Марченко запропонувала обміняти Медведчука на двох громадян Сполученого королівства

Марченко запропонувала обміняти Медведчука на двох громадян Сполученого королівства

Марченко запропонувала обміняти Медведчука на двох громадян Сполученого королівства
. Скрін з відео

Дружина співголови партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука Оксана Марченко запропонувала обміняти свого чоловіка на британців, які, як вона стверджує, потрапили в полон до військових Росії та формувань самопроголошеної "ДНР".

Про це вона заявила у своєму зверненні.

"Я закликаю родичів Ейдена Есліна та Шона Піннера звернутися до свого прем'єр-міністра із проханням обміняти ваших близьких на мого чоловіка", – сказала Марченко.

За словами Марченка, вона "із повідомлень масової інформації" дізналася про здачу в полон громадян Великобританії Ейдена Есліна та Шона Піннера військовослужбовцям Росії та ДНР. Британці нібито діяли у складі підрозділів 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ у Маріуполі.

Марченко закликала родичів Есліна та Піннера звернутися з проханням про обмін до прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

Як відомо, генеральна прокуратура розслідує дві справи стосовно затриманого нардепа від "ОПЗЖ", кума президента РФ Віктора Медведчука і наполягатиме на його арешті без альтернативи внесення застави.

Що відомо

  • Медведчука підозрюють у скоєнні кількох злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації.
  • 11 травня 2021 року Служба безпеки провела обшуки у будинку на вулиці Монтажників у Києві, де мешкає Медведчук разом із дружиною Оксаною Марченко. Згодом генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру у державній зраді депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Вона пояснила, що нардепів підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у тимчасово окупованому Росією Криму. За два дні Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Також суд зобов’язав політика носити електронний браслет. Згодом запобіжний захід продовжили.
  • Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) – оголошена 8 жовтня 2021 року. Слідство вважає, що Медведчук взяв участь в організації схеми, за якою вугілля з окупованих шахт Донбасу через РФ поверталося на українські державні підприємства.
  • 12 жовтня 2021 Печерський райсуд Києва відправив Віктора Медведчука під домашній арешт. Але згодом його адвокат повідомив журналістам, що з Медведчука зняли електронний браслет, бо "закінчився термін дії запобіжного по одному з проваджень".
  • 27 лютого 2022-го з'явилася інформація про те, що Медведчук залишив адресу, за якою він відбував домашній арешт. Його адвокатка Лариса Чередніченко тоді повідомила Суспільному, що Віктор Медведчук, якого звинувачують у державній зраді, "перебуває у безпечному місці у Києві".
  • 12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні.
  • Згодом СБУ повідомила деталі затримання: Федеральна служба безпеки Росії намагалася вивезти Медведчука спочатку до Придністров’я, а потім до Москви. Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. У результаті Медведчук був затриманий під час виїзду з Київської області.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 52. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок