Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років. СУСПІЛЬНЕ І ВІДЕОНОВИНИ

Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років. СУСПІЛЬНЕ І ВІДЕОНОВИНИ

Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років. СУСПІЛЬНЕ І ВІДЕОНОВИНИ
. Ministry of Defense, Afghanistan

Воєнні дії в Афганістані тривають понад 40 років. У кінці 70-х почалася затяжна політична криза протистояння комуністів та ісламістів.

У 1978 році відбулась "квітнева революція", внаслідок якої було сформовано прорадянський уряд.

Політика викликала спротив ісламістів та повстання частини населення.

У грудні 1979 року СРСР ввів війська. Армія уряду та СРСР протистояла озброєній опозиції — моджахедам. Їх підтримували США, НАТО та Пакистан.

Конфлікт тривав майже 10 років. За угодою, СРСР мав вивести війська, США та Пакистан — не сприяти моджахедам.

У 90-х зародився ісламістський рух "Талібан", який за підтримки Пакистану отримав контроль над майже всією територією країни і запровадив закони шаріату.

Тоді Аль-каїда використовувала Афганістан для підготовки бойовиків . Після терактів 11 вересня США ввели війська та призначили перехідний уряд, а таліби почали партизанську війну.

У 2020 році США і Талібан уклали угоду: США мають вивести війська, а таліби – не використовувати Афганістан для підриву безпеки штатів.

Президент США Джо Байден заявив, що афганський уряд має підтримувати народ Афганістану. 95% військових вже повернулися до США. Таліби заявляють, що контролюють 80% країни, уряд афганістану це заперечує.

Що відомо

  • 8 серпня стало відомо, що таліби захопили вже третю провінційну столицю в Афганістані.
  • 7 серпня, бойовики руху "Талібан" захопили місто Шибарган, столицю провінції Джаузджан на півночі Афганістану. Шиберган – оплот колишнього віцепрезидента Афганістану і воєначальника Абдула Рашида Дустума, прихильники якого ведуть боротьбу з повстанцями.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 1 серпня в Афганістані військові заявили про вбивство понад 250 талібів.
  • 31 липня спецпредставник ЄС з питань Афганістану Томас Ніклассон заявив, що Європейський Союз не визнає "Талібан" легітимною владою Афганістану, якщо той здійснить у країні військовий переворот.
  • 25 липня Афганістан оголосив комендантську годину через наступ "Талібану".
  • 23 липня Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 14 липня рух "Талібан" захопив контрольно-пропускний пункт "Спін-Болдак" на кордоні Афганістану і Пакистану, неподалік Кандагару.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію.
  • 9 липня таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном.
  • 5 липня Таджикистан вирішив мобілізувати резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном. У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок