Рада ЄС заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи

Рада ЄС заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи

Рада ЄС заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи
. фото: УНІАН

Європейська рада 24 травня вирішила заборонити білоруським авіакомпаніям польоти над територією Євросоюзу. Також лідери ЄС закликали європейські авіакомпанії уникати перельотів над Білоруссю. Таке рішення ухвалили у відповідь на затримання білоруського опозиціонера, засновника та ексголовреда Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак компанії Ryanair, на якому він летів з Греції до Литви, 23 травня екстрено посадили у Мінську через "мінування", яке згодом не підтвердилося. Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства".

Про рішення Європейської ради ідеться на офіційному сайті.

"Європейська Рада рішуче засуджує вимушену посадку рейсу Ryanair у Мінську (Білорусь) 23 травня 2021 року, що ставить під загрозу авіаційну безпеку, та затримання білоруською владою журналіста Рамана Протасевича та Софії Сапеги", — йдеться у заяві ЄС.

Так, Європейська Рада:

  • вимагає негайного звільнення Романа Протасевича і Софії Сапеги і того, щоб їх свобода пересування була гарантована;
  • закликає Міжнародну організацію цивільної авіації терміново розслідувати цей інцидент;
  • пропонує Раді якнайшвидше ухвалити додаткові списки осіб та юридичних осіб на основі відповідної санкційної бази;
  • закликає Раду прийняти подальші цільові економічні санкції;
  • закликає всіх перевізників з ЄС уникати повітряного простору Білорусі;
  • закликає Раду вжити необхідних заходів для заборони повітряного простору ЄС білоруськими авіакомпаніями та недопущення доступу до аеропортів ЄС рейсів, що виконуються такими авіакомпаніями.

Європейська рада продовжуватиме розглядати це питання.

Також в ЄС "солідарні з Латвією після вислання дипломатів Білоруссю".

Одразу після інциденту латвійська авіакомпанія AirBaltic вирішила не літати над Білоруссю. МЗС Білорусі оголосило послу Латвії, що він та весь персонал посольства, за винятком одного технічного співробітника, мають залишити країну.Міністерство закордонних справ Латвії оголосило про симетричну відповідь на дії Білорусі.

Читайте також: Протест світу та наслідки для Лукашенка. Що відомо про затримання Романа Протасевича у Мінську

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі.
  • Після масових протестів в Білорусі улітку 2020 року після виборів президента Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання "екстремістськими матеріалами".
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс "більше не координуватиме акції протестів у Білорусі". Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.
Читайте також: Лукашенко готував операцію із затримання Протасевича — радник Тихановської

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок