Гелен Міррен, Маїм Бялік, Лієв Шрайбер та ще 400 артистів підписали лист на підтримку участі Ізраїлю в "Євробаченні"

Гелен Міррен, Маїм Бялік, Лієв Шрайбер та ще 400 артистів підписали лист на підтримку участі Ізраїлю в "Євробаченні"

Гелен Міррен, Маїм Бялік, Лієв Шрайбер та ще 400 артистів підписали лист на підтримку участі Ізраїлю в "Євробаченні"
Гелен Міррен, Лієв Шрайбер, Маїм Бялік. Колаж Суспільне Культура. Фото: Amy Sussman/Getty Images, by Gregg DeGuire/WireImage

Актори Гелен Міррен, Маїм Бялік та Лієв Шрайбер підписали відкритий лист, у якому підтримали участь Ізраїлю в "Євробаченні-2024" на тлі закликів скасувати участь країни у конкурсі.

Про це 15 лютого розповідає The Guardian.

"Ми вважаємо, що такі заходи як співочі конкурси мають вирішальне значення для подолання наших культурних розбіжностей і поєднують людей різного походження через їхню спільну любов до музики. Ті, хто закликає усунути Ізраїль, підривають дух конкурсу і перетворюють його зі свята єдності на інструмент політики", — зазначено у зверненні.

Лист організувала некомерційна організація "Творча спільнота за мир" (Creative Community For Peace), яка виступає проти культурного бойкоту Ізраїлю. Його підписали 400 митців, зокрема :

  • засновник гурту Kiss Джин Сіммонс;
  • акторка Гелен Міррен ("Королева", "Ґолда");
  • акторка, нейронауковиця та юдаїстка Маїм Бялік ("Теорія великого вибуху");
  • музичний продюсер Скутер Браун;
  • акторка Сельма Блер ("Жорстокі ігри");
  • акторка Джинніфер Гудвін ("Чому жінки вбивають");
  • сценарист, кінопродюсер, кінорежисер, актор Лієв Шрайбер та інші.

Заклики дискваліфікувати Ізраїль

Музиканти зі Швеції, Ісландії та Фінляндії написали відкритий лист, у якому закликали усунути Ізраїль із цьогорічного конкурсу "Євробачення".

Вони заявляють про те, що, дозволяючи Ізраїлю брати участь, Європейська мовна спілка (EBU) "демонструє разючі подвійні стандарти, які підривають довіру до організації", а також що це "робить страждання жертв невидимими".

Це не відповідає нашим цінностям, коли країна, яка скоює воєнні злочини й продовжує військову окупацію, отримує публічну сцену, щоб відполірувати свій імідж в ім'я музики.

Національний мовник Ісландії RÚV уже заявив, що рішення про участь чи бойкот "Євробачення" буде ухвалено переможцем власного пісенного конкурсу Söngvakeppnin, що відбудеться в середині березня.

А підписанти фінського листа закликали фінську телерадіокомпанію Yle бойкотувати конкурс і відмовитися відправити свого учасника.

Ще грудні EBU оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що "Євробачення" — "для мовників, а не для урядів", і що Ізраїль бере участь у пісенних змаганнях вже 50 років. Окрім цього, автори заяви наполягли на тому, що ізраїльський суспільний мовник "дотримується всіх правил конкурсу", який є "неполітичною подією".

Посол Ізраїлю у Швеції Зів Нево Кульман заявив: "Заклики до бойкоту Ізраїлю є підтримкою дій ХАМАСу, присудженням нагороди тероризму і несумісні з цінностями EBU і конкурсу".

Чи дискваліфіковували країни раніше

У 2021 році EBU дискваліфікувала білоруський національний мовник БТРК за порушення правил мовної спілки щодо свободи преси. Тоді Білорусь планувала відправити на конкурс гурт "Галаси ЗМеста" з піснею "Я навчу тебе", яка, зокрема, містила рядки: "Я научу тебя плясать под дудочку, / Я научу тебя клевать на удочку, / Я научу тебя ходить по струночке, / Ты будешь радоваться всему".

У 2022 році, одразу після початку повномасштабного вторгнення до України, 25 лютого, брати участь заборонили Росії, заявивши, що її участь "дискредитує конкурс".

"Конкурс пісні «Євробачення» повинен «об'єднувати народи та святкувати різноманітність через музику», але за останній тиждень Росія ясно показала, що вона не зацікавлена ні в об'єднанні народів, ні у святкуванні різноманітності", — зазначили тоді організатори.

Коли пройде "Євробачення"

68-й пісенний конкурс відбудеться у шведському місті Мальме. Перший і другий півфінали заплановані на 7 та 9 травня (Україна виступатиме у першій половині першого півфіналу), а грандфінал — на 11 травня.

Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria — вони перемогли у нацвідборі.

Саме цим виконавицям українці віддали найбільшу кількість голосів у застосунку "Дія". Попри тимчасові збої у додатку загалом 1 167 176 українців проголосувало за учасників.

Ізраїль теж обрав свою представницю на "Євробачення 2024". Нею стала співачка Еден Голан — її виступ отримав найвищі оцінки як від суддів, так і від глядачів. У дитинстві Голан жила в Росії, брала участь у російському "Голос. Діти", а також виступала в тимчасово окупованому Криму. До Ізраїлю співачка повернулася близько двох років тому.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери "Євробачення".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок