МОЗ заборонило поширення інформації про виробників вакцин через умови контракту. Експерти критикують

МОЗ заборонило поширення інформації про виробників вакцин через умови контракту. Експерти критикують

МОЗ заборонило поширення інформації про виробників вакцин через умови контракту. Експерти критикують
. Associated Press

Міністерство охорони здоров'я заборонило розголошувати інформацію про виробників та постачальників вакцин через відповідну умову контракту з міжнародною організацією Crown AgentsCrown Agents — це неприбуткова міжнародна компанія-розробник, яка співпрацює з міністерствами, урядами, установами, донорами, фондами, благодійниками та приватним сектором для вирішення складних викликів.Організація працює у трьох галузях: поставки; зміцнення державної системи; управління проєктами та фондами.Компанія співпрацює з клієнтами з понад 100 країн світу й міжнародними організаціями та донорами, серед яких ООН, Світовий банк, Європейська комісія, а також з урядами Японії, Данії, США та Великої Британії., яка здійснює закупівлі. За словами екскерівника ДП "Медзакупівлі", така норма існувала давно, але не виконувалась.

Про це на брифінгу у відповіді на запит Суспільного повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

"Справді, наказ МОЗ від 19 лютого, яким було розподілено кількості вакцин по регіонах, містить вимогу до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій забезпечити нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників та постачальників, а також ціни на вакцини проти COVID-19", – сказала Шаталова.

Вона пояснила таку вимогу контрактом укладеним між МОЗ та організацією Crown Agents, яка здійснює закупівлі вакцин.

"Оці жорсткі вимоги, що стосуються конфіденційності, є зовсім не є примхою міністерства, вони ініційовані саме виробниками вакцини, і за порушення таких вимог передбачені великі штрафні санкції, або навіть розірвання контрактів", – зазначила Шаталова.

За її словами, такі договори, які містять умови щодо конфіденційності, підписують країни, які здійснюють закупівлю вакцин.

Вимога про конфіденційність існує давно

Екскерівник держпідприємства "Медзакупівлі" та експерт із закупівель міжнародної організації Open Contracting Partnership Віктор Нестуля підтвердив, що виробники вакцин дійсно вимагають не розголошувати умови контракту про закупівлю.

За його словами, норми про конфіденційність присутні в усіх контрактах міжнародних закупівельників із 2015-го року, однак раніше в українському МОЗ цих норм не дотримувалися.

"Ми закупили вакцину CovidShield – це та ж сама AstraZeneca по ліцензії, яку виробляють в Індії. Так от, ОксфордВакцина AstraZeneca розроблялась у співпраці з Оксфордським університетом казав, що AstraZeneca буде продаватися за собівартістю, тобто компанії не будуть заробляти на цій вакцині. Але ми вже бачимо як, наприклад, ЄС отримує вакцину AstraZeneca трохи більше, ніж за два долари, а країни Африки сплачують близько п’яти доларів", – зазначив він.

На переконання експерта, всі дані про закупівлю вакцин мають бути відкритими, особливо їхня вартість.

Як в інших країнах?

Зазвичай виробники вакцин у контрактах намагаються максимально зняти із себе будь-яку відповідальність. Зокрема, як повідомляє KEI Online, компанія Pfizer звернулася до деяких країн Латинської Америки із проханням "компенсувати збитки" через будь-які потенційні позови, зокрема, пов’язані можливими побічними ефектами препарату.

За даними журналістів-розслідувачів, переговорники Pfizer вимагають надати у якості таких гарантій будівлі посольств, військові бази та інші суверенні активи. Один із чиновників, який брав участь у перемовинах, назвав вимоги Pfizer "знущанням на високому рівні".

Учасники місій з вакцинації вже попереджали про "апартеїд", при якому багаті західні країни зможуть отримати щеплення на роки раніше, ніж бідніші регіони. Тепер юридичні експерти стверджують, що вимоги Pfizer рівносильні зловживанню владою.

Pfizer вела перемовини з більш ніж 100 країнами та наднаціональними організаціями й уклала угоди про постачання з дев'ятьма країнами Латинської Америки і Карибського басейну: Чилі, Колумбія, Коста-Рика, Домініканська Республіка, Еквадор, Мексика, Панама, Перу та Уругвай. Умови цих угод досі невідомі.

Що відомо

  • В Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти COVID-19. За день першу дозу вакцини отримали майже 160 людей. Першим в Україні вакцину отримав лікар з ковідного відділення Черкаської обласної лікарні Євген Горенко.
  • Закупівлю вакцини від COVID-19 для України буде здійснювати міжнародна компанія Crown Agents.
  • 45 тисяч українців записалися до листа очікування вакцинації від COVID-19 через державний портал "Дія".
  • Глобальна ініціатива COVAX виділить Україні 1,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca в рамках першого раунду програми.
  • Вакциною Covishield щепилися президент Володимир Зеленський, міністр охорони здоров'я Максим Степанов та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.
  • Послиня Великої Британії Мелінда Сіммонс пояснила, що отримана Україною вакцина Covishield індійського виробництва ідентична AstraZeneсa.
На початок