"Не думали, що буде такий рахунок". Як відбувся "золотий матч" жіночої баскетбольної Суперліги

"Не думали, що буде такий рахунок". Як відбувся "золотий матч" жіночої баскетбольної Суперліги

Ексклюзивно
Ольга Алексейчик і Кристина Філевич у фіналі чемпіонату України з баскетболу 2023/24
Ольга Алексейчик і Кристина Філевич з нагородами Суперліги 2023/24. ФБУ

Репортаж Суспільне Спорт з вирішального матчу національної першості з баскетболу серед жінок.

На київській арені "Венето" визначилися чемпіонки України з баскетболу сезону 2023/24. Якщо минулий титул розігрували за підсумком регулярного чемпіонату, цього разу на учасниць чекав Фінал чотирьох. Як каже капітанка "Франківськ-Прикарпаття" Ольга Алексейчик, "цей формат важчий, ніж звичайний плей-оф: можна грати добре весь сезон, а потім випадково програти у півфіналі". Утім, її команду така доля не спіткала.

У півфіналі чинні чемпіонки здобули впевнену перемогу над "Рівним" (83:53). А от господарки майданчика — "Київ-Баскет" — провели важке протистояння з торішніми срібними призерками — одеським "ІнтерХімом". Настільки важке, що дехто з киянок назвав саме цей матч своїм справжнім фіналом – 72:65 на користь "Київ-Баскет".

Виснажлива зустріч позначилася на обох клубах: "Одеса" програла матч за "бронзу" рівнянкам (64:71), а київська команда була безсилою проти "Франківська" у фіналі, хоча сезон почала з двох поспіль перемог над своїми головними опонентками.

Фатальною для "Київ-Баскета" стала втрата одразу трьох гравчинь. Ще раніше в сезоні пошкодила руку захисниця Юлія Гутевич, а у півфіналі важких травм зазнали баскетболістки стартової пʼятірки Ксенія Афанасьєва та Анна Ольховик, яка щойно повернулася після лікування плеча. Остання прийшла на вирішальну гру на милицях, хоча за кілька днів на неї чекала операція на розірваному ахіллі.

Травма Анни Ольховик у півфіналі Суперліги 2023/24, "Київ-Баскет" у Фіналі чотирьох жіночого чемпіонату України з баскетболу
Команда "Київ-Баскета" підтримує Анну Ольховик, яка зазнала травми в півфіналі Суперліги 2023/24. БК "Київ-Баскет"/Денис Носов

Гра, емоції та непробивний рух Філевич

З перших хвилин франківки домінували на майданчику. Ривок 7:0, зрештою переріс в перевагу в 9 очок після стартової чверті – 18:9.

Попри значну перевагу "Франківська" вже на старті тренер чемпіонок Юрій Процюк емоційно реагував на події на паркеті. Особливо наставник обурився одному з рішень суддів щодо фолу його підопічної. "Чисто! Я не дозволю те, що вчора ви з "Одесою" зробили!" — кричав Процюк у бік рефері, вискочивши на майданчик.

"Це гра, це емоції, — пояснив пізніше свою поведінку тренер. — За те й отримав технічний фол: мене покарали. Це нормально, це такий процес баскетбольний".

На екваторі зустрічі "Франківськ" збільшив розрив до +15 (35:20). Та особливо безжальною виявилася третя чверть, за яку "Київ-Баскет" відзначився лише пʼятьма очками, тоді як "Прикарпаття" додало собі ще 22. Наприкінці десятихвилинки капітанка столичного клубу Віта Горобець фрустровано викрикнула своїм партнеркам по команді: "П'ять років одне й те саме!"

Виявилося, що це була реакція на дію Філевич. "Вона досвідчена, починаєш її пресувати — вона робить один рух і на ньому обігрує всіх, — розʼяснила Горобець уже після матчу. — Тому й сказала: вона пʼятий рік робить одне й те саме — уже треба трохи вивчити".

Кристина Філевич у фіналі чемпіонату України з баскетболу 2023/24 "Франківськ-Прикарпаття" — "Київ-Баскет", жіноча Суперліга
Кристина Філевич у фіналі чемпіонату України з баскетболу 2023/24. ФБУ

За чверть до кінця "Франківськ" переважав більш ніж удвічі — 57:25 — і врешті завершив поєдинок з рахунком 73:40 на свою користь. Найуспішнішим став дует Моллової та Філевич, які оформили по дабл-даблу: перша принесла команді 23 очки й 10 підбирань, а Кристина — 18 і 17 відповідно. У "Київ-Баскета" за пʼять очок перевалила тільки Ляшко — 16. Загалом за весь матч підопічні Юлії Старих реалізували лише 21% двоочкових кидків і 22% — триочкових.

"Франківськ" завоював титул чемпіонок України вдруге поспіль, а "Київ-Баскет" повернувся до призової трійки вперше за три роки. Під час церемонії нагородження, що затрималася на пів години через повітряну тривогу, також відзначили найкращих гравчинь чемпіонату. Звання MVP сезону здобула Оксана Моллова, Кристину Філевич визнали топнападницею, топзахисницею — Анжеліну Ляшко, центровою — Анну Сугак, а найкращою молодою гравчинею — 19-річну центрову "Франківська" Дарʼю Кононученко.

"Програвати теж треба вміти": емоції "Київ-Баскета" після поразки

"Київ-Баскет" одноголосно пояснив поразку тим, що попередній поєдинок з "ІнтерХімом" забрав у них не лише "всі сили", а й провідних гравчинь. До того ж мікротравму отримала й Горобець.

"[Фінальний] матч був дуже важкий, — констатувала головна тренерка киянок Юлія Старих. — Ми не розраховували, що буде такий рахунок. Вважаю, що фінал у нас був [у півфіналі]. Просто емоційно й фізично не змогли зробити цікавий фінал".
Анжеліка Ляшко та Оксана Моллова у фіналі Суперліги 2023/24 "Київ-Баскет" — "Франківськ-Прикарпаття", Фінал чотирьох жіночого чемпіонату України з баскетболу
Анжеліка Ляшко та Оксана Моллова (у центрі) під час фіналу Суперліги 2023/24. ФБУ

"Емоції, звісно, не дуже. Розчаровані, — ділиться Анжеліка Ляшко, яка торік святкувала перемогу в чемпіонаті в складі "Франківська". — Дві гравчині були травмовані, і це на нас також психологічно вплинуло. Ми налаштовувалися, хотіли виграти, але розуміли, що буде важко".

Натомість Віта Горобець відчула "полегшення", коли завершився фінал, а з ним — і сезон. "Не хотілося так закінчувати, але маємо що маємо, — підсумувала капітанка. — Піднесений настрій на нагородженні? Ми прекрасно розуміли, що з двома гравчинями, що вибули, ротація дуже мала, а "Франківськ" — сильна команда. Ми дивимося правді в очі: у них багато досвідчених гравчинь, вони награні. У них, можливо, немає швидкого темпу гри, зате вони позиційно використовують усі свої плюси. Тому вони чемпіонки, і тут не посперечаєшся. Вони віддавалися, захист був дуже сильний, як бачимо на табло, не давали нам багато чого робити. Попри все хотілося дати більший бій, але нас уже не вистачало. Я сказала дівчатам: програвати теж треба вміти. Достойно вийти, привітати чемпіонок".

Емоції після фіналу Суперліги 2023/24 "Франківськ-Прикарпаття" — "Київ-Баскет", жіночий чемпіонат України з баскетболу, Фінал чотирьох
Емоції після фіналу Суперліги 2023/24 між "Франківськ-Прикарпаттям" та "Київ-Баскетом". ФБУ
"Початок сезону видався легшим, бо в нас була своя пʼятірка: ми читали одна одну, знали, хто що вміє. Але в нас не було нормальної ротації, а по 40 хвилин бігати — організм уже не той. Почалися мікротравми, одні, другі, треті. Усі вилітали на якийсь період. Це позначалося на іграх, накопичувалося. Але ми розуміли: якщо не виграємо у півфіналі, за третє місце буде дуже важко боротися. Якщо ти вже потрапляєш у фінал, це трохи інші емоції".

"Ніколи так не налаштовувалися": коментарі "Франківська"

"Враження неймовірні, — ділиться "мозок" команди-переможниці, як її називає тренер, Ольга Алексейчик. — Ми дуже до цього прагнули. Цей сезон набагато важчий, багато сильних команд. Але ми дуже щасливі, що виграли й завершили сезон на мажорній ноті. Мені здається, що ми так ніколи не налаштовувалися на гру, як сьогодні".

Ольга Алексейчик у фіналі чемпіонату України з баскетболу 2023/24 "Франківськ-Прикарпаття" — "Київ-Баскет", Фінал чотирьох жіночої Суперліги
Ольга Алексейчик (зліва) у фіналі чемпіонату України з баскетболу 2023/24. ФБУ

"Це дуже приємне враження, — реагує на перемогу найцінніша гравчиня сезону Оксана Моллова. — Ми дуже старалися, щоб до цього дійти. Рада, що ми втримали титул. Ми розбирали "Київ-Баскет", "Рівне" — також сильна команда. Для мене особисто приємно було грати [в цьому сезоні]. Багато нових молодих гравчинь. У нас класний колектив склався, всі дружні, всі одна за одну".

"Ми готувалися, до цієї гри провели скаутинг, — розповідає про налаштування на фінал головний тренер "Франківська" Юрій Процюк. — Розібрали, вивчили й були готові до тих взаємодій, які показував "Київ-Баскет". Хочу подякувати дівчатам з [команди суперниць] за таку хорошу гру. Вони молодці, боролися до останнього. Незважаючи на рахунок, це команда з характером".

"Команда "Франківська" подорослішала. Чим ближче було до фіналу, тим більше вона демонструвала зрілу, дорослу гру. Думаю, це, в першу чергу, заслуга дівчат. Вони відпрацювали це все на тренуваннях".

Конкуренція зростає, але "без агресії"

Попри нерівний фінал тренери й гравчині переконані, що конкуренція в жіночій Суперлізі зростає. Процюк навіть назвав цю перемогу в чемпіонаті важливішою за торішній титул саме через те, що команда здобула її в більш конкурентній боротьбі.

"Це був чемпіонат чотирьох рівних команд. Десь ми програвали "Київ-Баскету", десь перемагали. Тобто ці команди могли обіграти одна одну. Думаю, з часом підтягнуться "Динамо", "Вінниця". Може, з Вищої ліги зайдуть команди. Може, створяться нові. Хотілося б, щоб рівень чемпіонату зростав".

Хоча, на думку тренерки "Київ-Баскета" Старих, "говорити про розвиток зараз немає сенсу": "Треба зберегти хоча б те, що є. Баскетбол — це добре, але акцент потрібно робити на іншому фронті".

Віта Горобець на нагородженні "Київ-Баскета" після фіналу чемпіонату України 2023/24 з баскетболу, Фінал чотирьох жіночої Суперліги
Віта Горобець на нагородженні "Київ-Баскета" після фіналу чемпіонату України 2023/24 з баскетболу. ФБУ

Водночас захисниця "Київ-Баскету" Віта Горобець, яка минулий сезон грала в чемпіонаті Румунії, на контрасті відчула певні недоліки в українській Суперлізі: "Трохи нижчий рівень, немає такої агресії, немає пресингу, як у Європі. Але під кінець дівчата набрали нормальну фізичну форму, дехто награв свої комбінації. Важкувато було, але не така важлива фізична підготовка, як моральні якості, бажання". Баскетболістка сподівається, що в майбутньому сезон в українок буде довшим і матиме більше, ніж шість команд. Нині ж вона мусить додатково шукати закордонні команди, аби не втрачати ігрову практику.

Наступний крок — єврокубок?

Далі, упродовж міжсезоння, на гравчинь чекають матчі за національні збірні. Чи зіграє хоча б одна українська команда в єврокубку, поки невідомо. За два сезони з початку повномасштабного вторгнення "синьо-жовті" на такому рівні не виступали. "Франківськ" змагався лише в Європейській жіночій лізі (EWBL).

Юлія Старих каже, що в "Київ-Баскеті" цю тему ще не порушували. "Поки про це мови не було. Можливо, в майбутньому", — відповіла тренерка. Проте "Франківськ" налаштований реалізувати цю мрію, якщо матиме підтримку й сильний склад команди.

"Ми розмовляли з міським головою Івано-Франківська й повернемося до цього в кінці травня — на початку червня, тому що нам потрібно підсилитися. Принципово — українками. У мене велике бажання спробувати на наступний рік сили в єврокубку. Багато залежатиме від ситуації в країні. Усі ми чекаємо нашої перемоги: це важливіше зараз. Цю перемогу ми, звичайно, присвячуємо Збройним силам України, тому що тільки завдяки їм маємо можливість зараз грати чемпіонат".
На початок