Понад 1400 фінських музикантів вимагають виключити Ізраїль з "Євробачення" через війну з ХАМАС

Понад 1400 фінських музикантів вимагають виключити Ізраїль з "Євробачення" через війну з ХАМАС

Понад 1400 фінських музикантів вимагають виключити Ізраїль з "Євробачення" через війну з ХАМАС
. eurovision.tv

Понад 1400 фінських музичних діячів підписали петицію із закликом заборонити Ізраїлю брати участь у міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення" через нібито "воєнні злочини" в Газі.

Про це повідомляє BBC.

Позиція авторів петиції

Автори петиції поставили ультиматум: якщо Ізраїль не виключать з конкурсу, громадський мовник Yle повинен відкликати заявку Фінляндії з "Євробачення".

Лукас Корпелайнен, один з авторів петиції, заявив газеті Hufvudstadsbladet, що для Ізраїлю неприйнятно "брати участь у «Євробаченні», аби відполірувати свій імідж".

Також серед підписантів — фінські виконавці Олаві Уусівірта, Paleface і Аксель Енстрем, які представляли країну на конкурсі в 2011 році.

Вони звинувачують Yle у подвійних стандартах, заявляючи, що мовник був одним з перших, хто вимагав заборонити Росії брати участь у шоу в 2022 році.

"Ми очікуємо від Yle такого ж активного відстоювання цінностей і зараз", — кажуть автори петиції.

Минулого місяця ісландські музиканти висунули аналогічні вимоги до мовника Rúv.

Позиція фінського суспільного мовника

Yle, своєю чергою, заявляє, що стежить за позицією організатора конкурсу — Європейської мовної спілки (EBU).

Зазначимо, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну представник Yle Вілле Вілен заявив, що цей напад "суперечить усім цінностям, які представляє Yle та інші європейські мовники". Незабаром після цього EBU заборонив Росії брати участь у конкурсі.

Втім, Вілен вважає, що ситуація в Ізраїлі та Гаазі відрізняється від російсько-української війни.

"Якою б жахливою вона не була, це не війна міждержавної агресії, як між Росією і Україною", — сказав він фінському таблоїду Ilta-Sanomat у грудні.

Позиція організаторів "Євробачення"

У грудні EBU оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що "Євробачення" — "для мовників, а не для урядів", і що Ізраїль бере участь у пісенних змаганнях вже 50 років. Окрім цього, автори заяви наполягли на тому, що ізраїльський суспільний мовник "дотримується всіх правил конкурсу", який є "неполітичною подією".

У 2024 році "Євробачення" відбудеться у шведському місті Мальме — після того, як перемогу на конкурсі здобула співачка Loreen з піснею Tattoo. Хто представлятиме Україну на конкурсі стане відомо 3 лютого — на фіналі Нацвідбору.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок