"Умови задовільні, але їжа та вода потребують покращення" — дружина полоненого командира "Азову"

"Умови задовільні, але їжа та вода потребують покращення" — дружина полоненого командира "Азову"

"Умови задовільні, але їжа та вода потребують покращення" — дружина полоненого командира "Азову"
. Боєць "Азову" Денис Прокопенко з дружиною Катериною, колаж: Суспільне

Українські бійці із заводу "Азовсталь", що опинилися в російському полоні, перебувають у задовільних умовах та чекають обміну, хоча деяких ресурсів не вистачає.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла Катерина Прокопенко, дружина командира маріупольського полку "Азов" Дениса Прокопенка.

"Ми знаємо, що саме СІЗО переповнено і, звичайно, що деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – воно все потребує покращення. Наразі ми хочемо це питання якомога швидше вирішити, щоб Червоний Хрест залучив якомога більше своїх зв'язків, ресурсів, щоб покращити все це, що зараз там у хлопців", — сказала Прокопенко.

За її словами, немає звіту про утримання полонених, фотофіксації чи відеофіксації від третьої сторони, тобто від міжнародних організацій, є лише фото і відеофіксація російської сторони.

"З огляду на ці відеоматеріали ми можемо зрозуміти, що там присутня лише російська сторона. А нам потрібна якраз третя незалежна сторона, яка покаже справжні умови", — додала дружина командира "Азову".

Що відомо

  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • У Росії заявили, що можуть визнати "Азов" терористичною організацією. Вивезених з "Азовсталі" військових хочуть допитати. Згодом повідомлялось, що бійці "Азову" нібито не підлягають обміну. Водночас у Міноборони України назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою.
  • 19 травня Міноборони РФ повідомило, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених. Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) розпочав реєстрацію військових, які залишають завод “Азовсталь”. У тому числі — поранених.
  • Міністерство оборони поки що триматиме в секреті інформацію щодо перебігу перемовин про обмін українських бійців із заводу "Азовсталь", які опинились у російському полоні.
  • 4 червня Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що українські розвідники підтримують зв’язок із полоненими бійцями полку "Азов".
  • Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон закликали президента РФ Путіна звільнити захисників "Азовсталі"

Читайте також

Обличчя "Азовсталі". Історії захисників Маріуполя

"Ми розуміли, що можемо навіть не долетіти" — боєць "Азову" про те, як проривались у Маріуполь

Фотограф полку "Азов" отримав спеціальну нагороду польської фотопремії

Вторгнення Росії в Україну, день 102. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок