Україна офіційно отримала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні

Україна офіційно отримала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні

Офiцiйно
Україна офіційно отримала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні
. УФФК

Це дасть можливість збірній виступити повним складом: у всіх чотирьох дисциплінах.

Міжнародний союз ковзанярів (ISU) офіційно підтвердив список збірних, які кваліфікувалися на командний турнір з фігурного катання на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні. Серед команд відібралася й збірна України.

Після завершення останнього кваліфікаційного турніру Nebelhorn Trophy в німецькому Оберстдорфі у вересні стало зрозуміло, що Україна входить до числа збірних, які матимуть право виступити в командному турнірі в Пекіні. Проте офіційно рейтинг і список прохідних збірних ISU оголосив лише зараз.

Для кваліфікації необхідно було здобути ліцензії щонайменше в трьох дисциплінах. Це вдалося всього десяти командам: рівно така кількість країн-учасниць є максимальною для командного олімпійського турніру.

Збірним, які кваліфікувалися, нададуть четверту додаткову квотуПри цьому додані спортсмени зможуть узяти участь лише в командних змаганнях, а не в окремих дисциплінах., аби доповнити команду. Це зможе зробити й Україна, яка здобула ліцензії в чоловічому й жіночому одиночному катанні й у танцях на льоду, але не відібралася у спортивних парах.

Повний список країн-учасниць командного олімпійського турніру-2022

  1. ОКРОлімпійський комітет Росії – 5947 (мають ліцензії в усіх 4 дисциплінах)
  2. США – 5209 (4)
  3. Канада – 3949 (4)
  4. Японія – 3830 (4)
  5. Китай – 2809 (4)
  6. Італія – 2774 (3, додаткова ліцензія – жіноче одиночне катання)
  7. Німеччина – 1480 (3, додаткова ліцензія – чоловіче одиночне катання)
  8. Грузія – 1472 (4)
  9. Чехія – 1137 (4)
  10. Україна – 893 (3, додаткова ліцензія – спортивні пари)
Читайте також: Японія відмовилася від проведення Фіналу Гран-прі з фігурного катання за тиждень до його початку

Хто може представити Україну на Олімпіаді

Українська федерація фігурного катання України ще не оголосила склад збірної, проте, найімовірніше, до неї ввійдуть переможці грудневого чемпіонату України, яких уже заявили на прийдешній чемпіонат Європи в Таллінні (12-16 січня).

У танцях на льоду перемогу в чемпіонаті України вшосте здобули Олександра Назарова та Максим Нікітін, які тим самим повторили рекорд Ірини Романової та Ігоря Ярошенка за кількістю національних титулів. Назарова й Нікітін завоювали ліцензію для збірноїЛіцензії не є іменними. на чемпіонаті світу-2021 та єдині з чинних чемпіонів України брали участь у попередній Олімпіаді-2018 у ПхьончханіПосіли 21-ше місце й не відібралися до довільного танцю.. На Євро, крім них, у танцях уперше в кар'єрі виступатимуть Марія Голубцова та Кирил Бєлобров.

Чоловічий титул учетверте поспіль здобув Іван Шмуратко. Він також заробив квоту на минулій світовій першості та представлятиме Україну на чемпіонаті Європи.

У жінок на ліцензію претендує Анастасія Шаботова – вже триразова чемпіонка України. Шаботова завоювала квоту на Nebelhorn Trophy й поїде до Таллінна на дебютну континентальну першість.

Софія Голіченко та Артем Даренський не здобули самостійної ліцензії у спортивних парах, але зможуть узяти участь у командному олімпійському турнірі. Вони є єдиною українською парою, яка може претендувати на місце за віком. Вони ж представлятимуть Україну на Євро. На національному чемпіонаті Голіченко й Даренський не мали конкуренції: їхні головні суперники й чинні чемпіони Віолетта Сєрова та Іван Хобта, які є надто юними для поїздки на Олімпіаду, не виступали через травму спини в партнера.

Читайте також: Визначилися всі учасники Фіналу Гран-прі з фігурного катання: списки й відео

Що відомо про командний олімпійський турнір

  • Турнір складатиметься з двох частин: короткої та довільної програм. У короткій беруть участь усі 10 країн: по одному фігуристу або парі від команди. Далі п'ять найкращих збірних вийдуть до другого етапу, де змагатимуться в довільних програмах (команди можуть міняти учасників, якщо мають більше однієї ліцензії в дисципліні). За сумою всіх прокатів визначаться найсильніші збірні Олімпіади. Ці виступи не впливатимуть на результати в окремих дисциплінах.
  • Уперше командний турнір із фігурного катання було впроваджено на Олімпіаді-2014 у Сочі. Це були єдині Ігри, на які Україна відібралася в команді. Тоді збірна посіла дев'яте місце, а олімпійськими чемпіонами стали росіяни. У 2018 році перемогу в команднику здобула Канада.
  • До командного олімпійського турніру вперше відібралися Грузія та Чехія. Натомість Франція вперше його пропустить: країна посідає сьоме місце в рейтингу, але не відібралася через те, що не виборола ліцензії серед жінок і пар.
  • У тому разі, якщо якісь зі збірних відмовляться від своїх ліцензій у окремих дисциплінах і тим самим вплинуть на те, що в команди, яка ще не кваліфікувалася, з'явиться третя ліцензія, це може вибити Україну зі списку учасниць командного турніру. Найближчими до цього є Південна Корея та Білорусь. Проте, щоб ця сталося, від квоти мають відмовитися одразу дві країни в танцях на льоду або спортивних парах (саме там Південня Корея та Білорусь є другими запасними).
  • Олімпійські ігри відубудуться з 4 до 20 лютого 2022 року в столиці Китаю Пекіні.
Читайте також: Українці Назарова та Нікітін посіли восьме місце на етапі Гран-прі з фігурного катання в Токіо
На початок