Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн
. Жінка з дитиною їде на велосипеді повз зруйновану школу після російського обстрілу в Дружківці, Донецька область, Україна, 30 серпня 2022 р. Фото: АР

31 серпня — 189 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Європейський союз повністю призупинив угоду про спрощений візовий режим з Росією. Це зменшить кількість нових віз, виданих країнами-членами ЄС. У Кремлі вже обіцяли відповідь, але не знають яку.
  • Місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя, повідомили в Енергоатомі. Раніше місія МАГАТЕ, яку очолює гендиректор агенства Гроссі, зустрілась у Києві із Зеленським.
  • Європейський Союз надішле до України 5,5 мільйонів таблеток йодиду калію для захисту українців від можливого радіаційного опромінення. Рішення продиктовано загрозою аварії на ЗАЕС.
  • Кабмін України запровадив санкції проти патріарха Кирила та духовенства РПЦ.
  • Вперше з лютого судно з українським зерном прибуло до Африки: воно пришвартувалося у порту Джибуті, його розвантажать, а далі судно вирушить до Ефіопії, повідомив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.
  • Ресторанам і кав'ярням заборонили працювати після 22:00 в Києві. Також усі роботи на будівельних майданчиках столиці під час повітряних тривог припинятимуть.

Харківська область — повітряна тривога.

Суспільне завершує текстовий онлайн 189 дня війни. Хроніку 1 вересня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн
Чоловік прибирає балкон квартири в житловому будинку, який постраждав після російської атаки в Краматорську, Україна, 31 серпня 2022 р. Фото: АР

Запорізька, Дніпропетровська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Сумська області — повітряна тривога.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. В області оголошена повітряна тривога.

В Одесі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Африка та Близький Схід отримують тисячі тонн зерна — президент

Країни Африки та Близького Сходу, де спостерігається проблема з нестачею харчів, отримують тисячі тонн українського збіжжя. Про це під час відеозвернення 31 серпня повідомив президент Володимир Зеленський.

"23 тисячі тонн української пшениці за Продовольчою програмою ООН вже прибули в порт Джибуті. І будуть доправлені мешканцям Ефіопії, де зараз найгірша посуха за останні 40 років і мільйони людей — на межі голоду", — зазначив гарант.

Він додав, що також майже 40 тисяч тонн пшениці прямують у Ємен.

"А загалом уже понад 1,5 мільйона тонн нашого продовольства експортовано морським шляхом з трьох портів, які запрацювали завдяки експортній зерновій ініціативі. Робимо все, щоб світ відчував значення України і був вдячний нашим людям", — підкреслив президент.

Росіяни готують "масовку" до приїзду МАГАТЕ на ЗАЕС 1 вересня — розвідка

Російські окупанти піддають репресіям співробітників Запорізької АЕС, які відмовились від співпраці з ними, а також готують "масовку" з-поміж працівників-колаборантів. Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

"Співробітники станції зазнають нищівних репресій. Частина працівників, яких окупанти вважають недостатньо "благонадійними" зникли. Їхня доля та поточне місцеперебування невідомі", — йдеться у повідомленні.

При цьому росіяни готують "масовку" до візиту місії МАГАТЕ, в тому числі з-поміж співробітників Запорізької АЕС, які погодились на співпрацю.

"Частина співробітників, які з різних причин погодились на співпрацю з окупантами та спеціально підготовлена "масовка" мають створити у членів Місії враження повної підтримки місцевими мешканцями дій окупантів. Наразі з ними працюють російські технологи для відпрацювання сценарію та створення необхідної для Кремля "картинки", — розповіли розвідники.

Відтак ГУР закликав світову спільноту, авторитетні міжнародні організації та уряди сприяти ефективній та об’єктивній роботі місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

"В ході її роботи мають бути з’ясовані всі обставини, що призвели до виникнення небезпечної ситуації, яка здатна призвести до аварії на найбільшому в Європі ядерному об’єкті. Місія МАГАТЕ на станції має завершитися створенням постійного представництва організації на ЗАЕС", — зазначається в дописі.

Окрім того, у Головному управлінні розвідки наголосили, що територія станції повинна бути негайно демілітаризована, а навколо неї слід створити 10-кілометрову зону безпеки та захищений транспортний коридор, яким до ЗАЕС доставлятимуться необхідне обладнання та спеціалісти.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій обговорювалась ситуація на фронтах, зокрема на півдні України. Про це він розповів у відеозверненні 31 серпня.

За словами президента, участь у засідання брали Головнокомандувач Збройними силами Валерій Залужний, керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов, тимчасовий керівник СБУ Василь Малюк, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов та інші посадовці.

"Думаю, що очевидно, які питання ми розглядали. Військові доповідали про ситуацію на передовій, про розвиток ситуації. Озвучувати деталі не буду. Одне лише скажу — хочу подякувати від імені нашої розвідки усім тим нашим людям, які дуже міцно нас підтримують, на півдні нашої держави, а особливо в Криму. Розвідники вдячні за надану інформацію, відпрацюють її по максимуму. Хай вороги не забувають, на чиєму півострові вони знаходяться — тимчасово знаходяться", — підкреслив Зеленський.

Він додав, що ситуація на сході України лишається складною.

"Дуже важкими залишаються бої на Донбасі — гарячі точки регіону не змінилися. Наші хлопці міцно тримають позиції. Дякую кожному воїну за стійкість", — зауважив гарант.

Харківська, Кіровоградська, Миколаївська області — повітряна тривога.

В Україні створять регіональну мережу представництв Уповноваженого з питань зниклих безвісти

Українці, що втратили зв’язок з рідними через війну, зможуть звернутися по допомогу безпосередньо за місцем проживання. Майже у всіх областях відкриються представництва офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

31 серпня в Мінреінтеграції відбулася перша настановча нарада з регіональними координаторами. Обговорили роботу представництв на місцях.

"Іноді для успішного пошуку людини важлива кожна секунда, якої не можна гаяти. Розширивши команду, ми зможемо оптимізувати та пришвидшити роботу", — сказав Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Координатори розпочнуть свою роботу в регіонах з 5 вересня.

США передадуть Україні дві системи NASAMS у 2024 році — Пентагон

Сполучені Штати уклали з Україною контракт, який передбачає передачу ЗСУ у 2024 році двох систем протиповітряної оборони NASAMS. Про це під час брифінгу 31 серпня повідомив офіційний представник Міноборони США, генерал Патрік Райдер.

Коментуючи терміни доставки NASAMS, він зазначив, що ці системи потрібні Україні для стійкого захисту.

Комплекси NASAMS будуть вироблятися в Массачусетсі. Орієнтовна дата завершення виробництва — 23 серпня 2024 року.

Як повідомляється на сайті Пентагону, 26 серпня армія уклала письмовий контракт на 182 мільйони доларів з компанією Raytheon Missiles and Defense на постачання двох батарей NASAMS, навчання та матеріально-технічну підтримку українських Збройних сил та Сил безпеки.

Міноборони передало до ВР пропозиції щодо військового обліку жінок

Міноборони розробило й передало до Верховної ради пропозиції змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Які саме пропозиції в переліку, Маляр не повідомила, однак розповіла, що в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

"Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби", — повідомила заступниця міністра

Вона додала, що йдеться про добровільну постановку на військовий облік.

"Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою", — підкреслила Маляр.

За час війни РФ зруйнувала 113 спортивних об’єктів

Від початку вторгнення в Україну російські збройні формування зруйнували 113 спортивних об’єктів. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

Міністр зазначив, що Україна намагатиметься відновити всі зруйновані об’єкти.

"За останні два роки стільки спортивних об’єктів було збудовано та реконструйовано, скільки Україна не бачила за всі роки незалежності. Нам не вистачає цієї інфраструктури зараз. 19 об’єктів вщент зруйновано. Ми робимо все, щоби після перемоги все відбудувати", — сказав посадовець.

За його словами, при цьому в межах ініціативи президента Володимира Зеленського UNITED24 міністерство відкрило спеціальний рахунок в НБУ. На нього залучатимуть міжнародну фінансову допомогу для повоєнної відбудови спортивної та молодіжної інфраструктури.

В укриттях львівських будинків розпочали встановлювати буржуйки

Близько десятка пічок для обігріву встановили в укриттях львівських будинків. Облаштування укриттів такими пічками — це частина цьогорічної підготовки до опалюваного сезону та можливих непередбачуваних ситуацій із постачанням тепла до будинків.

Одну із пічок для обігріву встановили в укритті будинку на вулиці Каховській, що в Залізничному районі Львова. Буржуйки встановлюють за правилами безпеки. Наприклад, також встановлюють прилад, що сповіщає про задимлення.

"Встановлювання нічого не коштувало. Тільки коштував матеріал. Зробили все за гроші мешканців. Пічка коштує 8 тисяч гривень. Сталь — четвірка. Ми взяли дорожчу, бо тут є дві робочі поверхні, де можна готувати їжу", — розповідає голова ОСББ у будинку на вулиці Каховській, 6 Іван Мовчан.

Такий обігрів розрахований на будинок, де живуть 300 людей. Укриттям для обігріву, за опитуваннями ОСББ, користуватимуться, за потреби, близько половини мешканців.

Міська рада рекомендує облаштувати такий тепловий пункт у кожному міському укритті. Купити та встановити пічку — це обов'язок компаній, на балансі яких перебуває будинок.

Облаштування укриттів такими пічками - це частина цьогорічної підготовки до опалюваного сезону та можливих непередбачуваних ситуацій із постачанням тепла до будинків. Окрім самих пічок в укритті має бути запас палива до них.

Білий дім анонсував нову військову допомогу для України

США найближчими планують оголосити про надання додаткової військової допомоги Україні. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, інформує Reuters.

"Ми виділили понад 13 мільярдів доларів військової допомоги Збройним силам України і продовжуватимемо це робити. Найближчими днями буде зроблено оголошення про додаткову підтримку в галузі безпеки", – сказав він журналістам.

Армія РФ обстріляла три райони Дніпропетровщини: пошкоджено житлові будинки

Російські війська обстріляли Синельниківський, Криворізький та Нікопольський райони Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Як зазначається у повідомленні, вдень під ворожий обстріл потрапив Синельниківський район. Є пошкодження житлових будинків, людей не зачепило.

У Криворізькому районі армія РФ знову обстріляла Зеленодольську громаду. Пошкоджено приватний будинок та господарчі споруди. Жертв немає.

Також надвечір вдарили по Нікополю і Червоногригорівській громаді. За попередньою інформацією, люди не постраждали, дані щодо руйнувань з’ясовуються.

Обстрілів інших районів області протягом дня не зафіксовано, зазначив Микола Лукашук.

У ПАРЄ засудили спроби показового суду над українськими полоненими

У Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) рішуче засудили будь-які спроби фейкового показового суду над українськими полоненими. Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими (КШППВ).

У ПАРЄ оприлюднили письмову декларацію №751, яка закликає поважати статус військовополонених згідно з міжнародним гуманітарним правом. У документі йдеться, зокрема, про те, що після розстрілу українських військовополонених в Оленівці Росія шукає нові виправдання для своїх військових злочинів.

Підписанти декларації наголошують, що всі військовополонені вважаються захищеними Третьою Женевською конвенцією 1949 року. Норми щодо статусу військовополонених є основними положеннями міжнародного гуманітарного права.

Делегати ПАРЄ обурені матеріалами у деяких ЗМІ з кадрами кліток, у яких начебто утримуватимуть обвинувачених.

Крім представників України, декларацію підписали парламентарі: Азербайджану, Швеції, Литви, Латвії, Естонії, Франції, Польщі та Румунії.

Естонія розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС — МЗС

Оскільки країни Євросоюзу не змогли домовитися про спільну заборону на видачу віз громадянам Росії на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, Естонія спільно з іншими країнами Балтії та Польщею розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС. Про це розповів міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу за підсумками зустрічі в Празі, передає ERR.

На зустрічі в Празі міністри закордонних справ Євросоюзу домовилися призупинити дію Угоди про спрощений візовий режим з Росією, але, за словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, для Естонії це недостатній крок.

"Поки ми не досягли консенсусу на рівні ЄС, як обмежити в'їзд громадян РФ до Євросоюзу, Естонія та інші країни, що мають спільний кордон з Росією і Білоруссю, розглядають можливість встановлення візової заборони на державному рівні або обмеження перетину кордону громадянами Росії з візами ЄС", — сказав Рейнсалу.

Він додав, що варто обмежити можливість громадянам Росії приїжджати і "байдуже користуватися свободами демократичної Європи в той час поки в Україні гинуть невинні люди".

Окупант на Харківщині розповів про вбивство співслуживця

Російський окупант, який перебуває поблизу Ізюма на Харківщині, розповів про проблеми із командирами, алкоголізм серед товаришів по службі та вбивство російського солдата. Перехоплення розмови 30 серпня опублікувало Головне управління розвідки Міноборони.

Загарбник розповідає, що у солдатів виникають проблеми із командирами.

"Сьогодні капітан вранці казав типу: "Ви нам нах** не потрібні". Ситуація з нашим відбулась, я думаю: "Ні*** собі ситуація, бл***, печінку прострелили, людина померла у бруді". Ні*** собі ситуація, один іншого застрелив".

Окупант каже, що солдати вночі сидять без прицілів, у той час, як капітан ходить з трьома. Також російський загарбник розмірковує, що окрім українців, вбивати також потрібно і власних командирів.

Від початку вторгнення через ракетні удари на Львівщині були пошкоджені 86 об'єктів

Від початку вторгнення Росія завдала по території Львівщини 18 ракетних ударів, через це були пошкоджені 86 об’єктів. Частину з них вже відновили. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, серед пошкоджених об’єктів є 36 приватних та 20 багатоквартирних житлових будинків, об’єкти військової та критичної інфраструктури, заклади освіти, готелі, підприємства, медустанова та відділення поліції.

"Станом на сьогодні за гроші місцевих бюджетів та приватних підприємств відновили 30 об’єктів. Найбільш коштовним є відновлення об’єктів критичної інфраструктури. За попередніми підрахунками, на відновлення 5 таких об’єктів в області необхідно понад 360 мільйонів гривень", — розповів Максим Козицький

Ці об’єкти подали для фінансування в межах Програми Офісу президента Fast Recovery.

Росія провалила спроби наступу на Харківщині та Донеччині — Генштаб

Збройні сили Росії намагалися вести наступ на українські позиції на Харківському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, однак зазнали втрат та відійшли. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Зокрема, на Харківському напрямку російські збройні формування із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Дуванка, Соснівка, Руська Лозова, Черкаські Тишки, Циркуни, Старий Салтів, Шестакове, Норцівка та Гусарівка.

"Ворог підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БПЛА. Завдав авіаційних ударів по району Руських Тишків. Здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Прудянки", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку військові РФ обстріляли об’єкти військової та цивільної інфраструктури в районах Бахмута, Соледара, Зайцевого та Кодеми.

"Силами оборони України відбито спроби наступу противника у напрямках населених пунктів Весела Долина, Бахмут, Зайцеве, Майорськ та Кодема", — зазначається в дописі.

На Авдіївському напрямку РФ вела обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Авдіївки, Опитного, Уманського, Первомайського та Старомихайлівки.

"Ворог здійснив невдалу спробу наступу у напрямках населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Красногорівка та Мар’їнка, зазнав втрат і відійшов", — зауважили в Генштабі.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли позицій українських військ в районах населених пунктів Новомихайлівка, Пречистівка і Велика Новосілка.

"Ворог спробував покращити тактичне положення у районі Побєди, успіху не мав", — розповіли у ГШ.

На Росію чекає "снарядний голод" — The Insider

До кінця поточного року російські збройні формування, які беруть участь у війні в Україні, можуть зіткнутися із катастрофічною нестачею артилерійських боєприпасів, керованих ракет та інших видів озброєнь. Про це повідомляє видання The Insider.

"Пів року війни для Росії призвели не тільки до колосальних непоправних втрат у живій силі, а й до величезної витрати озброєнь та військової техніки: керованих ракет вже дуже мало, снаряди для артилерії та бронетехніка вичерпаються до кінця року", — йдеться у повідомленні.

Арсенал РФ ґрунтовно зменшився за результатами двох чеченських війн, війни у Грузії, військової кампанії в Україні у 2014–2015 роках, а також кампанії в Сирії. Водночас журналісти наголошують, що темпи витрат снарядів під час війн у Чечні були значно нижчими ніж нині в Україні.

"За пів року агресії проти України Росія мала витратити не менше 7 мільйонів снарядів, без урахування втрат прифронтових складів внаслідок українських ударів. Іншими словами, за збереження інтенсивності війни на нинішньому рівні, Москва вже до кінця 2022 року зіткнеться зі справжнім снарядним голодом і з метою економії змушена буде скорочувати використання артилерії", — зазначається в дописі.

Волонтери передали для військових 30 багі

Українські волонтери передали на потреби Збройних Сил України три десятки багі "VOLS". Про це повідомляє "Мілітарний".

Як зазначається на порталі, нещодавно волонтери передали 30-й легкий автомобіль для українських військових, який отримав назву "Рибачок".

Спеціальний мобільний транспортний засіб високої прохідності "VOLS" створений українським підприємцем Володимиром Садиком. Волонтер почав створювати машини для задоволення потреб Збройних сил України у 2022 році.

У Росії анонсували вихід підручника з "класичної української мови". В Україні відреагували

У Росії готують підручник з "класичної української мови" для навчання у школах на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. В Україні такий крок вважають проміжною ланкою "знищення української мови на окупованих територіях". Вихід підручника анонсував керівник Мінпросвіти Росії Сергій Кравцов на нараді президента Російської Федерації Володимира Путіна з урядом. У школах так званих "ДНР" та "ЛНР", учні продовжать вивчати українську мову "як рідну або у вигляді факультативу".

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в коментарі Суспільному припустив, що російський підручник з "класичної української мови" буде таким, як і підручник української мови в радянські часи.

"Вони будуть точно такими ж, як і підручники з української мови в радянські часи, де не було української мови, а була російська термінологія з деякими вкрапленнями відцензурованих українських текстів та вправ, які будуть максимально зближувати російську та українську мови. Це проміжна ланка знищення української мови на окупованих територіях", — розповів мовний омбудсмен.

До кінця 2022 року в Росії спостерігатиметься гострий дефіцит снарядів, артилерії та бронетехніки — ЗМІ

Згідно з аналізом The Insider, за пів року агресії проти України Росія мала витратити не менше 7 млн ​​снарядів, без урахування втрат прифронтових складів внаслідок українських ударів.

"При збереженні інтенсивності війни на нинішньому рівні Москва вже до кінця 2022 року зіткнеться зі справжнім снарядним голодом і з метою економії змушена буде скорочувати використання артилерії", — йдеться в тексті.

До кінця 2022 року зношування артилерії саме собою призведе до різкого зниження її ефективності. Таким чином, очікуваний снарядний голод має збігтися з наростаючим дефіцитом артилерійських знарядь.

При цьому, як пише The Insider, "справи йдуть зовсім не гладко" і у виробництві артилерії та боєприпасів.

"Будучи відрізаними від поставок західного обладнання, запчастин і матеріалів і одночасно обмеженими за людським капіталом та продуктивністю праці, російські виробники артилерії та боєприпасів неминуче зіткнуться в найближчій перспективі не стільки зі стагнацією, скільки зі скороченням виробництва", - йдеться в тексті.

Учні, які перебувають на окупованій території, можуть навчатись у будь-якій школі України дистанційно — МОН

Діти з окупованих територій можуть записатися в будь-яку школу України. Органи управління освіти в громадах можуть визначати школи, які будуть працювати виключно дистанційно, зокрема і з учнями на окупованих територіях. Про це Суспільному сказав начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

"Щодо зарахування і документів. Позиція однозначна — щоб вчитися не потрібні ніякі документи, якщо їх немає. Тому що Україна є учасником Конвенції про права дитини і там чітко написано, що діти повинні вчитися незалежно ні від чого. Відсутність будь-якого документа не може слугувати для відмови в зарахування в заклад. Наприклад, у нас багато дітей не мають свідоцтва про народження, це ж абсолютно не значить, що вони не повинні вчитися. Або не мають табеля за попередній рік. Це теж не може бути перешкодою для зарахування в заклади. Цьому мають сприяти органи управління освіти та самі заклади", — говорить Кононенко.

З першого вересня в Україні буде функціонувати приблизно 12900 шкіл. 3539 працюватимуть очно, 3867 — в змішаному режимі і 5497 — в дистанційному. Водночас на сайті МОН є перелік приватних шкіл, які надають послуги виключно дистанційно.

На Донеччині прикордонники знищили склад зброї російських окупантів

У Донецькій області прикордонники виявили та знищили склад боєприпасів російських окупантів. Про це повідомляє Держана прикордонна служба України.

"Повітряна розвідка прикордонників склад зброї та боєприпасів. Окупанти облаштували її у будівлі в одному з тимчасово окупованих населених пунктів неподалік Словʼянська", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що склад було уражено зі станкового протитанкового гранатомета. Щонайменше четверо окупантів ліквідовано, боєкомплект знищено.

Швеція готує новий пакет допомоги для України

Швеція підготувала для України сьомий пакет військової допомоги. Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде зазначила, що ЗСУ отримають партію боєприпасів для артилерії. Вартість снарядів 500 млн шведських крон (близько 50 млн євро).

За словами Лінде, це не останній пакет військової підтримки для України. Наразі шведське управління з питань військового забезпечення (FMV) та Збройні сили вивчають можливості для передачі Україні важкого озброєння та засобів ППО — артилерійські установки Archer та переносні зенітно-ракетні комплекси RBS70.

ЄС повністю призупинив угоду про спрощений візовий режим з Росією

Європейський союз повністю призупинив угоду про спрощений візовий режим з Росією, заявив верховний представник ЄС Боррель під час пресконференції в Празі.

"Це значно зменшить кількість нових віз, виданих країнами-членами ЄС, отримати їх буде складніше, процес буде довшим, і, як наслідок, кількість нових відвідувачів буде суттєво зменшена", — пояснив Боррель.

СБУ зібрала докази про воєнні злочини на Київщині ще проти трьох росіян

Служба безпеки України зібрали докази ще проти трьох російських військовослужбовців за воєнні злочини на Київщині під час тимчасової окупації. Про це повідомили у СБУ.

За даними правоохоронців, підполковник Андрій Марушкін з 1 по 30 березня 2022 року віддавав накази обстрілювати артилерією населені пункти та цивільні об'єкти. Через злочинні накази командира 15-ї окремої гвардійської мотострілкової Олександрійської бригади значно зруйнована інфраструктура, а деякі мирні жителі загинули.

Постраждали 6 сіл Броварського району Київської області – Лук’янівка, Першотравневе, Гоголів, Світильня, Богданівка, Шевченкове. А також 3 села Ніжинського району Чернігівської області – Нова Басань, Стара Басань, Новий Биків.

Підполковнику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу – ведення агресивної війни, а також за ч.2 ст. 28 – вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою.

Двоє інших – російські контрактники Олексій Токмаков та Олексій Крошкін. Свідки розповіли, що 11 березня Токмаков віддав наказ вбити мешканця Гостомеля через відмову допомагати окупантам розвантажувати боєприпаси. Крошкін виконав наказ та застрелив мирного жителя.

Співробітники СБУ також встановили місця дислокації керівних штабів двох окремих військових підрозділів, які окупували Гостомель, і вилучили списки особового складу "елітного" підрозділу поліції Росгвардії.

У Херсоні вже вп'яте від ранку лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ЄС призупинить дію угоди з Росією, яка полегшує видачу віз, але повної заборони не буде — Сійярто

Європейський союз призупинить дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз. Однак про повну заборону на видачу документів не йдеться, оскільки з цього питання немає одностайності серед країн. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у відеозверненні.

Він додав, що завив, що Угорщина була серед тих держав, які виступали проти повної заборони на видачу віз росіянам.

Після того, як рішення ЄС вступить в силу, вартість шенгенських віз для росіян зросте з 35 до 80 євро. Окрім того збільшиться термін розгляду заяв на візу.

Переговори щодо заборони на в'їзд для росіян відбувались 30-31 серпня у Празі і проходили на рівні голів МЗС. Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.

Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.

Від 24 лютого, на території Криму незаконно затримано понад 130 людей — представниця президента

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, на території Кримського півострова незаконно затримано понад 130 людей, які відкрито виступають проти війни, підтримують Україну та чинять спротив Росії.

Про це повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева під час брифінгу 31 серпня.

За її словами, на території окупованого Криму, активно діє рух опору "Жовта стрічка".

"Небайдужі активісти формують захищені канали зв’язку, організовують підпільні рухи, палять машини окупантів, кидають запальні суміші в адмінбудівлі та військкомати, де проводиться прихована мобілізація", — розповіла Ташева.

Вона додала, що до активістів долучаються й звичайні мешканці міст і сіл окупованого Криму: "які публічно слухають українську музику та державний гімн України не приховуючи свою позицію, записують відеопривітання до Дня нашої Незалежності, відмовляються обслуговувати російських військових".

Місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя

В "Енергоатомі" повідомили, що 31 серпня 2022 року близько 15:00 місія Міжнародного агентства з ядерної енергії прибула до Запоріжжя.

З вересня у Києві заклади громадського харчування працюватимуть по новому: що зміниться

За рішенням Ради оборони Києва з 1 вересня заклади громадського харчування зможуть працювати не пізніше, ніж до 22:00

В КМДА нагадують, що о 23:00 в столиці починає діяти комендантська година, якої треба дотримуватися неухильно, аби не створювати конфліктні ситуації із правоохоронцями та силами оборони і не наражати на небезпеку себе та інших жителів.

ЗСУ тримають під вогневим контролем Каховський і Антонівський автомобільний мости — ОК "Південь"

Станом на 12.00 31 серпня ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали ударів по двох пунктах управління, двох складах із боєприпасами, радіолокаційній станції та по районах зосередження ворожої артилерії.

Як повідомляє Оперативне командування "Південь", закріплено вогневий контроль над Каховським і Антонівським автомобільним мостами.

"Підтверджені втрати ворога становлять 15 рашистів, три танки Т-72, зенітно-ракетний комплекс “ТОР”, ударно-розвідувальний безпілотник “Форпост”, шість одиниць авто- і бронетехніки та два склади боєприпасів", — повідомили у пресслужбі командування.

У Херсоні чутно звуки потужних вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Військові РФ обстріляли Київський район в Харкові — мер

Міський голова Ігор Терехов повідомив, внаслідок обстрілів сталася пожежа на одному з підприємств, інформація щодо постраждалих уточнюється.

Глава МЗС Кулеба зустрівся з міністеркою закордонних справ Німеччини Бербок. Про що говорили

Сьогодні 31 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся у Празі зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок: сторони зокрема обговорили восьмий пакет санкцій ЄС, візові обмеження для росіян та подальші постачання зброї для України.

Про це очільник українського МЗС повідомив у Twitter.

"Російський енергетичний шантаж є частиною її війни з Європою, і на нього необхідно відповісти сильною та єдиною європейською відповіддю", — написав також Кулеба.

Водночас Бербок, як передає кореспондент Суспільного, за підсумками зустрічі заявила, що зараз Європі в першу чергу потрібна солідарність в питаннях енергетики.

Українські прикордонники в Донецькій області знищили склад окупантів

В Донецькій області аеророзвідка прикордонників виявила склад зброї та боєприпасів російських військових. У Держприкордонслужбі повідомили, що окупанти облаштувалися у будівлі неподалік Словʼянська.

"По виявленій цілі військові відкрили вогонь зі станкового протитанкового гранатомета. В результаті щонайменше четверо окупантів ліквідовано, боєкомплект знищено", — зазначили в ДПСУ.

РФ планує укріпити оборону Криму “москвичами”, “пітерцями” та строковиками — ГУР

Військові комісаріати навіть московської та ленінградської областей отримали вказівки стосовно масового призову на військову службу місцевих жителів: “москвичами” та “пітерцями” будуть комплектуватися військові частини в Криму. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Зазначається, що командувач Південного військового округу генерал армії Олександр Дворніков також ухвалив рішення відправити в Крим 1200 військовослужбовців строкової служби.

При цьому, за даними ГУР, цим військовослужбовцям не пропонують підписувати контракт, оскільки на території ТОТ АР Крим бойові дії поки що не проводяться.

"1200 військовослужбовців строкової служби будуть служити та помирати під ударами українських військ та від рук “партизанів” за зарплату строковика, а це близько 5 тис. рублів", — кажуть у розвідці.

Економія державних російських коштів також відбудеться і шляхом невиплати компенсації у разі загибелі військовослужбовців, адже участь строковиків у бойових діях РФ заперечує.

У тимчасово окупованому Бердянську стався вибух біля штабу колаборантів

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що в окупованому Бердянську стався вибух біля штабу колаборантської організації "Мы вместе с Россией".

"Окупований Бердянськ. Біля штабу колаборантської організації "Мы вместе с Россией", яка активно бере участь в підготовці до псевдо референдуму сьогодні зранку щось вибухнуло. Інформації про постраждалих немає. Схоже хтось невдало викинув недопалок", — повідомили у пресслужбі.

Кулеба запропонував "нове життя" російським військовим, які здадуться

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запропонував запустити спеціальну програму для російських військових, які не хочуть більше воювати в Україні і готові здатися ЗСУ. Його слова цитує Reuters.

"Рятуйся та забирайся геть. Склади зброю, здайся українським силам і отримай можливість почати нове життя", — звернувся Кулеба до російських армійців.

За словами очільника українського МЗС, дана пропозиція варта того, адже "якщо навіть один російський військовий складе зброю і вирішить піти, це означає врятовані українські життя і наближення миру".

Про яке саме "нове життя" йдеться Кулеба наразі не уточнив.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав російських військових "тікати" і повертатися до себе додому в Росію, якщо вони хочуть вижити.

""Якщо ви боїтеся повертатись до себе додому в Росію – що ж, хай такі окупанти здаються в полон, і ми гарантуємо їм виконання всіх норм Женевських конвенцій", — додав він, звертаючись до росіян.

У Києві та низці областей — повітряна тривога.

Карта повітряних тривог
Карта повітряних тривог, 31 серпня, 11:48

Армія РФ обстрілює Енергодар напередодні візиту МАГАТЕ

Російські військові 31 серпня завдали нових ударів по Енергодару, внаслідок чого була пошкоджена будівля Енергодарської міської ради, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Мета цього дійства — створити відповідну картину для комісії МАГАТЕ та сформувати пул місцевих жителів, які під камери ЗМІ повідомлять комісії про обстріли міста з нашого боку водосховища", — написав Євтушенко.

Він додав, що ситуація з провокаціями небезпечна і закликав місцевих жителів бути уважними та за можливості не знаходитися на відкритих майданчиках.

Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що внаслідок обстрілу постраждала будівля міської ради, в якій вибиті вікна та пошкоджений фасад. Водночас віе не уточнив, що саме сталося.

У Німеччині невідомі підпалили дитсадок і будинок біженців з України

30 серпня у німецькому Лейпцигу невідомі злочинці намагалися підпалити дитячий садок для дітей біженців з України, постраждалих немає. За кілька днів до того, 26 серпня, мав місце підпал будинку біженців у тому ж районі міста. Про це повідомляє Bild.

"Через просторову близькість ми не виключаємо, що між двома інцидентами існує зв’язок", — заявив прессекретар держуправління кримінальної поліції Німеччини Том Бернхардт.

Слідчі наразі підозрюють, що ці напади сталися з політичних мотивів, тому до розслідування долучили оперативну групу, що займається справами про тероризм і правий екстремізм.

В Україні зареєстрували понад 45,5 тис. злочинів Росії — ОГП

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські правоохоронці зареєстрували 45 547 злочинів РФ.

За даними Офісу генерального прокурора, станом на 31 серпня 2022 року зареєстровано 31 059 злочинів, із них 29877 — щодо порушення законів та звичаїв війни, 73 — щодо планування, підготовки або розв'язання та ведення агресивної війни, 30 — щодо пропаганди війни, 1079 — інші.

Також зареєстровано 14 488 злочини проти національної безпеки, із них 10074 — щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 1631 — щодо державної зради, 2070 — щодо колабораційної діяльності, 150 — щодо пособництва державі-агресору, 64 — щодо диверсії, 499 — інші.

На Луганщині російські окупанти зруйнували понад 160 закладів освіти – Гайдай

Від початку повномасштабного вторгнення російські окупанти на Луганщині зруйнували понад 16 закладів освіти, 19 з них відновити неможливо. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

За його інформацією, відновлення зруйнованих будівель потребує великих коштів, яких в окупантів немає.

"Сумнозвісним прикладом є Сєвєродонецьк, де до початку збройної агресії РФ працювали 20 шкіл, більшість з яких була заповнена, як то кажуть, під зав’язку. Росіяни відкривають лише чотири, на більше – відсутні кошти для відбудови розбитих закладів освіти", — повідомив він.

З 24 лютого на Луганщині окупанти зруйнували:

  • 54 заклади дошкільної освіти (п'ять зруйновані повністю);
  • 85 закладів загальної середньої освіти (вісім зруйновані повністю);
  • шість закладів позашкільної освіти (один зруйнований повністю);
  • 14 закладів професійної (професійно-технічної) освіти (два зруйновані повністю);
  • чотири заклади фахової передвищої освіти (три зруйновані повністю);
  • два заклади вищої освіти.

Одна з російських ракет, яку випустили по Харкову вночі 31 серпня, вибухнула на території РФ — Синєгубов

Російська армія в ніч проти 31 серпня випустила в напрямку Харкова три ракети. Одна з них вибухнула на території держави-агресора, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Одна вибухнула на території РФ, ще одна — у повітрі над територією Шевченківського району Харкова. Остання ракета влучила поряд з закладом освіти в Київському районі", — повідомив він.

Місія МАГАТЕ планує затриматися на ЗАЕС на кілька днів — Гроссі

Місія МАГАТЕ пробуде на Запорізькій АЕС кілька днів.

"Ми нарешті рухаємося після пів року напружених зусиль. МАГАТЕ переїжджає на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, у нас там є дуже важливе завдання, яке потрібно виконати, оцінити реальну ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки ми можемо. Я справді дуже усвідомлюю актуальність цього моменту. Але ми готові, МАГАТЕ готове. Отже, про нас повідомлять після місії. Ми збираємося провести там кілька днів", — сказав директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час пресконференції у Києві.

Він наголосив, що "ці операції дуже складні".

"Ми йдемо в зону бойових дій, ми йдемо на окуповану територію. І для цього потрібні чіткі гарантії не тільки з боку Російської Федерації, а й з боку Республіки Україна, і ми змогли забезпечити це", — додав Гроссі.

Директор МАГАТЕ також зазначив, що це буде вперше, коли місія зайде у зону бойових дій. Крім цього він повідомив, що МАГАТЕ плануєте ви створити постійне представництво на ЗАЕС.

ЗСУ за добу ліквідували близько 350 окупантів та 20 танків — Генштаб

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну і станом на 31 серпня Росія втратила близько 47 900 військових. За даними Генштабу, за добу Збройні сили України ліквідували тако:

  • танків ‒ 1974 (+20) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4312 (+18) од,
  • артилерійських систем – 1091 (+12) од,
  • РСЗВ — 285 (+3) од,
  • засоби ППО — 152 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 849 (+2),
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3236 (+19) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Курахівському напрямках.

Делегація МАГАТЕ з Києва вирушила на Запорізьку АЕС

В "Енергоатомі" повідомили, що вранці 31 серпня 2022 року місія МАГАТЕ вирушила до Запорізької атомної електростанції.

На Миколаївщині внаслідок обстрілів армією РФ пошкоджено та знищено понад 10 тисяч цивільних об’єктів

Станом на 31 серпня від початку повномасштабної війни, з 24 лютого, російські війська пошкодили або повністю знищили 10 116 цивільних об’єктів на Миколаївщині.

Такі дані наводить Миколаївська обласна військова адміністрація.

Серед пошкоджених та знищених об’єктів за час повномасштабної війни 6 536 житлових будинків, 67 медичних закладів, 332 навчальні заклади, 149 закладів культури, 122 об’єктів промислових підприємств, 854 об’єкти газопостачання, 596 об’єктів електропостачання, 28 об’єктів водопостачання, 94 об’єкти теплопостачання, а також ще 1 338 інших невійськових об’єктів.

В області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни. Без газопостачання, за інформацією ОВА, залишаються 6 355 споживачів.

Станом на 31 серпня у 93-х населених пунктах, з них — у чотирьох частково, Миколаївського та Баштанського районів відсутнє електро- та водопостачання, а також водовідведення.

Окупанти вночі обстріляли Краматорськ, є поранені

Вночі з 30 на 31 серпня російські окупанти обстріляли Краматорськ. Серед мирних жителів є поранені. Про це повідомив очільник міської військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко.

"Нічний удар по центральній частині Краматорська. Пошкоджено багатоповерхівки, є поранені. Продовжуємо з’ясовувати наслідки чергового терору", — повідомив він.

На півдні ЗСУ подекуди відсунули лінію фронту — британська розвідка

В ході контрнаступу на півдні українські війська подекуди відсунули лінію фронту на деяку відстань, використовуючи відносно слабку російську оборону. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланям на дані британської розвідки.

Українські бронетанкові війська з понеділка, 29 серпня, продовжують наступ на Південне угруповання військ Росії на кількох напрямках на півдні країни, зазначили в розвідці.

Згідно зі своєю доктриною, Росія, ймовірно, тепер спробує закрити прогалини у своїй лінії оборони, використовуючи заздалегідь призначені мобільні резервні підрозділи. Сюди, ймовірно, увійдуть деякі зі Східного угруповання військ, прогнозують британські розвідники.

За даними розвідки, Росія продовжує активізувати спроби створення нових підкріплень для війни в Україні. Добровольчі батальйони нового 3-го армійського корпусу покинули свою базу під Москвою до 24 серпня. Є висока ймовірність їхнього подальшого розгортання в Україні, зазначили у британській розвідці.

Оперативна ефективність цих підрозділів, за даними розвідки, невідома. 3-му армійському корпусу, ймовірно, не вистачає особового складу, і ці війська мали обмежену підготовку.

Ювенальні прокурори: 379 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більше ніж 1114 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 31 серпня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 379. Не зазнали змін і дані щодо поранених — понад 735. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 202, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновані повністю.

Зранку у Бєлгороді працювало ППО — Гладков

В РФ зранку в Бєлгороді спрацювало ППО. Про це повідомив очільник Бєлгородської області В’ячеслав Гладков.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули ще четверо людей — ОВА

На Донеччині 30 серпня від обстрілів російських окупантів загинули четверо людей, ще двоє отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Двоє людей загинули у Кліщіївці, одна людина — у Бахмуті та одна — у Корсунівці.

Від початку повномасштабного вторгнення на Донеччині загинула 781 людина, поранення отримали 1986 людей.

Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі неможливо.

"Газпром" почав зупиняти прокачування газу "Північним потоком"

"Газпром" почав зупиняти прокачування газу "Північним потоком". Про це пише РБК.

Компанія почала планові профілактичні роботи на єдиному робочому газоперекачувальному агрегаті, що залишився. Якщо несправностей не знайдуть, його знову запустять 3 вересня

Прокачування газу трубопроводом "Північний потік" почало скорочуватися через проведення планових профілактичних робіт на компресорній станції "Портова", випливає з даних оператора газопроводу Nord Stream AG.

Росія створює умови для примусової культурної асиміляції переміщених українців у Росії — ISW

Росія створює умови для примусової культурної асиміляції переміщених українців у РФ, щоб стерти їхню українську культурну ідентичність. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Про створення так званих “адаптаційних центрів” для “мігрантів”, які проживають у Росії, 29 серпня говорив із президентом РФ Володимиром Путіним голова російського Федерального агентства у справах національностей Ігор Барінов, ззначили аналітики.

Барінов заявив, що з дозволу та підтримки Путіна Федеральне агентство працює над програмами в невизначених пілотних регіонах, щоб переконатися, що “мігранти” до Росії знають та поважають російські традиції, звичаї та закони. Це, за його словами, потрібно, щоб запобігти “соціальній ізоляції” “мігрантів” у Росії.

Барінов стверджував, що існує ризик утворення анклавів етнічними меншинами в Росії, що призведе до загострення етнічної злочинності в Росії. Він додав, що так звані “центри адаптації” будуть ефективним інструментом для підтримки стабільності мігрантських спільнот.

За даними ISW, російське видання “Вот Так” поширило заяви російського експерта з питань міграції Олександра Верховського, що такі програми мають структуруватися як щось середнє між таборами для біженців і центрами професійної підготовки мігрантів.

Верховський також зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого в Росію в’їхало понад 3,5 мільйона переселенців з України.

Багато переміщених українців у Росії не перебувають у Росії добровільно, і російський уряд примусово перевів щонайменше 1000 дітей із Маріуполя до Росії, йдеться у звіті ISW.

Примусове переміщення дітей однієї групи до іншої “з наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу” є порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, зазначили аналітики.

Дніпропетровщина: внаслідок обстрілу військами РФ Нікопольського району поранена 57-річна жінка

У ніч на 31 серпня російська армія з "Градів" та важкої артилерії чотири рази обстріляла Нікопольський район. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Двічі ударили по самому Нікополю. Поранена 57-річна жінка, вона у лікарні. Її стан медики оцінюють як середньої тяжкості", — написав він.

Внаслідок обстрілу у місті пошкоджені 12 багатоповерхівок, кілька магазинів й аптек, коледж, дитячо-юнацька спортивна школа та культурно-спортивний комплекс.

У Мирівській громаді, за словами голови ДніпроОВА, жертв та поранених немає.

Український контрнаступ спонукає РФ до передислокації та зміни пріоритетів на всьому театрі дій — ISW

Український контрнаступ, ймовірно, спонукає Росію до передислокації та зміни пріоритетів на всьому театрі дій. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Генштаб України повідомив, що російські війська посилюють угруповання сил, що діють на захід від Донецька, підрозділами Центрального військового округу, йдеться в аналітичному звіті. Раніше в ISW встановили, що підрозділи ЦВО під командуванням командувача ЦВО генерал-полковника Олександра Лапіна діяли в районі Лисичанськ-Сіверськ і нещодавно завершили оперативну паузу в середині серпня.

Переміщення підрозділів ЦВО до району Донецька також свідчить про те, що російські війська віддають перевагу просуванню до Сіверська на користь спроб утримати темп навколо міста Донецьк, зазначили аналітики.

Раніше ISW повідомляв, що російські наступи навколо Авдіївки та західного району Донецька фактично досягли кульмінації після обмежених проривів росіян навколо вентиляційного стовбура шахти “Бутівка”.

"Не розірвалися": у двох районах Харкова після обстрілу 30 серпня розкидані російські снаряди

Після російського обстрілу Харкова 30 серпня в Новобаварському та Холодногірському районах міста залишилися касети від боєприпасів, що не розірвалися.

Про це вранці 31 серпня повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

"Жителів Новобаварського та Холодногірського районів прошу бути вкрай обережними. Після вчорашнього обстрілу міста там багато касет, що не розірвалися, від боєприпасів. Не наближайтесь до незнайомих предметів", — звернувся мер до жителів міста.

РФ не полишає спроб вийти на адмінкордон Донецької області — Генштаб

По лінії фронту тривають обстріли. На Донбасі запеклі бої точаться на Бахмутському та Авдіївському напрямках, в районах Кодеми, Зайцевого, Пісків, Первомайського та Мар’їнки. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 31 серпня.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. На останньому військові РФ здійснили мінометні та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Дмитрівка і Кіндратівка Сумської області.

На Харківському напрямку військо РФ обстріляло зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дуванка, Клинове, Соснівка, Дементіївка, Руська Лозова, Руські та Черкаські Тишки, Великі Проходи, Циркуни, Петрівка, Старий Салтів, Перемога, Шестакове, Байрак, Норцівка та Шевелівка.

На Донецькому напрямку армія РФ не полишає спроб вийти на адмінкордон Донецької області. На сьогодні запеклі бої тривають на Бахмутському та Авдіївському напрямках, в районах Кодеми, Зайцевого, Пісків, Первомайського та Мар’їнки.

На Слов’янському напрямку підрозділи російського війська продовжували обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню біля Долини, Краснопілля, Богородичного та Вірнопілля. Авіація РФ завдала удару неподалік Вірнопілля.

На Краматорському напрямку армія РФ обстріляла з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Веселе, Берестове, Богородичне, Тетянівка, Закітне, Мала Піскунівка, Григорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Івано-Дар’ївка. Ударів авіації війська РФ зазнали території неподалік Спірного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку зафіксовані обстріли із артилерії різних типів біля Бахмута, Бахмутського, Соледара, Яковлівки, Зайцевого, Майорська та Кодеми. Наступальними діями росіяни намагалися просунутися у напрямках Бахмута, Веселої Долини та Зайцевого, успіху не мали, відійшли. Намагалися встановити контроль над населеним пунктом Кодема, тривають бої.

На Авдіївському напрямку військо РФ обстріляло з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії райони Авдіївки, Опитного, Уманського, Первомайського, Старомихайлівки та Нью-Йорка. Наступальними діями намагалося покращити тактичне положення у напрямках Красногорівки та Мар’їнки, зазнало втрат і відступило.

На Новопавлівському напрямку росіяни обстріляли райони Новомихайлівки, Парасковіївки, Пречистівки, Золотої Ниви, Великої Новосілки та Благодатного.

На Запорізькому напрямку, використовуючи танки, реактивну та ствольну артилерію, військові РФ здійснили обстріли вздовж лінії зіткнення. Армія РФ перегруповує частини і підрозділи 3-го армійського корпусу на тимчасово зайнятій території Запорізької області, щоб відновити наступ.

На Південнобузькому напрямку військові РФ продовжили обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Олександрівка, Любомирівка, Новомиколаївка, Лупареве, Червоний Яр Новогригорівка, Степове, Первомайське, Киселівка, Партизанське, Квітневе, Червона Долина, Кобзарці, Тернівка, Андріївка, Осокорівка, Ольгине, Іванівка, Трудолюбівка, Добрянка, Потьомкине, Князівка та Тополине. Ударів авіації зазнали район Андріївки та урочище Плотницьке.

Корабельне угруповання РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує виконувати завдання розвідки та блокувати цивільне судноплавство. Продовжує зберігатися загроза ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України.

Військо РФ зазнає значних втрат у живій силі, повідомили у Генштабі.

Президент України відзначив державними нагородами українських військових

Президент України відзначив державними нагородами українських військових — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

Колона автомобілів МАГАТЕ вирушила до Запорізької АЕС — ЗМІ

Автомобільний конвой Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушив у середу, 31 серпня, вранці з Києва до Запорізької АЕС. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свідка з місця події.

Залишається незрозумілим, коли місія МАГАТЕ планує досягти найбільшої в Європі атомної станції, яка зараз контролюється російськими військами, йдеться у повідомленні.

За добу на півдні росіяни втратили 1️1️7️ військових — ОК "Південь"

На південному фронті армія РФ здебільшого деморалізована, однак продовжує чинити опір. Продовжується знищення російських логістичних шляхів, резервів та пунктів управління. Про це інформує оперативне командування “Південь”.

Протягом бойового дня українські ракетно-артилерійські підрозділи ударили по 4️ пунктах управління російських військ та по 4️ транспортних артеріях – Каховському, Дар’ївському та двох Антонівських мостах. Ступінь пошкодження максимально обмежує їх використання.

Українська авіація відпрацювала 1️6️ ударів по опорних пунктах, складах боєприпасів та районах зосередження живої сили, озброєння та техніки окупантів.

За добу на півдні росіяни втратили 1️1️7️ військових, понад 3️0️ одиниць техніки: 9️ танків Т-72, 3️ реактивних системи залпового вогню “Град”, самохідну гармату “Гіацинт-С”, самохідну гаубицю “Мста-С”, 1️8️ одиниць авто-бронетехніки та 4️ склади боєприпасів в Баштанському, Бериславському, Каховському та Херсонському районах.

Корабельне угруповання флоту РФ в Чорному морі перебуває без змін — ОК "Південь"

Корабельне угруповання флоту РФ в Чорному морі перебуває без змін складу, задач та загроз продовжує укриватися від шторму та ймовірного ураження вздовж кримського узбережжя. Про це інформує оперативне командування “Південь”.

Загрози ракетних ударів і артилерійських обстрілів у відповідно досяжних районах залишаються актуальними.

Вночі росіяни обстріляли Харків, попередньо, дві людини постраждали — ОВА

За попередньою інформацією, дві людини постраждали внаслідок нічного обстрілу Київського району Харкова, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Приліт у Київському районі, у центрі міста. Фактично пряме потрапляння до житлового будинку. Пожежа. Є інформація про постраждалих", — написав раніше міський голова Ігор Терехов.

У Херсоні біля 5 ранку було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Горбачов помер

Помер Михайло Горбачов — перший і останній президент СРСР, повідомляє російське видання ТАСС. Зазначається, що Горбачов помер на 92-му році життя після тяжкої та тривалої хвороби.

Дивіться і читайте також: Колапс. Як українці зруйнували імперію зла

У мерії Запоріжжя підтвердили інформацію про вибухи — працювала ППО.

Вибухи у Харкові, загроза артобстрілу у Харкові та Харківській територіальній громаді, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Окупанти в Херсоні встановили банери з фотографіями українських дітей у вишиванках та написом – "Херсон – навіки з Росією"

У Херсоні так звана "влада" встановила банери з фотографіями українських дітей у вишиванках та написом – "Херсон – навіки з Росією". Фотографиня з Київщини Ганна Пасічник впізнала свої роботи на цих банерах. Дівчина розповіла Суспільному, що вона два роки завантажує світлини на фотостоки, де за символічну ціну їх можуть придбати усі охочі. Але, щоб їх могли використати в таких цілях ніколи б не подумала, говорить Ганна.

В Україні новий навчальний рік почнуть приблизно 12 900 шкіл

В Україні новий навчальний рік почнуть приблизно 12 900 шкіл. З них 3 539 закладів готові і розпочнуть очну роботу, повідомив Суспільному Юрій Кононенко, начальник Головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН. Ще 3 867 шкіл будуть працювати в змішаному режимі, тобто будуть використовувати як очну форму, так і дистанційне навчання. І повністю дистанційно планують працювати 5 497 закладів. Тобто понад 57% працюватимуть очно або в змішаному режимі.

У Херсоні та Бериславі Херсонської області лунали вибухи

У Херсоні та Бериславі Херсонської області ввечері 30 серпня лунали вибухи. У місцевих пабліках з'явилися фото з вибухами поблизу Антонівського моста та колонії №90 у Херсоні, а також поблизу Бериславського військкомату. Голова Бериславської військової адміністрації Володимир Літвінов у коментарі Суспільному сказав, що в Бериславі ЗСУ влучили поблизу міської ради.

"Трохи нижче є гаражі, і це територія міської ради. Військкомат знаходиться ще нижче. Зв'язку з Бериславом у мене немає, але по фотографії я бачу, що горить територія гаражів, яка розташована на території міськради", – зазначив він.

На початок