У Раді збирають підписи за призначення "слуги народу" Костіна генпрокурором

У Раді збирають підписи за призначення "слуги народу" Костіна генпрокурором

Доповнено
У Раді збирають підписи за призначення "слуги народу" Костіна генпрокурором
. Генеральний прокурор України Андрій Костін. Фото: УНІАН

У Верховній раді почали збирати підписи за призначення Генеральним прокурором Андрія Костіна, депутата "Слуги народу", керівника комітету Ради з питань правової політики.

Про це повідомив нардеп "Голосу" Ярослав Юрчишин.

"В принципі ця процедура не потрібна для внесення подання президента, але створює враження що депутати більшості на щось впливають", — додав він.

Заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук у коментарі Суспільному підтвердила, що кандидатуру Костіна обговорювали сьогодні на засіданні фракції.

"І ми його звичайно підтримаємо. Тому можемо очікувати найближчі дні винесення (кандидатури), це подання має бути від президента України, але якщо таке подання з'явиться, то фракція безумовно підтримає його. Ми обговорювали тільки його кандидатуру. Це фаховий правник, голова профільного комітету з питань правової політики, зараз дуже важливий міжнародний напрямок, і він уже в такому контакті з нашими партнерами перебуває уже давно", — додала Кравчук.

Відповідно до Конституції генпрокурор призначається на посаду та звільняється з посади президентом за згодою Верховної ради (пункт 25 частини першої статті 85, пункт 11 частини першої статті 106, частина третя статті 131-1 Конституції).

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") уточнив, що Рада найближчим часом дасть згоду президенту на призначення генерального прокурора і ним може стати Костін, а керівника Служби безпеки України буде призначено пізніше.

"…апдейти щодо кадрів: генпрокурора ми скоро отримаємо. Буде спадкоємність традицій: голова правого комітету ВРУ. Щодо голови СБУ виглядає так, що поки що призначення відкладається", — написав Железняк у Telegram.

Андрій Костін у 2010 був обраний депутатом Одеської міської ради від партії "Фронт змін", у 2019 році – депутатом Верховної ради від "Слуги народу". Костін подавався на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Утім, він вибув із конкурсу на  етапі перевірки на доброчесність.

Як голова комітету з правової політики Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період керівництва комітетом Костіним належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися, зазначає рух "Чесно". Зокрема, зупинився процес перезапуску ВККСВищої кваліфікаційної комісії суддів, через що Україні бракує вже близько 2000 суддів.

Що відомо

  • 17 липня президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов’язків генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та керівника Служби безпеки Івана Баканова. Зеленський доручив виконання обов’язків генпрокурора Олексію Симоненку. Того ж дня у відеозверненні президент заявив, що правоохоронні органи нададуть оцінку діям і бездіяльності усіх посадовців, які неналежним чином виконують свої обов’язки, в тому числі у правоохоронних органах України, допустивши появу великої кількості зрадників.
  • 19 липня оголосили результати конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Конкурс виграв детектив НАБУ Олександр Клименко, він набрав найбільше балів під час відбору ще у грудні 2021. Тепер кандидатуру Клименка має затвердити генпрокурор.
  • Призначення нового керівника САП затягнулося вже більш як на два роки. Протягом цього часу фактичні його обов'язки виконувала глава Офісу генпрокурора. Посли "Великої сімки" нагадали, що призначення глави САП є "критично важливим рішенням" для України.
  • 21 липня голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що нового генпрокурора призначать у найближчі 10 днів

Читайте також

Чому усунули Баканова і Венедіктову та хто їх замінить

"Тут не окупована територія": Венедіктова заперечує, що в ОГПУ працювали колабораціоністи

"Ми можемо почути гучні новини" — Данілов прокоментував роботу контррозвідки та звільнення Венедіктової і Баканова

"Найкращий варіант — людина з іншим прізвищем". Чому досі не призначили керівника САП

Що відомо про Олександра Клименка, який має очолити САП

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок