Засуджені до смертної кари бойовиками "ДНР" громадяни Британії та Марокко мають права військових ЗСУ — МЗС

Засуджені до смертної кари бойовиками "ДНР" громадяни Британії та Марокко мають права військових ЗСУ — МЗС

Засуджені до смертної кари бойовиками "ДНР" громадяни Британії та Марокко мають права військових ЗСУ — МЗС
Ейден Еслін, Брагім Саадун, Шон Піннер. Скріншот з відео судового засідання, яке опублікувало ТАСС

Усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ. Про це, коментуючи "вирок" в самоназваній "ДНР" громадянам Британії та Марокко повідомив Суспільному речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів. Всі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють в полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися", — сказав він.

Він додав, що "судовий процес" над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях "є нікчемним".

"Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених. Український уряд продовжить докладати максимальних зусиль заради звільнення всіх захисників України", — додав Ніколенко.

Що відомо

  • 9 червня суд так званої "Донецької народної республіки" засудив до страти трьох іноземних добровольців — громадян Великої Британії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також підданого Королівства Марокко Брагіма Саадуна. Усі вони воювали на боці Збройних сил України, захищали Маріуполь. Вони мають місяць на оскарження рішення "суду".
  • Раніше Оксана Марченко запропонувала обміняти свого чоловіка Віктора Медведчука на британців Ейдена Есліна та Шона Піннера, які, як вона стверджувала, потрапили в полон до військових Росії та формувань самопроголошеної "ДНР".
  • Пізніше Еслін і Піннер з'явилися на російському державному телебаченні та попросили обміняти їх на Медведчука. У британському уряді зазначили, що перебування їхніх громадян в Україні є незаконним і питанням обміну там не займаються.
Вторгнення Росії в України. Усі новини

На початок