МЗС України закликало партнерів вжити заходів щодо РФ у відповідь на спроби анексії. Які кроки пропонують

МЗС України закликало партнерів вжити заходів щодо РФ у відповідь на спроби анексії. Які кроки пропонують

МЗС України закликало партнерів вжити заходів щодо РФ у відповідь на спроби анексії. Які кроки пропонують
. Будівля Міністерства закордонних справ України, фото: УНІАН

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій закликало вжити рішучих і невідкладних дій задля захисту міжнародного правопорядку у зв'язку зі спробою Росії анексувати тимчасово окуповані українські території.

Зокрема в МЗС закликають пришвидшити надання Україні усієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, а також запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії.

Водночас у відомстві наголошують, що Росія та її керівництво повинні бути ізольовані від цивілізованого світу, і "їм не місце" в міжнародних організаціях та на міжнародних майданчиках.

Читайте також: "Ніколи не визнають і нічого не змінить": як Україна та світ реагують на "приєднання" до РФ українських територій

"Україна наполягає на необхідності юридично та політично визнати Росію тим, чим вона є: державою-терористом", — сказано в заяві.

Крім того, у МЗС закликають кожну державу підтримати ініціативу щодо створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, ініційованого українською стороною задля притягнення вищого військово-політичного керівництва Росії до відповідальності.

"Незаконна спроба анексії українських територій є частиною загарбницької війни Росії проти України та свідомим знищенням Статуту ООН. Росія свідомо загострює ситуацію та демонструє повну зневагу до всіх країн та міжнародних організацій, які закликали її до переговорів і миру. Росія свідомо обрала війну, а не мир", — наголошують в Міністерстві закордонних справ.

Що відомо

  • Президент Росії Володимир Путін 30 вересня виступив у Георгіївській залі Кремля на церемонії "приєднання" до РФ тимчасово окупованих українських територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей після того, як на них відбулися псевдореферендуми. У своїй промові він також закликав "Київ сісти за стіл переговорів". На цій же церемонії ватажки самоназваних Л/ДНР Деніс Пушилін, Леонід Пасічник, а також колаборанти Євген Балицький та Володимир Сальдо підписали документи про "приєднання" регіонів до РФ.
  • В цей же день, 30 вересня, Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс та союзники не визнають "договори" президента РФ Володимира Путіна про спробу анексії українських територій, а також зазначив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх союзників.

Читайте також

Трибунал для Путіна. Як російське керівництво відповість за злочини в Україні

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

На початок