Затримання співзасновника Nexta: супутниця Протасевича перебуває в слідчому ізоляторі

Затримання співзасновника Nexta: супутниця Протасевича перебуває в слідчому ізоляторі

Затримання співзасновника Nexta: супутниця Протасевича перебуває в слідчому ізоляторі
. Facebook

Росіянка Софія Сапега, яку білоруські силовики затримали 23 травня разом зі співзасновником порталу Nexta Романом Протасевичем, перебуває у слідчому ізоляторів на Окрестіна в Мінську.

Про це повідомили батьки дівчини, передає ВВС.

"Ми дізналися з Instagram, що здійснив посадку рейс з Афін до Вільнюса. Вони були на відпочинку. Звичайна поїздка з молодим чоловіком, яка нічого за собою не тягне. Ми живемо в (місті) Ліда, ми дізналися, що літак над Лідою розвернули, до Вільнюса залишалися лічені хвилини летіти", - розповіла мати дівчини Ганна Дудич.

Читайте також: Протест світу та наслідки для Лукашенка. Що відомо про затримання Романа Протасевича у Мінську

Ганна Дудич також повідомила, що наразі невідомо, у чому звинувачують дівчину. Наразі родина звернулася по допомогу до російського консула. При цьому, як заявав прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, у Кремля "немає жодної інформації" про Софію Сапегу.

Як зазначив батько дівчини, вона аполітична.

"Вона по суті аполітична людина. У Вільнюсі вона вчилася, її основним завданням було отримати магістерський диплом. У неї захист через місяць. Тому про якісь її переконання - ну, я думаю, що у неї їх просто не було", — зазначив він у коментарі журналістам російського телеканалу "Дождь".

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair, який екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства".
  • Президент Литви Гітанас Науседа звернувся до Білорусі з вимогою негайно звільнити Романа Протасевича.
  • Також вимагають від Лукашенка звільнити Протасевича у США.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та зажадали його звільнення.
  • У Києві під будівлею МЗС українці та білоруси влаштували акцію протесту проти затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича.
  • Також 24 травня латвійська авіакомпанія вирішила припинити польоти над Білоруссю.
  • Згодом на саміті ЄС розширили порядок денний через інцидент у Мінську.
  • У жовтні 2020 року Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання екстремістськими матеріалами.
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс більше не координуватиме акції протестів у Білорусі. Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок