В Україні зареєстрували четверту вакцину проти COVID-19

В Україні зареєстрували четверту вакцину проти COVID-19

В Україні зареєстрували четверту вакцину проти COVID-19
. AP

Міністерство охорони здоров'я зареєстрували для екстреного використання вакцину AstraZeneca, вироблену в Південній Кореї. Цю вакцину Україна має отримати в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Підписав наказ про реєстрацію в Україні вакцини AstraZeneca, яка виготовлена на південнокорейському майданчику. Це той препарат, який приїде до нас у рамках ініціативи COVAX", – написав Степанов.

Міністр повідомив, що партія у 367 тис. доз вакцини AstraZeneca, виробленої у Південній Кореї, прибуде до України в четвер, 22 квітня.

Читайте також: "Те, що лякає людей і те, що їх насправді вбиває — це різні речі". Імунолог про вакцинацію і тромбоз

"Частину партії залишимо для щеплення другою дозою тих громадян, яких вже вакцинували CoviShield, решту – для першого щеплення", – додав Степанов.

Раніше в Україні зареєстрували три вакцини: AstraZeneca (Covishield), Pfizer-BioNTech Sinovac. Як зазначають у МОЗ, що всі вакцини AstraZeneca, виготовлені на різних виробничих майданчиках, є взаємозамінними.

Що відомо

  • В Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти COVID-19. За день першу дозу вакцини отримали майже 160 людей.
  • З початку березня країни почали повідомляти про повне або часткове припинення використання вакцини AstraZeneca на тлі повідомлень про виникнення тромбів у деяких пацієнтів після щеплення препаратом. У компанії наголосили, що доказів того, що саме їхня вакцина викликає тромбоз, наразі немає.
  • Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та деякі інші країни вирішили призупинити процес щеплення препаратом AstraZeneca. Країни чекали на рішення Європейського агентства лікарських засобів після щонайменше 40 випадків тромбозу у вакцинованих.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала продовжити використовувати препарат AstraZeneca для вакцинації від COVID-19 попри повідомлення про можливі побічні ефекти.
  • Комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів дійшов висновків, що ризик виникнення тромбів повинен бути внесений до списку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria (раніше AstraZeneca).
  • В середині березня Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин AstraZeneca для задоволення внутрішнього попиту на тлі сплеску захворюваності. Фармацевтичний концерн Serum Institute of India заявив, що може відновити експорт препарату AstraZeneca до червня 2021 року.
  • 20 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що через затримки та зриви постачання вакцин проти COVID-19 Україна не отримала 3,9 мільйона вакцин. Проте, він сподівається, що у травні ситуація з постачанням вакцини покращиться.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок