Все, що треба знати про "Євробачення-2024": дата проведення, правила, учасники

Все, що треба знати про "Євробачення-2024": дата проведення, правила, учасники

Україну представить дует Alyona Alyona та Jerry Heil з піснею Teresa & Maria
alyona alyona та Jerry Heil. EBU

Пісенний конкурс "Євробачення-2024" пройде у місті Мальме. У Швецію його знову повернула співачка Loreen із піснею Tattoo вперше вона перемогла у 2012 році.

Перший і другий півфінали заплановані на 7 та 9 травня, а грандфінал на 11 травня. Україну представить дует alyona alyona та Jerry Heil з піснею Teresa & Maria.

Суспільне Культура зібрало найважливіші речі про цьогорічний конкурс: зміна правил, повернення учасників та заклики до дискваліфікації.

Що таке "Євробачення"

Пісенний конкурс "Євробачення" щорічно проводять з 1956 року між країнами — членами Європейської мовної спілки (ЄМС).

Вперше його провели у місті Лугано, Швейцарія. Тоді в ньому взяли участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні.

У 2015 році до участі в ювілейному, 60-му, конкурсі було запрошено Австралію, яка кілька років перед тим транслювала у себе "Євробачення".

Правила "Євробачення"

До 2004 року конкурс складався лише з фіналу, але саме тоді створили додатковий раунд кваліфікації — півфінал у четвер, оскільки кількість охочих позмагатися збільшувалася. А у 2008 році додали ще один півфінал, що відбувається у вівторок.

У 2023 році вступили в дію зміни у виборі фіналістів конкурсу.

Згідно з правилами, тепер всі країни — окрім "великої п'ятірки" (Франція, Німеччина, Італія, Іспанія і Велика Британія) та господарки конкурсу — мали пройти кваліфікацію півфіналами, і лише по 10 найкращих мали змогу доєднатися до грандфіналу в суботу. Визначати переможців можуть лише телеглядачі.

У 2024 році до правил внесли ще кілька змін.

Якщо раніше країни "великої п’ятірки" та країна-переможниця виступали лише у фіналі, то тепер вони вперше будуть наживо виступати під час півфіналів.

Тому в першому півфіналі 7 травня виступлять Німеччина, Швеція (як переможниця конкурсу у 2023 році) та Велика Британія.

А у другому півфіналу 9 травня слід очікувати виступів Франції, Італії та Іспанії.

Голосування на "Євробаченні"

Система голосування в конкурсі змінювалася протягом років. Поточна система діє з 2016 року:

  • У журі та телеглядачів є свій набір балів. Спочатку речники країн (у 2024 році оцінки від України оголошуватиме Джамала) називають 12 балів від журі, інші оцінки — від 1 до 8 та 10 — просто показуються на екрані.
  • Після цього оголошують бали телеголосування — від найменшої оцінки до найвищої. Так, на відміну від попередніх років, стає зрозуміло, хто переможе, тільки на останніх хвилинах оголошення результатів.

Важливо пам'ятати, що країни можуть проголосувати за учасників свого півфіналу, а от у грандфіналі голосувати можуть всі країни, які беруть участь у цьогорічному "Євробаченні".

У 2024 році впровадили зміни щодо часу глядацького голосування у грандфіналі.

У суботу, 11 травня, голосування розпочнеться безпосередньо перед початком виступу першого учасника. Глядачі вдома зможуть не чекати до завершення всіх виступів, щоб віддати свої голоси — як це було з моменту запровадження публічного голосування в 1997 році (за винятком 2010 та 2011 років, коли голосування також розпочалося на початку дійства).

Ще одне нововведення: фани з країн, що не беруть участі в "Євробаченні", матимуть 24 години, щоб проголосувати за пісні, які їм до вподоби. Голосування для них почнеться перед початком кожного з живих шоу. Онлайн-голосування для решти світу стартуватиме одразу після завершення другої генеральної репетиції для кожного півфіналу та великого фіналу попереднього вечора й триватиме до початку живих шоу.

Де відбудеться "Євробачення-2024"

У 2024 році "Євробачення" пройде у місті Мальме, Швеція. Це вже втретє, коли Мальме прийматиме шоу після 1992 та 2013 років, і це буде перший раз, коли конкурс не будуть проводити у столиці країни-господарки протягом 5 років поспіль.

Сама Швеція прийматиме конкурс всьоме. До цього, крім Мальме, вона влаштовувала конкурс у Стокгольмі в 1975, 2000 і 2016 роках та у Гетеборзі в 1985 році.

Вестмие "Євробачення" у 2024 році уже втретє телеведуча Петра Меде, а компанію їй складе акторка Малін Акерман.

Все, що треба знати про "Євробачення-2024": дата проведення, правила, учасники
Ведучі "Євробачення": Петра Меде та Малін Акерман. Фото: eurovision/Instagram

Організатори також анонсували, хто виступить в інтервал-актах у двох півфіналах конкурсу 7 та 9 травня:

  • у першому півфіналі 7 травня виступить шведський співак Беньямін Інгроссо, який брав участь у "Євробаченні-2018" у Лісабоні;
  • e другому півфіналі 9 травня в інтервал-акті виступить переможниця "Євробачення-2005" Єлена Папарізу, яка представляла Грецію, переможниця конкурсу 2003 року, турецька співачка Сертаб Еренер та переможниця "Євробачення-1997", шведська співачка Шарлотта Переллі.

Де і коли дивитися "Євробачення"

У 2024 році півфінали відбудуться у вівторок, 7 травня, та в четвер, 9 травня.

Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Вони виступатимуть у першому півфіналі під номером п'ять.

Грандфінал пройде в суботу, 11 травня, на арені Мальме.

В Україні півфінали та фінал конкурсу транслюватимуть:

Учасники "Євробачення-2024"

У 2024 році у "Євробаченні-2024" візьмуть участь 37 країн. Склад країн-учасниць цього року майже не змінився: 36 представників будуть такими ж, як у 2023-му.

У першому півфіналі виступатимуть Україна, Кіпр, Польща, Сербія, Литва, Хорватія та Ірландія. Словенія, Ісландія, Фінляндія, Португалія, Люксембург, Австралія, Азербайджан і Молдова.

А у другому — Австрія, Мальта, Швейцарія, Греція, Чехія, Албанія, Данія, Вірменія, Ізраїль, Естонія, Грузія, Нідерланди, Норвегія, Латвія, Сан-Марино та Бельгія.

Якою мовою краще співати на "Євробаченні"

Естонські учасники конкурсу, хіп-хоп-гурти 5MIINUST і puuluup, свою пісню записали рідною мовою — естонською. І вважають, що деякі пісні звучать сильніше, якщо їх не перекладати англійською. Про це вони сказали в ексклюзивному інтерв'ю Анні Тульєвій.

"Нам нецікаво співати англійською, тому ми співаємо естонською", — говорять артисти.

На їхню думку, чим більше часу проходить, тим популярнішими стають пісні рідною мовою країн.

Варто лише згадати переможців "Євробачення" 2021 року — італійський рок-гурт Måneskin з піснею Zitti E Buoni. Попри те, що композицію вони виконували італійською, вони отримали 206 балів від журі та 318 балів від глядачів — найбільше того року.

Хто відмовився брати участь у конкурсі в 2024 році

У січні 2024 року стало відомо що Румунія не братиме участі у "Євробаченні-2024" Суспільний мовник Румумінї — SRTv — відклав свою участь у конкурсі на наступний рік.

У телекомпанії уточнили, що цього року мовник виділяє значні кошти на інші пріоритетні виробництва та проєкти.

Це, зокрема, трансляція літніх Олімпійських ігор у Парижі, продовження автоматизації мовлення каналів SRTv, інвестиції в систему виробництва новин та інші проєкти з модернізації.

Повернення Люксембургу на "Євробачення"

Люксембург візьме участь у конкурсі вперше після 30-річної перерви.

Велике Герцогство п'ять разів очолювало рейтинг конкурсу та наразі посідає третю сходинку за кількістю перемог, здобутих країною на "Євробаченні".

Цікаво, що номер для конкурсу для співачки Tali, яка представлятиме країну цьогоріч, поставить український режисер Герман Нєнов.

Саме він торік був креативним директором на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі та креативним директором нацвідбору на "Дитяче Євробачення".

Участь Ізраїлю та заклики до його дикваліфікації

Війна між Ізраїлем та ХАМАСом викликала суперечки — чи доцільно дозволяти участь країни у "Євробаченні-2024".

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАСу вторглися на територію Ізраїлю із Сектору Гази. А 1 листопада 2023 року сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони палестинського руху ХАМАС у північній частині Сектору Гази.

Музиканти зі Швеції, Ісландії та Фінляндії у відкритому листі закликали усунути Ізраїль від конкурсі. Зокрема, у листі від шведських музикантів йдеться про те, що, дозволяючи Ізраїлю брати участь, Європейська мовна спілка (EBU) "демонструє разючі подвійні стандарти, які підривають довіру до організації", а також що це "робить страждання жертв невидимими".

Ще у грудні EBU заявило, що "Євробачення" — "для мовників, а не для урядів", і що Ізраїль бере участь у пісенних змаганнях вже 50 років. Окрім цього, в EBU наполягли на тому, що ізраїльський суспільний мовник "дотримується всіх правил конкурсу", який є "неполітичною подією".

Втім, понад 400 світових зірок підписали власний лист на підтримку участі Ізраїлю в "Євробаченні". Серед них — акторки Гелен Міррен та Маїм Бялік і актор Лієв Шрайбер, засновник гурту Kiss Джин Сіммонс та інші.

"Ми вважаємо, що такі заходи, як співочі конкурси, мають вирішальне значення для подолання наших культурних розбіжностей і поєднують людей різного походження через їхню спільну любов до музики. Ті, хто закликає усунути Ізраїль, підривають дух конкурсу і перетворюють його зі свята єдності на інструмент політики", — йдеться у зверненні.

Чи дискваліфіковували країни раніше

У 2021 році EBU дискваліфікувала білоруський національний мовник БТРК за порушення правил мовної спілки щодо свободи преси. Тоді Білорусь планувала відправити на конкурс гурт "Галаси ЗМеста" з піснею "Я научу тебя", яка, зокрема, містила рядки: "Я научу тебя плясать под дудочку, / Я научу тебя клевать на удочку, / Я научу тебя ходить по струночке, / Ты будешь радоваться всему".

У 2022 році, одразу після початку повномасштабного вторгнення до України, 25 лютого, брати участь заборонили Росії, заявивши, що її участь "дискредитує конкурс".

"Конкурс пісні «Євробачення» повинен «об'єднувати народи та святкувати різноманітність через музику», але за останній тиждень Росія ясно показала, що вона не зацікавлена ні в об'єднанні народів, ні у святкуванні різноманітності", — зазначили тоді організатори.

То хто представлятиме Ізраїль на "Євробаченні"

Представляти Ізраїль у 2024 році буде співачка Еден Голан, яка у дитинстві жила в Росії, а до Ізраїлю повернулася близько двох років тому.

У 2016 році Еден Голан виступала на конкурсі "Новая волна" ("Нова хвиля") в тимчасово окупованому Криму. А у 2018 році брала участь у російському аналогові шоу "Голос. Діти" у команді співачки Пелагеї.

Вона дякувала Росії за старт кар'єри, але скаржилася на часті прояви антисемітизму. До 2022 року Голан випускала пісні російською мовою.

Все, що треба знати про Євробачення-2024
Еден Голан представлятиме Ізраїль у 2024 році на "Євробаченні". Фото: thenextstarisrael/Instagram

Крім того, в Ізраїлю виникли проблеми і з конкурсною піснею. У нацвідборі серед пісень перемогла композиція October Rain, а на другому місці — Dance Forever. Мовник передав обидві пісні на затвердження EBU. Проте там визнали тексти політизованими та такими, що порушують правила конкурсу.

Спершу мовник попросив авторів обидвох пісень змінити текст. Але пізніше заявив, що представить нову пісню — Hurricane: у неї буде музика з October Rain, але новий текст про "молоду жінку, яка переживає особисту кризу". Уже цю версію у EBU затвердили.

Звʼязок країн — учасниць "Євробачення" з Росією

Окрім Еден Голан, яка довгий час жила в Росії, до країни-агресорки прихильно ставиться ще один цьогорічний учасник "Євробачення".

Нідерландський репер Йост Кляйн, який представлятиме свою країну, має в репертуарі пісню Jackass, де йдеться про те, що він любить Росію.

Її випустили з виконавцем із Санкт-Петербурга CMH (CrazyMegaHell, справжнє ім'я репера — Руслан Тушенцов) за два тижні після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — 11 березня 2022 року.

Там є такі слова:

Hello, my name is Joost Klein I love Russian baby I believe without negative Russian move

I want a Russian lady I want some Russian babies...

(Привіт, мене звуть Йост Кляйн

Я люблю російську малу.

Я вважаю, що без негативного кроку Росії

Я хочу російську леді.

Я хочу російських дітей).

А ще Кляйн має композицію Normalje Bass, спільну з гуртом Russian Village Boys — це рейв-гурт, що також із Санкт-Петербурга. Трек вийшов у лютому 2023 року.

Участь України

Україна дебютувала на "Євробаченні" у 2003 році. Тоді країну представив співак Олександр Пономарьов із піснею Hasta la vista, де посів 14 сходинку.

За всю історію участі у пісенному конкурсі Україна:

  • тричі опинялася на 1 місці — у 2004-му завдяки Руслані з піснею Wild Dance, у 2016-му була Джамала з піснею "1944", а у 2022 році виграв гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania;
  • двічі посідала 2 місце — у 2007 році Вєрка Сердючка з піснею Dancing Russia Goodbye та у 2008 році Ані Лорак з Shady Lady;
  • у 2013-му стала третьою — тоді країну представляла Злата Огнєвіч з піснею Gravity.

Україна — єдина країна на "Євробаченні", яка щоразу виступала у фіналі протягом всіх років її участі в конкурсі. А також Україна є країною, чия пісня набрала рекордну кількість балів у підсумковому голосуванні від телеглядачів — 439, що відбулось на "Євробаченні-2022".

Україна на "Євробаченні-2024"

Україну у 2024 році представлятиме дует реперки alyona alyona та співачки Jerry Heil. Вони з піснеюTeresa & Maria виступлять у першій половині першого півфіналу.

На нацвідборі за результатами глядацького голосування у застосунку "Дія" за музиканток проголосувало 1 167 176 українців, що дало їм 11 балів від гладачів та принесло впевнену перемогу.

Jerry Heil уже двічі брала участь у нацвідборі — у 2020-му та 2022-му. А от для реперки alyona alyona це дебют.

Номер для співачок поставила українська режисерка, номінатнка на "Ґреммі" за найкраще музичне відео Таню Муіньо.

Jerry Heil та alyona alyona зазначають, що ця співпраця вчергове підкреслює ідею пісні, з якою співачки представлятимуть Україну на конкурсі у Мальме — "єдність людей, єдність жінок, дів".

То хто виграє "Євробачення-2024": ставки букмекерів

Згідно з передбаченнями, зараз найбільші шанси на перемогу у Швейцарії — вона тримається на першому місці вже кілька тижнів. Шанси співака Nemo з треком The Code станом на 2 травня дорінюють 23 %.

Буквально на крок позаду — з шансами у 18 % — представник Хорватії Baby Lasagna з піснею Rim Tim Tagi Dim.

Після другої репетиції та анонсу про співпрацю з режисеркою Таню Муіньо прогнозовані шанси предстаниць України — alyona alyona та Jerry Heil — значно виросли. І вони піднялися з 5 на 3 сходинку.

На четверому місці представниця Італії Анджеліна Манго з піснею La noia — її шанси зараз оцінюють у 11 %.

А п'ятірку лідерів закриває нідерладець Йост Кляйн з треком Europapa (8 %).

Однак це лише неточні передбачення і все може змінитися в останній момент.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери "Євробачення".

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представниць України на Пісенному конкурсі "Євробачення-2024".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок