"Витягнули все". Українські фігуристи та їхня тренерка – про топ-15 на чемпіонаті Європи в парах

"Витягнули все". Українські фігуристи та їхня тренерка – про топ-15 на чемпіонаті Європи в парах

Ексклюзивно
"Витягнули все". Українські фігуристи та їхня тренерка – про топ-15 на чемпіонаті Європи в парах
. Іван Данилюк

Голіченко й Даренський разом із наставницею Лілєю Батутіною прокоментували виступ на дебютній континентальній першості, розповіли про важкий шлях до чемпіонату та проблеми, які викликали новорічні свята, – для Суспільне Спорт.

На чемпіонаті Європи-2022 з фігурного катання в Таллінні завершився перший вид змагань. У спортивних парах українці Софія Голіченко та Артем Даренський фінішували на 15-му місці. Дует заробив 92.46 бала за довільну програму під саундтрек до фільму "Люди в чорному-3", що стало їхнім новим рекордом, а за сумою двох прокатів набрав 147.61 бала.

Софія та Артем обійшлися без падінь, проте припустилися деяких дрібних помилок, які завадили отримати вищу оцінку. Зокрема, проблеми виникли з синхронністю стрибків, а судді помітили в них ще й недокрутиНеповністю завершене обертання на 360 градусів до приземлення на лід.. Вартість подвійних тулупів у каскаді взагалі знизили до одинарних, хоча недокрути на цих стрибках не були аж настільки серйозними. Також мінімальні збавки українці отримали на двох останніх підтримках і фінальному обертанні.

Тим не менше, їхнє потрапляння до топ-15 – це найкращий результат України в парах з 2013 року, коли Юлія Лаврентьєва та Юрій Рудик посіли 11-те місце.

Читайте також: Українська пара – про дебют на чемпіонаті Європи з фігурного катання та "лотерею" з коронавірусом

Після прокату Софія, Артем та їхня тренерка Лілія Батутіна поділилися думками з приводу такого результату з Суспільне Спорт.

Про фінальний прокат на чемпіонаті Європи
  • Артем Даренський:

"Були моменти, яких ми трохи не очікували побачити в протоколі. Тим не менше, прокат досить непоганий. Складні елементи ми, в принципі, зробили. За той період, що в нас був, підготовка дала свої плюси. Певна річ, це тільки початок".

  • Софія Голіченко:

"Старалися боротися за кожен елемент, хоч як би це важко було, особливо в кінці".

  • Лілія Батутіна:

"Є ваші помилки, а є те, що справді трохи занизили, – звернулася до підопічних тренерка. – Зняли за обертання останнє: недосиділи один оберт дійсно, самі винні. Замість четвертого отримали майже базу – другий рівень.

На підтримках були мінуси? Ну, вони не готові. У нас же була травмаУ Софії була травма спини. перед чемпіонатом України. Ми за два тижні до чемпіонату Європи підготувалися. Для двох тижнів такий прокат, хай він навіть із помилками чи заниженими левелами, – це дуже достойно. Не кожна пара чисто відкатала. А всі дрібні помилки виправлятимемо".

"Дуже важко бути непідготовленими, зібратися й так відкатати насправді. Молодці. Я зазвичай незадоволена як тренерка. Цього разу я їх підтримую. Вони старалися, боролися, витягнули все, хай і з похибками".
Про пізні виступи (прокати пар починалися близько сьомої вечора)
  • Артем Даренський:

"Раніше в нас старти були більше в обідній час. Ми на тренуваннях удома десь так і накатували. Тут у нас було ранкове тренування й велика перерва [до змагального прокату]. Навіть якщо ми під час неї поспали, це все одно дуже збиває фізичну підготовку".

  • Софія Голіченко:

"Я б не сказала, що в мене через різницю в часі відрізнялася тяжкість прокату. Для мене було абсолютно так само, як на тренуваннях".

Про завдання після чемпіонату Європи
  • Лілія Батутіна:

"Допідготуватися [до Пекіна]". "І довилікуватися", – додав Артем.

"Ще не до кінця пройшла спина в Соні. В Артема – коліна. Ще доліковуємося, готуємося. Зараз буде трохи часу. Функціонально трохи підтягнемо, бо складнувато в кінці [програми катали]".

  • Артем Даренський:

"Хоч ці травми й заважають, ми накатували разом із ними. Це не найсерйозніша проблема. Просто щоб на Олімпіаді краще виступити, треба доготуватися".

Про вплив Нового року на підготовку
  • Артем Даренський:

"Були свята. В нас час льодуГодини, виділені на тренування на ковзанці. постійно мінявся. Ковзанка дуже забита була".

  • Лілія Батутіна:
"Є проблема. У нас, коли Новий рік, "ялинки" – льоду немає. Зранку й пізно ввечері [можемо тренуватися]. У нас одна ковзанка в містіДніпрі, і відштовхуємося від того, що є: скільки льоду нам виділили. Сьогодні можуть бути тренування, а завтра – якісь ігри, "ялинки" чи ще щось. Тому в вихідні й святкові дні важкувато було".
  • Відео довільної програми пар на чемпіонаті Європи-2022 (виступ українців – з 37:32):
Про формування пари та перепони з травмами

Софія та Артем стали в пару в 2020 році. Даренський до цього катався з Софією Нестеровою, яка того року завершила кар'єру. Голіченко ж пробувала себе в парі з Іваном Павловим, а потім на один сезон поверталася до одиночного катання.

Сформувавши нову пару, фігуристи одразу стикнулися з початком пандемії, локдаунами та скасуваннями змагань. Далі були то травми, то зараження коронавірусом. Тож сповна вони змогли тренуватися лише в другій половині року, а вперше виступити на міжнародному рівні – тільки в 2021-му.

Фактично олімпійський сезон став їхнім першим повноцінним. Тим не менше, дует устиг напрацювати потрійні елементи та вийти на необхідний рівень для участі в топзмаганнях.

Читайте також: Фігурист Шмуратко – про старт Євро-2022, найкращий прокат у кар'єрі та вплив тренувань у Італії
  • Софія Голіченко:

"Морально було не дуже важко [повертатися до пар після виступів у одиночному катанні]. Є взаєморозуміння, і спокійно це все було. Щодо психологічних моментів питань не було. Фізично, звісно, було важко".

  • Артем Даренський:

"Навіть коли травми, все одно можна тримати себе у формі. Якщо щось із рукою, то можна робити більше навантаження на ноги".

  • Лілія Батутіна:

"Варіанти шукаємо. Поки Соня не катається, Артем ходить до тренажерної зали, бігає".

Про досвід важкого сезону
  • Артем Даренський:

"Після пандемії цей сезон дуже завантажений, і багато таких сильних змагань. Плюс це олімпійський сезон. Це хороший досвід, тому що в наступному буде трохи легше, і ми вже знатимемо, як краще виступати. Тож такий важкий сезон – це хороший плюс, навіть якщо тільки стали в пару".

  • Лілія Батутіна:

"Можливо – ми ще думаємо над цим – у наступному сезоні ми б ще виступили на юніорських змаганнях. Вони ще за віком можуть це робити. Просто цей сезон олімпійський, і основним завданнями є Ігри, Європа, світ. А в наступному спробуємо якось поєднати. Хотілося б, щоб вони зі спортсменами свого віку змагалися теж. Там трохи простіше, особливо після досвіду на дорослих змаганнях".

Читайте також: Ще одна українка знялася з чемпіонату Європи з фігурного катання: в Андрійчук виявили коронавірус

Хто такі Голіченко та Даренський

  • 17-річна Софія та 20-річний Артем – українські фігуристи, які представляють Дніпро та виступають у спортивних парах.
  • Чинні чемпіони України (2021/22), срібні призери чемпіонату України-2020/21.
  • Це був перший спільний чемпіонат Європи для пари. Даренський брав участь у континентальній першості 2020 року з попередньою партнеркою Софією Нестеровою.
  • У сезоні 2021/22 Софія та Артем посіли 5-те місце на челенджері Budapest Trophy та шосте – на Denis Ten Memorial Challenge у Нур-Султані.
  • У вересні пара брала участь у відборі на Олімпійські ігри-2022 на турнірі Nebelhorn Trophy в Оберстдорфі, проте не здобула ліцензії. Натомість дует зможе виступити на Олімпіаді в командному турнірі, до якого кваліфікувалася Україна.
Читайте також: Найбільша команда за 12 років: склад України на чемпіонат Європи-2022 з фігурного катання та розклад

Що далі

  • П'ятниця, 14 січня. 12:52 – Танці. Ритмічний танець
  • П'ятниця, 14 січня. 18:00 – Чоловіки. Довільна програма
  • Субота, 15 січня. 13:35 – Танці. Довільний танець
  • Субота, 15 січня. 18:30 – Жінки. Довільна програма
На початок