ОБСЄ фіксує "сплеск бойових дій" на Донбасі. З боку ОРДЛО "стягують" важке озброєння

ОБСЄ фіксує "сплеск бойових дій" на Донбасі. З боку ОРДЛО "стягують" важке озброєння

Ексклюзивно
ОБСЄ фіксує "сплеск бойових дій" на Донбасі. З боку ОРДЛО "стягують" важке озброєння
. Фото: AP

За даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на початку квітня кількість порушень режиму припинення вогню зросла майже втричі.

Про це розповіли представники СММ ОБСЄ відповідаючи на запит Суспільного.

"За останні тижні спостерігається сплеск бойових дій уздовж лінії зіткнення. У період із 22 березня до 4 квітня СММ зафіксувала 3 922 порушення режиму припинення вогню супроти 1 260 за попередній двотижневий період. Рівень насильства був особливо високий 2 та 3 квітня, коли Місія зафіксувала 1 170 та 1 355 порушень режиму припинення вогню відповідно", – йдеться у відповіді СММ.

Представники ОБСЄ наголосили, що даний сплеск помітно відрізняється від періоду, який почався після досягнення домовленості на ТКГ щодо заходів з посилення режиму припинення вогню, яке набуло чинності 27 липня 2020 року.

"Наприклад, у період із 1 січня 2020 року до 26 липня 2020 року Місія щоденно фіксувала в середньому від 411 до 752 порушень режиму припинення вогню за місяць. У період із 27 липня 2020 року до 31 березня 2020 року СММ щоденно фіксувала в середньому від 20 до 107 порушень режиму припинення вогню за місяць", – зазначили у ОБСЄ.

Читайте також: Росія має негайно відвести війська та припинити провокації – генсек НАТО

Більшість випадків порушення режиму припинення вогню фіксується у чотирьох "гарячих точках" на лінії зіткнення.

"У 2020 році озброєне насильство спостерігається передусім у чотирьох гарячих точках, що складає приблизно 76 % від усіх зафіксованих порушень режиму припинення вогню. Це райони: "Попасна–Золоте–Первомайськ", "Авдіївка–Ясинувата-Донецький аеропорт", райони на схід та північний схід від Маріуполя, а також райони на південний захід, південь і південний схід від Світлодарська. Перші три райони також залишаються у цьому році районами з найбільшою кількістю бойових дій", – заявили представники СММ.

Крім того, у ОБСЄ фіксують регулярні порушення домовленостей про відведення важких озброєнь від лінії зіткнення з боку ОРДЛО.

Читайте також: Гра м’язами чи загроза вторгнення: що відбувається на фронті та у переговорах щодо Донбасу

"Протягом останнього тижня (5–11 квітня) Місія зафіксувала щонайменше 25 випадків розміщення важкого озброєння з порушенням відповідних ліній відведення (92 % з яких зафіксовано в непідконтрольних урядові районах) супроти 71 такого випадку (усі — в непідконтрольних урядові районах) упродовж попереднього тижня (29 березня — 4 квітня)", – йдеться у відповіді на запит.

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилась з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом Мінських домовленостей.
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 31 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. В Офісі президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності. 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • Реакція світу: Держдеп США виступив із заявою, у якій вимагали пояснень від Росії через провокації на кордоні України. Країни ОБСЄ засудили Кремль за відмову пояснити нарощування військ біля кордону України. Британія і США закликали Росію припинити односторонні провокації щодо України. Посли G7 закликали Росію припинити провокації на кордонах України, а генсек НАТО заявив, що Росія має негайно відвести війська.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок