Організатори не забороняють Ізраїлю брати участь у "Євробаченні" попри заклики пропалестинських активістів

Організатори не забороняють Ізраїлю брати участь у "Євробаченні" попри заклики пропалестинських активістів

Організатори не забороняють Ізраїлю брати участь у "Євробаченні" попри заклики пропалестинських активістів
. eurovision.tv

Війна між Ізраїлем та ХАМАСом не стане перепоною до участі в "Євробаченні-2024". Європейська спілка радіомовлення та телебачення (EBU) відхилила вимоги пропалестинських активістів.

Про це повідомляє бельгійська газета Het Laatste Nieuws (HLN).

Після критики в інтернеті представники EBU оприлюднили заяву про те, що наразі не планують забороняти Ізраїлю участь у конкурсі.

"Пісенний конкурс «Євробачення» це конкурс для суспільних мовників з усієї Європи та Близького Сходу. Це конкурс для мовників, а не для урядів, і ізраїльський суспільний мовник бере участь у конкурсі вже 50 років", — зазначають в організації.

Там додали, що ізраїльський суспільний мовник відповідає усім правилам чесної конкуренції і разом із 36 іншими мовниками зможе брати участь у конкурсі наступного року.

Своє рішення EBU ґрунтувала на нинішньому ставленні інших міжнародних організацій до Ізраїлю, а також наголосила, що конкурс лишається неполітичною подією, "яка об'єднує аудиторію по всьому світу за допомогою музики".

Зважаючи, що у мережі порівнюють ситуацію з дискваліфікацією Росії у 2022 році (її виключили через початок повномасштабного вторгнення до України), в EBU пояснили свою позицію: "Після неодноразових порушень членських зобов'язань і нехтування цінностями суспільних медіа Росія була відсторонена від участі"

Ізраїль перемагав у конкурсі в 1978, 1979, 1998 роках і востаннє — у 2018 році, коли Нетта Барзілай з піснею Toy перемогла в Лісабоні.

Шоу у 2024 році відбудеться у Швеції після перемоги Loreen з піснею Tattoo на "Євробаченні-2023", яке пройшло в Ліверпулі від імені України та за участі Суспільного Мовлення. Гурт TVORCHI представив Україну з піснею Heart of Steel та посів шосте місце у фіналі.

Мальме не вперше прийматиме Євробачення. Це було вже двічі: у 1992 та 2013 роках.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок