Я фанатію від "Євробачення": історії чотирьох єврофанів про любов до конкурсу та цьогорічних фаворитів

Я фанатію від "Євробачення": історії чотирьох єврофанів про любов до конкурсу та цьогорічних фаворитів

Ексклюзивно
Кого підтримують єврофани у 2024 на пісенному конкурсі "Євробачення"?
Кого підтримують єврофани у 2024 на пісенному конкурсі "Євробачення"?. Суспільне Культура/Вікторія Желєзна

"Євробачення" вже давно перестало бути просто пісенним конкурсом. Для багатьох це явище, яке охоплює любов до музики, свято та стиль життя. По всьому світу люди створюють окремі спільноти, як офіційні, так і неофіційні фан-клуби, стежать за артистами, голосують за улюблених виконавців і плачуть від щастя, коли нарешті вперше відвідують шоу.

Українці Діма Лібра, Олена Романенко, Владислав Семенченко, а також британський єврофан Девід Гоббз розповідають про те, як у них виникла любов до "Євробачення" та за що саме люблять конкурс. У коментарях Суспільне Культура вони також поділилися тим, кому (окрім України) вони б віддали свої голоси.

Діма Лібра

Цього року він віддав би 8 балів Італії (Анджеліна Манго — La noia) за "її сучасні речитативи та сучасні мотиви, за цей мікс енергії", 10 балів — Норвегії (Gåte — Ulveham), "інтелектуальній красивій музиці, яка поєднує драйв та любов до етніки та норвезької традиції", 12 балів — "любов з першого звуку" — Велика Британія (Оллі Александер — Dizzy).

"Пісня настільки хітова, настільки зрозуміла і близька мені... Мені здається, що в пісні є сукупність того, чим є «Євробачення» — свобода бути собою, свобода випромінювати цей світ".

Я не пам'ятаю рік, коли вперше подивився "Євробачення", але пам'ятаю, коли страшенно вболівав. Це був 2012-й і вболівав за Loreen. Я тоді сидів у гримерці, адже у мене був якийсь концерт. Страшенно вболівав та нервував. Тоді не лише я, але й вся Європа отримала переможницю, яка всією своєю роботою заслужила звання легендарної артистки.

За що я люблю "Євробачення"? Насамперед за відчуття свободи: на двох шоу "Євробачення", які я відвідав у 2017 та 2018 році, було дуже складно це не відчути. Особливо сильним це відчуття було у 2018-му в Лісабоні, коли абсолютно незнайомі люди довкола мене раптом відчули себе близькими одне одному. Це люди, які можуть не просто привітатися з незнайомцями, а провести час, поговорити і знайти сто-п'ятсот спільних тем для обговорення. Тому що "Євробачення" — це те, що об'єднує.

"Євробачення" — це не просто конкурс, це вже певна історія. Це майданчик, де кожна країна може нагадати та заявити про себе на весь світ, який дивиться та стежить за тим, що відбувається. Важко переоцінити цю можливість. Тому я вважаю, що попри війну Україна має бути представлена на "Євробаченні" й нагадувати про те, які ми сильні та класні, за що ми боремося.

Олена Романенко

Олена Романенко віддала би свої 8 балів Хорватії, яку цього року представляє Baby Lasagna — Rim Tim Tagi Dim, 10 балів — Італії та виконавиці Анджеліні Манго, що співатиме пісню La noia, а от 12 балів — країні, що приймає "Євробачення" — Швеції та Marcus & Martinus із піснею Unforgettable.

Уперше конкурс я подивилася, коли представником від України був Олександр Пономарьов. Пам'ятаю, що була маленька та дивилася шоу вдома на кухні. Вболівала за своїх. Я дивилася шоу кожного року, єдиний раз, коли не слідкувала за конкурсом, був у 2015 році — тоді Україна не виступала, тож мені було нецікаво. Але я увімкнула фінал та вболівала, щоб тільки не виграла Росія.

"Євробачення" — це більше ніж конкурс. Це велике світове ком'юніті однодумців. Це місце, де можна послухати багато європейської музики, яку ніколи в житті не почуєш на радіо.

До речі, "Євробачення" допомогло мені підтягнути англійську мову. Адже я дивилася інтерв'ю учасників конкурсу без перекладів. Але так само "Євробачення" допомогло мені вивчити все про країни Європи. Тож якщо ви ніколи не дивилися цей конкурс, я запрошую вас до перегляду.

Владислав Семенченко

Свої голоси розподілив би так: 8 балів віддав би Сильвестру Белту з піснею Luktelk (Литва), 10 балів — Маріні Сатті з піснею ZARI (Греція), а от найвищу оцінку, 12 балів, — Бельгії — Mustii та пісні Before the Party’s Over, адже вважає артиста "темною конячкою" цьогорічного конкурсу.

Вперше я дивився "Євробачення" у 2002 році, тоді конкурс відбувався в Таллінні, Естонія. Того року вперше транслювали "Євробачення" на території України. Мені сподобалась пісня від Мальти. Але я не міг за неї проголосувати, бо Україна не брала участі в конкурсі. Тому ви навіть не уявляєте, яким щастям для мене стала наша участь на "Євробаченні" вже наступного року. Ми дійсно одна з найуспішніших країн. І я цим пишаюсь.

Тому можу сказати, що з Україною на "Євробаченні" я з першого дня. Мені дуже подобається, що цей конкурс, пов'язаний з музикою, попри всю ейфорію змагань все ж залишається "мирним". Мені подобаються формати змагань, коли всі дійсно об'єднані музикою. Але окрім якісної музики, всі єврофани мають гарні скіли з географії, знають всі прапори країн Європи та столиці й бодай декілька слів з різних мов. Все це у комплексі робить "Євробачення" таким крутим для мене.

Все, що робить "Євробачення" феноменом, можна пояснити двома простими словами — "шануй різноманіття" — саме ці слова стали гаслом конкурсу, який проходив у Києві. Адже незалежно від того, чим ти відрізняєшся від інших, всі об'єднані музикою, дружбою та взаєморозумінням. Справжнє "Євробачення" — це ніколи не про хейт, це завжди про об'єднання та шанування.

Девід Гоббз

Британський фанат розподілив би найвищі бали серед таких країн: 8 балів і відповідно третє місце віддав би Ізраїлю, адже полюбив пісню Іден Голан Hurricane та вважає відео артистки одним із найкращих; 10 балів віддав би Литві та вже згаданому вище Сильвестру Белту. Гоббз у захваті від пісні Luktelk. Та все ж своє перше місце й фанатське серце цього року віддає Норвегії та гурту Gåte, що представляють композицію Ulveham.

Я почав дивитися "Євробачення" у 1996-му, коли ще був шестирічним хлопчиком. Тоді Велику Британію представляла Gina G з піснею Ooh Aah… Just a Little Bit. Її виступ був значно кращим, ніж пророкували (артистка зайняла 8 місце у фіналі конкурсу, — Ред.). Це мій перший спогад. Наступного року країну на конкурсі представляв гурт Katrina and The Waves, який переміг з піснею Love Shine a Light. Після цього Велика Британія дуже довго не перемагала. Це був рік, коли я по-справжньому захопився конкурсом. Саме з того моменту я зрозумів, наскільки сильно люблю шоу та особливо момент голосування. Відтоді моя пристрасть до "Євробачення" лише зростала.

Також на мене дуже сильно вплинуло "Євробачення-2016" у Швеції, коли я відвідав конкурс особисто. Це було фантастичне враження, я був оточений фанами "Євробачення". Відтоді я зрозумів, наскільки потужним є "Євробачення" як явище.

Після того я відвідував шоу в Копенгагені, Відні, Тель-Авіві, Лісабоні, Ліверпулі, й так само збираюся у Мальме. Я в очікуванні шоу і впевнений, воно буде фантастичним.

Що відомо про "Євробачення-2024"

68-й пісенний конкурс пройде у шведському місті Мальме. Перший і другий півфінали заплановані на 7 та 9 травня, а грандфінал — на 11 травня.

Цьогоріч внесли декілька змін у правила конкурсу. Наприклад, збільшиться час глядацького голосування у фіналі: воно розпочнеться перед виступом першого учасника 11 травня. Про решту нововведень читайте у матеріалі.

Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Наразі пісня українських виконавиць є однією з найпопулярніших серед композицій цьогорічних учасників "Євробачення": вона зібрала 4,7 мільйона переглядів на офіційному YouTube-каналі конкурсу.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери "Євробачення".

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представниць України на Пісенному конкурсі "Євробачення-2024".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок