снєгірьов

Останні дані повідомляв 2 серпня тимчасовий виконувач обов'язків голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій: ЗСУ за добу звільнили 7 населених пунктів, загалом на тот момент йшлося про 53 населених пункти, звільнених від окупації росіянами.

Херсон — знакове місто для росіян, тому що це єдиний обласний центр, який вони захопили після повномасштабного вторгнення 24 лютого. Росіяни періодично заявляють про намір провести там "референдум" щодо приєднання до РФ. Запобігти спробам анексії Херсонщини надзвичайно важливо, казав в інтерв’ю "Суспільному" військовий експерт Том Купер. На його думку, стратегія щодо постійних обстрілів ліній постачання була вірною.

"Якщо українці продовжуватимуть тримати росіян у Херсонській області під тиском і перебивати лінії постачання, то це може змусити їх втекти, або здатися, або прийняти подібне інше рішення. Це зруйнує план Путіна щодо анексії й приєднання Херсонщини до Росії. Запобігти цьому надзвичайно важливо", — зазначав він.

Читайте також: “Це нагадувало телесеріал “Гра в кальмара”. Родина херсонців про життя в окупації та евакуацію до Запоріжжя

Що робити цивільним під час наступу на Херсонщину

Влада від липня закликає херсонців та жителів області евакуюватись, щоб не наражати себе на небезпеку та полегшити ЗСУ звільнення регіону від російських збройних формувань. 17 липня Запорізька обласна військова адміністрація відзначала збільшення людей, які їдуть із Херсонської області до Запоріжжя. Виїзд з окупації складний. Єдиним найкоротшим шляхом на підконтрольну територію України для жителів Херсонщини є дороги через Василівку Запорізької області. На блокпосту можна простояти в черзі п’ять діб, бо росіяни випускають людей на територію підконтрольну Україні лише в певні години. Крім того, виїзд — платний (може коштувати декілька тисяч доларів), розповів Суспільному місцевий журналіст.

Після безперервних ударів по трьох мостах, які з'єднують місто з лівим берегом річки, Херсон опинився практично в ізоляції від окупованих територій на іншому берегу Дніпра, завдяки ударам ЗСУ.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський закликав жителів, які залишаються на окупованій території, убезпечити себе і своїх близьких: перебувати якомога ближче до укриттів і якомога далі від військових об’єктів армії РФ, не підходити до вікон і мати аптечки для надання першої медичної допомоги, запастись питною водою і продуктами.

"Ми не знищуємо об’єкти інфраструктури і цивільне населення своє бережемо. Але дуже просимо, якщо не було такої можливості або її зараз немає евакуюватися з тих місць, де можуть бути активні бойові дії, знайти для себе укриття і дійсно перечекати такі активні дії потужні дії в цьому укритті", — звернулась до херсонців Гуменюк.

Вона каже: наразі військові не можуть попередити, в який точно період потрібно сховатися, адже йде військова операція. "Дійсно розвиток подій досить потужний. Ситуація динамічно змінюється. Кожна людина свідомо для себе може вирішити. Тим більше такі досвідчені мужні і потужні громадяни, які перебували під окупацією тривалий час", — наголосила вона.

Війна. Всі новини

Читайте також

Батька чотирьох дітей закатували росіяни на Херсонщині. Спогади родини

День незалежності, Чаплине та Миколаївський драмтеатр — тиждень війни у фото

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

На початок