ВООЗ рекомендувала продовжити використання вакцини AstraZeneca

ВООЗ рекомендувала продовжити використання вакцини AstraZeneca

ВООЗ рекомендувала продовжити використання вакцини AstraZeneca
. AP

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала продовжити використовувати препарат AstraZeneca для вакцинації від COVID-19 попри повідомлення про можливі побічні ефекти.

Про це повідомила пресслужба ВООЗ.

"ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca переважують її ризики, і рекомендує продовжити вакцинацію", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, в організації наголосили, що тромбоемболія, випадки якої спостерігалися у вакцинованих людей, є поширеним захворюванням та не обов’язково пов’язана із застосуванням препарату.

"Вакцинація проти COVID-19 не знизить захворюваність або смертність з інших причин. Відомо, що тромбоемболічні ускладнення виникають часто. Венозна тромбоемболія - третє за частотою серцево-судинне захворювання у світі", – йдеться у заяві.

Водночас організація привітала розслідування потенційних побічних ефектів. Також у ВООЗ зазначили, що фахівці організації підтримують регулярні контакти з Європейським агентством з лікарських засобів і регулювальними органами по всьому світу для отримання останньої інформації про безпеку вакцини проти COVID-19.

Що відомо

  • 15 березня ЗМІ повідомили, що у Норвегії внаслідок тромбозу померла лікарка, шпиталізована після вакцинації від COVID-19 препаратом AstraZeneca. Вона була однією з трьох медпрацівників, яких шпиталізували через ускладнення, виявлені після застосування вакцини.
  • Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та деякі інші країни вирішили призупинити процес вакцинації проти коронавірусу препаратом AstraZeneca. Країни чекають на рішення Європейського агентства лікарських засобів після щонайменше 40 випадків тромбозу у вакцинованих.
  • Також використання вакцини припинила Ірландія, а уряд Нідерландів призупинив використання препарату щонайменше до 28 березня.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що користь вакцини від COVID-19 AstraZeneca перевищує негативні дані про неї.
  • Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейської агенції з лікарських засобів наполягають на продовженні вакцинації препаратом AstraZeneca.
  • Німецький Інститут Пауля Ерліха повідомив, що зареєстровані випадки тромбозу спостерігались переважно у молодих жінок віком 20-50 років.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок