Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн

Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн

Оновлюється
Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн
. Військові РФ випустили 16 ракет по Запоріжжю. 25 загиблих, десятки поранених. 30 вересня 2022 року. Фото: АР

1 жовтня — 220-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Суспільне завершує текстовий онлайн 220-го дня війни. Хроніку подій 2 жовтня — читайте тут.

ЗСУ в центрі Лимана записали відео

Військові 81-ї ДШВ в Лимані скинули російський прапор і встановили український. Вони записали звернення.

Голова МЗС Кулеба зателефонував генсекретарю НАТО Столтенбергу: говорили про членство

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зателефонував генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, аби детально проінформувати його про заявку України на членство в альянсі.

"Ми домовилися підтримувати контакт з цього питання та обговорили подальші практичні кроки НАТО щодо підтримки України у протидії російській агресії", — написав Кулеба у Twitter.

Український прапор вже в Лимані, але в місті тривають бої — Зеленський

"Український прапор вже в Лимані Донецької області, там ще тривають бойові дії, але там вже немає і сліду від якогось там псевдореферендуму", — сказав президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 1 жовтня.

МЗС України закликало партнерів вжити заходів щодо РФ у відповідь на спроби анексії

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій закликало вжити рішучих і невідкладних дій задля захисту міжнародного правопорядку у зв'язку зі спробою Росії анексувати тимчасово окуповані українські території.

Зокрема в МЗС закликають пришвидшити надання Україні усієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, а також запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії.

Водночас у відомстві наголошують, що Росія та її керівництво повинні бути ізольовані від цивілізованого світу, і "їм не місце" в міжнародних організаціях та на міжнародних майданчиках.

Крім того, у МЗС закликають кожну державу підтримати ініціативу щодо створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, ініційованого українською стороною задля притягнення вищого військово-політичного керівництва Росії до відповідальності.

Франція може поставити Україні до 12 гаубиць Caesar

Україна має отримати від Франції від 6 до 12 гаубиць, взятих із замовлення, призначеного для Данії. Утім технічні перемовини все ще тривають, пише видання Le Monde.

Зазначається, що про постачання Україні гаубиць Caesar йшлося під час перемовин цього тижня між президентом України Володимиром Зеленським, президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

Росіяни активізують заходи примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях України

На тимчасово захопленій території України окупаційна влада активізувала заходи щодо примусової мобілізації чоловічого населення призовного віку для поповнення втрат російських військових частин.

Для своєчасного виконання мобілізаційних заходів та придушення спротиву місцевого населення до міст Бердянськ та Мелітополь прибули додаткові підрозділи Росгвардії, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

ЗСУ відбили атаки російської армії в районах п'яти населених пунктів — Генштаб

Станом на 18:00 1 жовтня армія РФ зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, Збройні сили України відбили атаки росіян в районах населених пунктів Козача Лопань, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве та Первомайське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках російська армія здійснювала обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Фотовиж Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Огірцеве, Охрімівка та Бударки Харківської області;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Блакитні Озера, Григорівка, Білогорівка, Івано-Дар’ївка, Закітне, Роздолівка, Веселе та Спірне;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Опитне, Зайцеве, Яковлівка, Юр’ївка, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Красногорівка, Опитне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – в районах населених пунктів Новоукраїнка, Парасковіївка, Пречистівка, Павлівка та Нескучне.

На Запорізькому напрямку росіяни активних наступальних дій не вели. Вогневого ураження завдано в районах шістнадцяти населених пунктів. Серед них - Оріхів, Гуляйполе, Запоріжжя та Матвіївка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад двадцяти п’яти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення.

Росіяни відповіли МАГАТЕ, що гендиректор ЗАЕС "тимчасово затриманий"

Російська сторона повідомила МАГАТЕ, що генерального директора Запорізької АЕС тимчасово затримано. Про це повідомляється у Твітері Міжнародного агентства з ядерної енергії.

"Після отримання інформації про затримання Ігоря Мурашова, генерального директора Запорізької АЕС України, МАГАТЕ зв'язалося з відповідними органами та було поінформоване, що пана Мурашова тимчасово затримано", — йдеться у повідомленні.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив сподівання на швидке та задовільне вирішення питання зі звільненням гендиректора ЗАЕС.

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергії закликало Росію надати роз’яснення з приводу захоплення генерального директора Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) Ігоря Мурашова.

У гуманітарній колоні біля Запоріжжя загинуло п’ятеро жителів Луганщини

Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гадай: "Люди намагалися виїхати до своїх домівок на тимчасово окуповані території. Ця ворожа атака забрала життя 30 громадян, ще 92 отримали поранення".

Четверо луганчан загинули на місці, ще одна жінка померла сьогодні зранку в лікарні. У вкрай важкому стані перебуває один чоловік.

30 вересня росіяни обстріляли гуманітарну колону – вони випустили 16 ракет по цивільних.

В Лимані бої — Маляр

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр увечері 1 жовтня повідомила, що у Лимані на Донеччині тривають бої.

"Стриматись і не писати в фейсбуці значно простіше, ніж нашим зараз там. Стримайтесь. Генштаб не забуде повідомити тоді, коли буде для вас інформація", — додала вона.

Ракетні удари РФ повністю вивели з ладу дві підстанції "Укренерго"

Через ракетні удари РФ дві підстанції "Укренерго" на півдні України повністю виведені з ладу, повідомили в компанії.

"Росія знову свідомо нищить цивільні об’єкти критичної інфраструктури. За дві минулі доби ракетними ударами повністю виведені з ладу дві підстанції «Укренерго» на півдні України", — ідеться у повідомленні.

Ушкоджене основне обладнання підстанцій та інших об’єктів високовольтної мережі. Постраждалих серед персоналу немає. "Щойно дозволятиме ситуація, ремонтні бригади розпочнуть відновлювальні роботи. Компанія докладатиме максимальних зусиль для відновлення роботи об'єктів до початку опалювального сезону", — додали "Укренерго" .

Морські піхотинці за тиждень ліквідували більше 140 росіян та 10 САУ — ВМС ЗСУ

Військові частини та підрозділи командування морської піхоти Військово-Морських сил Збройних сил України за тиждень ліквідували 144 росіян та 10 САУ. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Командування морської піхоти.

“За уточненими даними, в період з 24.09.2022 по 30.09.2022 наші воїни знищили: особового складу – 144 окупанти, танків – 15, БТР (БМД, БМП, ББМ) - 15, САУ – 10, причіпної артилерії – 8, мінометів – 3, автомобільної техніки – 13, РЛС – 2, БПЛА “Орлан” – 1, а також сховищ з боєприпасами – 7”, — ідеться в повідомленні.

З 24 лютого по 1 жовтня Збройні сили України вже ліквідували 59 610 російських військових та знищили 1 397 артилерійських систем.

Після звільнення Лимана очікуємо на початок деокупації Луганщини — голова Луганської ОВА

Після звільнення Лимана на Донеччині на черзі може бути Кремінна, а потім може бути "трикутник" — Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Луганскої ОВА Сергій Гайдай.

"Коли російські окупанти залишать Лиман, то після цього буде деокупація Луганської області. Ми всі на це чекаємо, ми підготувались. Як це буде відбуватись розкажуть військові", — зазначив Гайдай.

За словами Гайдая, проведення "псевдореферендумів" ніяк не впливають на події на фронті – ЗСУ упевнено крокують уперед.

Кадиров знайшов винного у відступі військ РФ з Лимана

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що відповідальність за відступ російських військ з Лиману несе командувач Центрального військового округу генерал-полковник Олександр Лапін. Про це Кадиров написав у своєму Telegram.

"Обороною цієї ділянки керував командувач Центрального військового округу генерал-полковник Олександр Лапін. Той самий Лапін, який отримав зірку Героя Росії за взяття Лисичанська, хоча де-факто його там і поряд не було. Лапіну віддали у підпорядкування та війська Західного військового округу", — написав Кадиров.

За словами Кадирова, Лапін виставив на всіх рубежах Лиманського напряму мобілізованих бійців з так званого “ЛНР”, але не забезпечив їх необхідним зв'язком, взаємодією та підвезенням боєприпасів.

Україна провела 24 обміни полоненими, з полону повернули 808 людей — Маляр

Станом на зараз Україна провела 24 обміни полоненими, з полону повернули 808 людей. Про заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла на брифінгу на Харківщині у суботу, 1 жовтня. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

За словами Маляр, всього Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опрацював понад 6 тисяч запитів “про статус особи”. Йдеться про запити родичів, які шукають своїх зниклих безвісти рідних-захисників України.

Всього, згідно з даними Маляр, штаб провів понад 3 тисячі консультацій телефоном. Також було 380 особистих прийомів громадян і понад 500 зустрічей із рідними військовополонених.

Заступниця міністра також нагадала, що п

Після того, як захисники України повертаються з полону, держава повністю забезпечує і гарантує процес їхньої реабілітації та лікування, зазначила заступниця міністра.

Міноборони Росії підтвердило взяття Лимана українськими військами

Міноборони Росії підтвердило взяття Лимана українськими військами, передають РИА Новости.

"У зв'язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Червоний Лиман на вигідніші рубежі", — заявили у відомстві.

У більшості областей — відбій тривоги.

Українські військові зайшли в Лиман на Донеччині, зараз там точаться бої

Українські військові зайшли в Лиман на Донеччині, на в'їзді до міста підняли український прапор, зараз там точаться бої, повідомив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі єдиного телемарафону.

Поблизу Лимана проходять “стабілізаційні заходи”, розповів Череватий. Це означає, що зараз, в першу чергу, шукають залишки окупантів, залишки мін та боєприпасів. І також колаборантів та зрадників, які можуть шкодити діям ЗСУ.

“Зрозуміло, що зараз там усюди майже все зруйновано. Зараз навколо Лиману ситуація наступна: прапор на в’їзді дійсно підняли, наші вже в Лимані, точаться бої. Ворог здається в полон”, — сказав Череватий.

Стратегічне значення взяття цього пункту важко переоцінити, додав він.

“Щоб продовжити успішну харківську операцію, відкрити браму для звільнення подальших територій на сході України. Ну і надзвичайно важливий момент – оточити величезну кількість ворога, а серед них були і елітні війська. Це важливо і стратегічно і психологічно”, — сказав Череватий.

Повітряна тривога по всій Україні!

Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Київ та більшість областей — повітряна тривога.

Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Рідні військовополонених провели акцію на Майдані Незалежності в Києві

Кілька сотень рідних військовополонених і зниклих безвісти захисників України з різних підрозділів ЗСУ провели вийшли у суботу, 1 жовтня, на акцію на Майдан Незалежності у Києві. Про це повідомляють кореспондентки Суспільного.

Рідні захисників, які зараз перебувають в полоні або вважаються зниклими безвісти, вийшли на Майдан, щоб звернутися до світової спільноти, розповіла Суспільному співорганізаторка акції Наталія Єпіфанова.

За її словами, люди хочуть нагадати представникам міжнародних організацій, що українські військові потрапили у полон, боронячи не тільки Україну, а й безпеку Європи.

Колону з семи цивільних автомобілів на Харківщині розстріляли наприкінці вересня, загинули 10 дітей — СБУ

Колону з семи цивільних автомобілів на Харківщині окупанти розстріляли наприкінці вересня. Про це повідомили в СБУ.

Цивільну колону розстріляли в так званій "сірій зоні" між окупованим Сватовим Луганської області та звільненим Куп'янськом на Харківщині. Про це повідомив в.о. Голови СБУ Василь Малюк. "Наприкінці вересня рашисти повністю знищили колону з семи автомобілів. Щонайменше 20 людей загинуло, і серед них – 10 дітей", — повідомив Малюк.

Напад на цивільних вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів – вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку "ГАЗель".

ЗСУ підняли прапор України на околицях Лимана

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак оприлюднив у Telegram-каналі відео, на якому українські військові підняли прапор України на околицях Лимана.

У пресслужбі Офісу ситуацію поки не прокоментували.

Не менше шести цивільних авто знайшли розстріляними та спаленими у Куп'янському районі — Суспільне Харків

За власною інформацією Суспільного Харків, не менше шести цивільних авто знайшли розстріляними та спаленими у Куп'янському районі. Серед загиблих є дитина. Колону виявили у «сірій зоні» — на об'їзній дорозі між Куп'янськом та Сватовим.

Коли саме стався обстріл та загинули люди, нині встановлюють правоохоронці, повідомили у пресслужбі Харківської обласної військової адміністрації.

1 жовтня запрацював газопровід між Грецією та Болгарією

1 жовтня запрацював газопровід між Грецією та Болгарією. Газогін проходить між грецьким містом Комотіні та болгарським Стара-Загора. Він змінить правила гри і дозволить позбавитися залежності від російського газу, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За допомогою цього газогону газ до країн південно-східної та центральної Європи зможе надходити з різних джерел. Раніше близько 80% своїх внутрішніх потреб Болгарія закривала імпортом газу з Росії. Однак коли Софія відмовилася платити "Газпрому" за енергоносії у рублях, Москва припинила постачання. Тепер же паливо надходить з Азербайджану.

"Це означає позбавлення залежності від російського газу. Натомість, інтерконнектор може покрити усі газові потреби Болгарії, і це дійсно чудова новина у дуже важкий час”, — зазначила фон дер Ляєн.

З її словами, і в Болгарії, і в Європі люди відчувають наслідки російської війни, але завдяки подібним проєктам Європа матиме достатньо газу для зими.

“Це робить нас незалежними від інших. Інакше кажучи, Європа має усе, щоб звільнитися від нашої залежності від Росії. Це питання політичної волі", — сказала фон дер Ляєн.

Закон США про ленд-ліз для України набув чинності — Стефанчук

Закон США про ленд-ліз для України набув чинності, повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"А значить — більше зброї різної та якісної. Україна неодмінно поверне собі всі свої території", — написав Стефанчук.

У Куп’янському районі виявили обстріляну колону з автомобілями, де перебували цивільні — ОВА

У Куп’янському районі виявили обстріляну колону з автомобілями, де перебували цивільні. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За попередніми даними, у автомобілях загинули 20 людей. На місце виїхали правоохоронці та експерти. Проводяться слідчі дії. Деталі з’ясовуються.

Заява України щодо НАТО стала несподіванкою для адміністрації Байдена — Politico

Заява України про те, що вона прагне прискореного вступу до НАТО, стала несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена. про це пише американське видання Politico з посиланням на двох американських чиновників, знайомих із ситуацією.

Членство України в НАТО протягом тривалого часу було гострою темою у Вашингтоні, пише видання. Справа у статті 5 Хартії, яка вимагає від США військового захисту будь-якої країни-члена, що зазнає нападу.

Захід побоюється, що негайний вступ України до НАТО — який вимагає одностайного схвалення всіх 30 країн-членів — призведе до війни між США та Росією через вторгнення РФ в Україну. А також через спробу анексії Росією окупованих українських територій, оголошену в п’ятницю, 30 вересня.

Іспанія відправила в Україну літак із медичними матеріалами

Міністерство оборони Іспанії 30 вересня 2022 року офіційно повідомило, що "Військовий медично-транспортний літак Повітряних сил ЗС Іспанії C-295 вилетів з Іспанії в напрямку Польщі, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Літак забере в Польщі вісьмох поранених українців та згодом переправить їх до Іспанії. Також, літак транспортує 300 кг медикаментів, які прямують до України. На борту літака перебуває медична аероевакуаційна група, перекладач та фахівці з інших сфер допомоги.

Літак перевозить 300 кг медичного майна, що складається з індивідуальних бойових (медичних) комплектів та респіраторів. У Польщі майно буде передане представникам України, за її запитом, і слугуватиме для збільшення можливостей догляду за пораненими внаслідок війни.

Цей політ засвідчує зобов’язання Іспанії перед Україною надавати постійну допомогу, яка виходить за межі підтримки військовими матеріалами.".

Під обстріли військових РФ на Херсонщині потрапили п'ять сіл

На Херсонщині російські війська обстріляли Високопілля, Миролюбівку, Зарічне, Осокорівку та Нововознесенське. Постраждали мирні жителі і є руйнування. Про це йдеться у повідомленні поліції Херсонської області на сторінці у Facebook.

"Пошкоджені будинки, господарські споруди, автомобілі й дороги. Є постраждалі серед місцевих мешканців. Поліція збирає речові докази, проводить огляд місць обстрілів та фіксує наслідки ворожої атаки з боку окупаційних військ РФ", - йдеться у дописі.

Також поліціянти задокументували факт захоплення приміщення і майна дитячо-юнацької спортивної школи в Олешках та випадки мародерства російських військових у Херсоні, Бериславі та Олешках. Місцеві жителі повідомляють про те, що військові РФ обкрадають їхні оселі і відбирають автівки.

Обстріл колони в Запоріжжі: кількість поранених зросла до 118

Кількість загиблих унаслідок удару по гуманітарній колоні в Запоріжжі в п'ятницю зросла до 118 людей, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі FreeДом.

За словами Федорова, кількість постраждалих станом на 1 жовтня зросла до 118 людей, а 30 людей загинули. Серед загиблих є 2 дитини.

Серед поранених є волонтер із Мелітополя — він у важкому стані в лікарні.

Удар по гуманітарній колоні у Запоріжжі: РФ використала ракети, не призначені для наземних цілей — британська розвідка

Для обстрілу гуманітарної колони у Запоріжжі 30 вересня російська армія ймовірно використала ракету протиповітряної оборони великої дальності, що не призначена для наземних цілей.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

"Російський запас таких ракет, швидше за все, обмежений і є цінним ресурсом, призначеним для збивання сучасних літаків і ракет, що наближаються, а не для використання проти наземних цілей", — сказано у повідомленні.

У британській розвідці вважають, що застосування ракети ППО для ураження наземних цілей ймовірно спричинене загальним браком боєприпасів, а особливо високоточних ракет великої дальності у російській армії.

Розвідка оприлюднила розмову окупанта РФ, який скаржиться, що він у "котлі"

Головне управління розвідки оприлюднило розмову окупанта РФ з дружиною, в якому він скаржиться, що вони потрапили в "котел" і дзвонить попрощатися.

"Військовий РФ, знаходячись у важкому моральному стані, подзвонив з України додому, щоб попрощатись з дружиною", — зазначають в ГУР.

Українські бійці оточили російське угрупування в районі Лиману

Про це повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий в ефірі. Поблизу міста звільнено п'ять населених пунктів, там тривають стабілізаційні заходи.

"Російське угруповування в районі Лиману оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки — звільнені, там тривають стабілізаційні заходи", — розповів Череватий.

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН у справі спроб анексії територій з боку Росії — Кулеба

Україна офіційно звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням розглянути по суті справу спроб Росії анексувати території України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Після спроб Путіна щодо анексії Україна офіційно повідомила Міжнародний суд ООН, що цей крок грубо порушує юридично зобов’язальний наказ про тимчасові заходи, виданий 16 березня. Просимо суд якнайшвидше розглянути справу по суті”, — написав Кулеба.

30 вересня у Кремлі відбулася церемонія "прийняття до складу Росії" так званих "ДНР" та "ЛНР", а також окупованих армією РФ територій Херсонської та Запорізької областей України. Цей крок уже засудили лідери багатьох країн світу та провідних міжнародних організацій.

До України за добу повернулися 33 тисячі громадян — прикордонники

В Україну через західні кордони за минулу добу прибули 36 тисяч осіб, більше 33 тисяч з них – українці. Про це повідомляє Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України.

Загалом за минулу добу західні кордони України з Європейським Союзом і Молдовою перетнули понад 80 тисяч осіб та 19 тисяч транспортних засобів.

З України 30 вересня виїхали 44 тисячі осіб. 27 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

У пунктах пропуску за добу прикордонники оформили 52 вантажівки з гуманітарною допомогою.

За даними Агентства ООН у справах біженців, після початку повномасштабного вторгнення РФ українці понад 10 мільйонів разів перетнули державний кордон на виїзд.

В оточенні у місті Лиман близько 5 тисяч російських військових – Гайдай

В оточенні у місті Лиман Донецької області перебувають близько 5 тисяч російських військових, заявив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі FreeДом

"По Лиману. Окупанти попросили у свого керівництва можливості вийти, на що отримали відмову. Тепер у них є три варіанти дій: чи спробувати прорватися, чи здатися, чи всім разом загинути. Там їх близько 5 тисяч, точної цифри поки немає", — сказав він.

Голова ОВА підкреслив, що 5 тисяч — це колосальне угрупування в оточенні, такого ще не було. Гайдай додав, що всі шляхи підвезення туди боєкомплекту чи спокійного виходу цього угрупування з Лимана уже відрізані.

Ще кілька житлових будинків зазнали пошкоджень в Миколаєві

Ще кілька житлових будинків зазнали пошкоджень в іншому районі Миколаєва, повідомив міський голова Сєнкевич.

"В них понівечені стіни, вибиті вікна та зруйнований дах. Такою там від влучання ракети зайнявся гараж. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники ДСНС", — зазначив він.

Поранень зазнали жінка з тримісячною дитиною. Їх одразу після обстрілів госпіталізували.

Загалом внаслідок сьогоднішніх ударів по Миколаєву постраждало п’ять осіб.

Загалом війська РФ пошкодили та знищили понад 7 500 житлових будинків на Миколаївщині.

За добу зенітні ракетні війська знищили російський літак Ка-52 та три безпілотники

За добу зенітні ракетні війська знищили російський літак Ка-52 та три безпілотники, ймовірно "Орлан-10", повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Ювенальні прокурори: 399 дітей загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 1 жовтня більше ніж 1182 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 399 дітей загинуло та понад 783 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 402, Харківській — 232, Київській — 116, Миколаївській — 75, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 55, Запорізькій — 50, Дніпропетровській — 29.

За добу Росія втратила у війні з Україною 530 військових і 16 танків — Генштаб

Станом на ранок 1 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 59 610 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 530 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2354 (+16) од,
  • бойових броньованих машин — 4949 (+17) од,
  • артилерійських систем — 1397 (+6) од,
  • РСЗВ — 336 (+3) од,
  • засоби ППО — 176 (+0) од,
  • літаків — 264 (+0) од,
  • гелікоптерів — 226 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1009 (+6),
  • крилаті ракети — 246 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3786 (+18) од,
  • спеціальна техніка — 131 (+0).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Краматорському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

Байден схвалив екстрену допомогу Україні на понад 12 млрд доларів — Білий дім

Президент США Джо Байден схвалив екстрену допомогу Україні на понад 12 млрд доларів. Про це йдеться у заяві на сайті Білого дому. Байден підписав закон про короткострокове державне фінансування, щоб уникнути часткового блокування роботи держустанов. Цей документ передбачає виділення Україні понад 12 мільярдів доларів.

Гроші підуть на надання військової допомоги, включаючи навчання, обладнання, озброєння та матеріально-технічну підтримку, поповнення американських запасів обладнання, наданого Україні чи зарубіжним країнам, на постійну військову, розвідувальну та іншу оборонну підтримку.

35 млн доларів підуть на фінансування реагування на "потенційні ядерні та радіологічні інциденти" в Україні.

Сполучені Штати не причетні до саботажу на "Північному потоці" — США на Радбезі ООН

США не причетні до саботажу на газопроводах “Північного потоку” в Балтійському морі. Про це під час засідання Радбезу ООН у п’ятницю, 30 вересня, заявив заступник глави Місії США при ООН посол Ричард Міллс у відповідь на закиди російської сторони про можливу причетність США до вибухів на російських газопроводах.

“Делегація РФ знову поширює теорії змови та масову дезінформацію в цій залі”, — сказав Міллс.

Він наголосив, що Сполучені Штати категорично заперечують будь-яку причетність до цього інциденту.

Міллс також звинуватив Росію у спробі відволікти світ від її війни проти України.

Інциденти в Балтійському морі мають розслідувати компетентні органи, сказав представник США. За його словами, Рада Безпеки ООН має зосередитися на припиненні проявів агресії з боку Росії.

“Ми не повинні дозволити РФ надалі використовувати ООН і цю Раду для поширення брехні й дезінформації, чим вони займаються від самого початку війни в Україні”, — сказав Міллс.

У п’ятницю Радбез ООН провів засідання. На першій частині зустрічі спробували проголосувати резолюцію щодо засудження псевдореферендумів на окупованих територіях України та невизнання змін її кордонів. Друга частини Радбезу ООН була присвячена витокам на “Північному потоці” у Балтійському морі.

На Донеччині від обстрілів військових РФ загинули четверо людей

Упродовж 30 вересня від обстрілів російських військових на Донеччині загинули четверо людей, ще шестеро жителів отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули двоє людей у Максимільянівці, по одному жителю у Бахмуті та у Святогірську.

Очільник Донеччини зазначив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 913 людей, 2294 — отримали поранення.

Українські сили відвоюють Лиман протягом наступних 72 годин — ISW

Українські сили, ймовірно, відвоюють або оточать Лиман протягом наступних 72 годин. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW). 30 вересня російські сили продовжували відходити з позицій навколо Лимана, оскільки українські сили продовжували оточувати російські війська в цьому районі, відзначили аналітики.

“Офіційні особи” так званої “ДНР” і російські військові кореспонденти заявили, що російські сили все ще контролюють Лиман, але відійшли зі своїх позицій у Дробишевому (приблизно 6 км на північний захід від Лимана) та Ямполі (приблизно 13 км на південний схід від Лимана), йдеться у звіті.

За даними аналітиків, російські джерела стверджували, що російські сили все ще контролюють одну дорогу з Лимана на Торське, тоді як українські сили перекрили дорогу Дробишеве-Торське в районі Ставок. Російські джерела також відзначали посилення активності українських груп на трасі Сватове-Торське на північний схід від Лиману після нібито переправи через річку Жеребець, йдеться у звіті.

На відео з геолокацією також видно, як українська артилерія завдає ударів по російським військам біля Торського, які відступають.

Деякі російські блогери стверджували, що українські війська форсували річку Сіверський Донець у Дронівці і зараз діють у лісах на південь від Кремінної.

Російські джерела одностайно зазначали, що українська артилерія продовжує перекривати єдиний шлях виїзду російських військ, що залишився, на дорозі Кремінна-Торське.

Також російські джерела стверджували, що російські сили стягують додаткові резерви для посилення російських позицій під Лиманом, але деякі блогери критикували російське військове командування за те, що воно не вчилося на своїх помилках у Харківській області, йдеться у звіті.

Ватажок самопроголошеної “ДНР” Денис Пушилін заявив, що 30 вересня російські війська продовжили розгортання додаткових резервів для утримання Лимана, відзначили в ISW.

Російські блогери також повідомили, що російські війська розгорнули частини 503-го гвардійського мотострілецького полку 58-ї загальновійськової армії біля Торського, намагаючись прорвати оточення в цьому районі, йдеться у звіті. Зазначається, що підрозділ принаймні частково складається з новомобілізованих. Інші джерела зазначали, що в районі Лимана поряд із підрозділами російських проксі-республік діють підрозділи Західного та Центрального військових округів.

Багато блогерів стверджували, що відхід росіян із Лимана нагадує хаотичний відступ із Балаклії Харківської області через погану координацію та відсутність артилерійської підтримки. Інші заявляли, що російське військове командування не надіслало необхідного підкріплення, а натомість ракетами обстрілює Миколаївську область, а не допомагає обороні Лимана.

Міністерство оборони Росії повідомило лише про удари українських сил на північ від Лимана в Рідкодубі і не згадало про удари українських сил на захід, схід чи південь від Лимана.

На Дніпропетровщині армія РФ ударила по двох районах — Нікопольському та Синельниківському — ОВА

На Дніпропетровщині армія РФ ударила по двох районах — Нікопольському та Синельниківському. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала одинадцять ударів — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала одинадцять ударів. Відомо про ураження опорного пункту російського війська, шести районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох зенітних ракетних комплексів РФ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 жовтня.

Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили три БпЛА і вертоліт Ка-52 росіян.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили одинадцять пунктів управління різного рівня і вісім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки.

Також, в зону ураження потрапили ще чотирнадцять військових об’єктів окупантів — склади з боєприпасами, зенітні ракетні комплекси, переправи, станції радіоелектронної боротьбі та розвідки.

РФ на фронті не вистачає офіцерів, достроково випускають курсантів — Генштаб

Через суттєву нестачу людських ресурсів, насамперед, офіцерських кадрів, російське військове керівництво вимушене передчасно задіяти курсантів військових училищ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 жовтня.

Так, у Тюменському військовому училищі проведуть достроковий випуск курсантів. Випускників планується направити на первинні офіцерські посади у військові частини, що комплектуються мобілізаційним резервом.

Курсантів випускних курсів Рязанського десантного училища направляють для проведення підготовки полків мобілізаційного резерву, що здійснюється на базі полігонів неподалік Рязані, Омська, Пскова, Тули та інших міст.

Готувати ці підрозділи планують не більше одного місяця. Після цього їх відправлять до району ведення бойових дій на території України.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 жовтня.

На інших напрямках військо РФ здійснило обстріли населених пунктів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Слобожанському напрямку — в районах населених пунктів Стрілеча, Рідкодуб, Кучківка, Охримівка та Вільхуватка.

На Краматорському напрямку — в районах населених пунктів Григорівка, Білогорівка, Івано-Дар’ївка, Закітне, Роздолівка та Спірне.

На Бахмутському напрямку — в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Миколаївка Друга та Парасковіївка.

На Авдіївському напрямку — в районах населених пунктів Мар’їнка, Водяне і Олександропіль.

На Новопавлівському напрямку — в районах населених пунктів Новосілка, Новопіль, Пречистівка та Павлівка.

На Запорізькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Мала Токмачка, Залізничне, Гуляйполе та Новоандріївка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад двадцяти п’яти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Серед них — Степова Долина, Мирне, Сухий Ставок, Ольгине та Архангельське.

За добу російські військові завдали 4 ракетних і 15 авіаційних ударів — Генштаб

Російське військо продовжує спроби повної окупації Донецької області та утримання тимчасово захоплених територій, а також зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Армія РФ обстрілює позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 жовтня.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки війська РФ неподалік Нью-Йорка, Зайцевого та Соледара.

За добу російські військові завдали 4 ракетних і 15 авіаційних ударів, здійснили понад 85 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України.

Від ударів окупантів постраждали понад 50 населених пунктів. Зокрема, Білогорівка, Новомиколаївка, Благодатівка, Сухий Ставок та Одрадівка.

На Херсонщині ЗСУ збили російський ударний гелікоптер

Протиповітряна оборона ЗСУ в Бериславському районі збила ударний гелікоптер Ка-52. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також, за його словами, в небі над Херсонщиною був знищений безпілотний літальний розвідник "Орлан-10".

"Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 330 вогневих завдань. Вразили логістичні центри та польові склади боєприпасів, скупчення російських сил та засобів, вогневі позиції військ РФ", — повідомив Назаров.

За даними командування, протягом бойового дня ЗСУ знищили: десять військових РФ, важку вогнеметну систему "Сонцепьок", реактивну систему залпового вогню "Град", дві самохідні великокаліберні гаубиці "Мста-С", три танки та дві бойові машини піхоти.

Армія РФ на світанку обстріляла Одещину

Армія РФ на світанку обстріляла Одещину. Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

"Влучено в об'єкт промислової інфраструктури, пошкоджено електропідстанцію, кілька навколишніх будівель. Без постраждалих", — написав Братчук.

У Миколаєві окупанти влучили у житловий будинок — мер міста

У Миколаєві під час нічного обстрілу окупанти влучили у житловий будинок, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич без подробиць.

Окупанти затримали гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова і вивезли його в невідомому напрямку

Російські окупанти затримали генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова та вивезли його в невідомому напрямку. Про це заявив президент “Енергоатому” Петро Котін.

“У п'ятницю, 30 вересня 2022 року, близько 16:00 генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий рашистським патрулем дорогою від станції до Енергодару. Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Наразі немає інформації щодо місця перебування Ігоря Мурашова та його долі”, — йдеться у заяві.

У Миколаєві пролунали вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога.

США не бачать дій, які б вказували на те, що Росія планує здійснити ядерний удар

Сполучені Штати ще не бачили, аби Росія вжила будь-яких дій, що свідчили б про план застосувати ядерну зброю під час вторгнення в Україну.

Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен 30 вересня, передає Reuters.

"Ми дуже уважно дивимося, чи дійсно Росія робить щось, що вказує на те, що вони планують застосувати ядерну зброю. На сьогодні ми не бачили, щоб вони вживали таких дій", — сказав Блінкен на пресконференції у Вашингтоні.

Раніше Путін заявив, що РФ може застосувати ядерну зброю і "це не блеф".

Данілов розповів, коли чекати загострення на фронті

Оголошена росіянами "часткова" мобілізація сприятиме неминучій спробі ескалації з боку військових сил Російської Федерації на фронті, заявив секретар РНБО Олексій Данілов: "Росія намагатиметься нам завдати максимальної шкоди. Але і ми віримо в наші ЗСУ, ми розуміємо, що відбувається на фронті. Я хочу зауважити, що перед засіданням РНБО відбулось засідання Ставки верховного головнокомандувача. Ми вдячні всім, хто на Харківському, Луганському напрямках рухається вперед. Вдячні тим, хто боронить Донецький напрямок та інші. Ми розуміємо, що відбувається на фронті. Наші війська готові до будь-якого розвитку подій. Ми вважаємо, що найближчим часом буде спроба ескалації з боку РФ, адже у них відбувається мобілізація".

"Ракова пухлина ООН". Кислиця закликав "видалити" Росію з Радбезу

Представник України в Раді Безпеки Сергій Кислиця під час виступу в Радбезі 30 вересня поставив питання про законність участі Росії в цьому органі. Після того, як РФ вчергове заблокувала резолюцію (цього разу щодо незаконних референдумів та "приєднання" українських територій до РФ) Сергій Кислиця нагадав, що РФ отримала місце в ООН без жодних голосувань, а нині перетворилась на "ракову пухлину", що дискредитує роботу цього органу, адже голос "проти" не дає Радбезу ухвалити будь-яке рішення.

"Сьогодні багато хто з нас закликав російського посла поважати Статут ООН. Але дайте мені спитати, чому Російська Федерація має поважати Статут (ООН), якщо Статуту було не дотримано, коли Росії дали зайняти місце постійного члена Ради Безпеки (ООН)", — зазначив Кислиця.

Лиман, Україна і НАТО, світ не визнає "приєднання" українських територій до РФ. 220-й день війни. Онлайн
Сергій Кислиця. Фото: AP

Чи можна виключити Росію з Ради Безпеки ООН

Маємо суттєві результати на сході нашої країни — Зеленський

ЗСУ звільнили селище Ямпіль на Донеччині, повідомив президент Зеленський.

На початок