Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ

Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ

Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ
. Фото: Офіс Президента

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула до Києва. Вони планують відвідати Запорізьку АЕС. Напередодні МАГАТЕ зустрілось із президентом Володимиром Зеленським. У розмові з ними президент сказав, що разом зі службами сподівається, що місія дістанеться станції по безпекових коридорах і зробить максимально усе, аби уникнути загрози світового масштабу.

Місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях:

  • фізичний захист;
  • ядерна безпека;
  • гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Водночас на сайті організації уточнюється, що МАГАТЕ оцінить фізичні пошкодження об’єктів, визначить працездатність основних і резервних систем охорони та безпеки, а також оцінить умови роботи персоналу диспетчерської.

Водночас місія вживатиме термінових заходів з забезпечення гарантій, щоб ядерний матеріал використовувався лише в мирних цілях.

Що сталося на ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Наразі власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Раніше регулятори попереджали, що втрата усіх джерел електроживлення може призвести "фукусімського сценарію".

Дивіться також: Чи можна вимкнути Запорізьку АЕС. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Раніше в Державній інспекції ядерного регулювання України попереджали, що зупинка усіх енергоблоків ЗАЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки й виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

В Енергоатомі розповіли, які території накриє радіаційна хмара в разі аварії на ЗАЕС

На початок