Україна здобула чотири ліцензії на Олімпіаду-2022 в фігурному катанні: склад команди

Україна здобула чотири ліцензії на Олімпіаду-2022 в фігурному катанні: склад команди

Україна здобула чотири ліцензії на Олімпіаду-2022 в фігурному катанні: склад команди
. ISU

У чотирьох з п'яти видів програми Україна буде представлена на Олімпіаді-2022.

Фігурне катання стане одним із перших видів спорту, в яких розпочнуться змагання на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні. Майже в усіх видах програми візьме участь і Україна, яка завойовувала ліцензії впродовж останнього року.

Перші дві квоти українці здобули на березневому чемпіонаті світу-2021 у Стокгольмі. Одиночник Іван Шмуратко став одним із 23 фігуристів, які принесли своїм збірним ліцензії в чоловічому катанні, а Олександра Назарова та Максим Нікітін завоювали одне з 19 місць у танцях на льоду.

У жіночому катанні та спортивних парах була можливість кваліфікуватися на додатковому турнірі Nebelhorn Trophy в німецькому Обертсдорфі. Проте це вдалося лише одиночниці Анастасії Шаботовій, яка взяла одну з шести залишкових квот.

За підсумками турніру також стало зрозуміло, які країни ввійшли до топ-10, що зможуть виступити в командних олімпійських змаганнях, що приходитимуть на Іграх утретє в історії. Для цього було необхідно відібратися на Олімпіаду щонайменше в трьох окремих дициплінах, і це змогли зробити всього десять команд, серед яких була й Україна (10-те місце серед тих, хто відібралися).

Завдяки цьому в Пекіні Україна матиме на одну ліцензію більше, ніж на минулій Олімпіаді, де не змогла кваліфікуватися до командного турніру. Востаннє Україна була представлена хоча б одним учасником у всіх дисциплінах у Сочі-2014. Рекордними лишаються сім ліцензій на перших чотирьох Олімпіадах, на яких збірна виступала під українським прапором (1994-2006).

Читайте також: Наступ ковіду, прорив Шмуратка й батл за Олімпіаду. Як минув чемпіонат Європи з фігурного катання

Склад збірної України на Олімпіаду-2022 у фігурному катанні

У федерації фігурного катання на запит Суспільне Спорт назвали склад, який був поданий на затвердження НОК України до заявки збірної на Олімпіаду-2022.

  • Чоловіче одиночне катання: Іван Шмуратко (особисті змагання, командний турнір)
  • Жіноче одиночне катання: Анастасія Шаботова (особисті, команда)
  • Танці на льоду: Олександра Назарова та Максим Нікітін (особисті, команда)
  • Спортивні пари: Софія Голіченко та Артем Даренський (лише команда)

Єдині з цього складу, хто раніше брали участь у Олімпійських іграх, а також представляли Україну на рівні дорослої серії Гран-прі, – танцівники Назарова та Нікітін. У Пхьончхані-2018 їм забракло однієї позиції, щоб відібратися до довільного танцю: вони фінішували 21-ми. На передолімпійському чемпіонаті Європи вони втретє в кар'єрі ввійшли до топ-10, а на останньому чемпіонаті світу стали 20-ми.

Читайте також: Фігуристи Назарова та Нікітін – про чемпіонат Європи, образ "клоунів" і небажання покидати Україну

Решта представників України дебютуватимуть на Олімпіаді. Напередодні Ігор Іван Шмуратко показав особистий рекорд і найкращий український результат за 20 років на континентальній першості – 12-те місце. На світі був 21-м.

Читайте також: "Такі прокати я собі не дозволю". Шмуратко - про найкращий результат і втрачене місце у топ-10 Євро

Наймолодша учасниця збірної України, 16-річна Шаботова, в цьому сезоні лише дебютувала на дорослому міжнародному рівні, а чемпіонат Європи пропустила "за станом здоров'я". У Пекіні українка може спробувати стати однією з небагатьох фігуристок, які приземляли потрійний аксель на Олімпіаді. У жіночому катанні це вдавалося лише трьом спортсменкам: японкам Мідорі Іто (1992) й Мао Асаді (2010, 2014) та американці Міраї Наґасу (2018). Окрім Шаботової, він є в арсеналі одразу кількох фігуристок, зокрема представниць ОКР, Японії та США, тож у Китаї може бути більше вдалих спроб цього стрибка, як на всіх попередніх Іграх разом узятих.

Читайте також: Лідерка збірної України з фігурного катання Анастасія Шаботова знялася з чемпіонату Європи

Голіченко й Даренський стали в пару лише в 2020 році й повноцінно дебютували на дорослій міжнародній арені в цьому сезоні. На своєму першому чемпіонаті Європи-2022 вони ввійшли до топ-15.

Читайте також: "Витягнули все". Українські фігуристи та їхня тренерка – про топ-15 на чемпіонаті Європи в парах

Остаточний список учасників, що братимуть участь у командних змаганнях, буде оголошено 1 лютого - до того моменту є можливість проводити заміни. Після цього зміни в ньому будуть неможливими, незважаючи на те, чи хтось зніматиметься зі змагань.

Читайте також: Україна офіційно отримала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні

Кількість ліцензій України у фігурному катанні на кожній Олімпіаді

  • Ліллегаммер-1994 – 7 (чоловіки – 1, жінки – 3, пари – 1, танці – 2)
  • Наґано-1998 – 7 (2+2+1+2)
  • Солт-Лейк-Сіті-2002 – 7 (1+2+2+2)
  • Турин-2006 – 7 (1+2+2+2)
  • Ванкувер-2010 – 4 (1+0+2+1)
  • Сочі-2014 – 4 (1+1+1+1 + 1 командна)
  • Пхьончхан-2018 – 3 (1+1+0+1+0)
  • Пекін-2022 – 4 (1+1+0+1+1)

За історію участі у фігурному катанні на Олімпійських іграх УкраїнаВиступи за СРСР та "об'єднану команду"-1992 не враховуються. завоювала дві медалі. Оксана Баюл стала першою зимовою олімпійською чемпіонкою в історії України в 1994 році, а Олена Грушина та Руслан Гончаров вибороли "бронзу" в танцях на льоду в 2006-му.

Читайте також: "В нас є лише ми". Фігуристи Голубцова й Бєлобров – про відсутність взірців в Україні та дебют на ЧЄ

Що відомо

  • У фігурному катанні на Олімпіаді-2022 буде розіграно п'ять комплектів нагород: у чоловічому й жіночому одиночному катанні, спортивних парах, танцях на льоду та командних змаганнях. Україна буде представлена в усіх дисциплінах, окрім спортивних пар.
  • Усього ліцензії на Олімпіаду-2022 у фігурному катанні здобули 32 країни, з них 10 додатково змагатимуться в командному турнірі. Найбільшу й максимально можливу кількість ліцензій заробила збірна ОКР – 13 (по три в кожній дисципліні + командна). На одну менше мають США, які недобрали однієї квоти в парах.
  • Попри те, що Міжнародний союз ковзанярів (ISU) вже опублікував списки країн, які кваліфікувалися до командного турніру, в ньому ще можливі зміни. Україна може втратити місце в команднику, якщо в останній момент до нього відберуться збірні, що обходять її за рейтингом, але наразі не мають права представити повну команду, адже завоювали менше трьох окремих ліцензій. Найближчими до цього є Південна Корея та Білорусь, чиї спортсмени зараз є другими запасними у двох видах (у Кореї – в танцях, у Білорусі – в парах). Тобто щоб Україна втратила командну ліцензію, в одній із цих дисциплін мають знятися одразу дві пари (і при цьому не мати заміни). Шанси на це теоретичні, але все ще можуть бути.

Календар змагань з фігурного катання на Олімпіаді-2022

  • П'ятниця, 4 лютого. 03:55 – Командний турнір. Чоловіки, танці, пари (короткі програми)
  • Неділя, 6 лютого. 03:30 – Командний турнір. Жінки (коротка програма), чоловіки (довільна програма)
  • Понеділок, 7 лютого. 03:15 – Командний турнір. Пари, танці, жінки (довільні програми)
  • Вівторок, 8 лютого. 03:15 – Чоловіки (коротка програма)
  • Четвер, 10 лютого. 03:30 – Чоловіки (довільна програма)
  • Субота, 12 лютого. 13:00 – Танці (ритмічний танець)
  • Понеділок, 14 лютого. 03:15 – Танці (довільний танець)
  • Вівторок, 15 лютого. 12:00 – Жінки (коротка програма)
  • Четвер, 17 лютого. 12:00 – Жінки (довільна програма)
  • П'ятниця, 18 лютого. 12:30 – Пари (коротка програма)
  • Субота, 19 лютого. 13:00 – Пари (довільна програма)
  • Неділя, 20 лютого. 06:00 – Гала
Читайте також: Фігурист Шмуратко – про старт Євро-2022, найкращий прокат у кар'єрі та вплив тренувань у Італії
На початок