Туреччина готова допомогти з перевезенням українського зерна, але чекає на відповідь Росії — Чавушоглу

Туреччина готова допомогти з перевезенням українського зерна, але чекає на відповідь Росії — Чавушоглу

Туреччина готова допомогти з перевезенням українського зерна, але чекає на відповідь Росії — Чавушоглу
Очільник МЗС Мевлют Чавушоглу.

Туреччина готова надати допомогу для перевезення українського зерна, але наразі чекає на відповідь від Росії.

"Ми чекаємо відповіді від Росії. Як ви знаєте, минулого тижня, ми обговорювали це питання з Лавровим в Анкарі. Є й інші переговори між військовими та спеціалістами. Звичайно, їм потрібно вжити певних заходів. У Росії є своя власна позиція, про що Лавров говорив під час переговорів минулого тижня. Але ми сказали російській стороні, що план ООН дуже важливий, функціональний і легітимний. Ми також підкреслили, що якщо дві сторони домовляться принципово, ми могли б скликати зустріч у Стамбулі", — заявив очільник турецького МЗС Мевлют Чавушоглу, передає кореспондентка Суспільного.

За його словами, після досягнення домовленості у Стамбулі можуть створити центр, де будуть спостерігати за переговорним процесом.

"Це план ООН, і ми його підтримуємо. Ми контактуємо з Генеральним секретарем ООН паном Гутеррешем. Після зустрічі з Лавровим я зателефонував пану Гутеррешу і поінформував його", — сказав турецький дипломат.

Що відомо

  • Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара вважає реалістичним план створення "зернового коридору" у Чорному морі. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що ситуація з українським зерном не має жодного відношення до продовольчої кризи, але заявив про готовність РФ супроводжувати та забезпечувати безпеку суден, які виходіть з українських портів та йдуть до проток Босфор і Дарданелли.
  • Туреччина заявила, що "найближчими днями" очікує на рішення щодо питання експорту зерна з України морським шляхом. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що, якщо Анкара готова допомогти розмінувати води біля портів для вивезення українського зерна, то військові РФ та Туреччини зможуть домовитись, як це краще зробити. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не можна довіряти заявам президента Росії Володимира Путіна про невикористання торговельних шляхів для нападу на Одесу.
  • 25 травня заступник очільника МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що розв'язання продовольчої проблеми вимагає комплексного підходу. Йдеться, зокрема, про зняття санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт та фінансові транзакції.
  • Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що зерно можна вивозити й через підконтрольні Росії порти на Азовському морі (Бердянськ, Маріуполь), через Дунай та Румунію, Польщу або Угорщину, а також і через підконтрольні Україні порти, зокрема через Одесу. Путін також заявив, що РФ "не мінували підходів до порту", що розмінування має займатись Україна і тоді Росія "гарантує мирний прохід".
  • Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що США не погоджуються на пропозиції Росії про скасування санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.
  • До повномасштабного вторгнення РФ Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії.
  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі постачання і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70% майбутнього врожаю. За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Україна запропонувала створити Організацію країн-експортерів зерна, яка б допомогла запобігти голоду у світі, а також захищала б інтереси своїх членів у питанні імпорту зернової продукції.

Читайте також

Туреччина розробила "дорожню карту" з розблокування експорту українського зерна

Росія вивозить крадене українське зерно під своїми документами до Туреччини — посол Боднар

Росія використовує жителів Африки та Азії як розмінну монету — Зеленський

Україна пропонує створити "зернову ОПЕК": у Мінагро пояснили, чи буде дефіцит продуктів

У Росії запропонували 25 млн тонн зерна на експорт. Блінкен відповів

Єврокомісія не виключає розблокування українських портів за військового сприяння — Домбровскіс

США закликає Росію розблокувати судноплавство й порт Одеси задля експорту зерна — Білий дім

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок