Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
. Жінка прямує повз зруйновану росіянами будівлю у Макарові, Київська область, 14 червня 2022 року. Фото: АР

15 червня — 112 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. У Сєвєродонецьку окупанти РФ відтіснили українські підрозділи з центру міста, бої тривають, Росія продовжує ракетні обстріли по різних регіонах України, зокрема росіяни обстріляли ракетами Львівщину, Хмельниччину та Тернопільщину.

ЗСУ контратакують по всіх напрямках та знищили понад 32 тисячі військових особового складу противника.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Новий пакет допомоги від США, "Рамштайн-3", газовий ленд-ліз. Війна. Головне за 15 червня

Головне на цей час

  • Президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги на мільярд доларів. Він включатиме дрони, реактивні системи залпового вогню, протикорабельні ракети та боєприпаси. Також США виділять 225 мільйонів доларів для задоволення таких потреб ЗСУ, як безпечна питна вода, медикаменти, продукти харчування.
  • За підсумками засідання контактної групи з оборони України "Рамштайн-3" у якому взяли участь міністри оборони понад 50 країн, партнери зголосилися надати додаткову допомогу ЗСУ. Зокрема, Німеччина заявила, що надасть системи РСЗВ "Mars-2".
  • Росія відмовляється відкрити евакуаційний коридор для мирних мешканців із заводу "Азот" у Сєвєродонецьку в підконтрольний Україні Лисичанськ через те, що нібито ЗСУ підірвали всі мости. Україна неодноразово повідомляла, що саме російські військові прицільно руйнували мости через Сіверський Донець. За оцінкою української сторони, на території заводу нині близько 550 цивільних.
  • Від 24-го лютого Збройні сили України звільнили від російських військових 1017 населених пунктів, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.
  • Сполучені Штати спільно з європейськими союзниками працюють над вивезенням зерна з України залізничним шляхом, зокрема шляхом будівництва зерносховищ на українському кордоні.
  • Під час виконання бойового завдання під Ізюмом загинув київський активіст Роман Ратушний. Його тіло декілька днів було на непідконтрольній території, доки його не вдалося забрати. Ратушний був учасником Революції Гідності, а з початку повномасштабного вторгнення воював під Києвом і на Сумщині, служив у 93 ОМБр "Холодний яр". Він був очільником ГО "Захистимо Протасів яр", якій вдалося зберегти зелену зону в центрі Києва та не допустити там забудови. Як його згадують — у матеріалі.

Столтенберг: НАТО ввечері оголосить про виділення Києву нової військової допомоги, включаючи важке озброєння та далекобійну артилерію

Міністри оборони країн НАТО ввечері оголосять про виділення Києву нової військової допомоги, включаючи важке озброєння та далекобійну артилерію. Про це на пресконференції перед засіданням міністрів оборони країн НАТО сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

НАТО готує план переведення української армії з пострадянського озброєння на зброю альянсу, повідомив Столтенберг.

На цьому ми завершуємо текстовий онлайн подій 112 дня війни. Новий онлайн можна прочитати тут.

Зеленський нагородив 284 військових, 60 - посмертно

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення за підсумками 112 дня війни.

"За 112 днів цієї війни українська армія довела, що хоробрість і мудрість на полі бою разом з умінням тактично переграти ворога дають значний результат, навіть попри суттєву перевагу російської армії в кількості солдатів і техніки. Звичайно, ми зробимо все, щоб перекрити ці їхні поки що переваги. Кожного дня я борюся за отримання Україною потрібної зброї й потрібної техніки. Але хоробрість, мудрість і тактичні вміння неможливо імпортувати. Вони є в наших героїв.

Підписав чергові укази про нагородження українських воїнів. 284 військовослужбовці відзначені державними нагородами, з них 60 – посмертно. Вічна памʼять усім, хто загинув за Україну!", — наголосив президент.

У серпні в Копенгагені проведуть донорську конференцію для України

"У межах "Рамштайну" Британія й Данія оголосили про проведення в серпні спеціальної донорської конференції в Копенгагені. Попередньо, залучені 14 держав", — повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Україна готується до нових кроків для прискорення перемоги — Зеленський

Про це президент розповів у вечірньому відеозверненні.

"Сполучені Штати оголосили про нове посилення нашого захисту – новий пакет підтримки на мільярд доларів. Це береговий захист, артилерія, сучасні ракетні системи. Будемо чекати. Вдячний за цю підтримку, вона особливо вагома передусім для нашої оборони на Донбасі. Вдячний і за лідерство в мобілізації допомоги всіх партнерів. Є й новий пакет гуманітарної підтримки для України – на чверть мільярда доларів США. Обговорили з Президентом Байденом також і тактичну ситуацію на полі бою, і те, як прискорити нашу перемогу. Санкції, політика, економічна взаємодія – готуємося до нових кроків", — заявив Володимир Зеленський.

Унаслідок обстрілу житлового кварталу у Миколаєві травмовано 5 людей

Про це повідомляє оперативне-командування "Південь".

"Сьогодні вдень рашисти знов вдарили реактивними системами залпового вогню по Миколаєву. "Ураган" вкрив житловий район міста. Ракета поцілила просто у багатоквартирний будинок, прошивши перекриття з четвертого по другий поверх включно. Чотири квартири зруйновані вщент", — йдеться у повідомленні.

Армія РФ обстріляла житлові будинки в Покровську

Російські військові ввечері 15 червня обстріляли Покровськ, що у Донецькій області. Пошкодження зазнали житлові будинки, повідомив міський голова Покровська Руслан Требушкін.

"Наголошую на евакуації. Виїхати у безпечні регіони можна потягом, що прямує до Львова через Дніпро із залізничної станції Покровська. Посадка безкоштовна", — додав Требушкін.

З Луганської області 15 червня евакуювали 43 людини

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Як тільки дозволяє безпекова ситуація, намагаємося організувати евакуацію. Залучені всі — поліцейські, рятівники, волонтери. Об'їжджаємо бомбосховища і домівки. Охочі є щодн, не кожного разу буває можливість", — зазначив очільник області.

Від початку війни в України загинули чи постраждали майже 10 тисяч цивільних

Такі дані оприлюднило Управління Верховного комісара ООН із прав людини. За даними організації, зокрема внаслідок бойових дій загинуло 4452 людини, 5531 дістала поранення.

При цьому на підконтрольних Україні Донеччини та Луганщини зафіксовано 2414 загиблих та 2372 поранених, на окупованих Росією частинах Донбасу — 169 вбитих та 714 поранених.

"В інших областях України (Київ, а також Черкаська, Чернігівська, Харківська, Херсонська, Київська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська, Рівненська, Вінницька, Тернопільська та Житомирська області), які перебували під контролем уряду 1869 загиблих і 2446 поранених", — зазначається у звіті.

У Чехії обмежили виплату гумдопомоги українцям

Як повідомляє Czech Radio, Верхня палата Парламенту Чеської Республіки підтримала обмеження виплати українським біженцям гуманітарної допомоги у розмірі 5000 крон (200 євро).

"Сума вже не нараховуватиметься, якщо чеська держава безкоштовно надає біженцям притулок, харчування та гігієнічні засоби. Міра спрямована проти "дотаційного туризму", — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що держава також перевірятиме – чи мешкають зареєстровані в Чехії біженці за тими адресами, які були ними заявлені. Гуманітарна допомога, починаючи з другого місяця перебування українців на території Чехії, нараховуватиметься за місцем постійної реєстрації.

Миколаїв та область — повітряна тривога!

Підсумки "Рамштайн-3": яку допомогу нададуть Україні партнери

Голова Пентагону Ллойд Остін за підсумками першого дня засідання контактної групи з надання допомоги Україні "Рамштайн-3" оголосив про допомогу партнерів.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Зліва направо: голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони України Олексій Резніков, фото: Yves Herman, Pool Photo via AP

"Хочу подякувати Німеччині, яка сьогодні оголосила, що надасть Україні три реактивні системи залпового вогню (MARS) та боєприпаси до РСЗВ. Ми працюємо пліч-о-пліч з Великобританією, а тепер і з Німеччиною, розвиваючи українські можливості для стрільби на великій відстані", — сказав Остін.

Він додав, що Словаччина оголосила про передачу гелікоптерів серії MI: "Ми також обговорили важливі нові пожертвування артилерії з багатьох країн, зокрема Канади та Польщі. Це ключові інвестиції в українські можливості щодо далекобійності. І це матиме вирішальне значення для зусиль України відбити напад Росії на Донбас. Ці зусилля також ґрунтуються на нашій передачі HIMARS".

США нададуть Україні ракети, РСЗВ, боєприпаси, системи "Гарпун"

США нададуть Україні додаткову підтримку, яка, зокрема включатиме РСЗВ, ракети БПЛА та боєприпаси, заявив за підсумками засідання контактної групи "Рамштайн-3" голова Пентагону Ллойд Остін.

"Це включає керовані боєприпаси РСЗВ, 18 додаткових гаубиць та тактичних машин для їх буксирування, 36 тисяч боєприпасів калібру 155 міліметрів. Цей пакет на суму 650 мільйонів доларів США включає надання додаткових систем берегової оборони Harpoon, а ще тисячі приладів радіо і нічного бачення, тепловізорів в та іншої оптики", — наголосив Остін.

Крім того, пакет включатиме чотири тактичні машини для відновлення обладнання та запасних частин.

Додатково буде виділена гуманітарна допомога в розмірі 225 мільйонів доларів для задоволення таких потреб, як безпечна питна вода, життєво важливі медикаменти, продукти харчування та готівкові гроші для сімей на покупку предметів першої необхідності.

Блінкен та Кулеба обговорили прискорення поставок озброєння в Україну

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою кроки щодо прискорення поставок важкого озброєння в Україну, повідомляє CNN.

Розмова відбулася напередодні публічного оголошення президентом США Джо Байденом про виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки в розмірі 1 мільярда доларів.

"Держсекретар Блінкен підкреслив дипломатичні зусилля Сполучених Штатів щодо вирішення глобальної кризи продовольчої безпеки, викликаної війною в Україні, і представив цілі США на майбутніх самітах G7 і НАТО", — повідомив представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Пес Патрон із замальовки житомирського художника Юрія Камишного допоможе зібрати гроші для саперів

Пса Патрона, який допомагає українським саперам розміновувати мирні території, відтворив у своїй замальовці житомирський художник Юрій Камишний. Замальовка має стати основою для створення благодійної листівки, гроші від продажу якої художник планує переказати на придбання обладнання для Збройних сил України.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Пес Патрон став героєм замальовки. Житомир, 15 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

За словами Юрія Камишного, на створення образу пса Патрона його надихнули останні події, які відбуваються в Україні.

"Наш Патрончик – це сапер, – розповідає Юрій Камишний. – Тому ми вирішили зібрати гроші на саперну галузь. Війна і ось такий вигляд українських хат допомагають мені розкривати те, чим би я хотів поділитися. І Патрон у мене тут зображений, ніби він виростає з хати".

Росія запроваджує короткострокові контракти, щоб залучити більше людей до війни — Генштаб

Про це йдеться у вечірньому звернення Генштабу від 15 червня.

"Керівництво силових відомств РФ продовжує проводити заходи щодо залучення додаткового людського ресурсу до війни проти України шляхом збільшення виплат і запровадженням короткострокових контрактів, з можливістю їх продовження", — йдеться у повідомленні.

Байден оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги на мільярд доларів

Президент США Джозеф Байден оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги на мільярд доларів, повідомляє пресслужба Білого дому.

"Я поінформував президента Зеленського, що Сполучені Штати надають Україні ще 1 мільярд доларів безпекової допомоги, включаючи додаткову артилерію та озброєння берегової оборони, а також боєприпаси для артилерії та передових ракетних систем, які необхідні українцям для підтримки оборонних операцій на Донбасі. Ми також обговорили сьогодні в Брюсселі зусилля міністра Остіна щодо координації додаткової міжнародної підтримки українських збройних сил", — заявив американський президент.

Міноборони Туреччини хоче створити "гарячу лінію" з Україною та РФ з питань зерна

Голова Міноборони Туреччини Хулусі Акар повідомив про створення каналу зв’язку між міністерствами оборони України, Туреччини та Росії щодо питань вивезення українського зерна, інформує Anadolu.

"Міністерство національної оборони впровадило дипломатію "гарячої лінії" для розв’язання зернової кризи, спричиненої війною між Росією та Україною", — зазначає видання.

Для роботи лінії у міністерствах оборони Туреччини, України та РФ планується призначити відповідальних осіб з генеральського складу, які контактуватимуть з міноборони Туреччини.

РФ відправила на Бахмутський напрямок підкріплення з окупованого Куп'янська

Росія перекинула на Бахмутський напрямок батальйонно-тактичну групу, яка дислокувалася в районі тимчасово окупованого Куп'янська, повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"На Бахмутському напрямку противник наростив угруповання батальйонною тактичною групою зі складу оперативного резерву, що була передислокована до Первомайська з району Куп’янська. В райони населених пунктів Комишуваха та Попасна, після відновлення боєздатності, введено окремі підрозділи 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу", — сказано у повідомленні.

За даними Генштабу, на Слов’янському напрямку основні зусилля РФ зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм — Слов’янськ.

"Ворог безуспішно вів штурмові дії на напрямку Довгеньке (Ізюмщина — ред.) — Краснопілля (Донецька область — ред.). Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Долина (Донецька область — ред.). Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили окупантів відійти", — повідомили у Генштабі.

Війна в Україні наблизилась до переламного моменту — CNN

Війна між Росією та Україною найближчим часом досягне переламного моменту, далі події можуть розвиватися за трьома основними сценаріями, повідомляє CNN із посиланням на джерела у розвідці США та інших країн Заходу.

Зокрема, один із високопосадовців НАТО у коментарі журналістам зазначив, що незабаром одна зі сторін конфлікту досягне успіху. Він вважає, що або російські війська зможуть пробитися до Слов'янська та Краматорська, або ЗСУ зупинять їх на нинішніх позиціях.

Як зауважує видання, при цьому розвідка країн Заходу розглядає три можливі сценарії розвитку подальших подій в Україні:

  • Росія продовжить досягати поступових успіхів на Донеччині та Луганщині, які є ключовими східними регіонами.
  • Бойові дії зайдуть у глухий кут, а війна триватиме місяці чи роки та супроводжуватиметься великими жертвами з обох боків і спровокує кризу, яка продовжить виснажувати світову економіку.
  • Росія перегляне свої цілі у війні та оголосить про перемогу.

При цьому аналітики вважають останній варіант найменш імовірним.

Українка розгорнула прапор "Азову" на турнірі з боксу в Угорщині

16-річна українська боксерка Діана Петренко зробила символічний жест на підтримку України під час турніру Bornemissza в угорському Егері. Під час церемонії нагородження Петренко, яка завоювала "срібло", розгорнула прапор України, на якому була зображена символіка полку "Азов", проте організатори попросили спортсменку його сховати. Українка згорнула його на час решти церемонії, проте відмовилася прибирати його повністю.

В інтерв'ю пресслужбі Федерації боксу України черкаська спортсменка пояснила, що тренується в залі, названому на честь українського спортсмена й військового Сергія Амброса, який служив у батальйоні "Азов" і загинув у 2015 році.

"Я хотіла вшанувати Сергія Амброса та всіх загиблих захисників України. Організаторам мій вчинок не сподобався. Вони двічі просили сховати прапор, але я їх недослухалась і тримала прапор в руках впродовж усієї церемонії нагородження", — сказала Петренко.

Армія РФ обстріляла Дніпропетровщину

"Ворог ударив з "Ураганів" по Зеленодольську та Апостоловому. У Зеленодольську поцілили по житлових кварталах, пошкоджені кілька багатоповерхівок. Попередньо, люди не постраждали. Місця обстрілів біля будинків засіяні касетними боєприпасами. Працюють піротехніки. У Апостоловому — займання у лісосмузі. Рятувальники приборкують полум’я", — повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У протигазах з очима Путіна: українка влаштувала перфоманс на Art Basel

Про це повідомляє The Art Newspaper.

Серед натовпу, які перетинали Мессеплац на Art Basel, зʼявилася жінка у сукні з червоних протигазів, прикрашених надрукованими очима Володимира Путіна. У руках вона тримала великий український прапор із відбитками рук кольору засохлої крові.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Фото: David Owens

Авторкою перформансу із символічною назвою "Чорнобильська наречена" є швейцарсько-французька художниця та дизайнерка Ісагус Тош. Безпосередньою учасницею стала Олеся Лісова з Вінниці, яка після початку повномасштабного творення була вимушена переїхати до Женеви. "Дуже важливо постійно нагадувати людям про реальний стан справ на батьківщині", — говорить Лісова.

Охорона ярмарку перервала перформанс. Прессекретарка художниці повідомила, що наразі тривають переговори щодо проведення санкціонованої версії перформансу. У заяві речник Art Basel зазначає: "Ми солідарні з українським народом і всіма, хто виступає проти війни, у будь-якій точці світу".

Art Basel — це міжнародна виставка мистецтв, що проводиться щорічно в Базелі, Маямі, Гонконзі й з 2022 року в Парижі. Art Basel співпрацює з місцевими установами, щоб допомогти розвивати мистецькі програми міст.

На Львівщині відновлюють пошкоджені будинки після ракетного удару

14 червня, сили ППО збили над Золочевом, що на Львівщині, російську ракету. Її уламки впали на цегельню. В приміщеннях, які опинилися в епіцентрі вибуху, повибивало вікна та двері, подекуди — дах. Зараз містяни відновлюють пошкоджені оселі — обтягують вікна плівкою, збирають скло та рахують збитки. Про те, якої шкоди завдала російська ракета місту, дізнавалося Суспільне.

Майстер з ремонту дахів Володимир розповідає, унаслідок вибуху на деяких будівлях позносило по 15-20 листів шиферної покрівлі. Тому від ранку він має багато роботи.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Руйнування внаслідок обстрілу. Суспільне Львів

"Ремонтуємо дахи людям. То вже не перший дах, то вже четвертий чи п'ятий", — каже чоловік.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Руйнування, Золочів. Суспільне Львів

У багатьох будинках ударною хвилею були пошкоджені вікна. Жителі прибирають скло, а вікна тимчасово заклеюють клейонкою.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Прокуратура оголосила про підозру у держзраді голові тимчасово окупованого Вовчанська

Міському голові тимчасово окупованого Вовчанська Анатолію Степанцю 15 червня прокуратура Харківської області оголосила про підозру у державній зраді. За даними слідства, 3 червня в тимчасово окупованому Куп’янську Степанець разом з іншими вісьмома людьми, яким вже оголосили про підозру у держзраді, брав участь у створенні незаконної "тимчасової цивільної адміністрації Харківської області".

"На "нараді" був присутній Вовчанський міський голова Харківської області, який перейшов на бік РФ, підтримав створення незаконного органу та добровільно брав участь у його діяльності", — повідомили у прокуратурі.

Рівненська співачка Gayara презентувала відеокліп на композицію "What is Ukraine?"

Співачка Gayara презентувала відеокліп на композицію "What is Ukraine?" — "Що є Україна?", яка стала першим синглом з її сольного альбому "Історія війни". Майбутня платівка складатиметься з семи пісень. Їх вона планує презентувати у Рівному найближчим часом.

"Газпром" не використовує заброньовані потужності української ГТС

Про це повідомив Оператор газотранспортної системи України.

"Українська ГТС готова компенсувати обсяги "Північного Потоку-1", але "Газпром" не використовує навіть заброньовані потужності. Станом на 15.06.2022 р. заброньовані та оплачені "Газпромом" потужності української ГТС на точці входу "Суджа" складають 77,2 млн куб. м газу на добу. При цьому поточний фактичний рівень транзиту не перевищує 42 млн куб. м на добу. Тобто рф може використати 35 млн куб м. на добу заброньованих потужностей без будь-яких додаткових дій чи витрат", - йдеться у повідомленні оператора.

На окупованих РФ територіях залишились 2 тисячі ув’язнених та засуджених

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив міністр юстиції Денис Малюська.

"11 в'язниць ми евакуювали, але ті установи, які потрапили під окупацію в перший, другий день війни — там, безумовно, технічно це було зробити неможливо з огляду на безліч міркувань. Тому у нас близько 2 тисяч ув’язнених і засуджених потрапили під окупацію", — зазначив він.

Міністр додав, що певний час Україна зберігала контроль над пенітенціарними установами на тимчасово захопленій території. Однак зрештою російські окупанти змінили тактику та почали втручатись в операційну діяльність установ, усунувши від керівництва тих, хто не прийняв окупацію.

СБУ викрила фармкомпанію в Києві на фінансуванні бойовиків "ДНР"

Служба безпеки у Києві заблокувала діяльність комерційної структури, яка перерахувала до "бюджету" так званої "ДНР" майже 8 млн грн. Гроші надходили до окупаційної адміністрації у вигляді сплати "податків" від мережі аптек, які працюють на території ОРДЛО.

До протиправної діяльності причетні двоє керівників київського підприємства, які володіли понад 50 аптеками у тимчасово окупованому Донецьку. Вони здійснили "перереєстрацію" торговельних точок, щоб вести незаконний бізнес. Наразі обом організаторам схеми повідомлено про підозру.

Китай заявив про підтримку "суверенітету та безпеки" Росії

Китайський лідер Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним. Він зазначив, що Пекін продовжуватиме підтримувати Москву щодо "суверенітету та безпеки". Як пише National Post, у розмові з Путіним президент Китаю відмовився засудити дії Росії в Україні або визнати їх вторгненням та "закликав до вирішення проблеми шляхом переговорів".

За даними France24, Сі Цзіньпін заявив, що "охоче пропонує взаємну підтримку (Росії) з питань, що стосуються основних інтересів і основних проблем, таких як суверенітет і безпека". Також Сі Цзіньпін сказав президенту Росії, що всі сторони повинні працювати над врегулюванням ситуації в Україні "відповідальною мірою", а також заявив, що Китай готовий допомогти вирішити проблему.

МВС попередило теракт проти керівництва держави - Єнін

Про це заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін заявив в ефірі єдиного національного телемарафону.

"Нам активно допомагає населення і завдяки оперативній інформації вдалося попередити терористичний акт проти керівництва нашої держави. Я впевнений, що після перемоги можна буде розказати про це значно більше", — сказав Єнін.

НАНУ виключила зі свого складу експрем'єра Азарова та ще понад 20 академіків

Національна академія наук України виключила зі свого складу прем'єр-міністра часів Януковича Миколу Азарова.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Микола Азаров. Фото: УНІАН

Крім того, з Академії були виключені ще 6 членів-кореспондентів та 13 іноземних членів, які підтримали Росію у війни проти України.

Статутом Академії передбачено, що дійсний член (академік), член-кореспондент, іноземний член НАНУ може бути виключений з її складу у випадку неодноразового грубого порушення або вчинення інших дій, які завдали значної шкоди авторитету НАНУ. За підсумками таємного голосування позбавлено статусу академіка НАНУ Олександра Ковальова, статусу члена-кореспондента НАНУ - Віктора Варюхіна, Миколу Азарова, Андрія Анциферова, Сергія Коновалова, Геннадія Коротаєва, Олександра Полонського.

Окрім цього, Національна академія наук виключила зі своїх лав іноземних членів Юрія Осипова, Олексія Гвішіані, Юрія Євтушенка, Віктора Садовничого, Олександра Андрєєва, Льва Зеленого, Геннадія Мєсяца, Петра Вітязя, Камо Демірчяна, Олега Нефьодова, Анатолія Григор’єва, Володимира Шумного, Володимира Семенова.

Мешканка Ізмаїлу Одеської області порвала свій російський паспорт на знак протесту

Як повідомили в пресслужбі ДБР, оперативники проводять системну перевірку громадян РФ, які живуть в Україні, щодо причетності до ДРГ, проте більшість із них засуджують російську агресію.

Ольга Василевська, яка порвала свій паспорт, працює медсестрою в міській лікарні, одружена з українцем та виховує двох дітей, розповіли у пресслужбі бюро розслідувань.

"Я громадянка РФ, але майже все своє життя, близько 30 років, я живу в місті Ізмаїл в Україні. Я люблю цю країну і вважаю її своєю Батьківщиною. Я негативно ставлюсь до вторгнення РФ у нашу країну. На знак протесту я хочу знищити свій російський паспорт. Він більше мені не потрібен", – розповіла жінка.

Волонтер пропонує за гроші написати фразу на снарядах, якими захищаються ЗСУ

Український волонтер Антон Соколенко пропонує іноземцям за гроші написати будь-яке повідомлення на артилерійських снарядах калібру 152 міліметр, якими стріляють по російських військах. Зібрані кошти він переводить на придбання озброєння для українських бійців, пише видання Vice.

"У вас є шанс вбити орків своїм текстом на артилерійському снаряді, яким буде обстріляно російських солдатів. Ви отримаєте фотографію з підписаним вами боєприпасом", — йдеться у пості телеграм-каналу Combat Footage, який веде Антон. Ціна одного повідомлення — $40 (майже 1 500 гривень), два можна замовити зі знижкою — за $70 (майже 2 500 гривень).

"Ви можете написати будь-що: привітати когось із днем ​​народження чи побажати померти від болю, запропонувати одружитися, залишити ім’я або нік користувача в інстаграмі чи телеграмі", — пояснює волонтер.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Фото: Combat Footage/Telegram

У штаб-квартирі НАТО розпочалася зустріч контактної групи з оборони України "Рамштайн-3"

В штаб-квартирі НАТО в Брюсселі розпочалося засідання контактної групи з оборони України "Рамштайн-3". Ініціатор зустрічі, глава Пентагону Ллойд Остін, у вступній промові заявив, що Україна зараз перебуває "у визначному моменті на полі бою".

"Сьогодні ми тут завдяки непохитній відданості надати Україні можливості, яка негайно має захищати себе. Я вдячний усій тій допомозі, яка була вже надана в рамках цієї групи, але ми не маємо можливості зупинятися та не можемо втратити темп. Ставки занадто високі. Україна зараз у визначному моменті на полі бою. Ми бачимо те, про що попереджав нас президент Зеленський. Після невдачі із взяттям Києва та визначення нових військових цілей, Росія перенесла свій фокус на Донбас. І ми не можемо недооцінювати виклик, перед яким стоїть Україна", — наголосив Остін.

На зустрічі "Рамштайн-3" зібралися міністри оборони більше ніж 55 країн , а також представники НАТО та ЄС.

Він додав, що РФ використовує далекобійну зброю для того, щоб "задавити українські позиції та продовжує нерозбірливо бомбити українську суверенну територію, безрозсудно нищачи українське цивільне населення".

"Тому ми маємо посилити наші зусилля з підтримки української самооборони та вимагати від себе більше, щоб впевнитися, що Україна зможе захистити себе, своїх громадян та свою територію. Але не зробити помилок. Невиправдана агресія Росії не тільки загроза для України, але і для всієї безпеки у Європі", — заявив голова Пентагону.

На Львівщині викрили схему розкрадання гуманітарної допомоги

Ділки заробляли на продажу бронежилетів, призначених для ЗСУ, повідомили у Службі безпеки України.

Як встановили слідчі, 42-річний чоловік разом зі спільниками ввозили з-за кордону бронежилети під виглядом гуманітарної допомоги для ЗСУ. Надалі підозрювані продавали бронежилети в інтернеті. За кожну одиницю спільники отримували 10 тисяч гривень. На початку червня правоохоронці затримали одного з учасників схеми — 28-річного чоловіка, коли той намагався продати чергову партію бронежилетів. Невдовзі вдалось встановили особу організатора — 42-річного львів’янина, керівника рекламного холдингу.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Вилучені бронежилети. Нацполіція Львівщини

Чоловікам повідомили про підозру за ч.3 ст.201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

У Мелітополі окупанти вивозять насіння соняшника

Як заявив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі єдиного національного телемарафону, викрадену продукцію вивозять на тимчасово окуповану територію Криму.

"Вони пішли забирати у фермерів та з елеваторів насіння соняшника. Якщо вони починали з зерна, потім ягоди та фрукти, то сьогодні вони вивозять насіння соняшнику. Тим самим, вони намагаються викрасти всю сільгосппродукцію, яка має цінність не лише на Україні, а й на міжнародних ринках", — сказав Федоров.

Він додав, що викрадену продукцію вивозять промисловими обсягами — залізничними вагонами.

Утримують в СІЗО у Курську: що відомо про вчительку з Чернігівщини, яку викрали росіяни

Директорка фонду "Русь сидящая" Ольга Романова розповіла про вчительку з Чернігівщини Вікторію Андрушу, яку утримують в російському СІЗО у Курську. Її викрали російські військові 25 березня у селі Старий Биків на Чернігівщині.

"Досі невідомо в чому її звинувачують. Є обмовка від високопоставлених осіб цього СІЗО, що обвинувачують в співпраці з ЗСУ", – каже Ольга Романова.

Прем'єр-міністри Албанії Еді Рама та Чорногорії Дрітан Абазович побували в Ірпені та Бородянці

Про це повідомив голова КОВА Олексій Кулеба.

"Дякуємо закордонним партнерам за підтримку суверенітету і цілісності України, засудження невиправданого і незаконного вторгнення РФ у нашу державу!", — додав він

В Україні й саме зараз відбувається битва за майбутнє Європи — Зеленський

"Російські танки, які штурмують міста українського Донбасу, які пробують наступати на українські Харків, Миколаїв, Запоріжжя, мають бути зупинені й спалені або вигнані з території незалежної України. Щоб вони ніколи більше не змогли прийти ані в Прагу, ані в Остраву, ані у Брно, ані у Плзень, ані в Карлові Вари, ані в будь-яке інше місто нашого континенту. Саме в Україні й саме зараз відбувається битва за майбутнє Європи", — сказав президент України під час звернення до обох палат парламенту Чехії.

Він нагадав, що російські військові чітко усвідомлюють, що воюють саме проти європейських цінностей, проти того, що "будь-який вільний народ Європи, який розділяє спільні європейські цінності, може стати частиною європейського об’єднання".

"А отже, посилювати європейське об’єднання й сказати "так" Україні – це також оборона у цій війні. Це буде ще один історичний прояв того сенсу, який міститься у словах: ми – з вами, будьте з нами", — зазначив він.

Зеленський наголосив на необхідності погодити сьомий пакет санкцій, та обговорити питання відбудови України.

Греція надасть Україні до 30 бронемашин — прем'єр-міністр

Греція може передати Україні до трьох десятків бойових машин піхоти радянського зразка після обміну із Німеччиною. Як заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, наразі планується обмін від 20 до 30 бронемашин. Їх хочуть обміняти на набагато сучасніші машини німецького виробництва.

"Ми допомагаємо Україні та одночасно зміцнюємо наші збройні сили новішими бойовими машинами”, — сказав Міцотакіс.

На Закарпатті 44-річний житель Дніпра намагався виїхати за кордон із підробленим студентським квитком

Сталося це вранці 15 червня на КПП "Ужгород". Під час проходження прикордонного контролю чоловік разом з паспортом надав пакет документів здобувача освіти за кордоном, які мали бути підставою для його виїзду за межі України у період воєнного стану.

У ході перевірки правоохоронці встановили, що чоловік придбав пакет документів про навчання за кордоном через соціальні мережі у невідомої особи. За студентський квиток, договір про зарахування на навчання та довідку про навчання в одному з вишів Польщі він заплатив 2800 доларів США.

За скоєне чоловіку може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.

Туреччина готова допомогти з перевезенням українського зерна, але чекає на відповідь від Росії — Чавушоглу

"Ми чекаємо відповіді від Росії. Як ви знаєте, минулого тижня, ми обговорювали це питання з Лавровим в Анкарі. Є й інші переговори між військовими та спеціалістами. Звичайно, їм потрібно вжити певних заходів. У Росії є своя власна позиція, про що Лавров говорив під час переговорів минулого тижня. Але ми сказали російській стороні, що план ООН дуже важливий, функціональний і легітимний. Ми також підкреслили, що якщо дві сторони домовляться принципово, ми могли б скликати зустріч у Стамбулі", — заявив очільник турецького МЗС Мевлют Чавушоглу, передає кореспондентка Суспільного.

За його словами, після досягнення домовленості у Стамбулі можуть створити центр, де будуть спостерігати за переговорним процесом.

"Це план ООН, і ми його підтримуємо. Ми контактуємо з Генеральним секретарем ООН паном Гутеррешем. Після зустрічі з Лавровим я зателефонував пану Гутеррешу і поінформував його", — сказав турецький дипломат.

У Маріуполі опір окупантам РФ переходить в активну фазу — Андрющенко

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що місцеві жителі чинять активний опір агресорам.

"Місто не прийняло окупацію. Потроху пасивний спротив з саботажу переходить в активну фазу. 9 червня на Таганрозьському шосе на стоянці техніки МЧС Росії раптом згоріло два тягачі та три великі причепи до вантажівок. Причина названа - підпал", — написав Андрющенко.

Крім того, за його словами, 11 червня, напередодні святкування дня Росії, у натовпі за гумдопомогою біля "Метро" невідомий вдарив ножем у спину працівника МЧС Росії. Поранення виявилось смертельним.

Радник міського голови зауважив, що назвав підтверджені факти, та оприлюднив відео результатів підпалу.

"Більше не можу коментувати зі зрозумілих причин. Кажемо вам, мразота. Починайте озиратись. Відплата вже поряд", — додав він.

Генсек НАТО підтвердив, що Зеленського чекають на саміті

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що президента України Володимира Зеленського чекатимуть на саміті НАТО у тому форматі, в якому він зможе взяти участь з огляду на обставини. Про це він сказав на брифінгу 15 червня.

"Він буде запрошений, його запросять звернутися до лідерів, коли ми будемо зустрічатися в кінці місяця. Ми раді будемо вітати його особисто, а якщо це не буде можливо - у форматі відеозв’язку", — відповів Столтенбенг на запитання про можливу участь Зеленського. Раніше у ЗМІ вже з’являлася інформація про те, що Зеленського планують запросити на саміт.

Пляжного сезону на деокупованій частині Київської області не буде

З водойм дістають нерозірвані снаряди та авіабомби. Пляжного сезону на деокупованій частині Київської області не буде, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

"Укотре нагадую, що майже половина регіону була під окупацією, і питання розмінування територій буде актуальним ще довго. Тому на деокупованих територіях про пляжний сезон мовитися не може", – сказав він.

На Одещині за незаконне переправлення чоловіків за кордон просили від 6 до 10 тис. доларів

На Одещині затримали двох зловмисників, які пропонували чоловікам призовного віку незаконне переправлення через державний кордон за суму від шести до десяти тисяч доларів. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Одеської області.

"На Одещині правоохоронці викрили двох зловмисників в організації незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України. Правопорушники обіцяли українським призовникам так званий зелений коридор до сусідньої країни з покроковою інструкцією, як безперешкодно пройти, оминаючи пункти пропуску. Сума таких послуг коливалася від шести до десяти тисяч доларів США", — йдеться у повідомленні.

У поліції зазначили, що припинили роботу злочинної схеми працівники Управління міграційної поліції Одещини. Із залученням слідчих Одеського районного управління поліції № 2 під процесуальним керівництвом Біляївської окружної прокуратури було задокументовано спробу незаконно переправити за кордон молодого одесита за 6500 доларів. Правопорушників затримали і оголосили підозру за ч.3 ст.332 Кримінального кодексу України. Їм загрожує позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Правоохоронці встановлюють інших осіб, причетних до організації незаконного перетину кордону України.

В Україні на час дії воєнного стану та загальної мобілізації чоловікам – громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни. Українські прикордонники від початку повномасштабного російського вторгнення затримали 3 250 чоловіків, які ухилялися від мобілізації, з них при спробі виїхати за підробленими документами — 900.

В Єврокомісії заявили, що подолали бюрократичні перепони для вивезення українського зерна через Польщу

Європейській комісії (ЄК) вдалося усунути бюрократію на кордонах Польщі для експорту українського зерна, і зараз триває відповідна робота з владою Румунії та Угорщини. Про це заявила Майя Бакран Марчіч, заступниця генерального директора Європейської комісії під час засідання ЄК 15 червня, передає кореспондентка Суспільного.

За словами Марчіч, метою Єврокомісії є досягнути мінімум 3 мільйонів тонн експорту зерна з України на місяць.

"Сьогодні майже половина зерна, що експортується з України, йде Дунаєм до Констанци. Тут ми стикаємося зі значною нестачею інфраструктури та адміністративного потенціалу. Ми дуже тісно співпрацюємо з владою Румунії, Молдови та України, щоб розв'язати ці проблеми. Польські та балтійські порти є ще одним важливим коридором. Ми також отримуємо сигнали про значний інтерес з порту Антверпена, і з портів Франції в Атлантиці та навіть деяких портів Іспанії", — сказала вона.

Марчіч додала, що до кінця червня може бути підписана нова угода високого рівня, до якої будуть додані внутрішні водні шляхи та внесені коригування залізниці та дорожної мережі.

У Чернігові купатися заборонено на всіх пляжах міста

У Чернігові купальний сезон не відкривався. Купання на всіх облаштованих пляжах міста заборонено. Про це в коментарі Суспільному повідомив начальник з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Григорій Годун.

За його словами, найближчим часом відповідні оголошення мають розклеїти на всіх офіційних купальних місцях у Чернігові.

Купання заборонено, дно не обстежене, можливі вибухонебезпечні предмети. Це стосується всіх пляжів міста. Лісковицю ж бомбили, вони могли впасти в гідрокар’єр, знову ж таки, Бобровиця, там де човнова станція — там взагалі все розбито. 100% там щось лежить”, — розповів Григорій Годун.

Він додав, що не знає коли конкретно у Чернігові відкриється купальний сезон, та чи відкриється він цьогоріч взагалі.

Вимушений виїзд з ТОТ до Росії під час війни – не злочин

Вимушений виїзд з тимчасово окупованих територій до Росії під час війни – не злочин. Таке роз’яснення оприлюднили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Багато українців нині вимушені виїжджати із зони бойових дій чи окупації через тимчасово окуповані території або через Росію, щоб дістатися безпечного місця, зазначили у відомстві. Люди хвилюються, чи не порушують вони такими діями закони України.

Як пояснили в Мінреінтеграції, “такий перетин відбувається у стані крайньої необхідності”. Відповідно до статей 17, 18, 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, це виключає адміністративну відповідальність.

В будь-якій ситуації громадяни можуть звернутися за роз'ясненнями на Гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань за номером 1548, додали у міністерстві.

Із Києва до Василькова знову ходитимуть електрички — "Укрзалізниця"

З 17 червня між Києвом та Васильковом відновлюється щоденне курсування приміських поїздів. Раніше рух цих поїздів довелося призупинити через бойові дії у безпосередній близькості до залізниці.

Про це повідомляє "Укрзалізниця".

Зупинки передбачені на станціях Черкес, Васильків-1, Глеваха, Боярка, Тарасівка, Вишневе, Київ-Волинський та Караваєві Дачі.

Російська армія намагається штурмувати Сєвєродонецьк з кількох напрямків — Стрюк

Військові РФ намагаються штурмувати Сєвєродонецьк з кількох напрямків. Ускладнилась логістика, однак шляхи сполучення з містом залишаються. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк.

Він додав, що українські військові контролюють промислову зону міста, периметр території, який сполучається із Лисичанськом — бої йдуть серед міста. За словами Стрюка, українська армія намагається витиснути армію РФ подалі до центру міста.

Очільник Сєвєродонецької ВЦА сказав, що в місті залишаються близько 10 тисяч жителів, попри критичну гуманітарну ситуацію в населеному пункті.

Вирва діаметром 7 метрів: слідчі вилучили уламки російських ракет на Харківщині

Слідчі вилучили уламки ракет з місця російського обстрілу у Харківському районі. Одна з ракет поцілила в склад. Про це 15 червня повідомив начальник Слідчого управління Головного управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Результат одного з обстрілів, якими кожного пізнього вечора нас "радує" загарбницька армія. Дві ракети. Одна влучила в склад покришок, через що здійнялася сильна пожежа, інша — за 100 метрів від складу утворила вирву глибиною 4 метри та діаметром 7 метрів", — повідомив Болвінов.

На Запоріжжі російські окупанти облаштували танковий полігон

Основні сили й засоби російській військові продовжують зосереджувати в населених пунктах Василівка та у Василівському районі, а також у Пологівському і Бердянському районах. Про це повідомляють у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Як йдеться у повідомленні, на околицях населеного пункту Новозлатопіль Пологівського району виявлено навчальний танковий полігон російських збройних сил.

У Василівському районі зафіксовано прибуття російських військових до міста Дніпрорудне, а також доправлення цистерн із пальним з території окупованої АР Крим.

"Даних, які б свідчили про підготовку до ймовірного наступу найближчим часом, не зафіксовано. На усіх рубежах по лінії розмежування ведуться стримуючі дії", — зазначають в ЗОВА.

Арештовано активи білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії РФ — СБУ

Служба безпеки України ініціювала арешт активів білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії Російської Федерації, на майже 20 мільйонів гривень.

За даними СБУ, дана мережа спеціалізується на оптовій торгівлі різними видами палива. За останній рік вона експортувала до України товарів на майже 20 мільярдів гривень. Зазначається, що компанія мала серед засновників білоруські державні підприємства, закуповувала сировину у РФ і сплачувала податки до бюджетів обох країн.

У відомстві не повідомляють назву компанії, проте згідно з фото, наданим СБУ, йдеться про мережу "БНК-Україна", засновниками якої є ЗАТ "Білоруська Нафтова Компанія та Республіканське Унітарне Підприємство "Виробниче Об'єднання "Бєлоруснафта".

Україна хоче домовитися зі США про "енергетичний ленд-ліз" — Foreign Policy

Україна запропонувала Сполученим Штатам угоду про постачання зрідженого природного газу на майбутній опалювальний сезон за схемою ленд-лізуЛендліз, офіційно представлений як Закон про сприяння обороні Сполучених Штатів (від англ. lend — “позичати” і lease — “здавати в оренду”) — політика, згідно з якою Сполучені Штати Америки постачають своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти та матеріальні засоби. Вона надається на підставі того, що така допомога є важливою для оборони Сполучених Штатів; ця допомога включає військові кораблі та військові літаки, а також іншу зброю. . Про це повідомляє Foreign Policy.

За даними американського видання, українські топменеджери у сфері енергетики запропонували Вашингтону та іншим західним столицям декілька потенційних рішень для забезпечення поставок на майбутню зиму та збільшення внутрішнього виробництва.

Зокрема йдеться про забезпечення міжнародного фінансування для закупівлі природного газу (ЗПГ) у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробку альтернативних поставок та можливу угоду про імпорт ЗПГ зі США за ленд-лізом.

Планується, що Україна буде розраховуватися зі Сполученими Штатами після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу.

Foreign Policy також пише, що минулого тижня глава Нафтогазу Юрій Вітренко заявив у Вашингтоні, що Україні необхідно 8 млрд доларів для імпорту 6 млрд кубометрів газу.

У вересні очікується перший проміжний звіт незалежної комісії ООН про порушення військами РФ прав людини в Україні

У вересні очікується перший проміжний звіт незалежної комісії ООН про порушення військами РФ прав людини в Україні. Про це на брифінгу 15 червня повідомив голова комісії Ерік Мьозе, передають кореспонденти Суспільного. Наступного року комісія планує представити остаточний звіт.

“На цьому етапі не можемо визначити правового визначення подій. Однак інформація з відвіданих місць може підтвердити думку про порушення міжнародних прав людини. В Бучі і Ірпені комісія отримала інформацію про вбивства цивільних, а також про напади на цивільні об'єкти, зокрема, на на школу”, — сказав Мьозе.

За його словами, комісія має намір почути усі сторони.

“Ми контактували з російською делегацією в Женеві. Публічно ми заявили, що перша спроба була неуспішною, але ми продовжуємо розглядати це питання. Поки у нас не було контакту з російською владою, крім регіональною у Женеві”, — пояснив Мьозе.

Столтенберг: НАТО ввечері оголосить про виділення Києву нової військової допомоги, включаючи важке озброєння та далекобійну артилерію

Міністри оборони країн НАТО ввечері оголосять про виділення Києву нової військової допомоги, включаючи важке озброєння та далекобійну артилерію. Про це на пресконференції перед засіданням міністрів оборони країн НАТО сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

НАТО готує план переведення української армії з пострадянського озброєння на зброю альянсу, повідомив Столтенберг.

Окупанти вкрали тварину військовополоненої з "Азовсталі" і передали її Кадирову

Окупанти вкрали тварину військовополоненої з "Азовсталі". Про це повідомляє Uanimals.

Нещодавно російські пропагандисти виклали відео, на якому передали вкраденого з “Азовсталі” пітбуля лідеру Чечні Рамзану Кадирову як трофей.

Пес на ім’я Адік належав військовослужбовиці, яку окупанти взяли в полон.

“Адік був і є повноцінним членом нашої родини. Він надзвичайно добрий і активний собака, який дуже любить своїх справжніх власників. Адік завжди підлещувався за морозиво, звичайне біле, пломбір. Попри його загрозливий вид, він завжди дуже тепло ставився до нас. Адік — алергік, він завжди строго харчувався, йому не можна вживати деякі продукти”, — розповіли родичі власниці.

У Слов’янську триває евакуація

15 червня жителі Слов’янської громади виїхали автобусами до залізничного вокзалу Покровська. Звідти вони вирушать евакуаційним поїздом до Львова. Про це повідомили у Слов'янській МВА.

16 червня планується рейс до Рівненської області з розселенням, а в п‘ятницю, 17 червня, запланований виїзд до західних областей країни, також з розселенням.

Запис — за телефонами гарячої лінії Слов’янської МВА.

Українські військові ліквідували працівника пресслужби Росгвардії

В Україні загинув російський полковник, пропагандист та працівник пресслужби Росгвардії Сергій Постнов. Про це повідомила Рада ветеранів центрального апарату Відділу внутрішніх справ РФ.

Відомо, що Постнов був начальником групи інформаційного реагування у пресслужбі Росгвардії. Він зокрема воював у складі російської армії під Гостомелем, на Харківщині та на території так званої "ЛНР".

Обставини загибелі росіянина не уточнюються, зазначається лише, що "його життя обірвалося у ніч з 13 на 14 червня 2022 року при виконанні військового обов'язку".

До Києва прибули ще 64 загиблих з "Азовсталі" — патронатна служба "Азову"

До Києва прибули ще 64 загиблих з "Азовсталі". Про це повідомили в патронатній службі "Азову" "Янголи "Азову".

Тіла полеглих будуть розподілені між моргами Київської обласної лікарні, Бучі та Вишгорода. Поки що немає об‘єктивних даних про те, скільки серед них загиблих військовослужбовців ОЗСП "Азов" та представників інших підрозділів, які загинули під час боїв за Маріуполь.

"Загиблих ми отримали в рамках обміну з противником, який відбувся в Запорізькій області. Про порядок розпізнання Патронатна служба повідомить родичів протягом найближчих кількох діб", — йдеться у повідомленні.

У Росії заявили, що українські військові обстріляли Курську область

Губернатор Курської області Росії Роман Старовойт заявив, що Україна вранці 15 червня нібито обстріляла пункт пропуску "Крупець" у Рильському районі РФ.

"Сьогодні о 7:30 супротивник з боку України обстріляв пункт пропуску "Крупець" у Рильському районі. Постраждалих та руйнувань немає", — написав Старовойт у Telegram.

Він додав, що російські прикордонники "вогнем у відповідь придушили напад".

Харків відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан втретє приїхав в Україну, де оглянув місця російських обстрілів у Харкові. Про це 15 червня повідомила генпрокурорка України Ірина Венедіктова.

"В результаті перманентних атак в місті та області загинули вже 760 цивільних (за інформацією поліції на 14 червня — 841), поранено більше 1000. Зруйновано більше 4000 об’єктів, з яких майже — 2500 багатоповерхівки", — повідомила Венедіктова.

За її словами, прокурор МКС оглянув знищені будинки Північної Салтівки, центр міста, Шевченківський район, де внаслідок обстрілів 26 травня загинули батько з 5-місячним сином.

"Трактор тягне російський брухт" — українці обрали ескіз до нової марки Укрпошти

Укрпошта 15 червня оголосила результати голосування за ескіз до марки "Доброго вечора, ми з України!".

Понад 340 тисяч голосів українці віддали за роботу з трактором, який "тягне російський брухт". Нову готову поштову марку можна буде побачити вже за місяць.

"Наш народ вибрав ілюстрацію з тим образом, який знайомий кожному. Світло завжди переможе темряву, а чесна праця — злодійство", — кажуть в Укрпошті.

Загалом у голосуванні взяли участь майже 834 тисячі українців. Друге місце посів ескіз з Путіним, а третє — з Калушем.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Українці обрали ескіз марки "Доброго вечора, ми з України", фото: Укрпошта

Залізничні вокзали у Полтаві перевіряють на замінування

Залізничні вокзали у Полтаві перевіряють на замінування. Про це Суспільному розповів речник Полтавського райуправління поліції Василь Зуб.

За його словами, про те, що вокзали заміновані, анонімно повідомили до поліції зранку 15 червня.

У Харкові та Лозовій оголосили високу ймовірність ракетних ударів

Жителів Харкова та Лозової закликають перебувати поблизу укриттів 15 червня. Існує висока ймовірність ракетних ударів. Про це Суспільному повідомили у Департаменті цивільного захисту регіону.

Жителів Харкова та Лозової просять залишатися поблизу укриттів протягом усього дня, обмежити пересування та без нагальної потреби не перебувати на вулицях.

"Просимо мешканців реагувати на звуки сирен", — закликали в обласній військовій адміністрації.

У Чорнобаївці зранку в районі місцевого ринку стався вибух, є загиблі

У Чорнобаївці зранку в районі місцевого ринку стався вибух. Є загиблі та травмовані, кількість уточнюється, повідомили місцеві жителі. Про це повідомляє Суспільне Херсон.

Мінфін РФ засекретив дані щодо видатків російського бюджету — ЗМІ

Мінфін Росії з травня 2022 року вилучив із публічного доступу оперативну інформацію про виконання всіх видатків федерального бюджету та дані про джерела фінансування його дефіциту. Про таке пише видання The Bell, аналізуючи повідомлення відомства. У квітні бюджетна статистика показала зростання військових витрат Росії майже в 2,5 рази та зниження ненафтогазових доходів.

В опублікованих даних міністерства про виконання бюджету за січень-травень 2022 року є лише сукупні цифри щодо витрат та доходів. Тож тепер оперативно дізнатися про обсяг щомісячних витрат на економіку, соціальні зобов'язання та війну неможливо, пише видання.

У РФ мережа "Еда и точка" вимагає змінити назву мережі ресторанів швидкого харчування "Вкусно и точка", що відкрилася на базі колишнього McDonald's

Керівництво російської мережі закладів харчування з Владивостока "Еда и точка" вимагає змінити назву мережі ресторанів швидкого харчування "Вкусно и точка", що відкрилася на базі колишнього McDonald's. Воно готове навіть звернутися до суду, повідомив власник приморської мережі громадського харчування Сергій Панкратов. Про це пише “Интерфакс”.

"Через назву нової мережі "Вкусно и точка" наш вихід у будь-який новий регіон сприйматиметься другорядним, як підробка. Не буде унікальності назви бренду. Якщо ми не домовимося про назву, то доведеться звертатися до суду. Поки ми чекаємо, як ситуація розвиватиметься. З нами ще ніхто не зв'язувався з цього приводу", — сказав Панкратов.

Зранку росіяни обстріляли Сумщину з мінометів та гранатомета — ОВА

Зранку росіяни обстріляли Сумщину з мінометів та гранатомета, загиблих немає. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

У під'їзді одного з будинків Маріуполя знайшли тіла трьох загиблих

В Маріуполі люди продовжують гинути від наслідків російських артобстрілів. 14 червня в під'їзді одного з будинків в Лівобережному районі було знайдено тіла трьох загиблих. Про це повідомив радник міського голови м. Маріуполь Петро Андрющенко.

РФ контролює більшу частину Сєвєродонецька, українські військові і мирні мешканці перебувають у підземних бункерах заводу "Азот" — розвідка

Після більш ніж місяця важких боїв російські війська контролюють більшу частину Сєвєродонецька. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Російська тактика ведення війни в місті, яка базується на інтенсивному використанні артилерії, завдала значної шкоди всьому Сєвєродонецьку. Підрозділи ЗСУ разом із кількома сотнями мирних жителів перебувають у підземних бункерах на хімічному заводі “Азот” у промзоні міста, повідомляють розвідники.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться закріпитися на “Азоті” та навколо нього, а українські бійці зможуть вижити в укриттях під землею. Це, ймовірно, тимчасово не дасть Росії передислокувати свої підрозділи для виконання інших завдань, припускають розвідники.

Дуже малоймовірно, що Росія передбачала такий потужний спротив і таку повільну виснажливу війну, коли планувала своє вторгнення в Україну, йдеться у повідомленні британської розвідки.

З Лисичанська та Привілля евакуювали ще 52 жителів 14 червня

14 червня евакуювали ще 52 жителі Лисичанська та Привілля. Про це повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Люди розуміють, що можуть опинитися в пастці росіян, як в Сєвєродонецьку. Тому готові виїжджати до безпечних регіонів України", — наголосив Гайдай.

Він зазначив, що до майже зруйнованого Привілля з кожним днем діставатися все складніше.

Щоденний побут маріупольців організований на вулиці — радник мера

Щоденний побут маріупольців повністю перейшов на вулиці. Про це повідомив радник міського голови м. Маріуполь Петро Андрющенко. Він додав, що так люди облаштували кухні та зони відпочинку — на вулиці готують, шукають дрова, збирають воду.

За словами Андрющенка, люди досі намагаються знайти рідних, ховають людей на подвір'ї. "Окупанти покинули людей напризволяще, тому що українці для них не люди. Найгірше, що люди потрохи звикають. Адаптуються", — йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що містяни порівнюють життя вже не з минулим до війни, а з лютим-квітнем. З власним життям у холодних підвалах під обстрілами. Вчаться радіти новому життю за мінімальних потреб. "Колись в майбутньому психологи опишуть "Маріупольський синдром" — окремий психологічний стан, який здається неможливим в нормальному житті", — підкреслив радник мера.

На Харківщині російськими обстрілами пошкоджені 11 будинків та птахоферма

У Харківській області внаслідок російських обстрілів 14 червня пошкоджені 11 житлових будинків та птахоферма. Про це повідомив керівник облуправління поліції Володимир Тимошко.

За його даними, під ракети та снаряди окупантів потрапили Коробочкине, Малинівка, Покровське, Пришиб, Шестакове, Руські Тишки, Гусарівка, Слатине, Прудянка, Леб’яжє, смт Золочів. Пошкоджені 11 житлових будинків, господарські споруди, гараж та птахоферма. Правоохоронці задокументували пошкодження.

На Харківщині від обстрілів РФ за добу поранені семеро людей — Синєгубов

Протягом 14 червня в Харківській області від російських обстрілів поранені семеро людей. Ударів по Харкову окупанти не завдавали. Про це вранці 15 червня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, четверо людей поранені в Чугуївському районі, двоє — у Харківському, одна — в Ізюмському.

Росія втратила у війні з Україною близько 32 750 військових — Генштаб

Станом на ранок 15 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 32 750 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 250 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1440 (+6) од,
  • бойових броньованих машин — 3528 (+25) од,
  • артилерійських систем — 722 (+1) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 230 (+1) од,
  • засоби ППО — 97 (+0) од,
  • літаків — 213 (+0) од,
  • гелікоптерів — 179 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 591 (+3),
  • крилаті ракети — 129 (+4),
  • кораблі /катери — 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2485 (+12) од,
  • спеціальна техніка — 55 (+1).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Бахмутському та Сєвєродонецькому напрямках, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

Обстріли на Дніпропетровщині, бої на Донбасі. Як минула ніч у регіонах

На Дніпропетровщині російські військові обстріляли з “Ураганів” Апостолівську громаду. Попередньо, четверо людей загинули. Тривають бойові дії та обстріли на Донбасі. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

На Дніпропетровщині російські військові обстріляли з “Ураганів” Апостолівську громаду. Поцілили в житлові квартали. Попередньо, четверо людей загинули, одну людину поранено. У Новомосковському районі — два ракетні удари. Сильно пошкоджено об’єкт інфраструктури та дачні будинки. Попередньо, без постраждалих.

Харків: ніч із тривогами та поодинокими обстрілами, постраждалих немає.

По області — вночі окупанти обстріляли Чугуївський район, зокрема Чкаловську громаду. Горіли будинки та господарчі будівлі. За попередніми даними, постраждалих немає.

За добу по області 6 поранених через обстріли.

Луганщина: штурмові дії у Сєвєродонецьку. У Лисичанську окупанти обстріляли споруди поблизу колишнього заводу “Донсода” і декілька будинків поблизу. Аналогічна ситуація і в районі Склозаводу. Щонайменше вісім будинків 14 червня постраждали в цьому місті. 14 будинків зруйновані в Гірському. У Сєвєродонецьку росіяни вкотре поцілили по “Азоту”. Зокрема, пошкоджено прохідну підприємства. Знищуються багатоповерхівки, розташовані поблизу. Авіаудари нанесені по Білій Горі, Устинівці та Метьолкіному.

Із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню обстріляні Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське, Метьолкіне, Біла Гора, Миколаївка, Врубівка. За добу — 8 поранених серед цивільних.

Донеччина: бойові дії та обстріли населених пунктів російськими окупаційними військами не припиняються. Застосовується стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, РСЗВ “Град”, РСЗВ “Смерч”.

Під вогнем — Авдіївка, Добропілля, смт. Очеретине -2; с. Бердичі, смт. Нью-Йорк; с. Желанне, с. Вірівка.

Пошкоджені 42 об’єкти, серед яких 33 приватних житлових будинки, одна багатоповерхівка, залізнична колія, підприємство “УТОС”, автобаза та інші. Область залишається без газу і частково — без води й електрики. Ремонтні роботи на водогонах та електромережах тривають там, де це дозволяє безпекова ситуація.

Загинули двоє, поранені троє цивільних.

Миколаївщина: російські війська обстрілювали населені пункти Лепетиха та Березнегувате Березнегуватської громади, Шевченкове Шевченківської громади та Лупареве Галицинівської громади. Також обстрілів зазнала Прибужанівська громада Вознесенського району. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Херсонщина: весь день жителі області повідомляли про числені вибухи та обстріли, зокрема, критична ситуація на всій території Бериславського та деяких населених пунктах Каховського районів. Знову підтверджується інформація про замінування берегів річки Інгулець, мостів, полів.

Все більше людей відмовляються співпрацювати із окупантами та місцевими колаборантами, окупанти продовжують захоплення держустанов. Захоплено головний корпус Херсонського державного університету.

Критична ситуація у окупантів і з набором інших працівників, наприклад, поліцейських.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Житомирщині.

​Ювенальні прокурори: 313 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 15 червня більш ніж 892 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 313 дітей загинули та щонайменше 579 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 291, Харківській — 169, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 54, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 30, Сумській — 17.

На Луганщині бої тривають у Сєвєродонецьку, Тошківці та в районі Врубівки, багато поранених в Лисичанську — Гайдай

На Луганщині бої тривають у Сєвєродонецьку, Тошківці та в районі Врубівки, багато поранених в Лисичанську. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Стає важче, але наші військові стримують ворога одразу із трьох боків. Боронять Сєвєродонецьк та не дозволяють просунутися до Лисичанська. Тим не менш, росіяни близько, від чого страждає населення і руйнуються будинки", — написав Гайдай.

Запорізька область — відбій тривоги.

США підтримують об’єднання Британії, Польщі, України і країн Балтії в окремий союз

Сполучені Штати готові вітати регіональні ініціативи, зокрема об’єднання Британії, Польщі, України і країн Балтії в окремий союз, якщо він посилюватиме оборонний потенціал. Оскільки США зацікавлені у зміцненні можливостей НАТО. Про це у відповідь на запитання власного кореспондента Укрінформу сказала постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт.

"Очевидно, що ми підтримуємо ініціативи, які допомагають нарощувати потенціал", — сказала Сміт.

Бахмутський район Донецької області — відбій тривоги.

Окупанти РФ з артилерії поцілили у автотранспортне підприємство на Харківщині

Російські війська з артилерії обстріляли Золочів у Харківській області. Загиблих або поранених немає. Про це Суспільному повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

За його даними, армія РФ завдала удару вночі з 14 на 15 червня. Росіяни влучили в промислову зону — частково знищене та пошкоджене автотранспортне підприємство.

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілу Золочева, Харківська область, 15 червня 2022 року. Фото: Віктор Коваленко

Запорізька область — повітряна тривога.

Внаслідок обстрілу міста Апостолове на Дніпропетровщині зруйновано понад 10 приватних будинків — Вілкул

Внаслідок обстрілу міста Апостолове на Дніпропетровщині зруйновано понад 10 приватних будинків. Усі четверо загиблих внаслідок обстрілу мирних мешканців— чоловіки. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Бахмутський район Донецької області — повітряна тривога!

Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій російського війська у Сєвєродонецьку та Тошківці — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил Республіки Білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 15 червня.

На Сіверському напрямку російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сопич, Баранівка, Уланове та Бачівськ Сумської області. Вели повітряну розвідку БпЛА поблизу Серединої Буди на Сумщині.

На Харківському напрямку підрозділи російського війська за підтримки вертольотів армійської авіації намагалися не допустити подальшого просування українських військ до державного кордону. Росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка. Завдали авіаудару неподалік Мосьпанового. Тривають бої в районі населеного пункту Рубіжне.

На Слов’янському напрямку основні зусилля армія РФ зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. З артилерії росіяни обстріляли райони населених пунктів Шевелівка, Вірнопілля, Грушуваха, Нова Павлівка. Завдали авіаудару поблизу Гусарівки. ЗСУ успішно відбили штурм в районах населених пунктів Богородичне та Долина. Військо РФ наступає у напрямку Краснопілля, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку російські військові обстріляли з артилерії населені пункти Устинівка, Тошківка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Антонівка та Кам’янські Дачі.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не вели. З артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру неподалік Сидорового, Маяків та Закітного.

На Сєвєродонецькому напрямку армія РФ крила вогнем позиції ЗСУ з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляла цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське, Метьолкіно. Російська армійська авіація завдала авіаудару поблизу Білої Гори.

Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій російського війська у Сєвєродонецьку та Тошківці, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку російські військові з артилерії обстріляли українські позицій в районах Спірного, Яковлівки, Покровського, Клинового та Новолуганська. Авіаудар армійської авіації зафіксовано поблизу Устинівки. Наступ російського війська в районі Миколаївки захлинувся. Російські військові зазнали втрат та відійшли. Перегруповуються для поновлення наступу.

Росіяни штурмували в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнали втрат і відійшли на раніше зайняті позиції. Штурмують у районі Врубівки, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку захисники України відбили наступ у районі населеного пункту Шевченко. Ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій російські військові не вели. Обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Ільїнка, Мар’їнка, Антонівка, Червоне та Новосілка. Завдали авіаудару неподалік Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку армія РФ обстріляла населені пункти Тополине, Лепетиха, Березнегувате, Кобзарці, Шевченкове, Посад-Покровське та Лупареве. Завдала авіаудару поблизу Князівки.

РФ і надалі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії КРМБ типу “Калібр”.

Бахмутський район Донецької області — відбій тривоги.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Війна Росії в Україні перебуває на критичній стадії — CNN

Західні розвідувальні та військові чиновники вважають, що війна Росії в Україні перебуває на критичній стадії, яка може визначити довгостроковий результат конфлікту. Про це пише CNN з посиланням на джерела, знайомими з американською та іншою західною розвідкою.

“Я думаю, що ви ось-ось досягнете точки, коли одна чи інша сторона досягне успіху, – цитує високопоставленого чиновника НАТО CNN. — Або росіяни дійдуть до Слов’янська та Краматорська, або українці їх тут зупинять. І якщо українці зможуть утримати лінію тут, перед такою кількістю сил, це матиме значення”.

"Укрзалізниця" призначила на 15 червня один евакуаційний рейс

"Укрзалізниця" призначила на 15 червня один евакуаційний рейс — з Покровська до Львова. Про це йдеться на сайті перевізника.

  • 16:30 — 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

РФ розглядає варіанти збільшення кількості мобілізованих, малоймовірно, що Білорусь вступить у війну — ISW

Російська військова влада розглядає варіанти збільшення кількості мобілізованих, щоб компенсувати постійні втрати особового складу в Україні. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, російська влада може спростити вимоги до новобранців.

Російські війська продовжують боротьбу за контроль над промисловим заводом "Азот" і знищили всі мости між Сєвєродонецьком і Лисичанськом, йдеться в аналітичному звіті. Ймовірно, щоб ізолювати українських захисників, що залишилися в місті, від критичних комунікацій.

Крім того, російські війська продовжують готуватися до наступу на південному сході від Ізюма та на захід від Лимана в напрямку Слов’янська.

Російські війська продовжують наступальні дії на схід від Бахмута біля траси Т1302, щоб перерізати українські лінії комунікації до Сєвєродонецька-Лисичанська.

Також, зазначили в ISW, російські війська продовжили наступальні операції, щоб відтіснити українські війська від лінії фронту на північний схід від Харкова.

Українські контратаки змусили російські війська на південній осі зайняти та зміцнити оборонні позиції, повідомили аналітики.

Збройні сили Білорусі 14 червня розпочали командно-штабні навчання, спрямовані на перевірку спроможності командування та управління. Однак малоймовірно, що Білорусь приєднається до війни в Україні на боці Росії, йдеться у звіті.

“Незважаючи на початок цих навчань, малоймовірно, що Білорусь приєднається до війни в Україні через загрозу внутрішніх заворушень, з якою стикається Олександр Лукашенко, якщо він залучить до бою вже обмежені білоруські військові засоби. Будь-який вступ Білорусі у війну також, ймовірно, спровокує подальші руйнівні санкції проти Білорусі. Будь-який білоруський напад на північну Україну, ймовірно, буде вкрай неефективним, а якість білоруських військ залишається низькою. ISW продовжуватиме стежити за переміщеннями Білорусі, але наразі не прогнозує вступ Білорусі у війну”, — йдеться у звіті.

Бахмутський район Донецької області — повітряна тривога!

На півдні ЗСУ знищили 70 військових РФ і 2 російські склади боєприпасів — ОК "Південь"

На південному фронті минулої доби окупаційні війська двічі намагалися нанести авіаційний удар. Вранці російський гелікоптер було збито українським підрозділом із переносного зенітно-ракетного комплексу, а вдень інший російський Мі-8 атакував річкову переправу, намагаючись обмежити підрозділи ЗСУ в маневрах. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

У відповідь українська авіація нанесла 3️ удари по скупченню живої сили та військової техніки рашистів на Херсонщині. Також було нанесено ракетні удари по складах пального та району зосередження техніки, подавлено 2️ командно-спостережних пункти російського війська.

Протягом доби українські воїни на півдні знищили 7️0️ російських військових та понад 6️0️ одиниць російської техніки, серед яких:

  • 1️ гелікоптер,
  • 1️ самохідна гармата “Піон”,
  • 1️ реактивна система залпового вогню “Град”,
  • 3️ гаубиці 152 мм,
  • 1️9️ одиниць броньованої,
  • 3️3️ автомобільної,
  • 4️ – інженерної техніки.

Також, знищено 2️ склади боєприпасів.

Черкаська область — відбій тривоги.

Корабельне угруповання російського флоту в північно-західній частині Чорного моря в черговий раз переформатовано — ОК "Південь"

Корабельне угруповання російського флоту в північно-західній частині Чорного моря в черговий раз переформатовано. Два ракетних кораблі та один підводний човен, споряджені 2️0️ крилатими ракетами, продовжують створювати загрозу ракетної атаки з моря, один великий десантний корабель декларує збереження намірів на десантну операцію. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

На Дніпропетровщині вночі російські війська обстріляли місто Апостолове — міський голова

На Дніпропетровщині вночі російські війська з "Ураганів" обстріляли місто Апостолове, загинули чотири людини. Про це повідомив міський голова Андрій Оса.

Черкаська область — триває повітряна тривога.

Литва передасть Україні додаткові боєприпаси для Bayraktar

Литва домовилася з турецькою компанією-виробником безпілотників Bayraktar про передачу додаткових боєприпасів до дрона, який передадуть Україні.

Про це у Twitter повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас.

"Домовились про озброєння литовсько-українського безпілотника Bayraktar Vanagas. Боєприпаси надійдуть вчасно! Також дякуємо компанії за додатково надані боєприпаси", – написав міністр, не уточнивши, про яку кількість боєприпасів йдеться.

Наприкінці травня литовська компанія Laisvės TV розпочала збір коштів для купівлі дрона Bayraktar для ЗСУ. За три тижні жителі Литви зібрали 5,9 мільйона євро, але в підсумку турецька компанія Baykar вирішила його подарувати. За даними литовського видання Delfi, з пожертвуваних литовцями коштів на озброєння безпілотника виділили 1,5 мільйона євро. Решта 4,4 мільйона євро вирішили спрямувати на гуманітарну допомогу Україні та відновлення країни

Довідка: Bayraktar — це турецький ударний безпілотний літальний апарат (БПЛА). Він може працювати автономно протягом 24 годин та переносити керовані протитанкові ракети й авіаційні бомби. Основне призначення цього БПЛА — завдавати ударів.

"Ми робимо недостатньо": Моравецький закликав країни НАТО надати Україні більше важкої зброї

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав країни НАТО надати Україні більше важкого озброєння для захисту від російської агресії.

Про це він заявив на пресконференції у Гаазі з підготовки до саміту НАТО.

Польський прем'єр наголосив, що в умовах агресії та "варварських атак" РФ важливо укріпити трансатлантичні звʼязки, а НАТО може "бути єдиним блокуючим та стримуючим фактором від подальших атак на східний фланг НАТО в Євросоюзі".

"Але ми також мусимо поставити собі критичні питання, чи достатньо ми сильні у захисті європейських цінностей? Я думаю, що відповідь "ні". Ми робимо недостатньо. Ми не зробили достатньо для захисту України, для підтримки українського народу в захисті його свободи та суверенітету", — вважає Моравецький.

З огляду на це він закликав союзників НАТО зробити більше для постачання зброї, артилерії Україні.

"Де наш авторитет, якщо Україна зазнає поразки? І ми уявимо, що вона зазнає поразки, та повернемося до справ як зазвичай, я сподіваюсь, що ні… Я не можу уявити собі такого сценарію. Я вважаю, що це було б повним провалом та катастрофою Євросоюзу, наших цінностей та НАТО. Тому це дуже важливо, щоб ми сфокусувалися на ефективній дієвій підтримці України тут і зараз, а не за кілька тижнів та місяців", — заявив очільник польського уряду.

Крім того, він наголосив на важливості підтримки євроінтеграційних амбіцій України.

"Ми підтримуємо якнайшвидше надання їм кандидата (статусу), тому що українському народові потрібна надія", — сказав Моравецький.

Миколаївська, Сумська, Одеська, Запорізька, Черкаська, Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

В армії проведуть перевірки

Президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних Сил України провести перевірки в армії через повідомлення у соцмережах та ЗМІ про те, що бійцям не вистачає засобів індивідуального захисту.

"Доповіді, які я отримую, суттєво відрізняються від того, що обговорюється суспільством. І я очікую перевірки логістики в армії – перевірки того, що постачається, і того, як розподіляються засоби індивідуального захисту", – сказав глава держави.

Він наголосив, що на сьогодні всім, хто перебуває в зонах бойових дій, має вистачати всього необхідного для захисту.

ЗСУ знищили склад боєприпасів російських військ у Новій Каховці на Херсонщині

Близько опівдня Збройні сили України знищили склад боєприпасів та центр ремонту військової техніки російських військ. Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. За його словами це сталося в одному з промислових районів у місті Нова Каховка. Після потрапляння українськими військовими, склад детонував до пізнього вечора.

Канада перевела близько 800 мільйонів доларів на рахунок МВФ для України

Канада стала першою країною, яка перевела близько 800 мільйонів доларів спеціальної допомоги в МВФ на український рахунок, повідомив президент Зеленський.

На початок