"Лекхім" заявила, що поставить вакцину 25 березня. "Медзакупівлі" документів про це не мають

"Лекхім" заявила, що поставить вакцину 25 березня. "Медзакупівлі" документів про це не мають

Оновлено
"Лекхім" заявила, що поставить вакцину 25 березня. "Медзакупівлі" документів про це не мають
. AP

Компанія-постачальник "Лекхім" заявила, що планує постачання вакцини CoronaVac китайської фармкомпанії Sinovac Biotech 25 березня. Водночас у державному підприємстві "Медичні закупівлі" заявили, що не отримали необхідних документів від постачальника.

Про дату постачання вакцин Суспільному повідомила керівниця відділу маркетингу компанії "Лекхім" Елеонора Мірошник.

За її словами, 25 березня компанія планує забрати та доставити першу партію вакцин CoronaVac. Окрім цього у "Лекхім" повідомили номери рейсів, якими в Україну будуть доправлені вакцини.

Водночас у державному підприємстві "Медичні закупівлі", які є замовником вакцин, повідомили, що станом на 24 березня постачальник вакцин "Лекхім" не надав документів, які необхідні для отримання вакцин.

Зокрема, йдеться про сертифікат якості серії продукції, реєстраційне посвідчення, сертифікат походження від виробника, відомості про прекваліфікацію ВООЗ чи реєстраційне посвідчення від компетентного органу однієї із визначених країн тощо.

"Такий перелік документів не був наданий. Отже, немає підстав до прийняття продукції. У разі отримання всіх необхідних документів, ДП "Медзакупівлі України" готове перевірити та надати підтвердження чи зауваження до них у межах строків, визначених договором", – йдеться у повідомленні.

В "Медзакупівлях" пояснили, що постачальник також має провести лабораторний аналіз продукції, що ввозитиметься, який може тривати до 14 днів. Окрім цього, відповідно до умов договору, ефективність вакцини має бути не менше 70%.

Читайте також: Майже два мільйони доз від CoronaVac: що відомо про нову вакцину, яку замовила Україна

"ДП "Медзакупівлі України" надіслало Міністерству охорони здоров’я запит на підтвердження відповідності даних щодо ефективності, зазначених у реєстраційному досьє заявника, умовам Договору. Відповідь від МОЗ України очікується", – додали у підприємстві.

За інформацією "Медзакупівлі", також постачальник має заплатити штраф у розмірі 7% від ціни продукції, строк постачання якої порушено.

Раніше компанія "Лекхім" повідомила Суспільному, що вакцина проти COVID-19 CoronaVac успішно завершила третю фазу випробувань у Туреччині та буде поставлена в Україну до 15 березня. Водночас в держпідприємстві "Медичні закупівлі" зазначили, що не отримали документів від китайської фармкомпанії Sinovac Biotech для прийняття вакцин проти COVID-19.

Що відомо

  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • CoronaVac – вакцина, яку створює спільно одна з найбільших фармацевтичних компаній Китаю Sinovac, біомедицинський дослідницький інститут Бутантан у Бразилії та індонезійська компанія Biofarma.
  • 11 січня група компаній "Лекхім" заявила про укладення угоди на постачання 5 мільйонів доз китайської вакцини CoronaVac після 10 місяців переговорів.
  • Група компаній "Лекхім" отримала державне замовлення на закупівлю китайської вакцини CoronaVac без проведення тендерних торгів.
  • Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.
  • 10 лютого китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech подала заявку на реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19 для екстреного медичного застосування. 10 березня Україна зареєструвала вакцину.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок