Еден Голан — нова фаворитка на перемогу на "Євробаченні-2024": що відомо про представницю Ізраїлю

Еден Голан — нова фаворитка на перемогу на "Євробаченні-2024": що відомо про представницю Ізраїлю

Доповнено
Хто така Еден Голан з Ізраїлю, яка може перемогти на "Євробаченні-2024"
Еден Голан. Фото: thenextstarisrael/Instagram

Ізраїль обрав свою представницю на "Євробачення 2024" у лютому. Нею стала співачка Еден Голан, яка у дитинстві жила в Росії, а до Ізраїлю повернулася близько 2 років тому.

Зв'язок Еден Голан із Росією

На прослуховуванні на шоу Hakochav Haba ("Висхідна зірка") Еден розповіла, що народилася в Ізраїлі, але в дитинстві переїхала з сім'єю до Москви і жила там 13 років. На батьківщину вони повернулися два роки тому, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Саме в Росії почалася кар'єра. У 2016 році Еден Голан виступала на конкурсі "Новая волна" ("Нова хвиля") в тимчасово окупованому Криму. А у 2018 році брала участь у російському аналогові шоу "Голос. Діти" у команді співачки ПелагеїРосійська співачка, яка з січня 2023 року перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність..

Попри це, співачка зазначає, що росіяни так і не визнали її "своєю": "Навіть через 13 років я не звикла до менталітету, атмосфери і сірості. Москва — дивовижне місто, але я не можу сказати, що там мені було добре на душі".

Вона дякувала Росії за старт кар'єри, але скаржилася на часті прояви антисемітизму. До 2022 року вона випускала пісні російською мовою.

У соцмережі Х уже звернули увагу на учасницю. Сама співачка зробила обліковий запис в Instagram приватним після перемоги на відборі. Під час "Євробачення" профіль відкритий.

євробачення ізраїль
Фото: @eurovanya/X

У фіналі шоу Hakochav Haba ("Висхідна зірка") Голан виконала пісню I Don't Want To Miss A Thing групи Aerosmith, яку присвятила тим, хто чекає на повернення близьких додому, зокрема заручникам, яких викрав ХАМАС 7 жовтня і які залишаються в Газі.

"Я хочу стояти перед усією Європою і підняти нашу націю, — сказав Голан під час виступу. — Я народилася в Ізраїлі і відчуваю себе по-справжньому вдома тільки тут. Ніщо у світі не викликає у мене більшого хвилювання, ніж можливість представляти нашу країну на «Євробаченні» цього року".

Виступ Еден Голан у другому півфіналі "Євробачення-2024"

Виступ Еден Голан зустріли як і свистом, так і вигуками підтримки. Після виступу Ізраїль піднявся у букмекерських прогнозах на перемогу.

Хто така Еден Голан, яка представляє Ізраїль на "Євробачення-2024"
Виступ Еден Голан з Ізраїлю у другому півфіналі "Євробачення", 9 травня 2024 року. EBU

Хто така Еден Голан — нова фаворитка букмекерів на "Євробачення-2024"
Виступ Еден Голан з Ізраїлю у другому півфіналі "Євробачення", 9 травня 2024 року. EBU

Еден Голан — нова фаворитка на перемогу на "Євробачення-2024"
Виступ Еден Голан з Ізраїлю у другому півфіналі "Євробачення", 9 травня 2024 року. EBU

Ізраїль може перемогти на "Євробаченні-2024": хто така Еден Голан
Виступ Еден Голан з Ізраїлю у другому півфіналі "Євробачення", 9 травня 2024 року. EBU

Ізраїль бере участь у "Євробаченні" з 1973 року. Країна чотири рази перемагала у конкурсі:

  • Ізгар Коген та The Alphabeta з піснею A-Ba-Ni-Bi — 1978;
  • Галі Атарі та Milk and Honey з піснею Hallelujah — 1979;
  • Dana International з піснею Diva — 1998;
  • Netta з піснею Toy — 2018.

Скандал із піснею Ізраїлю на "Євробаченні-2024"

Серед пісень на ізраїльському нацвідборі перемогла композиція October Rain, а на другому місці — Dance Forever. Мовник передав обидві пісні на затвердження EBU. Проте в EBU визнали тексти політизованими та такими, що порушують правила конкурсу. У них були натяки на вторгнення ХАМАС в Ізраїль.

Тоді мовник подав на конкурс нову пісню — Hurricane. Вона має ту ж мелодію, що й October Rain, проте текст там зовсім інший. Таким чином Ізраїль уникнув дискваліфікації.

Заклики дискваліфікувати Ізраїль

Музиканти зі Швеції, Ісландії та Фінляндії написали відкритий лист, у якому закликали усунути Ізраїль із цьогорічного конкурсу "Євробачення".

Вони заявляють про те, що, дозволяючи Ізраїлю брати участь, Європейська мовна спілка (EBU) "демонструє разючі подвійні стандарти, які підривають довіру до організації", а також що це "робить страждання жертв невидимими".

Ще грудні EBU оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що "Євробачення" — "для мовників, а не для урядів", і що Ізраїль бере участь у пісенних змаганнях вже 50 років. Окрім цього, автори заяви наполягли на тому, що ізраїльський суспільний мовник "дотримується всіх правил конкурсу", який є "неполітичною подією".

Де дивитися фінал "Євробачення-2024" 11 травня

Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери "Євробачення".

Текст оновлено та доповнено інформацією про фінал конкурсу "Євробачення 2024". Вперше опубліковано 7 лютого 2024 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок